Η αυστριακή Μπουντεσλίγκα της σεζόν 2025/26 ολοκληρώθηκε με μία έκπληξη, καθώς η Λίντσερ έκανε την απόλυτη ανατροπή και κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας για 2η φορά στην ιστορία της μετά το μακρινό 1965. Θα επιδιώξει λοιπόν (και) φέτος να διατηρηθεί στην κορυφή, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει. Στη 2η θέση τερμάτισε η Στουρμ Γκρατς, η οποία έχασε τα σκήπτρα της και πρώτο της μέλημα πλέον, είναι η επιστροφή στους τίτλους. Η απογοήτευση της χρονιάς ήταν η Σάλτσμπουργκ, η οποία περιορίστηκε στην 3η θέση και συμπλήρωσε τρία χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Απορίας άξιο το πως θα εμφανιστεί τη νέα σεζόν.
Μία από τα ίδια για τις δύο ομάδες της πρωτεύουσας. Αούστρια και Ραπίντ Βιέννης συμβιβάστηκαν με μία θέση στο top-5 και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η πορεία τους αναμένεται ανάλογη και φέτος. Η παρουσία της στα πλέι-οφ χρειάζεται να αποτελέσει προτεραιότητα για τη Βόλφσμπεργκερ, η οποία πέρυσι αγωνίστηκε στο γκρουπ υποβιβασμού (7-12). Η ομάδα που κέρδισε την άνοδο στην αυστριακή Μπουντεσλίγκα για τη σεζόν 2026/27 είναι η Αούστρια Λουστενάου. Μετά τον υποβιβασμό της το 2024, η ομάδα από το Φόραρλμπεργκ πραγματοποίησε μία σταθερή πορεία στην Τσβάιτε Λίγκα και κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού, αφήνοντας στον πόντο πίσω της τη Ζανκτ Πόλτεν. .
Σημαντική εξέλιξη:Δωρεάν* στοίχημα για κάθε νέα εγγραφή (αφορά νέα μέλη)!
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις | 21+ Παίξε Υπέυθυνα
Σύστημα διεξαγωγής
Στην κανονική διάρκεια της Μπουντεσλίγκα συμμετέχουν 12 ομάδες, οι οποίες αναμετρώνται μεταξύ τους σε δύο γύρους (εντός και εκτός έδρας). Με την ολοκλήρωση των πρώτων 22 αγωνιστικών, το πρωτάθλημα «σπάει» στα δύο. Οι πρώτες έξι ομάδες προκρίνονται στα πλέι-οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, ενώ οι έξι τελευταίες συμμετέχουν στα πλέι-άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στην τελική αυτή φάση, οι ομάδες κάθε «μίνι» πρωταθλήματος παίζουν ξανά μεταξύ τους μέσα-έξω, σε ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών. Από τα πλέι-οφ (συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 1-6) θα προκύψει ο πρωταθλητής που θα εξασφαλίσει την παρουσία του στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο δευτεραθλητής ξεκινά από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, ενώ ο νικητής των ευρωπαϊκών πλέι-οφ της Μπουντεσλίγκα ξεκινά από τον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Από τα πλέι-άουτ (συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-12), η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση υποβιβάζεται στη Β' κατηγορία, ενώ αυτή που θα πάρει την πρώτη θέση του γκρουπ θα υποδεχθεί τη 2η σε νοκ-άουτ ημιτελικό για τα μπαράζ Ευρώπης, με τη νικήτρια να αντιμετωπίζει την 4η (ή 5η) στον τελικό για το τελευταίο εισιτήριο του Κόνφερενς Λιγκ. Ο κυπελλούχος Αυστρίας ξεκινά από τον 1ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:
1) Μεταξύ τους ματς
2) Διαφορά τερμάτων
3) Καλύτερη επίθεση
4) Περισσότερες νίκες
5) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες
6) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς
Εκτίμηση τελικής κατάταξης
| 1. Σάλτσμπουργκ | 2. Στουρμ Γκρατς | 3. Λίντσερ |
| 4. Αούστρια Βιέννης | 5. Ραπίντ Βιέννης | 6. Βολφσμπέργκερ |
| 7. Γκράτσερ | 8. Χάρτμπεργκ | 9. Ριντ |
| 10. Άλταχ | 11. Τιρόλ | 12. Αούστρια Λουστενάου |
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
| Παίκτης (Θέση) | Από | Σε |
| Μπόμα (Α) | Εστορίλ | Σάλτσμπουργκ |
| Βάιπερ (Ε) | Μάιντς | Στουρμ Γκρατς |
| Μάζουρεκ (ΜΕ) | Γιαγκελόνια | Σάλτσμπουργκ |
| Ταμπάκοβιτς (Ε) | Χόφενχαϊμ | Σάλτσμπουργκ |
| Μίτσελ (Α) | Φέγενορντ | Στουρμ Γκρατς |
| Αγορά | Απόδοση |
| Κατάκτηση: Σάλτσμπουργκ | 2.30 |
Οι ομάδες της Α' Αυστρίας
ΛΙΝΤΣΕΡ
Η Λίντσερ πραγματοποίησε μία από τις πιο ένδοξες και ιστορικές χρονιές στην ιστορία της, πετυχαίνοντας το εγχώριο νταμπλ. Παρά τις αλλαγές στην τεχνική ηγεσία στην αρχή της περιόδου, με τον Ντίτμαρ Κιουμπάουερ να αναλαμβάνει τον Οκτώβριο, βρήκε απίστευτο ρυθμό και κυριάρχησε, χάρη (και) στα εξαιρετικά πλέι-οφ που πραγματοποίησε, τα οποία ολοκλήρωσε με τέσσερις σερί νίκες, για να τερματίσει στο +2 από τη Στουρμ Γκρατς. Μέρος της προετοιμασίας της έλαβε χώρα στο Χέρτσογκεναουραχ της Γερμανίας. Έδωσε φιλικά με Μπαντ Σάλεμπαχ (6-0), Χέρτα Βελς (5-0), Ντιναμό Κιέβου (2-1), Ίνγκολσταντ (0-2), Φενέρμπαχτσε (1-2) και Φορτούνα Ντίσελντορφ (2-0). Με 7-0 κέρδισε την Κάλσντορφ στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας.
Στο κομμάτι των ενισχύσεων, η ακριβότερη μεταγραφή της είναι ο Ντάνεκ (Μ, 28/4) που αποκτήθηκε έναντι 1,8 εκ. ευρώ από τη Σπάρτα Πράγας. Ακολουθεί ο Χαρακατέ (Ε, 31/11, Γκράτσερ) με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Με δανεισμό και οψιόν ήρθε από την ΑΕΚ ο Λιούμπισιτς (Μ, 28/4). Ως ελεύθεροι αποκτήθηκαν ο έμπειρος κεντρικός μέσος Σεπφ (Μ, 28/2, Βολφσμπέργκερ) και ο Ντιμαπνγκό (Α, 34/1, Κρίβμπας). Παράλληλα, αποκτήθηκαν οι Φερχάεγκε (Α, 28/1, Ρασίνγκ), Τόρνιτς (Α, 23/1, Πορτιμονένσε) και Φρέκλτον (Α, 22/0, Σεντ Μίρεν).
Έκανε το ντιλ της χρονιάς παραχωρώντας τον 20χρονο κεντρικό αμυντικό Σισέ (25/0) στην Άστον Βίλα για 5,5 εκ. ευρώ. Επίσης, πουλήθηκαν οι Χάβελ (Ε, 19/2) στη Χάρτμπεργκ και Έντρουπ (Ε, 26/4) στην Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ, ενώ ολοκληρώθηκαν οι δανεισμοί των Κάλαϊτζιτς (Ε, 27/7) και Κατσαβέντα (Μ, 18/1). Μετά το περυσινό νταμπλ, στις τάξεις της Λίντσερ έχει ανοίξει η… όρεξη και θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα. Δεν θα είναι εύκολο, όμως ενισχύθηκε οικονομικά και θα το παλέψει.
Να μη ξεχάσω να λάβω και τα 2 δωρεάν* στοιχήματα που μου αναλογούν!
Μάθε περισσότερα κάνοντας εγγραφή (μέσω Foxbet.gr).
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις | 21+ Παίξε Υπέυθυνα
ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ
Η Στουρμ Γκρατς είχε μια πολύ δυνατή σεζόν το 2025/26, παλεύοντας μέχρι τέλους για την υπεράσπιση των κεκτημένων της στην Αυστρία. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε, πέταξε αρκετούς βαθμούς στα πλέι-οφ, «λύγισε» στις λεπτομέρειες απέναντι στην εντυπωσιακή Λίντσερ, μένοντας τελικά στη 2η θέση, τερματίζοντας στο -2 από την πρωταθλήτρια. Παρά την απώλεια του τίτλου, δεν προχώρησε σε αλλαγή προπονητή και συνεχίζει με τον Φάμπιο Ίνγκολιτς στον πάγκο, τον οποίο προσέλαβε στις αρχές Γενάρη. Επέλεξε το Ίρντνινγκ της Στυρίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Φιλικά με Μούρα (5-0), Τσερκάσι (2-6), Κόσιτσε (2-2), Κάλσντορφ (4-1), Σανφρέτσε Χιροσίμα (5-1) και Πογκόν (1-0). Ακολούθησε η πρόκριση στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας με το 3-0 επί της Ζεεκίρχεν.
Η σημαντικότερη οικονομικά επένδυση έγινε στην άμυνα με την αγορά του -μέχρι πρότινος δανεικού- Μίτσελ (26/1) από τη Φέγενορντ έναντι 1,8 εκ. ευρώ. Ενισχύθηκε μεσοεπιθετικά δαπανώντας 1 εκ. ευρώ για τον αριστερό εξτρέμ Πέτροβιτς (28/6) από την Γιαβόρ- Μάτις, καθώς και 500 χιλιάδες ευρώ για τον επιθετικό μέσο Σίμον Ζάιντλ (Μ, 31/4) από την Μπλάου-Βάις Λιντς. Με ελεύθερη μεταγραφή αποκτήθηκαν από τη Χάρτμπεργκ οι Χέλατς (Τ, 4/0) και Χάιλ (Μ, 29/3). Με τη μορφή δανεισμού από τη Μάιντς ήρθε ο ταλαντούχος φορ Βάιπερ (Ε, 34/2).
Σημαντική η απώλεια του Λαβαλέ (Α, 23/0), ο οποίος δεν ανανέωσε και υπέγραψε στη Σταντάρ Λιέγης. Κοντά στις 500 χιλιάδες ευρώ πήρε από τη Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι για τον αναντικατάστατο αριστερό μπακ Κάριτς (44/0). Αποχαιρέτησε επίσης τον Αϊβού (Α, 27/0). Η αλήθεια είναι πως μεταγραφικά δεν έχει… εμπνεύσει. Οι κινήσεις της δεν δείχνουν ομάδα που μπορεί να επιστρέψει στους τίτλους. Έχει κρατήσει μέρος του κορμού της και με αυτόν θα επιδιώξει να κάνει το καλύτερο που μπορεί.
ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
Η Σάλτσμπουργκ βίωσε ακόμα μία απογοητευτική σεζόν για τα δικά της υψηλά δεδομένα. Αν και ξεκίνησε ως το μεγάλο φαβορί, η αστάθειά της στα κρίσιμα παιχνίδια των πλέι-οφ την άφησε μακριά από τον τίτλο, περιορίζοντάς την στην 3η θέση. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, διέθετε την πιο παραγωγική επίθεση, όμως η άμυνά της την πρόδωσε σε αρκετά κρίσιμα ματς, δεχόμενη εύκολα γκολ για το επίπεδό της. Απολύτως φυσιολογικό να υπάρξουν ανακατατάξεις στον πάγκο, δίνοντάς τα «κλειδιά» στον πρώην βοηθό του Φλικ και μέχρι πρότινος προπονητή της Ρέιντζερς, Ντάνι Ρολ.
Στα φιλικά που έδωσε εν μέσω προετοιμασίας κέρδισε τις Ζαακίρχεν (3-0), Γκόρνικ Ζαμπρζε (2-1), Χάρκοβο (4-0) και Κότμπους (5-0), ενώ έχασε από την Γκάμπα Οζάκα (0-3) και Μπασάκσεχιρ (1-2). Στο Κύπελλο επικράτησε της Όμπερβαρτ με 7-1. Επένδυσε σημαντικά ποσά κυρίως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Η ακριβότερη κίνηση είναι ο κεντρικός αμυντικός Μπομά (31/1) που αποκτήθηκε έναντι 7 εκ. ευρώ από την Εστορίλ. Ακολουθεί ο επιθετικός μέσος Μαζούρεκ (Μ, 24/5, Γιαγκελόνια) με κόστος 6 εκ. ευρώ και ο Ματιγιάσεβιτς (Μ, 22/4, Τσουκαρίτσκι) στα 4 εκ. ευρώ. Για τη δεξιά πλευρά αποκτήθηκε ο Βέρατσνιγκ (Μ, 18/1) έναντι 3,5 εκ. ευρώ, ενώ για το αριστερό άκρο της άμυνας δαπανήθηκαν 3 εκατ. ευρώ για τον Σμιντ (34/2, Βασιλεία).
Την ίδια αξία (3 εκ. ευρώ) είχε και η μεταγραφή του κεντρικού μέσου Μπαρί (29/4, Αούστρια Βιέννης). Τέλος, αγοράστηκε για 2 εκ. ευρώ ο Σουλμπαράν (Ε, 15/2, Μονάγκας). Στο κομμάτι των αποχωρήσεων, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί της ομάδας έφεραν «χρυσάφι» στα ταμεία. Ο 19χρονος Γκαντού (33/0) πουλήθηκε στην Ντόρτμουντ για 19,5 εκ., ενώ ο 20χρονος Σούστερ (31/1) παραχωρήθηκε στην Μπρέντφορντ έναντι 18 εκ. ευρώ. Μεγάλη πώληση έγινε και στη μεσαία γραμμή, με τον κεντρικό μέσο Μπίντστρουπ (36/0) να μετακομίζει στη Λυών για 10,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, η Λεβερκούζεν αγόρασε τον ταλαντούχο εξτρέμ Αλαϊμπέγκοβιτς (44/13) για 8 εκ. ευρώ. Στο ίδιο ποσό (8 εκ. ευρώ) παραχωρήθηκε και ο κεντρικός μέσος Κλαρκ (Μ, 45/4) στην Ντέρμπι. Δανεικός στη Ναϊμέγκεν ο Μπίσοφ (Μ, 27/2). Με το ταμείο της να παρουσιάζει τεράστιο πλεόνασμα (+33 εκ. ευρώ), είχε την άνεση να προχωρήσει σε δαπανηρές μεταγραφές που της επέτρεψαν τα κλείσει τα όποια κενά δημιουργήθηκαν. Συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή που προσέλαβε, δείχνει ικανή μετά από τρία χρόνια να επιστρέψει στην κορυφή της Αυστρίας.
ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ
Παρότι ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια στο -2 από την κορυφή, ούσα άμεση υποψήφια για τον τίτλο, η Αούστρια Βιέννης τα… θαλάσσωσε στα πλέι-οφ της Μπουντεσλίγκα, δεν στάθηκε στο ύψος της περίστασης και τερμάτισε 4η, στο -10 από την κορυφή. Βλέπει πάντως αγωνιστική βελτίωση ανά τα χρόνια με τον Στέφαν Χέλμ και συνεχίζει μαζί του στον πάγκο. Μέρος της προετοιμασίας της έλαβε χώρα στο Μπαντ Τάτσμανσντορφ. Στα έξι φιλικά που έδωσε, δοκιμάστηκε απέναντι σε Πάρντορφ (4-0), Ντεμπρετσένι (1-1), Ντουνάισκα (1-1), Ζανκτ Πόλτεν (2-0) και Πάκσι (4-1). Πέρασε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου με το 5-0 επί της Βιένερ.
Μεταγραφικά έχει κινηθεί αποκλειστικά στην αγορά των ελεύθερων παικτών. Η πιο αξιοσημείωτη προσθήκη είναι ο αριστερός εξτρέμ Γιούλιαν Χέτβερ (Ε, 9/0, Φορτούνα Ντίσελντορφ). Ήρθαν επίσης οι Μπουχαρί (Α, 8/0) και Φεντέρσεν (Α, 28/0), από Έλφσμποργκ και Ντόρτμουντ Β’ αντίστοιχα. Στο κομμάτι των αποχωρήσεων, κεφαλαιοποίησε εξαιρετικά το ταλέντο του ρόστερ της με δύο πολύ μεγάλες πωλήσεις: Ο κεντρικός μέσος Μπάρι (29/4) παραχωρήθηκε στη Σάλτσμπουργκ έναντι 3 εκ. ευρώ, ενώ στο ίδιο ακριβώς ποσό πουλήθηκε και ο 18χρονος κεντρικός αμυντικός Ντουκουέ (21/0) στην Κ21 της Λίβερπουλ. Ο νεαρός επιθετικός Αλέξα (23/8) πουλήθηκε στη Χόφενχαϊμ Β’ για 1 εκ. ευρώ, ενώ ο βασικός στόπερ Πλάβοτιτς έμεινε ελεύθερος. Λίγο-πολύ θα «κατέβει» με την περυσινή ομάδα. Στο κομμάτι τις ενίσχυσης έχει ολίγον τι… απογοητεύσει. Το ταμείο είναι... μείον. Δεν μπορεί να προσδοκά σε κάτι καλύτερο για τη νέα σεζόν από την είσοδο στα πλέι-οφ.
ΡΑΠΙΝΤ ΒΙΕΝΝΗΣ
Η Ραπίντ Βιέννης είχε μια αρκετά πιεστική σεζόν, γεμάτη έντονα σκαμπανεβάσματα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σταθερά μέσα στο γκρουπ των ομάδων που διεκδικούσαν τα απευθείας ευρωπαϊκά εισιτήρια, η έλλειψη σταθερότητας στα κρίσιμα παιχνίδια των πλέι-οφ, την άφησε πίσω από τη συμπολίτισσα Αούστρια και χρειάστηκε τα ευρωπαϊκά μπαράζ της Μπουντεσλίγκα για να εξασφαλίσει την παρουσία της στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. Έχοντας προχωρήσει σε αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία μεσούσης της περασμένης χρονιάς, θα μπει και στη νέα με τον Γιοχάνες Χοφ Τόρουπ, με τον οποίο στα 18 ματς υπό τις οδηγίες του, είχε 1.22 Μ.Ο βαθμών.
Επιλέγοντας το Φράισταντ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, έπαιξε φιλικά με αντιπάλους τις Φάλκενμπεργκ (4-1), Παραντούμπιτσε (2-2), Ραπίντ Βουκουρεστίου (0-0), Χέρτα Βελς (1-2), Παναθηναϊκό (4-1) και Αμβούργο (3-2). Δεν «ίδρωσε» για να κερδίσει με 3-0 τη Βιένερμπργκερ και να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας. Προχώρησε σε προσεκτικές κινήσεις στη μεταγραφική αγορά, εστιάζοντας σε ελεύθερους παίκτες. Η μοναδική αγορά με οικονομικό αντίτιμο μέχρι στιγμής είναι ο κεντρικός μέσος Μπάιλιτς (25/1) που αποκτήθηκε έναντι 100 χιλιάδων ευρώ από τη Ριντ. Ως ελεύθερος για την κορυφή της επίθεσης αποκτήθηκε ο Δανός Άνταμσεν (Ε, 37/19, Σίλκεμποργκ), καθώς και ο νεαρός φορ Γιοζέποβιτς (22/14), από την Κ18 της Σάλτσμπουργκ. Έληξαν τα συμβόλαιά τους και αποχώρησαν οι Γκργκιτς (Μ, 26/0) και Μπέρκιαετ (Μ, 10/0), ενώ ολοκληρώθηκαν οι δανεισμοί των πολύτιμων Αντίστ (Ε, 40/5 – επέστρεψε στη Σασουόλο) και Βάιμαν (Ε, 17/1 – επέστρεψε στην Ντέρμπι). Μοιάζει μάλλον αποδυναμωμένη. Οτιδήποτε καλύτερο από την περυσινή 5η θέση θα αποτελέσει έκπληξη.
ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ:Δωρεάν* στοίχημα +1000 επιπλέον δώρα* για κάθε νέα εγγραφή (αφορά νέα μέλη)!
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις | 21+ Παίξε Υπέυθυνα
ΧΑΡΤΜΠΕΡΓΚ
Η Χάρτμπεργκ έκανε ακόμα μία υπέρβαση. Επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της άνοδο τα τελευταία χρόνια, κατάφερε στην κανονική διάρκεια της Μπουντεσλίγκα να κλειδώσει τη θέση της στην πρώτη εξάδα, να αγωνιστεί στα πλέι-οφ και να αποφύγει εντελώς τις περιπέτειες του υποβιβασμού, διεκδικώντας μάλιστα μέχρι τέλους μία πιθανή ευρωπαϊκή έξοδο. Η διετής παρουσία λοιπόν τον Μάνφερντ Σμιντ στον πάγκο της στέφθηκε με επιτυχία. Τα «κλειδιά» ενόψει της νέας σεζόν δόθηκαν στον… γνώριμο, Μάρκους Σοπ, ο οποίος επιστρέφει στον σύλλογο για τρίτη φορά μετά το πέρασμά του από τον πάγκο της ομάδας το 2018 και το 2023.
Επέλεξε να μην μετακινηθεί για την προετοιμασία της. Έδωσε εντός συνόρων φιλικά με τις Αντμίρα Βάκερ (3-1), Βάιτς (2-3), Ούιπεστ (1-1), Μπριν (2-0), Πρίμπραμ (3-0), Φερστ Βιέννης (2-0) και Φόιτσμπεργκ (0-2). Ξεκίνησε στα επίσημα με το 2-1 κόντρα στην Ιμστ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας. Αγόρασε τον ικανότατο επιθετικό Χάβελ (33/16) δίνοντας στη Λίντσερ το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ και τον πούλησε άμεσα στη Τζένοα για 2 εκ. ευρώ. Ενίσχυσε τη δεξιά της πλευρά αποκτώντας με δανεισμό από την Μπάγερν Μονάχου Β’ τον νεαρό αμυντικό Νταλπιάζ (33/0), ενώ για το δεξί άκρο της άμυνας ήρθε ο Γκάτερμαγερ (Ε, 34/4, Βόλφσμπεργκερ). Δανεικοί ήρθαν από Σάλτσμπουργκ και Λίβερπουλ αντίστοιχα οι Λούκιτς (Μ, 22/2) και Πέτσι (Τ, 17/0). Ανακοίνωσε επίσης τους Ουρουτία (Ε, 29/10, Ιλίρια) και Γκερστλ (22/0, Ντονάουφελντ).
Παράλληλα έκανε το deal της ιστορίας της παραχωρώντας τον 22χρονο τερματοφύλακα Χίλσμαν (33/0) στη Ρεμς έναντι του ποσού-ρεκόρ των 2,5 εκ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, είχε σημαντικές απώλειες χωρίς οικονομικό όφελος, με τον πολύτιμο κεντρικό μέσο Χάιλ (29/3) να μετακομίζει ως ελεύθερος στη Στουρμ Γκρατς. Ελεύθερος αποχώρησε επίσης ο βασικός δεξιός μπακ Κοβάσεβιτς (28/1), τη στιγμή που ο δανεισμός του βασικού στόπερ Βίντσε (27/1) ολοκληρώθηκε, επιστρέφοντας στη Ραπίντ Βιέννης. Νέα συνθήκη στη Χάρτμπεργκ στη «μετα-Σμιντ» εποχή. Έχασε σημαντικούς παίκτες και δεν έχει ενισχυθεί σημαντικά, παρότι μπήκαν λεφτά στα ταμεία της. Θα είναι ανταγωνιστική, όμως φαντάζει δύσκολο να επαναλάβει την περυσινή της πορεία!
ΡΙΝΤ
Η Ριντ έδωσε τη δική της σκληρή μάχη στην κορυφαία κατηγορία της Αυστρίας. Μπορεί να μην κατάφερε να μπει σφήνα στους «μεγάλους» για το πλέι-οφ, όμως πέτυχε τον πρωταρχικό και ζωτικό της στόχο που δεν ήταν άλλος από την εξασφάλιση της παραμονής, μέσα από τη διαδικασία των πλέι-άουτ. Δυστυχώς για εκείνη, η νέα σεζόν θα τη βρει χωρίς τον Μαξιμίλιαν Σενφτ στον πάγκο, ο οποίος πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Τσβάιτε Λίγκα της Γερμανίας. Αμφιλεγόμενη η επιλογή του αντικαταστάτη του, με τον Μάριο Ντεσπότοβιτς να αναλαμβάνει. Ο 41χρονος έχει να προπονήσει από το 2020 και τη Χάιντουκ Σπλιτ Β’, όντας τα τελευταία πέντε χρόνια Αθλητικός Διευθυντής στην Γουαντί Ντεγκλά της Αιγύπτου. Μέρος της προετοιμασίας της έγινε στο Μίλφιρτελ.
Φιλικά με Αούστρια Σάλτσμπουργκ (2-2), Ρέγκενσμπουργκ (2-4), Μπασάκσεχιρ (1-1), Ροτ-Βάις Έσεν (3- 0) και Μλάντα Μπόλεσλαβ (0-4). Με 5-1 κέρδισε την Ντόρνμπιρν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας. Δαπάνησε 100 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει τον Νασράουι (Μ, 15/1) από την Μπάγερν Μονάχου Β’. Ως ελεύθερος αποκτήθηκε ο έμπειρος Σβαμπ (Α, 23/1, Χολστάιν Κίελ), ενώ με δανεισμό οι Λουντ Γένσεν (Ε, 41/6, Κλουμπ NXT) και Σισοκό (Ε, 12/0, Ρεμς Β’). Με μεταγραφή ήρθαν επίσης ο Σοργκ (Α, 31/3, Άουγκσμπουργκ Β’), Μάλιτσεκ (Μ, 26/0 με την Αντμίρα Βάκερ), ο Τσουκουόντι (Α, 24/2 με την Σεϊναγιόεν) και ο Ρόουντς (ΜΕ, 28/5, Κέιπ Τάουν Σίτι).
Πραγματοποίησε μία σπουδαία πώληση, παραχωρώντας τον πολύτιμο δεξιό εξτρέμ Βαν Βάικ (35/3) στη Μαμέλοντι Σάνταουνς έναντι 1 εκ. ευρώ. Πουλήθηκε επίσης ο κεντρικός αμυντικός Χαβενάαρ (39/5) στην Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ για 400 χιλιάδες ευρώ και ο κεντρικός μέσος Μπάιλιτς (29/1) στη Ραπίντ Βιέννης έναντι 100 χιλιάδων ευρώ. Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του αναντικατάστατου επιθετικού Μουτάντουα (37/16), ο οποίος επέστρεψε στην Κάλιαρι. Απώλεσε σημαντικές ομάδες, όμως προσπάθησε να κλείσει τις «τρύπες». Σαφώς και στόχος αποτελεί η άνετη παραμονή. Ερωτηματικό ο προπονητής. Ίσως φέτος να έχει δυσκολότερο έργο.
ΒΟΛΦΣΜΠΕΡΓΚΕΡ
Η Βόλφσμπεργκερ είχε μία δύσκολη χρονιά στην κανονική διάρκεια, καθώς δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη εξάδα, γεγονός που την ανάγκασε να παλέψει στα πλέι-άουτ. Εκεί, ωστόσο, έδειξε την ανωτερότητά της σε σχέση με τις ομάδες που κινδύνευαν με τον υποβιβασμό, τερμάτισε στην 8η θέση, όμως στα ημιτελικά των ευρωπαϊκών πλέι-οφ, ηττήθηκε από τη Ριντ και το όνειρο της Ευρώπης έμεινε… μισό. Σταθερά με τον Τόμας Σίμπελμπεργκερ στην τεχνική της ηγεσία, μετά την πρόσληψή του μεσούσης της περασμένης σεζόν, στις αρχές Απριλίου.
Επέλεξε το Μαρία Άλμ του Σάλτσμπουργκ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της και δοκιμάστηκε κόντρα σε Ράντεντχαϊν (18-0), Νίρεγκχαζα Σπάρτακους (2-0), Ζελέζνιτσαρ (2-0), Αντμίρα Μέντλινγκ (8-2), Μένταλιστ (3-3), Χράντεντς (1-1), Κάπφενμπεργκ (6-1) και Φέλντεν (4-0). Την Λάουτερμπαχ κέρδισε με 5-1 για να συνεχίσει στο Κύπελλο Αυστρίας. Έναντι 75 χιλιάδων ευρώ αποκτήθηκε ο νεαρός κεντρικός αμυντικός Κιτς (Α, 18/1, Αούστρια Κλάγκενφουρτ). Με ελεύθερη μεταγραφή ήρθε ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός Μπεχούνεκ (Α, 43/3, Βίλεμ), ο Βριόνι (Ε, 15/0, Τσεζένα), ο Σριμπλ (Μ, 22/0, Γκράτσερ) και ο φορ Χάσλερ (Ε, 30/10, Καπφενμπέργκερ). Με τη μορφή δανεισμού αποκτήθηκε ο επιθετικός μέσος Μαμαγκεϊσβίλι (Μ, 29/5, Φαμαλικάο), ενώ με κανονική μεταγραφή ήρθαν οι νεαροί εξτρέμ Βουκόγιεβιτς (Ε, 41/10, Γκραφίτσαρ) και Σβαρτς (Ε, 24/7, Αντμίρα Βάκερ), καθώς και ο Σαμπάουερ (Μ, 29/2, Αντμίρα Βάκερ).
Παράλληλα προχώρησε σε δύο σημαντικές πωλήσεις, παραχωρώντας τον Μπάλο (Ε) στη Σεντ Ετιέν για 2.6 εκ. ευρώ και τον τον Ζούκιτς (Μ, 33/7) στη Βοϊβοντίνα έναντι 2,5 εκ. ευρώ. Δανεικός στην Παρτιζάν δόθηκε ο Κόιζεκ (Ε, 29/4) με το ενοίκιο να φτάνει τις 500 χιλιάδες ευρώ. Ως ελεύθεροι αποχώρησαν οι πολύτιμοι Σεπφ (Μ, 33/5) και Μπαουμγκάρτνερ (Α, 34/2) για Λίντσερ και Κρακόβια αντίστοιχα, όπως και ο Γκάτερμαγερ (Ε, 37/4) Μετά την περυσινή αποτυχία, πρώτο της μέλημα για τη νέα σεζόν, είναι η επιστροφή στο top-6. Ενεργή στο μεταγραφικό παζάρι και με προπονητή βρίσκεται ήδη πέντε μήνες στο «τιμόνι» της.
Γκράτσερ
Η Γκράτσερ είχε μία πολύ απαιτητική και ψυχοφθόρα χρονιά, καθώς ως μία από τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες της κατηγορίας, πρωταρχικός και μοναδικός της στόχος ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού. Έδωσε μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία και τα κατάφερε στο τέλος δίχως άγχος, διεκδικώντας μάλιστα μέχρι τέλους ένα πλασάρισμα στο «7-8», τερματίζοντας τελικά 9η. Έχει την τύχη να βρίσκεται στον πάγκο της ένας αξιόλογος προπονητής, όπως ο Φέρντιναντ Φέλντχοφερ, με τον οποίο διατηρεί σταθερή παρουσία στην Μπουντεσλίγκα τα δύο τελευταία χρόνια, με σχετική άνεση μάλιστα.
Ενόψει της νέας σεζόν «χτίστηκε» στο Λόιπερσντορφ της Στυρίας. Στα έξι φιλικά που παραχώρησε, αντιμετώπισε τις Γκιόρι ΕΤΟ (2-2), Σλόβαν Μπρατισλάβας (0-1), Φερστ Βιέννης (2-4), Κάπφενμπεργκ (1-0) και Ντιναμό Δρέσδης (0-5). Εύκολα στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας με το 4-0 επί της Ντονάουφελντ. Κράτησε τον Οβούσου (Α, 30/1) μετά τον δανεισμό του, δίνοντας 250 χιλιάδων ευρώ στη Σεντ Ετιέν. Αγόρασε επίσης τους Κλάσεν (Α, 20/1, Ντάρμσταντ), Γκουέρτι (ΜΕ, 18/7, Μετς) και Μάρκοβιτς (Α, 18/1, Μπολόνια Κ20). Ως ελεύθερος για τη μεσαία γραμμή αποκτήθηκε ο έμπειρος Μίχορλ (37/2, Ατρόμητος) και ο Χερμές (Μ, 14/1, Μακάμπι Χάιφα). Δίχως κόστος ήρθαν επίσης οι Άντερσον (Α, 8/2, Μπλάου-Βάις Λιντς), Γκράγκερ (Α, 29/4, Αμστέτεν) και Σμιτς (Ε, 28/2, Άλκμααρ Κ21).
Με τη μορφή δανεισμού ήρθε ο από τη Σάλτσμπουργκ ο δεξιός μπακ Τρούμερ (34/1). Πραγματοποίησε μία καλή πώληση παραχωρώντας τον κορυφαίο της επιθετικό Χαρακατέ (Ε, 31/1) στη Λίντσερ έναντι 1,5 εκ. ευρώ. Αποχώρησε ο κεντρικός μέσος Σριμπλ (22/0), όπως και οι Σατίν (Μ, 29/2) και Κρόιτσριγκλερ (Α, 21/0). Επέστρεψαν στις ομάδες τους παίκτες που βοήθησαν πολύ ως δανεικοί από τον Γενάρη και μετά, όπως ο Κλάσεν (Α, 15/1), ο Όλεσεν (Μ, 15/1) και ο Στολτς (Τ, 15/0). Βάσει των κινήσεών της και της εμπειρίας που έχει αποκτήσει πλέον στην Μπουντεσλίγκα, η Γκράτσερ έχει όλα τα εχέγγυα και τα παραμείνει στην κατηγορία και γιατί όχι να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω!
ΑΛΤΑΧ
Η Άλταχ είχε μια κλασική, δύσκολη σεζόν, για τα δεδομένα της, ούσα αναγκασμένη να παλέψει με το άγχος και την πίεση των χαμηλών στρωμάτων της βαθμολογίας. Όπως ήταν αναμενόμενο από την εικόνα της στην κανονική διάρκεια, η μοίρα της κρίθηκε εξολοκλήρου στο δεύτερο μισό της χρονιάς και τα πλέι-άουτ. Μέτρια η εικόνα της σε αυτά, ωστόσο αρκετή για να εξασφαλίσει την παραμονή. Από τη στιγμή που σώθηκε, δεν υπήρχε και λόγος να προχωρήσει σε αλλαγές στον πάγκο της. Συνεχίζει με τον Όγκνιεν Ζάριτς, τον οποίο προσέλαβε στις αρχές του 2026. Στα έξι φιλικά «τεστ» που έδωσε, αναμετρήθηκε απέναντι σε Χέρμπραντς (4-0), Σεντ Γκάλεν (2-3), Χάιντενχαϊμ (1-2), Βαντούζ (1-0) και Ζυρίχη (3-1). Ζορίστηκε, αλλά επικράτησε της Λέομπενντολφ με 1-0 για να προκριθεί στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας.
Κινήθηκε έξυπνα μεταγραφικά εξασφαλίζοντας αρκετούς παίκτες ως ελεύθερους, δίνοντας κυρίως τόπο στα νιάτα. Για την επιθετική γραμμή αποκτήθηκαν ο έμπειρος Ράγκουζ (Ε, 11/1, Αούστρια Βιέννης), ο Ιάπωνας φορ Νακάνο (Ε, 27/25, Αλμπιρέξ Νιιγκάτα) και ο Τσόσγκουν (ΜΕ, 25/8, Αούστρια Σάλτσμπουργκ). Στην άμυνα προστέθηκαν ο μπακ Μπράντνερ (24/1, Λίφερινγκ) και ο νεαρός κεντρικός αμυντικός Μπασάρ (Α, 20/0, Φόραρλμπεργκ Κ18). Με μεταγραφή ήρθε ο Μπέκλε (Α, 32/2, Τιρόλ), ο Άισιλ (Μ, 31/1, Αμστέτεν) και ο Βραζιλιάνος Μπελ (Α, 0/0, Σάο Πάολο Κ20), ενώ έφερε και δανεικό τον Νίχοφ (Μ, 33/2, Χόλσταϊν Κίελ). Ως ελεύθερος αποκτήθηκε ο Χρσιτς (Ε, 33/6) μετά τον περυσινό δανεισμό του.
Πραγματοποίησε σημαντική πώληση, παραχωρώντας τον 23χρονο αριστερό μπακ Ουεντραόγκο (35/4) στη Λυών έναντι 2,2 εκ. ευρώ. Ελεύθεροι έμειναν μεταξύ άλλων οι Ινγκόλιτς (Α, 36/1), Γκούγκανιγκ (Α, 19/0). Ολοκληρώθηκαν οι δανεισμοί τεσσάρων παικτών που επέστρεψαν στις ομάδες τους: Μουσταφά (Ε, 26/3 Κόμο), Μπέντζαμιν (Ε, 11/0, Χόφενχαϊμ) και Όσβαλντ (Μ, 25/1, Ραπίντ Βιέννης). Έριξε τον Μ.Ο ηλικίας, στοίχημα οι ποδοσφαιριστές που έφερε. Η λογική λέει ότι και φέτος θα παλέψει για την παραμονή.
ΤΙΡΟΛ
Η Τιρόλ διένυσε άλλη μία απαιτητική χρονιά στα χαμηλά στρώματα του αυστριακού ποδοσφαίρου, έχοντας ως μοναδικό μέλημα τη διατήρηση της θέσης της στην ελίτ της χώρας. Παρότι ολοκλήρωσε τα πλέι-άουτ χωρίς νίκη στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, τα «δώρα» της Μπλάου-Βάις Λιντς τη διατήρησαν στην Μπουντεσλίγκα, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στο +3 από τη θέση του υποβιβασμού. Σταθερά με τον Φίλιπ Σέμιτς στον πάγκο, που θα μπει στον τρίτο του χρόνο στην ομάδα. Έδωσε αρκετά φιλικά εν μέσω προετοιμασίας, απέναντι σε Τσιρλ (16-1), Καραμπάγκ (0-4), Γκόρνικ Ζάμπρζε (0-0), Πολίσια Σίτομιρ (1-2) και Χέρτα (2-3). Ακολούθησε ο πρόκριση στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας με το 6-0 επί της Βίεζελμπουργκ. Αποκτήθηκε ο έμπειρος Σατίν (Μ, 29/1, Γκράτσερ), ο Τσέλιτς (Μ, 10/0, Ζάνκτ Πέλτεν), ο Στρίντνιγκ (Μ, 20/2, Λίφερινγκ) και ο Μάρεϊ (Α, 1/1, Ομπερχάουζεν). Στη θέση του τερματοφύλακα αποκτήθηκε ο Χάμζιτς (5/0, Λίφερινγκ).
Με τη μορφή δανεισμού μετακόμισε ο Άγγλος δεξιός εξτρέμ Ολακίγκμπε (20/1, Μπρέντφορντ Β’/Σουΐντον). Ως ελεύθερος από τη Λοντς ήρθε ο Μπάλιτς (Ε, 12/1). Στον αντίποδα έχασε πολλούς παίκτες, 12 στον αριθμό, ως ελεύθερους ή λόγω λήξης δανεισμού. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν οι δανεισμοί των Μπέκλε (Α, 31/2 – επέστρεψε στη Ραπίντ) και Βελς (Ε, 32/5 – επέστρεψε στην Αούστρια Βιέννης). Ολοκληρώθηκαν τα συμβόλαια των Φέτερ (Ε, 23/0), Γκέρις (Α, 4/0) και ο Άνσελμ (Ε, 22/3). Παράλληλα έληξαν τα συμβόλαιά των Μίλερ (Μ, 34/11), Ταφέρνερ (Μ, 29/1), Στέισκαλ (Τ, 34/0), Λόρενς (Α, 34/3), Σουλτσμπάχερ (Α, 14/0) και Νάσμπεργκερ (Α, 32/0). Εκ πρώτης όψεως μοιάζει αποδυναμωμένη. Δεν κατάφερε να διατηρήσει στο ρόστερ της αρκετούς βασικούς ποδοσφαιριστές και στην παρούσα φάση, δεν μοιάζει να τους έχει αντικαταστήσει επάξια. Θα δώσει «μάχη» για να μην υποβιβαστεί!
ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΛΟΥΣΤΕΝΑΟΥ
Η Αούστρια Λουστενάου έδωσε μία συγκλονιστική μάχη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στην τελευταία αγωνιστική (14 Μαΐου 2026), επιστρέφοντας πανηγυρικά στα μεγάλα «σαλόνια» μετά από δύο χρόνια, τερματίζοντας στο +1 από τη Ζανκτ Πόλτεν. Πίστεψε στον Μάρκους Μάντερ σε αυτές τις δύο σεζόν που αγωνίστηκε στην Τσβάιτε Λίγκα και θα πάει με τον 58χρονο κόουτς και στη δύσκολη χρονιά που προμηνύεται στην Μπουντεσλίγκα. Στα βουνά του Λεχ πραγματοποίησε το βασικό μέρος της προετοιμασίας της. Θετική στα φιλικά κόντρα σε Βιλ (2-0), Γιουνγκ Μπόις (0-0), Βαντούζ (0-1), Σεντ Γκάλεν (1-0), Ααράου (1-0) και Νυρεμβέργη Β’ (0-1).
Ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της για φέτος, χάρη στο 1-0 επί της Κρέμσερ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Αυστρίας. Η πιο ηχηρή προσθήκη ήρθε στην άμυνα με τον έμπειρο Βραζιλιάνο αριστερό μπακ Σοάρες (3/0 με την Νυρεμβέργη). Παράλληλα υπέγραψε τους Γκάσι (Ε, 31/13, Χέρτα Βελς) και Άφριφα (Μ, 20/0, Στουρμ Γκρατς Β’). Αποκτήθηκαν επίσης οι Περτλβίζερ (Α, 28/1, Αμστέτεν) και Ράγιτς (Α, 17/0, Φόραρλμπεργκ Κ18). Με τη μορφή δανεισμού έφερε τους Βέρινατς (Ε, 33/18, Ζανκτ Γκάλεν), Κατσούρι (Μ, 10/0, Βασιλεία), Τσουκουού (Α, 13/1, Χόφενχαϊμ Β’), Βάιξελμπραουν (Ε, 22/2 με τη Ραπίντ Βιέννης) και Μπέντζαμιν (Ε, 9/0, Χόφενχαϊμ). Έκανε μια πολύ καλή πώληση στη μεσαία γραμμή, παραχωρώντας τον κεντρικό μέσο Γουάντ (Μ, 28/7) στη Λα Λουβιέρ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ.
Από εκεί και πέρα, αρκετοί παίκτες αποχώρησαν ως ελεύθεροι για άλλους σταθμούς της καριέρας τους. Συγκεκριμένα, ο Ρουκέτ (Α, 19/0) πήγε στην Κρετέιγ, ο Βουτσένοβιτς (Ε, 20/2) στη Φλοριντσντόρφερ και ο Ροντρίγκες (Α, 27/2) στην Μπρέγκεντς. Απέτυχε να κρατήσει τον Λάνε (Ε, 30/10). Ελεύθεροι χωρίς ομάδα παραμένουν ο Αμπουμπακάρ (Ε, 8/0) και ο Γκόρζελ (Μ, 18/1). Ήταν λογικό μετά την άνοδό της να υπάρξουν πολλές ανακατατάξεις στο ρόστερ της. Προφανώς και πρώτο της μέλημα είναι η παραμονή. Θα το παλέψει, κυρίως ανταγωνιζόμενη την Τιρόλ.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος