foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ117
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Βραζιλία, Serie Β: Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 24 Απρ 2019 18:56
Βραζιλία-Serie-Β-preview-σεζόν-2019.jpg

Ένα από τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα είναι αυτό της B' Βραζιλίας (Campeonato Brasileiro Β’, πιο σύντομα λέγεται και Serie B). Το παράδοξο φέτος είναι πως μετέχουν ορισμένα ιστορικά clubs της χώρας, όπως για παράδειγμα η Σπορ Ρεσίφε και η Βιτόρια Μπαΐα. Δυο ομάδες που πέρυσι υποβιβάστηκαν και σε συνδυασμό με τις Πόντε Πρέτα, Βίλα Νόβα, Κοριτίμπα και Ατλέτικο Γκοϊανιένσε που πέρυσι δεν εξασφάλισαν την άνοδο, συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα Λίγκα. Με ενδιαφέρον περιμένουμε και την νεοφώτιστη Μπραγκαντίνο που έχει οικονομική ρευστότητα μετά την συγχώνευσή της με την Red Bull Μπραγκαντίνο. Το νέο πρωτάθλημα κάνει σέντρα την προσεχή Παρασκευή, 26 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Serie B αποτελείται από 20 συνολικά ομάδες και κάθε μια από αυτές αγωνίζεται εντός και εκτός με τις υπόλοιπες. Συνολικά υπάρχουν 38 αγωνιστικές και στο τέλος της μαραθώνιας κούρσας, οι τέσσερις πρώτες στον βαθμολογικό πίνακα θα ανέβουν στην ανώτερη κατηγορία. Στον αντίποδα, οι τέσσερις τελευταίες υποβιβάζονται στην χαμηλότερη κατηγορία, γνωστή και ως Serie C.

Κριτήρια ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων, τα κριτήρια που καθορίζουν την τελική κατάταξη είναι τα εξής: 1) περισσότερες νίκες, 2) μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων, 3) καλύτερη επίθεση, 4) μεταξύ τους αναμετρήσεις (μετρούν τα εκτός έδρας γκολ) 5) λιγότερες κόκκινες κάρτες 6) λιγότερες κίτρινες κάρτες 7) κλήρωση.

Οι ομάδες της Campeonato Brasileiro Β'

 

Σπορ Ρεσίφε

Τι έκανε πέρσι: (17η στην Serie A) Αν μη τι άλλο αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη ο υποβιβασμός για την ιστορική Σπορ Ρεσίφε. Το «Λιοντάρι του Νησιού» όπως βγήκε από την 12άδα πριν το φινάλε του πρώτου γύρου, δεν κατάφερε ποτέ να πατήσει ξανά σε αυτήν. Ανύπαρκτη μακριά από την έδρα της (3-3-13), για αρκετό διάστημα ήταν προτελευταία στον βαθμολογικό πίνακα και έτσι φέτος θα αγωνίζεται στην χαμηλότερη κατηγορία.

Προπονητής: Γκούτο Φερέιρα (53 χρόνων, νέος). Έμπειρος τεχνικός παρότι δεν έχει περάσει από τον πάγκο κάποιας μεγάλης ομάδας πλην της Ιντερνασιονάλ το 2017. Την τελευταία διετία έκανε (πολύ) καλή δουλειά σε Σαπεκοένσε και Μπαΐα. Λάτρης του 4-2-3-1, ένα σχήμα που ταιριάζει στο αγωνιστικό προφίλ της νυν ομάδας του.

Έδρα: Ilha do Retiro (32.983)

Μεταγραφές: Άμεση η ανάγκη επιστροφής της ομάδας στην πρώτη κατηγορία με την Διοίκηση να διατηρεί το ρόστερ της σε υψηλό επίπεδο. Ο χαφ Γιάγκο (δανεικός από Ατλέτικο Μινέιρο) και ο κεντρικός επιθετικός Θιέρε (δανεικός από Γκρέμιο) αποτελούν κινήσεις ουσίας. Ο μέσος Αντρίγκο και ο μπακ Ντέιβιντ αποτελούν τις σημαντικότερες αποχωρήσεις για την τρέχουσα σεζόν.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε όμως όλες με Κύπελλο και Πολιτειακό (Περναμπουκάνο). Στο πρώτο απέτυχε παταγωδώς χάνοντας στα μέσα Φλεβάρη από την Τομπένσε με 3-0. Στο Πολιτειακό τα πήγε περίφημα φτάνοντας μέχρι τον τελικό εκεί όπου επιβλήθηκε της Ναούτικο Ρεσίφε στην διαδικασία των πέναλτι (από μια νίκη οι δυο ομάδες στα δυο 90λεπτα).

Εκτίμηση: Αν μη τι άλλο ένα από τα φαβορί για άνοδο. Ειδικά εάν καταφέρει να επιβληθεί των υπολοίπων από νωρίς, τότε δεν αποκλείεται να πετύχει ότι ακριβώς η Φορταλέζα πέρυσι. Δηλαδή μια απόσταση ασφαλείας από την δεύτερη θέση καθ’ όλη την διάρκεια της κούρσας.

 

Αμέρικα Μινέιρο

Τι έκανε πέρσι: (18η στην Serie A) Ανέβηκε ως πρωταθλήτρια όμως δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία. Μέχρι και την 25η αγωνιστική είχε σταθεροποιηθεί στην πρώτη 12άδα του βαθμολογικού πίνακα, η συνέχεια όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Στην κρισιμότερη καμπή του πρωταθλήματος την πήρε η «κάτω βόλτα» και μοιραία υποβιβάστηκε.

Προπονητής: Τζιβανίλντο Ολιβέιρα (70 χρόνων). Αμυντικό χαφ στην καριέρα του, η οποία τερματίστηκε το 1983 με την φανέλα της Σπορ Ρεσίφε. Από την επόμενη χρονιά βρίσκεται σε πάγκους ομάδων της χώρας, ποτέ του όμως δεν κάθισε περισσότερα από τρία χρόνια σε κάποια ομάδα. Τέσσερις φορές κατά το παρελθόν υπήρξε τεχνικός της Αμέρικα Μινέιρο, η πιο πρόσφατο την διάστημα 2014-2016.

Έδρα: Raimundo Sampaio (23.018)

Μεταγραφές: Επέλεξε την διέξοδο των ελεύθερων μεταγραφών με παίκτες που έχουν «πατήσει» τα 30. Ποιοτικός εξτρέμ ο Αζεβέδο της Σεαρά ενώ ενίσχυσε τα μετόπισθεν με τον Ζουσάνι της Φορταλέζα. Ως επένδυση στο μέλλον μπορεί να χαρακτηριστεί η απόκτηση έναντι ελάχιστου τιμήματος του 21χρονου Πεντράο από την Παλμέιρας. Από πλευράς αποχωρήσεων, στην Σαπεκοένσε συνεχίζει ο φορ Αίλον ενώ στην Πορτογαλία βρήκε τον επόμενο σταθμό του ο μέσος Μεσίας.

Προετοιμασία: Δεν την… πλήγωσε και τόσο ο αποκλεισμός της στην δεύτερη φάση του Κυπέλλου από την Ζουβεντούδε με σκορ 2-1. Εξάλλου, στο Πολιτειακό του Μινέιρο πέρασε τους ομίλους όμως στην συνέχεια της έλαχε η σαφώς πιο ανώτερη Κρουζέιρο χάνοντας σε διπλά ματς με συνολικό σκορ 2-6.

Εκτίμηση: Επέστρεψε από εκεί όπου ξεκίνησε πριν δυο χρονιές, στην δεύτερη κατηγορία. Στοχεύει φυσικά στην άνοδο έχοντας μάλιστα μια «αλεπού» των γηπέδων στον πάγκο της. Εντός πρώτης πεντάδας το τελικό πλασάρισμα της.

 

Βιτόρια

Τι έκανε πέρσι: (19η στην Serie A) Προβλέψιμη στον τρόπο που αγωνιζόταν, μετά και την δεύτερη αγωνιστική βρέθηκε εκτός 12άδας και εκεί γύρω κυμάνθηκε η πορεία της. Στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές έπεσε κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού και δεν μπόρεσε ουδεμία στιγμή να φανεί ανταγωνιστική. Εξάλλου με 7/19 νίκες στο γήπεδο της δεν θα μπορούσε να είχε διαφορετική τύχη.

Προπονητής: Κλαούντιο Τενκάτι (45 χρόνων, νέος). Σπουδαία η δουλειά του στην Λοντρίνα για έξι συνολικά έτη (2011-2017) ενώ πέρυσι τον είδαμε στον πάγκο της Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Απομακρύνθηκε όμως στα μέσα του Οκτώβρη και ενώ ο στόχος της ανόδου είχε αρχίσει να χάνεται.

Έδρα: Barradão (34.535)

Μεταγραφές: Σύντομο πέρασμα από την δεύτερη κατηγορία ελπίζει να έχει και για αυτό κινήθηκε για ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ της. Παραχωρήθηκε δανεικός από την Σπορ Ρεσίφε ο φορ Αντρίγκο ενώ για ένα χρόνο με την φανέλα της ομάδα θα αγωνίζεται ο ακραίος μπακ Ρότσα (δανεικός από την πρωταθλήτρια Παλμέιρας). Από την Γκουαρανί απέκτησε για ένα έτος τον στόπερ Ράμος . Για την Ευρώπη και την γερμανική Χόφενχαϊμ αποχώρησε έναντι τριών εκατ. ευρώ ο μπακ Ριμπέιρο ενώ ο καλός μέσος Γιάγκο συνεχίζει στην Γκοϊάς.

Προετοιμασία: Δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο Πολιτειακό πρωτάθλημα του Μπαϊάνο μένοντας εκτός πρώτης τετράδας και ως εκ τούτου εκτός play-offs. Για την διοργάνωση του Κόπα ντο Νορντέστε, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά καθώς αποκλείστηκε στις αρχές του μήνα από την Φορταλέζα με σκορ 4-0.

Εκτίμηση: Οι κινήσεις που έκανε στο μεταγραφικό παζάρι μας προδιαθέτουν για ένα δυνατό σύνολο. Μπορεί προς τα έξω να μην γίνεται λόγος για το πρωτάθλημα, όμως στην άκρη του μυαλού του Τενκάτι υπάρχει και αυτό. Εντός των δυνατοτήτων η κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη τετράδα.

 

Παρανά

Τι έκανε πέρσι: (20η στην Serie A) Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για μια ομάδα να μην μπορεί να βγει σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος από την επικίνδυνη ζώνη. Από την ήττα της πρεμιέρας κόντρα στην Σάο Πάολο, η νεοφώτιστη (εκείνη την εποχή) Παρανά βρέθηκε κάτω από την γραμμή του υποβιβασμού και παρέμεινε εκεί σε όλη την κούρσα των 38 αγωνιστικών. Κάκιστη μακριά από την έδρα της (1-1-17), καταφέρνοντας να σκοράρει μόλις πέντε φορές.

Προπονητής: Ματέους Κόστα (32 χρόνων) Βρισκόταν πέρυσι μια σεζόν στην Κοριτίμπα πλάι στον Άνχελ Φουκς. Σαφώς και άπειρος, μπορεί να του αρέσει το 4-3-3 ως σύστημα όμως δεν είδαμε την ομάδα στο Πολιτειακό να προσφέρει πλούσιο θέαμα. Θα κριθεί στην πορεία.

Έδρα: Vila Capanema (20.083)

Μεταγραφές: Ένας εκ των διακριθέντων της περυσινής (κακής πάντως) σεζόν ήταν ο κίπερ Ρίτσαρντ, ο οποίος και παραχωρήθηκε στην Σεαρά. Το κενό του καλύφθηκε (επάξια;) με τον 23χρονο Άλισον της Φιγκεϊρένσε ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον δημιουργικό κομμάτι εκεί όπου πέρυσι υστερούσε. Ο εξτρέμ της Κρουζέιρο Ράνγκελ αποτελεί πολύ σημαντική προσθήκη ενώ πιο πρόσφατες προσθήκες αποτελούν οι φορ Μαρλίσον και Ραμόν από Πόντε Πρέτα και Ιτουάνο αντίστοιχα. Όταν είχε κριθεί ο υποβιβασμός της πέρυσι ξεκίνησε τις αλλαγές στο ρόστερ της προωθώντας παίκτες από με τις Ακαδημίες της.

Προετοιμασία: Έμεινε εκτός Κυπέλλου από την πρώτη κιόλας φάση του θεσμού χάνοντας στα πέναλτι με σκορ 5-4 από την Λοντρίνα. Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού είχε τελειώσει 1-1 με το γκολ της ισοφάρισης να το δέχεται στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Όσον αφορά το Πολιτειακό του Παρανένσε, πέρασε έναν γύρο αποκλείστηκε όμως στην δεύτερη φάση τερματίζοντας στην τέταρτη θέση σε έναν όμιλο αποτελούμενο από έξι ομάδας. Σε κανένα από τα παιχνίδια στο γκρουπ δεν κράτησε ανέπαφη την εστία της.

Εκτίμηση: Αν της βγουν οι προσθήκες που έκανε στο ρόστερ της και ιδίως αυτή του Άλισον, τότε θα έχει τύχη για κάτι καλό. Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάει ως ένα από τα φαβορί για άνοδο, άνετα πάντως θα βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα.

 

Πόντε Πρέτα

Τι έκανε πέρσι: (5η) Άγγιξε προς το φινάλε το θαύμα της ανόδου φτάνοντας με το πέρας της 37ης αγωνιστική στην τέταρτη θέση. Στην τελευταία όμως αγωνιστική αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Αβάι (εκτός) και εν τέλει τερμάτισε πέμπτη. Έμεινε με την όρεξη παρότι στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος η πορεία της δεν ήταν κάτι το αξιόλογο.

Προπονητής: Ζορζίνιο (54 χρόνων, νέος). Ο στόχος της επιστροφής της ιστορικής ομάδας στην πρώτη κατηγορία δεν θα μπορούσε να βασίζεται σε έναν άπειρο τεχνικό. Ο Ζορζίνιο έχει αποκτήσει δικαίως αυτόν τον χαρακτηρισμό (σ.σ. του έμπειρου κόουτς) με το βιογραφικό του να περιλαμβάνει Εθνική Βραζιλίας (ως βοηθός), Βάσκο ντε Γκάμα και Μπαΐα (στις κυριότερες δουλειές του) ενώ εργάστηκε και σε ΗΑΕ (Αλ-Ουάσλ) και Ιαπωνία (Κασίμα).

Έδρα: Moisés Lucarelli (19.728)

Μεταγραφές: Σημαντικές οι προσθήκες στο ρόστερ της. Ξεχωρίζει το δίδυμο των Τζιοβάνι (ακραίος μπακ από Μπαΐα) και Έντσον (χαφ από Αμέρικα Μινέιρο), το οποίο θα αγωνίζεται υπό μορφή δανεισμού. Η απόκτηση ως φορ Ρενάτο Κάιζερ ως δανεικού από την Κρουζέιρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τους καλούς μπακ Αΐρτον (από Αβάι) και Αρνάλντο (από Σεαρά). Δεν αποδυναμώθηκε αισθητά με τον μέσο Ολιβέιρα να επιστρέφει στην Σάντος.

Προετοιμασία: Παρουσιάστηκε εξαιρετικά άστοχη στον τελικό του Παουλίστα χάνοντας στα πέναλτι με σκορ 3-1 από την Red Bull Μπραζίλ. Για σχεδόν μια ώρα παιχνιδιού αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο σε αυτό το παιχνίδι. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός της στην πρώτη φάση του Κυπέλλου από την άσημη Απαρετσιντένσε. Δεν έπεισε γενικά σε αυτά τα παιχνίδια όμως έδειξε πως έχει ποιότητα για κάτι καλό φέτος.

Εκτίμηση: Θεωρούμε πως είναι ικανή να συνεχίσει αυτό ακριβώς που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει πέρυσι. Ένα από τα φαβορί για άνοδο, όχι αναγκαστικά και για τον τίτλο. Την περιμένουμε το 2020 στην πρώτη κατηγορία.

 

Ατλέτικο Γκοϊανιένσε

Τι έκανε πέρσι: (6η) Αποτέλεσε «ανώμαλη προσγείωση» για την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε ο υποβιβασμός της προ διετίας στην δεύτερη κατηγορία. Το πάλεψε για την άμεση επιστροφή της όμως η πραγματικότητα ήταν πως δεν το άξιζε. Μόλις έξι αγωνιστικές συνολικά βρέθηκε εντός τετράδας ενώ προς το φινάλε τα… παράτησε (όγδοη). Από «σπόντα» τελικά βρέθηκε στην έκτη (και τιμητική για εκείνην) θέση.

Προπονητής: Βάγκνερ Λόπες (50 χρόνων). Ανέλαβε πέρυσι μήνα Οκτώβρη και άφησε θετικές εντυπώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν χρεώνεται την αποτυχία της ομάδας όσον αφορά την άνοδο στην πρώτη κατηγορία με το… έργο ήδη να είχε αρχίσει να προδιαγράφεται. Γεννημένος στην Βραζιλία, με Ιαπωνικό διαβατήριο παρότι όλα του σχεδόν τα… ένσημα είναι από την «Χώρα του Καφέ».

Έδρα: Olímpico Pedro Ludovico (13.500)

Μεταγραφές: Έφερε από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας τον εξτρέμ Ζορζίνιο στην κορυφαία της προσθήκη αυτή την σεζόν. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στο σκοράρισμα της ομάδας. Ο μπακ Ρεγκινάλντο (από Ατλέτικο Παραναένσε) και ο εξτρέμ Μαθεζίνιο από το πρωτάθλημα του Μεξικού θα την βοηθήσουν. Ο κίπερ Λεό και ο φορ Κάιζερ επέστρεψαν σε Ατλέτικο Παραναένσε και Κρουζέιρο.

Προετοιμασία: Πέρασε δυο γύρους στο Κύπελλο όμως αποκλείστηκε στην συνέχεια από την Σάντος με συνολικό σκορ 1-3. Είχε κερδίσει το πρώτο παιχνίδι με 1-0, στον επαναληπτικό του Σάο Πάολο παρουσιάστηκε πολύ «λίγη». Τρομερή πορεία έκανε στο Πολιτειακό Γκοϊάνο φτάνοντας μέχρι το τον τελικό, εκεί όπου επικράτησε της Γκοϊάς με δυο νίκες και 4-0 συνολικό σκορ.

Εκτίμηση: Θα παίξει δυνατά ως ένα από τα φαβορί για άνοδο. Δεμένο σύνολο, ήδη από πέρυσι το έργο του Λόπες άφησε υποσχέσεις ενόψει της νέας σεζόν. Έκπληξη για εμάς αν δεν πάρει ένα από τα τέσσερα πρώτα εισιτήρια ανόδου.

 

Βίλα Νόβα

Τι έκανε πέρσι: (7η) Το ίδιο έργο δυο φορές έζησαν την τελευταία διετία οι φίλοι της ομάδας. Στο φώτο-φίνις να χάνεται η άνοδος και το δικαίωμα συμμετοχής στην ανώτερη κατηγορία. Θα λέγαμε πως την περυσινή σεζόν το σκηνικό ήταν πιο… σκληρό με την Βίλα Νόβα να φτάνει στην πέμπτη θέση επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε όμως στην τελική ευθεία τα πράγματα δεν εξελίχθησαν ιδανικά για εκείνην.

Προπονητής: Εντουάρντο Μπαπτίστα (49 χρόνων, νέος). Από τον περασμένο Σεπτέμβρη θεωρείται άνεργος καθώς είχε βρεθεί στον πάγκο της Σπορ Ρεσίφε για οκτώ παιχνίδια. Στο τιμόνι αυτής της ομάδας έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα το 2014 και για 67 συνολικά ματς. Κορυφαίο του «παράσημο» το (σύντομο) πέρασμα από την Παλμέιρας στις αρχές του ’17.

Έδρα: Serra Dourada (42.000)

Μεταγραφές: Τρομερή προσθήκη (υπό μορφή δανεισμού έστω) ο εξτρέμ Ραμόν από την Ιντερνασιονάλ. Για τα δεδομένα του πρωταθλήματος, θα βοηθήσει και ο φορ Ζουνίνιο από την Ατλέτικο Παραναένσε ενώ Νέτο Μούρα (εξτρέμ από Σπορ Ρεσίφε), Μπονέ (φορ από Ρίβερ Πλέιτ Ουρουγουάης) και Μισέλ Ντάγκλας (φορ από Άβες) δίνουν λύσεις στο σκοράρισμα που τόσο την δυσκόλεψε πέρυσι. Δεν αποδυναμώθηκε ιδιαίτερα με τον μπακ Μαγκίνιο να παραχωρείται στην Καβασάκι και τον μεσοεπιθετικό Άντερσον στην Πορτογαλική Φεϊρένσε.

Προετοιμασία: Η ανωτερότητα της Ατλέτικο Γκοϊανιένσε έκρινε τον διπλό ημιτελικό του Γκοϊάνο με συνολικό σκορ 2-1. Βρήκε… παρηγοριά στο Κύπελλο όπου και φαίνεται πως θα προχωρήσει όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες. Τελευταίο της επίσημο παιχνίδι ήταν κόντρα στην Μπραγκαντίνο για τους «64» του Κυπέλλου την οποία και απέκλεισε με συνολικό σκορ 3-2.

Εκτίμηση: Να μην… τριτώσει το κακό θα επιχειρήσει φέτος η Βίλα Νόβα. Η άνοδος στην πρώτη κατηγορία αν μη τι άλλο βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Εντουάρντο Μπαπτίστα. Ακόμη και αν δεν ξεκινήσει ιδιαίτερα ζεστά, είναι ικανή να το… στρώσει στην πορεία. Τερματίζει εντός πρώτης εξάδας.

 

Λοντρίνα

Τι έκανε πέρσι: (8η) Μπορεί στο φινάλε του πρώτου γύρου να βρέθηκε κάτω από την επικίνδυνη ζώνη, η ουσία όμως είναι πως δεν τέθηκε θέμα υποβιβασμού. Σαφώς πολύ πιο ανώτερη από τις ομάδες που δίνανε την δική τους μάχη για την παραμονή, έκανε εκπληκτικό δεύτερο γύρο φτάνοντας έως και στην πέμπτη θέση τρεις στροφές πριν το τέλος. Εκπληκτική σεζόν έκανε ο 36χρονος φορ Νταγκομπέρτο πετυχαίνοντας 17 τέρματα.

Προπονητής: Αλεμάο (44 χρόνων, νέος). Μέχρι πρότινος βοηθός του Φονσέκα που αποχώρησε στα μέσα Απριλίου. Σαφώς και άπειρος, πρώτη του δουλειά στην Λοντρίνα το ζήτημα θα είναι μην… καεί.

Έδρα: Café (31.000)

Μεταγραφές: Κινήθηκε με προσθήκες από την «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» και συγκεκριμένα την Κιότο Σάνγκα. Εγκάβα (μπακ), Χατόρι (μέσος), Ογκίνο (φορ) και Σιμαμούρα (φορ) αναμένεται να την βοηθήσουν αρκετά. Ο εξτρέμ Μπρούνο Παουλίστα (δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας) συμπληρώνει μια πεντάδα αξιόλογων προσθηκών ενώ από τις αποχωρήσεις δεν «πληγώθηκε» ιδιαίτερα. Η μισή… δουλειά όμως είχε γίνει εξάλλου με την παραμονή του πρώτου της σκόρερ, Νταγκομπέρτο.

Προετοιμασία: Έχει περάσει ήδη τρεις γύρους στο Κύπελλο (5-3 συνολικό σκορ την Μποταφόγκο ΡΒ στο τελευταίο της εμπόδιο) ενώ για τους «32» του θεσμού έπεσε επάνω στην πολύ πιο έμπειρη Μπαΐα. Στο πρώτο παιχνίδι πάντως στο Σαλβαντόρ, ηττήθηκε με το βαρύ 4-0. Στο Πολιτειακό του Παραναένσε δεν κατάφερε να φτάσει έως τον τελικό μένοντας εκτός από την Κοριτίμπα (ήττα 2-1 εκτός).

Εκτίμηση: Σε πρώτη φάση φαντάζει ως η ομάδα που θα εξασφαλίσει πολύ εύκολα (ήτοι σημαίνει πολύ νωρίς) την παραμονή. Αν της βγει στην πορεία η διεκδίκηση της ανόδου (όπως και πέρυσι), τότε δεν θα το αρνηθεί. Σε γενικές γραμμές αποτελεί κλασσική ομάδα δεύτερης κατηγορίας όμως με τις προσθήκες που έκανε όλα να τα περιμένουμε.

 

Γκουαρανί

Τι έκανε πέρσι: (9η) Ήταν ένα από τα φαβορί για το άνοδο αν και με τον πρώτο γύρο που είχε κάνει έδειχνε πως τουλάχιστον θα εξασφάλιζε από νωρίς την παραμονή. Πράγματι, ουδεμία στιγμή δεν βρέθηκε κάτω από την επικίνδυνη ζώνη αλλά ποτέ της δεν «πάτησε» και τετράδα. Έξι φορές έφτασε στην πέμπτη θέση, «ξεφούσκωσε» στην πορεία και σταθεροποιήθηκε στην ένατη τις τελευταίες επτά αγωνιστικές.

Προπονητής: Βινίσιους Εουτρόπιο (52 χρόνων, νέος). Αρκετά γνωστό όνομα στην προπονητική πιάτσα. Λάτρης του 4-3-3, πέρασε και δεν ακούμπησε από την Βολιβία και τον πάγκο της Μπολιβάρ στην τελευταία του δουλειά. Άφησε έργο στην Εστορίλ (Πορτογαλία) ενώ τελευταία του… ένσημα εντός συνόρων ήταν για λογαριασμό της Σαπεκοένσε (ένα δίμηνο και συνολικά 14 παιχνίδια).

Έδρα: Brinco de Ouro (29.130)

Μεταγραφές: Για ένα εξάμηνο απέκτησε ως δανεικός τον εξτρέμ Καρλίνιος από την Σταντάρ Λιέγης ενώ ο μπακ Πρινσίπε της Κορίνθιανς θα την βοηθήσει αρκετά. Ψάχτηκε για κάτι καλό στον χώρο της επίθεσης και τελικά επέλεξε τον Ντιέγκο Καρντόσο της Σάντος. Ο μέσος Φερνάντες δόθηκε στην Σάο Μπέντο και ο μπακ Ράμος επέστρεψε στην Βιτόρια. Συνεχίζει να γεμίζει το ρόστερ της.

Προετοιμασία: Απογοήτευσε πλήρως σε Πολιτειακό και Κύπελλο με τελευταίο της επίσημο παιχνίδι στα τέλη Μαρτίου. Με το «καλημέρα» στο Κύπελλο έμεινε εκτός συνέχειας χάνοντας από την Αβενίντα (με 1-0 με ένα τέρμα που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις). Προχώρησε λίγο παραπέρα στο Πολιτειακό με το εμπόδιο της Μιρασόλ να φαντάζει αρκετά υψηλό για εκείνην στα προημιτελικά.

Εκτίμηση: Ίσως της βγει σε καλό που δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα. Τι διάστημα δηλαδή που πέρασε ολόκληρος μήνας. Την περιμένουμε να μπει αρκετά ζεστά στο νέο πρωτάθλημα και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος. Θέση μέσα στην δεκάδα σίγουρα, γιατί όχι και κάτι παραπάνω.

Κοριτίμπα

Τι έκανε πέρσι: (10η) Ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο κατά πολλούς και για τον τίτλο. Τελικά στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και δεν είναι τυχαίο πως μόλις τρεις φορές βρέθηκε εντός πρώτης τετράδας. Σε όλο τον δεύτερο γύρο κατάφερε να πατήσει στην οκτάδα μόλις μια φορά ξεκινώντας από πολύ νωρίς τον προγραμματισμό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Προπονητής: Ουμπέρτο Λούζερ (39 χρόνων, νέος). Η ανάγκη για άμεση επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία είναι τεράστια και αυτό το βάρος ανέλαβε ο 39χρονος Λούζερ. Η πίεση σίγουρα θα είναι μεγάλη και οι παραστάσεις του μέχρι στιγμής δεν προδιαθέτουν ένα ευοίωνο μέλλον. Στον πάγκο της Γκουαρανί πάντως έκατσε για 36 παιχνίδια το 2018 όμως τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά. Φέτος ξεκίνησε αρχικά από τον πάγκο της Βίλα Νόβα από την οποία απολύθηκε τον Φλεβάρη.

Έδρα: Couto Pereira (40.502)

Μεταγραφές: Όπως κάθε σύλλογος στην Βραζιλία, έτσι και εκείνη κινήθηκε με δανεικές λύσεις. Ροντριγκάο (φορ από Σάντος), Πάτρικ Μπρέι (μπακ από Κρουζέιρο) και Χουάν Αλάνο (μέσο από Ιντερνασιονάλ) αποτέλεσαν τις πιο πρόσφατες προσθήκες της. Από την άλλη, ο φορ Άλισον Φαρίας αποτέλεσε παρελθόν και ο μπακ Ενρίκε συνεχίζει στην Πορτιμονένσε. Σε γενικές γραμμές υστερεί σε ποιότητα αναλογικά με τον στόχο (άνοδος) που έχει θέσει φέτος.

Προετοιμασία: Από τον πρώτο γύρο έμεινε εκτός Κυπέλλου χάνοντας με 3-2 στην έδρα της URT. Δεν άφησε το αποτέλεσμα αυτό να την επηρεάσει, προχωρώντας μέχρι τον τελικό του Πολιτειακού Παραναένσε εκεί όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ατλέτικο Παραναένσε με σκορ 7-6 (1-1 στο 90λεπτο). Γενικότερα δεν έδειξε κακό πρόσωπο όμως την «καίει» η επάνοδος στην πρώτη κατηγορία.

Εκτίμηση: Κάθε αγωνιστική σεζόν που βρίσκει την Κοριτίμπα στην δεύτερη κατηγορία, ξεκινάει κατατάσσοντας την στα φαβορί για άνοδο. Αν δεν επαναλάβει τα περυσινά τότε θα έχει αρκετή τύχη. Την περιμένουμε αλλά κυρίως την θέλουμε στην τετράδα.

Μπραζίλ ντε Πελότας

Τι έκανε πέρσι: (11η) Δεν πρέπει να μας ξεγελάει το πλασάρισμα της εντός πρώτης δωδεκάδας για μια Μπραζίλ ντε Πελότας που κινήθηκε πολύ χαμηλότερα του μετρίου. Στο ένα τρίτο (συνολικά) του πρωταθλήματος βρισκόταν κάτω από την επικίνδυνη ζώνη όταν όμως κατάφερε να βγει από αυτήν 12 αγωνιστικές πριν το φινάλε, πείσμωσε και εξασφάλισε την παραμονή της.

Προπονητής: Ροτζέριο Τσίμερμαν (53 χρόνων). Γέννημα-θρέμμα του Πόρτο Αλέγκρε, ό, τι οφείλει στον τομέα της προπονητικής είναι λόγω της Μπραζίλ ντε Πελότας. Τρομερό πέρασμα για μια πενταετία (2012-2017) από τον πάγκο, επέστρεψε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου εκπληρώνοντας τον στόχο της παραμονής.

Έδρα: Bento Freitas (18.000)

Μεταγραφές: Με τρεις προσθήκες από την Σάο Μπέντο και κορυφαία τον εξτρέμ Κάρλος Γιατομπά από την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε να ξεχωρίζουν, η ομάδα από το Πελότας θέλει να «στρώσει» κάπως το ρόστερ της. Υπήρξε εξάλλου ξεσκαρτάρισμα τον Δεκέμβριο με τους μπακ Σκιόλα και φορ Ιτακί να επιστρέφουν στην Παρανά και τον στράικερ Λουρένσι στην Σαπεκοένσε.

Προετοιμασία: Χαιρέτισε πολύ πρόωρα στο Κύπελλο, χάνοντας με 2-0 από την Αβάι από τις αρχές Μαρτίου. Δεν είδε ιδιαίτερα σοβαρά το Πολιτειακό Γκαούτσο μένοντας εν τέλει εκτός play-offs μετά τις δυο νίκες στα έντεκα παιχνίδια που είχε. Έδειξε πως έχει επιθετικές λύσεις όμως η «αχίλλειος πτέρνα» της εξακολουθεί (και φέτος) να είναι η αμυντική της λειτουργία.

Εκτίμηση: Εάν είναι σε θέση να πετυχαίνει περισσότερα τέρματα από όσα δέχεται σε κάθε παιχνίδι τότε της δίνουμε τύχη για την παραμονή. Επειδή όμως είναι λιγάκι άτοπο αυτό, ξεκινάει ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό.

 

CRB (Κλαμπ ντε Ρεγκάτας)

Τι έκανε πέρσι: (12η) Κάτω από την επικίνδυνη ζώνη στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, κατάφερε να ανακάμψει προς το φινάλε κάνοντας άλμα τεσσάρων θέσεων στις δυο τελευταίες αγωνιστικές. Ταραχώδης η περυσινή σεζόν για την ίδια, η οποία… πικράθηκε και με την άνοδο της μισητής Μασέιο στην πρώτη κατηγορία. Ένας «πονοκέφαλος» λιγότερος για την Αστυνομία του Αλαγκοάνο με τα μεταξύ τους παιχνίδια να έχουν πάντα ένταση.

Προπονητής: Μαρσέλο Σαμούσκα (52 χρόνων, νέος). Απουσιάζει η μεγάλη ομάδα από το βιογραφικό του Σαμούσκα. Άφησε πάντως έργο στον πάγκο της Σεαρά το 2017. Λατρεύει το 4-3-3 με τις ομάδες παραδοσιακά να προσφέρουν πλούσιο θέαμα. Με μια πρώτη ανάγνωση όμως η CRB είναι μια ομάδα που βασίζεται στην δύναμη και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν αλλάξει το DNA της.

Έδρα: Rei Pelé (17.126)

Μεταγραφές: Δεν θα της λέγαμε ποιοτικές τις προσθήκες στο ρόστερ της αλλά σίγουρα αναμένεται να κάνουν δουλειά. Ο εξτρέμ Μαίλσον από την Αλ-Αραμπί με τον φορ της Πόντε Πρέτα Ράνγκελ να αποτελούν ενδεχομένως τις κορυφαίες εξ’ αυτών. Από… κοντά ο στράικερ Βαλίσον της Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Ο μέσος Ιάγκο επέστεψε στην Μπαΐα και ο εξτρέμ Οτάβιο στην Παρανά.

Προετοιμασία: Μέσα σε λιγότερο από είκοσι ημέρες ξέμεινε και από τους τρεις στόχους που μετείχε η ομάδα. Η αρχή του… κακού έγινε στο προημιτελικό με την Σάντα Κρουζ για το Κόπα ντο Νορντέστε (αποκλεισμός στα πέναλτι) και τρεις ημέρες αργότερα ηττήθηκε με 1-0 στον δεύτερο επαναληπτικό του Κυπέλλου (φάση των «64») από την Μπαΐα. Την περασμένη Κυριακή είδε την Μασέιο να γίνεται το «αφεντικό» της Πολιτείας του Αλαγκοάνο καθώς επικράτησε στον τελικό (στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Δύσκολη αναμένεται η φετινή χρονιά για την ίδια. Θεωρούμε αδύνατο να βρεθεί στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα με την ποιότητα που (δεν) έχει το ρόστερ της. Την περιμένουμε να τερματίζει χαμηλότερα από την περυσινή 12η θέση.

 

Σάο Μπέντο

Τι έκανε πέρσι: (13η) Με στόχο την παραμονή ξεκίνησε στο περυσινό πρωτάθλημα και η ίδια είναι πως τα κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία. Δεν άλλαξαν τα… πλάνα της ακόμη και όταν βρέθηκε στην πρώτη εξάδα μετά το πέρας των έντεκα πρώτων αγωνιστικών ενώ από την άλλη δεν αγχώθηκε όταν έπεσε κάτω από την επικίνδυνη ζώνη στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου.

Προπονητής: Ντορίβα (46 χρόνων, νέος). Μπορεί να μην έχει καθίσει σε κάποια ομάδα για περισσότερα από είκοσι παιχνίδια, όμως έχει προλάβει να περάσει από πάγκους αρκετών ομάδων. Πέρυσι τον είδαμε σε Πόντε Πρέτα και CRB για επτά και 14 παιχνίδια αντίστοιχα. Λατρεύει τα συστήματα με «φορτωμένο» κέντρο ενώ του αρέσει να αγωνίζεται με έναν επιθετικό.

Έδρα: Walter Ribeiro (13.722)

Μεταγραφές: Αρέσουν οι προσθήκες του ρόστερ της με κορυφαίες εκείνες των φορ Φερνάντες (από Γκουαρανί) και Φεϊχάο (από Μπαΐα). Δεκτή η ενίσχυση στα μετόπισθεν με τον Ντιέγκο Ίβο της Παϊσαντού ενώ παραχώρησε τον μπακ Λούκας Φαρίας στην Ίντι Ιλέβεν των ΗΠΑ στην πιο σημαντική αποδέσμευση της. Σε γενικές γραμμές έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να δέσει ως σύνολο.

Προετοιμασία: Δεν έπεισε στο Παουλίστα όπου μετείχε και τερμάτισε στην τελευταία θέση του δεύτερου ομίλου. Μόλις μια νίκη σε σύνολο δώδεκα αγώνων (1-4-7 συνολικά) και κάκιστη αμυντική λειτουργία δεχόμενη ενάμιση τέρμα κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι.

Εκτίμηση: Αν παρουσιαστεί όπως στο Παουλίστα, τότε δεν θα έχει καμία τύχη. Ένα μήνα και παραπάνω έχει να δώσει επίσημο παιχνίδι και αυτό ενδεχομένως της γυρίσει μπούμερανγκ. Από τα… φαβορί για άνετη παραμονή θέλοντας να πιστεύουμε πως χειρότερη από το Πολιτειακό δεν θα εμφανιστεί.

Κρισιούμα

Τι έκανε πέρσι: (14η) Στην απόλυτη μετριότητα η περυσινή σεζόν για την ομάδα. Σε όλο τον πρώτο γύρο δεν μπόρεσε να «ξεκολλήσει» από την τελευταία τετράδα ενώ με κάποιες σερί επιτυχίες στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου σταθεροποιήθηκε στην 14η θέση. «Ταβάνι» της η 11η θέση (εννέα στροφές πριν το τέλος), οφείλει πολλά στην καλή της απόδοση εντός έδρας (7-9-3).

Προπονητής: Γκίλσον Κλέινα (51 χρόνων). Από το 2004 βρίσκεται σε πάγκους ομάδων, τον γνωρίσαμε όμως από την τριετία του (2010-2012) στην Πόντε Πρέτα και τον μάθαμε καλύτερα την επόμενη σεζόν ως κόουτς της Παλμέιρας. Τελευταία του καλή δουλειά στην Σαπεκοένσε ενώ πιο πρόσφατη στην Πόντε Πρέτα.

Έδρα: Estádio Heriberto Hülse (19.900)

Μεταγραφές: Από τις καλύτερες προσθήκες της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου αποτέλεσε ο μπακ Μάρκος Βινίσιους από την Σαπεκοένσε. Ο πορτιέρο Γκράσι της Γκρέμιο και ο φορ της Πόχανγκ Στίλερς Λέο Καμάλιο καλύπτουν κάποια από τα κενά της. Ο κίπερ Μέλο επέστρεψε στην Κρουζέιρο και ο μπακ Νίνο στην Φλουμινένσε.

Προετοιμασία: Ήταν εμφανώς κατώτερη της Σαπεκοένσε και αποκλείστηκε δίκαια με συνολικό σκορ 2-5 στην φάση των «64» του Κυπέλλου. Έδειξε πάντως θετικό πρόσωπο στο Πολιτειακό Καταριρένσε εκεί όπου έφτασε ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης χάνοντας να ευκαιρία να περάσει στον τελικό καθώς αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αβάι.

Εκτίμηση: Η λογική (η οποία συνήθως δεν ισχύει σε αυτό το πρωτάθλημα) λέει πως η Κρισιούμα θα εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Το ερώτημα είναι εάν θα τα καταφέρει από νωρίς ή θα δώσει μάχη μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. «Ταβάνι» της η περσινή 14η θέση.

Φιγκεϊρένσε

Τι έκανε πέρσι: (15η) Ήταν ξεκάθαρο πως η ομάδα δεν ξεκινούσε με στόχο την άνοδο. Ο εκπληκτικός της όμως πρώτος γύρος της άλλαξε τα σχέδια όμως μπαίνοντας στην τελική ευθεία (τελευταίες δώδεκα αγωνιστικές) δεν φάνηκε ικανή να διαχειριστεί την πίεση αυτή. Έκλεισε το πρωτάθλημα με τρεις σερί ήττες έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία.

Προπονητής: Έμερσον Μαρία (46 χρόνων, νέος). Νέος τεχνικός και αρκετά ανερχόμενος στον χώρο. Τρομερή δουλειά στην Βίλα Νόβα μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο όπου για 77 συνολικά παιχνίδια κατάφερε να της προσδώσει μέταλλο και να αλλάξει τον χαρακτήρα της. Στάθηκε άτυχος χάνοντας στο… τσακ την άνοδο και τις δυο φορές όμως εάν το πετύχει με την Φιγκεϊρένσε τότε οι μετοχές του θα «εκτοξευτούν».

Έδρα: Orlando Scarpelli (19.584)

Μεταγραφές: Πολύ καλές οι προσθήκες στην άμυνα των μπακ Μασάντο και Αλεμάο από Φλαμένγκο και Πόχανγκ Στίλερς αντίστοιχα. Ο μέσος της Βίλα Νόβα Ζουνίνιο αναμένεται να βοηθήσει ενώ σε ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε θα συνεχίσει ο εξτρέμ Σαλές. Πιο πρόσφατη αποχώρηση ήταν εκείνη του γκολκίπερ Αλίσον για την Παρανά.

Προετοιμασία: Έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα καθ’ όλη την διάρκεια του Πολιτειακού Καταρινένσε τερματίζοντας στην τρίτη θέση, πίσω από Αβάι και Σαπεκένσε. Κόντρα στην τελευταία αγωνίστηκε στην επόμενη φάση (ημιτελικά) χάνοντας με 1-0. Αξίζει να αναφερθεί πως είχε μόλις δυο ήττες στο πρωτάθλημα των 18 αγωνιστικών και συνολικό απολογισμό 8-8-2.

Εκτίμηση: Είναι δεδομένο πως δεν ξεκινάει ούτε ως φαβορί για άνοδο αλλά ούτε και ως ομάδα που θέτει υποψηφιότητα για υποβιβασμό. Εάν επιδείξει σταθερότητα τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα άνετο πλασάρισμα μεταξύ των θέσεων 11 έως και 14 του βαθμολογικού πίνακα.

Οέστε

Τι έκανε πέρσι: (15η) «Ούτε κρύο, ούτε ζέστη» η περυσινή σεζόν για την Οέστε. Δίκαια κατάφερε να μείνει στην κατηγορία έχοντας το… αλάθητο. Δεν βρέθηκε ούτε μια στιγμή κάτω από την επικίνδυνη ζώνη παρότι η απόδοση της δεν ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Παρ’ όλα αυτά αποτέλεσε την εξαίρεση βγάζοντας όλη την σεζόν με τον ίδιο προπονητή (Ρομπέρτο Καβάλο).

Προπονητής: Ρενάν Φρέιτας (34 χρόνων, νέος). Γεννημένος στο Σάο Πάολο, από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη γνώριζε πως θα είναι φέτος ο πρώτος τεχνικός της ομάδας. Από το 2012 βρίσκεται στον σύλλογο ως βοηθός προπονητή ξέροντας «απέξω και ανακατωτά» τα αποδυτήρια της ομάδας. Φέτος του δίνεται μια τεράστια ευκαιρία και εάν αντέξει την πίεση από αυτό το πόστο τότε θα αρχίσει να δημιουργεί όνομα στην προπονητική πιάτσα.

Έδρα: Arena Barueri (31.452)

Μεταγραφές: Στην λύση των δανεικών κατέφυγε η ομάδα με κορυφαία την προσθήκη του φορ Μπρένερ από την Ιντερνασιονάλ. Ικανός να κάνει την διαφορά ο Βραζιλιάνος επιθετικός, θα πλαισιώνεται από τον Μπρούνο Χαβιέρ (Γκουαρανί) και τον 29χρονος εξτρέμ Έλβις από την Κρισιούμα. Δεν αποδυναμώθηκε ιδιαίτερα, παραχωρώντας ορισμένους παίκτες της σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

Προετοιμασία: Από την πρώτη φάση του Κυπέλλου έμεινε εκτός συνέχειας χάνοντας στα πέναλτι 7-6 από την Κρισιούμα. Δεν πτοήθηκε από αυτή την εξέλιξη κάνοντας τρομερή πορεία στο Παουλίστα (Τροφέου Ιντεριόρ) εκεί όπου την απέκλεισε η Πόντε Πρέτα με 4-2 συνολικό σκορ. Στα αξιοσημείωτα αυτών των αναμετρήσεων πως βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα σε κάθε (σχεδόν) παιχνίδι.

Εκτίμηση: Πέρσι ήταν η τελευταία από τις ομάδες που εξασφάλιζαν την παραμονή τους στην κατηγορία. Φέτος δεν άλλαξαν και πολλά και ίσως βρεθεί στην τελική τετράδα. Σε καμία περίπτωση δεν την περιμένουμε να παραδοθεί αμαχητί.

Οπεράριο

Τι έκανε πέρσι: (Πρωταθλήτρια στην Serie C) Για πέμπτη φορά στην ιστορία της η ομάδα της Οπεράριο θα αγωνιστεί στην δεύτερη κατηγορία (το 1990 ήταν η τελευταία). Πέρυσι εξασφάλισε δικαίως την άνοδο έχοντας μάλιστα τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Τερμάτισε μεν δεύτερη (στην ισοβαθμία) στο β’ γκρουπ πίσω από την Μποταφόγκο SP όμως στα play-offs κατάφερε με συνολικό απολογισμό 3-2-1 να χριστεί πρωταθλήτρια. Στον τελικό επιβλήθηκε της Κουϊάμπα Εσπόρτε με συνολικό σκορ 4-3 (3-3, 1-0).

Προπονητής: Γκέρσον Γκουσμάο (44χρόνων). Ακραίος μπακ στην καριέρα του, βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια στο τιμόνι της ομάδας. Θέλει να γράψει την δική του ιστορία και να γίνει ο δεύτερος μόλις τεχνικός στην ιστορία της που θα καταφέρει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Έδρα: Estádio Germano Krüger (8.679)

Μεταγραφές: Ως ελεύθερο απέκτησε τον αριστερό μπακ Άλαν Βιεϊρά ενώ την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση του φορ Ουίλιαμ από την Φεροβιάρα, ενός ποδοσφαιριστή που την βοήθησε (ενν. την Φεροβιάρα) αρκετά στο Παουλίστα. Την ίδια περίοδο άφησε ελεύθερους τον ακραίο μέσο Παραΐμπα και τον μέσο Ραφίνια. Όχι κάτι ιδιαίτερο ποιοτικά σε γενικές γραμμές το ρόστερ της.

Προετοιμασία: Πέρασε την πρώτη φάση του Πολιτειακού Παραναένσε όμως στο γκρουπ όπου μετείχε στην δεύτερη φάση τερμάτισε τρίτη πίσω από Ατλέτικο Παραναένσε και Λοντρίνα. Το θετικό πως ηττήθηκε μόλις μια φορά (2-2-1 το ρεκόρ της) και έδειξε πως με όπλο την άμυνα της είναι σε θέση να διεκδικήσει την παραμονή της.

Εκτίμηση: Κάτι τέτοιο για να συμβεί προϋποθέτει προσήλωση στα μετόπισθεν. Μπορεί το δείγμα γραφής στο Πολιτειακό να μην είναι αντιπροσωπευτικό όμως δέχτηκε τρία τέρματα από την Ατλέτικο και μόλις δυο στα υπόλοιπα τέσσερα ματς. Σίγουρα κάτι δείχνει αυτό, θα δώσει μέχρι τέλους μάχη για την σωτηρία.

Κουϊάμπα Εσπόρτε

Τι έκανε πέρσι: (Φιναλίστ των play-off στην Serie C) Μετείχε στο γκρουπ της μετέπειτα πρωταθλήτριας Οπεράριο και έχοντας τον ίδιο αριθμό νικών με εκείνην (10 στον αριθμό) τερμάτισε τρίτη με τρεις βαθμούς διαφορά. Την συνάντησε στον τελικό των Play-offs αφού πρώτα είχε ξεπεράσει τα εμπόδια των Ακρεάνο και Μποταφόγκο SP. Αξίζει να αναφερθεί πως στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι (3-3) δέχτηκε την ισοφάριση στις καθυστερήσεις, μια εξέλιξη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια.

Προπονητής: Ιταμάρ Σούλε (52 χρόνων). Από το 2002 σε πάγκους ομάδων, σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο ταξιδεμένους. Στο παλμαρέ του υπάρχουν τρεις κατακτήσεις Πολιτειακών, μια από αυτές με την Οπεράριο το 2015. Πέρυσι πανηγύρισε το Καμπεονάτο Μάτο-Γκροσένε με την Κουϊάμπα.

Έδρα: Estádio Presidente Eurico Gaspar (7.000)

Μεταγραφές: Για νεοφώτιστη έκανε λίγες κινήσεις. Ο πορτιέρο Ενρίκε από την Γκοϊάς αναμένεται να βοηθήσει αρκετά ενώ η Διοίκηση ενίσχυσε τα μετόπισθεν με τους Κάιο Νταντάς (Μποταφόγκο), Ντανρλέι (Μαντουρέιρα) και Μέντες (Παϊσαντού). Από το πρωτάθλημα Χιλής και την Ο Χίγκινς έφερε τον Ουρουγουανό μέσο Αγκουστίν Γκουτιέρες. Οι Τζενίλσον (μέσος), Εντνέι (μπακ) και Άλβες (φορ) αποτέλεσαν παρελθόν.

Προετοιμασία: Αγωνιζόταν μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο φτάνοντας στην κατάκτηση του Καμπεονάτο Ματογκρονέζε. Στον διπλό τελικό επιβλήθηκε της Οπεράριο VG με συνολικό σκορ 4-2. Χαμηλής δυναμικότητας οι περισσότεροι αντίπαλοι της, αξίζει να αναφερθεί πως παρέμεινε αήττητη στα εννέα τελευταία στον θεσμό (7-2-0) καταφέρνοντας στα 6/7 πρόσφατα να διατηρήσει το «μηδέν» πίσω. Εξάλλου, από την πρώτη φάση του Κυπέλλου τέθηκε εκτός συνέχειας χάνοντας με 3-0 στο Ρίο από την Μποταφόγκο.

Εκτίμηση: Έδειξε καλή εικόνα στο Πολιτειακό και αναμένεται να φανεί τουλάχιστον ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα. Τρομερή η στήριξη του κόσμου της σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Έχουμε την εντύπωση πως σε ένα άτυπο head-to-head με την Οπεράριο, ίσως μπορέσει να τερματίσει υψηλότερα από εκείνην.

Μπραγκαντίνο

Τι έκανε πέρσι: (3η στην Serie C) Τα «Λιοντάρια» του Σάο Πάολο έχοντας δυο νίκες λιγότερες από την πρώτη τριάδα του ομίλου τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στα play-offs. Εκεί αφού πρώτα απέκλεισαν την πρωτοπόρο του άλλου ομίλου Ναούτικο Ρεσίφε με συνολικό σκορ 4-2, αγωνίστηκαν κόντρα στην Οπεράριο με έπαθλο μια θέση στον τελικό. Στα σημεία μείνανε εκτός όμως η εξασφάλιση της ανόδου ήταν το ζητούμενο για την ομάδα

Προπονητής: Αντόνιο Ζάγκο (49 χρόνων, νέος). Μέχρι πέρυσι βρισκόταν στον πάγκο της Red Bull Μπραγκαντίνο, όμως η συγχώνευση των δυο συλλόγων πριν ένα μήνα τον έφερε στην ομάδα ως πρώτο προπονητή. Αξίζει να αναφέρουμε πως από τον πάγκο αυτού του συλλόγου έχουν περάσει τεράστια ονόματα της προπονητικής. Λουξεμπούργκο, Παρέιρα και Βέιγκα τίμησαν με την παρουσία (ή καλύτερα εργασία τους) την ομάδα.

Έδρα: Estádio Nabi Abi Chedid (17.128)

Μεταγραφές: Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως η βάση του ρόστερ της ομάδας πηγάζει από την Red Bull Μπραγκαντίνο. Ο φορ Αντρέ Λουίς από την Κορίνθιανς αναμένεται να βοηθήσει αρκετά. Σε γενικές γραμμές το σύνολο της κρίνεται επαρκές.

Προετοιμασία: Έκανε καλή πορεία στο Παουλίστα (Τροφέου Ιντεριόρ) φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Αποκλείστηκε από την Πόντε Πρέτα στα… σημεία και με συνολικό σκορ 1-2 σε διπλούς αγώνες. Αναμενόμενο πως ψάχνεται ακόμη, θέλει χρόνο μέχρι να δείξει ομοιογενής.

Εκτίμηση: Έχει όραμα και θέλει να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία. Εάν τα καταφέρει θα θυμίσει την Μασέιο που πήρε δυο ανόδους σε διαδοχικά έτη. Το χρήμα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία και ποτέ του δεν έκανε μόνο του ομάδες. Κρατάμε… μικρό καλάθι και την βλέπουμε για άνετη παραμονή.

Μποταφόγκο SP

Τι έκανε πέρσι: (4η στην Serie C) Αποτέλεσε τον μοναδικό «εκπρόσωπο» του Α’ γκρουπ της τρίτης κατηγορίας που εξασφάλισε την άνοδο την περυσινή σεζόν. Τέταρτη μάλιστα στην κανονική με διαφορά πέντε βαθμών από την πρωτοπόρο Ναούτικο Ρεσίφε, είδε τα όνειρα της για το πρωτάθλημα να σβήνουν στον δεύτερο γύρο των play-offs μένοντας εκτός συνέχειας από την Κουϊάμπα. «Γλυκόπικρη» γεύση πάντως είχε ο αποκλεισμός μιας και η άνοδος είχε ήδη εξασφαλιστεί.

Προπονητής: Ρομπέρτο Καβάλο (56 χρόνων). Τεράστιο όνομα για τα δεδομένα του συλλόγου. Χαφ στην καριέρα του με έφεση όμως στο σκοράρισμα (347 συμμετοχές με 95 τέρματα ως ποδοσφαιριστής), εντυπωσίασε με την σταθερότητα του πέρυσι στον πάγκο της Οέστε όπου κάθισε για δυο χρονιές. Το 1998 πανηγύρισε το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας με την ομάδα της Αβάι και το 2005 το Πολιτειακό Παραένσε με την Παϊσαντού.

Έδρα: Estádio Santa Cruz (28.560)

Μεταγραφές: Όχι κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ποιότητας ρόστερ. Ενίσχυσε τα μετόπισθεν της με τον Λουίζ Οτάβιο της Σαπεκοένσε ενώ πήρε (ως δανεικό) και τον φορ Μπρούνο Χοσέ από την Ιντερνασιονάλ. Γίνανε και κάποιες ακόμη κινήσεις ποδοσφαιριστών, όχι και τόσο ποιοτικών αλλά αυτό που χρειάζεται ο Καβάλο είναι πίστωση χρόνου.

Προετοιμασία: Λίγα πράγματα από την ίδια στο Παουλίστα (Τροφέου Ιντεριόρ). Έφτασε μεν μέχρι τα προημιτελικά (όπου αποκλείστηκε από την Οέστε στα πέναλτι), όμως παρουσίασε χτυπητές αδυναμίες σε όλη την διάρκεια του πολιτειακού. Λογικό μέχρι ενός σημείου λόγω και της ποιότητας του ρόστερ της.

Εκτίμηση: Μακράν το μεγαλύτερο φαβορί για υποβιβασμό. Εάν σκεφτόμασταν κάτι διαφορετικό, αυτό θα οφειλόταν στην παρουσία του Καβάλο στον πάγκο.

Επιμέλεια: Hoffman

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ