foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ292
PROMO CODE ΔΩΡΑ* ΕΔΩ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Αγγλία, Premier League: Preview 2015-16

Previews Πρωταθλημάτων | 06 Αυγ 2015 16:00
uk.jpg

Κατά πολλούς, η Πρέμιερ Λιγκ θεωρείται το πιο... λαμπερό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον κόσμο και είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Το μεγάλου ατού της Πρέμιερ έναντι των άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Πριμέρα, Καμπιονάτο, Μπουντεσλίγκα, Σαμπιονά) είναι ότι ο τίτλος έχει πολλούς... μνηστήρες και όχι μία (π.χ. Μπάγερν στη Γερμανία) ή δύο ομάδες (π.χ. Μπάρτσα και Ρεάλ στην Πριμέρα) που απέχουν... έτη φωτός από τις υπόλοιπες. Η πρωταθλήτρια Τσέλσι υπερασπίζεται τα σκήπτρα της, ενώ Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουν., Αρσεναλ και Λίβερπουλ, σκοπεύουν να την αμφισβητήσουν. Αυτές οι ομάδες συνθέτουν την λεγόμενη πρώτη ταχύτητα του πρωταθλήματος.

Στη δεύτερη, θα τοποθετούσαμε τις Τότεναμ, Εβερτον, Σουόνσι, Σάουθαμπτον. Τις ομάδες εκείνες δηλαδή που και καλό ποδόσφαιρο μπορούν να παίξουν και να διεκδικήσουν τις θέσεις πίσω από την πρώτη τετράδα, που συνήθως δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο (πάντα σε συνάρτηση με το τι θα γίνει στο Κύπελλο και το Λιγκ Καπ).

Ακολουθεί το γκρουπ εκείνων των ομάδων που θα προσπαθήσουν για μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρσι, έχοντας ως βασική προτεραιότητα να μείνουν μακριά από περιπέτειες. Ο λόγος για τις Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Χαμ, Νιούκαστλ, Στόουκ. Στην τελευταία ταχύτητα, συμπεριλαμβάνονται οι ομάδες εκείνες που ξεκάθαρα παλεύουν από την αρχή για την παραμονή τους. Πρόκειται για τις Σάντερλαντ, Αστον Βίλα, Λέστερ, Γουέστ Μπρομ και τις τρεις νεοφώτιστες: Μπόρνμουθ, Γουότφορντ, Νόριτς.

Αν για την πρώτη ταχύτητα «παίζουν» οι γνωστές τέσσερις «δυνάμεις» (Τσέλσι, Σίτι, Αρσεναλ, Μάν. Γιουν.), συν τη Λίβερπουλ και ίσως (με πολλούς αστερίσκους) την Τότεναμ, τα όρια ανάμεσα στα υπόλοιπα γκρουπ είναι πιο δυσδιάκριτα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το περσινό πρωτάθλημα και τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφύλαξαν στους οπαδούς τους η Νιούκαστλ και η Εβερτον, ή, αντίθετα, την μη αναμενόμενη πλην όμως εξαιρετική παρουσία των Σουόνσι, Στόουκ και βεβαίως της Σάουθαμπτον.

Σύστημα διεξαγωγής

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 20 ομάδες. Ετσι, προκύπτουν δύο γύροι των 19 αγώνων, με τις ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές, μία σε κάθε έδρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Διαφορά τερμάτων
  • Καλύτερη επίθεση
  • Μπαράζ

Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, η δεύτερη και η τρίτη της κατάταξης κερδίζουν το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τέταρτη εκπροσωπείται στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (με άλλα λόγια, στον τελευταίο προκριματικό γύρο). Η πέμπτη της κατάταξης προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο Γιουρόπα Λιγκ συμμετέχουν επίσης η ομάδα που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ, αλλά και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Αν αυτές οι ομάδες έχουν κερδίσει ήδη την εκπροσώπησή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα), όπως για παράδειγμα συνέβη τη σεζόν 2014-15 (Λιγκ Καπ στην Τσέλσι, Κύπελλο στην Αρσεναλ), τότε η έκτη και η έβδομη θέση της βαθμολογίας καθίστανται «ευρωπαϊκές» (έτσι, στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ αγωνίζονται η Λίβερπουλ και η Σαουθάμπτον). Επίσης, μία θέση στο Γιουρόπα Λιγκ δύναται να δοθεί μέσω Fair Play (εκεί χρωστά τη συμμετοχή της στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ η Γουέστ Χαμ).

Αναφορικά με τον υποβιβασμό, στην Τσάμπιονσιπ υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες της τελικής κατάταξης.

Μακροχρόνια στοιχήματα

H Τσέλσι είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο και αντίστοιχα η Γουότφορντ το πρώτο φαβορί για να αποχαιρετήσει την κατηγορία. Παρότι τα μακροχρόνια στοιχήματα κρύβουν μεγάλο ρίσκο (σε ένα πρωτάθλημα που αρχίζει Αύγουστο και τελειώνει Μάιο, ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες που δύσκολα σταθμίζονται), αν φύγει κανείς από τις προφανείς αυτές επιλογές, ίσως βρει αξία σε δύο αουτσάιντερ.

Σχετικά με την κατάκτηση του τίτλου, προτείνεται η Αρσεναλ. Υπάρχει η αίσθηση ότι την αδικούν οι μπουκ, που την προσφέρουν τρίτο φαβορί, πίσω και από τη Σίτι, καθώς, σαν σύνολο, πείθει περισσότερο από τους «γαλάζιους» του Μάντσεστερ. Η νίκη επί της Τσέλσι, πριν λίγες μέρες, στο Κομιούνιτι Σιλντ, που ήταν και η πρώτη του Βενγκέρ επί του Μουρίνιο, στη δική τους, προσωπική κόντρα, εκλήφθηκε από πολλούς ως οιωνός.

Στα του υποβιβασμού, ας έχουμε υπόψη την Αστον Βίλα. Εχασε δύο βασικούς που δύσκολα θα αναπληρώσει (Μπεντέκε, Ντελφ), παρότι έκανε μεταγραφές. Κινδύνεψε και πέρσι, αλλά τη γλίτωσε, ίσως φέτος να έχει πρόβλημα. Κλείνοντας τον πρόλογο, για όσους πιστεύουν ότι η Λίβερπουλ (μοιάζουν να βάλανε μυαλό εκεί, άφησαν τα μεγάλα λόγια και έκαναν μεταγραφές ουσίας) μπορεί να μπει στην πρώτη τετράδα (το λεγόμενο top-4 των Αγγλων), το συγκεκριμένο στοίχημα αξίζει προσοχής. Συνοψίζοντας τα μακροχρόνια στοιχήματα:

- Πρωταθλήτρια Αρσεναλ 4,75

- Υποβιβασμός Αστον Βίλα 4,00

- Top – 4 Λίβερπουλ 3,80

Οι ομάδες της Πρέμιερ

ΤΣΕΛΣΙ

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε με άνεση το πρωτάθλημα, αφού ήταν η καλύτερη ομάδα μακράν της δεύτερης. Μπορεί να μην εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, όμως η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα μέτρησαν περισσότερο. Κατέκτησε επίσης το Λιγκ Καπ. Η απογοήτευση ήρθε πάντως στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε με άδοξο τρόπο από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Προπονητής: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Ζοζέ Μουρίνιο. Η αξία του γνωστή, ο χαρακτήρας του επίσης, έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και φανατικούς φίλους. Πέρσι κυριάρχησε με την Τσέλσι στην Αγγλία, όμως... τσαλακώθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι οι... εμμονές του, ειδικά κάποιες φορές που το παρακάνει με το αμυντικό στυλ που επιλέγει. Τελειομανής, αλλά και αγαπητός στους παίκτες, σε όποια ομάδα και αν δούλεψε (με εξαίρεση ίσως τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Γήπεδο: Stamford Bridge (42.055)

Μεταγραφές: Ουσιαστικά, ο κορμός της έμεινε απείραχτος, αφού δεν έχασε κάποιον βασικό ποδοσφαιριστή. Ο τεχνικός Ζοζέ Μουρίνιο αντικατέστησε τον επιθετικό Ντρογκμπά (Μόντρεαλ) και τον τερματοφύλακα Τσεχ (Αρσεναλ) με τους Φαλκάο (δανεικός από Μονακό) και Μπέγκοβιτς (Στόουκ) αντίστοιχα. Στην Ατλέτικο Μαδρίτης δόθηκε ο αμυντικός Φελίπε Λουίς.

Φιλικά προετοιμασίας: Τέσσερα δυνατά φιλικά έδωσαν οι Λονδρέζοι, όλα στις ΗΠΑ. Ηττήθηκαν 4-2 από τη Νέα Υόρκη, ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με την Παρί Σεν Ζερμέν (ήττα 6-5 στα πέναλτι), ενώ αντιμετώπισαν επίσης την Μπαρτσελόνα (2-2, νίκη 4-2 στα πέναλτι) και τη Φιορεντίνα (ήττα 1-0). Η σεζόν άρχισε επίσημα με το Κομιούνιτι Σιλντ (όπως ονομάζεται στην Αγγλία το Σούπερ Καπ), όπου αντίπαλος ήταν η Αρσεναλ (ήττα 1-0).

Εκτίμηση: Με τέτοιο ρόστερ και τον Μουρίνιο στον πάγκο, η Τσέλσι ξεκινά και φέτος για να τα... πάρει όλα, σε Αγγλία και Ευρώπη. Για τις στοιχηματικές πλατφόρμες, είναι το πρώτο φαβορί για να κόψει πρώτη το νήμα και όχι άδικα.

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Τι έκανε πέρυσι: Μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και μείωσε τη διαφορά από την πρωτοπόρο Τσέλσι, έδειχνε ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο. Στη συνέχεια, μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων την άφησε πίσω και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια για τον προπονητή Μανουέλ Πελεγκρίνι. Η θέση του Χιλιανού τεχνικού επιβαρύνθηκε και από τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ, με θύτη την Μπαρτσελόνα. Η Σίτι ολοκλήρωσε τη σεζόν στη δεύτερη θέση, διασώζοντας εν μέρει τις εντυπώσεις.

Προπονητής: Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι αμφισβητήθηκε έντονα πέρσι. Μπορεί επί των ημερών του η Σίτι να στέφθηκε πρωταθλήτρια, όμως ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε το τελευταίο πρωτάθλημα και η αδυναμία των «σίτιζενς» να κάνουν κάτι καλό στο Τσάμπιονς Λιγκ (δυο αποκλεισμοί από την Μπαρτσελόνα σε δυο χρόνια έριξαν βαριά τη σκιά τους) έχουν οδηγήσει σε limit down τις μετοχές του Χιλιανού. Παρά τις φήμες ότι θα αποχωρούσε, διατηρήθηκε στον πάγκο, όμως έχουν τελειώσει τα άλλοθι, οι δικαιολογίες και κυρίως η υπομονή των οπαδών.

Γήπεδο: Etihad (47.726)

Μεταγραφές: Δύο σημαντικές προσθήκες έκανε η Σίτι, παίρνοντας το «μηχανάκι» στη μεσαία γραμμή Ντελφ (Αστον Βίλα), αλλά και τον μεσοεπιθετικό Στέρλινγκ (από τη Λίβερπουλ, μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση). Ο Πελεγκρίνι ξεφορτώθηκε παίκτες που δεν υπολόγιζε, όπως οι Νάστασιτς (αμυντικός, Σάλκε), Γιόβετιτς (φορ, Ιντερ), Νεγκρέδο (φορ, Βαλένθια). Αποχώρησαν επίσης οι Ρίτσαρντς (αμυντικός, Αστον Βίλα), Σινκλέρ (χαφ, Αστον Βίλα), Μίλνερ (χαφ, Λίβερπουλ), Γκουιντέτι (φορ, Θέλτα) και ο βετεράνος μέσος Λάμπαρντ, που ήταν δανεικός από τη Νέα Υόρκη (στην ίδια οικογένεια ιδιοκτησιακά με τη Σίτι).

Φιλικά προετοιμασίας: Στην Αυστραλία ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας της η Σίτι. Στα σημαντικότερα από τα φιλικά που έδωσε, αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με τη Ρόμα (νίκη 5-4 στα πέναλτι) και ηττήθηκε 4-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το τελευταίο τεστ πριν την έναρξη του πρωταθλήματος έγινε στη Γερμανία, με αντίπαλο τη Στουτγάρδη (ήττα 4-2).

Εκτίμηση: Η Σίτι έχει και το υλικό και τις δυνατότητες για να ανταγωνιστεί την Τσέλσι. Ωστόσο, η απογοήτευση των οπαδών από την περσινή πορεία έχει φέρει δυσαρέσκεια για τον προπονητή Πελεγκρίνι και ενδέχεται να εκδηλωθεί, στα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα. Είναι το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο, σύμφωνα με τις στοιχηματικές πλατφόρμες, αν και επ' αυτού υπάρχουν... αντιρρήσεις.

 

ΑΡΣΕΝΑΛ

Τι έκανε πέρυσι: Οπως πάντα, είχε υψηλές φιλοδοξίες, όμως στο πρωτάθλημα δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την Τσέλσι. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρασε από τη φάση των ομίλων, όμως ο αποκλεισμός από τη Μονακό έφερε απογοήτευση. Τουλάχιστον, έκλεισε με θετικό τρόπο τη σεζόν, τερματίζοντας τρίτη και κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο.

Προπονητής: Εδώ και χρόνια ο Αρσέν Βενγκέρ έχει τα... κλειδιά της Αρσεναλ. Η ομάδα του Λονδίνου παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, αυτό δεν αλλάζει, όμως τα πρωταθλήματα καταλήγουν αλλού και αυτό ενοχλεί τους οπαδούς. Φέτος η Αρσεναλ μοιάζει πιο δυνατή και έτοιμη να διεκδικήσει τον τίτλο με αξιώσεις. Καλές οι κατακτήσεις Κυπέλλων (δύο σερί), καλά και τα Κομιούντι Σιλντ (δύο σερί), όμως οι οπαδοί έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Για αυτό και δεν αντιλαμβάνονται το λόγο που ο Αλσατός τεχνικός δεν προχώρησε φέτος σε περισσότερες μεταγραφές. Αλλωστε, χρήματα υπάρχουν, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση...

Γήπεδο: Emirates (60.361)

Μεταγραφές: Τίποτα το εντυπωσιακό μέχρι τώρα. Ο Βενγκέρ έφερε τον έμπειρο γκολκίπερ Τσεχ από την Τσέλσι, ο οποίος θα δώσει μάχη για τη θέση του βασικού με τον Οσπίνα. Ο έτερος τερματοφύλακας Σέζνι, που δεν χωρούσε στο ρόστερ, έφυγε για τη Ρόμα. Αποδεσμεύτηκε επίσης ο μέσος Ντιαμπί, ενώ ο Ποντόλσκι (φορ), που από καιρό δεν υπολογιζόταν, δόθηκε στη Γαλατάσαραϊ.

Φιλικά προετοιμασίας: Η Αρσεναλ πραγματοποίησε τουρνέ στην Ασία, όπου μάλιστα νίκησε 3-1 την Εβερτον, σε τουρνουά που έγινε στη Σιγκαπούρη. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, επικράτησε με το εντυπωσιακό 6-0 της Λυών, ενώ κέρδισε 1-0 την Βόλφσμπουργκ. Οι επίσημες υποχρεώσεις ξεκίνησαν με το Κομιούνιτι Σιλντ (ουσιαστικά το Σούπερ Καπ), όπου νίκησε 1-0 την Τσέλσι.

Εκτίμηση: Για τις περισσότερες στοιχηματικές πλατφόρμες, η Αρσεναλ είναι το τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Φέτος πάντως θα αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό, αφού εκτός της Τσέλσι και της Σίτι, είναι ενισχυμένη και η Μάντσεστερ Γιουν.. Για αυτό το λόγο, προκειμένου να στοχεύσει ψηλά, ίσως να χρειαζόταν παραπάνω ενίσχυση...

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.

Τι έκανε πέρυσι: Παρότι δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, δεν κατάφερε να καταστεί ουσιαστική διεκδικήτρια του τίτλου. Ο Ολλανδός προπονητής Λουίς Φαν Χάαλ χρειάστηκε χρόνο προκειμένου να βρει τις ισορροπίες στη νέα του ομάδα, ενώ δεν τον βοήθησαν οι τραυματισμοί. Το μόνο θετικό ήταν ότι η Γιουνάιτεντ κατόρθωσε να τερματίσει τέταρτη, οπότε θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Δεύτερη χρονιά στην τεχνική ηγεσία για τον Λουίς Φαν Χάαλ, η πρώτη δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα ήθελε, όμως είχε σημαντικές δικαιολογίες: Παρέλαβε μία Γιουνάιτεντ σε... κακό χάλι, ενώ και ο ίδιος ήθελε χρόνο για να καταλάβει τις απαιτήσεις του νέου πρωταθλήματος και του νέου περιβάλλοντος γενικότερα (Αγγλία). Δεν αμφισβητούνται η εμπειρία του και οι γνώσεις του στο ποδόσφαιρο, αυτό που προβληματίζει είναι η παράδοση που έχει να τα... σπάει με τις βεντέτες και γενικώς οι ιδιοτροπίες που κουβαλάει. Οταν δουλεύει με παίκτες – εργαλεία και όχι φτασμένους σταρ, συνήθως τα πάει καλύτερα. Αυτό προσπαθεί να κάνει στη Γιουνάιτεντ και να την επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών.

Γήπεδο: Old Trafford (76.212)

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε σημαντικά με την απόκτηση των Ρομέρο (τερματοφύλακας, Σαμπντόρια), Ντεπάι (επιθετικός, Αϊντχόφεν), Σβάινσταϊγκερ (χαφ, Μπάγερν), Σνάιντερλεν (χαφ, Σάουθαμπτον), Νταρμιάν (αμυντικός, Τορίνο). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Φαλκάο (φορ, Τσέλσι), Φαν Πέρσι (φορ) και Νάνι (μέσος), που συνεχίζουν στη Φενέρμπαχτσε, του μπακ Ράφαελ (Λυών) και φυσικά του εξτρέμ Ντι Μαρία, ο οποίος συμφώνησε με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Φιλικά προετοιμασίας: Ο Ιούλιος βρήκε τη Μάντσεστερ Γιουν. να περιοδεύει στις ΗΠΑ. Νίκησε 1-0 την Κλαμπ Αμέρικα, 3-1 τους Σάν Χοσέ Ερθκουέικς και με το ίδιο σκορ την Μπαρτσελόνα. Το τελευταίο φιλικό ήταν εκείνο με την Παρί Σεν Ζερμέν (ήττα 2-0).

Εκτίμηση: Οπωσδήποτε η Μάντσεστερ Γιουν. είναι ενισχυμένη. Φυσικά, κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν η ενίσχυση αυτή αρκεί για να επιστρέψει η ομάδα του Φαν Χάαλ στη διεκδίκηση του τίτλου, πρόκειται για κάτι που θα φανεί στο γήπεδο. Ο Ολλανδός τεχνικός γνωρίζει πλέον καλύτερα την ομάδα και τις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας ένα χρόνο εμπειρίας στο ενεργητικό του. Οι στοιχηματικές πλατφόρμες θεωρούν τους Κόκκινους Διαβόλους ως το τέταρτο φαβορί για τον τίτλο.

 

ΤΟΤΕΝΑΜ

Τι έκανε πέρυσι: Ηταν μία χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα, η πρώτη με τον Μαουρίσιο Ποκετίνο στην τεχνική ηγεσία. Με αυτό ως δεδομένο, η πέμπτη θέση και η έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να περιμένει. Στην Ευρώπη, πέρασε από τη φάση των ομίλων στο Γιουρόπα Λιγκ, όμως αποκλείστηκε στη συνέχεια από τη Φιορεντίνα. Εφτασε έως τον τελικό του Λιγκ Καπ, όπου γνώρισε την ήττα από την Τσέλσι (3-0).

Προπονητής: Ο Αργεντινός Μαουρίσιο Ποκετίνο βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στον πάγκο των Λονδρέζων. Αν η πρώτη του χρονιά ήταν μεταβατική, φέτος είναι η χρονιά των απαιτήσεων. Ο στόχος να μπει σφήνα η Τότεναμ στους ισχυρούς της Πρέμιερ μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Ο Ποκετίνο ξέρει να φτιάχνει ομάδες που παίζουν γρήγορα και επιθετικά, είναι ωραίο να τις βλέπει κανείς. Επίσης, πιστώνεται την ανάδειξη του νέου αστεριού στο αγγλικό ποδόσφαιρο, που λέγεται Χάρι Κέιν. Καλείται να κάνει καλύτερη διαχείριση στο διπλό μέτωπο πρωτάθλημα – Γιουρόπα Λιγκ και να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία.

Γήπεδο: White Hart Lane (36.310)

Μεταγραφές: Το βάρος έπεσε στην ενίσχυση της άμυνας, όπου αποκτήθηκαν οι Βίμερ (Κολωνία), Τρίπιερ (Μπέρνλι) και Αλντερβάιρελντ (Ατλέτικο Μαδρ.). Από τις αποχωρήσεις, ξεχωρίζουν εκείνες των Παουλίνιο (μέσος, Γκουανγκζού), Χόλτμπι (μέσος, Αμβούργο), Καπού (μέσος, Γουότφορντ), Καμπούλ (αμυντικός, Σάντερλαντ), Σταμπουλί (μέσος, Παρί Σεν Ζερμέν).

Φιλικά προετοιμασίας: Ο Ποκετίνο επέλεξε να μη δώσει πολλά φιλικά η Τότεναμ. Ετσι, οι Λονδρέζοι αντιμετώπισαν τους ολ σταρ του αμερικάνικου πρωταθλήματος (νίκη 2-1) και έλαβαν μέρος σε τουρνουά στο Μόναχο με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν και Μίλαν. Κόντρα στη Ρεάλ ηττήθηκε 2-0, όμως επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ των Μιλανέζων.

Εκτίμηση: Η Τότεναμ παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στην Πρέμιερ, όμως δείχνει δύσκολο να... τρυπώσει στην πρώτη τετράδα, βγάζοντας εκτός κάποια εκ των Τσέλσι, Σίτι, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουν. Η πέμπτη θέση μοιάζει ως... ταβάνι για τις δυνατότητές της. Αυτό που θα επιδιώξει κατ' αρχήν ο Ποκετίνο, είναι να φτιάξει μια ομάδα πιο συμπαγή αμυντικά και με λιγότερες μεταπτώσεις στην απόδοσή της, σε σχέση με πέρσι.

 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Τι έκανε πέρυσι: Κάκιστη σεζόν, οι μεταγραφές δεν... βγήκαν, όπως και το γενικότερο «χτίσιμο» της ομάδας. Οι Κόκκινοι απέτυχαν σε όλους τους στόχους, εντός και εκτός Αγγλίας, απογοητεύοντας τους οπαδούς τους. Τερμάτισαν στην έκτη θέση, με μοναδική παρηγοριά το γεγονός ότι δεν έμειναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Προπονητής: Επί ημερών του Μπρένταν Ρότζερς η Λίβερπουλ βρέθηκε κοντά στο να πάρει πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1990 (ας όψεται εκείνο το γλίστρημα του Τζέραρντ). Αυτό όμως ξεχάστηκε με την περσινή, τραγική παρουσία των «ρεντς». Ο Ρότζερς ξεκινάει τη χρονιά υπό πίεση και με την υποχρέωση να παρουσιάσει κάτι καλύτερο. Δείχνει να έμαθε από τα περσινά... χαστούκια, τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι μεταγραφικές επιλογές του. Αν πάντως τα πράγματα στραβώσουν, έχει χάσει πλέον τα ερείσματά του στις τάξεις των οπαδών.

Γήπεδο: Anfield (45.362)

Μεταγραφές: Η Λίβερπουλ ξόδεψε αρκετά χρήματα, προκειμένου να ενισχυθεί. Αποκτήθηκαν οι αμυντικοί Γκόμες (Τσάρλτον), Κλάιν (Σάουθαμπτον), οι μέσοι Μίλνερ (Μάν. Σίτι), Φιρμίνο (Χοφενχάιμ), ο βετεράνος γκολκίπερ Μπόγκνταν (Μπόλτον) και οι επιθετικοί Ινγκς (Μπέρνλι), Μπεντέκε (Αστον Βίλα) για την επίθεση. Για τον τελευταίο δαπανήθηκαν περί τα 32,5 εκ. λίρες. Τέλος εποχής σηματοδότησε η αποχώρηση του εμβληματικού αρχηγού Τζέραρντ (χαφ, Λος Αντζελες). Εφυγαν επίσης οι Στέρλινγκ (επιθετικός, Μάν. Σίτι), Ασπας (φορ, Σεβίλλη), Κόατες (αμυντικός, Σάντερλαντ), Τζόνσον (δεξί μπακ, Στόουκ), Λάμπερτ (φορ, Γουέστ Μπρομ). Τέλος, αργά ή γρήγορα αναμένεται να φύγει ο φορ Μπαλοτέλι, που ουσιαστικά αποτελεί... ξένο σώμα.

Φιλικά προετοιμασίας: Η Λίβερπουλ ήταν αήττητη σε φιλικά με ομάδες από την Αυστραλία και την νοτιοανατολική Ασία, όσο και αν αντίπαλοι όπως η Μπρισμπέιν και η Αδελαΐδα δεν ενδείκνυνται για την εξαγωγή σοβαρών συμπερασμάτων. Σημαντικότερα τεστ ήταν αυτά με την πρωταθλήτρια Φινλανδίας Ελσίνκι (νίκη 2-0) και τη Σουίντον (νίκη 2-1).

Εκτίμηση: Με το τελευταίο πρωτάθλημα να έχει κατακτηθεί το 1990, οι φίλοι της Λίβερπουλ περιμένουν κάθε χρόνο την επιστροφή στις επιτυχίες. Μετά το περσινό... στραπάτσο, ο προπονητής Μπρένταν Ρότζερς κρατάει χαμηλούς τόνους. Ο βασικός στόχος είναι να τα πάει καλύτερα η ομάδα από πέρσι, με την κρυφή ελπίδα να μπει στην πρώτη τετράδα και να παίξει ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ενίσχυση είναι γεγονός, τα υπόλοιπα στο... χορτάρι.

 

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

Τι έκανε πέρυσι: Δεν ήταν λίγοι όσοι δεν την... πίστευαν, αφού αναγκάστηκε να αλλάξει ολόκληρο σχεδόν τον κορμό της και είχε νέο προπονητή, τον Ρόναλντ Κούμαν. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε ανταγωνιστική και κατά καιρούς έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο. Τερμάτισε έβδομη, εξασφαλίζοντας μία θέση στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Εξαιρετικό το πρώτο δείγμα γραφής του Ρόναλντ Κούμαν. Παρότι είχε να διαχειριστεί ένα καινούριο ρόστερ, θεωρητικά κατώτερο από αυτό των προκατόχων του, έφτιαξε ένα εξαιρετικό σύνολο. Για ένα μεγάλο διάστημα, η Σάουθαμπτον έπαιζε την καλύτερη μπάλα στο Νησί. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και φέτος ο Κούμαν, που ως Ολλανδός, αρέσκεται στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Φέτος έχει ένα έξτρα... θέμα να διαχειριστεί, τη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ.

Γήπεδο: St. Mary’s (32.689)

Μεταγραφές: Εχασε δύο σημαντικούς παίκτες, τον μέσο Σνάιντερλεν (Μάν. Γιουν.) και τον αμυντικό Κλάιν (Λίβερπουλ). Προχώρησε στην απόκτηση των αμυντικών Μαρτίνα (Τβέντε), Σοάρες (Σπόρτινγκ), του μέσου Κλάσι (Φέγενορντ) και του επιθετικού Χουάνμι (Μάλαγα). Επίσης, απέκτησε δανεικούς ως το τέλος της σεζόν τον έμπειρο γκολκίπερ Στεκέλενμπουργκ (Φούλαμ) και τον αμυντικό Κόκερ (ΚΠΡ).

Φιλικά προετοιμασίας: Στα φιλικά της Αυστρίας η Σαουθάμπτον γνώρισε 3 ήττες, από Λειψία (5-4), Βαλένθια (1-0) και Σάλτσμπουργκ (2-0). Σε φιλικά που δόθηκαν στην Ολλανδία, νίκησε 3-0 την Γκρόνινγκεν και με το ίδιο σκορ τη Φέγενορντ. Στο Σεντ Μέρις, αντιμετώπισε την Μπράιτον (νίκη 1-0) και την Εσπανιόλ (1-1).

Εκτίμηση: Η Σαουθάμπτον έχει διπλό στόχο φέτος. Ο βασικός είναι να παρουσιαστεί ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στο πρωτάθλημα, χτίζοντας πάνω στις επιτυχημένες προηγούμενες σεζόν. Υπάρχει όμως και η Ευρώπη (ήδη έχει ξεκινήσει στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ), όπου θέλει και εκεί να πάει καλά, καθώς δεν έχει συχνά την ευκαιρία να αγωνίζεται εκτός συνόρων. Δεν είναι συνηθισμένη να διαχειρίζεται δύο... μέτωπα, αν όμως βρει τις ισορροπίες που απαιτούνται, δεν θα έχει πρόβλημα. Στα συν, η παρουσία του Κούμαν για δεύτερη σεζόν στον πάγκο, οπότε δεν είναι όλα καινούρια και δεν ξεκινούν από το μηδέν, όπως πέρσι.

 

ΣΟΥΟΝΣΙ

Τι έκανε πέρυσι: Σχετικά καλή σεζόν. Ηταν αρκετά δυνατή για να μπλέξει σε... περιπέτειες σε σχέση με την παραμονή της, όμως δεν είχε τα φόντα για να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο (παρότι είχε κάποιες ελπίδες προς το τέλος του πρωταθλήματος). Αυτό που έχουν να θυμούνται οι οπαδοί της είναι ότι η ομάδα τους νίκησε μέσα – έξω την Αρσεναλ και την Μάντσεστερ Γιουν.

Προπονητής: Οταν ο Γκάρι Μονκ ανέλαβε τη Σουόνσι, το Φεβρουάριο του 2014, λίγοι του έδιναν τύχη να μακροημερεύσει στο σύλλογο της Ουαλίας. Εκείνος απάντησε με τη δουλειά του και τα αποτελέσματα πέρσι τον δικαίωσαν. Η ομάδα μπήκε στη δεκάδα, έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην Πρέμιερ και ο ίδιος κέρδισε ένα καινούριο συμβόλαιο. Με αυτό τον τρόπο βέβαια έχει καλομάθει τους οπαδούς, που ζητούν... περισσότερα. Αν βελτιώσει την άμυνα (η Σουόνσι πέρσι είχε εμφανή αδυναμία στις στημένες φάσεις), όλα θα πάνε καλά!

Γήπεδο: The Liberty (20.827)

Μεταγραφές: Ενισχυμένη εμφανίζεται. Δεν έχασε κάποιο παίκτη του βασικού κορμού, ενώ ο αναπλ. τερματοφύλακας Τρέμελ, που αποχώρησε, αντικαταστάθηκε με τον Νόρντφελντ (Χέρενφεν). Απέκτησε τους Αγιού (Μαρσέιγ), Εντερ (Μπράγκα) για την επίθεση και τον Ταμπανού (Σεντ Ετιέν) για την άμυνα.

Φιλικά προετοιμασίας: Η ισοπαλία με 1-1 κυριάρχησε, καθώς αυτό ήταν το αποτέλεσμα με Γκλάντμπαχ, Ρέντινγκ και Νότιγχαμ. Επίσης, η Σουόνσι νίκησε 2-1 τη Μόναχο 1860 και ολοκλήρωσε την προετοιμασία υποδεχόμενη τη Λα Κορούνια (0-0).

Εκτίμηση: Αυτό που θέλει κατ’ αρχήν η Σουόνσι είναι μια ήρεμη σεζόν. Εφόσον οι μεταγραφές τη βοηθήσουν και με δεδομένο ότι ο προπονητής Γκάρι Μονκ παρέμεινε και έχει περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τερματίσει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.

 

ΣΤΟΟΥΚ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε 9η, όπως ακριβώς και την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Το πλασάρισμά της θεωρήθηκε επιτυχία, αφού ουδέποτε στην ιστορία της έχει φτάσει ψηλότερα στην Πρέμιερ Λιγκ. Επιπλέον, οι 54 πόντοι που συγκέντρωσε, συνιστούν νέο ρεκόρ στην ιστορία της, στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Προπονητής: Από το Μάιο του 2013 βρίσκεται στον πάγκο ο Μαρκ Χιουζ και όχι μόνο κράτησε τη Στόουκ μακριά από τον κίνδυνο υποβιβασμού, αλλά την έβγαλε δύο φορές ένατη, πέρσι μάλιστα με ρεκόρ πόντων στην Πρέμιερ. Δίνει έμφαση στην άμυνα, δουλεύει εξαιρετικά πάνω στην τακτική των αντεπιθέσεων. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η Στόουκ καλείται να κάνει... παιχνίδι, απέναντι σε ομάδες που της δίνουν χώρο. Εκεί υπάρχει αδυναμία, συχνά η ομάδα, όσο και ο ίδιος ο Χιουζ έδειχναν να... βραχυκυκλώνουν. Εντύπωση προκαλεί επίσης η στροφή του Χιουζ στην ισπανική αγορά για την έλευση νέων παικτών.

Γήπεδο: Brittania (28.383)

Μεταγραφές: Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν ο μέσος Ν’Ζοζί (Σεβίλλη) και ο τερματοφύλακας Μπέγκοβιτς (Τσέλσι). Αναφορικά με τα νέα αποκτήματα, ως σημαντικότερα μπορούν να θεωρηθούν οι τερματοφύλακες Χάουγκααρντ (Μίντιλαντ), Γκίβεν (Αστον Βίλα), οι αμυντικοί Τζόνσον (Λίβερπουλ), Βολσάιντ (Λεβερκούζεν), ο φορ Χοσελού (Αννόβερο) και ο μεσοεπιθετικός Αφελάι (ελεύθερος από Μπαρτσελόνα, ήταν δανεικός πέρσι στον Ολυμπιακό). Επίσης, ήρθε δανεικός από την Τσέλσι ο μέσος Φαν Χίνκελ.

Φιλικά προετοιμασίας: Στην ασιατική τουρνέ, η Στόουκ ήρθε 0-0 με την Εβερτον και νίκησε 2-0 μία ομάδα επίλεκτων της Σιγκαπούρης. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, νίκησε 6-0 τη Ρέξαμ και έχασε 2-0 από την Μπρέντφορντ. Ολοκλήρωσε την προετοιμασία με τουρνουά στη Γερμανία, όπου αντιμετώπισε την Κολωνία (ήττα 2-1) και την Πόρτο (ήττα 3-0).

Εκτίμηση: Η Στόουκ είναι καλοδουλεμένο σύνολο από τον Μαρκ Χιουζ, που ξέρει να παίζει δυνατή άμυνα και να χτυπά στην αντεπίθεση ή με στημένες φάσεις. Δυσκολεύεται να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Με τα χαρακτηριστικά αυτά, στοχεύει στο να μη κινδυνεύσει και έχει την ικανότητα να το πετύχει. Η 9η θέση μοιάζει με το όριο των δυνατοτήτων της, αν την ξεπεράσει, θα έχει πετύχει... υπέρβαση.

 

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε άσχημα το πρωτάθλημα και ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Τον Ιανουάριο άλλαξε προπονητή, με τον Αλαν Πάρντιου να αντικαθιστά τον Νιλ Γουόρνοκ. Η έλευση του Πάρντιου συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή βελτίωση στα αποτελέσματα, κάτι που επέτρεψε στους Λονδρέζους να κερδίσουν με άνεση την παραμονή τους.

Προπονητής: Πρώτος... μάγκας πέρσι ο Αλαν Πάρντιου. Μία χαρά τα πήγαινε στη Νιούκαστλ, όμως οι οπαδοί της τον θεωρούσαν... λίγο και από καιρό του είχαν κηρύξει τον πόλεμο. Μέχρι και σάιτ εναντίον του είχαν φτιάξει. Τους παράτησε στη μέση της σεζόν και πήγε στην Πάλας, που κινδύνευε με υποβιβασμό. Η δικαίωση ήρθε αργότερα. Αναμόρφωσε την Πάλας, συνδυάζοντας αποτελέσματα και καλό ποδόσφαιρο, φέρνοντας τους Αετούς στη δέκατη θέση. Την ίδια ώρα, η Νιούκαστλ... βούλιαζε και μετά βίας απέφυγε τον υποβιβασμό. Αυτό και μόνο ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του Πάρντιου.

Γήπεδο: Selhurst Park (26.255)

Μεταγραφές: Ο Πάρντιου φρόντισε να διατηρήσει το βασικό κορμό, χάρη στον οποίο η ομάδα τα πήγε καλά στο δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος. Από τους παίκτες που έφυγαν, κανένας δεν θα... λείψει στην Πάλας. Από αυτούς που ήρθαν, ξεχωρίζει το όνομα του διεθνούς Γάλλου μέσου Καμπάιγ (Παρί Σεν Ζερμέν). Αποκτήθηκαν επίσης ο γκολκίπερ ΜακΚάρθι (ΚΠΡ), ο φορ Γουίκαμ (Σάντερλαντ) και ο ταλαντούχοι μεσοεπιθετικοί Μπάμφορντ (δανεικός από Τσέλσι), Σακό (ελεύθερος από Γουλβς).

Φιλικά προετοιμασίας: Η Πάλας νίκησε 5-3 την Μπάρνετ και έχασε 2-0 από την Ουνιόν Βερολίνου. Μετέβη στη συνέχεια στη Νότια Αφρική, όπου επικράτησε 4-0 της Σούπερσπορτ Γιουν. και ηττήθηκε 2-0 από την Σπόρτινγκ. Ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με φιλικά εντός Λονδίνου, απέναντι στις συμπολίτισσες Φούλαμ (1-1) και Ντάγκεναμ (ήττα 1-0).

Εκτίμηση: Η παραμονή είναι και φέτος ο βασικός στόχος της Πάλας. Η καλή δουλειά που έκανε πέρσι ο Πάρντιου, προσφέρει τις βάσεις για τη φετινή πορεία, αλλά και καλή ψυχολογία στο ξεκίνημα της σεζόν. Το θετικό είναι ότι δεν αποδυναμώθηκε, αντίθετα ο Πάρντιου διαθέτει. φαινομενικά τουλάχιστον, περισσότερες λύσεις από πέρσι. Κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα την περιμένουμε.

 

ΕΒΕΡΤΟΝ

Τι έκανε πέρυσι: Δεν ήταν η χρονιά της. Κάπου... μπερδεύτηκε ανάμεσα σε εγχώριες και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στη βαθμολογία, σε σημείο που να υπάρξει ανησυχία ακόμα και για την παραμονή. Η βελτίωση στα αποτελέσματα ξόρκισε τους όποιους φόβους, ωστόσο η ομάδα έμεινε πολύ μακριά από τους στόχους της και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Προπονητής: Δύο πρόσωπα έχει δείξει ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνες, από το 2013 που βρίσκεται στον πάγκο της Εβερτον. Την πρώτη χρονιά τα πήγε καλά και η Εβερτον τερμάτισε πέμπτη. Πέρσι απέτυχε να διαχειριστεί τις διπλές υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, η ομάδα έχανε έδαφος στη βαθμολογία και ο Μαρτίνες άρχισε να έρχεται αντιμέτωπος με την κριτική και στη συνέχεια με την αμφισβήτηση. Τελικά διατήρησε τη θέση του, όμως φέτος υπάρχει πίεση και θα πρέπει από την αρχή να έρθουν τα καλά αποτελέσματα. Στο σημείο αυτό, ας κρατήσουμε υπόψη ότι το πρόγραμμα της Εβερτον στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος είναι... βαρύ.

Γήπεδο: Goodison Park (39.752)

Μεταγραφές: Δύο σημαντικές προσθήκες για τα «ζαχαρωτά», που απέκτησαν τον επιθετικό Ντεουλοφέου από την Μπαρτσελόνα (δανεικός στην Εβερτον τη σεζόν 2013-14, πέρσι ο παίκτης αγωνίστηκε στη Σεβίλλη) και τον μέσο Κλέβερλι από την Μάντσεστερ Γιουν. (δανεικός πέρσι στην Αστον Βίλα). Από τους αποχωρήσαντες, ξεχωρίζουν οι αμυντικοί Ντιστίν (Μπόρνμουθ), Αλκάραθ (ελεύθερος). Φήμες ήθελαν και τον μεσοεπιθετικό Μιραλάς να αποχωρεί, όμως ο πρώην άσος του Ολυμπιακού παραμένει προς το παρόν στο ρόστερ (ο Ολυμπιακός φέρεται να τον θέλει ξανά). Το ίδιο ισχύει και για τον αμυντικό Στόουνς (ενδιαφέρον από Τσέλσι).

Φιλικά προετοιμασίας: Ξεκίνησε με νίκη 4-0 επί της Σουίντον και συνέχισε στην Ασία, όπου έμεινε στο 0-0 με τη Στόουκ (νίκη 5-4 στα πέναλτι), ενώ ηττήθηκε 3-1 από την Αρσεναλ. Σειρά πήρε η Σκωτία, όπου επικράτησε 3-1 της Χαρτς και 2-0 της Νταντί. Ολοκλήρωσε με αναμετρήσεις κόντρα στη Λιντς (ήττα 2-0) και στη Βιγιαρεάλ (ήττα 2-1).

Εκτίμηση: Μοιάζει δύσκολο να τα πάει χειρότερα, οπότε κάτι καλύτερο λογικά θα προκύψει. Διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τον κορμό της, ενώ δεν έχει να διαχειριστεί ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, κάτι που κάνει πιο εύκολη τη... ζωή της. Ο στόχος είναι να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εχει και την ικανότητα και την εμπειρία για να τα καταφέρει.

 

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Τι έκανε πέρυσι: Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, τα πήγαινε μία χαρά, τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένης υπόψη της δυναμικής της. Το δεύτερο κομμάτι της σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλό και συνοδεύτηκε από υποχώρηση στη βαθμολογία. Βέβαια, από ένα σημείο και μετά, οι παίκτες της φρόντιζαν να μην μαρκάρουν σκληρά και να χρεώνονται κάρτες, ώστε η ομάδα να βγει στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω Fair Play, όπως και συνέβη.

Προπονητής: Ο Κροάτης Σλάβεν Μπίλιτς είναι ο νέος προπονητής της Γουέστ Χαμ, διαδεχόμενος τον... στριφνό, πλην καταφερτζή Σαμ Αλαρντάις. Ο Μπίλιτς έχει υπάρξει παίκτης του συλλόγου (1996-97), ενώ ως προπονητής πέρασε από τους πάγκους των Χάιντουκ, εθνικής Κροατίας (ελπίδες και άνδρες), Λοκομοτίβ Μόσχας και Μπεσίκτας. Είναι η πρώτη του απόπειρα να δουλέψει στην Αγγλία. Γνωστός γκρινιάρης προς τους διαιτητές αλλά και... ωραίος τύπος (φανατικός ροκάς, έχει παίξει και κιθάρα σε συγκρότημα στην Κροατία). Πάντως, πριν ακόμα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, χρεώνεται τον αποκλεισμό στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, από τη ρουμανική Αστρα.

Γήπεδο: Upton Park (35.016)

Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ, συνόδεψαν την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ξεχωρίζουν οι προσθήκες του τερματοφύλακα Ράντολφ (Μπέρμιγχαμ), των αμυντικών Χέντρι (Χάμιλτον), Ογκμπόνα (Γιουβέντους), Τζέκινσον (Αρσεναλ) και των μέσων Παγέ (Μαρσέιγ), Λαντσίνι (Αλ Τζαζίρα), Σάμουελσεν (Μάν. Σίτι), Ομπιάνγκ (Σαμπντόρια). Σε σχέση με τις αποχωρήσεις, ελεύθεροι αφέθηκαν ο φορ Κάρλτον Κόουλ, ο αμυντικός Ντεμέλ, ο εξτρέμ Νενέ και ο γκολκίπερ Γιασκελάινεν, ενώ παραχωρήθηκε στην Μίντλεσμπρο ο μεσοεπιθετικός Ντάουνινγκ.

Φιλικά προετοιμασίας: Με τις επίσημες υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ να ξεκινούν νωρίς – νωρίς, η Γουέστ Χαμ έδωσε φιλικά μόνο εντός Αγγλίας. Νίκησε 3-2 τη Σάουθεντ και 1-0 τη Νόριτς, ενώ έφερε ισοπαλία με την Πιτέρμπορο (3-3) και την Τσάρλτον (0-0). Το τελευταίο σοβαρό τεστ ήταν εκείνο απέναντι στην Βέρντερ Βρέμης (ήττα 2-1).

Εκτίμηση: Υπάρχουν φιλοδοξίες, η διοίκηση θέλει... ζεστό τον κόσμο, αφού επίκειται (το επόμενο καλοκαίρι) η μετακόμιση στο καινούριο γήπεδο (Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου). Βέβαια, με νέο προπονητή και με αρκετούς νέους παίκτες, χρειάζεται χρόνος για να φανεί ποιες πραγματικά είναι οι δυνατότητες της ομάδας. Ζητούμενο και οι αντοχές της, καθώς, λόγω του Γιουρόπα Λιγκ, η σεζόν για τη Γουέστ Χαμ ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη ομάδα της Πρέμιερ. To γεγονός πάντως ότι αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό, δείχνει ότι μάλλον δεν την ενδιέφερε και πολύ η ευρωπαϊκή πορεία, τουλάχιστον για φέτος.

 

ΓΟΥΕΣΤ ΜΠΡΟΜ

Τι έκανε πέρυσι: Ο στόχος ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού και βρισκόταν σε δύσκολη θέση, μέχρι που προσέλαβε τον Ιανουάριο τον Τόνι Πιούλις. Με την άμυνα να βελτιώνεται σημαντικά, η ομάδα άρχισε να παίρνει αποτελέσματα, ακόμα και απέναντι σε πολύ δυνατές αντιπάλους. Τελικά, η παραμονή στην κατηγορία ήρθε με σχετική άνεση.

Προπονητής: Οσοι ασχολούνται με το αγγλικό ποδόσφαιρο, γνωρίζουν τη σταθερή αξία που λέγεται Τόνι Πούλις. Μιλάμε για τεχνικό... ειδικών αποστολών, που έχει αναγάγει σε επιστήμη το πώς αποφεύγει μία ομάδα τον υποβιβασμό. Παντός καιρού, ξέρει να δουλεύει με μέτριο υλικό, με λίγα λεφτά, εμπνέει τους παίκτες και κάνει... θαύματα. Φυσικά, οι ομάδες του δεν φημίζονται για το θέαμα που προσφέρουν. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν απασχολεί τον Πούλις. Αλλωστε, αυτοί που κατά καιρούς τον έχουν προσλάβει, δεν του ζήτησαν ποτέ κάτι τέτοιο. Ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει μετά από τόσα χρόνια ότι το προπονητικό του στυλ ταιριάζει σε μικρομεσαίες ομάδες. Δεν θα δούλευε ποτέ στην... Μπαρτσελόνα!

Γήπεδο: The Hawthorns (26.850)

Μεταγραφές: Τρία νέα πρόσωπα στο ρόστερ, καθώς αποκτήθηκαν ο μεσοεπιθετικός ΜακΛιν (Γουίγκαν), ο αμυντικός Τσέστερ (Χαλ) και ο επιθετικός Λάμπερτ (Λίβερπουλ). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν ο μέσοι Μουλούμπου και Ντόρανς (αμφότεροι στη Νόριτς), ενώ ελεύθερος έμεινε ο Ελληνας μεσοεπιθετικός Γιώργος Σαμαράς.

Φιλικά προετοιμασίας: Η Γουέστ Μπρομ ξεκίνησε με ήττα 3-1 στην Αυστρία από τη Σάλτσμπουργκ. Στη συνέχεια, στις ΗΠΑ, έχασε 3-1 από την Ορλάντο Σίτι, ενώ νίκησε 2-1 την Τσάρλεστον Μπάτερι και την Ρίτσμοντ Κίκερς. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, επικράτησε 4-1 της Σουίντον και 2-0 της Γουόλσολ.

Εκτίμηση: Η Γουέστ Μπρομ θέτει και φέτος ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Εχει τον κατάλληλο άνθρωπο στον πάγκο της, αφού ο Πούλις θεωρείται σπεσιαλίστας στο να σώζει ομάδες, χωρίς μάλιστα να έχει μεγάλο μπάτζετ στη διάθεσή του. Ξέρουμε τι να περιμένουμε, δυνατή άμυνα, μαχητικότητα, τρέξιμο και... ξύλο αν χρειαστεί, όλα αυτά συνοδεύουν τις ομάδες του Πιούλις. Με βάση το παρελθόν, αρκούν για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχτεί.

 

ΛΕΣΤΕΡ

Τι έκανε πέρυσι: Ηταν νεοφώτιστη στην Πρέμιερ και από το ξεκίνημα της σεζόν βάλθηκε να παλεύει για την παραμονή της. Σε κάποια φάση δόθηκε η εντύπωση ότι η επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ ήταν αναπόφευκτη, όμως, στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο. Με μία σειρά θετικών αποτελεσμάτων κατόρθωσε να βγει από τη ζώνη υποβιβασμού και να μείνει στην κατηγορία.

Προπονητής: Νάτος πάλι! Αν τελικά έχεις καλό μάνατζερ, δεν χάνεσαι και του λόγου το αληθές πιστοποιεί ο Κλαούντιο Ρανιέρι: Πάντα θα βρίσκει κάπου να δουλέψει. Πριν από μερικά χρόνια, συγκαταλέγονταν στους top class τεχνικούς. Ωστόσο, στην ποδοσφαιρική πιάτσα κυκλοφορεί ότι εδώ και ένα διάστημα έχει γίνει μετρ στο να κερδίζει παχυλές αποζημιώσεις, από εκείνους που έχουν κάνει το λάθος να τον προσλάβουν. Στην Ελλάδα το μάθαμε αυτό από πρώτο χέρι, όταν η ΕΠΟ έκανε το λάθος να του εμπιστευτεί την Εθνική ομάδα, με καταστροφικά αποτελέσματα. Για να δούμε αν θα διαψεύσει όσους περιμένουν άλλη μία αποτυχία.

Γήπεδο: King Power (32.500)

Μεταγραφές: Η αλλαγή προπονητή συνοδεύτηκε από τις αποδεσμεύσεις του αμυντικού Απσον, του μέσου Καμπιάσο και του μεσοεπιθετικού Νοκάρ. Στο ρόστερ προστέθηκαν ο Αυστριακός αριστερός μπακ Φουχς (Σάλκε), ο Γερμανός στόπερ Χουτ (δανεικός πέρσι από τη Στόουκ, αποκτήθηκε σε μόνιμη βάση), δύο Γάλλοι, ο μέσος Καντέ (Καέν) και ο αμυντικός Μπελανουάν (Αταλάντα), καθώς και ο Ιάπωνας επιθετικός Οκαζάκι (Μάιντς).

Φιλικά προετοιμασίας: Η Λέστερ έδωσε όλα τα φιλικά της επί αγγλικού εδάφους και παρέμεινε αήττητη. Νίκησε τις Λίνκολν (3-1), Μπέρτον (2-1), Ρόδεραμ (2-1) και Μπέρμιγχαμ (3-2), ενώ έφερε ισοπαλία με την Μάνσφιλντ (1-1).

Εκτίμηση: Το ρόστερ μοιάζει καλύτερο από πέρσι και αυτό επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία. Από την άλλη, η αποχώρηση του Νάιτζελ Πίρσον σήμανε το τέλος μιας εποχής, καθώς ο συγκεκριμένος προπονητής ήταν ο αρχιτέκτονας της Λέστερ τα τελευταία χρόνια και γνώριζε άριστα την ομάδα. Κανονικά, μόνο και μόνο η έλευση του Ρανιέρι ως αντικαταστάτη, με την πτωτική πορεία στην καριέρα του Ιταλού τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να ανησυχεί τους φίλους των Αλεπούδων. Η Λέστερ θα πρέπει να δώσει και φέτος σκληρή μάχη, για να μείνει στην κατηγορία.

 

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

Τι έκανε πέρυσι: Στην αρχή καλά τα πήγαινε! Ωστόσο, το... διαζύγιο με τον τεχνικό Αλαν Πάρντιου, εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, άνοιξε το... κουτί της Πανδώρας. Η επιλογή να πορευτεί η ομάδα με τον υπηρεσιακό Κάρβερ μέχρι το τέλος της σεζόν, λίγο έλειψε να φέρει τον υποβιβασμό, καθώς το ένα κακό αποτέλεσμα διαδεχόταν το άλλο. Το κλίμα στο εσωτερικό της ήταν πολύ κακό, οι οπαδοί τα έβαλαν με όλους, ωστόσο οι Καρακάξες κατάφεραν να σωθούν την τελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Ηταν ολοφάνερο ότι η Νιούκαστλ δεν μπορούσε να συνεχίσει με τον Κάρβερ και η διάδοχη λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του έμπειρου Στιβ Μακ Λάρεν (πέρσι στην Ντέρμπι, Τσάμπιονσιπ). Ο Μακ Λάρεν αντιλήφθηκε μονομιάς τι πρέπει να κάνει. Χρειάζεται να φέρει ηρεμία στην ομάδα, μέσω των αποτελεσμάτων και να αποκαταστήσει τη σχέση της με τους οπαδούς. Αυτό θα γίνει με καλό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία. Πάντως, η αρχή προμηνύεται δύσκολη, καθώς η κλήρωση έβγαλε... ζόρικο πρόγραμμα στις πρώτες αγωνιστικές.

Γήπεδο: Saint James’ Park (52.387)

Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν τρεις παίκτες, ένας για κάθε γραμμή, ο αμυντικός Μπεμπά (Αντερλεχτ), ο μέσος Βαϊνάλντουμ (Αϊντχόφεν) και ο επιθετικός Μίτροβιτς (Αντερλεχτ). Εμειναν ελεύθεροι οι μέσοι Γκουτιέρες και Τέιλορ (συνεχίζει στη Χαλ), ενώ παραχωρήθηκε στην Ιντερ ο αμυντικός Σαντόν. Εφόσον υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, είναι βέβαιο ότι η Νιούκαστλ θα κινηθεί για έξτρα προσθήκες.

Φιλικά προετοιμασίας: Ξεκίνησε με νίκη 1-0 επί της Γκέιτσχεντ. Συνέχισε στις ΗΠΑ, όπου ηττήθηκε 2-1 από την Ατλας και 4-3 από το Πόρτλαντ, ενώ νίκησε 1-0 το Σακραμέντο. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, έφερε 2-2 με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και ηττήθηκε 2-1 από τη Γιορκ και 1-0 από την Γκλάντμπαχ.

Εκτίμηση: Το βασικό μέλημα ήταν να βρεθεί προπονητής, έπειτα από την περσινή περιπέτεια. Ο Μακ Λάρεν είναι έμπειρος και με βάση το υλικό της ομάδας, έχει τον τρόπο να καθοδηγήσει τη Νιούκαστλ με ασφάλεια. Ισως να χρειάζονται πάντως μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ και περισσότερες λύσεις στην άμυνα, που μοιάζει να αποτελεί το αδύνατο σημείο της ομάδας. Θα ήταν ό,τι καλύτερο μερικά θετικά αποτελέσματα στην αρχή, ώστε να επανακτηθεί η αυτοπεποίθηση και η χαμένη εμπιστοσύνη από πλευράς οπαδών.

 

ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ

Τι έκανε πέρυσι: Για ακόμη μία σεζόν φλέρταρε... με τον υποβιβασμό, όμως και πάλι βρήκε τρόπο να τον αποφύγει. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον έμπειρο Ολλανδό Ντικ Αντβοκαατ να αναλαμβάνει τον Μάρτιο. Η Σάντερλαντ άλλαξε πρόσωπο, πήρε τις νίκες που χρειαζόταν και σώθηκε μαθηματικά μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Οι οπαδοί της θα έχουν επίσης να θυμούνται το νταμπλ νικών επί της... μισητής Νιούκαστλ (1-0 εντός και και εκτός έδρας).

Προπονητής: Ο πολύπειρος και κοσμογυρισμένος Αντβοκαατ συνεχίζει στον πάγκο της Σάντερλαντ, παρά το γεγονός ότι σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει την προπονητική (έχει φτάσει 68 χρονών ο άνθρωπος και είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία τεχνικός στην Πρέμιερ). Πέραν πάσης αμφιβολίας, εμπνέει σεβασμό, ενώ είχε ως μέντορά του τον ανυπέρβλητο Ρίνους Μίχελς. Σε αυτόν άλλωστε χρωστάει και το παρατσούκλι Little General (μικρός στρατηγός), καθώς General αποκαλούσαν τον ίδιο τον Μίχελς. Πάντως, κανείς δεν περιμένει με το υλικό που έχει η Σάντερλαντ, ο Αντβοκαατ να εφαρμόσει τη θεωρία του περίφημου ολλανδικού total football!

Γήπεδο: Stadium of Light (49.000).

Μεταγραφές: Το βάρος έπεσε στην άμυνα, όπου αποκτήθηκαν οι Κόατες (Λίβερπουλ), Καμπούλ (Τότεναμ) και Μάθιους (Σέλτικ), ενώ τα... πολλά λεφτά (8 εκ. λίρες) δόθηκαν στην Ντινάμο Κιέβου για τον μέσο Λενς. Καλή προσθήκη και ο χαφ Μ'Βιλά (δανεικός από Ρουμπίν Καζάν. Παρελθόν αποτελεί ο φορ Γουίκαμ, που συμφώνησε με την Κρίσταλ Πάλας.

Φιλικά προετοιμασίας: Η Σάντερλαντ νίκησε 4-2 την Ντάρλινγκτον, πριν γνωρίσει δύο ήττες σε αμερικανικό έδαφος, από το Σακραμέντο (1-0) και την Πατσούκα (3-1). Στον Καναδά, επικράτησε 2-1 του Τορόντο. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ηττήθηκε 2-0 από την Ντονκάστερ, ενώ στο τελευταίο τεστ, νίκησε 1-0 το Αννόβερο, στη Γερμανία.

Εκτίμηση: Ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ισχύει και φέτος. Η Σάντερλαντ θα δώσει τη μάχη της για την παραμονή. Το ρόστερ της δεν προκαλεί... θαυμασμό, κάτι που προσπαθεί να αντισταθμίσει με τη μαχητικότητα των παικτών της. Τα ατού της είναι η παρουσία του πολύπειρου Αντβοκαατ στον πάγκο, αλλά και το γεγονός ότι είναι... μπαρουτοκαπνισμένη στις «μάχες επιβίωσης». Θα χρειαστεί και φέτος την τύχη, η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες σεζόν την είχε, ειδικά όταν το πρωτάθλημα όδευε προς το τέλος του.

 

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

Τι έκανε πέρυσι: Παρότι ξεκίνησε ελπιδοφόρα, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα την έφεραν αντιμέτωπη με το φάσμα του υποβιβασμού. Ο προπονητής Πολ Λάμπερτ απολύθηκε και η έλευση του Τιμ Σέργουντ βοήθησε τους «χωριάτες» να αποφύγουν τα χειρότερα. Στο Κύπελλο τα φύγε σαφώς καλύτερα, καθώς έφτασε έως τον τελικό, όπου ηττήθηκε από την σαφώς ανώτερη Αρσεναλ (4-0).

Προπονητής: Ο Τιμ Σέργουντ πιστώθηκε την επιτυχία της παραμονής, όπως και την παρουσία στον τελικό Κυπέλλου, οπότε δικαιωματικά συνεχίζει. Η Αστον Βίλα είναι η δεύτερη δουλειά του ως μάνατζερ, η πρώτη, στην Τότεναμ, δεν στέφθηκε από επιτυχία. Προσπαθεί να χτίσει την ομάδα πάνω σε νέες βάσεις, πιο υγιείς, όσο μπορεί να γίνει αυτό όταν εκκρεμεί το πέρασμα του συλλόγου σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς (από πέρσι αναζητείται αγοραστής). Προσωπικό του στοίχημα η νέα Αστον Βίλα, αν τη σώσει για δεύτερη σερί σεζόν, θα προσθέσει ένα ακόμα συν στο μικρό ακόμα προπονητικό βιογραφικό του. Διαφορετικά, με δύο στις δύο αποτυχίες, δεν θα είναι ό,τι πιο εύκολο η αναζήτηση της επόμενης δουλειάς!

Γήπεδο: Villa Park (42.640)

Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ. Το ταμείο γέμισε με την πώληση του εξαιρετικού φορ Μπεντέκε στη Λίβερπουλ και δευτερευόντως από τις παραχωρήσεις των Βάινμαν (μέσος, Ντέρμπι), Λόουτον (αμυντικός, Μπέρνλι), Ντελφ (μέσος, Μάν. Σίτι). Ελεύθεροι έμειναν, μεταξύ άλλων, ο αμυντικός Φλάαρ και ο τερματοφύλακας Γκίβεν (πλέον στη Στόουκ), ενώ έφυγε και ο μπακ Σισοκό (Πόρτο). Ετσι, υπήρχαν χρήματα προς διάθεση και στην ομάδα εντάχθηκαν οι Σινκλέρ (μέσος, Μάν. Σίτι, δανεικός πέρσι στη Βίλα), Ρίτσαρντς (αμυντικός, Μάν. Σίτι), Μπαν (γκολκίπερ, Νόριτς), Γκουεγιέ (μέσος, Λανς), Αμαβί (αμυντικός, Λανς), Αγιού (φορ, Λοριάν), Βερετού (μέσος, Ναντ), Κρέσπο (αμυντικός, Κόρδοβα) και Γκεστέντ (φορ, Μπλάκμπερν).

Φιλικά προετοιμασίας: Η μοναδική νίκη ήταν εκείνη επί της Σουίντον με 2-0. Ηττήθηκε 3-1 από τη Φούλαμ και ακολούθησε... φουλ της ισοπαλίας: 0-0 με Μπράγκα, 1-1 με Γουόλσολ, 2-2 με Γουλβς και 3-3 με Νότιγχαμ Φόρεστ!

Εκτίμηση: Ουσιαστικά μιλάμε για μια καινούρια ομάδα, της οποίας οι δυνατότητες δεν μπορούν να εκτιμηθούν από τώρα. Εχασε βασικές μονάδες (Ντελφ και κυρίως Μπεντέκε), πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε αν οι νεοφερμένοι θα καλύψουν τα κενά. Ο Σέργουντ έκανε καλή δουλειά στους λίγους μήνες που βρίσκεται στον πάγκο, τώρα έχει από την αρχή της σεζόν την ευθύνη του σχεδιασμού. Θεωρητικά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τα πάει καλύτερα από πέρσι, απομένει να φανεί και στην πράξη.

 

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στην Τσάμπιονσιπ, παίζοντας όμορφο όσο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο, που απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια ακόμα και των αντιπάλων της. Τερμάτισε δίκαια στην πρώτη θέση και για πρώτη φορά στην ιστορία της πανηγύρισε την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Προπονητής: Ο Εντι Χάουι πήρε την ομάδα πριν από μερικά χρόνια στο χείλος του... γκρεμού (κίνδυνος υποβιβασμού στις ερασιτεχνικές κατηγορίες) και την έφερε στο κορυφαίο επίπεδο. Η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με αυτή της Μπόρνμουθ και θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα για... βιβλίο ή ταινία. Δικαίως θεωρείται από τα μεγάλα προπονητικά ταλέντα στο Νησί και τώρα έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση (μέχρι την επόμενη): Να κοουτσάρει τα Κεράσια στην Πρέμιερ Λιγκ. Ακόμα και ο ίδιος αναγνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος!

Γήπεδο: Dean Court (11.700)

Μεταγραφές: Η Μπόρνμουθ διατήρησε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ που την έφερε στην Πρέμιερ. Απέκτησε τους τερματοφύλακες Μπόρουτς (Σάουθαμπτον, πέρσι ήταν δανεικός στην Μπόρνμουθ), Φεντερίτσι (Ρέντινγκ), τους αμυντικούς Ντιστίν (Εβερτον), Μινγκς (Ιπσουιτς), τους φορ Γκραντέλ (Σεντ Ετιέν), Τόμλιν (Μίντλεσμπρο) και τον μεσοεπιθετικό Κινγκ (Μπλάκμπερν). Από αυτούς που αποχώρησαν, οι πιο αξιόλογοι είναι ο φορ Πίτμαν (Ιπσουιτς) και ο βετεράνος αριστερός μπακ Χαρτ (έμεινε ελεύθερος).

Φιλικά προετοιμασίας: Εδωσε επτά παιχνίδια, τα πιο αξιόλογα ήταν αυτά κόντρα σε Ναντ και Χοφενχάιμ, τα οποία έληξαν ισόπαλα χωρίς τέρματα. Στα υπόλοιπα πέντε, νίκησε 4-1 τη Φιλαδέλφεια Ούνιον, 2-1 την Εξετερ και 3-0 τη Γέοβιλ, ενώ ηττήθηκε 2-1 από την Σαλίσμπερι και 3-2 από την Κάρντιφ.

Εκτίμηση: Η Μπόρνμουθ ζει ένα... όνειρο με την παρθενική συμμετοχή της στην Πρέμιερ, το θέμα είναι να μην εξελιχθεί σε... εφιάλτη. Διαθέτει ταλέντο, ενθουσιασμό και έναν ικανότατο προπονητή. Πρόβλημα η απουσία εμπειρίας και το γεγονός ότι Μπόρνμουθ είναι μαθημένη να παίζει επιθετικά. Πρέπει από την αρχή να αλλάξει το... τσιπάκι, πλέον στόχος δεν είναι η πρωτιά, αλλά η «επιβίωση»!

 

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

Τι έκανε πέρυσι: Παρότι άλλαξε αρκετές φορές προπονητή, δεν έχασε την επαφή με την κορυφή της βαθμολογίας. Σταθερή στην απόδοσή της, έμεινε μέχρι τέλους μέσα στην πρώτη εξάδα, διασφαλίζοντας ότι θα είναι τουλάχιστον στα πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ. Με... δυνατό ντεμαράζ στις τελευταίες αγωνιστικές, κατάφερε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση, η οποία της χάρισε την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Προπονητής: Νέος τεχνικός στους Χόρνετς ο Ισπανός Κίκε Φλόρες (να δούμε για πόσο, οι Ιταλοί ιδιοκτήτες απολύουν προπονητές με χαρακτηριστική ευκολία). Ο Φλόρες ξεκίνησε ελπιδοφόρα την καριέρα του στους πάγκους, σε Χετάφε, Βαλένθια, Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στις επαγγελματικές του προοπτικές, μέσω μίας επιτυχίας στη Γουότφορντ. Τόνισε μάλιστα ότι δεν τον ενδιαφέρει να φτιάξει μία ομάδα που θα αποφύγει απλώς τον υποβιβασμό. Εύκολο να το λες, στην πράξη τον περιμένει ζόρικη σεζόν, παρότι έπεσε... χρήμα στις μεταγραφές.

Γήπεδο: Vicarage Road (19.920)

Μεταγραφές: Πολλές οι νέες προσθήκες, ώστε να είναι η ομάδα ανταγωνιστική στην Πρέμιερ. Ηρθαν οι Αρλάουσκις (τερματοφύλακας, Στεάουα), Πρεντλ (μεσοαμυντικός, Βέρντερ Βρέμης), Βίντρα (φορ, Ουντινέζε, ήταν πέρσι δανεικός στη Γουότφορντ), Χολέμπας (αριστερός μπακ – χαφ, Ρόμα), Καπού (μέσος, Τότεναμ), Μπεχράμι (μέσος, Αμβούργο), Νιόμ (δεξί μπακ, Ουντινέζε), Μπρίτος (στόπερ, Νάπολι), Χουράδο (μέσος, Σπαρτάκ Μόσχας), Μπερχάους (μέσος, Αλκμααρ). Κανένας από τους αποχωρήσαντες δεν συνιστά σημαντική απώλεια.

Φιλικά προετοιμασίας: Παρέμεινε αήττητη στα πρώτα πέντε φιλικά, νικώντας τις Σεντ Αλμπανς (4-0), Βερλ (4-1), Πάντερμπορν (2-0) και Νταντί Γιουν. (1-0), ενώ έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Γουίμπλεντον. Στα δύο τελευταία, ηττήθηκε 2-1 από την Κάρντιφ και 1-0 από τη Σεβίλλη.

Εκτίμηση: Στη Γουότφορντ δεν θέλουν να είναι... περαστικοί από την Πρέμιερ Λιγκ και εκεί αποσκοπούσε η σημαντική ενίσχυση στο ρόστερ. Πρόκειται για μία νέα ομάδα, έπειτα από τόσες προσθήκες, ενώ ο προπονητής, Κίκε Φλόρες, για πρώτη φορά δοκιμάζει να δουλέψει στην Αγγλία. Εφόσον οι «χόρνετς» προσαρμοστούν γρήγορα στις απαιτήσεις της μεγάλης κατηγορίας και δεν αντιμετωπίσουν πρόβλημα ομοιογένειας, έχουν τα φόντα να διεκδικήσουν με αξιώσεις την παραμονή τους.

 

ΝΟΡΙΤΣ

Τι έκανε πέρυσι: Είχε υποβιβαστεί από την Πρέμιερσιπ και είχε ως στόχο την άμεση επιστροφή της. Ηταν από τις καλύτερες ομάδες της Τσάμπιονσιπ, όμως μία φάση ντεφορμαρίσματος την άφησε πίσω στη βαθμολογία. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία τη βοήθησε να ανακάμψει και παρότι έχασε την απευθείας άνοδο, αξιοποίησε τη δεύτερη ευκαιρία, μέσω των μπαράζ. Η νίκη στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» επί της Μίντλεσμπρο, της έδωσε το τρίτο εισιτήριο της ανόδου.

Προπονητής: Ο Αλεξ Νιλ ήρθε από την σκωτσέζικη Χάμιλτον και βοήθησε τα μέγιστα τη Νόριτς να βρει τον εαυτό της και να πάρει την άνοδο. Κέρδισε το δικαίωμα να καθοδηγήσει τα Καναρίνια στην Πρέμιερ Λιγκ. Πρόβλημα η απουσία εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο, σύμμαχος η φιλοδοξία του και ο ενθουσιασμός. Πέρσι, είχε να διαχειριστεί μία ομάδα υλικό υψηλής ποιότητας για την κατηγορία. Πήρε καλό βαθμό, όμως φέτος η κατάσταση είναι η εντελώς αντίστροφη. Αυτό είναι και το βασικό... ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει.

Γήπεδο: Carrow Road (26.034)

Μεταγραφές: Οι περισσότεροι βασικοί παρέμειναν στην ομάδα. Από τις αποχωρήσεις, ξεχωρίζουν εκείνες του φορ Μπέκιο (Μπελγράνο) και του τερματοφύλακα Μπαν (Αστον Βίλα). Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Κίαν (Μπλάκμπερν). Αποκτήθηκε σε μόνιμη βάση ο Ντόρανς (μέσος, πέρσι ήταν δανεικός στη Νόριτς από τη Γουέστ Μπρομ), ενώ στο ρόστερ προστέθηκαν οι Μουλουμπού (μέσος, Γουέστ Μπρομ), Μπρέιντι (εξτρέμ, Χαλ) και ο δεξιός μπακ Γουίσντομ (Λίβερπουλ).

Φιλικά προετοιμασίας: Η Νόριτς έδωσε 8 ματς, ωστόσο κάποια από αυτά, όπως το 10-0 επί της άσημης Χίτσιν, πιο πολύ έμοιαζαν με προπόνηση. Στα κυριότερα φιλικά, νίκησε 2-1 την Αουγκσμπουγκ και την Μπρέντφορντ, ενώ ηττήθηκε 1-0 από τη Μακάμπι Χάιφα και από τη Γουέστ Χαμ.

Εκτίμηση: Αυτό που θέλουν να αποφύγουν στη Νόριτς, είναι να γίνουν... ασανσέρ μεταξύ της Πρέμιερ και της Τσάμπιονσιπ. Τα Καναρίνια διέθεταν εξαιρετικό ρόστερ για τα δεδομένα της Τσάμπιονσιπ, όμως δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο ρόστερ, με τις προσθήκες που έγιναν, επαρκεί για να διατηρήσει την ομάδα στην Πρέμιερ. Το πρώτο δείγμα γραφής του Αλεξ Νιλ στην τεχνική ηγεσία ήταν θετικότατο, όμως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός. Καλό θα ήταν επίσης η Νόριτς να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ.

Saladin

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ