Η Πίζα... έγειρε προς τον άσο και ανυπομονούμε να ξεκινήσουν πάλι τα πρωταθλήματα, όπου λόγω πληθώρας επιλογών σε σχέση με το Μουντιάλ (λίγα αλλά δημοφιλή ματς), προκύπτουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες για να πάμε ταμείο. Μεγάλο παιχνίδι απόψε στα προημιτελικά, ανάμεσα σε δύο ομάδες που μας έχουν προσφέρει έντονες συγκινήσεις στο παρελθόν.
Ολλανδία – Αργεντινή
Ζευγάρι που έχει κοντραριστεί σχεδόν σε όλες τις φάσεις Μουντιάλ. Τελικός το 1978, με την Αργεντινή να επικρατεί 3-1 στην παράταση, ημιτελικός το 2014 με την Αργεντινή να προκρίνεται στα πέναλτι (πάλι με τον Φαν Χάαλ τότε οι «οράνιε»). Προημιτελικός το 1998, με νίκη 2-1 των Ολλανδών και το αξέχαστο γκολ του Μπέργκαμπ, όπου με εντυπωσιακή ντρίπλα απέφυγε τον Αγιάλα, πλάσαρε ιδανικά και «ξέρανε» την «αλμπισελέστε» στο 89'. Άλλες δύο συναντήσεις για τη φάση ομίλων, με νίκη 4-0 των Ολλανδών το 1974 και 0-0 το 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας. Βλέπουμε πως η Αργεντινή δεν έχει κερδίσει ποτέ σε 90λεπτο, παρ' όλα αυτά έχει πάρει τα δύο πιο κρίσιμα μεταξύ τους.
Οι «οράνιε» δεν παρουσιάζουν το παραδοσιακό τους στυλ με το φαντεζί ποδόσφαιρο, αλλά έχουν ουσία. Λίγες φορές απειλεί η ομάδα του Φαν Χάαλ, αλλά πετυχαίνει τα γκολ, χαρακτηριστικό αυτού πως μόνο στον αγώνα με το Κατάρ ως τώρα είχε παραπάνω τελικές από την αντίπαλο. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όλοι όσοι παίζουν στην επίθεση (Ντεπάι, Χάκπο, Κλάασεν) έχουν έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Το θετικό είναι πως υπάρχει βελτίωση και βούληση από τον 71χρονο τεχνικό για αλλαγές στην ενδεκάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι, όχι βέβαια στο σύστημα, που το έχει σαν... Ευαγγέλιο, παρά την κριτική που δέχεται από τον ολλανδικό Τύπο. Ανάπτυξη από τα άκρα και ατομικές εξάρσεις ποδοσφαιριστών, που κάνουν λίγο πιο απρόβλεπτο τον τρόπο που απειλεί.
Την Αργεντινή δεν την έχουμε παρακολουθήσει όσο την Ολλανδία στο τουρνουά. Ούτε αυτή έχει ενθουσιάσει, εξάλλου δεν αντιμετώπισε κάποια ισχυρή ομάδα ως τώρα (Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Πολωνία, Αυστραλία). Όταν η μπάλα «καίει» πάει στον Μέσι κι αυτός γνωρίζει όσο λίγοι το πως να τη «σβήσει» και να την... τοποθετήσει στα αντίπαλα δίχτυα. Αυτό βέβαια κάνει πιο μονοδιάστατο την ανάπτυξή της σε σχέση με τους Ολλανδούς.
Το «κλειδί» είναι αν οι Ολλανδοί θα βρουν τρόπο να περιορίσουν τον Μέσι και γι' αυτό πιστεύουμε πως κάτι θα έχει στο νου του ο Φαν Χάαλ, του οποίου μάλιστα ο εγωισμός πληγώθηκε έπειτα από τις δηλώσεις του Ντι Μαρία, πως είναι ο χειρότερος προπονητής που είχε ποτέ στην καριέρα του (κοινή θητεία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Έλλειψη σεβασμού απέναντι σε έναν άνθρωπο που και μαχητής της ζωής είναι (πρόσφατα ξεπέρασε σοβαρό πρόβλημα υγείας) κι έχει αποδείξει την αξία του δεκαετίες τώρα σε πολλές ομάδες. Ματς λεπτών ισορροπιών, θα δώσουμε ένα μικρό προβάδισμα στους Ολλανδούς, δεν προκύπτει από κάπου ο τόσο ισχυρός φαβοριτισμός της Αργεντινής.