foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ18
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Σουηδία, Allsvenskan: Preview 2020

Previews Πρωταθλημάτων | 11 Ιουν 2020 18:27
Σουηδία-Allsvenskan-Preview-2020.jpg


Το πρωτάθλημα της Allsvenskan που ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και θα ολοκληρωθεί αφού θα έχουν συμπληρωθεί δύο γύροι και 30 αγώνες για κάθε ομάδα. Υπενθυμίζουμε πως πέρσι πρωταθλήτρια είχε αναδειχθεί η Τζουργκάρντεν, 2η τερμάτισε η Μάλμε ισόβαθμη με την 3η Χάμαρμπι, ενώ η κυπελλούχος θα αναδειχθεί εάν ολοκληρωθεί ο θεσμός, που βρίσκεται στην προημιτελική φάση (φάση των «8») και που έχει «παγώσει» εξαιτίας της πανδημίας. Έπεσαν απευθείας ΑΦΚ Εσκιλστούνα και Σούντσβαλ, ενώ σώθηκε στα μπαράζ η Κάλμαρ.

Τι παίζουμε

Πρώτο φαβορί για τον τίτλο η Μάλμε, η οποία όμως έχοντας έναν σχετικά άπειρο τεχνικό στον πάγκο, μπορεί να τα βρει σκούρα από τη Χάμαρμπι που διατήρησε τις δυνάμεις της και ενισχύθηκε σε θέσεις που πονούσε, ενώ έχει στον πάγκο της έναν έμπειρο και δοκιμασμένο τεχνικό. Οι άλλες δύο ομάδες της Στοκχόλμης (Τζουργκάρντεν και ΑΪΚ) είναι ικανές για την έκπληξη, αν και χρειάζονται ενίσχυση.

Η έκπληξη μπορεί να έρθει από την Κάλμαρ, που είναι ικανή να μπει σφήνα στη μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στη μάχη της παραμονής, αδύναμος κρίκος δείχνει η νεοφώτιστη Βάρμπεργκ, η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να αποφύγει το μοιραίο. Μαζί της η Φάλκενμπεργκ που δεν ενισχύθηκε, ενώ για την αποφυγή των θέσεων των μπαράζ θα παλέψουν Σίριους, Έρεμπρο, Μιάλμπι και Έστερσουντ, με τις δύο πρώτες να είναι οι πιο αδύναμες.

➡ Χάμαρμπι: Να κατακτήσει τον τίτλο της Allsvenskan (4.50) 

➡ Φάλκενμπεργκ: Να υποβιβαστεί από την Allsvenskan (2.40)

Εκτίμηση τελικής κατάταξης

1. Χάμαρμπι, 2. Μάλμε, 3. Χάκεν, 4. ΑΪΚ, 5. Τζουργκάρντεν, 6. Νόρκεπινγκ, 7. Κάλμαρ,  8. Γκέτεμποργκ,

9. Έλφσμποργκ, 10. Έρεμπρο, 11. Μιάλμπι, 12. Χέλσινμποργκ, 13. Σίριους, 14. Φάλκενμπεργκ, 15. Βάρμπεργκ, 16. Έστερσουντ

Σύστημα διεξαγωγής

Η ομάδα που θα τερματίσει 1η ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια και αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League 2021-2022, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και 3η θέση θα παίξουν στα προκριματικά του Europa League, όπως και αυτή που θα κατακτήσει το κύπελλο, εκτός κι αν έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, οπότε τη θέση της θα πάρει η 4η της βαθμολογίας. Στην ουρά, υποβιβάζονται απευθείας οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις (15η και 16η), ενώ η 14η θα παίξει αγώνες μπαράζ (εντός και εκτός έδρας) με την 3η της Superettan. Κριτήρια ισοβαθμίας: α) διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) μεταξύ τους ματς.

Οι 5 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Αλ. Σέντερλουντ Επιθετικός Ρόζενμποργκ Χάκεν
Τόιβονεν Επιθετικός Μέλμπουρν Β. Μάλμε
Κ. Χόλμπεργκ Επιθετικός Νόρκεπινγκ Τζουργκάρντεν
Σβ. Ίνγκελσον Αμυντικός Ουντινέζε Κάλμαρ
Γ. Λέφγκρεν Αμυντικός Μπραν Μιάλμπι

Οι ομάδες της Allsvenskan

Τζουργκάρντεν

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε τη σεζόν θέλοντας να κάνει ανανέωση και θεωρήθηκε πως θα είναι μια μεταβατική χρονιά με στόχο να τερματίσει στην πρώτη 6άδα. Τελικά, όχι μόνον το κατάφερε, αλλά παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη σταθερότητα το φθινόπωρο, έκανε τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας τον τίτλο και σκορπώντας τον ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών της.

Προπονητής: Κιμ Μπέργκστραντ, 52 ετών και Τόμας Λάγκερλεφ, 48 ετών (παρέμειναν). Απόλυτα πετυχημένο τεχνικό δίδυμο που οδήγησε και καθιέρωσε τη Σίριους από τη Σουπερέταν στην Αλσβένσκαν και ξανάφερε την Τζουργκάρντεν στην κορυφή του σουηδικού ποδοσφαίρου. Μεθοδικοί και ιδιαίτερα σχολαστικοί με τη λεπτομέρεια, έχουν διακριτούς ρόλους και συνεργάζονται άψογα. Λάτρεις της πειθαρχίας, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην άμυνα.

Έδρα: Tele 2 Arena (31.750, τεχνητός χλοοτάπητας), Στοκχόλμη

Μεταγραφές: Διατήρησε σε γενικές γραμμές τον βασικό της κορμό και «άδειασε» το ρόστερ της παραχωρώντας παίκτες δεύτερης γραμμής, με προοπτική να ενισχυθεί το ερχόμενο καλοκαίρι πριν από την έναρξη του Τσάμπιονς Λιγκ. Σημαντική ενίσχυση στην επιθετική της γραμμή η απόκτηση του Καρλ Χόλμπεργκ από τη Νόρκεπινγκ. Απώλεια, ο βασικός αμυντικός Μάρκους Ντάνιελσον που συνεχίζει στην Κίνα.

Προετοιμασία: Εξέπληξε αρνητικά τους οπαδούς της, μένοντας εκτός Κυπέλλου από τη φάση των Ομίλων, όπου αντιμετώπισε Ντάλκουρντ, Σάντβικενς και Μιάλμπι. Κέρδισε την Ντάλκουρντ, έμεινε στην ισοπαλία με τη Σάντβικενς και ηττήθηκε στο τελευταίο ματς εντός έδρας από τη Μιάλμπι. Ήττα από την Μπραν με 4-1 στο μοναδικό φιλικό που έδωσε.

Εκτίμηση: Αξιόλογο ρόστερ, ικανότατο τεχνικό επιτελείο, στήριξη από τους οπαδούς της είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή εικόνα της ομάδας. Σαφώς και θα είναι στις πρωταγωνίστριες, είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον τίτλο της, με τη Svenskaspel να τη δίνει τρίτο φαβορί για κατάκτηση του τίτλου (5.90).

Μάλμε

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε ως το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο και γρήγορα το επιβεβαίωσε παίρνοντας σημαντική διαφορά, ωστόσο από την ώρα που άρχισαν οι υποχρεώσεις της στην Ευρώπη και σε συνάρτηση με κάποιους τραυματισμούς βασικών παικτών, άρχισε να χάνει έδαφος και τελικά τερμάτισε 2η, έναν πόντο πίσω από την πρωταθλήτρια Τζουργκάρντεν.

Προπονητής: Γιον Νταλ Τόμασον (43 ετών, καινούριος). Ο Δανός τεχνικός, με μεγάλη καριέρα ως παίκτης στη Φέγενορντ και στη Μίλαν, είχε τον ρόλο του βοηθού σε ομάδες της Ολλανδίας, ενώ βρέθηκε επίσης ως βοηθός στον πάγκο της εθνικής Δανίας από το 2016 και μετά. Γενικώς, έχει προοπτικές, εντούτοις είναι στην πράξη η πρώτη φορά που αναλαμβάνει ως πρώτος τεχνικός σε τέτοιο επίπεδο.

Έδρα: Νέο Στάδιο (24.000, φυσικό χόρτο), Μάλμε

Μεταγραφές: Δεν έκανε πολλές σημαντικές αλλαγές. Μοναδική απώλεια, αυτή του αρχηγού της και δεινού σκόρερ Μάρκους Ρόζενμπεργκ, ο οποίος σταμάτησε το ποδόσφαιρο και στη θέση του αποκτήθηκε ο διεθνής Σουηδός επιθετικός Ισαάκ Τέλιν, υπό μορφή δανεισμού από την Άντερλεχτ. Κάποιες άλλες προσθαφαιρέσεις δεν αλλάζουν τη δυναμική.

Προετοιμασία: Αντιμετώπισε στη φάση των «32» του Europa League τη Βόλφσμπουργκ και αποκλείστηκε χάνοντας και στα δύο ματς (2-1 εκτός και 0-3 εντός έδρας). Πήρε μέρος στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, όπου αντιμετώπισε τις Συριάνσκα, Καρλσκρόνα και ΑΦΚ Εσκιλστούνα κερδίζοντας και τις τρεις και φυσικά πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου υποδέχεται την ΑΪΚ. Ήττες από Κράσνονταρ και Βάρμπεργκ σε φιλικά, κέρδισε Σπάρτα Πράγας και Γιόνσεπινγκ.

Εκτίμηση: Αναμφισβήτητα, αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Αρκεί να αποφύγει τον εφησυχασμό όπως πέρσι και να μην αντιμετωπίσει με διάθεση υπεροψίας τις αντιπάλους της. Διαθέτει έμπειρο ρόστερ, πολλές και καλές εναλλακτικές, που μπορούν να αναπληρώσουν τη σχετική απειρία του Δανού τεχνικού. Στο 2.54 η απόδοση στη Svenskaspel για κατάκτηση του τίτλου.

Χάμαρμπι

Τι έκανε πέρσι: Αναμφισβήτητα η καλύτερη σεζόν της τελευταίας 15ετίας. Η ομάδα της Στοκχόλμης βρέθηκε στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο σε κάποιο σημείο μετά την καλοκαιρινή διακοπή, φάνηκαν οι ελλείψεις της και άρχισε να υποχωρεί. Έκανε ένα δυνατό φίνις και τελικά κατετάγη 3η, ισόβαθμη με τη 2η Μάλμε κερδίζοντας μετά από αρκετό καιρό το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Στέφαν Μπίλμπορν (46 ετών, παρέμεινε). Χωρίς ιδιαίτερες εμπειρίες πριν αναλάβει πρόπερσι τη Χάμαρμπι, είχε περάσει από τον πάγκο της Μπρομαπόικαρνα ως βοηθός (2010-2013) και ως πρώτος προπονητής το 2014. Στη συνέχεια ήταν προπονητής της ομάδας Νέων της Χάμαρμπι, για να διαδεχθεί τον Γιάκομπ Μίκελσεν. Η πορεία της ομάδας όμως έδιωξε κάθε αμφιβολία από τους απαιτητικούς και ιδιαίτερα πιστούς οπαδούς και πλέον χαίρει της εμπιστοσύνης όλων. Αρέσκεται στο συγκρατημένα επιθετικό ποδόσφαιρο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτική και είναι λάτρης της πειθαρχίας.

Έδρα: Tele 2 Arena (31.750, τεχνητός χλοοτάπητας), Στοκχόλμη

Μεταγραφές: Διατήρησε γενικώς τον βασικό της κορμό και προχώρησε στην απόκτηση 3 καλών ποδοσφαιριστών. Ο λόγος για τον 33χρονο επιθετικό Παουλίνιο, τοπ σκόρερ της Χάκεν πέρσι, τον 27χρονο μέσο Αμπντουλραχμάν Καλίλι με θητεία σε Γκεντσλέρμπιρλιγκί και Κασίμπασα και τον 35χρονο Δανό γκολκίπερ Ντέιβιντ Ούστεντ από το Σικάγο. Μοναδική αξιοσημείωτη απώλεια, αυτή του επιθετικού Νίκολα Τζούρτζιτς, που συνεχίζει στην Κίνα.

Προετοιμασία: Συμμετέχοντας σε όμιλο με Βάρμπεργκ, Μπρομαπόικαρνα και Σούντσβαλ, πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου με 3 νίκες και αντιμετωπίζει εντός έδρας την Γκέτεμποργκ. Χωρίς νίκη στα 3 φιλικά, ηττήθηκε από Μίντιλαντ και Σλάβια Πράγας, ενώ έφερε ισοπαλία με Φλόρα.

Εκτίμηση: Από τις ομάδες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και προβάλλει ως το αντίπαλο δέος για τη Μάλμε. Έχοντας ωριμάσει τα δύο τελευταία χρόνια, δείχνει έτοιμη για το μεγάλο βήμα. Αν βελτιώσει τις εκτός έδρας επιδόσεις της μπορεί να το κάνει πραγματικότητα. Στο 5.00 η απόδοση για τίτλο στη Svenskaspel.

ΑΪΚ Στοκχόλμης

Τι έκανε πέρσι: Δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, καθώς παρότι ξεκίνησε ως ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί, έκανε κάποιες γκέλες στην έδρα της που της στοίχισαν όχι μόνον τον τίτλο, αλλά και τη θέση της στην Ευρώπη. Τερμάτισε 4η και υπήρξε απογοήτευση στις τάξεις των απαιτητικών οπαδών της.

Προπονητής: Ρίκαρντ Νούρλινγκ (48 ετών, παρέμεινε). Προπονητής με μεγάλη εμπειρία και τίτλους στο ενεργητικό του, έχει έντονες συμπάθειες, αλλά και αντιπάθειες στις τάξεις των οπαδών. Από τους θεωρητικούς της προπόνησης, εξετάζει εξονυχιστικά τον αντίπαλο.

Έδρα: Friends Arena (50.000, φυσικό χόρτο), Στοκχόλμη

Μεταγραφές: Ελαφρώς αποδυναμωμένη αν και προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες στον βασικό κορμό, αντικαθιστώντας τους παίκτες που έφυγαν με ισάξιους. Καινούριο δίδυμο κάτω από τα δοκάρια, έφυγε ο βασικός Όσκαρ Λίνερ (Αρμίνια), ήρθε ο Δανός Γιάκομπ Χαουγκορντ (Στόουκ) και μαζί με τον Μπούντιμιρ Γιανόσεβιτς θα είναι οι δύο γκολκίπερ. Απώλειες μεσοεπιθετικά οι Σεφανέλι και Ελιονούσι, αναμένεται να πάρει ηγετικό ρόλο ο Ισλανδός Σίγκθορσον και να βοηθά ο Στέφαν Σίλβα που επέστρεψε από δανεισμό.

Προετοιμασία: Αν και καρδιοχτύπησε τους οπαδούς της, κατάφερε τελικά να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου, αφήνοντας πίσω της την Κάλμαρ στον 4ο Όμιλο, όπου συμμετείχαν ακόμη Γιόνσεπινγκ και Έργκριτε. Στα προημιτελικά, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Μάλμε. Λίγα πράγματα στα φιλικά, κέρδισε την Κάρλσταντ, έφερε ισοπαλία με Βαστέρας και Ροστόφ, ενώ ηττήθηκε από Σούντσβαλ και Ακρόπολις.

Εκτίμηση: Παραδοσιακή δύναμη, με φανατικούς οπαδούς, ωστόσο απογοητεύονται εύκολα. Υπάρχει δίψα για άμεση επιστροφή στην κορυφή μετά την περσινή αποτυχία, σαφώς υπάρχουν φιλοδοξίες και για ευρωπαϊκή πορεία, διατήρησε τον Νούρλινγκ στον πάγκο, κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του βασικού της κορμού, ωστόσο δεν ενισχύθηκε και αυτό φαίνεται και στις αποδόσεις της σουηδικής εταιρείας που τη φέρνουν στην 4η θέση για τον τίτλο (8.10 στη Svenskaspel).

Stoiximan
Βαθμολογία
9.5/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Άμεσες πληρωμές
check_3c
Εξαιρετικές Αποδόσεις
check_3c
Βελτιωμένο Bet Builder*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ



Νόρκεπινγκ

Τι έκανε πέρσι: Μέτρια χρονιά, μάλλον ικανοποιημένη πρέπει να είναι από την 5η θέση που κατέλαβε, αφού στο μεγαλύτερο μέρος βρισκόταν κάτω από αυτήν.

Προπονητής: Γενς Γκούσταφσον (41 ετών, παρέμεινε). Έκανε ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής το 2011 στη Χάλμσταντ. Τα πήγε περίφημα, αφού κατάφερε να την οδηγήσει άμεσα στη μεγάλη κατηγορία. Από το 2016 ανέλαβε τη Νόρκεπινγκ και τη διατηρεί στις κορυφαίες θέσεις της Αλσβένσκαν. Λάτρης του γρήγορου παιχνιδιού με πολλές πάσες, δίνει μεγάλη σημασία στην αμυντική θωράκιση, αμυντικός και ο ίδιος στην ποδοσφαιρική του καριέρα (Μπράγκε, Φάλκενμπεργκ).

Έδρα: Έχτγεταπορτεν (17.200, τεχνητός χλοοτάπητας), Νόρκεπινγκ

Μεταγραφές: Αποδυναμωμένη, έχασε 4 βασικούς ποδοσφαιριστές, χωρίς να τους αντικαταστήσει επάξια. Αποχώρησαν ο επιθετικός Καρλ Χόλμπεργκ (είχε ακουστεί και για τον Άρη), ο αμυντικός μέσος Κάσπερ Λάρσεν (Όντενσε), ο κεντρικός μέσος Γκούντμουντουρ Τοράρινσον (Νιου Γιορκ Σίτι) και ο βασικός επιθετικός Σίμον Σκραμπ (Μπρέσια). Αποκτήθηκε ο Γιόναταν Λεβί από τη Ρόζενμποργκ, από εκεί και πέρα όμως τίποτε άλλο.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας Φάλκενμπεργκ, Χάλμσταντ και Τβόοκερς, πέτυχε 2 νίκες χάνοντας από την Τβόοκερς, ισοβάθμησε με τη Φάλκενμπεργκ στην κορυφή του 5ου Ομίλου, έμεινε όμως εκτός συνέχειας μειονεκτώντας στη διαφορά τερμάτων. Μόνο νίκες στα 4 φιλικά, επικράτησε των Σάρπσμποργκ, Μπρέινταμπλικ, Γιόνσεπινγκ και Λίνσεπινγκ.

Εκτίμηση: Αναμφισβήτητα, αποτελεί μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις της Κατηγορίας. Αν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και υπό την προϋπόθεση πως δε θα χάσει πολύ έδαφος στο πρώτο μέρος του πρωταθλήματος, μπορεί να μπει σφήνα στη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Όχι όμως κάτι περισσότερο. Η Svenskaspel τη δίνει πέμπτο φαβορί με απόδοση 11.25.

Χάκεν

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με στόχο να εδραιώσει την ανανέωση και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό. Η αστάθειά της εντός έδρας όμως την άφησε εκτός νυμφώνος τερματίζοντας τελικά στην 6η θέση. Κατέκτησε πάντως το Κύπελλο και συμμετείχε στο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Αντρέας Αλμ (46 ετών, παρέμεινε). Ανερχόμενος τεχνικός με καριέρα ως επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής το 2011 και παρότι του έλειπε η εμπειρία σταθεροποίησε την ΑΪΚ στην κορυφή. Μετά από ένα πέρασμα από τη Δανία, επέστρεψε στη Σουηδία και στη Χάκεν έχοντας αφήσει καλές εντυπώσεις. Δίνει έμφαση στην επιθετική λειτουργία και έχει αδυναμία στο γρήγορο ποδόσφαιρο.

Έδρα: Bravida Arena (6.500, τεχνητός χλοοτάπητας), Γκέτεμποργκ

Μεταγραφές: Διατήρησε τις ισορροπίες στο ρόστερ κρατώντας τον βασικό κορμό και θα πορευτεί έτσι τουλάχιστον ως την καλοκαιρινή διακοπή, οπότε ανάλογα με το πώς θα έχει πάει και τι στόχους θα έχει, θα προχωρήσει στις αντίστοιχες κινήσεις. Αποχώρησε ο τοπ σκόρερ της Παουλίνιο, ήρθε όμως ο έμπειρος επιθετικός Αλεξάντερ Σέντερλουντ (Ρόζενμποργκ). Το ρόστερ της πάντως είναι από τα πολύ καλά της Κατηγορίας.

Προετοιμασία: Δεν είχε κανένα πρόβλημα στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, πετυχαίνοντας 3 νίκες (Εστερσουντ, ΓΚΑΪΣ και Εσκίλσμινε) και πέρασε στα προημιτελικά, όπου υποδέχεται την Έλφσμποργκ. Ήττες από Έλφσμποργκ και Σάρπσμποργκ, νίκες επί των Νόρμπι, Γιόνσεπινγκ και Ούτσικτεν στα φιλικά.

Εκτίμηση: Ομάδα που διαθέτει καλούς και ιδιαίτερα αποτελεσματικούς επιθετικούς, σταθερότητα στον πάγκο και οικονομική αυτάρκεια. Μπορεί να μην έχει τη «φανέλα» της Μάλμε ή της ΑΪΚ, ωστόσο χαίρει της εκτίμησης των αντιπάλων και συγκαταλέγεται σε εκείνες που αν ενισχυθούν το καλοκαίρι μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρώπη, με τη Svenskaspel πάντως να τη θέτει 7η στη μάχη για τον τίτλο με απόδοση 29.00.

Γκέτεμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Όντας γνωστό εκ των προτέρων πως η χρονιά ήταν μεταβατική και πρώτος στόχος ήταν η ανανέωση, οι προσδοκίες ήταν περιορισμένες. Από αυτό όμως ως το πλασάρισμα στη ζώνη των play out απέχει αρκετά. Κάποιες διορθωτικές κινήσεις που έγιναν σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τεχνικού επιτελείου, έφεραν την ανάκαμψη και την τελική 7η θέση, χρυσώνοντας το χάπι για τους οπαδούς της ιστορικής ομάδας.

Προπονητής: Πόγια Ασμπάγκι (34 ετών, παρέμεινε). Από τους πολλά υποσχόμενους προπονητές στη Σουηδία. Έκανε το ντεμπούτο του στην Ντάλκουρντ, την οποία οδήγησε στην Αλσβένσκαν, για να μεταπηδήσει στην Γκέφλε μεσούσης της περιόδου το 2017, την οποία και έσωσε, για να κάνει το άλμα στην καριέρα του και να αναλάβει πρόπερσι την Γκέτεμποργκ. Πέρασε δύσκολες στιγμές, αμφισβητήθηκε έντονα, η διοίκηση όμως τον στήριξε και κατάφερε να βγει από τη στενωπό. Θεωρητικός, υπέρ-αναλυτικός, δίνει μεγάλο βάρος στην ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας και δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους παίκτες.

Έδρα: Gamla Ullevi (18.800, φυσικό χόρτο), Γκέτεμποργκ

Μεταγραφές: Έχοντας περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες φέτος, δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση ενίσχυσης του ρόστερ. Μοναδική πρακτικά μεταγραφή η απόκτηση του αμυντικού Αλεξάντερ Τζάλοου από τη Γιόνσεπινγκ. Από την άλλη, έχασε αρκετούς παίκτες, τρεις εκ των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν σημαντικές απώλειες. Αποδυναμωμένη μεσοεπιθετικά, έχασε τον Τζουνς Μπάρνι (ελεύθερος), τον Λάσε Βίμπε (Μίντιλαντ) και τον Σεμπάστιαν Ερικσον (Τζένοα) χωρίς να τους αντικαταστήσει.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, έχοντας αντιπάλους τις Βαστέρας, Σίριους και Σολεντούνα. Κέρδισε τις Βαστέρας (εντός) και Σολεντούνα (εκτός), αμφότερες με 2-0, ενώ έφερε ισοπαλία 1-1 εντός με τη Σίριους στο τελευταίο ματς και πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου αντιμετωπίζει τη Χάμαρμπι στη Στοκχόλμη. Χωρίς νίκη στα φιλικά, έφερε ισοπαλία με τη Χέλσινμποργκ και ηττήθηκε από Άαλμποργκ, Σάρπσμποργκ και Λουλετάνο.

Εκτίμηση: Μια ομάδα με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ δεν μπορεί να αγνοηθεί, ωστόσο έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Δε θα κινδυνεύσει, ωστόσο το ταβάνι της είναι η 6η θέση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η Svenskaspel πληρώνει 22.00 για την κατάκτηση του τίτλου, κατατάσσοντάς την 6η!

Έλφσμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Άχρωμη, άοσμη και άχαρη η περσινή χρονιά για την πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα. Κινήθηκε στο μέσο και κάτω του βαθμολογικού πίνακα στο μεγαλύτερο διάστημα, κατάφερε ωστόσο να αντιδράσει και να τερματίσει 8η, αξιοποιώντας την έδρα της στα τελευταία ματς. Χαρακτηριστικό είναι πως ήταν η δεύτερη ομάδα σε ισοπαλίες (10 επί συνόλου 26 αγώνων).

Προπονητής: Τζίμι Τέλιν (42 ετών, παρέμεινε). Σχετικά νέος τεχνικός με αρκετή εμπειρία, καθώς ήταν για χρόνια στο τιμόνι της Γιόνσεπινγκ, την οποία ανέβασε στην Αλσβένσκαν και τη διατήρησε για δύο χρονιές εκεί. Είναι η τρίτη του σεζόν στην ομάδα και το συμβόλαιό του είναι ως το 2022. Δέχθηκε έντονη κριτική εξαιτίας των άσχημων αποτελεσμάτων και της βαθμολογικής κατρακύλας, εντούτοις είχε την εμπιστοσύνη της διοίκησης και κατάφερε να βγάλει τις σεζόν. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση.

Έδρα: Borås Arena (16.900, τεχνητός χλοοτάπητας), Μπορός

Μεταγραφές: Κινήθηκε συντηρητικά ελέω των περιορισμένων οικονομικών της. Έχασε τον βασικό της γκολκίπερ, Κέβιν Στουρ Έλεγκορντ (Χέλσινγκορ), του οποίου το συμβόλαιο επέλεξε να μην ανανεώσει, αντικαθιστώντας τον με δύο νεαρούς και θα βασίζεται πλέον στον Τιμ Ρένινγκ που ήταν πέρσι ο τρίτος. Ενισχύθηκε πάντως στην άμυνα με τους Γιόχαν Λάρσον (Μπρόντμπι) και Λέο Βάισανεν (Ντεν Μπος).

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας τις Έρεμπρο, Μπράγκε και Όσκαρσχαμνς και πήρε την πρόκριση μετά από περιπετειώδη τρόπο, καθώς κέρδισε στο τελευταίο ματς 1-0 εντός έδρας την Έρεμπρο. Νωρίτερα είχε κερδίσει 3-0 εντός έδρας την Μπράγκε και είχε χάσει 2-1 εκτός από την Όσκαρσχαμνς. Στα προημιτελικά, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Χάκεν. Αήττητη στα φιλικά, κέρδισε Χάκεν και Χέλσινμποργκ, ενώ έφερε ισοπαλία με Νάσβιλ, Ατλάντα Γιουνάιτεντ και Οντ.

Εκτίμηση: Με το συγκεκριμένο ρόστερ οι προοπτικές της ομάδας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα ευοίωνες. Η ομάδα υστερεί σε ποιότητα και εμπειρία στη μεσαία γραμμή, ενώ επιθετικά είναι αρκετά καλή. Ερωτηματικό το πώς θα λειτουργήσει η άμυνα με τους άπειρους γκολκίπερ. Πρωταρχικός της στόχος είναι μια θέση στο μέσο της βαθμολογίας και ό,τι ήθελε προκύψει. Στο 60.00 η απόδοση της Svenskanspel να πάρει τον τίτλο.

Netbet
Βαθμολογία
8.7/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Δωρεάν συναλλαγές 
check_3c
Ειδικά & Ασιατικά Χάντικαπ
check_3c
Φιλικό mobile
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ



Έρεμπρο

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με στόχο την ανανέωση και τη δημιουργία μιας ομάδας που θα διεκδικούσε ευρωπαϊκό εισιτήριο την επόμενη τριετία, εντούτοις κάποιοι τραυματισμοί βασικών παικτών έφεραν συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και μετέτρεψαν τους στόχους σε εξασφάλιση της παραμονής. Τελικά, το ποιοτικό της ρόστερ της επέτρεψε να τερματίσει στην 9η θέση, 10 πόντους πάνω από τη θέση των play out.

Προπονητής: Άξελ Σελ (38 ετών, παρέμεινε). Νεαρός και ελπιδοφόρος τεχνικός, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ομάδα της Αλσβένσκαν πρόπερσι και τα πήγε αρκετά καλά. Οι σχέσεις πάντως με τους οπαδούς δεν είναι οι καλύτερες, του καταλογίζουν λαθεμένες κινήσεις και απειρία, ωστόσο επιβίωσε. Δίνει μεγάλη σημασία στην αμυντική θωράκιση, αρέσκεται να παίζει με 4-3-3, ενώ εκτός έδρας το μετατρέπει σε 4-2-3-1.

Έδρα: Berhn Arena (12.800, τεχνητός χλοοτάπητας), Έρεμπρο

Μεταγραφές: Χωρίς σημαντικές αλλαγές στον βασικό κορμό. Αποκτήθηκε υπό μορφή δανεισμού ο πιτσιρικάς, δαιμόνιος επιθετικός, Τζακ Λάνε από την Αμιάν, τοπ σκόρερ της Ντέγκεφορς (20 γκολ πέρσι) Έρικ Μπιέρνταλ και ο αμυντικός Αντρέας Λάρσεν από τη Χίρενφεϊν, ενώ παραχωρήθηκαν ο επιθετικός Βίκτορ Προντέλ και ο βασικός μέσος Γιόχαν Μπέρτιλσον. Μάλλον ενισχυμένη δείχνει.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας τις Έλφσμποργκ, Μπράγκε και Όσκαρσχαμνς. Κέρδισε την τελευταία, αναδείχθηκε ισόπαλη με την Μπράγκε και ηττήθηκε από την Έλφσμποργκ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός συνέχειας. Μόλις μία νίκη στα φιλικά, κέρδισε την αδύναμη Λίνσεπινγκ, ενώ ηττήθηκε από Γιόνσεπινγκ, Βικτόρια Πλζεν, Λινένς και Κάλμαρ, φέρνοντας ισοπαλία με Ντέγκεφορς.

Εκτίμηση: Δεν είναι ιδιαίτερα καλές οι προοπτικές για φέτος. Το μέτριας ισχύος ρόστερ, με το «γερασμένο» κέντρο και η σχετική απειρία του τεχνικού της την κατατάσσουν στις ομάδες που θα κινηθούν στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Βέβαια, το να κινδυνεύσει είναι ίσως υπερβολικό, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες.

Χέλσινγκμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Αν και πέρασε κάποιες δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, άλλαξε τεχνικό και κατάφερε με αντεπίθεση διαρκείας το φθινόπωρο να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Κατηγορία, αποφεύγοντας μάλιστα και τα μπαράζ, αφού τερμάτισε 10η, 5 πόντους πάνω από τη ζώνη των play out.

Προπονητής: Όλοφ Μέλμπεργκ (42 ετών, παρέμεινε). Μπορεί να είναι σχετικά νέος στον χώρο της προπονητικής, εντούτοις έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του. Αρχικά στην Μπρομαπόικαρνα, την οποία ανέλαβε το 2015 στη Γ’ Κατηγορία και την ανέβασε στην Αλσβένσκαν σε δύο χρόνια και στη Χέλσινμποργκ πέρσι, όπου ανέλαβε μεσούσης της χρονιάς και την κράτησε στην Κατηγορία. Λάτρης της θεωρίας, δίνει μεγάλο βάρος στην αμυντική θωράκιση.

Έδρα: Olympia Stadion (17.100, φυσικό χόρτο), Χέλσινμποργκ

Μεταγραφές: Καλές κινήσεις, η διοίκηση έδειξε να καταλαβαίνει ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σε καίριες θέσεις και άκουσε τις επιθυμίες του Μέλμπεργκ. Αποκτήθηκαν ο αμυντικός Έρικ Φιγκερόα (Ουνιόν Λε Καλέρα), ο μέσος Άλεξ Τίμοσι Άντερσον (δανεικός από Μπάγερν) και οι επιθετικοί Άντονι Φαν Ντε Χουρκ (Μάαστριχτ) και Ράσμους Γιόνσον (Μπουρικάμ Γιουνάιτεντ). Ταυτόχρονα, διατήρησε τον βασικό της κορμό, παραχωρώντας παίκτες δεύτερης γραμμής.

Προετοιμασία: Αποκλεισμένη από το Κύπελλο από το καλοκαίρι, έδωσε φιλικά προκειμένου να είναι κατά το δυνατόν έτοιμη στην έναρξη του πρωταθλήματος. Οι εμφανίσεις της και τα αποτελέσματά της είναι ανάμικτα, βελτιούμενα όμως όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη. Ηττήθηκε από Όντενσε, Λίνγκμπι και Έλφσμποργκ, έφερε ισοπαλία με Γκέτεμποργκ και Τέκστιλσνικ, ενώ κέρδισε Λιεπάγια και Λουντ.

Εκτίμηση: Πρωταρχικός της στόχος είναι και φέτος να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τη βαθμολογική συγκομιδή που θα της επιτρέψει να έχει μια άνετη χρονιά, ωστόσο με τα ονόματα που διαθέτει δε θα είναι καθόλου παράξενο να βρεθεί στο τέλος εντός 6άδας. Η Svenskaspel τη δίνει ως μία από τις ομάδες που θα κινηθούν στο μέσο της βαθμολογίας με την υπέρβαση της να είναι η πεντάδα (απόδοση 7.50).

Σίριους

Τι έκανε πέρσι: Πέρασε από διάφορα κύματα, βρέθηκε να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό και ακούστηκαν έντονα παράπονα για το τεχνικό της επιτελείο, το οποίο όμως παρέμεινε ως το τέλος καταφέρνοντας να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση τερματίζοντας τελικά 11η, 4 πόντους πάνω από τη ζώνη των play out.

Προπονητής: Χένρικ Ρίντστρεμ, 44 ετών και Μίρτσα Γιέλετσακ, 37 ετών (παρέμειναν). Δεν είναι ιδιαίτερα έμπειροι, εντούτοις έδωσαν εξετάσεις πέρσι και τα πήγαν καλά. Ο Ρίντστρεμ έχει κάπως μεγαλύτερη εμπειρία καθώς πρόπερσι ήταν υπηρεσιακός στην Κάλμαρ μετά την αποχώρηση του Νάνε Μπέργκστραντ για λόγους υγείας, ενώ νωρίτερα ήταν τεχνικός στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο Γιέλετσακ βρίσκεται για δεύτερη χρονιά φέτος σε πάγκο ομάδας.

Έδρα: Studenternas IP (6.300, φυσικό χόρτο), Ουψάλα

Μεταγραφές: Ελάχιστα πράγματα, η ομάδα διατήρησε τον βασικό της κορμό, χωρίς όμως να προχωρήσει στην απόκτηση κάποιου παίκτη από εκείνους που θεωρείται πως μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Εξαίρεση ίσως ο 31χρονος έμπειρος επιθετικός Κένεντι Ιγκμποανανίκε, που ήρθε από την Αλ Χασμ (Σαουδική Αραβία), ενώ έχει μακρά θητεία στην Αλσβένσκαν παίζοντας σε Τζουργκάρντεν, ΑΪΚ και Έρεμπρο.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας τις Γκέτεμποργκ, Βαστέρας και Σολεντούνα. Πέτυχε 1 νίκη (8-1 εκτός τη Σολεντούνα), ηττήθηκε 0-3 εντός από τη Βαστέρας και έφερε ισοπαλία 1-1 εκτός με την Γκέτεμποργκ, μένοντας εκτός συνέχειας. Κέρδισε Γκάμλα Ουψάλα και Γκέφλε, έφερε ισοπαλία με Μπράγκε και ηττήθηκε από ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα φιλικά.

Εκτίμηση: Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές για τους «Φοιτητές». Από τη μία το περιορισμένης δυναμικότητας ρόστερ και από την άλλη η σχετική απειρία του τεχνικού επιτελείου δημιουργούν ένα κάπως βαρύ κλίμα στις τάξεις της ομάδας, που θα έχει πρωταρχικό στόχο την παραμονή. Η Svenskaspel την κατατάσσει στις τέσσερις ομάδες που θεωρούνται φαβορί για υποβιβασμό.

Έστερσουντ

Τι έκανε πέρσι: Πέρασε πολύ δύσκολη χρονιά, πληρώνοντας την περιπέτεια του πρώην προέδρου της με τον Νόμο, κοντεύοντας να χάσει και την Κατηγορία. Τελικά, κάνοντας τις νίκες που έπρεπε στα τελευταία ματς, κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό αγωνιστικά τερματίζοντας στη 12η θέση. Στη συνέχεια, απορρίφθηκε η αίτηση αδειοδότησης σε πρώτο βαθμό, έκανε έφεση και παρουσιάζοντας έναν μυστηριώδη χορηγό με έδρα την Κύπρο, πήρε την άδεια.

Προπονητής: Ίαν Μπέρτσναλ (36 ετών, παρέμεινε). Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει εργαστεί σε αρκετές ομάδες υψηλής Κατηγορίας στη Σκανδιναβία. Ξεκίνησε ως βοηθός στη Σάρπσμποργκ (2012-2014), πήγε επίσης ως βοηθός στη Βίκινγκ (2015 και 2016), την οποία ανέλαβε ως πρώτος το 2017, για να έρθει πρόπερσι στην Έστερσουντ ως υπηρεσιακός και να αναλάβει χρέη μόνιμου στο τέλος της σεζόν ως τον Δεκέμβριο του 2021. Από τους προπονητές που είναι κοντά στους παίκτες, μιλάει πολύ, δίνει βάρος στην ψυχολογική προετοιμασία και χρησιμοποιεί ιδιαίτερες μεθόδους στις προπονήσεις (μουσική, κολύμπι κλπ).

Έδρα: Jämtkraft Arena (8.400, τεχνητός χλοοτάπητας), Έστερσουντ

Μεταγραφές: Εμφανώς αποδυναμωμένη, καθώς έχασε τον τοπ σκόρερ της Ντίνο Ισλάμοβιτς, τον έμπειρο επιθετικό Τζέιμι Χόπκατ, τον κεντρικό αμυντικό Ντάγκλας Μπέργκβιστ, τον βασικό αμυντικό Τομ Πέτερσον, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο δεύτερος σκόρερ της, Χοσάμ Αϊές. Στη θέση τους αποκτήθηκαν κάποιοι νεαροί ταλαντούχοι, απόρροια της οικονομικής στενότητας που υπάρχει.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας αντιμετωπίζοντας τις Χάκεν, ΓΚΑΪΣ και Εσκίλσμινε. Ηττήθηκε από την πρώτη, κέρδισε τις άλλες δύο μένοντας όμως εκτός συνέχειας. Στα φιλικά τα πήγε αρκετά καλά, κερδίζοντας Σούντσβαλ, Μπρομαπόικαρνα και Ούμεο, έφερε ισοπαλία με Λίνγκμπι και Άαρχους, ενώ έχασε από Λέβανγκερ.

Εκτίμηση: Άλλη μια δύσκολη χρονιά προμηνύεται. Η αποψίλωση του ρόστερ και η αβεβαιότητα στα οικονομικά, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους οπαδούς της, με τον στόχο της παραμονής να είναι ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός.

Bwin
Βαθμολογία
9.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Κορυφαία αξιοπιστία
check_3c
Live Streaming* 
check_3c
Καθημερινές προσφορές*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Φάλκενμπεργκ

Τι έκανε πέρσι: Έχοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν την πλάτη της στον τοίχο, κατάφερε να κάνει τις νίκες που χρειαζόταν και εκμεταλλευόμενη την κατάρρευση της Σούντσβαλ και την ανυπαρξία της ΑΦΚ Εσκιλστούνα, αλλά και την αστάθεια της Κάλμαρ, την οποία κέρδισε εκτός έδρας 3-2 την προτελευταία αγωνιστική, τερμάτισε στην 13η θέση, 2 πόντους πάνω από τη ζώνη των μπαράζ παραμονής.

Προπονητής: Χανς Έκλουντ (51 ετών, παρέμεινε). Εχει αποκτήσει αρκετές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια από την παρουσία του στον πάγκο ομάδων που αγωνίζονται σε δυνατά πρωταθλήματα, ενώ βρίσκεται στη Φάλκενμπεργκ από το 2015, με το συμβόλαιό του να εκτείνεται ως το τέλος του 2020. Χαρακτηριστικό του η πειθαρχία και η προσήλωση στο παιχνίδι τακτικής.

Έδρα: Falcon Alkoholfri Arena (6.500, τεχνητός χλοοτάπητας), Φάλκενμπεργκ

Μεταγραφές: Δεν έκανε κάποια σημαντική κίνηση ενίσχυσης. Απέκτησε μόνον τον Ολλανδό αμυντικό Σάντερ Φαν Λούι από την Τσβόλε, ενώ έχασε 8 παίκτες, εκ των οποίων όμως μόνον οι 3 θεωρούνται πρώτης γραμμής. Ο λόγος για τον βασικό αμυντικό Περ Κάρλσον, τον βασικό γκολκίπερ Χάμπους Νίλσον και τον βασικό επιθετικό Κίριλ Πογκρέμπνιακ. Θεωρείται αποδυναμωμένη επομένως, ενώ ακόμη και να τους κρατούσε, πάλι το πρόβλημα θα ήταν έντονο, αφού η ομάδα είχε χτυπητές αδυναμίες πέρσι.

Προετοιμασία: Ευρισκόμενη σε έναν αξιόλογο όμιλο στο Κύπελλο Σουηδίας μαζί με Νόρκεπινγκ, Χάλμσταντ και Τβόοκερς, κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να προκριθεί στη διαφορά τερμάτων, αφήνοντας έξω τη Νόρκεπινγκ, από την οποία έχασε την τελευταία αγωνιστική 1-0 εκτός έδρας. Νωρίτερα, είχε κερδίσει 1-0 τη Χάλμσταντ εντός και 3-1 την Τβόοκερς εκτός έδρας. Στα προημιτελικά αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη νεοφώτιστη Μιάλμπι. Δύο νίκες (Λίνσεπινγκ και Βάρμπεργκ) και μία ήττα από τη Χάλμσταντ στα φιλικά.

Εκτίμηση: Ομάδα που θα παλέψει ξεκάθαρα για την παραμονή. Με το υλικό που διαθέτει οι προοπτικές της δεν είναι και τόσο καλές και θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Σύμφωνα με τις αποδόσεις της Svenskaspel είναι το δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό.

Κάλμαρ

Τι έκανε πέρσι: Περιπετειώδης η περσινή σεζόν, η χειρότερη της τελευταίας 15ετίας καθώς αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα, με προπονητική αστάθεια, έριδες και ασυνεννοησία με συνέπεια να φτάσει να παίζει την παραμονή της στα μπαράζ τερματίζοντας στην 14η θέση. Τελικά, η εμπειρία της τη βοήθησε να υπερκεράσει το εμπόδιο της Μπράγκε και να ανανεώσει τη συμμετοχή της.

Προπονητής: Νάνε Μπέργσκτραντ (63 ετών, καινούριος). Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας. Την ανέλαβε όταν ήταν ακόμη το 2003 στη Σουπερέταν, την ανέβασε, την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2007 και του τίτλου το 2008, την άφησε για 3 χρόνια (2014-2016) για τη Χάμαρμπι, επέστρεψε to 2017 για να νοσήσει στα μέσα της σεζόν 2018 (κατάθλιψη) και να επιστρέψει το 2019 έχοντας αποθεραπευτεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας δρόμος στην πόλη του Κάλμαρ έχει το όνομά του. Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, τα τελευταία χρόνια όμως δίνει ιδιαίτερη σημασία στην άμυνα.

Έδρα: Guldfågeln Arena (12.000, φυσικό χόρτο), Κάλμαρ

Μεταγραφές: Διατήρησε σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις της, με εξαίρεση τον πολύπειρο μεσοεπιθετικό Ράσμους Ελμ, ο οποίος σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 31 ετών για να αναλάβει το πόστο του βοηθού του Μπέργκστραντ στον πάγκο. Μαζί του έφυγε και ο μεγάλος του αδελφός, Ντέιβιντ, ο οποίος συνεχίζει να παίζει στην ερασιτεχνική Γιόχανσφορς, αφήνοντας μόνο του τον τρίτο αδελφό, Βίκτορ, που είναι ο στυλοβάτης της άμυνας της Κάλμαρ. Σημαντική η προσθήκη του αμυντικού Σεμπάστιαν Ρινγκ (Γκρίμσμπι) και του Σβάντε Ίνγκελσον (Ουντινέζε).

Προετοιμασία: Συμμετείχε στον 4ο Όμιλο του Κυπέλλου Σουηδίας, έχοντας αντιπάλους την ΑΪΚ, Γιόνσεπινγκ και Έργκριτε. Κέρδισε τις δύο τελευταίες με χαρακτηριστική άνεση εντός έδρας (5-0 και 3-0 αντίστοιχα), ηττήθηκε όμως την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας από την ΑΪΚ με 3-1 και αποκλείστηκε από την προημιτελική φάση. Εξαιρετικά τα αποτελέσματά της στα φιλικά, κέρδισε Έστερ, Μιάλμπι, Έρεμπρο και Γιόνσεπινγκ, ενώ έφερε ισοπαλία με τη Νόρντζελαντ.

Εκτίμηση: Μετά το περσινό κάζο, η επιλογή του Μπέργκστραντ στον πάγκο δείχνει πως οδεύει σε ήρεμα νερά. Από τις ομάδες που θεωρείται πως θα έχει ρυθμιστικό ρόλο, αναμένεται να διανύσει μια ήσυχη κατά βάση χρονιά, χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα, ούτε όμως και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια θέση στο μέσο της βαθμολογίας. Δυνατό της χαρτί η έδρα, όπου παρουσιάζεται παραδοσιακά σκληροτράχηλη. Στο 4.30 η απόδοση στη Svenskaspel να τερματίσει στην πρώτη 5άδα.

Μιάλμπι

Τι έκανε πέρσι: Πραγματοποιώντας μια αξιοσημείωτα σταθερή πορεία, έκανε την έκπληξη και πήρε την πρωτιά στην Αλσβένσκαν, 2 πόντους πάνω από τη 2η Βάρμπεργκ και κέρδισε πανηγυρικά την επιστροφή της στην Αλσβένσκαν, πετυχαίνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο σε δύο χρόνια.

Προπονητής: Μάρκους Λαντς (44 ετών, καινούριος). Δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην προπονητική, εντούτοις η διοίκηση τον προτίμησε από τον Μίλος Μιλόγεβιτς που πέτυχε τις δύο συνεχόμενες ανόδους. Ήταν στον πάγκο της Έργκριτε από το 2013 έως το 2017, οπότε και απολύθηκε λόγω των κακών αποτελεσμάτων της ομάδας. Στη συνέχεια ανέλαβε την Κόπαρμπεργκ/Γκέτεμποργκ FC, για να κάνει το άλμα φέτος. Χρησιμοποιεί το 4-4-2 και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πειθαρχία.

Έδρα: Strandvallen (7.000, φυσικό χόρτο), Σιέλβεσμποργκ

Μεταγραφές: Διατήρησε σε γενικές γραμμές τον βασικό της κορμό, με εξαίρεση τον τοπ σκόρερ Μπουμπακάρ Τζομπ, που πήγε στην Έργκριτε, ενώ έκανε αρκετές και αρκετά καλές προσθήκες, με προφανή στόχο να ισχυροποιηθεί και να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις στο αυξημένης δυσκολίας πρωτάθλημα. Ξεχωρίζουν οι Γιέσπερ Λέφγκρεν (αμυντικός από Μπραν), Ντέιβιντ Μπατανέρο (μέσος από Σούντσβαλ), Μόοζες Ογκμπού (επιθετικός από Γκρίμσμπι), Γιάκομπ Μπέργκστρεμ (επιθετικός από Μιόνταλεν) και Μπέσαρντ Σάμποβιτς (μέσος από Τζουργκάρντεν).

Προετοιμασία: Εξέπληξε τους πάντες, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Σουηδίας. Συμμετείχε σε Όμιλο με Τζουργκάρντεν, Ντάλκουρντ και Σάντβικενς, όπου πέτυχε 3 νίκες, κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας την πρωταθλήτρια Τζουργκάρντεν. Στους «8» αντιμετωπίζει εντός έδρας τη Φάλκνεμπεργκ. Νίκησε την Καρλσκρόνα και έχασε από την Κάλμαρ στα δύο φιλικά που έδωσε.

Εκτίμηση: Στην επιστροφή της μετά από 5 χρόνια στη μεγάλη Κατηγορία, θα χρειαστεί αναμφισβήτητα χρόνο προσαρμογής. Ναι μεν έκανε την έκπληξη στο Κύπελλο και έδειξε πως έχει τις δυνατότητες, το πρωτάθλημα όμως είναι κάτι διαφορετικό και χρειάζεται διάρκεια και αντοχή. Στόχος της είναι η παραμονή και γι’ αυτό έκανε τις κινήσεις αυτές στο μεταγραφικό παζάρι. Θα χρειαστεί πιθανότατα και περαιτέρω ενίσχυση το καλοκαίρι. Η απειρία του τεχνικού της είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Θεωρείται από τις ομάδες που θα κινηθούν χαμηλά και είναι το τρίτο φαβορί για υποβιβασμό σύμφωνα με τη Svenskaspel.

Βάρμπεργκ

Τι έκανε πέρσι: Ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη έκπληξη της τελευταίας 10ετίας. Έχοντας γλιτώσει πρόπερσι τον υποβιβασμό στα μπαράζ, άφησε άφωνη όλη τη Σουηδία τερμάτισε στη 2η θέση, δύο πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Μιάλμπι και 1 πάνω από την 3η Μπράγκε, κερδίζοντας την άνοδο και την παρθενική παρουσία στην Αλσβένσκαν.

Προπονητής: Γιόακιμ Πέρσον (44 ετών, παρέμεινε). Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, έχει περάσει από τον πάγκο της Άνγκελχολμ (2011-2015) και στη συνέχεια από εκείνον της Κρίστιανσταντ (2016-2017), για να αναλάβει το 2018 τη Βάρμπεργκ. Την πρώτη χρονιά σώθηκε στα μπαράζ, τη δεύτερη όμως πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της. Αρέσκεται στο γρήγορο ποδόσφαιρο και είναι λάτρης της θεωρίας.

Έδρα: Påskbergsvallen (4.500, φυσικό χόρτο), Βάρμπεργκ

Μεταγραφές: Αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ, όχι όμως στον βασικό κορμό, ο οποίος διατηρήθηκε και έγινε προσπάθεια να εμπλουτιστεί με κάποιες φτηνές αλλά ικανοποιητικές λύσεις. Ξεχωρίζει η απόκτηση του 26χρονου μέσου Μάντεϊ Σάμιουελ (Τανχ Χόα), ο οποίος έχει περάσει από Χέλσινμποργκ και Έστερσουντ τα τελευταία χρόνια.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας αντιμετωπίζοντας τις Χάμαρμπι, Μπρομαπόικαρνα και Σούντσβαλ. Ηττήθηκε κατά κράτος από τη Χάμαρμπι (5-1 εκτός έδρας), κέρδισε εκτός έδρας 4-1 τη Σούντσβαλ και έφερε ισοπαλία 1-1 την τελευταία αγωνιστική εντός έδρας με την Μπρομαπόικαρνα σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ματς, αφού είχε ήδη αποκλειστεί. Κέρδισε ΓΚΑΪΣ, Μάλμε και Νόρμπι, έχασε από Χάλμσταντ, Φάλκενμπεργκ και Λιουνγκσίλε στα φιλικά.

Εκτίμηση: Και μόνον η παρουσία της στην Αλσβένσκαν είναι κέρδος για την ομάδα της μικρής επαρχιακής πόλης. Γενικώς, οι δυνατότητές της δεν είναι μεγάλες, θα δώσει μάχη για την παραμονή και είναι πολύ πιθανό να μην τα καταφέρει. Το ότι δεν έχει να χάσει κάτι, της δίνει το δικαίωμα να πιστεύει πως μπορεί να κάνει ζημιές και να διεκδικήσει την παραμονή της έστω στη διαδικασία των μπαράζ. Πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό σύμφωνα με τη Svenskaspel.

Επιμέλεια: Loki

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ