foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ27
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πρωτάθλημα Ιταλίας: Αφιέρωμα Serie A 2023-24

Previews Πρωταθλημάτων | 16 Αυγ 2023 12:00
foxbet_series-afieroma.jpg

Η νέα Serie A είναι προ των πυλών, ανοίγει η αυλαία το Σάββατο 19/8 και προμηνύεται εντυπωσιακή, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Ιταλία είχε φιναλίστ και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν που πέρασε, εξέλιξη που από τη μία άνοιξε την όρεξη για περισσότερες επιτυχίες, από την άλλη έβαλε στο στόχαστρο κορυφαίων συλλόγων τους παίκτες που έλαμψαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα

Τι έγινε πέρυσι

«Η επιστροφή της Νάπολι και η τιμωρία της Γιούβε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος. Όσα τα χρόνια του Χριστού! Από το 1990 έως το 2023 πέρασαν 33 συναπτά έτη, τόσα χρειάστηκε η Νάπολι για να επιστρέψει στον θρόνο, κατακτώντας τον 3ο τίτλο πρωταθλητή στην ιστορία της. Οι Ιντερ, Λάτσιο και Μίλαν συμπλήρωσαν την τετράδα των εκπροσώπων της Ιταλίας στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ Αταλάντα και Ρόμα πήραν τα δύο εισιτήρια για το Γιουρόπα Λιγκ. Η 7η Γιουβέντους επρόκειτο να αγωνιστεί στο Κόνφερενς, ωστόσο τής απαγορεύθηκε η ευρωπαϊκή έξοδος λόγω οικονομικών ατασθαλιών και έτσι η 8η Φιορεντίνα εξασφαλίζει ευρωπαϊκές περιπέτειες και φέτος. .

cta_box_bg
Super Δώρο για όλους, εντελώς δωρεάν* την Καθαρά Δευτέρα! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις - ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

 

Οι αναμενόμενοι πρωταγωνιστές και για τη φετινή περίοδο έχουν ήδη αναφερθεί, δίπλα τους επιστρέφουν οι Φροζινόνε, Τζένοα, Μπάρι από τη Β’ κατηγορία και μένει να φανεί αν κάποια από τις τρεις ή άλλος εκπρόσωπος της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» (Σασουόλο, Ουντινέζε, Βερόνα, Τορίνο, Μόντσα) έχει ενστάσεις αναφορικά με τις εκτιμήσεις που καθιστούν την υπέρβαση κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Διεξάγονται 38 αγωνιστικές (δύο γύροι των 19), όλοι παίζουν με όλους δις (εντός κι εκτός έδρας). Η πρώτη τετράδα εξασφαλίζει εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η 5η ομάδα μπαίνει σ' αυτούς του Γιουρόπα, όπως και η Κυπελλούχος, ενώ η 6η της κατάταξης παίζει στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Αν η Κυπελλούχος τερματίσει στην πρώτη εξάδα, τότε η 7η παίρνει το «πάσο» για το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίες της βαθμολογίας. Αν προκύψει ισοβαθμία στην κορυφή ή τη 18η θέση (συνέβη προ μηνών, με Σπέτσια και Βερόνα), τότε διεξάγεται ένα ματς σε ουδέτερο για την ανάδειξη του πρωταθλητή ή της ομάδας που εξασφαλίζει την επιβίωση. Αν ισοβαθμίσουν σ’ αυτές τις θέσεις παραπάνω από δύο ομάδες, τότε το ματς θα παιχθεί ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της πολλαπλής ισοβαθμίας.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:

α) Περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους,

β) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους,

γ) Καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων,

δ) Καλύτερη επίθεση,

ε) Κλήρωση.

1. Ίντερ 2. Μίλαν 3. Γιουβέντους 4. Νάπολι
5. Ρόμα 6. Αταλάντα 7. Λάτσιο 8. Φιορεντίνα
9. Τορίνο 10. Μόντσα 11. Σασουόλο 12. Μπολόνια
13. Ουντινέζε 14. Τζένοα 15. Κάλιαρι 16. Σαλερνιτάνα
17. Φροζινόνε 18. Έμπολι 19. Λέτσε 20. Βερόνα

Ο Ματέο Ρετέγκι, στα 24 του, έγινε η μεγάλη ελπίδα του ιταλικού ποδοσφαίρου, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στη θέση του φορ. Σκόραρε στις πρώτες δύο συμμετοχές του με τη «σκουάντρα ατζούρα», έβγαλε 11 γκολ στην Αργεντινή με την Τίγκρε και η έλευσή του στη Γένοβα σκόρπισε τον ενθουσιασμό. Εγνωσμένης αξίας ο μέσος Κρίστιαν Πούλισικ, καλείται να προσδώσει ποιότητα στη δημιουργία της Μίλαν, ενώ η Ίντερ θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον Κροάτη μέσο Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς με ένα από τα καλύτερα «εξάρια» της Serie A την τελευταία διετία, τον ντόπιο Ντάβιντε Φρατέζι. 

Παίκτης (Θέση) Από Σε
Κ. Πούλισικ (Ε) Τσέλσι Μίλαν
Μ.Ρετέγκι  (Ε) Μπόκα Τζ. (Τίγκρε) Τζένοα
Ντ. Φρατέζι (Μ) Σασουόλο Ίντερ
Τ. Ράιντερς (Μ) Άλκμααρ Μίλαν
Ρ. Γκαλιαρντίνι (Μ) Ίντερ Μόντσα
Ν. Οκαφόρ (Ε) Σάλτσμπουργκ Μίλαν
Τ. Γουεά (ΜΕ) Λιλ Γιουβέντους
Τσουκουέζε (ΜΕ) Βιγιαρεάλ Μίλαν
Λόφτους-Τσικ (Μ) Τσέλσι Μίλαν
Μπ. Τουρέ (Ε) Αλμερία Αταλάντα

Ο υποβιβασμός είναι μία επίπονη διαδικασία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων που την περνούν. Σε μία γωνιά της Τοσκάνης, όμως, υπάρχει η Έμπολι. Από το 1986 έχει περάσει 16 σεζόν στη Serie A, οι υπόλοιπες τη βρήκαν στη Β’ κατηγορία. Ουδείς χύνει ποταμό δακρύων όταν συμβαίνει το απευκταίο και φέτος εκτιμούμε ότι θα παίξει για την ύπαρξή της και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην τα καταφέρει. Αξίζει το ποντάρισμα στο ότι θα τερματίσει στην τελευταία τριάδα.

Ο Πάουλο Ντιμπάλα ηγήθηκε της περσινής προσπάθειας της Ρόμα και εφόσον μείνει κάτοικος Αιώνιας Πόλης έως το τέλος του Αυγούστου, δεν πρόκειται να αλλάξει το στάτους του Αργεντινού. Εξόχως ποιοτικός, ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ένας από τους καλύτερους παγκοσμίους αφορά στον ευπαθή οργανισμό του. Την περασμένη σεζόν βρήκε δίχτυα 12 φορές σε 25 ματς. Φέτος ποντάρουμε στο ότι θα βάλει τουλάχιστον τρία περισσότερα, εικάζοντας ότι η 2η προετοιμασία με το προπονητικό τιμ του Ζοζέ Μουρίνιο θα του δώσει πράγματα. Η απόδοση προσεγγίζει τον τριπλασιασμό και είναι δελεαστική.

Τελευταία επιλογή για μακροχρόνιο στοίχημα, ένα… φάντασμα. Το ρεκόρ των περισσότερων γκολ από έναν παίκτη σε μία σεζόν στη Serie A, είναι τα 36. Σ’ αυτόν τον αριθμό έφτασε ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν της Νάπολι το 2016 και ο Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο το 2020. Οι πρωταθλητές «παρτενοπέι» διατηρούν στις τάξεις τους τον Νιγηριανό «κανονιέρη» Βίκτορ Όσιμεν, ο οποίος την αγωνιστική περίοδο 2021-22 σημείωσε 14 γκολ σε 27 ματς, ενώ την περασμένη ήρθε η… εκτόξευση (26 σε 32). Προϋποθέτοντας ότι αφενός θα μείνει μακριά από τραυματισμούς και… πετροδόλαρα και αφετέρου ότι στα 24, κάθε χρόνος που περνάει τον εφοδιάζει με πολύτιμες εμπειρίες, εκτιμούμε ότι μπορεί να διαλύσει τα κοντέρ. Τουλάχιστον είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε (ψίχουλα) για να μάθουμε, η απόδοση γύρω στο 50.00 μας το επιτρέπει. 

Αγορά Απόδοση
Να υποβιβαστεί: Έμπολι 3.25
Over 14,5 γκολ: Πάουλο Ντιμπάλα (Ρόμα) 2.87
Over 34,5 γκολ: Βίκτορ Οσιμέν (Νάπολι) 51.00

Νάπολι

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα εν μέσω… φαγωμάρας λόγω καθυστερημένης ενίσχυσης, αλλά απέδωσε ασύλληπτο ποδόσφαιρο στο πρώτο μισό. Πήγε στη διακοπή του Νοεμβρίου για το Μουντιάλ με 13-2-0, στα τέλη Φεβρουαρίου έφτασε στο μυθικό 21-2-1 και στο «+18» από τον ανταγωνισμό, για να κατακτήσει το 3ο «σκουντέτο» της ιστορία της και 1ο έπειτα από 33 χρόνια με απόσταση 16 βαθμών από τη 2η θέση. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε τόσο μακριά όσο ποτέ άλλοτε (προημιτελικά), αλλά ο αποκλεισμός από τη Μίλαν στα διπλά ματς… πόνεσε. Στο Κύπελλο έπεσε με το πρώτο εμπόδιο και θύτη την Κρεμονέζε!

Ο αρχιτέκτονας του πολυπόθητου τίτλου, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, αποχώρησε «άδειος» ψυχολογικά (άλλωστε δεν είναι εύκολη συνύπαρξη με τον ιδιοκτήτη, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις), στη θέση του ακόμη ένας πρώην της Ρόμα, ο στριφνός Γάλλος, Ρούντι Γκαρσία. Άγνωστη έννοια η ουσιαστική μεταγραφική ενίσχυση, εξαιρουμένου πιθανώς του μέσου Βέιγκα από τη Θέλτα, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον κομβικό στόπερ Κιμ (στην Μπάγερν για 50 εκατ. ευρώ) με τον Βραζιλιάνο Νάταν (δύσκολο). Δεδομένα ομοιογενής και ποιοτική, ωστόσο προκύπτει η αίσθηση ότι η αποχώρηση Σπαλέτι πήρε μαζί της και το μομέντουμ. Λογικά δεν παίρνει τίτλο, από την άλλη δεν χάνει τη θέση της στην τετράδα.

Λάτσιο

Έκλεισε τον απαιτητικό 1ο γύρο στα όρια της πρώτης τετράδας με απολογισμό 11-4-4, ακριβώς ίδια η συγκομιδή της και στο 2ο μισό, ωστόσο ο ανταγωνισμός «έκανε νερά» και αυτό της επέτρεψε όχι μόνο να εξασφαλίσει με άνεση τη θέση στην πρώτη τετράδα και να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ (στο «+10» από την 5η Αταλάντα), αλλά να τερματίσει και στη 2η θέση, την οποία αγνοούσε από το 1999 και ενώ τότε ακολούθησε (2000) ο τελευταίος τίτλος, ο οποίος συνοδεύτηκε από Κύπελλο και ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ!

Στο Κύπελλο η πορεία της σταμάτησε στα προημιτελικά (Γιουβέντους), ενώ αποκλείστηκε στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ, ούσα η μακράν χειρότερη ιταλική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πήρε 10 βαθμούς παραπάνω σε σύγκριση με τη σεζόν 2021-22 και ο τεχνικός Μαουρίτσιο Σάρι συνεχίζει στον πάγκο. Αξιοθαύμαστο το έργο του, δεδομένου ότι συναναστρέφεται με έναν «ξινό» ιδιοκτήτη, τον Κλαούντιο Λοτίτο, ο οποίος σπάνια βάζει το χέρι στην τσέπη. Η φυγή του ηγετικού μέσου Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς δεν μπορεί να καλυφθεί απόλυτα βάσει λογικής, οι πρωτευουσιάνοι θα παλέψουν εκ νέου για θέση στην πρώτη τετράδα, χωρίς ο δρόμος να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

cta_box_bg
Σούπερ Ενισχυμένη Προσφορά* Κάθε Μέρα χωρίς κατάθεση ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

 

Ίντερ

Από τις πρώτες αγωνιστικές έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη Νάπολι, κάτι που ίσχυε για το σύνολο του ανταγωνισμού. Το γεγονός αυτό, μάλλον «αδικεί» μία εξαιρετική χρονιά για τους «νερατζούρι». Τερμάτισαν στην 3η θέση και ουδέποτε έβαλαν σε αμφιβολία τη θέση τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατέκτησαν για 2η διαδοχική σεζόν το Κύπελλο (με Φιορεντίνα) και το Σούπερ Καπ (με Μίλαν), ενώ έφτασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηττήθηκαν από τη Μάντσεστερ Σίτι στις λεπτομέρειες και ενώ στα ημιτελικά είχαν αποκλείσει τη Μίλαν μάλλον εύκολα.

Οι «κραυγές» του Ιανουαρίου σχετικά με την αναγκαιότητα απόλυσης του τεχνικού Σιμόνε Ιντζάγκι έγιναν εκδηλώσεις στήριξης και έτσι ο υποτιμημένος, πλην όμως δεδομένα ικανός τεχνικός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την 3η σεζόν στη Λομβαρδία. Αποχώρησαν με το αζημίωτο (70 εκατ. ευρώ) ο ηγετικός μέσος Μπρόζοβιτς και ο εξαιρετικός πορτιέρε Ονάνα (για την ακρίβεια έφυγαν και οι τρεις τερματοφύλακες!), ενώ διοίκηση και τεχνικό τιμ δεν… ψήθηκαν στην προοπτική μόνιμης απόκτησης του φορ Λουκάκου που ήθελε Γιουβέντους!

Δυνατά αποκτήματα ο μέσος Φρατέζι και ο φορ Τιράμ, η ομοιογένεια υπάρχει και η προοπτική του τίτλου αχνοφαίνεται στην μπλε πλευρά της Λομβαρδίας, αρκεί το δίδυμο των τερματοφυλάκων (Σόμερ, Αουντέρο) να αποδειχθεί αξιόπιστο και ο Φρατέζι από τη Σασουόλο να καλύψει το κενό του Μπρόζοβιτς. Θεωρείται χειρότερη από πέρυσι, πλην όμως εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει τους 72 βαθμούς, ίσως και κατά πολύ.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ SERIE A 2023/24
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ SERIE A 2023/24
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ SERIE A 2023/24
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΔΑ
ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ
Inter.svg Ίντερ 1.01
Milan SVG new-01.svg Μίλαν 100.00
juventus_black.svg Γιουβέντους 150.00
bologna.png Μπολόνια 3,001.00
bologna.png Μπολόνια 1.95
Αταλάντα.svg Αταλάντα 3.10
roma.svg Ρόμα 3.60
Napoli.svg Νάπολι 12.00
fiorentina.svg Φιορεντίνα 22.00
Φροζινόνε.svg Φροζινόνε 1.85
Έμπολι.svg Έμπολι 2.05
sassuolo.png Σασουόλο 2.05
Κάλιαρι.svg Κάλιαρι 2.75
Λέτσε.svg Λέτσε 7.00
Lautaro martinez.jpg Λ. Μαρτίνες (Ίντερ) 23 tabbed_soccer.svg 1.01
Vlahovic.png Βλάχοβιτς (Γιουβέντους) 15 tabbed_soccer.svg 22.00
Paulo Dybala.png Ντιμπάλα (Ρόμα) 12 tabbed_soccer.svg 151.00
Giroud.png Ζιρού (Μίλαν) 12 tabbed_soccer.svg 151.00
Osimhen.png Όσιμεν (Νάπολι) 11 tabbed_soccer.svg 201.00
lukaku.png Λουκάκου (Ρόμα) 10 tabbed_soccer.svg 251.00
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ – Οι αποδόσεις ίσχυαν 17/3, 10:10, εκτός από πρώτο σκόρερ που ίσχυαν 16/3.

Μίλαν

Ρίχτηκε στη μάχη της υπεράσπισης του τίτλου, ωστόσο απέτυχε παταγωδώς, δεδομένου ότι στερήθηκε σταθερότητας στον υπέρτατο βαθμό. Οι τρεις διαδοχικές ήττες από Λάτσιο (4-0), Σασουόλο (5-2) και Ίντερ (1-0) το καταχείμωνο απείλησαν σοβαρά τη συνέχεια της σεζόν, ωστόσο τερμάτισε σχετικά εύκολα στην 4η θέση, εξασφαλίζοντας το Τσάμπιονς Λιγκ. Στην κορυφαία διοργάνωση ήταν και οι καλύτερες στιγμές της, καθώς στα προημιτελικά απέκλεισε τη Νάπολι, για να υποκύψει στην Ίντερ στα ημιτελικά. Από την «αιώνια» αντίπαλό της έχασε το Σούπερ Καπ, ενώ στο Κύπελλο η πορεία της σταμάτησε στα προημιτελικά (Τορίνο).

Ο τεχνικός Στέφανο Πιόλι αμφισβητήθηκε, αλλά συνεχίζει και τον Οκτώβριο κλείνει πενταετία στο τιμόνι των «ροσονέρι». Βέβαια, δεν έλειψαν οι ανακατατάξεις, με κυριότερη είδηση την απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή και θρύλου της ομάδας, Πάολο Μαλντίνι. Ιδιαιτέρως ευχάριστη η μεταγραφική παρουσία του κλαμπ, με τους μέσους Πούλισικ, Λόφτους-Τσικ από την Τσέλσι, τον μέσο Ράιντερς από την Άλκμααρ, τον μεσοεπιθετικό Τσουκουέζε από τη Βιγιαρεάλ και τον επιθετικό Όκαφορ από τη Σάλτσμπουργκ να κερδίζουν τα πρωτοσέλιδα και να προσφέρουν αισιοδοξία, μετά την πώληση του ηγετικού χαφ Τονάλι. Διαμορφώνεται δυναμική τίτλου, αν και όσο περνούν τα χρόνια και μένει σε μία ομάδα ο Πιόλι, τόσο πιο πιθανό είναι να τα κάνει… θάλασσα. Αυτό, τουλάχιστον, «διδάσκει» το παρελθόν.

Αταλάντα

Η μεγάλη διαφορά κατά την περασμένη σεζόν είναι ότι δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και θεωρητικά κυνηγούσε ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ (τετράδα). Το εκρηκτικό ξεκίνημα (7-3-0) δεν είχε συνέχεια, παρουσίασε έντονη αστάθεια, έχασε τρία ματς από τα τελευταία πέντε και αρκέστηκε στην 5η θέση (Γιουρόπα). Έψαξε τη διάκριση στο Κύπελλο, ωστόσο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ίντερ.

Οι τριβές δεν έλειψαν ανάμεσα στη διοίκηση και τον τεχνικό Τζαμπιέρο Γκασπερίνι, ωστόσο ο τελευταίος παραμένει και είναι έτοιμος για την 8η σεζόν στους «μπεργκαμάσκι» (τον Ιούνιο έκλεισε 7 χρόνια στον ίδιο πάγκο). Η πώληση του φορ Χέιλουντ για πάνω από 70 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε τη δυνατότητα για «ακριβές» κινήσεις και περιπτώσεις όπως ο φορ Σκαμάκα (Γουέστ Χαμ) και μέσος Ντε Κετελάρε (Μίλαν) αποδεικνύουν ότι οι βλέψεις στις τάξεις της Αταλάντα είναι μεγάλες.

Ζητείται ακραίος μπακ-χαφ μετά την πώληση του Μέλε στη Γερμανία. Ιδανικά, ψάχνει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο καλό θα είναι να προσθέσει ποιοτικό βάθος στο ρόστερ πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος, για να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το σκοπό της. Μπορεί ο Γκασπερίνι να είναι πολέμιος των μεγάλων ρόστερ, αλλά με 17-19 παίκτες δεν γίνεται δουλειά.

Ρόμα

Ξεκίνησε τη σεζόν εν μέσω ενθουσιασμού, ούσα η κάτοχος του Κόνφερενς Λιγκ. Στόχος ήταν ο τερματισμός στην πρώτη τετράδα και η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ, έδειχνε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Από τα τέλη Απριλίου και έπειτα, όμως, ο οικτρός απολογισμός 1-4-3 την κράτησε στα όρια της εξάδας (εξασφάλισε εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ) και προήλθε από το ότι εντυπωσίασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα, για να ηττηθεί στα πέναλτι από τη Σεβίλλη.

Μακριά από το Τσάμπιονς Λιγκ για 5η διαδοχική σεζόν και με μία διοίκηση που υποτίθεται ότι πήγε στην Ιταλία για να σαρώσει, αλλά προς το παρόν αποδεικνύεται «τσιγκούνα», η προοπτική των Ρωμαίων δεν είναι καλή. Βέβαια, ο εμβληματικός τεχνικός Ζοζέ Μουρίνιο παραμένει, με τα λεγόμενα και τις κινήσεις του ξεσηκώνει τον κόσμο και το πάντα γεμάτο «Ολίμπικο» προσφέρει μία σημαντική σταθερά. Από τη στιγμή, πάντως, που τα χρήματα δεν περισσεύουν στην Αιώνια Πόλη και ενώ ο βασικός φορ Έιμπραχαμ θα χάσει μήνες λόγω σοβαρού τραυματισμού, ζητούνται λύσεις με περιορισμένα οικονομικά μέσα.

«Τζόγος» η απόκτηση του Αλγερινού μέσου Χουσέμ Αουάρ (πρώην της Λυών), αν ξεπεράσει την κάκιστη περσινή χρονιά, θα μπορέσει να προσφέρει. Παίρνει και τους χαφ Παρέδες, Σάντσες από την Παρί, θα βοηθήσουν αν βρουν κίνητρο. Σε πρώτη φάση, τα κουκιά δεν βγαίνουν και το Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει περισσότερο ευσεβής πόθος, παρά ρεαλιστικός στόχος.

cta_box_bg
Delulu προσφορά* χωρίς κατάθεση από τη Novibet ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Γιουβέντους

Κατέκτησε εννέα σερί τίτλους από το 2012 έως το 2020 και το ότι της πήρε τα σκήπτρα το Μιλάνο (πρώτα η Ίντερ και μετά η Μίλαν) μεταφραζόταν στο ότι αναμενόταν ηχηρή απάντηση την περασμένη σεζόν. Αντ’ αυτού, η Γιουβέντους αποδείχθηκε ομάδα με πολλές δημιουργικές αδυναμίες, έπαιξε οριακά υποφερτό ποδόσφαιρο. «Εξαφανίστηκε» (3η) στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, της μένει η παρηγοριά ότι έφτασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα (υπέκυψε στη Σεβίλλη).

Στα ημιτελικά σκάλωσε και στο Κύπελλο (θύτης η Ίντερ), ενώ η πορεία της στο πρωτάθλημα μπορεί να γίνει βιβλίο. Έκανε αρκετά ώστε να τερματίσει στην τετράδα και να παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο οι οικονομικές ατασθαλίες τη διετία 2020-22 επέφεραν αφαίρεση 10 βαθμών στα τέλη Γενάρη και από εκεί και πέρα δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική (11-2-7). Εν τέλει τερμάτισε 7η, ωστόσο δεν θα παίξει στο Κόνφερενς Λιγκ, καθώς στα τέλη Ιουλίου η ΟΥΕΦΑ την τιμώρησε με μονοετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Ποινή «χάδι» βάσει των όσων αναμένονταν, οφείλεται κυρίως στην «ομολογία ενοχής».

Διοικητικά, η Γηραιά Κυρία άλλαξε τα πάντα, ενώ διαχώρισε τον εαυτό της από τη Σούπερ Λιγκ που απείλησε την ύπαρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων όπως τις ξέρουμε. Για 8η σεζόν (3η κατά τη 2η θητεία του) ο Μαξ Αλέγκρι στον πάγκο, ωστόσο το χρήμα δεν περισσεύει και για να γίνουν κινήσεις από το πάνω ράφι, θα πρέπει να πουληθούν παίκτες. Ο μεσοεπιθετικός Τίμοθι Γουεά (πρώην της Λιγκ) θα βοηθήσει, πλην όμως ο τίτλος δείχνει περίπλοκο εγχείρημα για τους εκπροσώπους του Πιεμόντε. Θα βοηθήσει ως προς της κόπωση ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός.

Φιορεντίνα

Το ότι τελείωσε με άδεια χέρια την περασμένη σεζόν σκόρπισε απέραντη πίκρα, ωστόσο δεν παύουν οι περασμένοι μήνες να συνθέτουν μία από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία της Φιορεντίνα. Στο πρωτάθλημα έψαχνε κάτι καλύτερο από την 7η θέση, αλλά τερμάτισε 8η επειδή ουδέποτε βρήκε βηματισμό μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Το φινάλε της 23ης αγωνιστικής τη βρήκε 14η, έκτοτε πάτησε γκάζι (9-5-1) και έπιασε την οκτάδα. Στο Κύπελλο διέπρεψε, έφτασε στον τελικό και έχασε από την Ίντερ, σπουδαία η πορεία της και στο Κόνφερενς Λιγκ. Έπαιξε τον 2ο τελικό της χρονιάς, ωστόσο ηττήθηκε από τη Γουέστ Χαμ και έτσι η προοπτική κατάκτησης δύο τροπαίων έμεινε μόνο προοπτική, δίχως να είναι χειρότερη στους δύο τελικούς.

Ο τεχνικός Βιντσέντζο Ιταλιάνο αναπτύσσει τους «βιόλα» εδώ και μία διετία και παρά το ότι το καλοκαίρι άκουσε πολλά επειδή ο Τύπος τον ήθελε να πηγαίνει στη Νάπολι, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Μάλιστα, θα έχει και φέτος ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο «Αρτέμιο Φράνκι», καθώς η 7η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με ευρωπαϊκό αποκλεισμό και έτσι το εισιτήριο πήγε στη φιναλίστ της διοργάνωσης.

Στόχος είναι η εξάδα και στο βαθύ ρόστερ προσέθεσε τον κεντρικό αμυντικό Μίνα από την Έβερτον, τον μέσο Αρτούρ από τη Γιουβέντους και τον ακραίο μπακ Παρίζι από την Έμπολι. Ο τελευταίος έχει το πιο ταπεινό βιογραφικό, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ιδανική μεταγραφή. Στους επιθετικούς θα πάει με Ενζολά και Μπελτράν αντί των Καμπράλ και Γιόβιτς, οι οποίοι δεν ενθουσίασαν. Η πώληση του στόπερ Ιγκόρ και του μπακ Τέρζιτς δεν έκανε κάποιον να… κλάψει, οι «βιόλα» δεν δείχνουν χειρότεροι από πέρυσι, αρκεί να καλυφθεί το κενό του μέσου Άμραμπατ αν ο Μαροκινός ενδώσει στις Σειρήνες.

Μπολόνια

Κλασική εκπρόσωπος της «μεσαίας τάξης» στο ιταλικό ποδόσφαιρο, κατάφερε να περάσει από κάθε πιθανή συναισθηματική διακύμανση, για να βάλει θετικό πρόσημο εν τέλει στη σεζόν. Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές δεν είχε νίκη και έτσι απολύθηκε ο Σέρβος Σίνισα Μιχάιλοβιτς, ο οποίος τον Δεκέμβρη έχασε τη ζωή του λόγω ανίατης ασθένειας, με συνέπεια πόλη και ομάδα που τον είχαν αγκαλιάσει, να βυθιστούν στο πένθος.

Η έλευση του Τιάγκο Μότα έφερε γκρίνια που σταδιακά αυτή μετατράπηκε σε ενθουσιασμό. Η Μπολόνια έπιασε την οκτάδα την 29η αγωνιστική, έδειχνε ικανή ακόμη και για ευρωπαϊκό εισιτήριο, ωστόσο το ρηχό ρόστερ… έσκασε στην τελική ευθεία (2-5-2), δίχως η 9η θέση να είναι κάτι ασήμαντο. Όλο το θερινό βάρος έπεσε στην παραμονή του τεχνικού Μότα και παρά το ότι οι Σειρήνες δεν έλειψαν, ο άλλοτε Βραζιλιάνος και νυν Ιταλός παραμένει στο «Ρενάτο νταλ’ Άρα».

Ο Κροάτης μέσος Μόρο, ο Ολλανδός αμυντικός Μπέουκεμα και ο Μαροκινός μέσος Ελ Αζούζι αποτελούν τις πιο σημαντικές κινήσεις, με το τμήμα σκάουτινγκ να αρέσκεται σε αποκτήσεις μεσαίου κόστους, αλλά με καλές πιθανότητες ανατίμησης και πώλησης. Η λογική υπαγορεύει ότι η Μπολόνια δεν πρόκειται να κινδυνεύσει, αν και το πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει κατά τι στην κατάταξη. Συνεχίζει στο Κύπελλο, την Παρασκευή νίκησε 2-0 την Τσεζένα.

cta_box_bg
bwin – Προσφορά* χωρίς κατάθεση με σούπερ έπαθλα*! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

 

Τορίνο

Δυνατή στα δύσκολα, αλλά απρόσεκτη στην έδρα της, μάλλον υπομόνευσε η ίδια την αγωνιστική πρόοδο. Ήταν προφανές το τελευταίο τρίμηνο ότι είχε σεβαστές πιθανότητες να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα, ωστόσο έχασε τη θέση κατά την τελευταία αγωνιστική, με την εντός έδρας ήττα από την Ίντερ και ενώ αν είχε νικήσει θα τερμάτιζε 8η, θα άφηνε 9η τη Φιορεντίνα και θα έπαιζε στο Κόνφερενς Λιγκ μετά την ευρωπαϊκή τιμωρία της Γιουβέντους. Βέβαια, το κακό είχε γίνει νωρίτερα, καθώς μπροστά στο κοινό της έκλεισε τη χρονιά με το απογοητευτικό 0-3-4.

Στο Κύπελλο είχε καλή πορεία, αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε από τη Φιορεντίνα και ενώ στους «16» είχε πετάξει εκτός τη Μίλαν. Ο εκκεντρικός τεχνικός Ιβάν Γιούριτς έφερε την «γκρανάτα» στη δεκάδα στις πρώτες δύο σεζόν και συνεχίζει για 3η. Μπορεί να «πλακώνεται» κάθε μέρα με την ιδιοκτησία και να γκρινιάζει για απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης, ωστόσο η δουλειά γίνεται, όσο και αν οι παίκτες της ομάδας «ματώνουν» από τις έως και… απάνθρωπες προπονήσεις του Κροάτη.

Εκταμιεύτηκαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ για την οριστική αγορά του Σέρβου μέσου Ίλιτς και δόθηκαν 7 εκατ. στην Κάλιαρι για τον ακραίο μπακ-χαφ Μπελανόβα που είχε φέτος ενεργό ρόλο στην Ίντερ. Αυτές κινήσεις αποδεικνύουν ότι στο Πιεμόντε θέλουν κάτι καλύτερο από έναν τερματισμό στα μισά της βαθμολογίας και ίσως τα καταφέρουν. Στο Κύπελλο επικράτησε 2-1 εντός έδρας της Φεραλπισαλό τη Δευτέρα και συνεχίζει στον θεσμό.

Μόντσα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε την παρουσία της στη Serie Α και δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Η πανίσχυρη διοίκηση των αδελφών Μπερλουσκόνι και του Αντριάνο Γκαλιάνι έφερε σημαντικές προσθήκες και παρά το αποκαρδιωτικό ξεκίνημα (0-1-5), η απόλυση του τεχνικού Τζοβάνι Στρόπα και η έλευση του Ραφαέλε Παλαντίνο, άλλαξε τη μουσική. Οι νεοφώτιστοι κατάφεραν να μείνουν αήττητοι για οκτώ σερί ματς και μάλιστα σε δύο διαφορετικές περιόδους του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να τερματίσουν στην καθόλα τιμητική 11η θέση.

Στο Κύπελλο η πορεία σταμάτησε στους «16» εξαιτίας της Γιουβέντους. Οι διοικούντες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και ο Παλαντίνο συνεχίζει, ενώ ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα μέσα Ιουνίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τη χρηματοδότηση. Σε πρώτη φάση δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ για να αποκτηθούν παίκτες που πέρυσι αγωνίζονταν ως δανεικοί, αλλά ήταν βασικότατοι (Πάμπλο Μαρί, Καπράρι, Πετάνια, Πεσίνα), ενώ στη συνέχεια το βάρος έπεσε στην άμυνα. Ο μπακ Κυριακόπουλος (Σασουόλο), ο μπακ – στόπερ Ντ’ Αμπρόζιο (Ίντερ), ο αμυντικός μέσος Γκαλιαρντίνι (Ίντερ) και ο στόπερ Ίτζο (Τορίνο) αποτελούν έως και εντυπωσιακές κινήσεις για τα κυβικά της Μόντσα.

Το ρόστερ παραμένει έντονα ιταλικό, ο δείκτης ομοιογένειας είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι και όλα συντείνουν στο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, κάθε άλλο. Στο χέρι της η καθιέρωση στη «μεσαία τάξη». Απογοήτευση στο Κύπελλο, έχασε εντός και με ανατροπή (1-2) από τη Ρετζιάνα.

Ουντινέζε

Η πολιτική της Ουντινέζε είναι γνωστή και χαραγμένη εδώ και δεκαετίες: Αγοράζει φθηνά, καλλιεργεί και πουλάει ακριβά, ώστε να μην έχει την παραμικρή οικονομική ανησυχία. Στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν «τρέλανε κόσμο», καθώς είχε 6-3-1 μετά τη 10η αγωνιστική, αλλά στις υπόλοιπες πήρε μόλις πέντε «τρίποντα» (5-10-13), τελείωσε το πρωτάθλημα με τέσσερις διαδοχικές ήττες και εν τέλει τερμάτισε στη 12η θέση. Το ότι δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο ήταν σημαντική παράμετρος και ο ανερχόμενος τεχνικός Αντρέα Σοτίλ παραμένει στον πάγκο.

Η κοινή ιδιοκτησία με την αγγλική Γουότφορντ κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό το μεταγραφικό παζάρι, από εκεί πήρε τους αμυντικούς Καμπασελέ και Ζοάο Φερέιρα. Πούλησε τον στόπερ Μπεκάο για 8,5 εκατ. ευρώ, κάτι περισσότερο έδωσε για τον Βραζιλιάνο επιθετικό Μπρένερ που εντυπωσίασε στις ΗΠΑ με το Σινσινάτι. Δεν αποκλείεται να χάσει βασικούς όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, καθώς αρκετοί παίκτες (όπως ο μέσος Σάμαρτζιτς) έχουν κυκλωθεί από επιφανείς συλλόγους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποχωρήσει κατά τι στην κατάταξη, ωστόσο δεν δείχνει ότι μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά ώστε να κινδυνεύσει άμεσα. Άνετη στο Κύπελλο, 4-1 την Καταντζάρο την Παρασκευή.

cta_box_bg
ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΤΗΣ BETSSON ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σασουόλο

Αποδυναμώθηκε αισθητά (διαφορετική γνώμη είχε το ταμείο…) το περασμένο καλοκαίρι και αποτελούσε κοινό μυστικό το ότι η σεζόν που μας πέρασε αποτελούσε πρόκληση. Μάλιστα, άρχισε… στραβά με τον αυγουστιάτικο αποκλεισμό στο Κύπελλο με θύτη τη Μόντενα, ωστόσο στο πρωτάθλημα έκανε συμπαθητικό ξεκίνημα, ξεπέρασε δίχως ιδιαίτερη φθορά τα αρνητικά σερί και τερμάτισε στη 13η θέση, δίχως να κινδυνεύσει σε κάποιο σημείο της σεζόν.

Βέβαια, η συγκεκριμένη επίδοση είναι η 2η χειρότερη της δεκαετίας κατά την οποία βρίσκεται στα σαλόνια, ξεπερνάει μόνο τη 17η θέση που είχε καταλάβει ως νεοφώτιστη. Το ότι δέχθηκε πάνω από 60 γκολ είναι θέμα, πλην όμως το δόγμα «φουλ επίθεση» καλά κρατεί στις τάξεις των «νεροβέρντι». Γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει για 3η σεζόν στον πάγκο ο ενθουσιώδης τεχνικός Αλέσιο Ντιονίζι, ο οποίος είδε να μπαίνουν στο ταμείο πάνω από 80 εκατ. για άμεσες πωλήσεις ή ενεργοποιήσεις οψιόν από δανεισμούς της περασμένης σεζόν.

Ξόδεψε πάνω από 50 εκατ. για να αποκτήσει τον μέχρι πρότινος δανεικό φορ Πιναμόντι, ανάλογη κίνηση έγινε για τον μέσο Μπαϊράμι, ενώ ο φορ Μουλατιέρι από την Ίντερ (μέσω Φροζινόνε), ο μπακ Βίνια από τη Ρόμα, ο πορτιέρε Κράνιο από τη Μόντσα και ο στόπερ Βίτι από τη Νις καθιστούν αξιοπρόσεκτη τη μεταγραφική πολιτική του κλαμπ. Αναμένεται κατά τι καλύτερη φέτος. Στο Κύπελλο χρειάστηκε παράταση το Σάββατο, αλλά το 2-2 στην Κοζέντσα το έκανε 2-5 στο έξτρα ημίωρο.

Έμπολι

Η χρονιά άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς οι υπόνοιες για δυσκολίες σχετικά με την επιβίωσή της επιτάθηκαν μετά τον αυγουστιάτικο αποκλεισμό στο Κύπελλο με θύτη τη Σπαλ και την απουσία νίκης στις πρώτες έξι αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Οι διοικούντες, όμως, ουδέποτε έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του τεχνικού Πάολο Τζανέτι και έλαβαν την ανταμοιβή τους. Οι εκπρόσωποι της Τοσκάνης βελτιώθηκαν αισθητά μετά την αλλαγή του χρόνου, στο φινάλε πάτησαν γκάζι (3-2-1 τον τελευταίο μήνα) και δεν κινδύνευσαν ουσιαστικά, για να τερματίσουν στην 14η θέση.

Ο Τζανέτι συνεχίζει, ωστόσο τα περισσότερα αστέρια του ρόστερ έχουν αποχωρήσει, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική των επικεφαλής. Η πώληση του πορτιέρε Βικάριο στην Τότεναμ για 20 εκατ. ευρώ προσφέρει δυνατότητες για προσθήκες, ωστόσο το βάρος θα πέσει στους έμπειρους παίκτες που θα πλαισιώσουν για ακόμη μία φορά τα κατά κανόνα άριστα προϊόντα της Ακαδημίας. Κατά την τρέχουσα σεζόν, η συγκεκριμένη τακτική δείχνει παρακινδυνευμένη και η λογική υπαγορεύει ότι στις τάξεις της Έμπολι θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την εξασφάλιση της σωτηρίας, η οποία μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Απογοήτευση στο Κύπελλο, έχασε 2-1 εντός από την Τσιταντέλα το Σάββατο.

Σαλερνιτάνα

Τη σεζόν 2021-22 εξασφάλισε την επιβίωση με κινηματογραφικό τρόπο και ενώ όλα έδειχναν χαμένα, την περασμένη έψαχνε την καθιέρωση δίχως… εντάσεις. Στα πρώτα 22 ματς είχε απολογισμό 5-6-11 και κρατούσε την τύχη της στα χέρια της, με την απόλυση του τεχνικού Ντάβιντε Νικόλα να προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με τη διορατικότητα της διοίκησης. Η αιτιολογία ήταν ότι η ομάδα θα έπρεπε να αποδίδει καλύτερα και υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου Πάουλο Σόουζα αυτό αποδείχθηκε, καθώς στα επόμενα 16 ματς οι εκπρόσωποι της Καμπάνια υπέστησαν μόλις τρεις ήττες (4-9-3) και μπορεί η 15η θέση να μην είναι κάτι το εντυπωσιακό, αλλά το «+11» από την τελευταία τριάδα απέδειξε το ορθό της αρχικά αμφιλεγόμενης κίνησης.

Απογοήτευση στο Κύπελλο, αποκλείστηκε από την Πάρμα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο Σόουζα έπεισε και συνεχίζει, η μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία ήταν η οριστική αγορά του Σενεγαλέζου φορ Μπουλαγιέ Ντιά (16 γκολ) για 12 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις έχουν γνώμονα το χαμηλό κόστος και αναπόφευκτα το ρίσκο, η λογική υπαγορεύει ότι θα τής λείψει ο κομβικός μέσος Βιλένα, ο οποίος επέστρεψε στην Εσπανιόλ και από εκεί πήγε στον Παναθηναϊκό. Φέτος μάλλον δεν δικαιούνται εντός της ομάδας να πιστεύουν σε κάτι περισσότερο από τη σωτηρία, ίσως χρειαστεί να «τσαλακωθούν» για να την κατακτήσουν. ΟΚ στο Κύπελλο, νίκησε 1-0 εντός την Τερνάνα την Κυριακή.

cta_box_bg
Σούπερ προσφορά*! Δώρο* χωρίς κατάθεση. Promo code COMBO230 ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Λέτσε

Επέστρεψε στη Serie A με ενθουσιασμό, αλλά ξόδεψε ελάχιστα χρήματα το καλοκαίρι και όλα έδειχναν ότι την περίμενε πολύ δύσκολο έργο. Ουδέποτε πήρε διαφορά ασφαλείας, ουδέποτε, όμως, έπεσε στην τελευταία τριάδα και το τυχερό «διπλό» στη Μόντσα (0-1) κατά την προτελευταία αγωνιστική, σήμανε την παραμονή (πανηγυρίστηκε δεόντως). Η ομάδα του Μάρκο Μπαρόνι τερμάτισε στη 16η θέση, στο «+5» από την τελευταία τριάδα, ενώ… ξεφορτώθηκε το Κύπελλο από τον Αύγουστο, με θύτη την Τσιταντέλα.

Ο έμπειρος τεχνικός έφερε εις πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, πλην όμως διαφώνησε κάθετα με την διοικητική πολιτική και αποχώρησε (πήγε στη Βερόνα). Στη θέση του προσελήφθη ο επίσης έμπειρος Ρομπέρτο Ντ’ Αβέρσα. Τη διετία 2018-20 έκανε καλή δουλειά στην Πάρμα, αλλά την επόμενη σεζόν δεν γλίτωσε την ομάδα από τον υποβιβασμό, ενώ το 2021-22 είχε αποτυχημένο πέρασμα από τη Σαμπντόρια.

Η οριστική αγορά του πορτιέρε Φαλκόνε από τη Σαμπντόρια ήταν σωστή και αναγκαία, από εκεί και πέρα δεν προκύπτει ιδιαίτερη ενίσχυση και η λογική υπαγορεύει ότι φέτος, η προσπάθεια των «σαλέντι» για τη σωτηρία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ίσως το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρουν. Πέρασε στο Κύπελλο, νίκησε 1-0 την Κόμο εντός την Κυριακή.

Βερόνα

Το περασμένο καλοκαίρι πούλησε ό,τι καλύτερο διέθετε στην επιθετική γραμμή (Μπαράκ, Καπράρι, Σιμεόνε) και άπαντες περίμεναν… ανηφόρα. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, με σημείο ναδίρ το ότι πήγε στη διακοπή ελέω Μουντιάλ (μέσα Νοεμβρίου) με 10 σερί ήττες (1-2-12 σύνολο), ουραγός και ευρισκόμενη στο «-8» από την επιβίωση. Σε αυτό το διάστημα προέβη σε αλλαγή προπονητή, ενώ μετά την επανέναρξη προσέλαβε τον 3ο για πέρυσι, τον αμφιλεγόμενο (ως προς τις δυνατότητες) Μάρκο Τζαφαρόνι. Με τον συγκεκριμένο η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά (από το 1-2-12 σε 15 ματς πήγε στο 6-8-9 σε 23), ισοβάθμησε με τη Σπέτσια στη 17η θέση και κλήθηκε να παίξει τους κόπους μίας χρονιάς σε μονό αγώνα μπαράζ με τη συγκεκριμένη αντίπαλο, στο γήπεδο της Σασουόλο. Αποδείχθηκε αποτελεσματική και τυχερή, επικράτησε 3-1 και έμεινε στην κατηγορία, στέλνοντας τους «ακουιλότι» στη Serie B.

Ουδεμία σημασία στο Κύπελλο, διαλύθηκε τον Αύγουστο από την Μπάρι (1-4). Ο Τζαφαρόνι ανταποκρίθηκε, ωστόσο δεν θεωρήθηκε ικανός να αναλάβει από την αρχή τους «σκαλίτζερι» και έτσι στη θέση του προσελήφθη ο έμπειρος Μάρκο Μπαρόνι (προέρχεται από αγχωτική σωτηρία με τη Λέτσε). Πούλησε παίκτες σε όλες τις γραμμές για να επιβιώσει, οι αντικαταστάτες «δεν γεμίζουν το μάτι». Ο πολύπειρος δημιουργικός μέσος Σαπονάρα θα βοηθήσει αν κρατηθεί μακριά από τραυματισμούς, ωστόσο η λογική υπαγορεύει ότι η Βερόνα βρίσκεται πιο κοντά στο να μην «πιεί νερό» φέτος. Ριψοκίνδυνη η τακτική αλλαγή στην άμυνα (έπαιζε με τρία στόπερ, γυρνάει σε τετράδα). Τα κατάφερε στο Κύπελλο, 3-1 την Ασκολι το Σάββατο.

Φροζινόνε

Άρχισε τη σεζόν με ζητούμενο μία θέση στην οκτάδα και τα πλέι οφ ανόδου της Serie B, αλλά αποδείχθηκε απόλυτα ισορροπημένη, πήρε 10 νίκες στις πρώτες 13 αγωνιστικές και τέθηκε επικεφαλής της βαθμολογίας. Από τα υπόλοιπα 25 ματς έχασε μόλις τα τρία και έπιασε τους 80 βαθμούς, για να τερματίσει με άνεση στο ρετιρέ και να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία, εξασφαλίζοντας την άνοδο τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ο τεχνικός Φάμπιο Γκρόσο, αποχώρησε μετά την επιτυχία, έχοντας σοβαρές διαφωνίες με τη διοίκηση ως προς τον σχεδιασμό της νέας, σαφώς πιο απαιτητικής, σεζόν. Στη θέση του προσελήφθη ο Εουσέμπιο ντι Φραντσέσκο, ο οποίος το 2018 οδήγησε τη Ρόμα στην 3η θέση και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο έκτοτε η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα.

Ακολούθησαν τρία αποτυχημένα περάσματα από Σαμπντόρια, Κάλιαρι και Βερόνα, στους πάγκους τους άντεξε αθροιστικά για 33 ματς πρωταθλήματος. Ο αμυντικός Μαρκίτσα και ο μέσος Χαρουί, αμφότεροι από τη Σασουόλο, αναμένεται να αποδειχθούν πολύτιμα αποκτήματα, ωστόσο οι σταθερές στην επίθεση τίθενται προς αναζήτηση μετά το… λίφτινγκ που υπέστη το ρόστερ τις προηγούμενες εβδομάδες. Αναμένεται να παλέψει για τη σωτηρία και τίποτα περισσότερο, δεν θα έχει εύκολο έργο. Πολλά θα κριθούν στο ξεκίνημα. Συνεχίζει στο Κύπελλο, την Παρασκευή νίκησε 1-0 εντός την Πίζα.

Τζένοα

Κλήθηκε να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της το περασμένο καλοκαίρι μετά τον υποβιβασμό στη Serie B, ωστόσο διέθετε πολλές και σημαντικές μονάδες, στην προσπάθεια για την άμεση επιστροφή στα «σαλόνια. Το ξεκίνημα δεν ήταν καλό, έπειτα από 15 αγωνιστικές είχε απολογισμό 6-5-4 και οι διοικούντες απέλυσαν τον Γερμανό τεχνικό Άλεξ Μπλέσιν. Στη θέση του προσελήφθη η παλιά δόξα του κλαμπ, ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, με τον οποίο οι «γκριφόνι» διέπρεψαν, είχαν 15-6-2 σε 23 αναμετρήσεις και έτσι εξασφάλισαν την άμεση επάνοδο στη Serie A μέσω της 2ης θέσης, στο «+13» από την Μπάρι που ήταν η πρώτη επιλαχούσα στα πλέι οφ.

Το αίσθημα της ανακούφισης καλά κρατεί στη μισή Γένοβα, μάλιστα υπάρχει η σχετική ευφορία μετά τον υποβιβασμό της μισητής Σαμπντόρια. Ο Τζιλαρντίνο πέτυχε και με το παραπάνω, συνεχίζει στο πόστο του. Σούπερ απόκτημα ο Ιταλός διεθνής φορ Ματέο Ρετέγκι από την Τίγκρες (έπαιζε δανεικός από την Μπόκα), αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά ο Ισπανός αμυντικός Ααρόν Μαρτίν από τη γερμανική Μάιντς. Ενθουσιασμός, «βαριά φανέλα» και πολλά υποσχόμενο ρόστερ αναμένεται να οδηγήσουν την Τζένοα αυτή τη φορά μακριά από την τελευταία τριάδα, αυτό πιστεύουν και οι 25.000 κάτοχοι διαρκείας (ρεκόρ). Θέαμα στο Κύπελλο, την Παρασκευή νίκησε 4-3 τη Μόντενα εντός και συνεχίζει.

Κάλιαρι

Υπέστη οδυνηρό υποβιβασμό στη Serie B κατά την τελευταία αγωνιστική της μεγάλης κατηγορίας τη σεζόν 2021-22 και την περασμένη χρονιά κλήθηκε να μαζέψει τα κομμάτια της. Το τιμόνι δόθηκε στον έμπειρο τεχνικό Φάμπιο Λιβεράνι, αλλά ο απολογισμός 5-7-6 στις πρώτες 18 αγωνιστικές θεωρήθηκε απαράδεκτος και ο εν λόγω απολύθηκε. Στη θέση του ανέλαβε ο πολύπειρος Κλαούντιο Ρανιέρι, το κλίμα βελτιώθηκε, ομοίως τα αποτελέσματα (10-8-2), με την 5η θέση να στέλνει στους Σάρδους στη διαδικασία των πλέι οφ. Στον 1ο γύρο νίκησαν τη Βενέτσια (2-1), στα ημιτελικά απέκλεισαν την Πάρμα (3-2 και 0-0), ενώ στον τελικό ήθελαν μόνο νίκη στο Μπάρι μετά το εντός έδρας 1-1. Όλα έδειχναν ότι δεν θα τα καταφέρουν μπροστά σε 50.000 οπαδούς των γηπεδούχων, αλλά ο Λεονάρντο Παβολέτι βρήκε δίχτυα στο 94ο λεπτό και το πιο σημαντικό γκολ στη σύγχρονη ιστορία της Κάλιαρι την επανέφερε στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Ρανιέρι κλείνει 72 χρόνια ζωής τον Οκτώβριο και όλο λέει ότι δεν αντέχει τη φθορά του ποδοσφαίρου πλέον, αλλά παραμένει στο πόστο του. Ο μέσος Γιάνκτο από τη Χετάφε, ο μπακ Αουτζέλο από τη Σαμπντόρια, ο μέσος Σουλεμανά από τη Βερόνα και ο φορ Σομουρόντοφ από τη Ρόμα στοιχειοθετούν μία ενδιαφέρουσα μεταγραφική πολιτική, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί περαιτέρω κινήσεις, καθώς στα μέσα Ιουλίου έχασε με σοβαρούς τραυματισμούς τους Λαπαντούλα (φορ με 25 γκολ – 4 ασίστ), Ρογκ (ηγετικός αμυντικός μέσος) και Μανκόζου (μέσος με 5 γκολ – 4 ασίστ). Αν εκμεταλλευτεί στοιχειωδώς την έδρα της, θα σώσει την παρτίδα. Πέρασε στο Κύπελλο, το Σάββατο ήρθε 0-0 στα 90’ με την Παλέρμο εντός, νίκησε 2-1 στην εκπνοή της παράτασης.

Επιμέλεια: Πάνος Κιαπεκάκης

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Stoiximan
Pamestoixima.gr
Novibet
Bwin
Betsson
Fonbet
Bet365
Netbet
Betshop
Sportingbet
Απόδοση Stoiximan
Απόδοση Pamestoixima.gr
Απόδοση Novibet
Απόδοση Bwin
Απόδοση Betsson
Απόδοση Fonbet
Απόδοση Bet365
Απόδοση Netbet
Απόδοση Betshop
Απόδοση Sportingbet
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση