Από το 2006 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, όταν και μας πρωτοσυστήθηκε σε αυτό το επίπεδο, έχει απουσιάσει μόλις μια φορά από τελική φάση (το 2018 από τα γήπεδα της Ρωσίας). Μέχρι πρότινος, οι Γκανέζοι συμπλήρωναν το παζλ της διοργάνωσης, δίχως να έχουν στο παλμαρέ τους σημαντικές διακρίσεις.
Στην τελευταία τους συμμετοχή το 2022 στο Κατάρ, οι «Black Stars» αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων, έχοντας την ατυχία να κληρωθούν σε έναν όμιλο περίπου τεσσάρων ισοδύναμων ομάδων. Μεταξύ αυτών η Πορτογαλία, η Ουρουγουάη και η Νότια Κορέα. Χαρακτηριστικό της Γκάνας το τελευταίο διάστημα η αστάθεια.
Από τη μία, ο κόουτς Άντο πιστώθηκε την επιτυχία της πρόκρισης στα γήπεδα της Αμερικής, τον βάρυνε από την άλλη η τρανταχτή αποτυχία στα προκριματικά του Κόπα Άφρικα στο Μαρόκο, με την ομάδα του να απουσιάζει για πρώτη φορά μετά από δέκα σερί παρουσίες και τελικά απολύθηκε στα τέλη Μαρτίου, μετά τις φιλικές ήττες από Αυστρία (5-1) και Γερμανία (2-1), με τον έμπειρο Πορτογάλο Κάρλος Κεϊρόζ να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία στις 13/04. Μολονότι ο όμιλος «κρύβει» παγίδες, με την παρουσία της Αγγλίας, της Κροατίας και του Παναμά, το νέο φορμάτ της δίνει ελπίδες τουλάχιστον για πρόκριση στα νοκ άουτ, ενώ πιθανός τερματισμός στη δυάδα, της αφήνει το δικαίωμα για μεγαλύτερα όνειρα και μακρινότερα ταξίδια, μιας και διασταυρώνει με τον 11ο όμιλο, ο οποίος δεν έχει «θηρία».
Πώς προκρίθηκε
Η Γκάνα συμμετείχε στον ένατο προκριματικό όμιλο της αφρικανικής ζώνης, όπου κέρδισε οκτώ παιχνίδια (8-1-1) και πανηγύρισε με αυτόν τον τρόπο την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026. Ουσιαστικά έπαιξε «μόνη» της μπάλα, από την ώρα που το Μάλι αποφάσισε να τα κάνει μαντάρα. Χαρακτηριστικά στη 2η θέση τερμάτισε η αδύναμη Μαδαγασκάρη, με τον δήθεν μεγάλο αντίπαλο, το Μάλι, να τελειώνει στην 3η. Πάντως, τη μοναδική ήττα την έκανε από τις Κομόρες με 1-0, η οποία ουδέποτε την επηρέασε.
Μπερδεμένο το στόρι του γκρουπ, όχι το ιδανικό για λογαριασμό της. Οφείλει να βρίσκεται σε φουλ φόρμα στην πρεμιέρα, όπου στα χαρτιά έχει το ευκολότερο παιχνίδι, αυτό κόντρα στον Παναμά. Οποιαδήποτε «γκέλα» απέναντι στην ομάδα της Κεντρικής Αμερικής θα της δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Ακολουθεί το ματς με το φαβορί του γκρουπ, την Αγγλία, η οποία θα έχει παίξει στην πρεμιέρα της με τους Κροάτες. Κλείνει με την δυνατή Κροατία, η οποία κάθε άλλο από εξασφαλισμένη θα είναι.👇
| Αγώνας | Ημερ/νια | Γήπεδο & Πόλη |
| Γκάνα - Παναμάς | 18/06, 02:00 | «BMO Field», Τορόντο (Καναδάς) |
| Αγγλία - Γκάνα | 23/06, 23:00 | «Gillette Stadium», Μασαχουσέτη (ΗΠΑ) |
| Κροατία - Γκάνα | 28/06, 00:00 | «Lincoln Financial Field», Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) |
Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τελική προεπιλογή της Γκάνας για το Μουντιάλ 2026. Παρακάτω θα δείτε την τελευταία αποστολή που κλήθηκε από τον -πρώην τεχνικό πλέον- Άντο, για τα φιλικά κόντρα σε Αυστρία και Γερμανία, στα τέλη Μαρτίου του 2026.
| Παίχτης (Ηλικία) | Συμ. / Γκολ | Ομάδα |
| ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ | ||
| Λόρενς Ζίγκι (29) | 25/0 | Σεν Γκάλεν |
| Τζόσεφ Ανάνγκ (25) | 1/0 | Σεντ Πάτρικς |
| Μπέντζαμιν Ασαρέ (33) | 10/0 | Χαρτς Οφ Οκ |
| ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ | ||
| Αλιντού Σεϊντού (25) | 23/1 | Ρεν |
| Καλέμπ Γιρενκί (20) | 8/0 | Νόρτζελαντ |
| Τζόνας Ατζετέι (22) | 7/0 | Βόλφσμπουργκ |
| Μοχάμεντ Σαλισού (26) | 21/4 | Μονακό |
| Ντέρικ Κον (27) | 1/0 | Ουνιόν Βερολίνου |
| Πέπρα Οπόνγκ (21) | 3/0 | Νις |
| Γιδεόν Μενσά (27) | 37/0 | Οσέρ |
| Τζερόμ Οπόκου (27) | 9/1 | Μπασακσεχίρ |
| Εμπενέζερ Ανάν (23) | 7/0 | Σεντ Ετιέν |
| ΜΕΣΟΙ | ||
| Κουασί Σίμπο (27) | 5/0 | Οβιέδο |
| Κρίστοφερ Μπονσού (21) | 6/0 | Αλ Κάντσια |
| Αμπού Φρανσίς (24) | 7/0 | Τουλούζ |
| Καμαλντίν Σουλεϊμάνα (24) | 25/1 | Αταλάντα |
| Πρινς Αντού (22) | 2/0 | Βικτόρια Πλζεν |
| Πρινς Οβόσου (21) | 3/0 | Μιντιάμα |
| ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ | ||
| Πρινς Οσέι Οβόσου (29) | 37/6 | Μόντρεαλ |
| Μπράντον Τόμας - Ασαντέ (27) | 7/1 | Κόβεντρι |
| Αντονί Σεμενιό (26) | 32/3 | Μάντσεστερ Σίτι |
Ο προπονητής

Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, μετά τις ήττες στα φιλικά από Αυστρία (5-1) και Γερμανία (2-1), ο Ότο Άντο απολύθηκε και στα μέσα Απριλίου ανακοινώθηκε ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Κάρλος Κεϊρόζ. Ο πολύπειρος Πορτογάλος, που έκανε «όνομα» ως βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά απέτυχε παταγωδώς ως πρώτος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης των «Γκαλάκτικος» τη σεζόν 2003-04, μιλάει στον... ενικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς έχει καθοδηγήσει σε αυτό τόσο την πατρίδα του, το 2010, όσο και το Ιράν σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (2014-2018-2022). Αυτή θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη παρουσία του στην κορυφαία διοργάνωση, κάτι το οποίο ελάχιστοι προπονητές έχουν καταφέρει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αναλάβει την Γκάνα εργάστηκε χωρίς επιτυχία στην Εθνική Ομάν.
Απολογισμός (Ν-Ι-Η): 0-0-0
MVP
Αντονί Σεμένιο
Μπορεί στην ομάδα να υπάρχουν τα αδέλφια Αγιού, ο παίκτης ο οποίος αναμένεται να «τραβήξει» κουπί δεν είναι άλλος από τον 26χρονο πλάγιο επιθετικό της Σίτι, τον Αντονί Σεμένιο, ο οποίος «βγάζει μάτια» το τελευταίο διάστημα στο Μάντσεστερ. Κουβαλάει την μπάλα, μπουκάρει στην περιοχή, ενώ αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες. Δεδομένα μεταγραφή καριέρας στους «πολίτες». Μια καριέρα η οποία έχει σταθερά ανοδική πορεία, με την χρηματιστηριακή του αξία να έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Στη λογική ότι είναι ανώτερη από τον Παναμά που θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα, έχει όλα τα φόντα να προκριθεί από τον όμιλο, έστω και ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Πιο αναλυτικά:
| Αγορά | Απόδοση |
| Να τερματίσει πρώτη στον όμιλο | 6.00 |
| Νικήτρια διοργάνωσης | 200.00 |
Eτοιμάζεται για την πέμπτη της παρουσία στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Αξέχαστη θα μείνει η πορεία της στο Μουντιάλ του 2010, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ουρουγουάη, αστοχώντας σε πέναλτι στο φινάλε. Πιο αναλυτικά:
| Συμμετοχές | Αγώνες | Απολογισμός | Γκολ |
| 4 | 15 | 5-3-7 | 18-23 |
Τι Έκανε στα προκριματικά:
| U/O 0,5 | U/O 1,5 | U/O 2,5 | U/O 3,5 | U/O 4,5 |
| 0-10 | 4-6 | 5-5 | 7-3 | 7-3 |
| GG - N/G | 0-1 G | 2-3 G | 4-6 G | 7+ G | 🟨🟥 κάρτες |
| 3-7 | 4 | 3 | 2 | 1 | 11-0 |
Επιμέλεια: Στέφανος Κλιάφας