foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ219
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ιταλία, Serie A: Preview 2015-16

Previews Πρωταθλημάτων | 20 Αυγ 2015 11:39
ab48fe5eaf0410c3ad57b67931510a5bfaf2ad7fedce4768ff092b61513a184f.jpg

Το γνωστό ανά την υφήλιο, για το πάθος του και τις συγκινήσεις, Campionato, από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα παγκοσμίως και προς το παρόν το τέταρτο πιο ισχυρό της Ευρώπης, σύμφωνα με την βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, ξεκινάει σε λίγες μέρες και αναμένεται συναρπαστικό και άκρως απρόβλεπτο. 20 ομάδες, δυναμικές αλλά και νέες παρουσίες, νέοι προπονητές, άριστη τακτική προσέγγιση, όλα έτοιμα για να μας μαγέψουν μέσα από την διεξαγωγή του 114ου πρωταθλήματος της Serie A.

Ένα Καμπιονάτο, πιο ισορροπημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα, αφού αλλαγές αναμένονται στο σκηνικό κυριαρχίας ανά την Ιταλική ποδοσφαιρική επικράτεια. Συγκεκριμένα, Τορίνο και Ρώμη, αναμένονται για μία ακόμη χρονιά να αναμετρηθούν για τον τίτλο, αφού Γιουβέντους και Ρόμα παραμένουν στα υψηλά επίπεδα που διατηρούσαν από πέρσι.

Στην εξίσωση, όμως, ίσως πρέπει να μπει και το Μιλάνο πλέον, αφού μετά από 3 χρόνια κρίσης, Ίντερ και Μίλαν, βλέπουν την αυτοπεποίθηση να ξαναέρχεται και φυσικά οι βλέψεις είναι μόνο προς τα πάνω. Βλέψεις, που στην αρχή ίσως δεν περιέχουν τον τίτλο αλλά όντας αμφότερες παραδοσιακές δυνάμεις της Ιταλίας, κανείς δε μπορεί να εξαιρέσει οτιδήποτε.

Το σίγουρο είναι ότι με τόσες πολλές ιστορικές παρουσίες στο Ιταλικό πρωτάθλημα, η μάχη για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια θα πάρει φωτιά, αφού Νάπολι, Λάτσιο, Φιορεντίνα πάντα καιροφυλακτούν για τις πρώτες 5 θέσεις. Για τις συγκεκριμένες θέσεις πάντως θα παλέψουν και οι ομάδες της Γένοβα, αφού Σαμπντόρια και Τζένοα, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δυνατές στο περσινό Καμπιονάτο.

Στον τομέα παραμονής στη Serie A, αρκετές ομάδες αναμένεται να καθαρίσουν γρήγορα αφού Σασσουόλο, Έμπολι, Κιέβο και Ελλάς Βερόνα διαθέτουν ρόστερ έμπειρο και ικανό για την συγκεκριμένη αποστολή. Αντιθέτως, δύο νεοφώτιστες όπως η Κάρπι και η Φροζινόνε αποτελούν ερωτηματικό για το πόσο έτοιμες είναι για την σκληρή αλλά όμορφη περιπέτεια της πρώτης κατηγορίας, στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχουν.

Σύστημα Διεξαγωγής

Η Serie A αποτελείται από 20 ομάδες. Κατά τη διάρκεια μιας σεζόν η κάθε ομάδα δίνει 38 αγώνες, αφού παίζει με τον κάθε αντίπαλο 2 φορές (εντός – εκτός έδρας). 3 βαθμοί για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία και 0 για την ήττα, είναι η «πριμοδότηση» σε κάθε ματς. Η τελική κατάταξη ορίζεται από τα παρακάτω, κατά σειρά, κριτήρια:

1. Σύνολο πόντων

2. Τα μεταξύ τους παιχνίδια

3. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια

4. Διαφορά τερμάτων στο σύνολο

5. Σύνολο τερμάτων που επιτεύχθηκαν

Αν παρόλο τα παραπάνω, παραμείνει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων στο πρωτάθλημα, τότε διεξάγεται κλήρωση. Οι τρεις τελευταίες ομάδες στην κατάταξη υποβιβάζονται στη Serie B, ενώ προβιβάζονται από αυτήν οι δύο κορυφαίες της κατάταξης, μαζί με τον νικητή των Play Off που διεξάγεται για τις ομάδες που τερμάτισαν από την τρίτη θέση έως την έκτη. Ο πρωταθλητής της Serie A, μαζί με τον δεύτερο, προκρίνονται απευθείας στην φάση των ομίλων του Champions League, ενώ ο τρίτος διεκδικεί την πρόκριση μέσω των Play off της διοργάνωσης. Η ομάδα που θα τερματίσει τέταρτη στην τελική κατάταξη, παίρνει το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League, ενώ η πέμπτη ομάδα ξεκινάει τις υποχρεώσεις της από την τρίτη προκριματική φάση της δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Coppa Italia

Ο νικητής της διοργάνωσης, από τους συνολικά 78 συμμετέχοντες στο Coppa Italia, κερδίζει το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League. Στην περίπτωση που ο τροπαιούχος έχει κερδίσει την πρόκριση του στο Uefa Champions League, το εισιτήριο περνάει στα χέρια της φιναλίστ. Στην περίπτωση, που και η φιναλίστ έχει κερδίσει την συμμετοχή του στο Champions League, το εισιτήριο αποκτάει η ομάδα που έχει τερματίσει πιο ψηλά στην τελική κατάταξη, από τις ομάδες που δεν καταφέρανε να πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της κανονικής περιόδου.

Μακροχρόνια στοιχήματα

H καθολικότητα της Γιουβέντους τα τελευταία χρόνια όπως και η πρόσφατη κατάκτηση του Supercoppa απέναντι στη Λάτσιο, αχρηστεύει τα μακροχρόνια στοιχήματα που αφορούν την κατάκτηση του τίτλου από τους "μπιανκονέρι" ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο στοιχηματισμός της κατηγορίας, "Νικητής χωρίς Γιουβέντους" όπου η Ρόμα συγκεντρώνει ικανοποιητικό ποσοστό.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία του Top 3, της Serie A, όπου η Μίλαν συγκεντρώνει πολύ καλές πιθανότητες να μπει στην τριάδα, μαζί με την κλασσική δυάδα Γιουβέντους-Ρόμα. Στο Top 6,  από την άλλη συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον μάλλον για τις θέσεις από 4 έως 6 αφού πολύ πιθανό και η Τορίνο να μπει στην εξάδα.

Στα του υποβιβασμού σαν ουραγός, τα ποσοστά δείχνουν Φροζινόνε και Κάρπι αλλά αμφότερα καλύτερα να αποφευχθούν αφού έχει αποδειχτεί ότι οι νεοφώτιστες, πολλές φορές όχι μόνο δεν τερματίζουν τελευταίες αλλά κερδίζουν και την παραμονή. Στο κομμάτι του υποβιβασμού τώρα, η Μπολόνια και η Έμπολι αξίζουν στοιχηματισμού αφού η πρώτη δεν πείθει, ότι θα κρατηθεί στην κατηγορία ενώ η δεύτερη έχασε τον πολύ καλό προπονητή της. Συνοψίζοντας τα μακροχρόνια στοιχήματα:

-"Νικητής χωρίς Γιουβέντους"  Ρόμα @ 3,50

-"Θα τερματίσει στους πρώτους 3"  Μίλαν @ 2,30

-"Θα τερματίσει στους πρώτους 6"  Τορίνο @ 15,00

-"Υποβιβασμός"  Μπολόνια @ 3,50 - Έμπολι @ 3,50

Οι ομάδες της Serie A

Γιουβέντους

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε ως το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο, όπως κάνει τις τελευταίες χρονιές πραγματοποιώντας τη δικιά της δυναστεία στην Ιταλική περιφέρεια. Έφτασε ένα βήμα πριν την κατάκτηση του "τρεμπλ" αφού το πρωτάθλημα το κατέκτησε εύκολα και στο κύπελλο, αν και δυσκολεύτηκε απέναντι στη Λάτσιο, τελικά τα κατάφερε.

Προπονητής: Δύσκολο ξεκίνημα είχε πέρσι, ο Μάσιμο Αλέγκρι στο πάγκο της Γιουβέντους, αφού είχε να διαδεχτεί το έργο του Αντόνιο Κόντε με τις συνεχής κατακτήσεις των πρωταθλημάτων, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη ψηλά για το Ιταλό τεχνικό. Παρόλο το σύνολο των αμφιβολιών προς το πρόσωπο του, ο Αλέγκρι απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φτάνοντας την "Μεγάλη Κυρία" στην κατάκτηση του ντάμπλ αλλά και σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 12 χρόνια.

Γήπεδο: Juventus Stadium (41.254)

Μεταγραφές: Τρεις σημαντικές αποχωρήσεις για τους πρωταθλητές Ιταλίας, με τους Πίρλο, Τέβεζ και Βιδάλ να κλείνουν το κύκλο τους στη "Μεγάλη Κυρία". Μαζί με αυτούς, οι Ρομούλο, Πέπε και Μάτρι αποδεσμεύτηκαν ως ελεύθεροι ή δανικοί, ενώ πέραν του Τέβεζ που αποχώρησε για τη Μπόκα Τζούνιορς, αποτελούν παρελθόν για τους "Μπιανκονέρι" και οι Σόρενσεν και Μπεράρντι σε Κολωνία και Σασσουόλο αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ήρθαν οι Μάντζουκιτς και Ντιμπάλα από Ατλέντικο Μαδρίτης και Παλέρμο ενώ και ο Σιμόνε Ζάζα και Κεντίρα ως ελεύθερος αποτελούν τις σημαντικές προσθήκες της ομάδας του Τορίνο.

Φιλικά προετοιμασίας: Τρεις φιλικές αναμετρήσεις με τον εξής απολογισμό: 1Ν-0Ι-2Η και τέρματα 2 – 5. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι για το Supercoppa, απέναντι στη Λάτσιο, επικράτησε με σκορ 2-0 και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Εκτίμηση: Η διατήρηση του στέμματος για την «Μεγάλη Κυρία» ίσως αποτελέσει πιο δύσκολη αποστολή σε σχέση με πέρσι αλλά η ομάδα του Αλέγκρι, δείχνει να έχει τον τρόπο να κυριαρχεί στην Ιταλική Λίγκα. Ερωτηματικό αποτελεί η προσαρμογή των "Μπιανκονέρι" στις αποχωρήσεις των τριών σημαντικών - Πίρλο, Τέβεζ, Βιδάλ - αλλά και η γρήγορη ένταξη των νέων αποκτημάτων. Η Γιουβέντους αναμένεται να υπερασπιστεί τον τίτλο της στη Serie A, κάτι που έχει δείξει ότι μπορεί να το κάνει με σχετική ευκολία τα τελευταία χρόνια.

Ρόμα

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε για μία ακόμη φορά δυναμικά στο πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας νικηφόρο σερί αλλά γρήγορα παρουσιάστηκαν προβλήματα στον αγωνιστικό της σχεδιασμό, που σε συνδυασμό με τους πολλούς τραυματισμούς και την απουσία, για ένα μήνα τουλάχιστον, του Ζερβίνιο, οδήγησε στην περιβόητη δήλωση του Ρούντι Γκαρσία, τον Ιανουάριο του τρέχων έτους περί άπιαστης Γιουβέντους. Στο τέλος, αρκέστηκε για μία ακόμη χρονιά με τη δεύτερη θέση, που πάλεψε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική με την μισητή συμπολίτισσα για την κατάκτηση της.

Προπονητής: Ο Ρούντι Γκαρσία, αποτελεί τον προπονητή των Ρωμαίων από το 2013. Ο Γάλλος τεχνικός έχει χρεωθεί την αναγέννηση της Ρόμα αλλά ταυτόχρονα και την διαρκή απογοήτευση των τελευταίων ετών, όσο αφορά το Scudetto. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν οι δηλώσεις του, τον περασμένο Ιανουάριο, όπου ουσιαστικά ανέφερε ότι "ίσως η Γιουβέντους είναι απλά πολύ καλή για να την φτάσεις".

Γήπεδο: Stadio Olimpico(70.634)

Μεταγραφές: Σε σημαντικές μεταγραφές προχώρησαν οι Ρωμαίοι, με κυριότερη αυτή του Σαλάι από την Τσέλσι αλλά και αυτή του Παρέδες από την Μπόκα Τζούνιορς. Επιβεβαιώνεται του Τζέκο από τη Μάντσεστερ Σίτι ενώ στις αποχωρήσεις, ο Μπερτολάσι πήγε στη Μίλαν ενώ αρκετοί παίκτες έμειναν ελεύθεροι ή τελείωσε ο δανεισμός τους.

Φιλικά προετοιμασίας: Συνολικά έπαιξε 5 φιλικά, με δυνατούς αντιπάλους, όπου μέτρησε 3 ήττες και δύο νίκες. Σημαντικότερο και δυσκολότερο όλων, αυτό απέναντι στη Μπαρτσελόνα, όπου ηττήθηκε με 3-0.

Εκτίμηση: Νέα πρόσωπα για την ομάδα της Ρόμα, όπου μπορεί να πει κανείς ότι ενισχύθηκε σημαντικά στον μέσο-επιθετικό τομέα. Παρόλο αυτά, έχει αρκετά δύσκολο έργο και πάλι, απέναντι στη Γιουβέντους, η οποία ξέρει να υπερασπίζεται τον τίτλο στην Ιταλία. Έξτρα προβλήματα επίσης, όσο αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, φαίνεται να υπάρχουν από Μιλάνο πλευρά..

Λάτσιο

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ καλύτερη χρονιά, σε σχέση με την προπέρσινη, για τους "Λατσιάλι" αφού κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και να συμμετέχει στον τελικό του Coppa Italia. Πικρή γεύση παρόλο αυτά άφησε και η περσινή χρονιά, αφού ηττήθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας από τη Γιουβέντους αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά έχασε την προνομιούχα δεύτερη θέση από την άσπονδη συμπολίτισσα την προτελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Ο Στεφάνο Πιόλι με την έλευση του πέρσι στο πάγκο της Λάτσιο, έφερε την σταθερότητα και το πλάνο παιχνιδιού που επιτρέπει την καλύτερη χρήση του υπάρχων ρόστερ. Άτυχος ουσιαστικά, αφού στο φίνις της σεζόν δεν κατάφερε να επισημοποιήσει την επιτυχία του με τους "Λατσιάλι", την ίδια στιγμή που μπαίνει σε μία νέα χρονιά όπου ο πήχης είναι πιο ψηλά.

Γήπεδο: Stadio Olimpico(72.481)

Μεταγραφές: Σε μέτριους ρυθμούς κινήθηκε η Λάτσιο στο μεταγραφικό παζάρι, με προσθήκες των Μαουρίτσιο από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Χουτ της Αλκμάαρ και Μπάστα που ήταν από πέρσι στο ρόστερ της Λάτσιο. Αποχώρησαν από την ομάδα αρκετοί ως ελεύθεροι από τους "Λατσιάλι" με πιο γνωστούς, τον Μάουρι, Σιάνι, Νοβαρέτι και Λεντέσμα.

Φιλικά προετοιμασίας: 4 φιλικά προετοιμασία και δύο επίσημους αγώνες απέναντι στη Γιουβέντους και την Μπάγερ Λεβερκούζεν, έχει σαν δείγμα γραφής η φετινή Λάτσιο. Στις φιλικές αναμετρήσεις γνώρισε ισάριθμες ήττες ενώ στον τελικό του Supercoppa, ηττήθηκε με σκορ 2-0 από τους "Μπιανκονέρι". Ανυτίθετα, στα πλαίσια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε το πρώτο βήμα για την χρυσοφόρα πρόκριση στους ομίλους, επικρατώντας στη Ρώμη με σκορ 1-0 της Γερμανικής ομάδας.

Εκτίμηση: Με την γλυκόπικρη γεύση από την περσινή χρονιά αλλά και το φετινό χαμένο τελικό του Supercoppa, ξεκινάει η ομάδα του Πιόλι τις υποχρεώσεις σε μία νέα απαιτητική σεζόν, με περισσότερους μνηστήρες για τις προνομιούχες θέσεις. Στα θετικά ίσως συγκαταλέγεται το ότι ο κορμός της ομάδας έχει παραμείνει  αναλλοίωτος ενώ το στίγμα του στη φετινή σεζόν, θα δώσει το αποτέλεσμα των δύο τελικών απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν* για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Φιορεντίνα

Τι έκανε πέρυσι: Δεν τα πήγε καλά η Φιορεντίνα για μία ακόμη χρονιά, τερματίζοντας και πάλι 4η με διαφορά 5 βαθμών από την 3η Λάτσιο. Αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση ενώ αποκλείστηκε στα ημιτελικά τόσο, στο κύπελλο Ιταλίας από τη Γιουβέντους όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ, από την νικήτρια της διοργάνωσης, Σεβίλλη.

Προπονητής: Νέο ξεκίνημα αποφάσισαν ο διοικούντες των "βιόλα" με την πρόσληψη φέτος του Πάολο Σόουζα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αντικατέστησε το Βιντσέντζο Μοντέλα, που είχε αναλάβει την ομάδα της Φλωρεντίας από το 2012. Απόφαση πάντως που ξεσήκωσε τους "τιφόζι" των "βιόλα", αφού τον υποδέχτηκαν με υβριστικά συνθήματα και υπόσχεση ότι θα του κάνουν τη ζωή κόλαση στο στάδιο παραμονής του στη Φλωρεντία. Ο λόγος; Μα φυσικά το πέρασμα του από τη μισητή Γιουβέντους για δύο χρόνια..

Γήπεδο: Stadio Artemio Franchi(47.290)

Μεταγραφές:  Πολλές αποχωρήσεις και ελάχιστες προσθήκες για τη Φιορεντίνα, όπου αποχαιρέτησε μεταξύ άλλων Σαλάι, Νέτο, Πιζάρο, Ακουιλάνι, Γκόμεζ, Ντιαμάντι, Τζιλαρντίνο και Βάργκας. Ενώ μέχρι στιγμής ήρθαν ο Κάλινιτς από τη Ντνιέρπ, ο Αστόρι από την Κάλιαρι, ο Σέπε από την Νάπολι και ο Σουάρεζ από την Ατλέντικο Μαδρίτης.

Φιλικά προετοιμασίας: Λίγα τα φιλικά προετοιμασίας της Φιορεντίνα, αφού μετράει 4 φιλικά παιχνίδια με εύκολους αντιπάλους, όπου στο τελευταίο της επικράτησε με σκορ 2-1 του Ηρακλή.

Εκτίμηση: Δύσκολη προμηνύεται η σεζόν για τη Φιορεντίνα, όπου μετράει πολλές αποχωρήσεις από το ρόστερ, την ίδια ώρα που με καινούργιο τεχνικό πλέον και όχι αγαπητό στο κοινό, προσπαθεί να ετοιμαστεί για τις 3 διοργανώσεις που θα δώσει σημαντικές μάχες και φέτος. Οι Ευρωπαϊκές θέσεις θα είναι πιθανότατα για μία ακόμα χρονιά ο στόχος της ομάδας της Φλωρεντίας.

Νάπολι

Τι έκανε πέρυσι: Στην τελευταία χρονιά του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο των Ναπολιτάνων τα πράγματα πήγανε αρκετά μέτρια, με την Νάπολι να παρουσιάζει αρκετά αμυντικά προβλήματα στο ξεκίνημα της σεζόν. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Ιταλίας και στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ τερμάτισε 5η στη Serie A.

Προπονητής: Απογοητευτικά τελείωσε η θητεία του Μπενίτεθ στη Νάπολι, η οποία επέλεξε τον ιδιόρρυθμο Μαουρίτσιο Σάρι για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας, στη νέα απαιτητική σεζόν. Ο Ιταλός τεχνικός, κέρδισε το φίλαθλο κοινό της Serie A, με την δουλειά του στην Έμπολι.

Γήπεδο: Stadio San Paolo(60.240)

Μεταγραφές: Σε ρηχά νερά, σε σχέση με άλλες χρονιές κινήθηκε η Νάπολι, που προχώρησε στις μεταγραφές του Βαλντιφιόρι από Έμπολι και Βλάντ από Τότεναμ, ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι προσθήκες του Ρέινα από την Μπάγερν, του Άλλαν της Ουντινέζε και του Χισάι της Έμπολι. Στον αντίποδα, από την ομάδα αποχώρησαν οι Σέπε, Ζαπάτα και Μάγιο.

Φιλικά προετοιμασίας: Αρκετά φιλικά έδωσε η ομάδα της Νάπολι, με σημαντικότερο αυτό απέναντι στη Πόρτο, όπου η ομάδα του Σάρρι ήρθε ισόπαλη με σκορ 0-0. Στα υπόλοιπα, ο απολογισμός ήταν 3 νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία.

Εκτίμηση: Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το πως θα είναι η Νάπολι, με τον νέο της τεχνικό, αφού ο Μαουρίσιο Σάρρι δείχνει να έχει διαφορετικό τρόπο καθοδήγησης από τους προκάτοχους του. Πάντως η χρονιά θα έχει πάλι τρεις διοργανώσεις για τους Ναπολιτάνους και όλα είναι ανοικτά.

Τζένοα

Τι έκανε πέρυσι: Μία από τις καλύτερες σεζόν, επί θητείας Γκασπερίνι, διετέλεσε η ομάδα της Γένοβα, αφού κατέκτησε την 6η  θέση στη Serie A, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και κερδίζοντας πολλές από τις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας. Από καθαρά οικονομικά προβλήματα δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στα προκριματικά του Γιουρούπα Λιγκ, αφού δεν εξασφάλισε την ειδική αδειοδότηση.

Προπονητής: Την καλύτερη χρονιά του έκανε ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι στο πάγκο της Τζένοα, που βρίσκεται από το 2013. Ο Ιταλός τεχνικός, αγαπημένους στις τάξεις των "ροσομπλού", έχει δεχτεί θετικές κριτικές τόσο από τον Ζοσέ Μουρίνιο που ήταν τότε στο τιμόνι της Ίντερ, πίσω στο 2006, όπου είχε οδηγήσει την Τζένοα στην 5η θέση και την Ευρώπη.

Γήπεδο: Stadio Luigi Ferraris(36.536)

Μεταγραφές: Αρκετά τολμηρά κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι η ομάδα της Γένοβα αφού στην ομάδα ήρθαν δυνατά ονόματα όπως αυτά των, Ντιέγκο Καπέλ από Σπόρτινγκ Λισαβώνας,Πάντεβ, Λάζοβιτς από Ερυθρό Αστέρα, Μουνιόζ από Παλέρμο, Φιγκερόας από Σεβίλλη, Σισσοκό από Ναντ και Παβολέτι από Σασσουόλο. Οι αποχωρήσεις όμως, των Φαλκέ και Μπερτολάσι για Ρόμα, σίγουρα πάντως θα επηρεάσουν την επιθετική γραμμή της ομάδας της Γένοβα. Επίσης αποχώρησαν οι Πινίλια, Αντονέλι, Γκρέκο, Εντενίλσον και Μπρίγκι.

Φιλικά προετοιμασίας: Συγκομιδή 2 νικών και 4 ηττών στα 6 φιλικά συνολικά που έδωσε η Τζένοα, με την ομάδα να γνωρίζει βαριά ήττα στην τελευταία της δοκιμασία στην Ισπανία απέναντι στη Θέλτα, όπου και ηττήθηκε με σκορ 4-0.

Εκτίμηση: Με την πιθανή άνοδο των ομάδων του Μιλάνου, θα δυσκολευτεί να επαναλάβει την περσινή πορεία και την κατάκτηση μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη. Παρόλο αυτά προβλέπεται να είναι σκληρό καρύδι για μία ακόμα χρονιά, προκαλώντας απώλειες στους μεγάλους.

Σαμπντόρια

Τι έκανε πέρυσι: Στα ίδια πλαίσια με την μισητή συμπολίτισσα βάδισε και η Σαμπντόρια που εντυπωσίασε στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν αφού κινούνταν σε απόσταση αναπνοής της 2ης και 3ης θέσης, με το Σίνισα Μιχαίλοβιτς να δείχνει ότι η τελευταία του χρονιά στο πάγκο της ομάδας της Γένοβα δεν θα είναι και αμελητέα. Παρόλο το καλό ξεκίνημα, τερμάτισε πίσω από τη Τζένοα αλλά επωφελήθηκε των οικονομικών προβλημάτων της και πήρε τη θέση της στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Ο Βάλτερ Ζένγκα αποφασίστηκε από τον ιδιαίτερο κύριο Μάσιμο Φερέρο, πρόεδρο της Σαμπντόρια, να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Ο Ιταλός πρώην γκολκίπερ της Εθνικής Ιταλίας, με ιστορικό προπονητικής στους πάγκους της Κατάνια, Ερυθρού Αστέρα και Στεάουα Βουκουρεστίου, αποτελεί ένα αίνιγμα για το αν θα καταφέρει να κρατήσει ψηλά τα επίπεδα απόδοσης από την περσινή καλή χρονιά.

Γήπεδο: Stadio Luigi Ferraris(36.536)

Μεταγραφές: Αρκετές μεταγραφές για την Σαμπντόρια, που ενίσχυσε το ρόστερ της αμυντικά με τον Μόισαντερ του Άγιαξ, τον Κασάνι της Πάρμα και τον Ζουκάνοβιτς της Κιέβο. Επίσης πήρε τους Κασάνο, Βιβιάνο και Μπαρέτο. Από την άλλη, από την ομάδα αποχώρησαν ο Κατσιατόρε, Ντούνκαν, Όμπιανγκ για Γουέστ Χαμ, Ετό, Ρομανέλι, Ροντρίγκεζ και Μπεργκέσιο.

Φιλικά προετοιμασίας: 4 φιλικές αναμετρήσεις και 2 επίσημα παιχνίδια είχε μέχρι στιγμής η Σαμπντόρια, με απολογισμό 3 νίκες και μία ισοπαλία, στα εύκολα φιλικά παιχνίδια. Όσο αφορά τους 2 επίσημους αγώνες για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, η Σαμπντόρια τα θαλάσσωσε αφού αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 4-2, από τη Σέρβικη Βοΐβοντίνα.

Εκτίμηση: Απέτυχε στον μεγάλο στόχο που ήταν η συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, σπαταλώντας έτσι μία καλή ευκαιρία για ζεστά χρήματα στα ταμεία της ομάδας. Αλλαγή προπονητή και αποχωρήσεις σημαντικών παικτών κάνουν τα πράγματα δύσκολα για την ομάδα της Γένοβα, που θα πασχίσει για να κατακτήσει την περσινή της θέση.

Ίντερ

Τι έκανε πέρυσι: Η λέξη απογοήτευση αντικατοπτρίζει την περσινή χρονιά για τους Νερατζούρι, αφού η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί σε κάποια από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κατακτώντας της 8η θέση στο πρωτάθλημα. Ξεκίνησε με τον Μαντζάρι τη σεζόν και την τελείωσε με τον γνώριμο από τα παλιά, Ρομπέρτο Μανσίνι. Στο Γιουρόπα Λιγκ έφτασε μέχρι τους 16 της διοργάνωσης.

Προπονητής: Ο γνώριμος από τα παλιά Ρομπέρτο Μανσίνι έχει αναλάβει από τα μισά της περσινής σεζόν να δυναμώσει και να επιστρέψει επί της ουσίας την Ίντερ εκεί που της αξίζει. Πέρσι δεν υπήρχαν απαιτήσεις αλλά φέτος ο πήχης σίγουρα έχει ανέβει για τον Ιταλό τεχνικό.

Γήπεδο: Giuseppe Meazza(80.018)

Μεταγραφές: Λίγες αλλά δυνατές μεταγραφές πραγματοποίησε η ομάδα του Μιλάνου, με κυριότερες αυτές των Μιράντα από Ατλέτικο Μαδρίτης, Κοντόμπια από Μονακό, Σαντόν από Νιούκασλ και Μοντόγια από Μπαρτσελόνα. Επίσης, ενίσχυσε το ρόστερ της με τους Μπιμπιάνι και Μουρίλιο. Στον αντίποδα, αποχώρησαν από τους "Νερατζούρι" αρκετοί παίκτες όπως οι Κόβασιτς για Ρεάλ Μαδρίτης, Σιλβέστρ, Κρισετίγκ, Όμπι, Μπενάσι, Κουζμάνοβιτς, Μπότα, Άλβαρεζ, Μπαγέ, Τζόναθαν, Σακίρι και Καμανιάρο.

Φιλικά προετοιμασίας: Δυνατές φιλικές αναμετρήσεις απέναντι στη Γαλατασαράι (ήττα 1-0), Αθλέτικ Μπιλμπάο (νίκη 2-0) και Σασσουόλο (ήττα 1-0) για τους "Νερατζούρι" ενώ στο καθιερωμένο Trofeo Cup, ηττήθηκε από τη Μίλαν με σκορ 2-1.

Εκτίμηση: Μετά από αρκετά χρόνια κρίσης, η Ίντερ προβλέπεται σιγά σιγά να πλησιάσει την τετράδα και φυσικά να ξαναβγεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ερωτηματικό αποτελεί το βάθος του ρόστερ αν και οι διοργανώσεις είναι μονάχα 2 για φέτος.

Τορίνο

Τι έκανε πέρυσι: 14 νίκες, 12 ισοπαλίες και 12 ήττες, που σημαίνει συγκομιδή 54 πόντων. Τρεις πόντοι λιγότεροι από πρόπερσι, που όμως ήταν αρκετοί για να αφήσουν την Τορίνο εκτός Ευρώπης. Η ομάδα του Βεντούρα, κράτησε στοιχεία του παιχνιδιού της από τα προηγούμενα χρόνια και τα πήγε σχετικά καλά αφού ουσιαστικά στις τελευταίες 4 αγωνιστικές χάθηκε η χρονιά, με τις ήττες από την Έμπολι και Μίλαν. Στο παραμυθάκι του Γιουρόπα Λιγκ τα πήγε εξίσου καλά, αφού για πρώτη φορά έφτασε στη φάση των 16, όπου αποκλείστηκε από την Ζενίτ.

Προπονητής: Αρκετά καλά πέρασε το τεστ των τριών διοργανώσεων ο Τζιαπάουλο Βεντούρα, ο οποίος έκανε σωστή διαχείριση του ρόστερ του και τα έβγαλε εις πέρας και στις τρεις διοργανώσεις.

Γήπεδο: Stadio Olimpico(28.140)

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε αρκετά η ομάδα του Τορίνο με τις μεταγραφές των Μπελότι από Παλέρμο, Άκουαχ από Χόφενχαιμ, Μπαζέλι από Αταλάντα, Όμπι από Ίντερ, Ζαπακόστα, Άβελαρ από Κάλιαρι, Ισάζο και Μπνάργιασον από Πεσκάρα. Ξόδεψαν αρκετά οι "γκρανάτα" ενώ υπήρξαν και οι αποχωρήσεις των Βέρντι, Μπαρέρα και Νταρμιάν.

Φιλικά προετοιμασίας: 4 σχετικά εύκολες φιλικές αναμετρήσεις είχε το πρόγραμμα προετοιμασίας για την Τορίνο, όπου επικράτησε στα 3 από αυτά και ηττήθηκε στο δυνατό τεστ απέναντι στην Γαλλική Ρεν. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι για το θεσμό του κυπέλλου, διέλυσε με σκορ 4-1, την Πεσκάρα.

Εκτίμηση: Σεζόν χωρίς Ευρωπαϊκή συμμετοχή για την Τορίνο, που σημαίνει λογικά, ότι θα μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στο Καμπιονάτο. Θα παλέψει μέχρι τέλους για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια ενώ θα καθορίσει αρκετά πράγματα για την κορυφή αφού θα είναι εμπόδιο για όλες τις μεγάλες ομάδες.

Μίλαν

Τι έκανε πέρυσι: Στο ναδίρ της κρίσης που την ταλανίζει τα τελευταία τρία χρόνια έφτασε η Μίλαν, αφού αποσβολωμένη με τις διοικητικές εξελίξεις "έχασε την μπάλα" στο αγωνιστικό κομμάτι ενώ η απόδοση της, με τον πιστό στρατιώτη Φιλίπο Ιντζάκι στο πάγκο έπιασε τραγικά επίπεδα. Φυσικό επακόλουθο η 10η θέση στο πρωτάθλημα δια μέσου ενός πολεμικού κλίματος στα αποδυτήρια, γεμάτο ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα.

Προπονητής: Ο Σίνισα Μιχαίλοβιτς θα επωμισθεί το βάρος της αναγέννησης της ιστορικής Μίλαν, υπό την νέα διοίκηση, αντικαθιστώντας τον Ιντζάκι και έχοντας πίσω του το πολύ καλό έργο που άφησε στη Γένοβα.

Γήπεδο: San Siro(80.018)

Μεταγραφές: Πέραν των ηχηρών μεταγραφών του Αντριάνο και Μπάκα από Σαχτάρ και Σεβίλλη αντίστοιχα, οι "ροσονέρι" απέκτησαν και τους Βέρντι, Μπερτολάτσι, Ρομανιόλι, Μάουρι της Αβελίνο, Μάτρι και Ροντρίγκο Έλι. Αρκετές όμως ήταν και οι αποχωρήσεις από τη Μίλαν, αφού Σαπονάρα, Εσιέν, Γκομί, Ρομπίνιο, Μουντάρι, Μπονέρα και Πατσίνι.

Φιλικά προετοιμασίας: 3 δυνατά φιλικά προετοιμασία για τους "ροσονέρι", με 2 ήττες από Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ, όπου το σύνολο τερμάτων ήταν 0-5. Νίκησε την Ίντερ στο παραδοσιακό Trofeo Cup, με σκορ 2-1 ενώ ήρθε ισόπαλη στο τελευταίο φιλικό απέναντι στη Σασσουόλο. Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι στα πλαίσια του κυπέλλου Ιταλίας, η Μίλαν επικράτησε 2-0 της Περούτζια.

 Εκτίμηση: Νέο ξεκίνημα, νέος αέρας, νέος προπονητής για την ομάδα του Μιλάνου, όπου πολλοί την περιμένουν δυνατή και την τοποθετούν και αυτήν στην πρώτη τετράδα. Σίγουρα θα έχει πολύ πιο ελαφρύ πρόγραμμα από τους άλλους μνηστήρες αλλά πρέπει να δέσει γρήγορα τους καινούργιους παίκτες μεταξύ τους.

Παλέρμο

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ καλά τα πήγε η ομάδα της Σικελίας στην πρώτη χρονιά μετά την άνοδο της από τη Serie B, με την μεγάλη συνεισφορά του Πάουλο Ντιμπάλα φυσικά, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τη "Μεγάλη Κυρία". Η Παλέρμο τερμάτισε 11η, μετά από ένα πολύ καλό πρώτο γύρο.

Προπονητής: Με τον άνθρωπο που έχει στο τιμόνι από το 2013, θα συνεχίσει η Παλέρμο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζιουζέπε Ιακίνι, ο οποίος είχε αναλάβει την ομάδα από τη Serie B, όπου την ανέβασε την μεγάλη κατηγορία και από εκεί την σταθεροποίησε στην μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Γήπεδο: Stadio Renzo Barbera(36.349)

Μεταγραφές: Σε 5 μεταγραφές προχώρησε η Παλέρμο για φέτος, με τους Ελ Κατουρί από τη Μονπελιέ, τον Μπενάλι από τη Μπρέσια, τον Τραικόφσκι από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ, Γκολντάνιγκα από Γιουβέντους και Κασίνι από την Κορίνθιανς, να μετακομίζουν στα νότια της Ιταλίας. Από την ομάδα έφυγε το μεγάλο αστέρι, ο Πάολο Ντιμπάλα ενώ ακολούθησαν οι Πισάνο, Μπαρέτο, Σαμίρ και Μουνιόζ.

Φιλικά προετοιμασίας: 6 φιλικά προετοιμασίας με 5 νίκες και μία ήττα ο απολογισμός της Παλέρμο. Τα περισσότερα ήταν με βατούς αντιπάλους ενώ ηττήθηκε σε αυτό κόντρα στην Σπόρτινγκ Χιχόν με σκορ 3-1. Στο κύπελλο επικράτησε της Αβελίνο με σκορ 2-1.

Εκτίμηση: Αναμένεται να παλέψει για την παραμονή η Παλέρμο, ενώ σίγουρα θα δυσκολευτεί στο να καθαρίσει από νωρίς τη σωτηρία, μετά και την απουσία του Πάολο Ντιμπάλα. Όπως και να έχει θα αποτελέσει συμπαγής σύνολο και δύσκολο αντίπαλο, ιδιαίτερα στην έδρα για όποιον ταξιδεύει στη Σικελία.

Σασουόλο

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ καλή εικόνα έδειξε πέρσι, η ομάδα της περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια, αφού σε καμία των περιπτώσεων δεν έδειξε εικόνα ομάδας που μπορεί να πέσει κατηγορία. Σχετικά εύκολα, τερμάτισε στην 12η θέση της βαθμολογίας, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο.

Προπονητής: Με τον ανερχόμενο Εουσέμπιο Ντι Φρατζέσκο θα συνεχίσει η Σασσουόλο στην τρίτη της χρονιά στη Serie A, από την άνοδο της. Ο Ιταλός τεχνικός, που αρέσκεται η ομάδα του να παίζει ανοικτά σε επιθετική διάταξη και φιλοσοφία, μπλέχτηκε σε αρκετά σενάρια μεταγραφής αλλά τελικά παρέμεινε στον πάγκο των "νεροβέρντι".

Γήπεδο: Mapei Stadium – Città del Tricolore(20.084)

Μεταγραφές: Μόλις μία μεταγραφή πραγματοποίησε η ομάδα της Σασσουόλο, με το Ντούνκαν της Σαμπντόρια να μετακομίζει στο ρόστερ του Ντι Φρατζέσκο. Στον αντίποδα, υπήρξαν οι αποχωρήσεις των Κούρτιτς, Μπρίγκι, Παβολέτι, Ζάζα, Μπιάνκο, Ταιντέρ και Λαζάρεβιτς.

Φιλικά προετοιμασίας: 6 φιλικά προετοιμασίας έδωσε η Σασσουόλο, παρουσιάζοντας καλή εικόνα και κερδίζοντας τα 4 από αυτά, μεταξύ των αντιπάλων να είναι η Ίντερ. Στο ένα ήρθε ισόπαλη με τη Βιγιαρεάλ ενώ στα πέναλτι ηττήθηκε από τη Μίλαν. Προκρίθηκε στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ιταλίας, κερδίζοντας τη Μόντενα, με σκορ 2-0.

Εκτίμηση: Άλλη μία χρονιά στη Serie A για τη Σασσουόλο, όπου ο στόχος θα είναι η παραμονή στην κατηγορία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι το σύνολο του Ντι Φρατζέσκο θα τα πάει περίφημα και φέτος, μπαίνοντας ίσως, αυτή τη φορά στις πρώτες 10 με 9 ομάδες.

ΕΛΛΑΣ Βερόνα

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε 13η η ομάδα της Βερόνα, με το σύνολο του Αντρέα Μαντορλίνι να ξεκινάει πολύ άσχημα τη σεζόν και να φιγουράρει με τον υποβιβασμό στη Serie B. Παρόλο αυτά, ένα δυνατό σερί προς το δεύτερο μισό του δεύτερου γύρου, έφερε την Ελλάς Βερόνα στην τελική της θέση, πάνω μάλιστα από τη μισητή Κιέβο.

Προπονητής: Ο Αντρέα Μαντορλίνι συνεχίζει στο πάγκο των Ελλήνων, ο οποίος φλέρταρε με την σειρά του, την περσινή σεζόν αρκετές φορές με την απόλυση και το ταμείο ανεργίας αλλά τελικά δικαιώθηκε ως ένα σημείο όταν επέμενε ότι η ομάδα του θα τερματίσει στα μισά του βαθμολογικού πίνακα.

Γήπεδο: Stadio Marc’Antonio Bentegodi(38.402)

Μεταγραφές: Σε 4 μεταγραφές προχώρησε η Ελλάς Βερόνα, με την απόκτηση των Πατσίνι από Μίλαν, Σούπραγεν από Ντιζόν, Βιβιάνι από Ρόμα και Ελάντερ από Μάλμε. Αντίθετα, από την ομάδα αποχώρησαν οι Ζορζίνιο, Σαβιόλα, Εσποζίτο, Γκόμεζ, Ομπάντι και Λόπεζ.

Φιλικά προετοιμασίας: 5 φιλικούς αγώνες έδωσε η ομάδα της Βερόνα, με συγκομιδή δύο νίκες, μία ισοπαλία και 2 ήττες. Στο πρώτο επίσημο αγώνα της ομάδας, για το κύπελλο, επικράτησε με σκορ 3 - 1 της Φόγκια.

Εκτίμηση: Μάλλον πιο δύσκολη από πέρσι θα είναι η φετινή χρονιά για την Ελλάς Βερόνα και τον Αντρέα Μαντορλίνι, αφού από τα φιλικά ακόμα η ομάδα της Βερόνα δείχνει αποδυναμωμένη. Φέτος ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να σωθεί, παρά την ύπαρξη των Φροζινόνε και Κάρπι.

Κιέβο Βερόνα

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ άσχημο ξεκίνημα έκανε στην περσινή σεζόν η Κιέβο Βερόνα, που οδήγησε στην απομάκρυνση του Ευγένιο Κορίνι στα μέσα Οκτωβρίου. Ο αντικαταστάτης του, Ρολάντο Μαράν, άλλαξε αρκετά πράγματα, κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι και συντέλεσε μέγιστα στην κατάκτηση της 14ης θέσης.

Προπονητής: Ο Ρολάντο Μαράν, αντικατέστησε τον προκάτοχο του επιτυχώς, αλλάζοντας την πορεία της ομάδας, που μέχρι την στιγμή της έλευσης του, φλέρταρε με τις θέσεις υποβιβασμού. Ο Ιταλός τεχνικός διόρθωσε την αμυντική λειτουργία της Κιέβο ενώ βελτίωσε πάρα πολύ το "τρανζίσιον" της ομάδας.

Γήπεδο: Stadio Marc’Antonio Bentegodi(38.402)

Μεταγραφές: Σε 5 μεταγραφικές κινήσεις προχώρησε η Κιέβο, με τους Ματιέλο, Κατσιατόρε, Κάστρο, Γκόμπι και Πέπε να γίνονται κάτοικοι της Βερόνα. Από την ομάδα αποχώρησαν οι Φαρίας, Ζουκάνοβιτς, Πουτζιόνι, Λαζάρεβιτς, Σκελότο και Κόφι.

Φιλικά προετοιμασίας: Τρία φιλικά προετοιμασίας έδωσε η Κιέβο, με απολογισμό μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα. Επίσης, αγωνίστηκε στα πλαίσια του κυπέλλου Ιταλίας, όπου και αποκλείστηκε στην έδρα της, από την Σαλερνιτάνα με σκορ 0 - 1.

Εκτίμηση: Με πρωταρχικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία θα ξεκινήσει τη σεζόν η ομάδα της Βερόνα ενώ φαίνονται όλες οι ελπίδες να πέφτουν πάνω στον Ιταλό προπονητή για την δημιουργία ενός αθλητικού και συμπαγή συνόλου. Αναμένεται πάντως εύκολα ή δύσκολα να παραμείνει στη Serie A.

Έμπολι

Τι έκανε πέρυσι: Αντίθετα σε όλα τα προγνωστικά, η ομάδα της Τοσκάνης τα πήγε περίφημα στην επάνοδο της στη Serie A, με μεγάλο ρόλο σε αυτό να παίζει η παρουσία του Μαουρίτσιο Σάρρι στο πάγκο, ο οποίος έδωσε μία ισορροπία στην ομάδα και στον τρόπο που αγωνιζόταν. Η Έμπολι κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, κατακτώντας της 15η θέση, ενώ έδειξε ότι έχει τις δυνατότητες και για λίγο ψηλότερα.

Προπονητής: Το δύσκολο έργο διαδοχής της καθοδήγησης του Μαουρίτσιο Σάρρι, έχει επωμισθεί ο Μάρκο Τζιανπάολο, ο οποίος κοουτσάρει ομάδες σαν πρώτος προπονητής από το 2004, με το παλαμαρέ του να περιέχει αρκετές ομάδες της Serie B.

Γήπεδο: Stadio Carlo Castellani(19.847)

Μεταγραφές: Σε έξι μεταγραφές προχώρησε η ομάδα της Τοσκάνη, που κατάφερε να κλείσει τους Σκορούπσκι, Μπιτάντε, Ανακούρα, Κόστα, Μαιέλλο και Κρούνιτς. Αντίθετα από την ομάδα αποχώρησαν οι Βαλντιφιόρι, Χισάι, Βέρντι, Ρουγκάνι, Μπάσι, Βετσίνο, Ροβίνι.

Φιλικά προετοιμασίας: Άσχημο ξεκίνημα έκανε στα επίσημα της παιχνίδια η Έμπολι, που αποκλείστηκε από το κύπελλο Ιταλίας, αφού ηττήθηκε με σκορ 0-1 από την Βιτζέντσα. Στα 5 φιλικά προετοιμασίας, κέρδισε στα 4 ενώ ηττήθηκε από την Τζένοα. Και στο κύπελλο Ιταλίας πάντως είχε μικρή διαδρομή αφού αποκλείστηκε με ήττα από την Βιτσέντζα.

Εκτίμηση: Πιο δύσκολα φαντάζουν τα πράγματα φέτος για την ομάδα της Τοσκάνης, που έχασε τον στρατηγό της, Μαουρίτσιο Σάρρι και καλείται ο αντικαταστάτης να βρει γρήγορα τους χειρισμούς της ομάδας, για την επίτευξη της παραμονής, που θα αποτελεί και το μεγάλο στόχο φέτος. Τα πράγματα δείχνουν οριακά πάντως για την Έμπολι, που δύσκολα θα κρατήσει την περσινή της θέση.

Ουντινέζε

Τι έκανε πέρυσι: Άλλη μία απογοητευτική χρονιά για την Ουντινέζε, που μάζεψε τρεις βαθμούς λιγότερους σε σχέση με την προπέρσινη σεζόν. Ο Στραματσιόνι δεν κατάφερε να αναγεννήσει την ομάδα του Ούντινε, ενώω η ομάδα φαινόταν χωρίς κάποιο αγωνιστικό πλάνο στο πρώτο μισό της σεζόν. Καθόλου άδικη η 16η θέση..

Προπονητής: Παρελθόν αποτέλεσε με το πέρας της σεζόν ο Αντρέα Στραματσιόνι για τους "μπιανκονέρι" του Ούντινε. Το δεύτερο γηραιότερο κλαμπ της Ιταλίας, προσέλαβε τον Στάφανο Κολαντουόνο για την φετινή σεζόν, που όλα δείχνουν ότι χειρότερα δεν μπορούν να πάνε τα πράγματα.

Γήπεδο: Stadio Friuli(25.000)

Μεταγραφές: Φτωχά κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι η Ουντινέζε, αφού πρόσθεσε στο ρόστερ της, τους Ιτούρα, Αντνάν και Ζαπάτα, την ίδια στιγμή που αποχώρησαν από το Ούντινε οι Μούριελ, Μπάστα, Νάλντο, Κόνα και Γουάνγκ.

Φιλικά προετοιμασίας: 5 φιλικές αναμετρήσεις έδωσε η Ουντινέζε, με 3 νίκες και 2 ήττες. Στην Ελλάδα, δοκιμάστηκε στη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, όπου και τον νίκησε με σκορ 1-2. Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το κύπελλο Ιταλίας επικράτησε της Νοβάρα με σκορ 3-1.

Εκτίμηση: Δύο γίνανε οι άσχημες σεζόν για την ομάδα του Ιταλικού Βορρά, που πασχίζει να βγει από το αδιέξοδο των τελευταίων ετών. Φέτος τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο άσχημα αλλά οι "μπιανκονερι" δεν θα ξεφύγουν από την μετριότητα λογικά, παλεύοντας για τις θέσεις στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Αταλάντα

Τι έκανε πέρυσι: Μεταξύ θέσεων υποβιβασμού και 15ης θέσης η Αταλάντα κυρίως την περσινή χρονιά, με σημαντικά προβλήματα στην επίτευξη γκολ και της δημιουργίας. Αλλαγή προπονητή και βελτίωση της απόδοσης στο δεύτερο μισό, συνέβαλαν στον να γλυτώσει τον υποβιβασμό, 4-5 αγωνιστικές πριν το τέλος.

Προπονητής: Ο Άντι Ρέγια ανέλαβε το δύσκολο έργο πέρσι, προκειμένου να σώσει την ομάδα του Μπέργκαμο, από τον υποβιβασμό. Ο νυν τεχνικός της Αταλάντα, αντικατέστησε μεσούσης της σεζόν τον Στάφανο Κολαντουόνο, ο οποίος βρίσκονταν στο τιμόνι της ομάδας από το 2010.

Γήπεδο: Stadio Atleti Azzurri d’Italia(24.642)

Μεταγραφές: 5 προσθήκες είχε στο ρόστερ της η ομάδα της Αταλάντα, με τους Μποάκουε, Κούρτις, Μπάσι και Τζουζέπε ντε Λούκα να μετακομίζουν στο Μπέργκαμο, ενώ πολλές ήταν οι αποχωρήσεις από την ομάδα, αφού Εμμανουέλσον, Ζαπακόστα, Μπασέλι, Κατσόλα, Γουέλμπεκ, Πινίγια, Ροζέτι, Εστιγκαραμπία και Μπιάνκι αποτελούν παρελθόν από την ομάδα.

Φιλικά προετοιμασίας: Καλούτσικα τα πήγε στο στάδιο της προετοιμασίας η Αταλάντα, δίνοντας 5 φιλικά και επικρατώντας στα 2 από αυτά, ενώ με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο κύπελλο Ιταλίας όπου επικράτησε εντός έδρας με σκορ 2-0 της Σιταντέλα.

Εκτίμηση: Λογικά πιο εύκολα θα εξασφαλίσει την σωτηρία σε σχέση με πέρσι η ομάδα του Μπέργκαμο που άφησε αρκετό κόσμο να φύγει αλλά έκανε και ουσιαστικές προσθήκες. Λογικά θα κατακτήσει τις θέσεις μεταξύ 10ης και 16ης.

Κάρπι

Τι έκανε πέρυσι: Πέτυχε αυτό που δεν περίμενε κανένας πέρσι η Κάρπι, κερδίζοντας τον τίτλο της Serie B, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στη Serie A για πρώτη φορά στα χρονικά. Έχοντας στο ρόστερ της 9 δανεικούς, όλους Ιταλούς και νεαρούς σε ηλικία. Το μεγάλο της αστέρι, ο Τζέρι Μπακόγλου, παίχτης της επιθετικής γραμμής θα συνεχίσει με την μικρή ομάδα της περιοχής της Μοντένα, στο παραμυθάκι της μεγάλης κατηγορίας του Καμπιονάτο.

Προπονητής: Ο Φαμπρίτσιο Καστόρι αποτελεί τον προπονητή της νεοφώτιστης Κάρπι, έμπειρος στις μικρές κατηγορίες και πρωτάρης στην πρώτη κατηγορία..

Γήπεδο: Stadio Alberto Braglia(21.000)

Μεταγραφές: Με αρκετούς δανεικούς στο ρόστερ της αποφάσισε να κινηθεί η Κάρπι, προσθέτοντας στο υπάρχον δυναμικό, τους Μαρόνε, Μπρικτς, Μαρτίνιο, Γουάλας, Μπούμπνιτς, Σπόλι, Λαζάρι, Τσέρι και Μάτος. Από την πρωταθλήτρια της Serie B, αποχώρησαν οι Μαυραντόνιο, Ιγκλέζε, Παζίνι, Λάνερ, Μπαγέ.

Φιλικά προετοιμασίας: 5 φιλικά έδωσε η νεοφώτιστη της πρώτης κατηγορίας, με δύο νίκες και 3 ήττες ενώ στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι, στα πλαίσια του κυπέλλου Ιταλίας, επικράτησε 2 - 0 της Λιβόρνο.

Εκτίμηση: Τι να πει κανείς για την Κάρπι, που αποτελεί μία πραγματική έκπληξη αλλά και επιβράβευση των απλών και πιο αγνών ποδοσφαιρικών κινήσεων του Καμπιονάτο. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο Κλαούντιο Καλιούμι, ένας τοπικός επιχειρηματίας του ομώνυμου χωριού θα το χαρεί πάντως, όπως το ίδιο θα ισχύει και για την τοπική κοινωνία που απαριθμείται στους 41.000! Στόχος τους, μα φυσικά η παραμονή στην κατηγορία, με παράδειγμα την συντοπίτισσα Σασσουόλο.

Φροζινόνε

Τι έκανε πέρυσι: Άλλη ένα επίτευγμα της περσινής χρονιάς, ήταν αυτό που πέτυχε η Φροζινόνε, κατακτώντας δεύτερη σερί άνοδο, αφού πέρσι ανέβηκε στη Serie B, και φέτος αποτελεί πλέον και επίσημα την 65η ομάδα της που αγωνίζεται στη Serie A! Τερμάτισε πίσω από τη Κάρπι, το άλλο ποδοσφαιρικό θαύμα της δεύτερης κατηγορίας. Το επιθετικό δίδυμο των Ντανιέλε Τσιοφάνι και Φεντερίκο Ντιονίζι έβαλε 26 γκολ, ενώ με μικρό μπάτζετ, νεανικό μέσο όρο ηλικίας και σκληρή δουλειά στις προπονήσεις κατάφερε αυτό που ανέφεραν πολλοί σαν ποδοσφαιρικό θαύμα.

Προπονητής: Ο Ρομπέρτο Στελόνε, ο πρώην επιθετικός των Τζένοα, Πάρμα, Τορίνο, Νάπολι έχει περάσει μεγάλο διάστημα της καριέρας του στην Serie B και ανέλαβε το 2012 την Φροζινόνε, της οποία ήταν πρώην παίκτης και κόουτς των ακαδημιών.

Γήπεδο: Stadio Matusa (10.000)

Μεταγραφές: Πιστή στην φιλοσοφία της συμπλήρωσης του ρόστερ με νεαρούς και φιλόδοξους παίκτες και πάντα με χαμηλό κόστος, η Φροζινόνε απέκτησε με δανεισμό τους Πάβλοβιτς, Ραμάν, Βέρντε και Λεάλι. Αντίθετα, ο Σκιάβι, Σαντάνα, Γκέσα και Πάμιτς αποχώρησαν από την νεοφώτιστη της Serie A.

Φιλικά προετοιμασίας: 3 νίκες στα συνολικά 4 φιλικά προετοιμασίας, ήταν ο απολογισμός στο στάδιο της προετοιμασίας. Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι, παρόλο αυτά, για το κύπελλο της Ιταλίας, αποκλείστηκε από την Σπέτζια στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Άλλη μία σταχτοπούτα στο επαγγελματικό και σκληρό σαλόνι της Serie A, όπου η Φροζινόνε, που έχει έδρα στην ομώνυμη πόλη στην καρδιά της Ιταλίας, που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ερνίτσι και Λεπίνι με τον πληθυσμό των 46.000 κατοίκων. Στοίχημα των "καναρινί" αποτελεί η παραμονή στην κατηγορία στο δρόμο που χάραξαν οι Σασσουόλο και Έμπολι..

Μπολόνια

Τι έκανε πέρυσι: Με τελευταία πράξη του δράματος, τον αγώνα θρίλερ που έληξε ισόπαλος 1-1 απέναντι στη Πεσκάρα, η Μπολόνια σφράγισε πέρσι την άνοδο και έκλεισε τον κύκλο των ομάδων που ανέβηκαν στη Serie A. Οι "ροσσομπλού" αν και είχαν μακράν το μεγαλύτερο μπάτζετ από τις τρεις ομάδες που ανέβηκαν στη μεγάλη κατηγορία, δυσκολεύτηκαν αρκετά να εξασφαλίσουν την επιστροφή στη Serie A.

Προπονητής: Ο Ντέλιο Ρόσσι αντικατέστησε επί της ουσίας τον άνθρωπο που ανέβασε την ομάδα στην πρώτη κατηγορία, τον Ντιέγκο Λόπεζ. Ο νυν προπονητής της Μπολόνια έχει πείρα και από Serie A αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες.

Γήπεδο: Stadio Renato Dall'Ara (38.280)

Μεταγραφές: Σε 4 μεταγραφές προχώρησε η ομάδα της επαρχίας της Εμίλια-Ρομάνια, με τους Πούλγκαρ, Μπρίγκι, Κρισετίγκ και Μιράντε να προσθέτονται στο ρόστερ ενώ Κόπολα, Πατζιέντσα, Πέρεζ, Κριστίτζ, Λαρίχι και Μπρούχελ φύγανε από τους "ροσσομπλού".

Φιλικά προετοιμασίας: Λίγα πράγματα από την προετοιμασία της Μπολόνια, όπου στο ένα από τα δύο επικράτησε και το άλλο ηττήθηκε. Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι, στα πλαίσια του κυπέλλου Ιταλίας, ηττήθηκε από την Πάβια με σκορ 0-1.

Εκτίμηση: Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε πέρσι, αφού κατάφερε την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία του Καμπιονάτο. Φέτος θα πασχίσει να κρατηθεί, αφού δεν φαίνεται να έχουν γίνει τίποτα σπουδαίες κινήσεις τόσο στο μεταγραφικό παζάρι, όσο και στις διοικητικές εξελίξεις. Πάντως θα παλέψει σκληρά για τις θέσεις από 17η έως 15η.

Οthos

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ