Πρωτάθλημα Ρωσίας 2026-27: Preview Premier League

16:40 | 21 Ιουλ 2026 19 min read
16:40 | 21/07/2026 19 min read
ρωσια.jpg ρωσια.jpg

Για ακόμα μία χρονιά οι ομάδες της Πρέμιερ, δεν μπορούν να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της τιμωρίας της FIFA και της UEFA για την εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία. Ωστόσο, με το διευρυμένο σύστημα του Κυπέλλου συμπληρώνονται μια χαρά τα κενά και έτσι βλέπουμε συνεχώς ανταγωνιστικές καταστάσεις στο ποδόσφαιρο της χώρας. 

Για τρίτη διαδοχική χρονιά το Πρωτάθλημα κρίνεται την τελευταία αγωνιστική, με τη Ζενίτ να κάνει διάλειμμα μόλις ενός έτους, από την κορυφή! Η Κράσνονταρ ήταν πολύ κοντά στον δεύτερο διαδοχικό της τίτλο, ωστόσο την προτελευταία αγωνιστική ηττήθηκε από την αδιάφορη Ντιναμό, έπεσε από την κορυφή και η Ζενίτ με το 2/2 πανηγύρισε στο φινάλε. Οι ομάδες της Μόσχας πάλι κινήθηκαν στη μετριότητα, παρά τα αρκετά χρήματα που σπατάλησαν για ακόμα μία χρονιά. Μάλιστα, η Λοκομοτίβ που στηρίχτηκε αποκλειστικά σε γηγενείς παίκτες, κατάφερε να τερματίσει κάτω από την πρώτη δυάδα. Η Σπαρτάκ έσωσε τα προσχήματα με την κατάκτηση του Κυπέλλου, καταστροφική χρονιά για τις ΤΣΣΚΑ και Ντιναμό. 

Στα χαμηλά στρώματα, η Σότσι πήγε να κάνει ένα τρομερό θαύμα με σερί νικών στο φινάλε της σεζόν, ωστόσο δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση. Η Νίζνι ήταν η άλλη ομάδα που την ακολούθησε στη δεύτερη κατηγορία. Θα μπορούσαν να υποβιβαστούν οι Ακρόν και Μαχάτσκαλα, ωστόσο πέρασαν αλώβητες από τη διαδικασία των πλέι άουτ κόντρα στις Ροτόρ και Ουράλ αντίστοιχα. Φάκελ και Ροντίνα Μόσχας είναι τα δύο νέα ονόματα της κατηγορίας, η πρώτη επιστρέφει μετά από απουσία ενός έτους και η δεύτερη θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ. 

Σύστημα διεξαγωγής

Δεν υπάρχει αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής. Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 30 αγώνες, αντιμετωπίζοντας όλες τις υπόλοιπες από δύο φορές (εντός-εκτός). Υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία οι δύο τελευταίες, ενώ η 14η και η 15η θα δώσουν αγώνες μπαράζ με την 3η και την 4η της Β’ κατηγορίας αντίστοιχα, ώστε να παραμείνουν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Από εκεί και πέρα εάν η ΟΥΕΦΑ ανακαλέσει τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις της, τότε η νικήτρια του πρωταθλήματος θα ξεκινήσει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο 2ος και ο 3ος της βαθμολογίας θα παίξουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, ενώ ο Κυπελλούχος θα βρεθεί στον 1ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2027-28.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:

  1. Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια,
  2. Περισσότερες νίκες στα μεταξύ τους,
  3. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους,
  4. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους,
  5. Περισσότερες νίκες,
  6. Διαφορά τερμάτων,
  7. Καλύτερη επίθεση

Εκτίμηση τελικής κατάταξης

1. Ζενίτ 2. Κράσνονταρ 3. Σπαρτάκ Μ.
4. Ντιναμό Μ. 5. Λοκομοτίβ Μ. 6. ΤΣΣΚΑ
7. Ρουμπίν Καζάν 8. Μπάλτικα 9. Αχμάτ
10. Ροστόφ 11. Κρίλια 12. Ροντίνα
13. Ντ. Μαχάτσκαλα 14. Άκρον 15. Όρενμπουργκ
   16. Φάκελ  

 

Οι 5 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης (Θέση) Από Σε
Φ. Αουγκούστο (Ε) Τράμπζονσπορ Ζενίτ
Κρίστιαν (ΜΕ) Κρουζέιρο Κράσνονταρ
Β. Παράδα (Α) Αλαβές Σπαρτάκ Μόσχας
Ο. Ολουσεγκούν (ΜΕ) Κράσνονταρ Ροστόφ
Ι. Πόθο (ΜΑ) Γκόριτσα Ροντίνα
Αγορά Απόδοση
Κατάκτηση: Ζενίτ 1.95
Καλύτερη ομάδα της Μόσχας: Σπαρτάκ 2.45
Πρώτος σκόρερ: Κόρδοβα (Κράσνονταρ) 4.00

Αγώνες Πρέμιερ Λιγκ Σήμερα (Αναλύσεις)

Οι ομάδες της Premier League

ΖΕΝΙΤ

Zenit.svgΈνας χρόνος μακριά από τους τίτλους, ήταν αρκετός για την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, που σε ένα ακόμα Πρωτάθλημα «θρίλερ» κατάφερε να πάρει στο νήμα την πρώτη θέση, εκμεταλλευόμενη την «αυτοκτονία» της Κράσνονταρ. Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε η Ζενίτ βρισκόταν στο -1 από τους «ταύρους», οι οποίοι πάντως ηττήθηκαν από την Ντιναμό Μόσχας, πράγμα που εκμεταλλεύτηκαν τα «λιοντάρια» και πανηγύρισαν το έβδομο Πρωτάθλημα τους, στα τελευταία οκτώ χρόνια. Κανένας απολύτως λόγος για να διακόψει τη συνεργασία της με τον επιτυχημένο Σεμάκ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της από το 2018.

Δεν χρειάστηκε να αλλάξει πολλά πράγματα στο ρόστερ της, από την στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει αποχωρήσει κάποιο από τα βασικά της γρανάζια. Πρόσθεσε πάντως ποιότητα με τον Βραζιλιάνο φορ Αουγκούστο έναντι 15 εκατομμυρίων Ευρώ από την Τράμπζονσπορ, πραγματοποιώντας πολύ καλό Πρωτάθλημα στην Τουρκία, ενώ ήρθε και ο στόπερ Ανδράδε από την ευχάριστη έκπληξη της περσινής Πρέμιερ, Μπάλτικα. Στα φιλικά, ξεχώρισαν η νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα με 3-1 αλλά και το 1-1 με τη Χιμνάσια Λα Πλάτα. Με τίτλο ξεκίνησε πάντως τη σεζόν, κατακτώντας ένα ακόμη Σούπερ Καπ. Ισοφάρισε στο 98’ με πέναλτι την Σπαρτάκ Μόσχας και στην ψυχοφθόρα διαδικασία εμφανίστηκε πιο ψύχραιμη, για να πανηγυρίσει εκείνη εν τέλει.

ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Πλήρωσε ακριβά το γεγονός ότι έκοψε από την Ντιναμό Μόσχας τον μοναδικό στόχο της σεζόν, το Κύπελλο. Την οποία απέκλεισε από τα ημιτελικά στα πέναλτι, για να χάσει εν τέλει τον τίτλο από την Σπαρτάκ. Λίγες ημέρες μετά το ματς του Κυπέλλου, αντιμετώπισε εκ νέου την Ντιναμό στη Μόσχα, για το Πρωτάθλημα. Βρισκόταν στο +2 δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, πράγμα που σήμαινε πως σε περίπτωση νίκης, θα έφτανε πολύ κοντά στο δεύτερο διαδοχικό Πρωτάθλημα, αλλά και το δεύτερο της ιστορίας της. Προηγήθηκε, αλλά εν τέλει η Ντιναμό πήρε εκδίκηση, ανατρέποντας το σκορ και ουσιαστικά χάρισε τον τίτλο στη Ζενίτ. Πολύ πικρή γεύση άφησε αυτό το τελείωμα, ωστόσο δεν αποτελεί και λόγος για να αποκοπεί ο Μουσάεφ από τον πάγκο, ο οποίος διανύει τη δεύτερη θητεία του, στον πάγκο των «ταύρων».

Ο πρώτος σκόρερ / φορ της Πρέμιερ, Κόρδοβα και ο μεσοεπιθετικός Σπερτσιάν ήταν οι δύο κορυφαίοι παίκτες της. Ο δεύτερος πάντως αποχώρησε για την Αλ – Αΐν και έβαλε περίπου 22 εκατομμύρια Ευρώ στα ταμεία της. Ακόμα δεν έχει κινηθεί ζωηρά στο κομμάτι των προσθηκών, πήρε ως ελεύθερο τον Οζντόεφ από τον ΠΑΟΚ, ενώ έδωσε περίπου 10 εκατομμύρια Ευρώ, για τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Κρίστιαν από την Κρουζέιρο. Με ομάδες χαμηλής δυναμικής τα περισσότερα φιλικά της, έχασε με 4-3 από τη Ροστόφ.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΟΣΧΑΣ

lokomotiv-mosxas1.png

Με ένα άκρως νεανικό ρόστερ που απαρτιζόταν κυρίως από Ρώσους και ελάχιστους ξένους, αλλά και έναν νεαρό προπονητή, όλοι περίμεναν πως θα έκανε κάκιστη σεζόν, ωστόσο διέψευσε τους πάντες. Τερμάτισε στην τρίτη θέση, πάνω από κάθε άλλη ομάδα της Μόσχας, διεκδικώντας μάλιστα και μέχρι ενός σημείου τον τίτλο, δίχως βέβαια να καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο 42χρονος Γκαλακτιόνοφ παρότι άπειρος, τα πήγε εξαιρετικά και συνεχίζει από το 2022 στο τεχνικό της τιμόνι.

Με την ίδια συνταγή θα πορευτεί και φέτος, αυτό φαίνεται εξάλλου από τη μηδαμινή κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι. Μόλις μία προσθήκη έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, φέρνοντας πίσω από την Τουρκία και την Αντάλιασπορ, τον πολύπειρο στόπερ Τζικίγια. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός Μπατράκοφ, θεωρείται το next big thing του ρώσικου ποδοσφαίρου και εάν καταφέρει να τον διατηρήσει στο ρόστερ της, μέχρι το τέλος των μεταγραφών, θα θεωρηθεί επιτυχία. Με καλή αμυντική λειτουργία, πήρε δύο σημαντικά φιλικά κόντρα στις ομάδες της Μόσχας, κόντρα σε Σπαρτάκ (2-0) και ΤΣΣΚΑ (1-0).

ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ

Σπαρτάκ Μόσχας.svg

Για ακόμα μία χρονιά έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, ωστόσο και πάλι έκανε μία τρύπα στο νερό. Από νωρίς έμεινε εκτός διεκδίκησης του τίτλου, τερματίζοντας εν τέλει στην τέταρτη θέση και έσωσε τουλάχιστον την χρονιά, κατακτώντας το Κύπελλο. Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, ήταν ο κόουτς Καρσέδο. Ανέλαβε στις αρχές του έτους, παίρνοντας τη θέση του Στάνκοβιτς που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Συμμάζεψε αρκετά την ομάδα, υπήρξε βαθμολογική αναρρίχηση και παράλληλα φρόντισε να ρίξει το απαιτούμενο βάρος στον ανοιχτό στόχο του Κυπέλλου. Όπου στον τελικό, έμεινε στο 1-1 με την Κράσνονταρ, αλλά στη διαδικασία των πέναλτι φάνηκε πιο ψύχραιμη και κατέκτησε το τρόπαιο, μετά το 2022.

Από την στιγμή που έχει καεί τα προηγούμενα χρόνια, με τις πολύ ακριβές μεταγραφές, φέτος το έχει πάει στο εντελώς αντίθετο άκρο. Μέχρι στιγμής έχει πάρει μονάχα τον αριστερό μπακ Παράδα, από την Αλαβές. Παίκτης που αγωνίστηκε βασικός πέρυσι στη Λα Λίγκα και σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Αποχώρησαν ο εξτρέμ Μπογκοντά που την περασμένη σεζόν, δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, ενώ παρελθόν και ο πρώην αριστερός μπακ του Ολυμπιακού, Ρέαμπτσιουκ που δεν ήταν στα βασικά πλάνα. Μπερδεμένη εικόνα στα φιλικά, όπου δεν σκόραρε στα δύο τελευταία με τη συμπολίτισσα Λοκομοτίβ, από την οποία έχασε με 2-0, αλλά και στο 0-0 με τη Ρουμπίν Καζάν. Πιο πριν είχε επικρατήσει με 3-2 της Κρίλια. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο (18/07), έφτασε πολύ κοντά να πανηγυρίσει το δεύτερο Σούπερ Καπ της ιστορίας της, στον τελικό με την Πρωταθλήτρια Ζενίτ. Ωστόσο, στο 98’ ισοφαρίστηκε με πέναλτι, από τον πρώην παίκτη της, Σομπόλεφ και στη «ρώσικη ρουλέτα», ήταν πιο άστοχη από την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης. 

Αποκλειστική διπλή προσφορά* καλωσορίσματος!
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

CSKAMoskow.svg

Λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, αναγκάστηκε να μπει στη διαδικασία εύρεσης προπονητή, αφού ο Νίκολιτς την άφησε στα κρύα του λουτρού, για να αναλάβει την ΑΕΚ. Δίνοντας τα κλειδιά του τεχνικού τιμονιού της, στον Σελεστίνι, που πριν λίγους μήνες είχε στεφθεί Πρωταθλητής, με τη Βασιλεία, στην Ελβετία, τα πάντα προμήνυαν για μία πολύ καλή σεζόν. Μάλιστα, με το δυνατό ξεκίνημα, ήρθαν σκέψεις για επιστροφή στους τίτλους, μετά από μία γεμάτη δεκαετία. Ωστόσο, πριν τη χειμερινή διακοπή και μετά απ’ αυτήν, φάνηκε να είχε χαθεί ο έλεγχος, ο Σελεστίνι έχασε τα αποδυτήρια και μοιραία αποτέλεσε παρελθόν και συνάμα ένας ακόμα ξένος προπονητής που αποτυγχάνει στο ιδιαίτερο Πρωτάθλημα της Ρωσίας. Στη θέση του ήρθε, αρχικά ως υπηρεσιακός ο 39χρονος Ιγκντισάμοφ, ολοκληρώνοντας εν τέλει στην πέμπτη θέση της Πρέμιερ, ενώ στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τον τελικό του Regions Path, όπου αποκλείστηκε από την Σπαρτάκ που εν τέλει κατέκτησε το τρόπαιο.

Το αστείο είναι ότι δεν προχώρησε στην πρόσληψη νέου τεχνικού και θα ρισκάρει με τον Ιγκντισάμοφ. Πρώτη του δουλειά ως κύριος προπονητής, γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά την ΤΣΣΚΑ αφού από το 2019 βρίσκεται στο στρατόπεδο της, προπονώντας τα μικρότερα κλιμάκια της ομάδας. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι μεταγραφικά και φαίνεται πως θα στηριχτεί στο περσινό ρόστερ. Προβλημάτισε αρκετά στα φιλικά, νίκησε μόνο την Όρενμπουργκ στην εκκίνηση (2-0), 2-2 στη συνέχεια με την ίδια ομάδα και από εκεί και πέρα, 3/3 ήττες από ομάδες της Μόσχας, δύο φορές από την Ντιναμό (4-3, 5-2) και από τη Λοκομοτίβ (1-0).  

ΜΠΑΛΤΙΚΑ

To 2023 προβιβάστηκε στην Πρέμιερ μετά από 25 χρόνια, υποβιβάστηκε, αλλά πέρυσι επανήλθε και αποτέλεσε η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Για καιρό βρισκόταν στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, έχοντας μάλιστα ελπίδες και για τον τίτλο. Όπως ήταν λογικό, επήλθε η διόρθωση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητική κατάληξη η έκτη θέση, που φυσικά είναι η κορυφαία στην ιστορία της.

Ο έμπειρος και αυστηρός τεχνικός Ταλαλάγιεφ την οδήγησε στην άνοδο αλλά και στην ξέφρενη περσινή πορεία, εννοείται πως θα βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της και φέτος, αν και το όνομα του ακούστηκε έντονα για το τεχνικό τιμόνι της ΤΣΣΚΑ. Έκανε τη δυνατή της πώληση στη Ζενίτ, αφού για περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρώ, έδωσε τον στόπερ Ανδράδε, ενώ ο έτερος κεντρικός αμυντικός, Γκασάμα, πολιορκείται επίσης από άλλες ομάδες. Λίγα πράγματα στο κομμάτι των προσθηκών, με τον δεξιό μπακ Μουφί, από την Όρενμπουργκ να ξεχωρίζει. Με ομάδες μικρής δυναμικότητας όλα τα φιλικά της, χαρακτηριστικά κέρδισε και τα πέντε, δίχως να δεχτεί γκολ (26-0)!

ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ

DynamoMoscow.svg

Έχοντας στην άκρη του πάγκου τον αξιόλογο και Ομοσπονδιακό τεχνικό της Ρωσίας, Κάρπιν, ήταν λογικό να κάνει όνειρα για κάτι καλό. Τα πράγματα πάντως δεν εξελίχθηκαν καλά, ο 57χρονος δεν μπόρεσε να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη και μετά από ένα κάκιστο ξεκίνημα αποχώρησε τον Νοέμβριο, αφήνοντας την ομάδα στην 10η θέση. Η χρονιά ήταν χαμένη και δεν είχε νόημα να κινηθεί για κανονικό προπονητή και έδωσε τα ηνία στον υπηρεσιακό Γκούσεφ. Αναμενόμενα έριξε το βάρος στο Κύπελλο, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό του μονοπατιού της Πρέμιερ και αποκλείστηκε από την Κράσνονταρ, ενώ στο Πρωτάθλημα τερμάτισε στην έβδομη θέση.

Εμπιστεύτηκε το τεχνικό της τιμόνι σε έναν παλιό γνώριμο. Ο Γερμανός Σβαρτς είχε πέρασμα από τον πάγκο της, τη σεζόν 2021-22, τη βοήθησε να τερματίσει στην τρίτη θέση της Πρέμιερ και την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου, τον οποίο έχασε από την Σπαρτάκ, χάνοντας πέναλτι στις καθυστερήσεις για το 2-2. Μετά από αυτό το ματς παραιτήθηκε και ακολούθησαν δύο άχρωμα περάσματα από τη Χέρτα Βερολίνου και τη Νιου Γιορκ RB. Ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια προσθήκη, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο ικανός εξτρέμ Ενγκαμαλέου. Έπεισε αρκετά στα φιλικά, αφού πανηγύρισε μόνο νίκες κόντρα σε Όρενμπουργκ (2-1), Άκρον (1-0) και ΤΣΣΚΑ (5-2, 4-3).

ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ

Δεύτερη χρονιά της στην Πρέμιερ η περσινή, μετά τον υποβιβασμό της το 2022. Στην επιστροφή της, τερμάτισε στην έβδομη θέση και στην ακριβώς ίδια πέρυσι. Φυσικά δεν είναι ακόμα σε φάση να ονειρευτεί τις χρυσές εποχές που αγωνιζόταν στο Τσάμπιονς Λιγκ και διεκδικούσε τίτλους. Στόχος η σταθεροποίηση στην Πρέμιερ. Ο έμπειρος κόουτς Ραχίμοφ ήταν αυτός που την επανέφερε στη μεγάλη κατηγορία, χωρίς προφανή λόγο απολύθηκε στη χειμερινή διακοπή, με την ομάδα στην έβδομη θέση. Ανέλαβε ο Ισπανός Αρτίγα, έφερε βελτίωση όσον αφορά την εικόνα της ομάδας, ωστόσο δεν έφερε και τη βαθμολογική αναρρίχηση. Έμειναν ικανοποιημένοι οι άνθρωποι της Ρουμπίν μαζί του και συνεχίζει και φέτος στον πάγκο.

Το πιο καυτό όνομα στο ρόστερ της, είναι ο Αλβανός φορ Ντάκου, πρώτος της σκόρερ πέρυσι με 10 γκολ. Τον θέλει έντονα η ΤΣΣΚΑ και γενικότερα δύσκολα θα τον διατηρήσει στο δυναμικό της. Στο οποίο προστέθηκαν ο μεσοαμυντικός Σααβέδρα από τη Σότσι και ως δανεικός από την Σπαρτάκ, ο αριστερός μπακ Σαμόσνικοφ. Ελεύθεροι έφυγαν οι έμπειροι Κουζιάεφ (μέσος) και Λομοβίτσκι (εξτρέμ). Τα πήγε καλά στα φιλικά, νικώντας δύο φορές με το ίδιο σκορ (3-1) τη Λοκομοτίβ, 0-0 με την Σπαρτάκ, 2-0 την Κρίλια, ενώ έχασε με 2-1 από την Όρενμπουργκ.

ΑΧΜΑΤ

Akhmat.svg

Πρόπερσι χρειάστηκε τη διαδικασία των μπαράζ για να μην υποβιβαστεί από την Πρέμιερ. Ωστόσο, την περασμένη σεζόν τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά, αφού έκανε την κίνηση ματ και νωρίς – νωρίς στη σεζόν απέλυσε τον κόουτς Στόροζουκ, ο οποίος δεν είναι για το επίπεδο αυτής της κατηγορίας. Ήρθε στη θέση του ο έμπειρος και πρώην Ομοσπονδιακός της Ρωσίας, Τσερτσέσοφ που φυσικά συνεχίζει και φέτος. Άμεσα τα θετικά αποτελέσματα, μάλιστα εκείνη και η Όρενμπουργκ ήταν οι δύο ομάδες που ανάγκασαν την Πρωταθλήτρια Ζενίτ στις μοναδικές της ήττες. Η παραμονή ήρθε σχετικά εύκολα, τερματίζοντας ένατη και στο +10 από την επικίνδυνη ζώνη.

Στα χαρτιά, η πιο δυνατή της προσθήκη είναι ο μεσοεπιθετικός Σετίνιν, για τον οποίο έδωσε περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρώ στη Ροστόφ. Χρήσιμες μπορούν να αποδειχθούν και οι λύσεις του μεσοαμυντικού Ρομαό αλλά και του δεξιού μπακ Αντάμοφ, που ήρθαν από τη Φερεντσβάρος και τη Ζενίτ αντίστοιχα. Πάντως, από εδώ και πέρα δεν έχει νόημα να προχωρήσει σε μεταγραφές καθώς στις 14/7, η FIFA την τιμώρησε με απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών στη Λίγκα. Στη Σερβία έγινε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, δεν έδωσε κάποιο φιλικό με ρώσικη ομάδα, ενώ νίκησε σε όλα (5/5), δεχόμενη μάλιστα μονάχα ένα γκολ (11-1).

ΡΟΣΤΟΦ

fc-rostov.svg

Ακόμα μία αδιάφορη σεζόν ολοκληρώθηκε για τη Ροστόφ, που τερμάτισε στην 10η θέση χωρίς να κινδυνέψει ποτέ ουσιαστικά για την παραμονή της. Ρίσκαρε όσον αφορά τον προπονητή, αφού είχε ολοκληρώσει την προπέρσινη σεζόν με τον βοηθό του Ομοσπονδιακού τεχνικού, Κάρπιν, ο οποίος είχε αποχωρήσει για να αφοσιωθεί μονάχα στην Εθνική Ρωσίας. Ο Ισπανός Άλμπα, που επαγγελλόταν αναλυτής, δεν αρνήθηκε την πρόταση, για πρώτη φορά στην καριέρα του ανέλαβε τα χρέη πρώτου προπονητή. Όχι κάτι το ιδιαίτερο πέρυσι στη Ροστόφ, αλλά από την στιγμή που ο στόχος της παραμονής επετεύχθη, του δίνεται η ευκαιρία και φέτος.

Μπήκαν ζεστά χρήματα στα ταμεία της, από τις πωλήσεις του δεξιού μπακ Βακάνια στην Κράσνονταρ (1.55 εκ. ευρώ) και του μεσοεπιθετικού Σετίνιν στην Αχμάτ (2.40 εκ. ευρώ). Απέκτησε τον εξτρέμ Ολεσουγκούν από την Κράσνονταρ, παίκτης που αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, ενώ έξυπνη προσθήκη είναι αυτή του μεσοαμυντικού Μουκίν που αφέθηκε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ. Διαθέτει ένα αξιοπρεπές ρόστερ, όχι σίγουρα για το κάτι παραπάνω, αλλά με σοβαρότητα δεν αναμένεται να κινδυνέψει. Στο πιο δυνατό της φιλικό, επικράτησε με 4-3 της Κράσνονταρ, ενώ αντιμετώπισε και δύο φορές τη νεοφώτιστη Φάκελ, μία νίκη (2-1) και μία ήττα (3-1).

ΚΡΙΛΙΑ

Krylia.svg

Αποφάσισε μετά το τέλος της προπέρσινης σεζόν, να μην ανανεώσει τον εξαιρετικό κόουτς Οσινίκιν που την επανέφερε το 2021 και την σταθεροποίησε στην Πρέμιερ, ενώ ανέδειξε αρκετούς ποδοσφαιριστές σε αυτά τα χρόνια. Η επιλογή του Αντίεφ, φάνηκε γρήγορα να πέφτει στο κενό, τον απέλυσε πολύ αργά, τον Απρίλιο, με την ομάδα να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έδωσε τα ηνία στον πρώην βοηθό του Οσινίκιν, Μπουλάτοφ, ο οποίος βρίσκεται από το 2020 στην ομάδα ενώ αποτέλεσε και πρώην παίκτης της. Δυσκολεύτηκε αρκετά στην εκκίνηση, συμπληρώνοντας πέντε ματς δίχως νίκη. Ωστόσο, στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, πανηγύρισε τρεις νίκες, οι οποίες ήταν αρκετές για να τη φέρουν στην 12η θέση και στο +5 από την επικίνδυνη ζώνη. Ο Μπουλάτοφ θα συνεχίσει κανονικά στον πάγκο της.

Ο στόπερ Εβγενίεφ και ο δεξιός εξτρέμ Σουτόρμιν, είναι οι δύο κορυφαίοι παίκτες που έχασε από το ρόστερ της. Από εκεί και πέρα πάντως, κινήθηκε εξαιρετικά στο μεταγραφικό παζάρι. Ενεργοποίησε τη ρήτρα και έκανε δικό της, τον στόπερ Λέπσκι που αγωνίστηκε ως δανεικός από την Ντιναμό Μόσχας. Πολύ δυνατές προσθήκες είναι αυτές του στόπερ Τσερνόφ από την Σπαρτάκ, και των εξτρέμ Κράμαριτς (Σότσι) και Μάκαροφ (Καϊσέρισπορ), όλοι τους μάλιστα ήρθαν ως ελεύθεροι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έπεισε ιδιαίτερα στα σοβαρά φιλικά που έπαιξε αφού υπέστη 3/3 ήττες, από Άκρον (2-1), Ρουμπίν (2-0) και Σπαρτάκ Μόσχας (3-2).  

ΟΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ

Orenburg.svg

Προετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο πραγματικά από το παραθυράκι αγωνίστηκε στην Πρέμιερ. Παρότι είχε υποβιβαστεί, κέρδισε στα χαρτιά την παραμονή της, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, μιας και η Τορπέντο που προβιβάστηκε, κατηγορήθηκε για στημένα ματς και έτσι η Όρενμπουργκ πήρε τη θέση της. Φυσικά, με αρκετούς παίκτες δεύτερης κατηγορίας, ήταν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, ωστόσο έκανε δυνατή σεζόν και κατάφερε να τερματίσει στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη, αποφεύγοντας μέχρι και τα μπαράζ παραμονής. Χρειάστηκε μονάχα μία φορά να αλλάξει προπονητή. Αποδείχτηκε λάθος κίνηση να στηριχτεί στον Βόσνιο Σλίσκοβιτς που δεν είχε καταφέρει να τη σώσει την περασμένη σεζόν. Τον απέλυσε τον Οκτώβριο, προσέλαβε τον Ακχμετζιάνοφ, βρήκε σταθερότητα και μαζί του θα πορευτεί και φέτος.

Έντονο το λάτιν στοιχείο στις προσθήκες της. Από την Κολομβία, ήρθαν ως αγορά ο μεσοαμυντικός Μεχία από την Όνσε Κάλδας και δανεικός από τη Σάντα Φε, ο εξτρέμ Γκονζάλες, ενώ δανεικός ήρθε και ο επίσης εξτρέμ, Μπος, από την Αργεντινή και τη Βέλες. Απώλεια είναι ο δεξιός μπακ Μουφί που δόθηκε στην Μπάλτικα. Τα πήγε καλά στα φιλικά και ειδικά στα δύο ματς με την ΤΣΣΚΑ (2-0, 2-2), έχασε από την Ντιναμό (2-1) και κέρδισε τη Ρουμπίν (2-0).

x4 Προσφορά* Γνωριμίας από τη Fonbet!
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

AKΡΟΝ

FC_Akron_logo_2020.png

Στην παρθενική της παρουσία στην Πρέμιερ πρόπερσι, έφτασε εύκολα στην παραμονή. Ωστόσο, την περασμένη σεζόν έφτασε πάρα πολύ κοντά στον υποβιβασμό. Χρειαζόταν μόνο νίκη την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Κρίλια, αντ’ αυτού υπέστη βαριά ήττα με 4-1 και αναγκάστηκε να παίξει στα μπαράζ παραμονής με τη Ροτόρ από τη δεύτερη κατηγορία. Απέλυσε τον κόουτς Τεντέγιεφ μετά από αυτό το ματς, πήγε με τον υπηρεσιακό Ισκάκοφ στα πλέι άουτ. Κομβικό ότι κέρδισε το πρώτο ματς εκτός έδρας με 2-0, στη ρεβάνς ηττήθηκε με 1-0, σκορ που δεν ήταν ικανό να τη ρίξει από την Πρέμιερ. Ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σέρβου Μπλαγκόγεβιτς για τον πάγκο της. Μέτριος τεχνικός, γυρολόγος σε αρκετές ομάδες της χώρας του. Πέρυσι βέβαια βρισκόταν στο τεχνικό τιμόνι της μεγάλης Παρτιζάν.

Δεν κατάφερε να διατηρήσει τον έμπειρο φορ Τζιούμπα στο δυναμικό της, πρώτος σκόρερ και τις δύο χρονιές, σημειώνοντας συνολικά 17 γκολ. Πήρε δανεικό από τον Άρη, τον εξτρέμ Ντουντού, για τη θέση του Τζιούμπα, ήρθε ο Τέντιτς από την Τσουκαρίτσκι, ενώ καλή προσθήκη δείχνει και ο εξτρέμ Ζελένοφ από την Ουράλ. Στα φιλικά, νίκησε τις Κρίλια (2-1) και Ροτόρ (3-1), έμεινε ισόπαλη με τη Φάκελ (1-1), ενώ ηττήθηκε από τις δύο ομάδες της Μόσχας, Ντιναμό (1-0) και Λοκομοτίβ (3-0).

ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ

Θα αγωνιστεί για τρίτη διαδοχική και συνολικά χρονιά στην Πρέμιερ. Στην παρθενική της συμμετοχή, κέρδισε οριακά την παραμονή, πέρυσι όμως χρειάστηκε τη διαδικασία των μπαράζ, τερματίζοντας στην 14η θέση και στο +3 από τον απευθείας υποβιβασμό. Εκεί είχε δύσκολο έργο, αφού της έλαχε να κοντραριστεί με την αρκετά έμπειρη Ουράλ που ήθελε διακαώς να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Ωστόσο, η Ντιναμό δεν μάσησε, μεγάλο διπλό στο πρώτο ματς (1-0) και στη ρεβάνς διπλασίασε τις νίκες της (2-0). Τον Δεκέμβριο είχε παραιτηθεί ο κόουτς Μπιτζίγιεφ, έκανε τη σωστή επιλογή, αντικαθιστώντας τον, με τον έμπειρο Γιεφσέγιεφ, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και έστω μέσω των μπαράζ σφράγισε την παραμονή, συνεχίζοντας και φέτος στον πάγκο της.

Για τον μόνο παίκτη που έβγαλε χρήματα από τα ταμεία της, είναι ο στόπερ Αλαρκόν, που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός και έδωσε ένα εκατομμύριο Ευρώ στην Πατριότας της Κολομβίας, για να τον κάνει δικό της. Λίγα πράγματα από εκεί και πέρα, τόσο σε επίπεδο προσθηκών αλλά και αποχωρήσεων. Αδύναμο ρόστερ σε γενικές γραμμές, θα παλέψει και φέτος για τη σωτηρία. Το πάλεψε στα φιλικά, έχασε από τη Χιμνάσια Λα Πλάτα (3-1) και έπαιξε δύο φορές με τη Ζενίτ, 1-1 στο τελευταίο, 2-0 έχασε στο πρώτο.

ΦΑΚΕΛ

Mόλις μία χρονιά έλειψε από την κορυφαία κατηγορία, επιστρέφοντας δικαιότατα. Έκανε πρωταθλητισμό με τη Ροντίνα και ήταν οι δύο ομάδες που τερμάτισαν στην κορυφή, ισοβαθμώντας με 68 βαθμούς, στο +7 από την τρίτη θέση. Αυτή θα είναι η τέταρτη παρουσία της, στην Πρέμιερ, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Ουκρανός Βασιλένκο, στη δεύτερη του θητεία στην ομάδα, την οδήγησε στην άνοδο και φυσικά θα την καθοδηγήσει και φέτος.

Έχει τη χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία της κατηγορίας, ενώ δεν προχώρησε και σε αρκετές κινήσεις. Από τις λίγες που έκανε, ξεχωρίζει ο έμπειρος εξτρέμ Σουτόρμιν. Στα πιο δυνατά της φιλικά, νίκησε τη Ροστόφ (3-1), έχασε από την ίδια ομάδα (2-1) και αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ακρόν (1-1).

ΡΟΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΑΣ

Μπορεί να μετράει μόλις 11 χρόνια ζωής, αλλά κατάφερε πολύ γρήγορα να βρεθεί στο top επίπεδο της χώρας. Το 2022 έπαιξε για πρώτη φορά στη δεύτερη κατηγορία και πέρυσι πήρε την άνοδο στην Πρέμιερ. Πρωταγωνίστησε με τη Φακέλ, τερματίζοντας μαζί στην πρώτη θέση, ισοβαθμώντας στους 68 πόντους. Υπέστη μόλις τέσσερις ήττες στη σεζόν, έχοντας αρκετά σταθερό πρόσωπο. O Iσπανός Χουάν Ντίαθ από πέρυσι στον πάγκο της. Στρατιώτης της Σεβίλλης, από διάφορα πόστα, όπου έχει διατελέσει και πρώτος προπονητής. Πήγε καλά το εγχείρημα, να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Ισπανίας, μεγάλο τεστ και για τον ίδιο η φετινή σεζόν στην Πρέμιερ, όπου πρέπει να φέρεις εις πέρας τον στόχο της παραμονής.

Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί ζωηρή στο μεταγραφικό παζάρι. Σοβαρή προσθήκη πάντως αυτή του μεσοαμυντικού Πόθο από την κροατική Γκόριτσα. Ξεκίνησε με βαριά ήττα (5-0) τα φιλικά, κόντρα στην Άκρον, ακολούθησαν αναμετρήσεις με σέρβικες ομάδες, νικώντας μονάχα την Τσουκαρίτσκι με 2-1, στο τελευταίο έμεινε στο 3-3 με τη Μακάμπι Πετάχ Τικβά.

Επιμέλεια: Γιώργος Τατάκης