foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Τα πιο «περίεργα» παρατσούκλια των ποδοσφαιρικών ομάδων

Αφιερώματα | 30 Ιουν 2022 20:05
Villarreal-v-Liverpool-1 (1).jpg

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει ορισμένα από τα πιο δημοφιλή παρατσούκλια των ποδοσφαιρικών ομάδων όπως οι «κόκκινοι διάβολοι», «οι μπλαουγκράνα», η «Γηραιά Κυρία» κ.ά. Ποια είναι όμως η προέλευση και ποιος ο εμπνευστής των προσωνυμίων των αγαπημένων κλαμπ ανά τον κόσμο;

Στο κείμενο που ακολουθεί η συντακτική ομάδα του Foxbet.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα, τα πιο παράξενα και τα πιο χιουμοριστικά παρατσούκλια των ποδοσφαιρικών συλλόγων⚽.

Οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι και οι «κόκκινοι διάβολοι»

Ο όρος «μπέμπηδες» που συνδέεται συχνά λανθασμένα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναφέρεται στη «χρυσή γενιά» των παικτών της διετίας 1955-57, η οποία και έγινε γνωστή για το νεαρό της ηλικίας (μέσος όρος τα 22 έτη) και το ταλέντο της, προερχόμενη από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του θρυλικού Ματ Μπάσμπι, οι «μπέμπηδες» κατάφεραν μεταξύ άλλων να γίνουν η πρώτη αγγλική ομάδα που αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, ωστόσο στιγματίστηκε από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου της 6ης Φεβρουαρίου 1958, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ποδοσφαιριστές της.

Την ονομασία βέβαια «κόκκινοι διάβολοι», η οποία και χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα το κλαμπ, την εμπνεύστηκε ο ίδιος ο εμβληματικός Σκωτσέζος προπονητής, από μια τοπική ομάδα ράγκμπι με έδρα το Μάντσεστερ, όταν εκείνη αγωνίστηκε στο «Ολντ Τράφορντ» τον Νοέμβριο του 1958, λίγους μήνες μετά το δυστύχημα.

Το «κίτρινο υποβρύχιο, οι Beatles και η Βιγιαρεάλ

Η Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι ζει το δικό της όνειρο στο φετινό Champions League, μετά τον αποκλεισμό της Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά και την ιστορική πρόκρισή της στους «4» του θεσμού, ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια. Πώς όμως προήλθε το ιδιαίτερο παρατσούκλι που αναφέρεται στην ισπανική ομάδα;

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία, την άνοιξη του 1967 όταν η Βιγιαρεάλ ανέβηκε στην τρίτη εθνική κατηγορία, το θρυλικό τραγούδι των Beatles, «yellow submarine», έκανε ιδιαίτερη επιτυχία, συνοδεύοντας τους πανηγυρισμούς των οπαδών στην κωμόπολη της Βαλένθια. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε και το περιβόητο παρατσούκλι του ισπανικού κλαμπ. Ακόμη, υπάρχει και η προφανής εξήγηση πως το εν λόγω προσωνύμιό της προέρχεται από το κίτρινο χρώμα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. 

Οι «νυχτερίδες» της Βαλένθια και ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α’

Τα νυκτόβια θηλαστικά που προκαλούν φόβο και αποστροφή στους ανθρώπους, έχουν δώσει το όνομα τους στη Βαλένθια, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν της ομάδας. Οι «murcielagos» (νυχτερίδες στα ισπανικά) χαρακτηρίζουν τον ισπανικό σύλλογο, καθώς ένας μεγάλος πληθυσμός τους ζει πέριξ του ποταμού Τούρια που διασχίζει την πόλη.

Οι νυχτερίδες εμφανίζονται ωστόσο και στο έμβλημα της Λεβάντε, καθώς σύμφωνα με την παράδοση το 1238 όταν ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α' της Αραγωνίας, υπέταξε τη μουσουλμανική Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες νήσους, είχε πιάσει το προηγούμενο βράδυ της μάχης μια μικρή νυχτερίδα.

Έχοντας λοιπόν την πεποίθηση πως αυτή ήταν που του έδωσε την τύχη για να επικρατήσει, αποφάσισε να δώσει στην πόλη ένα νέο οικόσημο, όπου δέσποζε μια νυχτερίδα. 

Stoiximan
Βαθμολογία
9.5/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Άμεσες πληρωμές
check_3c
Εξαιρετικές Αποδόσεις
check_3c
Βελτιωμένο Bet Builder*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι «κανονιέρηδες», οι «χωριάτες» και τα «ζαχαρωτά» 

Το 1886 ιδρύθηκε στο Γούλιτς του Νοτιοανατολικού Λονδίνου η ομάδα της Άρσεναλ, από εργάτες του τοπικού Βασιλικού Οπλοποιείου, από τους οποίους και έλαβε το προσωνύμιο «κανονιέρηδες».

Παρά το γεγονός πως η Άστον Βίλα εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ, σε μια δηλαδή από τις πιο αριστοκρατικές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, εντούτοις στην Ελλάδα χρησιμοποιείται λανθασμένα το προσωνύμιο «χωριάτες».

Αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους και πιο ένδοξους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας, το παρατσούκλι της προέρχεται από τις δύο λέξεις του ονόματος της, δηλαδή «Άστον» από το Πανεπιστήμιο «Aston» και «Villa» από την ομάδα κρίκετ «Villa Cross Wesleyan Chapel», από τους παίκτες της οποίας ιδρύθηκε ο σύλλογος. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο το προσωνύμιό της Βίλα είναι «λιοντάρια», λόγω του εμβλήματος της.

Ένα από τα πιο χαριτωμένα παρατσούκλια ομάδων είναι αυτό της Έβερτον. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, όταν το κλαμπ εγκατέλειψε το «Άνφιλντ» μετακομίζοντας στο «Goodison Park», δίπλα από το γήπεδο υπήρχε ένα ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Mother Noblett Toffee Shop» από το οποίο οι φίλαθλοι αγόραζαν τις δημοφιλείς καραμέλες «Everton mints», δίνοντας της έτσι και το παρατσούκλι τα «ζαχαρωτά». Σύμφωνα με μια δεύτερη πάντως εκδοχή, τις δεκαετίες του '50 και του '60 μια γυναίκα με ένα μπλε-λευκό φόρεμα, κρατώντας ένα καλάθι, μοίραζε ζαχαρωτά μέσα στους φιλάθλους στο γήπεδο.

Οι «μαυρόγατες» και οι «καρακάξες»

Αν οι «μαύρες γάτες» αποτελούν κακό οιωνό για τις λαϊκές δοξασίες για τους Άγγλους ναυτικούς της βορειοανατολικής ακτής, εν αντιθέσει, είναι ένδειξη τύχης.

Έτσι συνέβη και στην περίπτωση της Σάντερλαντ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κάποιους θρύλους, το 1805 ένας ντόπιος εθελοντής στην πολιτοφυλακή «Loyal Volunteer του Sunderland», τρομοκρατήθηκε ακούγοντας μέσα στη νύχτα ένα ουρλιαχτό μιας μαύρης γάτας, ενώ το 1937 ένας οπαδός της ομάδας, ονόματι, Μπίλι Μόρις, λέγεται πως έβαλε για γούρι μια μαύρη γάτα στην τσέπη του στη νίκη με 3-1 επί της Πρέστον, στον τελικό Κυπέλλου του 1937. Ως εκ τούτου, αρκετά χρόνια αργότερα, το 1997, όταν και το κλαμπ μεταφέρθηκε στο «Stadium of Light», μέσω ψηφοφορίας, οι φίλαθλοι του κλαμπ κατέληξαν στο εν λόγω προσωνύμιο.

Περνώντας στη Νιούκαστλ, η πιο επικρατής άποψη θέλει την ονομασία «καρακάξες» που έχει αποδοθεί στην ομάδα των Σαουδαράβων να προέρχεται από το άσπρο και μαύρο χρώμα της φανέλας της, ωστόσο σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, λίγο καιρό μετά την κατασκευή του γηπέδου της, δύο καρακάξες έχτισαν τη φωλιά τους στο «Σαιντ Τζέιμς Παρκ».

Οι «μερένχες» της Ρεάλ και το «παρεξηγημένο» παρατσούκλι της Μπάρτσα

Η Ρεάλ Μαδρίτης θεωρείται αναμφίβολα ως ένα από τα πιο επιτυχημένα κλαμπ στον κόσμο. Το προσωνύμιο Ρεάλ (δηλαδή βασιλική) της απονεμήθηκε τιμητικά το 1920, από τον βασιλιά της Ισπανίας, Αλφόνσο τον 13ο, ενώ η ονομασία «blancos» («λευκοί») προέρχεται από το λευκό χρώμα των εμφανίσεων της. Ακόμη συναντάμε το «μερένχες», το οποίο αφορά επίσης το χρώμα της φανέλας της, το οποίο και θυμίζει το ομώνυμο γλυκό.

Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη πιο εξεζητημένο παρατσούκλι με το όνομα «vikingos» (οι βίκινγκς), λόγω των μεταγραφών παικτών στην ομάδα τη δεκαετία του '70 από τη Βόρεια κυρίως Ευρώπη.

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να είναι γνωστή στο ποδοσφαιρικό κοινό με τα παρατσούκλια «μπλαουγκράνα» ή «Barça», ωστόσο στην Ιβηρική υπάρχει κι ένα ακόμη... παρεξηγημένο παρατσούκλι, ονόματι «Culés». Ειδικότερα, όταν στις αρχές του 20ού αιώνα το γήπεδο των Καταλανών δεν είχε εξέδρες και καθίσματα, οι φίλαθλοι αναγκάζονταν να κάθονται στο έδαφος δείχνοντας κατά λάθος τα... οπίσθια τους στους περαστικούς, δημιουργώντας έτσι ένα από τα πιο ιδιαίτερα nickname ομάδων.

To... παράδοξο με το παρατσούκλι της Γιουβέντους

Το όνομα της Γιουβέντους προέρχεται από τη λατινική λέξη «iuventus» που σημαίνει νεότητα. Επιπλέον, η Juventas ήταν η θεά της νεότητας σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία.

Μια ομάδα λοιπόν μαθητών από το σχολείο «Massimo D'Azeglio Lyceum» στο Τορίνο το 1897, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν αθλητικό σύλλογο, δίνοντας του αρχικά το όνομα (Sport Club Juventus).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1930, όταν ανέλαβε την ιδιοκτησία της ο επιχειρηματίας, Εντοάρντο Ανιέλι, οι οπαδοί της ομάδας δημιούργησαν το σαρκαστικό προσωνύμιο «Vecchia Signora» δηλαδή, «Γηραιά Κυρία», λόγω των επιτυχιών της ομάδας και της αφοσίωσης των φιλάθλων της σε συνδυασμό με τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των ποδοσφαιριστών της.

Betsson
Βαθμολογία
8.7/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ προσφορά*
check_3c
Cash Out* & Bet Builder*
check_3c
Εξελιγμένο mobile app
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα παρατσούκλια των ελληνικών ομάδων

Φυσικά τη λάμψη των προσωνυμίων των ξένων ομάδων δεν έχουν να ζηλέψουν και οι ελληνικοί σύλλογοι, μερικοί από τους οποίους έχουν ευφάνταστα παρατσούκλια! Πέρα από τα γνωστά σε όλους προσωνύμια «ερυθρόλευκοι», «τριφύλλι», «Δικέφαλος του Βορρά» κλπ., πόσοι άραγε γνωρίζουν τους «γουναράδες» της Καστοριάς, τους «Φαίακες» της Κέρκυρας και τους «λόρδους» του Αθηναϊκού;

Ελληνικές Ομάδες Παρατσούκλια
Αθηναϊκός Λόρδοι
Καλαμάτα Μαύρη Θύελλα
Καβάλα Αργοναύτες
Λάρισα Το αλογάκι, οι βυσσινί
ΠΑΣ Γιάννινα  Άγιαξ της Ηπείρου
Κέρκυρα Φαίακες
Ξάνθη Ακρίτες
Ηρακλής Γηραιός
Καστοριά Γουναράδες

Κι οι εθνικές ομάδες έχουν τα δικά τους παρατσούκλια

Tη δική τους τιμητική έχουν και τα παρατσούκλια των εθνικών ομάδων, ορισμένα από τα οποία είναι γνωστά σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, ενώ κάποια άλλα τα ανακαλύπτουμε κυρίως μέσα από κορυφαίες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εθνικές Ομάδες Παρατσούκλια
Βραζιλία Σελεσάο (οι εκλεκτοί)
Αργεντινή Αλμπισελέστε
Αγγλία Τα Τρία Λιοντάρια
Ολλανδία Οράνιε (τουλίπες)
Ισπανία Φούριας Ρόχας (η κόκκινη οργή)
Αίγυπτος Φαραώ
Βέλγιο Κόκκινοι Διάβολοι
Νορβηγία Βίκινγκς
Γαλλία Τρικολόρ
Ουαλία Δράκοι

Τα πιο παράξενα προσωνύμια στον κόσμο

Πέρα από τα παρατσούκλια που προκύπτουν με μια εύκολη εξήγηση μέσα από τα χρώματα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, τα τοπωνύμια και τους ιδρυτές τους, υπάρχουν ορισμένα άλλα τα οποία και στο άκουσμα τους προκαλούν άλλοτε γέλιο και άλλοτε... ανάμεικτα συναισθήματα.

Ομάδες Παρατσούκλια
Τσακαρίτα Τζούνιορς Νεκροθάφτες
Αλμπαθέτε Το κουρδιστό τυρί
  Λεγανές Αγγουράδες
Εσπανιόλ Παπαγάλος
Κιέβο Βερόνα Τα ιπτάμενα γαϊδούρια
Μάλαγα Αντσούγιες
Έξετερ Grecians
Στοιχηματική
Άδεια
Προσφορές
Υπηρεσίες
Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
GR
Stoiximan Master
Δύο και... ταμείο
Λευκή Επιστροφή
Cash out* Android App iOS App
+6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
GR
Auto & Partial Cash Out*
Βελτιωμένο Bet Builder*
ΣΤΟ ΠΑΡΑ1 & Boost Νίκης
Cash out* Android App Βig Screen Mobile
+9
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
GR
Ενισχυμένες* Αποδόσεις
Επιστροφή στο 0-0
Cash Out* (Partial, Auto & Stop Loss)
Cash out* Μερικό Cash Out* Αυτόματο Cash out*
+11
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
GR
Build A Bet
Auto Cash Out*
Υπηρεσία Edit My Bet*
Ενισχυμένες* αποδόσεις Cash out* Αυτόματο Cash out*
+9
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
GR
Ασιατικά
Bet Builder*
Cash Out*
Ενισχυμένες* αποδόσεις Cash out* Android App
+10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
GR
Άμεσο cash out*
Ικανοποιητικές αποδόσεις
Πλήθος ειδικών στοιχημάτων
Cash out* Quick Log In Aσιατικά
+2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
GR
Φτιάξτε Αγορά
Υπηρεσία Live Streaming*
Μερικό, Ολικό & Αυτόματο Cash Out*
Cash out* Μερικό Cash Out* Αυτόματο Cash out*
+8
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
GR
Cash Out*
Φιλικό mobile site
Boost νίκης
Cash out* Υψηλά όρια
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
GR
Cash Out*
VAR Cashback
Αποδόσεις κάτω του 2.00
Cash out* Quick Log In Aσιατικά
+1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ