foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ75
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Νορβηγία, OBOS-Ligaen: Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 27 Μάρ 2019 12:14
ασδαδασδαδσα.jpg

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της OBOS-Ligaen διεξάγεται και φέτος με 16 ομάδες, που θα αναμετρηθούν σε δύο γύρους, συμπληρώνοντας συνολικά 30 αγωνιστικές. Διακόπτεται για 20 μέρες περίπου, από 30 Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου. Η ομάδα που θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια και η 2η της βαθμολογίας, εξασφαλίζουν απευθείας την άνοδο στην Eliteserien της περιόδου 2020.

Οι ομάδες που θα καταταγούν από την 3η μέχρι και την 6η θέση θα αναμετρηθούν σε μονούς αγώνες (3η-6η και 4η-5η, στις έδρες της 3ης και της 4ης αντίστοιχα) για τα play offs ανόδου. Οι νικητές θα αναμετρηθούν σε νέο μονό αγώνα στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε πιο ψηλά στη βαθμολογία. Η τελική νικήτρια θα αναμετρηθεί με την 14η ομάδα της Eliteserien σε διπλούς αγώνες. Όποια επικρατήσει θα αγωνίζεται στην Eliteserien της σεζόν 2020.

Στην ουρά, οι ομάδες που θα καταταγούν στη 15η και 16η θέση υποβιβάζονται απευθείας στη Γ’ Κατηγορία της Νορβηγίας (Division 2). Η 14η θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ (εντός και εκτός έδρας) με τη νικήτρια των play offs ανάμεσα στις δεύτερες των δύο Ομίλων της Γ’ Κατηγορίας.

Οι ομάδες της OBOS-Ligaen

 

Σταρτ

Τι έκανε πέρσι: Ενώ της δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες τις τελευταίες αγωνιστικές να εξασφαλίσει την παραμονή της στα μεγάλα σαλόνια, αυτή οδηγούνταν από ήττα σε ήττα με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση που την οδήγησε στον υποβιβασμό. Ούτε η αλλαγή προπονητή και ο ερχομός του Ρέκνταλ μπόρεσαν να αντιστρέψουν την πορεία της προς τον υποβιβασμό. Κομβικό παιχνίδι η ήττα από την ουραγό Σάντεφιορντ.

Προπονητής: Κιέτιλ Ρέκνταλ (50 ετών, παρέμεινε). Προπονητής με μεγάλη εμπειρία στον πρωταθλητισμό, καθώς έχει συνδέσει το όνομα του με χρυσές σελίδες στην ιστορία της Βαλερένγκα και της Άαλεσουντ. Έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πέρυσι κάθισε στον πάγκο της ομάδας για 18 παιχνίδια, δίχως να μπορέσει να τη σώσει από τον υποβιβασμό. Λάτρης της πειθαρχίας και της τακτικής, εφαρμόζει συνήθως το 3-4-3.

Έδρα: Sparebanken Σερ Αρένα (14.500), Κρίστιανσαντ

Μεταγραφές: Όπως συμβαίνει μετά από κάθε υποβιβασμό έτσι και στην περίπτωσή της υπάρχουν ανακατατάξεις στο ρόστερ. Ευτυχώς για την ίδια μπόρεσε να κρατήσει τους περισσότερους σημαντικούς παίκτες πλην των αμυντικών Έλιοτ Κακ (Τζουργκάρντεν) και Νίκλας Σάντμπεργκ (Χάουγκενσουντ) και του μέσου Χέρολιντ Σάλα (Βαλερένγκα) που αποτελούν παρελθόν. Αντιθέτως επέστρεψαν πολλοί παίκτες που ήταν δανεικοί σε άλλες ομάδες ενώ αποκτήθηκε και ο αμυντικός μέσος Γιόακιμ Γιόργκενσεν (Σάρπσμποργκ).

Προετοιμασία: Αρκετά δυνατά φιλικά περιελάμβανε η προετοιμασία τον χειμώνα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα σε αυτά ήταν και αρκετά κόντρα σε ομάδες από την πρώτη κατηγορία ή από άλλα πρωταθλήματα. Εξαιρετική η αμυντική της λειτουργία στη διάρκεια της προετοιμασίας, αναμένεται να της χαρίσει πολλούς βαθμούς και φέτος. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Στρόμσγκοντσετ, αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1.

Εκτίμηση: Όλοι οι μπουκ συμφωνούν πως είναι το Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ειδικότερα από τη στιγμή που μπόρεσε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ. Οτιδήποτε άλλο πλην της απευθείας ανόδου, έστω και μέσω της δεύτερης θέσης, θα είναι αποτυχία.

 

Σάντεφιορντ

Τι έκανε πέρσι: Ούτε η αλλαγή προπονητή στα μέσα σχεδόν της περιόδου μπόρεσε να αντιστρέψει την κακή εικόνα της ομάδας, μια και από την αρχή της σεζόν έδειξε ότι δεν ανήκει στα μεγάλα σαλόνια και με συνολική συγκομιδή 4-11-15 τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία.

Προπονητής: Μάρτι Σιφουέντες (35 ετών, παρέμεινε). Ήρθε στα μέσα της περιόδου με τη διοίκηση να παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο. Η προπονητική του εμπειρία ξεκίνησε από τις χαμηλές κατηγορίες της Ισπανίας (Σαντ Αντρέου και Λ’ Οσπιταλέτ) για να συνεχίσει στην ΑΙΚ ως υπεύθυνος ακαδημιών και προπονητής της Β’ ομάδας της ΑΙΚ. «Είναι νέος και όπως είναι φυσικό άπειρος, οπότε παίρνουμε ένα ρίσκο, αλλά είμαστε πρόθυμοι να το πάρουμε» είχε τονίσει στην παρουσίαση του νέου προπονητή ο γενικός διευθυντής της ομάδας Περ Κέτιλ Μπεργκ.

Έδρα: Komplett.no Arena (6.600), Σάντεφιορντ

Μεταγραφές: Αποχώρησαν ο βασικός γκολκίπερ Έιρικ Χόλμεν Γιόχανσεν (Μπραν), ο αμυντικός Βίκτορτ Ντεμπά Μπίντια (Βιντάρ) ενώ έληξε ο δανεισμός του αμυντικού Στίαν Ρίνγκσταντ (Στρόμσγκοντσετ). Επέστρεψε από το δανεισμό του στην Όσανε ο νεαρός επιθετικός Χάκον Λόρεντζεν, ενώ ως ελεύθερος αποκτήθηκε ο Σουηδός αμυντικός Άντον Κράλι. Τέλος από την Οντ αποκτήθηκε ο αμυντικός Στέφαν Μλαντένοβιτς.

Προετοιμασία: Από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα ήταν η ισοπαλία κόντρα στην Φραμ Λάρβικ με 1-1, καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες τις δυο ομάδες χώριζε μια ολόκληρη κατηγορία. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Μιοντάλεν, ηττήθηκε με 2-0.

Εκτίμηση: Μπορεί να υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία, όμως η διοίκηση συνεχίζει να δείχνει εμπιστοσύνη στον Ισπανό προπονητή Μάρτι Σιφουέντες. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από το ρόστερ το οποίο είναι ικανό να κάνει τη διαφορά στην OBOS ligaen. Έτσι το Ισπανικό τρίο των Ενρίκ Βάλες, Ρούφο Χεράιθ και Τίτο αναμένεται να δώσει τον τόνο και σε αυτή την κατηγορία. Θεωρείται βέβαιη η παρουσία της στα μπαράζ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να πετύχει και την απευθείας άνοδο.

 

Άαλεσουντ

Τι έκανε πέρσι: Τέσσερις στροφές πριν το τέλος της σεζόν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Βίκινγκ εντός έδρας στο ντέρμπι κορυφής το οποίο θα έκρινε πολλά στη μάχη της ανόδου. Η ήττα με 1-3 αποτέλεσε ηχηρή σφαλιάρα και η νέα ήττα από τη Σόγκνταλ την αμέσως επόμενη αγωνιστική την έριξαν στην 3η θέση. Στη διαδικασία των μπαράζ για την άνοδο αντιμετώπισε τη Στάμπεκ από την Α’ κατηγορία, από την οποία αποκλείστηκε με 1-1 εντός και 1-0 εκτός.

Προπονητής: Λαρς Ρόαρ Μπόχινεν (49 ετών, παρέμεινε). Την άνοδο που δεν κατάφερε πέρυσι, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, θέλει να πετύχει φέτος ο έμπειρος τεχνικός ο οποίος μένει πιστός στο 3-5-2 είτε η ομάδα του παίζει εντός έδρας είτε αγωνίζεται εκτός.

Έδρα: Color Line Stadion (10.800), Άαλεσουντ

Μεταγραφές: Στοχευμένες κινήσεις, προτίμησε να διατηρήσει τον βασικό της κορμό και να προσθέσει παίκτες εκεί που πονούσε. Ουσιαστικά έχασε παίκτες που αγωνίζονταν ως δανεικοί, ενώ από τις προσθήκες ξεχωρίζει αυτή του επιθετικού Νίκλας Κάστρο ο οποίος προέρχεται από δυο γεμάτες σεζόν με την Κόνγκσβιγκερ και αναμένεται να βοηθήσει στο σκοράρισμα, ενώ στα παλιά του λημέρια επέστρεψε και ο έμπειρος μέσος Πέτερ Όρι Λάρσεν.Ο 30χρονος μέσος μετά από δυο καλές σεζόν στην Μπραν επέλεξε να αγωνιστεί στην ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ανελλιπώς από το 2007-2016. Άκρως θετική χαρακτηρίζεται και η απόκτηση του κεντρικού αμυντικού Κρίστοφερ Χάι, ο οποίος είχε μια καλή χρονιά στην Τρομσντάλεν (22 συμ.).

Προετοιμασία: «Είμαστε πολύ καλύτεροι από ότι είμαστε πέρυσι τέτοια εποχή. Είμαστε πιο μπροστά στους περισσότερους τομείς σε σχέση με πέρυσι» τόνισε ο Λαρς Μπόχινεν δέκα μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Στα φιλικά προετοιμασίας φάνηκαν οι αδυναμίες της κόντρα σε ομάδες από τα μεγάλα σαλόνια (Μπόντο Γκλιμτ, Μόλντε), όμως είχε καλή παρουσία κόντρα σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας.

Εκτίμηση: Έχοντας κρατήσει τον ίδιο προπονητή, αλλά και τον ίδιο κορμό παικτών θεωρείται βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσει και φέτος. Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα από τα δυο εισιτήρια που οδηγούν απευθείας στην άνοδο ή θα χρειαστεί να «μπλέξει» και πάλι στα μπαράζ, καθώς η θέση της στην εξάδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

Σόγκνταλ

Τι έκανε πέρσι: Στην πρώτη της προσπάθεια να ανεβεί και πάλι στα μεγάλα σαλόνια απέτυχε αν και πραγματοποίησε καλή χρονιά. Κατετάγη τέταρτη στη βαθμολογία και παρά τη νίκη κόντρα στην Ούλενσανκερ με 1-0 στα μπαράζ ανόδου δεν μπόρεσε να συνεχίσει μια και ηττήθηκε από την Άαλεσουντ με 3-1 στον τελικό των μπαράζ με ομάδες της Β’ κατηγορίας.

Προπονητής: Άιρικ Μπάκε (41 ετών, παρέμεινε). Από τους πιο επιτυχημένους προπονητές της κατηγορίας, έχοντας κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή Νορβηγίας το 2007, ενώ έχει οδηγήσει τη Σόγκνταλ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας το 2015. Αγαπημένο σύστημα το 4-3-2-1, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως κόλλημα, καθώς ανάλογα με τον αντίπαλο επιλέγει πολλές φορές το πιο επιθετικογενές 4-3-3.

Έδρα: Φοσχάουγκανε Κάμπους (5.600), Σόγκνταλ

Μεταγραφές: Αρκετές ήταν οι αποχωρήσεις μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για άνοδο πέρυσι. Έτσι παρελθόν αποτελούν οι αμυντικοί Ακέεμ Λατίφου (Μιοντάλεν), Ρέις Γκρίνιτζε (Άρενταλ), Κιέτιλ Βέλερ (σταμάτησε), Νικίτα Μπαράνοφ (Μπερόε Στάρα Ζάγκορα), οι μέσοι Μπιέρν Ρίισε και Λαρς Κιέμους καθώς και ο αναπληρωματικός επιθετικός Τροντ Όλσεν. Την αντίθετη οδό ακολούθησαν οι Αντόνιεβιτς (αμυντικός, Λίλεστρεμ), Έρνεμαν (μέσος, Βίκινγκ) και Αλιούνε Ντουρ (επιθετικός, Φλόρο) που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους και ο γκολκίπερ Κιέτιλ Χάουγκ (Έλβερουμ) και ο επιθετικός Κάσπερ Νίσεν (Λέβανγκερ).

Προετοιμασία: Πέρα από τις δυο ήττες με 3-0 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπραν, που είναι ανώτερες, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι η προετοιμασία έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, ιδίως στον αμυντικό τομέα, εκεί όπου κράτησε το μηδέν στην άμυνα σε τέσσερα ματς.

Εκτίμηση: Όπως είναι φυσικό αναμένεται να έχει ηγετικό ρόλο στο βαθμολογικό πίνακα και θα πιέσει ως το τέλος για την απευθείας άνοδο, θέλοντας να αποφύγει το ρίσκο των μπαράζ. Κάτι αντίστοιχο περιμένουν και οι περισσότεροι μπουκ που τη δίνουν ως τέταρτο φαβορί για την άνοδο. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα δώσει μεγάλη προσοχή στην άμυνα.

 

Ούλενσακερ/Κίσα

Τι έκανε πέρσι: Από το 2016 που επέστρεψε στη Β΄ κατηγορία και ο στόχος ήταν η γρήγορη παραμονή, έβαλε πλώρη για μεγάλα πράγματα, καθώς τις δυο επόμενες χρονιές πλασαρίστηκε στην εξάδα. Μάλιστα πέρυσι τερμάτισε στην πέμπτη θέση, όμως στα μπαράζ ανόδου ηττήθηκε με 1-0 από τη Σόγκνταλ.

Προπονητής: Τροντ Φρέντρικσεν (41 ετών, καινούριος). Η προπονητική του εμπειρία αρχίζει και τελειώνει στον πάγκο της Άαλεσουντ, πρώτα ως βοηθός και εν συνεχεία ως πρώτος προπονητής για δυο σεζόν. Στην ουσία είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει την τύχη του μακριά από την Άαλεσουντ, καθώς και ως παίκτης μέτρησε 235 συμμετοχές με αυτήν. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον πάγκο της νέας του ομάδας, στη φιλική ήττα από τη Βαλερένγκα με 3-1 στα τέλη Γενάρη.

Έδρα: Γιέσχαϊμ Στάντιον (3.500), Γέσχαϊμ

Μεταγραφές: Μάλλον αποδυναμώθηκε καθώς δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες προσθήκες. Αρκέστηκε σε δυο δανεισμούς, αυτούς του μέσου Μάγκνους Γκρόντεμ (Βαλερένγκα) και του νεαρού επιθετικού Λαρς Ράνγκερ (Λίλεστρεμ Β΄). Αντιθέτως την πόρτα της εξόδου είδαν ο Γάλλος Τρουντάρ (KFUM), ο βασικότατος αμυντικός Ματς-Αντρέ Κάλαντ (Στρέμεν), ο εξίσου βασικός μεσοεπιθετικός Νίκολαϊ Σόλμπεργκ (10 γκολ πέρυσι) καθώς και ο επιθετικός Λαρς-γιόργκεν Σάλβεσεν (11 συμ., 8 γκολ).

Προετοιμασία: Παρά τις απώλειες βασικών στελεχών έδειξε εκπληκτικό πρόσωπο στην προετοιμασία και στα περισσότερα φιλικά οι παίκτες της έφευγαν με χαμόγελο από το γήπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά φιλικά (6 από τα 10) κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Χαμ Καμ, επικράτησε με 3-0.

Εκτίμηση: Αναμένεται να είναι και πάλι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της κατηγορίας και όλοι την περιμένουν να πλασαριστεί με ευκολία στην εξάδα. Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι αν θα μπορέσει να «ξορκίσει» την κατάρα των μπαράζ για την άνοδο.

 

Νεστ-Σότρα

Τι έκανε πέρσι: Επέστρεψε φουριόζα στην κατηγορία και τα μεγαλεπήβολα σχέδια για μια καλή πορεία επαληθεύτηκαν. Έτσι από τη στιγμή που δε νοιαζόταν μόνο για την εξασφάλιση της παραμονής έβαλε πλώρη για την εξάδα, κάτι που πέτυχε καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Στα μπαράζ ανόδου που ακολούθησαν αποκλείστηκε από την Άαλεσουντ με 1-0.

Προπονητής: Στέφεν Λάντρο (33 ετών, παρέμεινε). Η διοίκηση παραμένει σταθερή στις απόψεις της και συνεχίζει εδώ και αρκετά χρόνια με τον ίδιο προπονητή. Μπορεί να είναι αρκετά νεαρός, όμως έχει αποδειχτεί η αξία του τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα που έχει περάσει η ομάδα. Αρέσκεται στο συγκρατημένα επιθετικό ποδόσφαιρο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτική και είναι λάτρης της πειθαρχίας.

Έδρα: Όγκοτνες Στάντιον (2.000), Σότρα

Μεταγραφές: Δυο ταλαντούχοι δανεικοί προστέθηκαν στο ρόστερ. Αυτοί είναι ο 19χρονος γκολκίπερ Μάρκους Όλσεν Πέτερσεν (Μπραν) και ο μέσος Κρίστοφερ Βέλντε (Χάουγκενσουντ). Οι μέσοι Γιόνας Χέστετουν και Σενάι Χάγκος από την Οσάνε και ο επιθετικός Γιό Σόντρε Άας από τη Λέβανγκερ είναι οι επιπλέον μεταγραφικές της προσθήκες, ενώ στον αντίποδα αποχώρησαν έξι παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα αγωνίζονται στα μεγάλα σαλόνια.

Προετοιμασία: Μόλις δυο νίκες κατάφερε να πάρει στη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας, αυτή κόντρα στη Βίκινγκ με 3-2 και το 2-1 κόντρα στην Οσάνε στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία με δεδομένη τη μεστή παρουσία που είχε καθόλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει τον περσινό της άθλο με τη συμμετοχή στα μπαράζ ανόδου, καθώς αποδυναμώθηκε αισθητά ενώ ταυτόχρονα έδειξε κακό πρόσωπο στην προετοιμασία. Αναμένεται να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην κατηγορία, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μουδιασμένο ξεκίνημα μετά από 6 ήττες σε 9 φιλικά προετοιμασίας.

 

Τρόμσνταλεν

Τι έκανε πέρσι: Μετά την επίτευξη της ανόδου στο τέλος του 2016, έβαλε ως στόχο να εδραιωθεί στη Β’ κατηγορία και να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Πέρυσι μάλιστα ο στόχος αυτός ήρθε πολύ εύκολα και έβαλε πλώρη για συμμετοχή στα μπαράζ ανόδου, όμως έχασε το τρένο στο τέλος, καθώς γνώρισε τρεις ήττες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και κατετάγη στην έβδομη θέση.

Προπονητής: Τζόναθαν Χιλ (48 ετών, καινούριος). Μετά από αρκετά χρόνια με τον Γκάουτε Χέλστρουπ, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και να πορευτεί με νέο προπονητή ο οποίος θα περάσει νέα φιλοσοφία στην ομάδα. Έτσι εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας στον Χιλ ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Κ-18 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να ακολουθήσουν επίσης θέσεις βοηθού στις αντίστοιχες ομάδες σε Τρόμσο, Φούλαμ και Τρομσντάλεν. Μάλιστα πέρυσι πρόλαβε να συνυπάρξει ως βοηθός με τον προκάτοχο του Γκάουτε Χέλστρουπ σε 7 παιχνίδια.

Έδρα: TUIL Αρένα (3.000), Τρόμσο. Θα παίζει όμως στην έδρα της Τρόμσο (Άλφχαϊμ Στάντιον, 6.800) με τεχνητό χλοοτάπητα, λόγω μη αδειοδότησης της έδρας της από την ομοσπονδία για το θέμα των προβολέων.

Μεταγραφές: Αποχώρησαν ο βασικός γκολκίπερ Μάριους Μπέρντσεν, οι αμυντικοί Κρίστοφερ Χέι (βασικός), Στέφεν Πέντερσεν (ενίοτε βασικός) και Χένρικ Γιόνσγκορντ (αναπληρωματικός), ο μέσος Λαρς Γκούναρ Γιόνσεν (βασικός) και ο επιθετικός Τορ Μάρτιν Μιένα (152ματς, 46 γκολ). Αντιθέτως αποκτήθηκαν ο 19χρονος γκολκίπερ Ρόμπιν Λόρεντζεν (Βαλερένγκα Β΄), ο αμυντικός Τόμας Μπράατεν (Ούλενσανκερ) και οι μέσοι Τόμας Κριστόφερσεν (Οσάνε) και Τόμας Μπέντικσεν (Έλφσμποργκ). Μάλιστα ο Τόμας Κριστόφερσεν είναι γνώριμος στην ομάδα καθώς έχει αγωνιστεί και στο παρελθόν πριν φύγει για τη Σάντνες το 2017.

Προετοιμασία: Ως επί τω πλείστον επέλεξε να δώσει φιλικά κόντρα σε υποδεέστερες αντιπάλους. Τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων αποτέλεσαν τονωτική ένεση στην ψυχολογία των παικτών ενόψει της έναρξης της σεζόν, μια και στα παιχνίδια κόντρα σε ομάδες της κατηγορίας (Χαμ Καμ, Στρέμεν) γνώρισε την ήττα. Στο τελευταίο χρονικά φιλικό ματς κόντρα στην Άλτα πήρε τη νίκη με 1-0.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα επαναλάβει τις πορείες των δυο προηγούμενων σεζόν. Η αποδυνάμωση του ρόστερ σε συνδυασμό με την έλευση νέου προπονητή που δεν έχει τα διαπιστευτήρια της κατηγορίας, αλλά και η μέτρια εικόνα των φιλικών αυτομάτως τη ρίχνουν στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Θα δώσει μάχη για την παραμονή. Μάλιστα η τοπική εταιρεία στοιχηματισμού τη δίνει ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Κονγκσβίνγκερ

Τι έκανε πέρσι: Από το 2016 που ανέβηκε στην παρούσα κατηγορία δεν έχει κινδυνέψει καθόλου. Έτσι και πέρυσι κατάφερε να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή της και στη συνέχεια έπαιξε απελευθερωμένα περιμένοντας καρτερικά τη λήξη της σεζόν.

Προπονητής: Βιτόρ Ούγκο Γκαζίμπα (31 ετών, καινούργιος). Από το 2014 βρισκόταν στις ακαδημίες της Στρόμσγκοντσετ και φέτος του δίνεται η ευκαιρία να εργαστεί ως πρώτος προπονητής. Η διοίκηση έψαχνε έναν νεαρό και πολλά υποσχόμενο προπονητή να αντικαταστήσει τον Μαρκ Ντέμπσεϊ και τον βρήκε στο πρόσωπο του Πορτογάλου, παρά το γεγονός ότι του λείπει εμπειρία. Από τα φιλικά πάντως φάνηκε να προσανατολίζεται στο 4-2-3-1 για τη νέα του ομάδα.

Έδρα: Γιέμσελουντ Στάντιον (5.800), Κόνγκσβιγκερ

Μεταγραφές: Κινήθηκε ιδιαίτερα ζωηρά στο μεταγραφικό παζάρι αφήνοντας έξι παίκτες να αποχωρήσουν ενώ ταυτόχρονα έφερε ως ελεύθερο τον 27χρονο κίπερ Αλί Αχαμαντά, τον αμυντικό Βίλε Γιάλαστο από την Ελσίνκι, τους νεαρούς μέσους Βίνιορ και Μάρκλουντ καθώς και τον έμπειρο μέσο Ρένινγκεν από την Κρίστιανσουντ. Τελευταίο απόκτημα ο μέσος Ματίας Γκιέρστρεμ από τη Στρόμσγκοντσετ, ο οποίος ξέρει τα κατατόπια καθώς είχε αγωνιστεί ξανά στην Κόνγκσβιγκερ το 2016. Τεράστια απώλεια ο Νιγηριανός Ιμπραχίμ Λάλε Σουαίμπου ο οποίος εντυπωσίασε πέρυσι ως δανεικός από τη Χάουγκενσουντ, μια και σκόραρε 15 τέρματα σε 29 αγώνες. Αποχώρησαν επίσης οι γκολκίπερ Τομπίας Τράουτνερ (Λότε) και Αλεξέι Γκοροντοβόι (Ρουμπίν) καθώς και ο μέσος Φρέντρικ Σιόλσταντ (Μόλντε).

Προετοιμασία: Με εξαίρεση την ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Έλβερουμ, η προετοιμασία κύλησε από το κακό στο χειρότερο, καθώς η ομάδα του Βίτορ Γκαζίμπα μέτρησε 7 ήττες. Το πλέον ανησυχητικό είναι τα τεράστια κενά στην άμυνα, αλλά και το γεγονός ότι σκόραρε με το σταγονόμετρο.

Εκτίμηση: Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν αν η κίνηση ρίσκου της διοίκησης με την πρόσληψη του 31χρονου Γκαζίμπα στον πάγκο θα της βγει σε καλό. Η απειρία του ταυτόχρονα με την έλλειψη αξιόπιστων επιθετικών λύσεων καθιστά τη θέση της επισφαλή με το καλημέρα, έστω κι αν οι μπουκ θεωρούν ότι δεν είναι από τις ομάδες που θα κινδυνέψουν.

 

Χαμ Καμ

Τι έκανε πέρσι: Στόχος επετεύχθη για τη νεοφώτιστη ομάδα, καθώς η παραμονή στην κατηγορία ήρθε με σχετική άνεση. Παρά το μετριότατο ξεκίνημα (αγνοούσε τη νίκη στις πέντε πρώτες αγωνιστικές), μπόρεσε στη συνέχεια να αποδείξει την αξία της και χωρίς να αλλάξει τρόπο σκέψης στα εκτός έδρας παιχνίδια, κατάφερε να έχει ισόποση συγκομιδή βαθμών εντός και εκτός έδρας.

Προπονητής: Γκάουτε Ούγκελσταντ Χέλστρουπ (42 ετών, καινούριος). Γέννημα θρέμμα του Τρόμσο, αγωνίστηκε ως μέσος τόσο στην Τρόμσο όσο και στην Τρομσντάλεν, της οποίας διετέλεσε προπονητής για επτά έτη μέχρι και την περσινή σεζόν. Το Νοέμβριο συμφώνησε με τη διοίκηση της Χαμ Καμ θέλοντας να δοκιμάσει σε άλλο σύλλογο τις δυνάμεις του.

Έδρα: Μπρίσκεμπι Γκρέσμπαν (8.000), Χάμαρ

Μεταγραφές: Έληξαν οι δανεισμοί των επιθετικών Ισάκ Λίντμπεργκ και Αμπουμπακάρ Αλίγιου (βασικός) και επέστρεψαν στη Σταρτ. Παρελθόν αποτελούν επίσης ο επιθετικός Τομπίας Γκραν, ο βασικότατος μέσος Ίβαρ Ρόνινγκ (28 συμ., 10 γκολ) και ο ενίοτε βασικός αμυντικός Νίκλας Μίκελσον. Νέα πρόσωπα στο ρόστερ οι μέσοι Γιόνας Ένκερουντ, Εμίλ Σίλντνες και Λαρς Γκούναρ Γιόνσεν (βασικός στην Τρομσντάλεν) και ο αμυντικός Στέφεν Πέντερσεν.

Προετοιμασία: Κόντρα στις ανώτερες Στάμπαεκ, Στρόμσγκοντσετ και Λίλεστρομ γνώρισε, όπως ήταν φυσιολογικό, την ήττα. Στα υπόλοιπα φιλικά όμως που τέθηκε αντιμέτωπη με ομάδες της ίδιας ή και χαμηλότερης κατηγορίας, τα πήγε περίφημα. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στην Ούλενσανκερ, ηττήθηκε με 3-0.

Εκτίμηση: Μπορεί να μην έχει ιδιαίτερο βάθος στο ρόστερ, όμως είναι ικανή να πλασαριστεί στη δεκάδα και να κυνηγήσει ένα από τα εισιτήρια που οδηγούν στα μπαράζ ανόδου. Όλα αυτά με την προϋπόθεση να μην έχει απουσίες λόγω τραυματισμών.

 

Σάντνες

Τι έκανε πέρσι: Έχασε το τρένο των μπαράζ για μόλις έναν βαθμό. Πραγματοποίησε εκπληκτικό ξεκίνημα παραμένοντας αήττητη για επτά αγωνιστικές και έδωσε την εντύπωση ότι θα ήταν η χρονιά της, όμως το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα από τα τέλη Μαΐου (διήρκησε σχεδόν όλο το καλοκαίρι) την έφερε πολύ πίσω στη βαθμολογία. Στη συνέχεια «ξύπνησε» και μέτρησε μόλις δύο ήττες σε έντεκα παιχνίδια, όμως ήταν πλέον αργά. Ως ελαφρυντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γεγονός ότι η ομάδα υπέφερε από πολλούς τραυματισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν.

Προπονητής: Μπενγκτ Σάτερνες (44 ετών, παρέμεινε). Αυτό που είναι σταθερό είναι το γεγονός ότι αρέσκεται συνήθως να χρησιμοποιεί έναν επιθετικό στην κορυφή έχοντας στο ρεπερτόριο του παραλλαγές του 4-5-1, επιλέγοντας άλλοτε το 4-2-3-1 και άλλες φορές το 4-3-2-1, ανάλογα με τον αντίπαλο. Πιο σπάνια θα επιλέξει το άκρως επιθετικό 4-3-3.

Έδρα: Έστερχους Αρένα-Σάντνες Στάντιον (7.600), Σάντνες

Μεταγραφές: Με το περσινό υλικό αναμένεται να πορευθεί και φέτος, καθώς οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ δεν άλλαξαν ούτε τις αριθμητικές ισορροπίες, αλλά ούτε και την ποιότητα. Παρελθόν αποτελεί ο 21χρονος γκολκίπερ Έγκιλ Σέλβικ, ο οποίος πωλήθηκε στην Οντ. Στη θέση του ήρθε από τη Στρόμσγκοντσετ ο 24χρονος Παλ Βέστλι Χέιγκρε. Αποκτήθηκαν ο αμυντικός Γιοχάνες Λαακσόνεν που προέρχεται από γεμάτες χρονιές με την SJK, ο μέσος Σιμόν Κολίνα Ντομίνγκες (ελεύθερος) και ο μεσοεπιθετικός Κριστιάν Λάντου Λάντου (Τρόμσο). Από τη Νεστ-Σότρα αποκτήθηκε και ο μέσος Μόρτεν Μπιέρλο. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε δυνατά το όνομα του αρχηγού της ομάδας Κεντ Χόβαρντ Έρικσεν (επιθετικός) για ενδιαφέρον από ομάδα της Elite serien, με τη Χάουγκενσουντ να φημολογείται ότι είναι η εν λόγω ενδιαφερόμενη.

Προετοιμασία: Τα σημάδια που άφησε η προετοιμασία μόνο αισιοδοξία δεν εξέπεμψαν, καθώς από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια έφαγε ηχηρές σφαλιάρες από ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας. Ακόμα και κόντρα σε ομάδες που θα αντιμετωπίσει φέτος στη Β’ κατηγορία έδειξε να ζορίζεται και η γενική της εικόνα ήταν μέτρια. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Γιέρβ, ηττήθηκε με 0-1.

Εκτίμηση: Το πάθημα πλέον θα πρέπει να έχει γίνει μάθημα και ο Σάτερνες και οι παίκτες του να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα φαινομενικά «εύκολα» παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ήδη από τα φιλικά άρχισαν να ηχούν τα «καμπανάκια» για παίκτες και προπονητή. Μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα παρουσιαστεί η ομάδα, αν «χτυπηθεί» και πάλι από πολλούς τραυματισμούς, με δεδομένο ότι δε διαθέτει και από τα μεγαλύτερα ρόστερ της κατηγορίας. Από ότι φαίνεται θα δώσει μάχη για μια θέση στην εξάδα, χωρίς αυτή να θεωρείται σίγουρη.

 

Στρόμεν

Τι έκανε πέρσι: Πραγματοποίησε κάκιστο ξεκίνημα και δεν έδειχνε ικανή να ξυπνήσει από το λήθαργο. Τελικά αυτό έγινε από τον Αύγουστο και μετά, όταν πήρε μπροστά και πετούσε από νίκη σε νίκη. Έτσι με απολογισμό 8-1-3 στα 12 τελευταία παιχνίδια κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της.

Προπονητής: Όλε Μάρτιν Νέσελκιστ (25 ετών, καινούριος). Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της διοίκησης να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Έσπεν Όλσεν, ήρθε και η ανακοίνωση της πρόσληψης του Όλε Μάρτιν Νέσελκιστ. Ο νεαρός τεχνικός προέρχεται από τη Μος την οποία κοουτσάρισε για δυο χρονιές. Μπορεί να είναι φέρελπις, όμως το νεαρό της ηλικίας ίσως αποτελέσει τροχοπέδη για μια ήρεμη χρονιά στο αποδυτήρια.

Έδρα: Στρέμεν Στάντιον (4.000), Στρέμεν

Μεταγραφές: Λαβωμένη βγαίνει από το μεταγραφικό παζάρι, καθώς αποχώρησε για τη Στάμπαεκ ο βασικός επιθετικός και τοπ σκόρερ Σίντρε Μάουριτζ-Χάνσεν (25 συμ., 17 γκολ). Στη Λίλεστρομ συνεχίζουν οι μέσοι Μόουζες Εμπιγιέ και Σινεντού Εζέχ. Παρελθόν αποτελεί και ο επιθετικός Αλεξάντερ Ρούντ Τβέτερ. Αντιθέτως νέα αποκτήματα είναι οι Τζον Όλαβ Νόρχαϊμ (αμυντικός, Φρέκεροϊ), Μάριους Μπρέντζεν (γκολκίπερ, Τρομσντάλεν), ο αμυντικός Ματς-Αντρέ Κάλαντ (Ούλενσανκερ) και ο επιθετικός Σίβερτ Γκουσίας (δανεικός από τη Μόλντε).

Προετοιμασία: Στα εννιά φιλικά παιχνίδια που έδωσε, έδειξε κάκιστο αμυντικό πρόσωπο. Κόντρα σε ομάδες μεγαλύτερης δυναμικότητας (ήττα από Βαλερένγκα με 4-1) δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά στα περισσότερα παιχνίδια που αντιμετώπισε ομάδες της ίδιας κατηγορίας γνώρισε την ήττα. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι δεχόταν πολλά γκολ έστω κι αν κατάφερνε να σκοράρει και η ίδια. Συνολικά δέχτηκε 23 τέρματα, ενώ στο πιο πρόσφατο φιλικό ηττήθηκε από τη νεοφώτιστη Σκέιντ με 3-0.

Εκτίμηση: Άπαντες την περιμένουν να τερματίσει στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, όμως έστω και αυτός ο στόχος δε θα είναι εύκολος. Αν δε λυθούν άμεσα τα αμυντικά προβλήματα και υποστεί μαζεμένες ήττες, τότε δύσκολα θα πραγματοποιήσει το περσινό ντεμαράζ που την κράτησε στην κατηγορία.

 

Νοτόντεν

Τι έκανε πέρσι: Μετά από πενταετή απουσία από τη Β’ κατηγορία επέστρεψε πέρυσι και παρά το γεγονός ότι αγχώθηκε, κατάφερε στο τέλος να εξασφαλίσει την παραμονή. Τέσσερις στροφές πριν το τέλος βρισκόταν μια ανάσα από τον απευθείας υποβιβασμό, όμως με ένα εκπληκτικό σερί μιας ισοπαλίας και τριών νικών στα τέσσερα τελευταία ματς, μπόρεσε να πανηγυρίσει την παραμονή.

Προπονητής: Κένεθ Ντόκεν (40 ετών, παρέμεινε). Είναι γιός του Άρνε Ντόκεν (πρώην διεθνής επιθετικός) ο οποίος είναι αθλητικός διευθυντής στη Σάντεφιορντ. Βρίσκεται αρκετά χρόνια στην ομάδα και έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο. Αγαπημένο σύστημα το 4-3-3, ανεξαρτήτως αντιπάλου κόντρα στην οποία αγωνίζεται.

Έδρα: Ίντρετσπαρκεν (4.000), Νότοντεν

Μεταγραφές: Πέρα από κάποιες ανανεώσεις παικτών, το μοναδικό απόκτημα της μεταγραφικής περιόδου είναι ο 21χρονος Σεμπάστιαν Τέμτε Χάνσεν, ο οποίος θα αγωνιστεί ολόκληρη τη σεζόν ως δανεικός από τη Μιοντάλεν. Από τις αποχωρήσεις, αυτοί που ξεχώρισαν είναι ο βασικότατος αμυντικός Γιόναθαν Ασπ, (Λαντσκρόνα), ο ενίοτε βασικός αμυντικός ΜάκΙντος (Φορτούνα Σιτάρντ), ο αναπληρωματικός επιθετικός Αμανί Μπεντούλε (Κράκεροϊ) και ο νεαρός μέσος Γκιέστρομ του οποίου ο δανεισμός έληξε και επέστρεψε στη Στρόμσγκοντσετ.

Προετοιμασία: Πλην της αναμενόμενης ήττας κόντρα στην πιο ισχυρή Μιοντάλεν στο πρώτο φιλικό που έδωσε τον Γενάρη, η προετοιμασία στην Μαρμπέλα της Ισπανίας κύλησε εξαιρετικά και τα αποτελέσματα πιστοποιούν τον επιθετικογενή χαρακτήρα που θα έχει και στη φετινή σεζόν. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Ράουφος, αναδείχθηκε ισόπαλη με 2-2.

Εκτίμηση: Μπορεί να μην ενισχύθηκε με νέο αίμα, όμως το ρόστερ της θεωρούνταν από πέρυσι ως ένα από τα πληρέστερα της κατηγορίας. Φυσικά και αναμένεται να σκέφτεται πρώτα την παραμονή, όμως είναι ένας εφικτός στόχος αν κρίνουμε από την ομοιογένεια και την ποιότητα αρκετών ποδοσφαιριστών. Δικαίως οι μπουκ δεν την υπολογίζουν για την τελευταία τριάδα της βαθμολογίας.

 

Γερβ

Τι έκανε πέρσι: Δεν έβαλε μυαλό καθώς λίγο έλλειψε να επαναληφθεί το παρ’ ολίγον κάζο της σεζόν 2017. Έπρεπε να φτάσει στις τελευταίες αγωνιστικές για να εξασφαλίσει την παραμονή της, τερματίζοντας μόλις μια θέση πάνω από την 14η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ. Ουσιαστικά έσβησε τις μηχανές στα τελευταία παιχνίδια υποχωρώντας αρκετές θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα.

Προπονητής: Άρνε Σάντστε (52 ετών, παρέμεινε). Στην πρώτη του χρονιά (2016) στην ομάδα την είχε οδηγήσει ως την 3η θέση, αλλά τα επόμενα χρόνια δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο. Στα θετικά του πιστώνεται το γεγονός ότι ξέρει να «στοχεύει» παιχνίδια τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν την ψυχολογία της ομάδας, αλλά της δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στη μάχη του βαθμολογικού πίνακα.

Έδρα: J.J. Ugland Stadion – Λέβερμιρ (3.300), Γκρίμσταντ

Μεταγραφές: Κινήθηκε έξυπνα παίρνοντας παίκτες με παραστάσεις από ισχυρότερες ομάδες, όπως είναι ο κεντρικός αμυντικός Σίμον Λάρσεν, με πλούσια θητεία σε Βολερένγκα και Σταρτ, και ο μέσος Μάρκους Μπράντσροντ από τη Σόγκνταλ. Επίσης αποκτήθηκαν ο 25χρονος γκολκίπερ Μπέντζαμιν Μπουγιάρ (Χοντ, Σταρτ) καθώς και ο παλιός γνώριμος Μίκαελ Ογκουνγκμπάρο (μέσος). Οι τρεις παίκτες που «έχασε» (Τορ Όσχαϊμ, Αντρέας Χάγκεν και Μπρις Γουεμπανγκόμο) κατέληξαν σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Προετοιμασία: Η προετοιμασία της κύλησε αρκετά καλά, καθώς στα περισσότερα φιλικά επικράτησε ομάδων της ίδιας ή και μικρότερης κατηγορίας, ενώ κατέγραψε και μια νίκη κόντρα σε ομάδα εκτός Νορβηγίας επικρατώντας της Βέντσπιλς με 1-0. Άκρως θετικό το γεγονός ότι ηττήθηκε μόλις με 1-0 από το φαβορί της κατηγορίας τη Σταρτ. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Σάντνες, επικράτησε με 1-0.

Εκτίμηση: Η εκπληκτική σεζόν του 2016 κατά την οποία τερμάτισε στην 3η θέση αποτελεί μακρινό όνειρο, καθώς όπως έχει δείξει στις δυο πιο πρόσφατες χρονιές, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία. Ευχής έργον θα είναι αυτό να επιτευχθεί όσο νωρίτερα γίνεται. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η επιθετική της συγκομιδή, η οποία πέρυσι ήταν η δεύτερη χειρότερη της κατηγορίας. Από τα φιλικά πάντως έδειξε να βρίσκει λύση στο σκοράρισμα και αναμένεται να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της με κεκτημένη ταχύτητα.

 

Ράουφος

Τι έκανε πέρσι: Έχοντας ως βασική αντίπαλο τη Φρέντρικσταντ κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στον 1ο όμιλο της τρίτης κατηγορίας. Με μόλις ένα βαθμό διαφορά απέφυγε την παγίδα των μπαράζ και εξασφάλισε την απευθείας άνοδο. Έτσι φέτος θα αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία, κάτι που έπραξε τελευταία φορά το 2016.

Προπονητής: Κρίστιαν Γιόνσεν (41 ετών, παρέμεινε). Μόλις στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα κατάφερε να επιδείξει έργο και να την οδηγήσει στην απευθείας άνοδο. Λάτρης του γρήγορου παιχνιδιού με πολλές πάσες, δίνει μεγάλη σημασία στην επιθετική λειτουργία.

Έδρα: Nammo Arena (2.500), Ράουφος

Μεταγραφές: Δεν κουνήθηκε φύλλο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο με εξαίρεση τον ερχομό του μέσου Ικσάν Φαντί από τη Σιγκαπούρη και τη φυγή του δεξιού μπακ Κέβιν Γιαμπλίνσκι για την Έγκερσουντ.

Προετοιμασία: Το μόνο που δεν έλειπε από την προετοιμασία της ήταν το πείσμα των παικτών. Ακόμα και κόντρα σε ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς, άπαντες έδιναν το 100% των δυνάμεων τους προκειμένου να σκοράρουν τουλάχιστον ένα τέρμα. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στη Νότοντεν, αναδείχθηκε ισόπαλη με 2-2.

Εκτίμηση: Ομάδα που θα παλέψει ξεκάθαρα για την παραμονή. Με το υλικό που διαθέτει οι προοπτικές της δεν είναι και τόσο καλές και θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Σύμφωνα με τις αποδόσεις της norsk-tipping είναι ένα από τα τρία φαβορί για υποβιβασμό.

 

Σκέιντ

Τι έκανε πέρσι: Όταν σκοράρεις κατά μέσο όρο δυο γκολ σε κάθε παιχνίδι και διαθέτεις την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, τότε τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει από το να τερματίσεις πρώτη στον όμιλο σου και να εξασφαλίσεις την άνοδο στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, κάτι που είχε να συμβεί από το 2009. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία είχε η εντός έδρας συγκομιδή της με 11-1-1.

Προπονητής: Τομ Νόρντλιε (57 ετών, παρέμεινε). Έχοντας σύντομα περάσματα από τους πάγκους των Φρέντρικσταντ, Κόνγκσβιγκερ και Σάντνες έψαχνε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα δικό του σύνολο που θα έφτανε κάποια στιγμή στην καταξίωση. Αυτή ήρθε τελικά στον πάγκο της Σκέιντ στον οποίο βρίσκεται από το 2016. Δίνει έμφαση στην επιθετική λειτουργία και έχει αδυναμία στο γρήγορο ποδόσφαιρο.

Έδρα: Νόρντρε Όσεν (2.000), Όσλο

Μεταγραφές: Ανησυχητική ηρεμία επικράτησε στα μεταγραφικά καθώς η μοναδική διαφοροποίηση στο ρόστερ προήλθε από την πώληση του μέσου Κέβιν Μάνκοβιτς στην Γκρόρουντ.

Προετοιμασία: Αρκετά σκαμπανεβάσματα είχε η προετοιμασία, καθώς τον ενθουσιασμό που σκόρπιζε μια ισοπαλία κόντρα στο μεγάλο όνομα της κατηγορίας, Σάντεφιορντ διαδεχόταν η κατήφεια από την ήττα από τη Ράουφος. Πάντως στο τελευταίο φιλικό έδειξε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει της έναρξης επικρατώντας της Στρέμεν με 3-0.

Εκτίμηση: Με δεδομένες τις λύσεις στην άμυνα οι οποίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα, δύσκολα θα μπορέσει να στοχεύσει σε γρήγορη παραμονή. Αναμένεται να παλέψει επί ίσοις όροις με τις υπόλοιπες ομάδες και δείχνει ικανή να τα καταφέρει έστω κι αν καρδιοχτυπήσει ως το τέλος. Εκεί που θα πρέπει να την προσέξουμε ιδιαίτερα είναι εντός έδρας, καθώς μπροστά στο κοινό της αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετά περισσότερους βαθμούς απ' ό,τι εκτός έδρας.

 

ΚΦΟΥΜ Όσλο

Τι έκανε πέρσι: Την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή κατάφερε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση του ομίλου της, στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, ξεπερνώντας τα εμπόδια των Χοντ και Έγκερσουντ με τις οποίες ισοβαθμούσε ως εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια κέρδισε σε διπλούς αγώνες τη Φρέντρικσταντ (3-0, 1-1) που είχε τερματίσει και αυτή δεύτερη στον άλλο όμιλο κι έτσι αναμετρήθηκε με την Οσάνε (14η θέση στη Β’ κατηγορία). Παρά την εντός έδρας ήττα με 1-2 στο πρώτο παιχνίδι έκανε τη μεγάλη ανατροπή και επικράτησε με 3-1 στον επαναληπτικό.

Προπονητής: Γιέργκεν Ίσνες (39 ετών, παρέμεινε). Το Νοέμβριο του 2016 που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, η ομάδα υποβιβαζόταν στην τρίτη κατηγορία. Την πρώτη του σεζόν κατάφερε να την οδηγήσει σε ασφαλή νερά, στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ πέρυσι έκανε το μεγάλο μπαμ «κλέβοντας» την άνοδο από ομάδες με μεγαλύτερη εμπειρία όπως οι Χοντ και Μπρίνε.

Έδρα: KFUM Αρένα (1.500), Όσλο

Μεταγραφές: Ελεύθερος έμεινε ο Μοχάμεντ Γιάτα ενώ αποκτήθηκαν ο έμπειρος μεσοεπιθετικός Ντάνιελ Χολμ από τη Βαλερένγκα, ο Γάλλος Εμάνουελ Τρουντέρ (Ούλενσακερ/Κίσα) και ο 24χρονος μέσος Όλαφ Έμπι (Κόνγκσβιγκερ).

Προετοιμασία: Με σπασμένα τα φρένα μπήκε στην προετοιμασία μια και τα περισσότερα παιχνίδια της ήταν ευχάριστα μόνο στα μάτια ενός ουδέτερου παρατηρητή, λόγω των πολλών τερμάτων. Η έφεση στο σκοράρισμα ήταν το θετικό συμπέρασμα των αγώνων προετοιμασίας, όμως το αμυντικό πρόβλημα ήταν κάτι παραπάνω από ορατό. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι που έδωσε κόντρα στην Μπέρουμ, επικράτησε με 3-0.

Εκτίμηση: Μετά την απρόσμενη άνοδο, άπαντες στην ομάδα διακατέχονται από αισιοδοξία για τη νέα πρόκληση, ειδικότερα μετά και τα νικηφόρα αποτελέσματα στις φιλικές αναμετρήσεις κόντρα σε Ράουφος, Κόνγκσβιγκερ και Ούλενσανκερ/Κίσα. Την ίδια αισιοδοξία βέβαια δε δείχνουν να συμμερίζονται και οι μπουκ που τη δίνουν ως το τρίτο μεγαλύτερο φαβορί για απευθείας υποβιβασμό.

 

Loki

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
 

 

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ