foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ117
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Βραζιλία, Serie A: Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 24 Απρ 2019 19:58
Βραζιλία-Serie-A-preview-σεζόν-2019.jpg

Ακόμη μια (αμφίρροπη) κούρσα της Α' Βραζιλίας βρίσκεται στην γραμμή εκκίνησης. Το περυσινό είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και εάν η Παλμέιρας από ένα σημείο και μετά είχε «καθαρίσει» τον τίτλο και η Παρανά είχε αποκτήσει προ πολλού τον τίτλο της ουραγού, οι υπόλοιπες εκκρεμότητες παρέμειναν ανοιχτές μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Πολυνίκης του θεσμού η περυσινή πρωταθλήτρια Παλμέιρας και ακολουθεί από κοντά η Σάντος (με οκτώ κατακτήσεις ενώ επτά φορές τερμάτισε στην δεύτερη θέση). Η Πολιτεία του Σάο Πάολο βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας καθώς Παλμέιρας, Σάντος, Κορίνθιανς και Σάο Πάολο έχουν κατακτήσει συνολικά 31 φορές τον τίτλο με την Φλαμένγκο να αποτελεί τον μοναδικό σύλλογο που… αντέχει στον ανταγωνισμό (έξι πρωταθλήματα, δυο φορές στην δεύτερη θέση).

Μαζί με την μάχη των ποδοσφαιριστών, την δική τους δίνουν και οι είκοσι προπονητές της ελίτ κατηγορίας με το μέσο χρονικό διάστημα παραμονής στους πάγκους να κυμαίνεται περί τους έξι μήνες. Το πρωτάθλημα θα κάνει «σέντρα» στις 27 του μηνός με μια διακοπή στα μέσα Ιουνίου ελέω Κόπα Αμέρικα. Θα συνεχιστεί στα μέσα Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Serie Α αποτελείται από 20 συνολικά ομάδες και κάθε μια από αυτές αγωνίζεται εντός και εκτός με τις υπόλοιπες. Συνολικά υπάρχουν 38 αγωνιστικές και στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση θα χριστεί πρωταθλήτρια. Εκείνη, μαζί με τις επόμενες τρεις του βαθμολογικού πίνακα θα εξασφαλίσουν την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες της ερχόμενης περιόδου. Οι θέσεις 5 και 6 οδηγούν στα προκριματικά του εν λόγω θεσμού ενώ όσες πλασαριστούν από την 7η έως και την 12η θέση θα αγωνιστούν στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Εάν ο Κυπελλούχος ή/και ο κάτοχος του Λιμπερταδόρες, ή/και ο κάτοχος του Σουνταμερικάνα τερματίσει στην πρώτη εξάδα, εξασφαλίζει την συμμετοχή του στο Λιμπερταδόρες της ερχόμενης περιόδου «ανοίγοντας» ακόμη μια θέση για το Σουνταμερικάνα. Οι τέσσερις τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στην χαμηλότερη κατηγορία.

Κριτήρια ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων, τα κριτήρια που καθορίζουν την τελική κατάταξη είναι τα εξής: 1) περισσότερες νίκες, 2) μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων, 3) καλύτερη επίθεση, 4) μεταξύ τους αναμετρήσεις (μετρούν τα εκτός έδρας γκολ) 5) λιγότερες κόκκινες κάρτες 6) λιγότερες κίτρινες κάρτες 7) κλήρωση.

Οι ομάδες της Campeonato Brasileiro Α'

 

Παλμέιρας

Τι έκανε πέρσι (Πρωταθλήτρια): Δεν ξεκίνησε και τόσο «ζεστά» στο πρωτάθλημα έχοντας μέτρια απόδοση στον πρώτο γύρο τον οποίο και έβγαλε κάπου στην εξάδα του βαθμολογικού πίνακα. Με την έλευση του Σκολάρι τα πράγματα άλλαξαν και έκανε τρομερό δεύτερο γύρο. Την 27η αγωνιστική πέρασε στην κορυφή και από τότε ουδεμία στιγμή δεν υποχώρησε. Παράλληλα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Λιμπερταδόρες όπου και έμεινε εκτός τελικού από την μετέπειτα φιναλίστ Μπόκα Τζούνιορς. Όσον αφορά το Κύπελλο, αποτέλεσε την τρίτη προτεραιότητα του Σκολάρι και μοιραία δεν προχώρησε πέρα από τα προημιτελικά.

Προπονητής: Λουίς Φελίπε Σκολάρι (70 χρόνων). Απλά ένα τεράστιο όνομα. Από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου βρίσκεται στο τιμόνι της «Βερντάο» Η εμπειρία του και μόνο άλλαξε άρδην την αγωνιστική της εικόνα την περυσινή περίοδο. Πέραν τούτου, ο «Φελιπάο» είχε περάσει ξανά από τον πάγκο της ομάδας την τελευταία δεκαετία με τον ίδιο να είναι λατρεμένος από τους φίλους της. Όσον αφορά την προπονητική του καριέρα, ο χώρος είναι λιγοστός για να χωρέσει κανείς όλους τους σταθμούς του. Τον θαυμάσαμε ως Ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Βραζιλίας στα Μουντιάλ του 2002 και 2014 και για μια 5ετία (2003-2008) στην Πορτογαλία.

Έδρα: Allianz Parque (43.713)

Μεταγραφές: Πολύ σημαντική προσθήκη, έστω και με μορφή δανεισμού, αποτελεί ο μέσος Ρικάρντο Γκουλάρτ από ομάδα της Κίνας. Έδειξε ενδιαφέρον προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον πασίγνωστο φορ Πάτο όμως δεν ευδοκίμησε η υπόθεση. Ο μέσος Φελίπε Πιρές ήρθε από την γερμανική Χοφενχάιμ και ο χαφ Μετέους Φερνάντες από την Μποταφόγκο. Πλήρες το ρόστερ της, δεν βρήκε… χώρο ο φορ Αρτούρ (Μπαϊα) δικαιολογημένα ενώ έχει δανείσει συνολικά 21 ποδοσφαιριστές σε άλλα clubs, οι 5 εξ’ αυτών εκτός Βραζιλίας .

Προετοιμασία: Με ιδανικό τρόπο έχει ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών, βρίσκεται στην δεύτερη θέση (3-0-1, 8-1 τέρματα) πίσω από την Σαν Λορέντζο και πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Για το Παουλίστα προχώρησε μέχρι τα ημιτελικά εκεί όπου την άφησε εκτός συνέχειας η Σάο Πάολο στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκτίμηση: Το να διατηρήσει τα σκήπτρα της εντός συνόρων και παράλληλα να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στην μέση στο περυσινό Λιμπερταδόρες θα επιχειρήσει φέτος η «Βερντάο». Οι συνθήκες πάντως υπάρχουν, το ρόστερ της είναι υπερπλήρες και ο προπονητής της ιδανικός να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.

 

Φλαμένγκο

Τι έκανε πέρσι (Δευτεραθλήτρια): Μπορεί να βρέθηκε για περισσότερο καιρό από ότι η Παλμέιρας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα (μια αγωνιστική παραπάνω για την ακρίβεια), όμως την κρίσιμη στιγμή ξέμεινε από δυνάμεις και τερμάτισε εν τέλει δεύτερη. Έκανε ιδανικό πρώτο γύρο αλλά η πώληση του Πακετά στην Μίλαν την επηρέασε με αποτέλεσμα μετά το Παγκόσμιο της Ρωσίας να φανεί επηρεασμένη. Παράλληλα, η Κρουζέιρο την άφησε εκτός συνέχειας στους «16» του Λιμπερταδόρες και η Κορίνθιανς στους «4» του Κυπέλλου.

Προπονητής: Άμπελ Μπράγκα (66 χρόνων). Δεν γινόταν να πορευτεί με τον Ντορίβαλ Τζούνιορ, ο οποίος είχε αποτελέσει μια καλή αλλά προσωρινή λύση. Ο 66χρονος Μπράγκα ανέλαβε τον Αύγουστο και αμέσως της έδωσε χαρακτήρα. Από το 1985 σε πάγκους ομάδων, για 8η φορά θα προπονήσει ομάδα του Ρίο (Φλουμινένσε, Βάσκο και Μποταφόγκο οι άλλες τρεις) ενώ επέστρεψε στην Φλαμένγκο μετά το 2004. Εκτός χώρας έχει εργαστεί σε Μαρσέιγ (2000) και Αλ-Τζαζίρα (μια 5ετία).

Έδρα: Maracanã (78.838)

Μεταγραφές: Ο Μπράγκα έχει ως στόχο να κάνει πιο «ευρωπαϊκό το ρόστερ της ομάδας με παίκτες που έχουν διακριθεί στην «Γηραιά Ήπειρο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το περασμένο διάστημα έδειξε ενδιαφέρον για τους Φελίπε Μέλο και Αντριάντο (της Μπεσίκτας). Τρομερή προσθήκη ο εξτρέμ Αρασκαέτα που έκανε εκπληκτική σεζόν πέρυσι με την Κυπελλούχο Κρουζέιρο. Με την φανέλα της ομάδας θα αγωνίζονται και οι φορ Γκάμπριελ Μπαρμπόσα (από Ίντερ) και Μπρούνο Ενρίκε (από Σάντος). Με αυτές τις προσθήκες ο κόουτς Μπράγκα δεν θέλει να δει το κενό του Ντουράδο (αποχώρησε για ομάδα της Κίνας) να είναι εμφανές. Δεν προχώρησε η μεταγραφή του Ντιέγκο στο MLS και την Ορλάντο Σίτι

Προετοιμασία: Πήρε πολύ «ζεστά» την υπόθεση του Λιμπερταδόρες και με τρεις νίκες στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές φέρεται να έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Θα δώσει μάχη με την Πενιαρόλ για την πρωτιά στον όμιλο και όλα αυτά έχοντας κατακτήσει το Καμπεονάτο Καριόκα, όπου στον τελικού επιβλήθηκε με συνολικό σκορ 4-0 της Βάσκο ντε Γκάμα.

Εκτίμηση: Παραδοσιακά ξεκινάει ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Έχει τις προοπτικές να τον διεκδικήσει μέχρι τέλους και με ένα υπερπλήρες ρόστερ, όμως ο Μπράγκα θα ψάξει και την διάκριση στο Λιμπερταδόρες. Έκπληξη αν τερματίσει εκτός πρώτης δυάδας.

 

Ιντερνασιονάλ

Τι έκανε πέρσι (3η): Εξαιρετική πορεία παρότι νεοφώτιστη στην κατηγορία τερματίζοντας στην πρώτη τριάδα. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως τα γραφεία στοιχημάτων την έχριζαν έκτο φαβορί για τον τίτλο. Η ίδια δεν τα… απογοήτευσε μιας και σε όλο τον δεύτερο γύρο δεν έπεσε από την τετράδα. Σε μια φάση μάλιστα είχε κερδίσει διαδοχικά Φλαμένγκο και Γκρέμιο πιάνοντας κορυφή. Έδειξε να… παρατάει από νωρίς το Κύπελλο με τον τεχνικό της Ονταΐρ Έλμαν να θέλει την ομάδα του προσηλωμένη στο πρωτάθλημα.

Προπονητής: Ονταΐρ Έλμαν (42 χρόνων). Από τον Νοέμβριο του 2017 στον πάγκο της ομάδας. Ανερχόμενο όνομα στην προπονητική πιάτσα της χώρας. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν έχει προλάβει ακόμη να δουλέψει κάπου αλλού πλην της Ιντερνασιονάλ όμως οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει είναι μεγάλες. Επί μια 8ετία (1990-1998) υπήρξε παίκτης της ομάδας (αμυντικό χαφ) και από το 2010 ξεκίνησε στην Κ17. Βοηθός και υπηρεσιακός (όποτε χρειάστηκε) μα πάνω στην διάθεση του συλλόγου.

Έδρα: José Pinheiro Borda (50.128)

Μεταγραφές: Δείχνει να στηρίζεται τον περυσινό κορμό της. Ο μπακ Μπρούνο από την Μπαΐα αναμένεται να δώσει κάποιες ανάσες στους βασικούς της αμυντικούς, ένας εκ των οποίων είναι ο Μολέντο για τον οποίον το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού είναι μέχρι στιγμής φιλολογικό. Καλή επιλογή και η προσθήκη του Ράφαελ Σομπίς από την Κρουζέιρο στον χώρο της επίθεσης. Αρκετές επιλογές στον χώρο του κέντρου για τον Έλμαν μετά και τις προσθήκες των χαφ Λιντόσο (Μποταφόγκο) και Ελίας (Ατλέτικο Μινέιρο). Ο φορ Μπρένερ παραχωρήθηκε δανεικός στην Οέστε (ομάδα β’ κατηγορίας).

Προετοιμασία: Κληρώθηκε στο Λιμπερταδόρες σε όμιλο όπου μετέχει και η περυσινή πρωταθλήτρια, Ρίβερ Πλέιτ, όμως για την ώρα δείχνει να μην έχει… κόμπλεξ. Στο +4 από αυτήν έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση με τους δέκα βαθμούς που έχει συλλέξει μέχρι τώρα. Για το Πολιτειακό του Πόρτο Αλέγκρε (Γκαούτσο), έχασε στον τελικό στα πέναλτι από την Γκρέμιο.

Εκτίμηση: Να κάνει το βήμα παραπάνω στο πρωτάθλημα θα ψάξει φέτος ο Έλμαν. Η πορεία της στο Λιμπερταδόρες είναι τρομερή και σίγουρα όσο προχωράει στον θεσμό, ο βαθμός δυσκολίας θα αυξάνει για την ίδια. Την περιμένουμε στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος.

 

Γκρέμιο

Τι έκανε πέρσι (4η): Έπαιξε σε διπλό ταμπλό μέχρι τέλους και τελικά έμεινε με άδεια χέρια. Η τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα της εξασφάλισε τους ομίλους του ερχόμενου (σ.σ. φετινού) Λιμπερταδόρες όμως ο Μενέζες ήθελε την διάκριση και στον περυσινό θεσμό. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ρίβερ Πλέιτ (μετέπειτα πρωταθλήτρια) σε έναν επεισοδιακό πρώτο ημιτελικό με την ίδια να κάνει ένσταση στην CONMEBOL όσον αφορά τον αντίπαλο προπονητή, ο οποίος αν και τιμωρημένος μίλησε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια στους παίκτες του. Η αλήθεια πάντως είναι πως στο εγχώριο πρωτάθλημα ουδεμία στιγμή δεν ξεπέρασε την 3η θέση της ένατης αγωνιστικής ενώ στο Κύπελλο έφτασε ως τα προημιτελικά.

Προπονητής: Ρενάτο Γκαούτσο (56 χρόνων). Παρά την επιθετική του φύση ως ποδοσφαιριστής, δεν έχει καταφέρει να μεταδώσει αυτό το πνεύμα στην ομάδα του. Πάντως δεν του λείπουν οι τίτλοι, έχοντας κατακτήσει το Λιμπερταδόρες (και ως παίκτης αλλά και ως προπονητής). Πριν λίγα 24ωρα εξάλλου η CONMEBOL του παρέδωσε το βραβείο του καλύτερου προπονητή στον θεσμό για το 2017. Δεν έχει εργαστεί ποτέ του ως προπονητής εκτός Βραζιλίας παρότι το 1988 αγωνίστηκε με την φανέλα της Ρόμα έχοντας 23 συνολικά συμμετοχές.

Έδρα: Arena do Grêmio (60.540)

Μεταγραφές: Επέστρεψε στο Πόρτο Αλέγκρε ο ακραίος μπακ Γκαγιάρδο (δανεικός για έναν χρόνο από την Βάσκο). Συμβόλαιο τριών χρόνων προσέφερε η Διοίκηση στον έμπειρο φορ Ντιέγκο Ταρντέλι και το οποίο ο τελευταίος το αποδέχτηκε. Στις αρχές του έτους ενδιαφέρθηκε για τον πορτιέρο της Σεαρά, Έβερσον, ο οποίος έκανε τρομερή σεζόν πέρυσι. Την ίδια χρονική περίοδο έκλεινε τον φορ της Ουντινέζε, Φελίπε Βιζέου.

Προετοιμασία: Πανηγύρισε την κατάκτηση του Καμπεονάτο Γκαούτσο επικρατώντας στα πέναλτι με 3-2 της Ιντερνασιονάλ. Στα δυο 90λεπτα που είχαν προηγηθεί δεν υπήρξε σκορ ενώ στο φινάλε του επαναληπτικού ο Αντρέ έχασε μοναδική ευκαιρία από την άσπρη βούλα, «λυτρώθηκε» όμως σκοράροντας το τελευταίο της «ρώσικης ρουλέτας». Στο Λιμπερταδόρες εντοπίζεται το πρόβλημα όμως το πρόσφατο διπλό στην έδρα της Λιμπερτάδ την έφερε στην δεύτερη θέση και πλέον η πρόκριση εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνην.

Εκτίμηση: Την τόνωση ενός τίτλου που ήθελε ο Γκαούτσο, μπόρεσε να την εξασφαλίσει με την κατάκτηση του Πολιτειακού. Στις άμεσες προτεραιότητες του να περάσει στους «16» του Λιμπερταδόρες και έως εκείνο το σημείο ενδεχομένως παραμελήσει το πρωτάθλημα.

 

Σάο Πάολο

Τι έκανε πέρσι (5η): Ξεκίνησε την σεζόν χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αλλά στην πορεία οι στόχοι της μεταβλήθηκαν. Τα αποτελέσματα τόσο εκείνης όσο και των υπολοίπων ομάδων την έφεραν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο φινάλε του πρώτου γύρου και έδειξε πως έχει τα φόντα να διατηρηθεί εκεί. Αυτό όμως προσέδωσε έξτρα πίεση στους παίκτες του τότε τεχνικού της ομάδας Ντιέγκο Αγκίρε, την οποία ο ίδιος δεν διαχειρίστηκε σωστά με αποτέλεσμα η ομάδα να αρχίσει να «κατρακυλάει». Όλα αυτά και ενώ στο Κύπελλο είχε ήδη… χαιρετήσει από πολύ νωρίς.

Προπονητής: Κούκα (55 χρόνων, νέος). Λάτρης του επιθετικούς ποδοσφαίρου, ενδεχομένως και λόγω ποδοσφαιρικής καριέρας (φορ περιοχής στα νιάτα του). Πέρασε από πολλές ομάδες της χώρας με τελευταία του δουλειά πέρυσι στην Σάντος. Όταν την ανέλαβε, το φάσμα του υποβιβασμού ήταν προ των πυλών. Τελικά την οδήγησε στην δεκάδα όμως ένα πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να απομακρυνθεί. Στην Σάο Πάολο υπέγραψε συμβόλαιο δυο χρόνων.

Έδρα: Morumbi (73.501)

Μεταγραφές: Τρομερή κίνηση η απόκτηση του πασίγνωστου επιθετικού Αλεξάντρε Πάτο, για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί και η Παλμέιρας. Εξάλλου έφερε στο Σάο Πάολο «πακέτο» από την Ντιναμό Κιέβου τους μέσους Βίτορ Μπουένο και Τσε Τσε (ο τελευταίος αγωνίστηκε πρόσφατα με την φανέλα της Παλμέιρας). Ο φορ Ντιέγκο Σόουζα έκανε καλή χρονιά πέρυσι όμως φέτος θα αγωνίζεται με την φανέλα της Μποταφόγκο. Στα τέλη του περασμένου χρόνου έκλεισε ο στόπερ Ροντρίγκο Κάιο στην Φλαμένγκο για τον οποίον ενδιαφέρθηκαν επίσης οι Γκρέμιο και Σάντος.

Προετοιμασία: Πρόωρος αποκλεισμός στα προκριματικά του Λιμπερταδόρες μετά την ήττα με 2-0 στην Αργεντινή κόντρα στην Ταγιέρες και τον επαναληπτικό (χωρίς σκορ) της Βραζιλίας. Πείσμωσε στη συνέχεια φτάνοντας μέχρι τον τελικό Παουλίστα όπου αντιμετώπισε σε διπλή αναμέτρηση την Κορίνθιανς. Το αφεντικό όμως του Σάο Πάολο ήταν η «Τιμάο», η οποία και επιβλήθηκε με 2-1 στον δεύτερο τελικό (χωρίς σκορ είχε τελειώσει η πρώτη αναμέτρηση).

Εκτίμηση: Είχε την ευκαιρία της πέρυσι και δεν φάνηκε να την εκμεταλλεύεται. Φέτος η σεζόν ξεκίνησε «στραβά» με αποκλεισμό στα προκριματικά του Λιμπερταδόρες. Ο Κούκα ζήτησε προσήλωση στις εννέα πρώτες αγωνιστικές μέχρι την διακοπή για το Κόπα Αμέρικα. Εάν βρίσκεται εκείνη την εποχή κοντά στις πρώτες θέσεις, ενδεχομένως να αντέξει μέχρι τέλους.

 

Ατλέτικο Μινέιρο

Τι έκανε πέρσι (6η): Ήταν ομάδα πλασμένη για εξάδα και δικαιολογημένα τερμάτισε τόσο ψηλά. Ασταθής τον πρώτο καιρό αλλά ποτέ της εκτός δωδεκάδας, στο φινάλε του πρώτου γύρου «πάτησε» στην εξάδα και ουδέποτε βγήκε από αυτήν. Αξίζει να αναφερθεί πως τις 13 τελευταίες αγωνιστικές μονιμοποιήθηκε σε αυτή την θέση παρουσιάζοντας αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Στο κύπελλο έφτασε έως τους «16» μένοντας εκτός από την Σαπεκοένσε και ενώ για το Σουνταμερικάνα είχε αποκλειστεί από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Προπονητής: Ροντρίγκο Σαντάνα (36 χρόνων, υπηρεσιακός). Αποτελεί προσωρινή λύση μετά την απομάκρυνση του Λεβίρ Κούλπι στις αρχές του μήνα. Άπειρος, χωρίς παραστάσεις από μεγάλες ομάδες μιας και η Ατλέτικο Μινέιρο αποτελεί μακράν την κορυφαία του δουλειά. Γνωρίζει και ο ίδιος πάντως πως σύντομα θα τον… αντικαταστήσει νέος τεχνικός. Δεν θα περιμένει για πολύ ακόμη τον Ροτζέριο Σένι της Φορταλέζα με την ώρα της πρώτης σέντρας στο πρωτάθλημα να πλησιάζει… απειλητικά.

Έδρα: Independência (23.018)

Μεταγραφές: Δεν υπάρχουν τρομερές αλλαγές σε σχέση με το περυσινό ρόστερ. Θετική κρίνεται η προσθήκη του μπακ Ραμπέγιο από την Μποταφόγκο ενώ έφερε και τον 26χρονο φορ Ζεουβάνιο (πρώην της Σάντος και Φλαμένγκο) με ελεύθερη μεταγραφή από το πρωτάθλημα της Κίνας.

Προετοιμασία: Η έκτη θέση της περυσινής περιόδου της έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στα προκριματικά του Λιμπερταδόρες. Δεν έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στους ομίλους εκεί όπου απογοήτευσε και θα παίξει σε 90 λεπτά την πρόκριση στο Σουνταμερικάνα κόντρα στην 4η του ομίλου Ζαμόρα. Για το Πολιτειακό του Μινέιρο έφτασε μέχρι τον τελικό εκεί όμως η Κρουζέιρο παρουσιάστηκε πολύ πιο ανώτερη κατακτώντας το τρόπαιο με μια νίκη και μια ισοπαλία.

Εκτίμηση: Θέλει να συνεχίσει τουλάχιστον στο Σουνταμερικάνα ενώ το ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα θα κρίνουν κατά πολύ και την φετινή της πορεία. Ψάχνει πάντως κάτι μονιμότερο στον πάγκο της έχοντας κάνει κρούση στον Σένι της Φορταλέζα. Αν λύσει το θέμα στον πάγκο της, τότε ίσως κοιτάξει και το αγωνιστικό κομμάτι. Μέχρι 8η θέση, όχι κάτι καλύτερο.

 

Ατλέτικο Παραναένσε

Τι έκανε πέρσι (7η): Ονειρική η χρονιά πέρυσι για την ομάδα από την Κουριτίμπα. Δεν ήταν βέβαια η έβδομη θέση στο πρωτάθλημα αλλά η κατάκτηση του Σουνταμερικάνα, γεγονός που την έστειλε απευθείας στους ομίλους του φετινού Λιμπερταδόρες. Σε δυο εμφυλίους (με Μπαΐα και Φλουμινένσε) έκανε το 4/4 νικών και στον τελικό επιβλήθηκε στα πέναλτι (5-4) της Τζούνιορ από την Κολομβία.

Προπονητής: Τιάγκο Νούνες (39 χρόνων). Μπορεί να έχει δουλέψει ως βοηθός προπονητή στην ομάδα, όταν όμως η Διοίκηση του έδωσε τα… κλειδιά πέρυσι τον Ιούνιο, εκείνος δεν την απογοήτευσε. Γεννημένος στην Σάντα Μαρία, έχει ήδη ένα πανηγυρίσει ένα Πολιτειακό και ένα Σουνταμερικάνα. Το μέλλον του ανήκει.

Έδρα: Arena da Baixada (39.631)

Μεταγραφές: Έκανε καλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι έχοντας κατά νου και το Λιμπερταδόρες. Το ρόστερ της εμπλουτίστηκε με αρκετές λύσεις, όπως ο φορ Ρομέρο από την Αργεντίνικη Ιντεπετιέντε ή ο μπακ Μάντσον της Γκρέμιο. Πιο πρόσφατη προσθήκη αυτή του φορ Λουίζ Φερνάντο, πρώην της Φιγκεϊρένσε. Στον αντίποδα, ο φορ Πάμπλο θα συνεχίσει στην Σάο Πάολο ενώ ο εξτρέμ Βέιγκα επέστρεψε στην Παλμέιρας. Για αυτό άλλωστε έφερε από την Ρίβερ τον στράικερ Τόμας Αντράντε.

Προετοιμασία: Για τα δεδομένα της τα πηγαίνει περίφημα στο Λιμπερταδόρες. Μετέχει σε έναν όμιλο με την φιναλίστ του θεσμού, Μπόκα, όμως η πρώτη θέση είναι δική της. Στο +2 από την Αργεντίνικη ομάδα δείχνοντας μια διάθεση να τελειώνει νωρίτερα από την έκτη αγωνιστική με την υπόθεση πρόκρισης. Για το Πολιτειακό Παραναένσε επιβλήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι (6-5) της Τολέδο κατακτώντας το τρόπαιο.

Εκτίμηση: Τρομερή ενέργεια και εξαιρετική έδρα. Αυτό το δίπτυχο είναι ικανό να στείλει την ομάδα και πάλι στα ουράνια. Μας φοβίζει η παράλληλη συμμετοχή στο Λιμπερταδόρες, με ιδιαίτερες μάλιστα αξιώσεις. Στο πρωτάθλημα αν δείξει σοβαρότητα έχει μια θέση μέσα στην πρώτη δεκάδα.

 

Κρουζέιρο

Τι έκανε πέρσι (8η): Έφτασε μήνα Οκτώβρη και βρισκόταν μέσα σε τρεις στόχους. Για τους μη μυημένους, αυτό το διάστημα παραδοσιακά είναι δυο μήνες πριν το φινάλε της αγωνιστικής σεζόν στην Βραζλία. Όγδοη θέση στο πρωτάθλημα, κατάκτηση του Κυπέλλου και αποκλεισμός στα προημιτελικά του Λιμπερταδόρες από την Μπόκα Τζούνιορς δεν το λες και λίγο πράγμα για τα δεδομένα του συλλόγου. Το οικονομικό άνοιγμα των τελευταίων ετών «ανάγκασε» την ομάδα του Μενέζες να δει με ζήλο τον θεσμό του Κυπέλλου, η κατάκτηση του οποίου της έδωσε την ευκαιρία να σβήσει μεγάλο μέρος από το «χρέος» της.

Προπονητής: Μάνο Μενέζες (56 χρόνων). Ο μακροβιότερος προπονητής αυτή την στιγμή σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Ανέλαβε τον Ιούλιο του 2016 και δείχνει να έχει βρει την… Ιθάκη του. Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας τον είδαμε στην Κορίνθιανς για δυο χρονιές ενώ στις αρχές της τρέχουσας υπήρξε Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Βραζίλιας. Πριν αναλάβει την Κρουζέιρο δοκίμασε την τύχη του στην Κίνα για έξι μήνες.

Έδρα: Mineirão (62.170)

Μεταγραφές: Τελευταία της προσθήκη είναι αυτή του φορ Ρότσα από την Σπαρτάκ Μόσχας. Το ενδιαφέρον της για τον μέσο Ροντίνεϊ της Φλαμένγκο εξακολουθεί να υφίσταται ενώ από τις αρχές του έτους έκανε δικό της τον μέσο Μαρκίνιος Γκάμπριελ από την Κορίνθιανς. Στην Κολομβία θα συνεχίσει την καριέρα του ο φορ Μπάρκος ενώ ο Ρενάτο Κάιζερ (επίσης φορ) στην Πόντε Πρέτα.

Προετοιμασία: Εξαιρετική η πορεία της μέχρι στιγμής στο Λιμπερταδόρες όπου κάνει… πλάκα με τις υπόλοιπες ομάδες έχοντας 4/4 νίκες και διατηρώντας ανέπαφη την εστία της σε όλα της τα παιχνίδια. Για το Πολιτειακό του Μινέιρο πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος επικρατώντας με συνολικό σκορ 3-2 στον διπλό τελικό της Ατλέτικο Μινέιρο.

Εκτίμηση: Δεν μπορείς να την πεις φαβορί για τον τίτλο, ούτε καν για τετράδα όμως εμπνέει σεβασμό σε κάθε φίλαθλο. Παραδοσιακά ομάδα του «μισό-μηδέν», έχει την ικανότητα να παίρνει τα παιχνίδια (ήτοι τους βαθμούς) σκοράροντας πρώτη και διατηρώντας το μέχρι τέλους. Τερματίζει μέσα στην οκτάδα.

 

Μποταφόγκο

Τι έκανε πέρσι (9η): Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο η χρονιά που μας πέρασε για την ομάδα του Ρίο. Ένατη στο πρωτάθλημα και αποκλεισμός στους «16» του Σουνταμερικάνα στον «εμφύλιο» με την Μπαΐα. Παταγώδης η αποτυχία της στο Κύπελλο όπου και αποκλείστηκε από την πρώτη φάση από κάποια… Απαρετσιντένσε.

Προπονητής: Εντουάρντο Μπαρόκα (36 χρόνων, νέος). Πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής για τον 36χρονο Μπαρόκα αποτελεί φέτος η Μποταφόγκο. Ανέλαβε στις αρχές του μήνα αντικαθιστώντας τον Ζε Ρικάρντο (17-11-13). Κυρίως βοηθός (πέρασε το 2014 από τον σύλλογο του Ρίο από αυτή την θέση) στην έως τώρα καριέρα του. Μέχρι πρότινος βρισκόταν στο τιμόνι της Κορίνθιανς Κ20.

Έδρα: Nilton Santos (46.931)

Μεταγραφές: Με μια κίνηση-ματ έφερε στο Ρίο τον φορ της Σάο Πάολο Ντιέγκο Σόουζα και στις αρχές του έτους τον χαφ Σίσερο της Γκρέμιο. Παράλληλα, έληξε ο δανεισμός του φορ Ερίκ στην Παλμέιρας και έτσι ενσωματώθηκε στην ομάδα. Ο στράικερ Λεάντρο Καρβάλιο πουλήθηκε στην Σεαρά με συμβόλαιο τριών χρόνων ενώ πρόσφατα ο μέσος Μάρκος Βινίσιους γνωστοποίησε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και αυτός είναι η Σαπεκοένσε. Έχασε και τον μέσο Λιντόζο (ελέω οικονομικών δυσκολιών) και λίγα 24ωρα γνωστοποίησε τον δανεισμό του φορ Κιέζα στην Φορταλέζα.

Προετοιμασία: Την είδαμε σε τρεις διοργανώσεις όπου πρόλαβε να αποκλειστεί κιόλας από τις δυο. «Πάτωσε» στο Πολιτειακό μένοντας εκτός από την φάση των ομίλων ενώ αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου από την Ζουβεντούδε (ομάδα γ’ κατηγορίας). Συνεχίζει τουλάχιστον στο Σουνταμερικάνα εκεί όπου έχει περάσει τον πρώτο γύρο.

Εκτίμηση: Σε καμία περίπτωση δεν θα κινδυνέψει με υποβιβασμό αλλά από την άλλη δεν έχει και την ποιότητα προκειμένου να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Άνετη παραμονή και από εκεί και πέρα το… άγνωστο για την ομάδα του Ρίο.

 

Σάντος

Τι έκανε πέρσι (10η): Το 2017 μπορεί να μην έχει πέσει ποτέ από την πρώτη πεντάδα (εν τέλει τερμάτισε στην τρίτη θέση), όμως την περυσινή σεζόν η κατάσταση ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ουδέποτε κατάφερε να βρεθεί στην εξάδα με «ταβάνι» της την έβδομη θέση. Προς το φινάλε τα παράτησε και έχοντας ήδη χάσει επαφή με τις θέσεις που οδηγούν στα προκριματικά του Λιμπερταδόρες τερμάτισε στην δέκατη θέση. Είχε προηγηθεί η ήττα με 3-0 «στα χαρτιά» στο πρώτο παιχνίδι με την Ιντεπεντιέντε για την φάση των «16» του Λιμπερταδόρες, μια εξέλιξη που την… ξενέρωσε.

Προπονητής: Ζόρχε Σαμπαόλι (59 χρόνων). Απλά μοναδικός. Ο Σαμπαόλι ανέλαβε την Σάντος σε μια δύσκολη για εκείνην περίοδο. Περιττά τα λόγια για τον Αργεντίνο τεχνικό τον οποίο και… απολαύσαμε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας για λογαριασμό της παρέας του Μέσι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 από το Περού ενώ Χιλή και Ισημερινός αποτέλεσαν τους επόμενους σταθμούς του. Συνολικές προπόνησε οκτώ clubs μέχρι να γίνει ο Εκλέκτορας της Εθνικής Χιλής το 2012. Για μια σεζόν ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Σεβίλλης πριν αναλάβει την Αργεντινή. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είναι στην Σάντος, οι φίλοι της ομάδας τον αγάπησαν.

Έδρα: Vila Belmiro (21.256)

Μεταγραφές: Έδειξε ενδιαφέρον για τον Πάτο (που κατέληξε στη Σάο Πάολο) και παράλληλα ενίσχυσε τα μετόπισθεν με τον πορτιέρο της Σεαρά, Έβερσον (έκανε εκπληκτική χρονιά πέρυσι) και τον ακραίο μπακ Άλαν Καρντόσο από την Βάσκο. Δεν κράτησε τον φορ Μπρούνο Ενρίκε (συνεχίζει στην Φλαμένγκο) όπως και τον εφεδρικό πορτιέρο Βλάντιμιρ (στην Αβάι). Πιο πρόσφατη αποχώρηση εκείνη του ακραίου μπακ Ντάνιελ Γκέδες (με προορισμό την Γκοϊάς).

Προετοιμασία: Έμεινε εκτός από την συνέχεια του Σουνταμερικάνα χάνοντας στο goal average από την Ρίβερ Πλέιτ (Ουρουγουάης). Δεν τα κατάφερε ούτε και στο Παουλίστα εκεί όπου η Κορίνθιανς με συνολικό σκορ 3-2 υπέρ της πέρασε στον τελικό. Τουλάχιστον δείχνει πως έχει… μέλλον μετά το 2-0 επί της Βάσκο ντε Γκάμα για τους «32» του Κυπέλλου (ακολουθεί επαναληπτικός).

Εκτίμηση: Δεν μπορούμε να την κρίνουμε για τον πρόωρο αποκλεισμό της στο Σουνταμερικάνα. Ακόμη ψαχνόταν παρότι θα είχε την δυνατότητα να προχωρήσει λίγο παραπέρα. Ο Σαμπαόλι θέλει να δει την ομάδα του να αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο και αν τον ευνοήσουν τα αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών τότε θα τα πάει καλά. Όχι για εξάδα αλλά σίγουρα μέσα στην δεκάδα.

 

Μπαΐα

Τι έκανε πέρσι (11η): Ενώ αρχικά έδειχνε πως έδινε μάχη για την σωτηρία, στην συνέχεια ανέβασε ταχύτητα εξασφαλίζοντας (άνετα) την παραμονή της και «παίζοντας τα ρέστα της» για ένα εισιτήριο του Σουνταμερικάνα τα κατάφερε τερματίζοντας στην 11η θέση. Παράλληλα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά τόσο του Κυπέλλου (αποκλείστηκε από την Παλμέιρας με συνολικό σκορ 0-1), όσο και του Σουνταμερικάνα (αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Παραναένσε με συνολικό σκορ 5-2).

Προπονητής: Ρότζερ Μασάντο (43 χρόνων, νέος). Ακραίος μπακ στην καριέρα του κάνοντας σπουδαία καριέρα με την φανέλα της Γκρέμιο (181/3 από το 1994 έως και το 2003). Δικαιολογημένα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε (2012) ως βοηθός ενώ υπήρξε και πρώτος προπονητής για την σεζόν 2015-2016. Την περυσινή χρονιά προπόνησε για σύντομο χρονικό διάστημα την μετέπειτα πρωταθλήτρια Παλμέιρας. Ανέλαβε στις αρχές του μήνα αντικαθιστώντας τον υπηρεσιακό Κλαούντιο Πράτες.

Έδρα: Arena Fonte Nova (56.000)

Μεταγραφές: Από τις ποιοτικότερες προσθήκες αυτή του φορ Άρθουρ από την Αλ-Σαμπάμπ ενώ από την Αλ-Ουέντα έκανε δικό της τον επίσης επιθετικό Φερναντάο. Κάτοικος Σαλβαντόρ για ένα χρόνο θα είναι ο ακραίος μπακ Ντάγκλας, ο οποίος παραχωρήθηκε υπό μορφή δανεισμού από την Κορίνθιανς. Σε γενικές γραμμές το ρόστερ κινείται στα περυσινά επίπεδα.

Προετοιμασία: Αποκλείστηκε μήνα Φλεβάρη στην πρώτη φάση του Σουνταμερικάνα από την Λίβερπουλ (Μοντεβιδέου) όμως σοβαρεύτηκε στις εγχώριες διοργανώσεις. Τεσσάρα επί της Λοντρίνα για τους «32» του Κυπέλλου και βρίσκεται με το… ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση ενώ έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Καμπεονάτο Μπαïάνο κερδίζοντας σε διπλό τελικό την Μπαΐα ντε Φέιρα με συνολικό σκορ 2-1.

Εκτίμηση: Κλασσική μικρομεσαία ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Δεν την θεωρούμε υποψήφια για υποβιβασμό, όχι γιατί αυτόν τον χαρακτηρισμό τον έχουν «καπαρώσει» κάποιες άλλες ομάδες, αλλά γιατί η σοβαρότητα που έδειξε πέρυσι μας «πείθει» πως δεν θα δυσκολευτεί να παραμείνει στην κατηγορία και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Και στο τέλος δεν θα μας ξαφνιάσει εάν εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το Σουνταμερικάνα.

 

Φλουμινένσε

Τι έκανε πέρσι (12η): Όταν ανέλαβε ο κόουτς Ολιβέιρα, η ομάδα βρισκόταν στην 13η θέση. Τότε είχε θέσει ως αρχικό στόχο το Σουνταμερικάνα στο οποίο μετείχε. Τελικά η σεζόν παρότι είχε στρώσει αρχικά, δεν κύλησε όπως το περίμενε ο Βραζιλιάνος τεχνικός με την «Φλου» να αποκλείεται στα ημιτελικά του θεσμού από την Ατλέτικο Παρανένσε (συνολικό σκορ 0-4) ενώ στο πρωτάθλημα αφού είχε φτάσει μέχρι την 8η θέση εν τέλει πλασαρίστηκε στην δωδεκάδα.

Προπονητής: Φερνάντο Ντινίζ (45 χρόνων, νέος). Πρώτη μεγάλη δουλειά για τον Ντινίζ αποτελεί η Φλουμινένσε. Μέχρι τα μέσα της πρoηγούμενης σεζόν βρισκόταν στον πάγκο της Ατλέτικο Παραναένσε ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής όλων σχεδόν των μεγάλων ομάδων (Παλμέιρας, Σάντος, «Φλα», «Φλου», Κορίνθιανς) της χώρας στα τέλη της περασμένης και στις αρχές της τρέχουσας χιλιετηρίδας.

Έδρα: Maracanã (78.838)

Μεταγραφές: Έφερε από την Ευρώπη και την Αυστρία τον Εβάντρο (πρώην επιθετικό της Αούστρια Βιέννης) ενώ κινήθηκε αστραπιαία προκειμένου να κάνει δικό της τον χαφ της Φεροβιάρια, Λέο Αρτούρ. Αρκετά «μαζεμένη» στο μεταγραφικό παζάρι, επέστρεψε και ο φορ Ρομπίνιο που αγωνιζόταν ως δανεικός στην Αμέρικα Μινέιρο. Ανάμεσα στις φετινές προσθήκες τοποθετείται και η επιστροφή στην ενεργό δράση του φορ Πέδρο, που έλειψε για μεγάλο διάστημα πέρυσι.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε ιδανικά με πρόκριση στην επόμενη φάση του Σουνταμερικάνα μετά το 2-1 στην Χιλή κόντρα στην Αντοφαγάστα. Παράλληλα, έχει κάνει και τεράστιο βήμα πρόκρισης στους «16» του Κυπέλλου έπειτα από το 2-0 επί της Σάντα Κρουζ. Για τα ημιτελικά του Πολιτειακού Καριόκα αποκλείστηκε από την Φλαμένγκο.

Εκτίμηση: Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει εάν την δούμε να δίνει προτεραιότητα στο Σουνταμερικάνα. Μπορεί να βρίσκεται νέος τεχνικός στο τιμόνι της, όμως η εξασφάλιση μιας θέσης στο ερχόμενο Λιμπερταδόρες μέσω της κατάκτησης του τροπαίου εξιτάρει τους φίλους της. Τα οικονομικά της είναι σε άθλια κατάσταση, ψάχνει έναν τίτλο για να τα… διορθώσει.

 

Κορίνθιανς

Τι έκανε πέρσι (13η): Όταν ξεκινάς ως την περυσινή πρωταθλήτρια, το άγχος σε έχει κυριέψει. Ενδεχομένως να υπήρχαν κάποιοι που να περίμεναν και το repeat (1998 και 1999 τα τελευταία διαδοχικά πρωταθλήματα της ομάδας). Τα πράγματα όμως δεν εξελίχτηκαν και τόσο ρόδινα για εκείνην με την πορεία της να κυμαίνεται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» Δικαιολογημένα τερμάτισε 13η παρουσιάζοντας ένα «σκορποχώρι». Θέλησε να σώσει την χρονιά φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου όμως εκεί εμφανίστηκε πολύ «λίγη» απέναντι στην Κρουζέιρο χάνοντας δυο φορές σε διπλό τελικό.

Προπονητής: Φάμπιο Καρίγιε (45 χρόνων). Γεννημένος στο Σάο Πάολο, η ποδοσφαιρική του καριέρα μπορεί να είχε διάφορους σταθμούς με αφετηρία το 1992 και την Σερταοζίνιο όμως ως κόουτς από το 2009 και μετά παραμένει σε διάφορά πόστα της Κορίνθιανς. Η αρχή πάντως έγινε το 2007 από την Γκρέμιο Μπαρουερί ενώ πέρυσι αποδέχθηκε την πρόκληση από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας ευρισκόμενος στον πάγκο της Αλ-Ουάντα για 12 παιχνίδια. Από τον Ιούλιο προπονεί την «Τιμάο» ως πρώτος προπονητής.

Έδρα: Arena Corinthians (47.605)

Μεταγραφές: Διατήρησε τον περυσινό κορμό ενώ αναμφίβολα η κορυφαία της μεταγραφή αποτελεί η επιστροφή του Καρίγιε στον πάγκο. Από εκεί και πέρα, ο Βάγκνερ Λοβ αναμένεται να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα ενώ κατόπιν παρότρυνσης του Καρίγιε αποκτήθηκε υπό μορφή δανεισμού ο μέσος Ρεγκίς. Από τις αποχωρήσει, ξεχωρίζει αυτή του μέσου Μαρκίνιος Γκάμπριελ (για λογαριασμό της Κρουζέιρο)

Προετοιμασία: Είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Σουνταμερικάνα καθώς «άνοιξε» και η 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αποκλείστηκε όμως από την Ρασίνγκ Κλουμπ στην διαδικασία των πέναλτι ενώ για τους «32» του Κυπέλλου βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» μετά το 1-0 του πρώτου αγώνα από την Σαπεκοένσε. Έφτιαξε το κλίμα στα αποδυτήρια με την κατάκτηση του Παουλίστα κόντρα στην Σάο Πάολο την περασμένη Κυριακή.

Εκτίμηση: Μπορεί να μην διαθέτει ρόστερ για πρωταθλητισμό όμως η πορεία της στο Παουλίστα δημιούργησε προσδοκίες. Χειρότερα από πέρυσι δεν μπορεί να πάει, κάπου μέσα στην δεκάδα του τελικό πλασάρισμα της.

 

Σαπεκοένσε

Τι έκανε πέρσι (14η): Τεράστιος άθλος για την ομάδα της Σαπεκοένσε η εξασφάλιση της παραμονής της μετά από άλλη μια δύσκολη σεζόν. Μπορεί στις 20 από τις 38 συνολικά αγωνιστικές να βρισκόταν κάτω από την επικίνδυνη ζώνη, μπορεί επτά στροφές πριν το φινάλε να βρέθηκε στην προτελευταία θέση, όμως σε εκείνο το σημείο την ανέλαβε ο Κλοντίνει Ολιβέιρα, ο οποίος και πόνταρε στον ψυχολογικό τομέα καταφέρνοντας την σωτηρία.

Προπονητής: Νέι Φράνκο (52 χρόνων, νέος). Αντικατέστησε τον υπηρεσιακό Έμερσον Κρις. Έκανε τρομερή δουλειά στην Γκοϊάς την περυσινή περίοδο, την οποία και ανέβασε στην πρώτη κατηγορία. Εξαργύρωσε αυτή του την επιτυχία με ένα συμβόλαιο στην Σαπεκοένσε αποδεχόμενος την πρόκληση της τελευταίας. Έχει παραστάσεις από το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο με την ομάδα από το Σιαπέκο να αποτελεί τον 14ο σταθμό ενώ την σεζόν 2011-2012 βρέθηκε στο τιμόνι της Εθνικής Βραζιλίας Κ20.

Έδρα: Arena Condá (22.600)

Μεταγραφές: Χαμένη από το «πάρε-δώσε» βγαίνει η ομάδα μιας και το ρόστερ είναι ένα κλικ πιο αδύναμο σε σχέση με πέρυσι. Τουλάχιστον ελπίζει στο να της βγουν ο μέσος Μάρκος Βινίσιους (Μποταφόγκο) και ο φορ Τιάγκο Σάντος (Φλαμένγκο). Το κενό πάντως του στράικερ Παουλίστα εξακολουθεί να υφίσταται.

Προετοιμασία: Ίσως της βγει σε καλό ο πρόωρος αποκλεισμός της στο Σουνταμερικάνα από την Χιλιανή Ουνιόν λα Καλέρα (εξασφάλισε εισιτήριο διαμέσου του πρωταθλήματος). Έκανε την σούπερ έκπληξη στον πρώτο αγώνα Κυπέλλου απέναντι στην Κορίνθιανς (νίκη 1-0) ενώ η πορεία της στο Πολιτειακό Καταρινένσε δεν χαρακτηρίστηκε ως αποτυχημένη, χάνοντας στον τελικό από την Αβάι.

Εκτίμηση: Κάθε νέα σεζόν ξεκινάει με τις ίδιες δυσκολίες για την λατρεμένη Σαπεκοένσε. Το 2016 είχε πραγματικά ξεκληριστεί λόγω αεροπορικού δυστυχήματος και στήθηκε ξανά από το «μηδέν». Δεν υπάρχουν προσδοκίες πέραν από μια παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Στο «50-50» αν θα το καταφέρει.

 

Σεαρά

Τι έκανε πέρσι (15η): Παραδοσιακά κάθε νεοφώτιστη ομάδα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα υποψήφια φαβορί για υποβιβασμό. Στην περίπτωση όμως της Σεαρά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η έλευση του Λίσκα μετά το φινάλε της 9ης αγωνιστικής λειτούργησε ευεργετικά για την ίδια και παρά το γεγονός πως επί επτά σερί αγώνες η ομάδα δεν «ξεκόλλησε» από την τελευταία θέση. Ο έμπειρος τεχνικός στηρίχτηκε στην τόνωση του ψυχολογικού τομέα ενώ για τα δεδομένα του συλλόγου οι τέσσερις μόλις ήττες εντός έδρας (7-8-4 συνολικά) αποτέλεσαν το «στήριγμα» της για την σωτηρία.

Προπονητής: Έντερσον Μορέιρα (47 χρόνων, νέος). Μόλις λίγα 24ωρα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας μετά την (κακώς) απομάκρυνση του Λίσκα, ο οποίος πλήρωσε το… μάρμαρο της αποτυχημένης εκκίνησης στην φετινή σεζόν. Μέχρι πρότινος ο Μορέιρα βρισκόταν στην Μπαΐα την οποία έβγαλε πέρυσι στο Σουνταμερικάνα. Δυο φορές πρωταθλητής στην Serie B και άλλες στα Πολιτειακά. Κατά το παρελθόν έχει δουλέψει σε Γκρέμιο, Σάντος και Φλουμινένσε.

Έδρα: Castelão (63.903)

Μεταγραφές: Πέρυσι ήταν νεοφώτιστη στην κατηγορία και αναγκασμένη να προβεί σε κινήσει ενδυνάμωσης του ρόστερ. Φέτος δείχνει να στηρίζεται σε αυτό το ρόστερ. Τελευταία της μεταγραφή πριν ενάμιση μήνα περίπου και ήταν ο φορ Καρβάλιο της Μποταφόγκο. Έχασε πάντως τον πορτιέρο Έβερσον και τον εξτρέμ Ζόναταν (αμφότεροι συνεχίζουν στην Σάντος). Στην θέση «1» θα έχει τον κίπερ Ρίτσαρντ της Παρανά.

Προετοιμασία: Η πορεία της στο Καμπεονάτο Σεαρένσε περιελάμβανε εκπλήξεις φτάνοντας έως τον τελικό τελικό, εκεί όπου η Φορταλέζα αποδείχθηκε το «αφεντικό» της Πολιτείας. Στο Κόπε ντο Νορντέστε δεν μπόρεσε να προχωρήσει πιο πέρα από τα προημιτελικά με την Ναούτικο Ρεσίφε (ομάδα τρίτης κατηγορίας) να την «πετάει» εκτός.

Εκτίμηση: Φέτος θα είναι πιο «υποψιασμένη» και την περιμένουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Σφάλμα της Διοίκησης η απομάκρυνση του Λίσκα, κανείς δεν ξέρει όμως αν ο Μορέιρα καταφέρει περισσότερα από τον προκάτοχο του. Μένει στην κατηγορία άνετα.

 

Βάσκο ντε Γκάμα

Τι έκανε πέρσι (16η): Έπαιξε για μεγάλο διάστημα με την φωτιά φτάνοντας έως και την 18η θέση όμως σε εκείνο το σημείο ανέλαβαν δράση τα «μεγάλα μέσα». Φανέλα και εμπειρία ενήργησαν με απώτερο σκοπό να εξασφαλιστεί η παραμονή και έτσι αποφεύχθηκε μια ντροπιαστική σελίδα στην ένδοξη ιστορία της ομάδας του Ρίο. Μιας ομάδας που πανηγύρισε παρ’ όλα αυτά το τελευταίο της πρωτάθλημα το 2000.

Προπονητής: Μέχρι πρότινος βρισκόταν στο τιμόνι της ομάδας ο Αλμπέρτο Βαλεντίμ. Η απώλεια του πολιτειακού πρωταθλήματος όμως έφερε στην… ανεργία τον 44χρονο προπονητή. Για την ώρα η θέση στην άκρη του πάγκου παραμένει κενή. Ακούγονται πολλά ονόματα με τον Λουξεμπούργκο να διαψεύδει τις φήμες που αφορούν το πρόσωπο του και τον Ντορίβαλ Τζούνιορ να έχει υψηλό συμβόλαιο.

Έδρα: Nilton Santos (46.931)

Μεταγραφές: Κρίμα για αυτό το ρόστερ να είναι παραμονές της πρώτης σέντρας στο πρωτάθλημα δίχως πρώτο προπονητή. Υπήρχε από πέρυσι αρκετή ποιότητα και την οποία διατήρησε η Διοίκηση και φέτος. Ο μεσοεπιθετικός Μάξι Λόπες παρέμεινε στον σύλλογο ενώ ενισχύθηκε στον χώρο του κέντρου με τον Μπρούνο Σέζαρ της Σπόρτινγκ.

Προετοιμασία: Μπορεί να έφτασε μέχρι και τον τελικό του Καμπεονάτο Καριόκα όμως η Φλαμένγκο ήταν ανώτερη και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο. Στο Κύπελλο φαίνεται πως δεν θα έχει πολύ μέλλον μετά το 2-0 στην Σάντος και ενώ είχε προηγηθεί η πρόκριση επί της Αβάι. Όλα αυτά στερούν από τον Βαλεντίμ να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Εκτίμηση: Σε κανένα σημείο δεν έχουμε προσδοκίες από την Βάσκο. Το ρόστερ της διατήρησε τον περυσινό του καλό βαθμό όμως δεν είναι για υπερβάσεις. Στην δωδεκάδα άνετα.

 

Φορταλέζα

Τι έκανε πέρσι (Πρωταθλήτρια στην Serie B): Εξασφάλισε πολύ δίκαια την άνοδο στην πρώτη κατηγορία παρουσιάζοντας αξιοθαύμαστη σταθερότητα σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος. Η πρώτη θέση αποτέλεσε τυπική διαδικασία για την ίδια με την διαφορά από την δεύτερη (όποια ομάδα και αν ήταν κάθε φορά) να αυξάνεται με χαρακτηριστική άνεση. 36/38 αγωνιστικές ήταν στην κορυφή, από την πέμπτη αγωνιστική και μετά δεν υποχώρησε ποτέ.

Προπονητής: Ροτζέριο Σένι (46 χρόνων). Τεράστιος πορτιέρο στην καριέρα του, αγωνίστηκε με τα… γάντια της Σάο Πάολο από το 1992 έως και το 2015 μετρώντας 575 συμμετοχές και 65 τέρματα (από στημένα). Το πρώτο προπονητικό εγχείρημα το 2017 με την Σάο Πάολο δεν ήταν κάτι το εντυπωσιακό ενώ ανέλαβε πέρυσι την Φορταλέζα την οποία και οδήγησε με χαρακτηριστική άνεση ως πρώτη στην άνοδο. Για κάποιες ομάδες της πρώτης κατηγορίας ακούστηκε πολύ έντονα το όνομα του όμως συνεχίζει στο τιμόνι της Φορταλέζα.

Έδρα: Castelão (Ceará) (63.903)

Μεταγραφές: Με το ρόστερ που έκανε «πλάκα» πέρυσι στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας θα πορευτεί και φέτος. Παράλληλα, πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό της τον ακραίο μέσο Γκάμπριελ Ντίας από την Ιντερνασιονάλ. Σημαντικές κινήσεις όσον αφορά τον χώρο της επίθεσης αποτελούν τόσο ο Κιέζα (Μποταφόγκο), όσο και ο Παουλίστα (Σαπεκοένσε).

Προετοιμασία: Το απόλυτο αφεντικό της Πολιτείας Σεαρά μετά και την επικράτηση της στον τελικό του Σεαρένσε επί της Σεαρά (2-0 συνολικό σκορ). Εντυπωσιακή στο Κόπα ντο Νορντέστε μετά το 4-0 επί της Βιτόρια για τα προημιτελικά του θεσμού με την Σάντα Κρουζ να την περιμένει στα ημιτελικά.

Εκτίμηση: Αν θα έπρεπε από τώρα μια νεοφώτιστη ομάδα να «γλίτωνε» τον υποβιβασμό, αυτή θα ήταν η Φορταλέζα. Όχι γιατί ανέβηκε ως πρωταθλήτρια αλλά διότι έχει κρατήσει τον βασικό της κορμό και με τον Σένι ακόμη πιο έμπειρο κατά μια σεζόν είναι σε θέση να εξασφαλιστεί από νωρίς.

 

Μασέιο

Τι έκανε πέρσι (2η στην Serie B): Ήταν νεοφώτιστη στην κατηγορία και δεν περιμέναμε πως θα άντεχε στον πρωταθλητισμό. Για μεγάλο διάστημα βρισκόταν στην δεύτερη θέση όταν όμως στο διάστημα 27η έως και 33η αγωνιστική πήρε μόλις πέντε βαθμούς είχε υποχωρήσει αισθητά ενώ μια στροφή πριν το φινάλε βρέθηκε εκτός τετράδας. Το ευρύ πέρασμα της με 4-0 από την έδρα της Ζουβεντούδε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της έδωσαν την ευκαιρία να ανέβει για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία.

Προπονητής: Μαρσέλο Κάμπο (52 χρόνων). Δεν τέθηκε ουδεμία στιγμή θέμα απομάκρυνσης του με το πέρας της περυσινής περιόδου. Ο τεχνικός που ανέβασε την ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία στην δεύτερη του ολοκληρωμένη δουλειά σε πάγκο κάποιου συλλόγου. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε περάσει από την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε με σχετική επιτυχία.

Έδρα: Rei Pelé (17.126)

Μεταγραφές: Αυτή την στιγμή δεν έχει ρόστερ ικανό να σταθεί στην κατηγορία. Δεν σημαίνει βέβαια πως θα αποτελέσει την εύκολη λεία για κάθε αντίπαλο. Από εκείνους που την οδήγησαν στην άνοδο, ξεχωρίζει η απώλεια του φορ Νέτο Μπερόλα. Έδειξε ενδιαφέρον για τον φορ που ανήκει στην Κορίνθιανς, Αντρέ Λουίς τελικά «έπεισε» την Φλουμινένσε να της δανείσει τον 23χρονο στράικερ Ρομπίνιο.

Προετοιμασία: Το απόλυτο φαβορί της Πολιτείας του Αλαγκοάνο ήταν και πάλι φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου απέναντι στην μισητή CRB. Τρομερή επιθετική επίδοση στον ημιτελικό με την Κορουρίπε σκοράροντας στα δυο παιχνίδια συνολικά επτά τέρματα. Δυστυχώς για εκείνην όμως η πορεία της στο Κόπα ντο Νορντέστε έλαβε πρόωρο τέλος μένος εκτός ημιτελικών από την Μποταφόγκο ΡΒ.

Εκτίμηση: Το ζητούμενο για την ομάδα του Αλαγκοάνο είναι να μην αποτελέσει το «ασανσέρ» των κατηγοριών. Έδειξε και στα παιχνίδια της προετοιμασίας της (κυρίως στο Πολιτειακό) πως διατήρησε την περυσινή της ομοιογένεια. Θα δώσει μάχη για την παραμονή. Ενδεχομένως όμως να βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις που θα υποβιβαστούν.

 

Αβάι

Τι έκανε πέρσι (3η στην Serie B): Από την πρώτη αγωνιστική αποτέλεσε παρελθόν ο Ολιβέιρα με τον Ζενίνιο να αναλαμβάνει και να χαρακτηρίζει το ρόστερ της ομάδας εκείνην την περίοδο ως ικανό για την πρώτη κατηγορία. Λίγους μήνες αργότερα το συγκρότημα της Φλοριανάπολις τερμάτιζε στην τρίτη θέση παρότι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με μία νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια. Τρομερή επίδοση μακριά από την έδρα της αποτέλεσαν τα εννέα διπλά στο (πάντα) δύσκολο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Προπονητής: Ζενίνιο (71 χρόνων). Ένας από τους πιο έμπειρους τεχνικούς της πρώτης κατηγορίας. Ανέλαβε την ομάδα πέρυσι την δεύτερη αγωνιστική και την οδήγησε στην άνοδο. Γνώριμα τα αποδυτήρια της για εκείνον καθώς είχε περάσει και το 2014 για 29 συνολικά ματς. Εμπνέει σεβασμό το πρόσωπο του, λατρεύει το 4-2-3-1 με τις ομάδες του παραδοσιακά να μην προσφέρουν θέαμα αλλά να προσέχουν την ουσία.

Έδρα: Ressacada (17.800)

Μεταγραφές: Κινήθηκε με το σκεπτικό της διατήρησης του περυσινού κορμού της. Ενισχύθηκε πάντως με τον μέσο της Γκρέμιο, Ντάγκλας και εάν της βγει και ο ακραίος Τζόνι Μοσκέρα έχει καλώς. Αποχώρησε ο κίπερ Κοζλίνσκι ενώ ο φορ Ροντριγκάο επέστρεψε στην Σάντος.

Προετοιμασία: Μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της Κρισιούμα στην διαδικασία των πέναλτι και να προκριθεί στον τελικό του Καμπεονάτο Καταρινένσε εκεί όπου κατάφερε να επιβληθεί της Σαπεκοένσε. Έφερε μια ηρεμία στους φίλους της αυτός ο τίτλος σε κάθε περίπτωση. Εξάλλου, λίγες ημέρες νωρίτερα είχε μείνει εκτός συνέχειας στο Κύπελλο χάνοντας δυο φορές από την Βάσκο με συνολικό σκορ 4-2.

Εκτίμηση: Αν μη τι άλλο ξεκινάει με στόχο την παραμονή. Θα δώσει τεράστια μάχη για να το πετύχει και η ύπαρξη του έμπειρου Ζενίνιο ενδεχομένως φανεί καταλυτική.

 

Γκοϊάς

Τι έκανε πέρσι (4η στην Serie B): Στο πρώτο μισό του πρώτου γύρου βρισκόταν κάτω από την επικίνδυνη ζώνη. Η αλλαγή στο τιμόνι της ομάδας και η έλευση του Νέι Φράνκο δεν βελτίωσε προς στιγμήν την κατάσταση όμως πετυχαίνοντας 11 νίκες στις επόμενες 15 αγωνιστικές (13η με 27η) κατάφερε το ακατόρθωτο: βρέθηκε εντός πρώτης τετράδας για όλο το υπόλοιπο της κούρσας ενώ η ήττα στο φινάλε από την Μπραζίλ ντε Πελότας την έριξε στην τέταρτη θέση.

Προπονητής: Ρόμπσον Γκόμεζ (54 χρόνων, υπηρεσιακός). Επέστρεψε στην ομάδα μετά το 2014 όπου βρισκόταν για τελευταία φορά. Αντικαθιστά προσωρινά τον Μαουρίσιο Μπαρμπιέρι και ίσως τον δούμε και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την Διοίκηση να θέλει στο ματς του Ρίο κόντρα στην Φλουμινένσε να έχει βρεθεί ο πρώτος προπονητής. Πρόσφατη δουλειά του ήταν στην Σαπεκοένσε.

Έδρα: Olímpico Pedro Ludovico (13.500)

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε με «πολυεργαλεία», όπως οι μέσοι Γκέδες και Αουγκούστο. Θετική κρίνεται και η προσθήκη του χαφ Ρενατίνιο από την Μποταφόγκο. Από την άλλη, έχασε τον πορτιέρο Ενρίκε και τον μέσο Ζιοβάνι όμως σε γενικές γραμμές βγαίνει ενδυναμωμένη από το μεταγραφικό παζάρι.

Προετοιμασία: Παραδοσιακά αποτελεί το δεύτερο όνομα στην Πολιτεία Γκοϊάνο μετά την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Αυτές οι δυο εξάλλου αναμετρήθηκαν στον τελικού του Πολιτειακού με την Γκοϊάς να έρχεται… δεύτερη. Από τον Φλεβάρη έμεινε εκτός Κυπέλλου χάνοντας στα πέναλτι με 2-1 από την CRB. Αυτά τα δυο έφεραν στην πόρτα της εξόδους τον Μαρμπιέρι.

Εκτίμηση: Καλό το ρόστερ της γενικές γραμμές όμως πολύ δύσκολο το έργο της σε κάθε περίπτωση. Θα δώσει μάχη για την παραμονή (το «ταβάνι» της εξάλλου) και εκτιμούμε πως μπορεί να τα καταφέρει.

 

Επιμέλεια: Hoffman

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ