Χωρίς εκπλήξεις τα πρώτα ματς της 2ης αγωνιστικής στο Ιράν καθώς ακόμα και το 1-1 της υπό «κατασκευής» Εστεγκλαλ δεν ήταν έκπληξη. Το μεγάλο ματς όμως της αγωνιστικής γίνεται σήμερα. Η Τράκτορ Σαζί υποδέχεται την πρωταθλήτρια Περσέπολις, στο πάντα δύσκολο και επικίνδυνο για όλες τις ομάδες Ταμπρίζ. Μία πόλη στα βορειοδυτικά της χώρας που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη (περίπου 2 εκ.) της περιοχής, με μέγα πρόβλημα τη μόνιμη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα ατέλειωτα αυτοκίνητα.

Στη γηπεδούχο Τράκτορ (5η πέρυσι) είχαμε καταρχήν αλλαγή προπονητή, με τον γνωστό και έμπειρο Τούρκο, Μουσταφά Ντενιζλί (επιθετικής φιλοσοφίας), μετά από 7 χρόνια να βρίσκεται και πάλι στο Ιράν. Είχε προηγηθεί πέρασμά του από την σημερινή του αντίπαλο το 2012. Η ομάδα του το καλοκαίρι ενισχύθηκε αρκετά, σε μία προσπάθεια να χτυπήσει πρωτάθλημα. Ο ιδιοκτήτης πολύ-δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Ρεζά Ζονουζί που κυριολεκτικά δε ξέρει τι έχει από επιχειρήσεις (βιομηχανίες, αεροπορικές επιχειρήσεις, τράπεζες, ορυχεία κ.λ.π.) και χρήματα, έκανε την προσπάθεια του, αποκτώντας ποιοτικούς παίκτες κυρίως στο μεσοαμυντικό κομμάτι. Σύνολο 13 μεταγραφές.
Η πρωταθλήτρια Πέρσπολις (όπως τη λένε οι Πέρσες), άλλαξε και αυτή προπονητή αφού ο Μπράνκο Ιβάνοβιτς δεν άντεξε στη προσφορά της Αλ Άχλι και έφυγε. Στη θέση του ήρθε ο επίσης γνωστός και εμπειρότατος Γκαμπριέλ Καλδερόν, απόλυτος γνώστης των ποδοσφαιρικών θεμάτων στα γύρω κράτη και ιδίως στην Αραβία. Μεταγραφικά οι πρωταθλητές έκαναν μερικές προσθήκες, διαλέγοντας να κρατήσουν τον περυσινό κορμό. Σύνολο 9 μεταγραφές.

Για την Τράκτορ υπάρχει η σημαντικότατη απουσία του επιθετικού μέσου (παίζει και πλάγιος) Ασκχάν Ντεζάγκαχ και από την Πέρσπολις απουσιάζει ο τραυματίας βασικότατος αμυντικός μέσος Καμάλ Καμιαμπίγια, όπως καιο επιθετικός μέσος Φαρσάντ Αχμαντζαντέ (1/0). Ο επίσης τραυματίας επιθετικός μέσος Μπασχάρ Ρεσάν είναι εντός της 20μελούς αποστολής αλλά αμφίβολος. Απουσίες υπάρχουν και άλλες αλλά αφορούν παίκτες είτε εναλλακτικούς είτε νέες μεταγραφές που ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί και που εκτιμώ ότι δεν χρίζουν άξιον αναφοράς.
Είδα τα πρώτα ματς των ομάδων με την Πέρσπολις να νικά με δυσκολία εντός την πρεμιέρα την Παρς Τζανομπί Τζαμ 1-0 και την Τράκτορ να μένει στο 0-0 εκτός με τη Ναφτ. Κοινό τους σημείο, η πολύ μέτρια απόδοση των επιθετικών τους αλλά η άριστη των αμυντικών. Το Ταμπρίζ για τους πρωταθλητές είναι μία έδρα από την οποία πάντα περνάνε (όποτε περνάνε) εξαιρετικά δύσκολα. Φέτος που η Τράκτορ είναι φιλόδοξη ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολα. Όμως πρέπει να βάλουμε στην εκτίμηση πως και οι δύο ομάδες είναι ακόμα ανέτοιμες ανέτοιμες. Θα στηριχτώ συνεπώς στην έδρα, όπου δε βλέπω να βγάζει διπλό (δηλαδή το εύχομαι) αλλά και στην προϊστορία που έχει σχεδόν πάντα ελάχιστα γκολ.