foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Αγγλία, Premier League: Preview σεζόν 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 06 Αυγ 2019 17:48
Αγγλία-Premier-League-Preview-σεζόν-2019-20.jpg

Κατά τους περισσότερους, η αγγλική Premier League θεωρείται το πιο «λαμπερό» πρωτάθλημα της Ευρώπης, αλλά και η πιο αμφίρροπη από τις «μεγάλες» λίγκες της Γηραιάς ηπείρου. Σε καμία άλλη δεν υπάρχουν τόσες πολλές διεκδικήτριες του τίτλου και η σεζόν που ξεκινάει, αναμένεται να προσφέρει και αυτή μεγάλες συγκινήσεις, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει χειμερινή διακοπή (τον Φεβρουάριο, μία αγωνιστική θα... σπάσει σε δύο σαββατοκύριακα, με πέντε ματς να διεξάγονται το πρώτο και άλλα τόσα το δεύτερο). Επιπλέον, από φέτος θα είναι δυνατή η χρήση του VAR σε όλα τα παιχνίδια. Η έχουσα κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα Μάντσεστερ Σίτι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα πρωτεία, ενώ θα επιδιώξουν να την εκθρονίσουν μια σειρά από ποιοτικές ομάδες όπως οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ. Μεγάλη μάχη προμηνύεται και στην… ουρά, για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η νεοφώτιστη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ φέρεται ως βασική υποψήφια για να… πει αντίο, ενώ κίνδυνο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από ομάδες που πέρσι κατάφεραν να σωθούν, όπως η Μπράιτον, η Μπέρνλι, η Νιούκαστλ κ.α.

 

Μακροχρόνια Στοιχήματα

Σε επίπεδο κορυφής, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ είναι τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Αναζητώντας τις άλλες δύο ομάδες που θα συμπληρώσουν τη ζώνη του Τσάμπιονς Λιγκ, ποντάρουμε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Συνεπώς, το ενδεχόμενο η πρώτη τετράδα να αποτελείται από Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι (με οποιαδήποτε σειρά κατάταξης) έχει απόδοση 4.50 στον Stoiximan.

Η Νόριτς εντυπωσίασε πέρσι στην Τσάμπιονσιπ, όπου πανηγύρισε την άνοδο κατακτώντας το πρωτάθλημα. Προφανώς φέτος η στόχευση αλλάζει, ωστόσο πρόκειται για ομάδα με ομοιογένεια, η οποία θέλει να καθιερωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ και ίσως να αποδειχθεί η καλύτερη από τις τρεις νεοφώτιστες, τερματίζοντας ψηλότερα από Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα. Στον Stoiximan προσφέρεται σε απόδοση 3.00 το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Αναφορικά με τις ομάδες που θα πουν... αντίο στην κατηγορία, θα σταθούμε στην Μπράιτον. Ο περσινός κακός δεύτερος γύρος την έφερε κοντά στον υποβιβασμό, τον οποίο απέφυγε μόνο και μόνο επειδή η Κάρντιφ ήταν χειρότερη. Φέτος, χωρίς τον επί σειρά ετών προπονητή Κρις Χιούτον στον πάγκο, η σεζόν μοιάζει δύσκολη. Στο 3.00 η απόδοση στη Novibet για πιθανό υποβιβασμό των «γλάρων»...

Εκτίμηση τελικής κατάταξης 1. Μάντσεστερ Σίτι, 2. Λίβερπουλ, 3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 4. Τότεναμ, 5. Τσέλσι, 6. Άρσεναλ, 7. Έβερτον, 8. Γουλβς, 9. Γουέστ Χαμ, 10. Λέστερ, 11. Γουότφορντ, 12. Μπόρνμουθ, 13. Κρίσταλ Πάλας, 14. Σαουθάμπτον, 15. Νόριτς, 16. Μπέρνλι, 17. Άστον Βίλα, 18. Νιούκαστλ, 19. Μπράιτον, 20. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

 

Σύστημα Διεξαγωγής

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 20 ομάδες. Έτσι, προκύπτουν δύο γύροι των 19 αγώνων, με τις ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές, μία σε κάθε έδρα. Η πρώτη σε βαθμούς κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ η δεύτερη η τρίτη και η τέταρτη της βαθμολογίας κερδίζουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πέμπτη της κατάταξης προκρίνεται στο Γιουρόπα Λιγκ. Στην ίδια διοργάνωση συμμετέχουν επίσης η ομάδα που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ και η ομάδα που θα στεφθεί Κυπελλούχος Αγγλίας. Αν αυτές έχουν κερδίσει ήδη την εκπροσώπησή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα), τότε η έκτη και η έβδομη θέση της βαθμολογίας καθίστανται «ευρωπαϊκές». Αναφορικά με την... ουρά, στην Τσάμπιονσιπ υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες της τελικής κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια: α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) βαθμοί στα μεταξύ τους, δ) εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους, ε) μπαράζ. Τα κριτήρια γ) έως ε) εφαρμόζονται μόνο αν κρίνεται τίτλος, υποβιβασμός ή ευρωπαϊκή έξοδος.

 

Οι 10 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Ρόντρι Μέσος Ατλέτικο Μαδρ. Μάν. Σίτι
Πούλισιτς Μεσοεπιθετικός Ντόρτμουντ Τσέλσι
Ντομπελέ Μέσος Λυών Τότεναμ
Μπισάκα Αμυντικός Κρίσταλ Πάλας Μάν. Γιουν.
Μαγκουάιρ Αμυντικός Λέστερ Μάν. Γιουν.
Πεπέ Μεσοπιθετικός Λιλ Άρσεναλ
Κουτρόνε Επιθετικός Μίλαν Γουλβς
Κεν Επιθετικός Γιουβέντους Έβερτον
Αλέ Επιθετικός Άιντραχτ Φρ. Γουέστ Χαμ
Ζοέλιντον Επιθετικός Χόφενχαϊμ Νιούκαστλ

 

 

Οι ομάδες της Premier League

Μάντσεστερ Σίτι

Τι έκανε πέρσι: Έδωσε σκληρή μάχη με τη Λίβερπουλ για την κατάκτηση του τίτλου και ήταν αυτή που στο τέλος... χαμογέλασε. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με τους τρεις εγχώριους τίτλους στο παλμαρέ της (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ) και αν υπάρχει ένα... ψεγάδι, αυτό είναι ο αποκλεισμός από την Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα (από Ιούλιο 2016). Ο Καταλανός θεωρείται από τους κορυφαίους τεχνικούς παγκοσμίως. Ξεκίνησε τη σπουδαία πορεία του με την Μπαρτσελόνα (2008-2012) και πέρασε πολλά από τα στοιχεία εκείνης της εκπληκτικής ομάδας στη σημερινή Μάντσεστερ Σίτι (φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, κατοχή μπάλας και γρήγορες πάσες, πίεση ψηλά κλπ.).

Γήπεδο: Etihad Stadium (55.097)

Μεταγραφές: Σε μια ομάδα που έχει κυριαρχήσει στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Παρελθόν αποτελούν ο σέντερ μπακ Κομπανί (στην Άντερλεχτ) και ο μέσος Ντελφ (στην Έβερτον), ενώ αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης ο εξαιρετικός μέσος Ρόντρι. Επίσης δόθηκαν χρήματα και ο μπακ Ντανίλο στη Γιουβέντους, για την απόκτηση του μπακ Κανσέλο.

Προετοιμασία: Η Σίτι έχει δώσει ήδη ένα επίσημο ματς, τον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ (ουσιαστικά το Σούπερ Καπ Αγγλίας) με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, όπου κατέκτησε το τρόπαιο με 5-4 στα πέναλτι (1-1 το 90λεπτο). Στα σημαντικότερα τεστ προετοιμασίας, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ασία, νίκησε 4-1 τη Γουέστ Χαμ και 3-1 τη Γιοκοχάμα, ενώ έφερε 0-0 με τη Γουλβς (ήττα 3-2 στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Θεωρείται και φέτος το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και έχει όλα τα εφόδια για να κόψει και πάλι πρώτη το νήμα. Η ποιότητά της είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ θα προσπαθήσει να κάνει επιτέλους το... κάτι παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Λίβερπουλ

Τι έκανε πέρσι: Διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, ωστόσο το έχασε από τη Μάντσεστερ Σίτι, τερματίζοντας δεύτερη. Παρόλα αυτά, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας στον τελικό την Τότεναμ, οπότε οι οπαδοί της είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.

Προπονητής: Γιούργκεν Κλοπ (από Οκτώβριο 2015). Ο Γερμανός έχει καταφέρει να κάνει τη Λίβερπουλ ξανά πρωταγωνίστρια, χωρίς να προδίδει στη φιλοσοφία του. Θιασώτης του επιθετικού και γρήγορου ποδοσφαίρου, διαθέτει πολλές συμπάθειες ακόμα και στις τάξεις των ουδέτερων ποδοσφαιρόφιλων στο Νησί. Αυτό που απομένει είναι να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που αγνοείται από το 1990!

Γήπεδο: Anfield (54.074)

Μεταγραφές: Ουσιαστικά η περσινή ομάδα έμεινε απείραχτη, καθώς δεν έφυγε κάποιος βασικός αλλά και δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης με άμεση προοπτική για την ενδεκάδα. Αποδεσμεύτηκαν ο σέντερ φορ Στάριτζ και ο αμυντικός Μορένο (στη Βιγιαρεάλ), ενώ ήρθαν -περισσότερο ως επένδυση για το μέλλον- ο αμυντικός Φαν ντεν Μπερχ από την Τσβόλε και ο επιθετικός Έλιοτ από τη Φούλαμ. Στην Κλαμπ Μπριζ μεταπήδησε ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μινιολέ, οπότε το κενό καλύφθηκε με τον Αντριάν (ελεύθερος από Γουέστ Χαμ).

Προετοιμασία: Έχει δώσει ήδη ένα επίσημο ματς, αυτό στο Κομιούνιτι Σιλντ (Σούπερ Καπ Αγγλίας) με τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου ηττήθηκε 5-4 στα πέναλτι (1-1 το ενενηντάλεπτο). Στα σημαντικότερα φιλικά, ηττήθηκε 3-2 από την Ντόρτμουντ, 2-1 από τη Σεβίλλη και 3-0 από τη Νάπολι, έφερε 2-2 με τη Σπόρτινγκ και επικράτησε 3-1 της Λυών.

Εκτίμηση: Δεν είναι μικρό πράγμα η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και η Λίβερπουλ ξεκινά τη σεζόν με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, αυτό που... καίει τους οπαδούς είναι να μην κλείσει η ομάδα τριακονταετία χωρίς πρωτάθλημα. Οι «ρεντς» θεωρούνται δεύτερο φαβορί για τον τίτλο πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι.

 

Τότεναμ

Τι έκανε πέρσι: Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ωστόσο αυτό δεν αρκούσε για να μείνει κοντά στις πρωτοπόρους Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, παίρνοντας τελικά την τέταρτη θέση. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πραγματοποίησε σπουδαία πορεία, φτάνοντας στον τελικό, όπου ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ. Από την περασμένο Απρίλιο αγωνίζεται στο καινούριο της γήπεδο.

Προπονητής: Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (από Μάιο 2014). Μπορεί να μην έχει κατακτήσει τίτλους με την Τότεναμ, όμως έχει καταφέρει να καθιερώσει τον λονδρέζικο σύλλογο στους «ισχυρούς» του αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, αυτό το πέτυχε με ελκυστικό ποδόσφαιρο. Συχνά – πυκνά το όνομά του έχει ακουστεί για τον πάγκο άλλων ομάδων, ωστόσο ο ίδιος επιλέγει να συνεχίσει στους «σπερς».

Γήπεδο: Tottenham Hotspur Stadium (62.062)

Μεταγραφές: Ο μπακ Τρίπιερ παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και αυτή ήταν η μοναδική αποχώρηση βασικού, ενώ αποδεσμεύτηκε ο βετεράνος σέντερ φορ Γιορέντε (συνήθως αναπληρωματικός). Εξαιρετικές οι προσθήκες των μέσων Ντομπελέ (από Λυών), Λο Σέλσο (από Μπέτις) και του μπακ - χαφ Σεσενιόν από τη Φούλαμ.

Προετοιμασία: Έδωσε πέντε δυνατά φιλικά. Νίκησε 3-2 τη Γιουβέντους και 1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφερε ισοπαλία 1-1 με την Ίντερ (ήττα 4-3 στα πέναλτι) και 2-2 με την Μπάγερν (νίκη 6-5 στα πέναλτι), ενώ ηττήθηκε 2-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εκτίμηση: Σταθερή η παρουσία της Τότεναμ τα τελευταία χρόνια στην πρώτη τετράδα, αυτός είναι ο βασικός στόχος και για τη νέα σεζόν. Η ομοιογένειά της, το γεγονός ότι θα αγωνίζεται από την αρχή του πρωταθλήματος στο νέο της γήπεδο και η... ταυτότητα που της έχει δώσει ο Ποτσετίνο είναι τα «όπλα» της για να τα καταφέρει.

 

Τσέλσι

Τι έκανε πέρσι: Παρά το καλό ξεκίνημα, έδειξε ότι δεν είχε τον τρόπο να ακολουθήσει τις πρωτοπόρους. Πολλά τα... σκαμπανεβάσματά της, τουλάχιστον διέσωσε τη χρονιά με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Προπονητής: Φρανκ Λάμπαρντ (νέος). Τέλος στην εποχή των Ιταλών τεχνικών, η Τσέλσι στράφηκε σε ένα δικό της παιδί, καθώς ο Λάμπαρντ υπήρξε εμβληματικός παίκτης των Λονδρέζων. Ο ίδιος έκανε καλή δουλειά πέρσι στην Τσάμπιονσιπ, ευρισκόμενος στο... τιμόνι της Ντέρμπι και πλέον δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο υψηλότερο επίπεδο.

Γήπεδο: Stamford Bridge (41.631)

Μεταγραφές: Στον σύλλογο έχει επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών και έτσι η μόνη προσθήκη είναι ο μεσοεπιθετικός Πούλισιτς, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τον χειμώνα και είχε μείνει στην Ντόρτμουντ ως δανεικός. Μεγάλο θέμα είναι η κάλυψη του κενού που αφήνει ο σούπερ σταρ Αζάρ, καθώς ο Βέλγος μεσοεπιθετικός μεταπήδησε στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έφυγε και ο σέντερ φορ Ιγουαΐν, που γύρισε στη Γιουβέντους (ήταν δανεικός στην Τσέλσι). Επίσης οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση του σέντερ φορ Μοράτα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, πωλήθηκε στην Άρσεναλ ο σέντερ μπακ Ντ. Λουίς και αποδεσμεύτηκε ο σέντερ μπακ Κέιχιλ (στην Κρίσταλ Πάλας).

Προετοιμασία: Τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των φιλικών. Στα πιο σημαντικά τεστ, νίκησε 2-1 την Μπαρτσελόνα και 5-3 τη Σάλτσμπουργκ, ενώ έφερε ισοπαλία 2-2 με την Γκλάντμπαχ.

Εκτίμηση: «Περίεργη» η σεζόν που ξεκινά, αφού ο Λάμπαρντ είναι μεν αγαπητός στους οπαδούς, αλλά δεν διαθέτει μεγάλη προπονητική εμπειρία. Αν συνυπολογιστεί η απώλεια του Αζάρ και η αδυναμία μεταγραφικής ενίσχυσης, γίνεται σαφές ότι το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα δυσκολεύει για την Τσέλσι.

 

Αρσεναλ

Τι έκανε πέρσι: Αρκετές οι μεταπτώσεις, μόνιμη η αβεβαιότητα στην άμυνα, πολλοί οι τραυματισμοί. Όλα τα παραπάνω εμπόδισαν την Άρσεναλ να μπει στην πρώτη τετράδα και οι «κανονιέρηδες» περιορίστηκαν στην πέμπτη θέση. Η ομάδα έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι.

Προπονητής: Ουνάι Έμερι (από Μάιο 2018). Ο Βάσκος ανέλαβε το δύσκολο έργο να διαδεχτεί τον επί σειρά ετών τεχνικό Αρσέν Βενγκέρ. Δεν τα πήγε άσχημα στην πρώτη του χρονιά, αλλά ούτε και εξαιρετικά. Είναι δεδομένο πως υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις από τον ίδιο και από την ομάδα εν όψει της νέας σεζόν.

Γήπεδο: Emirates (59. 867)

Μεταγραφές: Αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του μεσοεπιθετικού Πεπέ από τη Λιλ, καθώς τον παίκτη διεκδικούσαν και άλλες ομάδες. Ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι και αυτή του μέσου Σεμπάγιος από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθαν και οι Ντ. Λουίς (σέντερ μπακ από Τσέλσι), Τιέρνεϊ (αριστερός μπακ από Σέλτικ). Παρελθόν αποτελούν ο γκολκίπερ Τσεχ (τέλος καριέρας), ο σέντερ μπακ Κοσιελνί (στην Μπορντό), o μεσοεπιθετικός Ιγουόμπι (στην Έβερτον) και ο μέσος Ράμσεϊ (στη Γιουβέντους), ενώ αποδεσμεύτηκαν ο μπακ Λιχτστάινερ και ο επιθετικός Γουέλμπεκ (στη Γουότφορντ).

Προετοιμασία: Τα φιλικά ολοκληρώθηκαν με τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Στα πιο σημαντικά από αυτά, η Άρσεναλ νίκησε 2-1 την Μπάγερν και 3-0 τη Φιορεντίνα, έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης (ήττα 3-2 στα πέναλτι), ενώ ηττήθηκε 2-1 τόσο από τη Λυών όσο και από την Μπαρτσελόνα.

Εκτίμηση: Ο στόχος της Άρσεναλ είναι να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο και να επιστρέψει στην πρώτη τετράδα, ώστε να αγωνιστεί ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα έχει ελπίδες να το πετύχει, εφόσον ο Έμερι βρει λύση στις περσινές αδυναμίες, ώστε να αντέξει η ομάδα τον έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο κορυφής.

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τι έκανε πέρσι: Κακή σεζόν, κάτι που φάνηκε από την αρχή. Προβληματικά αποδυτήρια, κακό ποδόσφαιρο, γκρίνια στην εξέδρα. Όλα αυτά χρεώθηκαν στον Ζοζέ Μουρίνιο και η ομάδα προχώρησε σε αλλαγή προπονητή. Η πρόσκαιρη βελτίωση επανέφερε την ηρεμία, αλλά δεν έφτανε για να... σώσει τη χρονιά, με τη Γιουνάιτεντ να τερματίζει στην έκτη θέση.

Προπονητής: Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (από Δεκέμβριο 2018). Ο Νορβηγός, που υπήρξε στο παρελθόν εμβληματικός παίκτης της Γιουνάιτεντ, ήρθε ως προσωρινή λύση μετά το «διαζύγιο» του κλαμπ με τον Μουρίνιο. Η βελτίωση στα αποτελέσματα τον βοήθησε να μονιμοποιηθεί στην τεχνική ηγεσία, αν και στη συνέχεια η απόδοση της ομάδας έπεσε. Ως προπονητής έχει δουλέψει προηγουμένως στην Κάρντιφ και στη Μόλντε.

Γήπεδο: Old Trafford (74.994)

Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι αμυντικοί Μπισάκα (από Κρίσταλ Πάλας), Μαγκουάιρ (από Λέστερ, 80 εκ. λίρες, παγκόσμιο ρεκόρ δαπάνης για αμυντικό) και ο ταλαντούχος μέσος Τζέιμς από τη Σουόνσι. Αποχώρησαν ο σέντερ φορ Λουκάκου (στην Ίντερ), ο μπακ – χαφ Βαλένσια (στη Λίγκα Κίτο) και ο μέσος Ερέρα (στην Παρί Σεν Ζερμέν).

Προετοιμασία: Ολοκλήρωσε χωρίς ήττα τα φιλικά. Στα πιο σημαντικά επικράτησε 4-0 της Λιντς, 1-0 της Ίντερ, 2-1 της Τότεναμ και 1-0 της Κρίστιανσουντ, ενώ έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Μίλαν (νίκη 5-4 στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Πόσο χειρότερα μπορεί να τα πάει φέτος η Γιουνάιτεντ; Ο Σόλσκιερ αισιοδοξεί ότι η ομάδα μπορεί να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο και η τετράδα αποτελεί μίνιμουμ στόχο. Το ρόστερ διαθέτει ποιότητα, η οποία όμως πρέπει να βγει στο γήπεδο, κάτι που πέρσι δεν συνέβη. Επίσης, ο Σόλσκιερ δεν έχει... άνεση χρόνου και αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, θα βρεθεί νωρίς – νωρίς αντιμέτωπος με την γκρίνια και την αμφισβήτηση.

 

Γουλβς

Τι έκανε πέρσι: Ήταν νεοφώτιστη στην Πρέμιερ, όμως δεν αρκέστηκε στο να... επιβιώσει. Επιβεβαιώνοντας το καλό υλικό της, τα πήγε περίφημα, τερμάτισε στην έβδομη θέση και κέρδισε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Νούνο Εσπίριτο Σάντο (από Μάιο 2017). Είναι το εξέχον μέλος της έντονης πορτογαλικής παροικίας που συναντάμε στη Γουλβς και διακρίνεται για τη μεθοδικότητά του. Πρόκειται για τον τεχνικό που ανέβασε την ομάδα από την Τσάμπιονσιπ, ως πρωταθλήτρια και την οδήγησε σε μια εξαιρετική πρώτη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Γήπεδο: Molineux (31.700)

Μεταγραφές: Ουσιαστικά, ο περσινός κορμός έμεινε απείραχτος, αφού δεν έφυγε κάποιος βασικός. Απέκτησε από τη Μίλαν τον επιθετικό Κουτρόνε, αξιόλογη προσθήκη θεωρείται και εκείνη του αμυντικού Βαγιέχο, ο οποίος ήρθε δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Προετοιμασία: Λόγω της συμμετοχής στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, η Γουλβς έδωσε λίγα φιλικά και αυτά νωρίς. Επί κινεζικού εδάφους επικράτησε 4-0 της Νιούκαστλ και έφερε ισοπαλία χωρίς γκολ με τη Μάντσεστερ Σίτι (νίκη 3-2 στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Η Γουλβς απέδειξε την ποιότητά της και θέλει να βαδίσει πάνω στα περσινά χνάρια. Βέβαια, φαντάζει δύσκολο να ξεπεράσει την έβδομη θέση, ειδικά από τη στιγμή που θα υπάρχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Ωστόσο, κάπου εκεί κοντά αναμένεται να κινηθεί.

 

Έβερτον

Τι έκανε πέρσι: Είχε ως στόχο τη διεκδίκηση ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αλλά δεν... έπεισε ότι θα μπορέσει να τον πετύχει. Δεν κατάφερε να βρει την απαιτούμενη σταθερότητα και διάρκεια στην απόδοσή της, παρότι κάποιες φορές έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Τερμάτισε στην όγδοη θέση.

Προπονητής: Μάρκο Σίλβα (Από Μάιο 2018). Γνωστός στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό μετά από την επιτυχημένη παρουσία του στον Ολυμπιακό. Προσπαθεί να καθιερωθεί στην Αγγλία, δεν κατάφερε κάτι ιδιαίτερο σε Χαλ και Γουότφορντ, εντούτοις θεωρείται αξιόλογος τεχνικός. Συνήθως δημιουργεί αξιόπιστες αμυντικά ομάδες, οι οποίες πάντως προσφέρουν καλό θέαμα.

Γήπεδο: Goodison Park (39.572)

Μεταγραφές: Οι σημαντικότερες προσθήκες ήταν αυτές του επιθετικού Κεν (από Γιουβέντους), του τερματοφύλακα Λεσλ (από Χάντερσφιλντ), του αμυντικού Σιντιμπέ (δανεικός από Μονακό), του μεσοεπιθετικού Ιγουόμπι (από Άρσεναλ) και των μέσων Ντελφ (από Μάντσεστερ Σίτι), Γκμπαμέν (από Μάιντς). Αποχώρησαν ο έμπειρος σέντερ μπακ Τζαγκιέλκα (στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), οι μέσοι Γκεγέ (στην Παρί Σεν Ζερμέν), ΜακΚάρθι (στην Κρίσταλ Πάλας) και οι μεσοεπιθετικοί Λούκμαν (στη Λειψία), Βλάσιτς (στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Προετοιμασία: Δεν... ενθουσίασε με την εικόνα της στα φιλικά Έφερε ισοπαλία χωρίς γκολ με Σιόν, Γουίγκαν και Βέρντερ Βρέμης, νίκησε 1-0 τη Μονακό, ενώ ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από τη Σεβίλλη και με 3-1 από τη Μάιντς.

Εκτίμηση: Οι φίλοι της Έβερτον θέλουν να δουν την ομάδα να αγωνίζεται ξανά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προκειμένου αυτό να συμβεί, δεν αρκεί η ποιότητα στο ρόστερ, αλλά θα χρειαστεί και η σταθερότητα που τόσο έλειψε πέρσι. Επιπλέον, ο Σίλβα δεν θα έχει την ίδια πίστωση χρόνου που είχε τη σεζόν που πέρασε, όταν και ήταν νεοφερμένος τεχνικός.

 

Λέστερ

Τι έκανε πέρσι: Πολλά τα πάνω – κάτω στην απόδοσή της, και μόνιμη... γκρίνια από τις εξέδρες για το όχι και τόσο καλό θέαμα. Η αλλαγή προπονητή φάνηκε να κάνει καλό στην ομάδα, η οποία έπαιξε πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει σε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, τερματίζοντας ένατη. Κατά τα άλλα, η χρονιά σημαδεύτηκε από τον θάνατο του ιδιοκτήτη της σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Προπονητής: Μπρένταν Ρότζερς (από Φεβρουάριο 2019). Διαδέχτηκε τον Κλοντ Πιελ και το... στοίχημα που έβαλε ήταν να ανεβάσει επίπεδο τη Λέστερ, χωρίς να κάνει... εκπτώσεις στο θέαμα. Στους λίγους μήνες που κοουτσάρισε την ομάδα, οι εντυπώσεις ήταν θετικές. Στο παρελθόν έχει δουλέψει σε Γουότφορντ, Ρέντινγκ, Σουόνσι, Λίβερπουλ και Σέλτικ, οπότε έχει παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο.

Γήπεδο: King Power (32. 312)

Μεταγραφές: Ο μεσοεπιθετικός Αγιόσε Πέρες, που αποκτήθηκε από τη Νιούκαστλ, θεωρείται η σημαντικότερη προσθήκη, ενώ αξιόλογη προσθήκη είναι και ο μέσος Πράετ (από Σαμπντόρια). Αποδεσμεύτηκαν ο σέντερ φορ Οκαζάκι και ο δεξιός μπακ Σίμπσον. Πωλήθηκε για 80 εκατ. λίρες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο πολύτιμος σέντερ μπακ Μαγκουάιρ.

Προετοιμασία: Παρέμεινε αήττητη στα φιλικά, με πέντε νίκες και μια ισοπαλία. Στα σημαντικότερα τεστ έφερε 2-2 με τη Ρόδεραμ, ενώ νίκησε με 2-1 τόσο τη Στόουκ όσο και την Αταλάντα.

Εκτίμηση: Το ζητούμενο για τη Λέστερ είναι διπλό, καθώς οι οπαδοί περιμένουν από την ομάδα να τερματίσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά, παίζοντας ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ο Ρότζερς μοιάζει να είναι ο κατάλληλος προπονητής για να υπηρετήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ, ενώ έχει στη διάθεσή του ένα αξιόλογο ρόστερ. Υπό προϋποθέσεις, οι «αλεπούδες» μπορούν να διεκδικήσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Γουέστ Χαμ

Τι έκανε πέρσι: Τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, όταν και είχε εμπλακεί σε σενάρια υποβιβασμού. Παρόλα αυτά, δεν ήταν τόσο βελτιωμένη ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις ευρωπαϊκό εισιτήριο και κατέλαβε την δέκατη θέση.

Προπονητής: Μανουέλ Πελεγκρίνι (από Μάιο 2018). Εγνωσμένης αξίας και έμπειρος τεχνικός ο Χιλιανός, έχει δουλέψει στο παρελθόν σε συλλόγους πρώτης γραμμής (Ρίβερ Πλέιτ, Βιγιαρεάλ, Μάλαγα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι κ.α.). Κατάφερε πέρσι να βελτιώσει την εικόνα της Γουέστ Χαμ και φέτος βάζει ψηλότερα τον πήχη.

Γήπεδο: London Stadium (60.000)

Μεταγραφές: Οι αφίξεις του μεσοεπιθετικού Φορνάλς (από Βιγιαρεάλ) και των σέντερ φορ Αλέ (από Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Αγέτι (από Βασιλεία) μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησε ο επιθετικός Αρναούτοβιτς (στην κινεζική Σανγκάη). Αποχώρησαν επίσης οι μέσοι Ομπιάνγκ (στη Σασουόλο), Νασρί (στην Άντερλεχτ), Φερνάντες (στη Μάιντς), Όξφορντ (στην Άουγκσμπουργκ) και ο επιθετικός Πέρες (στην Αλαβές). Στο ρόστερ προστέθηκαν δύο τερματοφύλακες, ο Μάρτιν (από Μίλγουολ) και ο Ρομπέρτο (από Εσπανιόλ, πέρασε στο παρελθόν από τον Ολυμπιακό).

Προετοιμασία: Επί κινεζικού εδάφους ηττήθηκε 4-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι και 1-0 από τη Νιούκαστλ. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, νίκησε 1-0 τη Φούλαμ και 5-3 τη Χέρτα, ενώ έφερε ισοπαλία 2-2 με την Μπιλμπάο (ήττα 4-2 στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι η Γουέστ Χαμ κινήθηκε δυνατά στις μεταγραφές, κάτι που μαρτυρά τις φιλοδοξίες της για μια ακόμα καλύτερη παρουσία. Υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε να ξεπεράσει την περσινή δέκατη θέση και ενδεχομένως να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Γουότφορντ

Τι έκανε πέρσι: Θετικό το πρόσημο, με καλύτερη στιγμή την παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι. Στο πρωτάθλημα κατέλαβε την ενδέκατη θέση, μαζεύοντας 50 βαθμούς, κάτι που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ.

Προπονητής: Χάβι Γκράσια (από Ιανουάριο 2018). Ο Ισπανός (πέρασε και από την Ελλάδα, έχοντας εργαστεί σε Ολυμπιακό Βόλου και Κέρκυρα) απέδειξε σε όσους τον αμφισβητούσαν ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον πάγκο της Γουότφορντ. Κέρδισε με το... σπαθί του το δικαίωμα να συνεχίσει, όταν μάλιστα οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Γουότφορντ δεν το έχουν σε τίποτα να αλλάξουν προπονητή. Πέρσι υιοθέτησε ένα περίεργο σύστημα (κάτι σαν 4-2-2-2), ωστόσο δικαιώθηκε από τα αποτελέσματα.

Γήπεδο: Vicarage Road (21.577)

Μεταγραφές: H ενίσχυση σε όλες τις θέσεις είναι γεγονός. Από τους νεοφερμένους ξεχωρίζουν ο αμυντικός Ντόουσον (από Γουέστ Μπρομ), ο μέσος Ντέλε-Μπασίρου (από Μάντσεστερ Σίτι), ο μεσοεπιθετικός Σαρ (από Ρεν, 25 εκ. λίρες, ρεκόρ δαπάνης για το κλαμπ) και οι επιθετικοί Γουέλμπεκ (από Άρσεναλ), Πέδρο (από Φλουμινένσε). Δεν αποχώρησε κάποιος βασικός.

Προετοιμασία: Τρεις νίκες και μία ισοπαλία ήταν ο απολογισμός σε τέσσερα φιλικά. Έχασε 2-1 από τον Άγιαξ, ενώ επικράτησε με το ίδιο σκορ της Λεβερκούζεν και της Σοσιεδάδ και 1-0 της ΚΠΡ.

Εκτίμηση: Στη Γουότφορντ μοιάζουν αποφασισμένοι να... πατήσουν πάνω στην περσινή σεζόν, διατηρώντας τον προπονητή και τον βασικό κορμό. Οι «χόρνετς» έχουν την ποιότητα να διεκδικήσουν θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα, ενώ «κρυφοκοιτάζουν» τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

 

Κρίσταλ Πάλας

Τι έκανε πέρσι: Είχε ως βασικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία και τα κατάφερε με σχετική άνεση. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητά της και έκανε... ζημιές σε κάποιες από τις ισχυρές ομάδες του πρωταθλήματος (π.χ. Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτετ). Τερμάτισε στη δωδέκατη θέση.

Προπονητής: Ρόι Χόντσον (από Σεπτέμβριο 2017). Εμπειρότατος τεχνικός, έχει περάσει από τους πάγκους πολλών ομάδων, μεταξύ αυτών και της εθνικής Αγγλίας. Την τελευταία διετία τα πηγαίνει μια χαρά στην Κρίσταλ Πάλας, ενώ στις 23 του περασμένου Φεβρουαρίου έγινε ο γηραιότερος που έχει κοουτσάρει σε αγώνα Πρέμιερ Λιγκ (71 ετών και 198 ημερών)! Παρόλο που αρκετοί τον θεωρούν παρωχημένο και... παλαιάς κοπής, παραμένει για άλλη μια χρονιά στις... επάλξεις.

Γήπεδο: Selhurst Park (25.456)

Μεταγραφές: Το ταμείο γέμισε με την παραχώρηση του αμυντικού Μπισάκα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ για άλλη μια χρονιά ο σύλλογος δέχεται... πρέσινγκ για την πώληση του πολύτιμου μεσοεπιθετικού Ζαχά. Αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Χέντερσον (από Νότιγχαμ), ο σέντερ μπακ Κέιχιλ (από Τσέλσι), οι μέσοι Καμαράσα (από Μπέτις), ΜακΚάρθι (από Έβερτον) και σε μόνιμη βάση ο επιθετικός Τζ. Αγιού (από Σουόνσι, ήταν δανεικός πέρσι στην Πάλας).

Προετοιμασία: Μία νίκη, δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες ήταν ο απολογισμός στα φιλικά. Στην Ελβετία έφερε 1-1 με τη Λουκέρνη (νίκη 6-5 στα πέναλτι) και ηττήθηκε 2-0 από τη Γιουνγκ Μπόις. Στα σημαντικότερα υπόλοιπα τεστ, έχασε 1-0 από τη Νότιγχαμ και 4-0 από τη Χέρτα, ενώ νίκησε 5-0 την Μπρίστολ Σίτι.

Εκτίμηση: Βάσει λογικής, οι Λονδρέζοι δεν θα έχουν πρόβλημα να μείνουν και φέτος στην κατηγορία. Ο Χόντσον, παρότι κατηγορείται ως συντηρητικός, έχει δώσει στην ομάδα χαρακτήρα και ξέρει τον τρόπο να μαζεύει τους βαθμούς που χρειάζονται. Από την άλλη, μοιάζει δύσκολο με το τωρινό ρόστερ να υπάρχουν απαιτήσεις για κάτι περισσότερο. Σημαντικό θέμα βέβαια είναι και η εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό, καθώς κυκλοφορούν φήμες περί αποχώρησης των Αμερικάνων επενδυτών/συνιδιοκτητών.

 

Νιούκαστλ

Τι έκανε πέρσι: Τηρουμένων των αναλογίων και με βάση την ποιότητα του ρόστερ της, τα πήγε μια χαρά. Είχε ως βασικό μέλημα να μείνει μακριά από... περιπέτειες και τα κατάφερε. Θεαματικό ποδόσφαιρο δεν προσέφερε, αλλά δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Κατέλαβε την δέκατη τρίτη θέση.

Προπονητής: Στιβ Μπρους (νέος). Στα μέσα Ιουλίου άφησε τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ για να αναλάβει τη Νιούκαστλ. Έμπειρος τεχνικός, καλείται να διαδεχτεί τον επιτυχημένο Ράφα Μπενίτεθ. Μερίδα οπαδών αντέδρασε στην πρόσληψή του, αφενός επειδή τον θεωρεί «πιόνι του ιδιοκτήτη» και κατώτερο σε σύγκριση με τον Μπενίτεθ, αφετέρου λόγω... παρελθόντος, αφού ο Μπρους διατέλεσε παλαιότερα προπονητής της... μισητής γειτόνισσας Σάντερλαντ!

Γήπεδο: St James' Park (52.405)

Μεταγραφές: Από αυτούς που έφυγαν, σημαντικότεροι ήταν οι επιθετικοί Ροντόν (αγωνιζόταν ως δανεικός από Γουέστ Μπρομ, πωλήθηκε στην κινεζική Νταλιάν), Πέρες (στη Λέστερ), Χοσέλου (στην Αλαβές) και ο μέσος Ντιαμέ (στην Αλ Αχλί). Η ενίσχυση στη γραμμή κρούσης ήταν επιβεβλημένη και η άφιξη του Ζοέλιντον (από Χόφενχαϊμ, 40 εκ. λίρες, ρεκόρ δαπάνης για τον σύλλογο) αφήνει πολλές υποσχέσεις, ενώ αποκτήθηκε και ο Κάρολ (ελεύθερος από Γουέστ Χαμ, έχει αγωνιστεί και παλαιότερα στη Νιούκαστλ). Σημαντική προσθήκη θεωρείται επίσης ο μεσοεπιθετικός Σεντ – Μαξιμέν (από Νις), ενώ αποκτήθηκε και ο αμυντικός Κραφθ (από Αμιάν).

Προετοιμασία: Επί ασιατικού εδάφους ηττήθηκε 4-0 από τη Γουλβς και νίκησε 1-0 τη Γουέστ Χαμ. Επιστρέφοντας στο Νησί, έχασε 2-1 από την Πρέστον, ενώ επικράτησε 3-1 της Χιμπέρνιαν και 2-1 της Σεντ Ετιέν.

Εκτίμηση: Από τα μεγάλα... ερωτηματικά της φετινής Πρέμιερ η Νιούκαστλ. Ο Μπενίτεθ είχε φτιάξει μια ομάδα που δεν εντυπωσίαζε, αλλά κατάφερνε να... επιβιώνει χωρίς μεγάλη βοήθεια από τη διοίκηση. Απομένει να φανεί αν θα κάνει το ίδιο ο Μπρους, ο οποίος αντιμετωπίζεται ήδη με σκεπτικισμό από τους οπαδούς. Οι τελευταίοι άλλωστε είναι σε... πόλεμο εδώ και καιρό με τον ιδιοκτήτη Μάικ Άσλι και το όλο κλίμα μόνο υγεία δεν αποπνέει. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τα... μπλεξίματα.

Μπόρνμουθ

Τι έκανε πέρσι: Για άλλη μια σεζόν έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει επίπεδο. Της έλειψε η διάρκεια στην απόδοση και η αμυντική συνοχή, ενώ εμφανίστηκε ευάλωτη μακριά από την έδρα της. Τερμάτισε στην δέκατη τέταρτη θέση.

Προπονητής: Έντι Χάουι (από Οκτώβριο 2012, δεύτερη θητεία). Έχει υπηρετήσει την Μπόρνμουθ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι παρέλαβε την ομάδα στις μικρές κατηγορίες και την έφερε στην Πρέμιερ Λιγκ. Επιμένει στο στρωτό και επιθετικό ποδόσφαιρο ανεξαρτήτως ισχύος του αντιπάλου, κάτι που αναμφίβολα τον έχει βοηθήσει να ανεβάσει τις μετοχές του.

Γήπεδο: Vitality Stadium (11.360)

Μεταγραφές: Από αυτούς που αποχώρησαν, σημαντικότεροι ήταν ο σέντερ μπακ Μινγκς (στην Άστον Βίλα) και ο σέντερ φορ Μουσέ (στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ). Αποκτήθηκαν οι μπακ Κέλι (από Μπρίστολ Σίτι), Στέισι (από Λούτον), ο μέσος Μπίλινγκ (από Χάντερσφιλντ) και οι μεσοεπιθετικοί Ντανζούμα (από Κλαμπ Μπριζ), Γουίλσον (δανεικός από Λίβερπουλ).

Προετοιμασία: Στην Ισπανία νίκησε 3-2 τη Γουίμπλεντον και ηττήθηκε 2-1 από την Τζιρόνα. Γυρίζοντας στην Αγγλία, έφερε 0-0 με τη Γουέστ Μπρομ, επικράτησε 3-1 της Μπρέντφορντ και 3-0 της Λυών, ενώ έχασε 4-3 από τη Λάτσιο.

Εκτίμηση: Δεν περιμένουμε εκπλήξεις από την Μπόρνμουθ. Είναι μια ομάδα ευχάριστη για όσους παρακολουθούν τους αγώνες της, αφού προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και βοηθά στο να έχουν θέαμα τα παιχνίδια της. Από την άλλη, μοιάζει να υπάρχει όριο στις δυνατότητές της, καθώς δύσκολα θα βρεθεί στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Λογικά δεν θα κινδυνέψει, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει την περσινή δέκατη τέταρτη θέση.

 

Μπέρνλι

Τι έκανε πέρσι: Έχοντας στην αρχή της σεζόν να διαχειριστεί και τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, φάνηκε να... πελαγώνει. Στη συνέχεια, έχοντας απαλλαγεί από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, κατάφερε να μαζέψει τους βαθμούς που χρειαζόταν για να μείνει στην κατηγορία. Τερμάτισε στην δέκατη πέμπτη θέση.

Προπονητής: Σον Ντάιτς (από Οκτώβριο 2012). Έχει ταυτιστεί με την Μπέρνλι. Καταφέρνει και κρατάει την ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να έχει μεγάλο μπάτζετ και ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ στη διάθεσή του. Έχει αναγάγει σε όπλο την αμυντική λειτουργία (άλλωστε δεν έχει άλλη επιλογή), όμως θα ήταν παράλογο να του ζητηθεί θεαματικό ποδόσφαιρο.

Γήπεδο: Turf Moor (22.546)

Μεταγραφές: Είναι γνωστό ότι η Μπέρνλι δεν έχει περιθώρια για μεγάλα έξοδα. Ο αριστερός μπακ Πίετερς (από Στόουκ), ο επιθετικός Ροντρίγκες (από Γουέστ Μπρομ), ο μέσος Ντρινκγουότερ (δανεικός από Τσέλσι) και ο τερματοφύλακας Πίκοκ – Φάρελ (από Λιντς) ξεχωρίζουν από τους νεοφερμένους. Από όσους έφυγαν, σημαντικότεροι ήταν ο επιθετικός Κράουτς (ολοκλήρωσε την καριέρα του), ο μπακ Γουόρντ (στη Στόουκ) και ο τερματοφύλακας Χίτον (στην Άστον Βίλα).

Προετοιμασία: Στα φιλικά είχε έξι νίκες, μία ισοπαλία και δυο ήττες, ωστόσο αντιμετώπισε αρκετές ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Στα πιο σημαντικά τεστ έφερε 2-2 με τη Γουίγκαν, ενώ νίκησε 6-1 τη Νις και 2-0 την Πάρμα.

Εκτίμηση: Με τη γνωστή... αντιτουριστική συνταγή, η Μπέρνλι θα επιδιώξει και φέτος να μείνει στην κατηγορία. Δυναμικό ποδόσφαιρο, σίγουρα όχι ελκυστικό, αρκεί να γίνεται η... δουλειά και να μαζεύονται οι πόντοι. Όποιος θέλει θέαμα, ας το αναζητήσει αλλού! Το θέμα είναι ο Μάιος να βρει την ομάδα από τη 17η θέση και πάνω. Τα υπόλοιπα μικρή σημασία έχουν...

 

Σάουθαμπτον

Τι έκανε πέρσι: Για άλλη μια σεζόν έπαιξε με τη... φωτιά, αλλά δεν κάηκε. Τη βοήθησε η αλλαγή προπονητή τον Δεκέμβριο ώστε να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και να εξασφαλίσει την παραμονή της. Τερμάτισε δέκατη έκτη.

Προπονητής: Ραλφ Χάζενχουτλ (από Δεκέμβριο 2018). Ο Αυστριακός «έφτιαξε όνομα» σε γερμανικούς συλλόγους και η Σαουθάμπτον είναι η πρώτη του δουλειά στην Αγγλία. Πιστώνεται την παραμονή της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ και φέτος προσπαθεί να την «χτίσει» πάνω σε νέες βάσεις.

Γήπεδο: St Mary's Stadium (32.505)

Μεταγραφές: H σημαντικότερες αποχωρήσεις ήταν αυτές του αμυντικού Τάργκετ (στην Άστον Βίλα) και του επιθετικού Όστιν (στη Γουέστ Μπρομ). Αποκτήθηκε σε μόνιμη βάση ο επιθετικός Ινγκς από τη Λίβερπουλ (ήταν δανεικός πέρσι), ενώ η γραμμή κρούσης ενισχύθηκε και με τον Άνταμς (από Μπέρμιγχαμ). Στο ρόστερ προστέθηκε και ο μέσος Ντζενεπό (Σταντάρ Λιέγης).

Προετοιμασία: Στα σημαντικότερα φιλικά, έφερε 1-1 στην Αυστρία με την Άλταχ και νίκησε 3-1 στην Ολλανδία τη Φέγενορντ. Επί αγγλικού εδάφους επικράτησε 3-1 της Πρέστον και 2-0 της Κολωνίας.

Εκτίμηση: Ο Χάζενχουτλ είναι φιλόδοξος προπονητής και έχει τονίσει ότι δεν ταιριάζει στη Σαουθάμπτον να παλεύει για την παραμονή της. Το θέμα είναι κατά πόσο οι «άγιοι» μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερη πορεία φέτος, με το υλικό που διαθέτουν. Αν όλα πάνε καλά πάντως, μπορούν να ξεπεράσουν την περσινή 16η θέση.

 

Μπράιτον

Τι έκανε πέρσι: Η πορεία στο πρώτο μισό της σεζόν έδινε την εντύπωση ότι η Μπράιτον δεν θα κινδυνέψει. Στη συνέχεια όμως την πήρε η... κατηφόρα και κινδύνεψε ακόμα και με υποβιβασμό. Σώθηκε με... μπόλικο άγχος, καταλαμβάνοντας την δέκατη έβδομη θέση.

Προπονητής: Γκρέιαμ Πότερ (νέος). Ήρθε από τη Σουόνσι με καλές συστάσεις, διαδέχεται τον επί σειρά ετών τεχνικό Κρις Χιούτον και οι ιδέες του είναι ενδιαφέρουσες. Έχει επιρροές από τον Γουαρδιόλα και γενικά από την ισπανική σχολή προπονητών, δεν διστάζει να πειραματιστεί με σχήματα και τακτικές, ενώ αλλάζει πλάνα και διάταξη ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Γήπεδο: Amex Stadium (30.750)

Μεταγραφές: Από όσους έφυγαν, σημαντικότεροι ήταν ο μεσοεπιθετικός Νοκάρ (στη Φούλαμ) και ο αμυντικός Μπρούνο (τέλος καριέρας). Από τις νέες αφίξεις, οι πιο αξιόλογες είναι εκείνες του μεσοεπιθετικού Τροσάρ (από Γκενκ), του μέσου Μόοι (από Χάντερσφιλντ), του σέντερ φορ Μοπέ (από Μπρέντφορντ) και του αμυντικού Γουέμπστερ (από Μπρίστολ Σίτι).

Προετοιμασία: Τέσσερις νίκες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των πέντε φιλικών που έδωσε. Στα πιο σημαντικά τεστ, ηττήθηκε 2-1 από τη Φούλαμ, ενώ επικράτησε 4-0 της Μπέρμιγχαμ και 2-1 της Βαλένθια.

Εκτίμηση: Πολλά τα ερωτηματικά για τη φετινή Μπράιτον. Έχει μεν έναν υποσχόμενο προπονητή, αλλά είναι αμφίβολο αν η φιλοσοφία του Πότερ ταιριάζει με ομάδα που θέτει ως βασικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Επιπλέον, δεν διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη αναβάθμιση στο ρόστερ. Μετά τα περσινά... μπλεξίματα, ίσως φέτος τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα.

 

Νόριτς

Τι έκανε πέρσι: Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι περίμεναν τέτοια πορεία στην Τσάμπιονσιπ. Άφησε πίσω της ομάδες με υψηλότερο μπάτζετ και συνδύασε την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και όλα αυτά, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο...

Προπονητής: Ντάνιελ Φάρκε (από Μάιο 2017). Ήρθε από την δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ και αναμόρφωσε τη Νόριτς. Ο Γερμανός δεν χρειάστηκε μεγάλο μπάτζετ για να τα καταφέρει και συνέδεσε το όνομά του με την επιστροφή της ομάδας στα μεγάλα... σαλόνια.

Γήπεδο: Carrow Road (27.244)

Μεταγραφές: Έγινε προσπάθεια ενδυνάμωσης του ρόστερ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Πρέμιερ, ενώ διατηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του βασικού κορμού. Από τους νεοφερμένους ξεχωρίζουν οι Ντρμιτς (επιθετικός, από Γκλάντμπαχ), Φέρμαν (τερματοφύλακας, δανεικός από Σάλκε), Μπάιραμ (μπακ, από Γουέστ Χαμ), Αμάντου (μέσος, από Σεβίλλη).

Προετοιμασία: Στη Γερμανία, η Νόριτς έφερε 2-2 με την Μπίλεφελντ και νίκησε 2-1 τη Σάλκε. Επί αγγλικού εδάφους νίκησε 5-1 τη Λούτον και 1-0 την Τουλούζ, ενώ ηττήθηκε 3-1 από την Μπρέντφορντ και 4-1 από την Αταλάντα.

Εκτίμηση: Η Νόριτς είναι υπόδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι σύλλογοι του δικού της βεληνεκούς, στηριζόμενη σε παίκτες που αναδεικνύει η ίδια, χωρίς να ξοδεύει πολλά σε μεταγραφές. Βασίζεται στην ομοιογένεια και στην καλή δουλειά που έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια ο Φάρκε. Πρωταρχικός στόχος η παραμονή στην κατηγορία, μοιάζει ικανή να τα καταφέρει.

 

Σέφιλντ Γιουν.

Τι έκανε πέρσι: «Αθόρυβη» αλλά και με σταθερή απόδοση, διατηρήθηκε κοντά στην κορυφή σε όλη τη διάρκεια της περσινής Τσάμπιονσιπ και κατάφερε να πάρει το δεύτερο απευθείας εισιτήριο για την Πρέμιερ, τερματίζοντας πίσω από την πρωταθλήτρια Νόριτς.

Προπονητής: Κρις Γουάιλντερ (από Μάιο 2016). Πρόκειται για τον αναμορφωτή της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, καθώς ανέλαβε την ομάδα στην Α' Αγγλίας και μέσα σε τρία χρόνια την έφερε στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο παρελθόν υπήρξε και ποδοσφαιριστής των «λεπίδων», οπότε έχει ευρεία αποδοχή στις τάξεις των οπαδών.

Γήπεδο: Bramall Lane (32.702)

Μεταγραφές: Αρκετές οι νέες προσθήκες, αφού η ομάδα χρειάζεται «ενέσεις» ποιότητας και εμπειρίας για να σταθεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Ξεχωρίζουν οι αφίξεις των Τζαγκιέλκα (σέντερ μπακ από Έβερτον), Ρόμπινσον (μεσοεπιθετικός από Πρέστον), Μουσέ (σέντερ φορ από Μπόρνμουθ), ΜακΜπέρνι (σέντερ φορ από Σουόνσι), Μπέσιτς (μέσος, δανεικός από Έβερτον). Δεν «έχασε» κάποιον βασικό που θα δυσκολευτεί να αναπληρώσει.

Προετοιμασία: Στην Πορτογαλία, η Σέφιλντ επιβλήθηκε 1-0 της Μπέτις. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ηττήθηκε 2-1 από την Μπέρτον και 3-1 από τη Ρεμς, ενώ κέρδισε 2-0 τη Νορθάμπτον, 5-0 την Τσέστερφιλντ και 4-1 την Μπάρνσλεϊ.

Εκτίμηση: Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ καλείται να διαψεύσει όσους τη θεωρούν ως το μεγαλύτερο φαβορί για τον υποβιβασμό. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο πρόκειται για ομάδα καλοδουλεμένη και μαχητική. Ποντάρει στην έδρα της και στην... άγνοια κινδύνου που τη χαρακτηρίζει.

 

Άστον Βίλα

Τι έκανε πέρσι: Έχοντας αλλάξει προπονητή το φθινόπωρο, ήταν εντυπωσιακή από τον Μάρτιο και μετά. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση της Τσάμπιονσιπ και πήρε το τελευταίο εισιτήριο για την άνοδο, μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ.

Προπονητής: Ντιν Σμιθ (από Οκτώβριο 2018). Η καλή δουλειά που έκανε στην Μπρέντφορντ ήταν το... διαβατήριο για να αναλάβει την Άστον Βίλα, της οποίας είναι δηλωμένος οπαδός. Κατάφερε άμεσα να αφήσει το αποτύπωμά του στην ομάδα, βελτιώνοντας δραστικά την εικόνα της και οδηγώντας την στην επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Γήπεδο: Villa Park (42.788)

Μεταγραφές: Αξιοσημείωτη, αν μη τι άλλο, η προσπάθεια ενίσχυσης. Αποκτήθηκαν οι Χότα (μεσοεπιθετικός από Μπέρμιγχαμ), Γουέσλεϊ (επιθετικός από Κλαμπ Μπριζ), Χάους (αμυντικός από Γουλβς), Τάργκετ (αμυντικός από Σαουθάμπτον), Μινγκς (αμυντικός από Μπόρνμουθ), Ένχελς (αμυντικός από Ρεμς), Κόνσα (αμυντικός από Μπρέντφορντ), Τρεζεκέ (μεσοεπιθετικός από Κασίμπασα), Ντάγκλας Λουίζ (μέσος από Μάντσεστερ Σίτι), Χίτον (τερματοφύλακας από Μπέρνλι), Νακαμπά (μέσος από Κλαμπ Μπριζ).

Προετοιμασία: Σημείωσε μόνο νίκες στα φιλικά. Επικράτησε 3-0 της Μινεσότα, 1-0 της Σριούσμπερι, 5-1 της Γουόλσολ, 4-1 της Τσάρλτον και δύο φορές της Λειψίας (3-1 και 1-0).

Εκτίμηση: Η έντονη δραστηριότητα στις μεταγραφές είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άστον Βίλα, η οποία γύρισε «για να μείνει» στην Πρέμιερ Λιγκ. Ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει... χημεία με τόσα πολλά νέα πρόσωπα, ωστόσο οι φίλοι της έχουν λόγους να αισιοδοξούν για παραμονή στην κατηγορία.

 

Επιμέλεια: Αντώνης Λιάσκος

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ