Πρώτα θα ευχηθώ ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ και μόνον ΥΓΕΙΑ, σε σας και τις οικογένειές σας. Εορταστικό το κλίμα σήμερα με αρκετές επιλογές να γεμίσει στοιχηματικά η μέρα μας.
ΙΡΑΝ
Η Περσέπολις θα υποδεχτεί την Παϊκάν με στόχο βέβαια τη νίκη για να παραμείνει πρώτη. Προέρχεται από το ισόπαλο 2-2 στο μεγάλο ντέρμπι της Τεχεράνης κόντρα στην Εστεγλάλ, σε ένα εξαιρετικό ματς, με ωραίο θέαμα μετά από χρόνια. Αν αξίζει να αναφέρω κάτι για τους γηπεδούχους είναι ότι έπαψαν να παίζουν με καθαρό στράικερ. Αυτό συνέβη λόγω της απροσδόκητης αποχώρησης από το Ιράν του Ολλανδού αρχισκόρερ της ομάδας, Λοκαντία. Ο κόουτς πορεύεται πλέον κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών ομάδων που δεν παίζουν με καθαρό φορ. Τυχερός όμως, σε αυτό το κρίσιμο σημείο είδε τους καλούς παίκτες της μεσαίας του γραμμής (Τοραμπί, Αμιρί, Αλισά) να ανεβάζουν κατακόρυφα απόδοση και να δίνουν λύσεις. Κόντρα στην Παϊικάν θα κατέβει με 4-5-1 όπου στο «1» θα είναι ο μέσος Αλισά. Για την Παϊκάν δεν έχω να αναφέρω κάτι ιδιαίτερο. Είναι στη 12η θέση με επίδοση 2-6-4 και 6-10 γκολ, με κύριο της μέλημα να μην χάνει. Μετά από 4 σερί ισοπαλίες, ηττήθηκε στο τελευταίο εντός από την Τρακτόρ Σαζί, με 1-0. Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα οι ομάδες. Εύκολα ή δύσκολα περιμένω η Περσέπολις να πάρει το ματς. Κακοκαιρία (χιόνι) και πολύ κρύο έχει η Τεχεράνη.
Η μεγάλη αντίπαλος της Περσέπολις, η εξίσου φημισμένη Εστεγλάλ, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην έδρα της προτελευταίας Σανάτ Ναφτ στο Αμπαντάν (καλός καιρός, λιακάδα). Ανέφερα πριν για το 2–2 με την Περσέπολις σε ένα ματς που άγγιξε τη νίκη αλλά για μία ακόμα φορά (9η σερί σε πρωτάθλημα) δεν μπόρεσε να κερδίσει την μεγάλη της αντίπαλο. Η Σανάτ ξεκίνησε μετά την επανέναρξη με το διπλό με 2-0 στην έδρα της Νασαζί Μαζανταράν, μέσα στην οποία περιέργως έχει εξαιρετική παράδοση (5-1-1). Το ματς για την Εστεγλάλ θα είναι δύσκολο αφού εύκολα ματς εκεί γενικά δεν υπάρχουν. Η παράδοση από το 2002 και μετά λέει 4-2-5, με τελευταία όμως ήττα της Εστεγλάλ το 2017. Ενόψει του σημερινού αγώνα οι γηπεδούχοι, που έχουν επίδοση στο πρωτάθλημα 2-3-7, με 7-14 γκολ, κατά 99% θα στερηθούν τους δύο καλύτερους παίκτες τους, τον Σαίντ (Ε) και τον Ρεϊκανί (ΕΜ), συν άλλους δύο τραυματίες. Ντεμπούτο στο πάγκο τους θα κάνει ο γυρολόγος Βραζιλιάνος κόουτς Έντσον Ταβάρες κι ενδεχομένως ο Ουρουγουανός αμυντικός Φακούντο Πιρίζ. Δεν βλέπω κάτι αξιόλογο στην Εστεγλάλ, η οποία περιμένω να περάσει με νίκη.
ΙΡΑΚ
Από δύσκολες έως ανύπαρκτες οι ειδήσεις στο Ιράκ αλλά τουλάχιστον υπάρχουν match reports και εικόνα από τους αγώνες. Εκεί διεξαγεται η αναμέτρηση της 7ης Αλ Σορτά με την 17η Ζάκχο. Η Σορτά σακάτεψε στον τελευταίο της αγώνα με 4-0 την προτελευταία Σινάχ παίζοντας εξαιρετικά. Η αντίπαλός της με επίδοση 1-5-5, έφερε εντός την 3η σερί της ισοπαλία κόντρα στην 11η Ντουχόκ. Η προϊστορία καταγράφει 8 σερί νίκες της Σορτά, που περιμένω να γίνουν 9. Πάω στο χάντικαπ μην τυχόν και το πληρωθούμε καλά. Αρκετό το ρίσκο διότι η Ζάκχο εκτός είναι «στρείδι» (μόλις 3-5 γκολ επίδοση), με τον κίνδυνο ακόμα και της ισοπαλίας υπαρκτό.
ΗΑΕ
Το πρωτάθλημα λόγω υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας θα διακοπεί έως τις 22 Γενάρη, οπότε σήμερα έχουμε την τελευταία αγωνιστική πριν από τη διακοπή. Η πρωτοπόρος και σε πολύ καλή κατάσταση, Σαμπάμπ Αλ Άχλι Ντουμπάι, θα υποδεχτεί την 10η Μπάνι Γιας. Στον τελευταίο της αγώνα με διαιτητική εύνοια νίκησε την Αλ Ουάσλ εκτός με 2-1, ενώ η Μπάνι Γιας πήρε 2-2 στην έδρα της Αλ Αΐν. Ξεκάθαρο φαβορί η ομάδα του γνωστού κόουτς Ζαρντίμ, που όπως δήλωσε θέλει τη νίκη πριν την διακοπή περιμένοντας όμως ένα δύσκολο ματς. Ίσως και να έχει δίκιο αν και η προϊστορία είναι συντριπτικά με το μέρος της ομάδας του με καθαρές νίκες. Ωστόσο τα στατιστικά φέτος, δείχνουν εκτός έδρας την Μπάνι Γιας να δέχεται γκολ αλλά και να σκοράρει επίσης (7-10 γκολ σε 5 ματς). Δεν είδα τίποτα το αξιόλογο σε αγωνιστικά νέα. Πάω με το φαβορί, που δεν θέλω να χάνει στο ημίχρονο και να έχουμε πάνω από 1,5 γκολ στο ματς.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Εδώ θα ανακατευτώ με τα «πίτουρα» και ελπίζω να μη με φάνε οι «κότες». Ναι μεν στην στήλη σας βάζω σπάνια αγώνες από το πρωτάθλημα της Τυνησίας, αλλά σας πληροφορώ πως το παρακολουθώ και βλέπω αγώνες. Μου κάνει λοιπόν τρομερή εντύπωση πως η Σφαξιέν με το μεγάλο της μέγεθος σαν ομάδα, να μην έχει ακόμα νίκη μετά από 5 αγώνες. Δεν παίζει άσχημα, τουναντίον, αλλά για κάποιο λόγο δεν στρίβει. Τώρα θα υποδεχτεί την μέτρια Μπιζερτίν που τουλάχιστον αυτή έχει μία νίκη σε 6 αγώνες. Το πρωτάθλημα στην Τυνησία άλλαξε μορφή από πέρυσι και διεξάγεται σε δύο ομίλους, με τις 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου να συνεχίζουν σε μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Παντελώς αφύσικο η Σφαξιέν να είναι τελευταία στον όμιλό της. Μην σας κουράζω με απουσίες και τέτοια, ισχυρίζομαι πως ήρθε η ώρα η Σφαξιέν να «σφάξει» την αντίπαλό της.