foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ34
ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Μεξικό, Liga MX: Clausura 2019 Preview

Previews Πρωταθλημάτων | 02 Ιαν 2019 17:26
mexico_league.jpg

Το πρωτάθλημα του Μεξικό διεξάγεται για 76η φορά. Η Liga MX, όπως ονομάζεται δηλαδή η πρώτη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, αποτελείται από 18 ομάδες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι «παραδοσιακές δυνάμεις», Τσίβας Γουαδαλαχάρα, Τολούκα, Κλαμπ Αμέρικα και Κρους Ασούλ. Οι δύο τελευταίες πάλεψαν στους τελικούς του Απερτούρα για τον τίτλο, με την πρώτη (Αμέρικα) να αναδεικνύεται νικήτρια και τη δεύτερη να αρκείται στην κατάκτηση του Κυπέλλου, παρά την εξαιρετική παρουσία που είχε στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος (1η), παραμένοντας χωρίς τίτλο για 21η σεζόν. Τα τελευταία χρόνια η μάχη μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου έχει «φουντώσει», αφού οι Πούμας, Μοντερέι, Τίγκρες (πρωταθλήτρια Απερτούρα 2017), μαζί με την περσινή πρωταθλήτρια του Κλαουσούρα, Σάντος Λαγκούνα, διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτιά σε οποιοδήποτε από τα δύο ειδικά πρωταθλήματα της σεζόν (Απερτούρα, Κλαουσούρα). Κάπου εκεί φιγουράρει και η Λεόν, η οποία προσπαθεί να επανέλθει δυναμικά στη μάχη του τίτλου, μετρώντας ωστόσο μόλις δύο κατακτήσεις την τελευταία δεκαετία (εκτός Λιγκίγια στο τελευταίο τουρνουά). Το ίδιο προσπαθεί να καταφέρει και η Πατσούκα, αφού θέλει να «θυμηθεί» τα ένδοξα χρόνια (προ 10ετίας) που αποτελούσε με διαφορά την πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας. Δεν έλειψαν ούτε τώρα οι αλλαγές στους πάγκους, αφού αρκετές ήταν οι ομάδες που αποχαιρέτησαν τους τεχνικούς τους στο πρώτο μισό της σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 18 ομάδες που στελεχώνουν τη λίγκα, μόλις πέντε (Τίγκρες, Τολούκα, Μονάρκας, Αμέρικα, Πουέμπλα) έχουν αυτή τη στιγμή τεχνικό που έχει αντέξει τουλάχιστον ένα ημερολογιακό έτος στον πάγκο. Πολλές είναι εκείνους που ερίζουν για την κορυφή, αφού η δομή του πρωταθλήματος δίνει ευκαιρία σε οκτώ ομάδες (ανά τουρνουά) να παλέψουν για τον τίτλο.

Ποια θα… το σηκώσει;

Οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν ήδη ανοίξει την αγορά σχετικά με το ποια ομάδα θα φτάσει στην κατάκτηση του Κλαουσούρα. Πρώτο φαβορί στον Stoiximan δίνεται η κάτοχος του Απερτούρα, Αμέρικα (5.50), με τις Τίγκρες, Κρους Ασούλ και Μοντερέι να ακολουθούν σε απόδοση 6.00. Οι Σάντος Λαγκούνα και Τολούκα που συνήθως καταφέρνουν να φτάσουν έστω στην οκτάδα και ως εκ τούτου έχουν πιθανότητες να φτάσουν ως το… τέλος της διαδρομής, δίνονται σε αποδόσεις 6.50 και 7.00 αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Πούμας (11.00), Πατσούκα (13.00) και Γουαδαλαχάρα (13.00), με τις υπόλοιπες να φιγουράρουν σε τιμές άνω του 25.00. Τελευταία φαβορί είναι οι Βερακρούς (100.00), Λόμπος (75.00) που πάντως θα αρκεστούν στο παλέψουν για την παραμονή τους στην κατηγορία. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα σε ένα απρόβλεπτο πρωτάθλημα με αρκετές διεκδικήτριες, αξίζει να ποντάρουμε στις «παραδοσιακές» δυνάμεις, Τίγκρες (6.00) και Μοντερέι (6.00), ενώ η Πατσούκα δείχνει ικανή αρχικά να βρεθεί στην οκτάδα και στη συνέχεια μπορεί να παλέψει για τον τίτλο. Η «έκπληξη» αυτή πληρώνει 13 φορές το ποντάρισμα στον Stoiximan. Η Κρους Ασούλ μάλλον θα χρειαστεί χρόνο για να «ξεχάσει» την αποτυχία του Απερτούρα, ενώ ελάχιστες ήταν οι ομάδες που κατέκτησαν το πρώτο τουρνουά της σεζόν και είχαν εξίσου καλή παρουσία και στο δεύτερο. Στηριζόμενοι σε αυτό, δεν αξίζει να ρισκάρουμε στην Αμέρικα, αφού η τιμή δεν μας ικανοποιεί.

Σύστημα διεξαγωγής

Οι 18 ομάδες που στελεχώνουν την κατηγορία ρίχνονται αρχικά στη μάχη για τον τίτλο του Απερτούρα, με τις πρώτες οκτώ να προκρίνονται στα playoffs (Liguilla). Εκεί θα κοντραριστούν (ανά ζευγάρια) σε διπλές αναμετρήσεις, με εκείνες που τερμάτισαν υψηλότερα στην κανονική διάρκεια του πρώτου γύρου της σεζόν, να προκρίνονται, σε περίπτωση ίδιου συνολικού σκορ και στα δύο-μεταξύ τους-παιχνίδια. Το ίδιο θα συμβεί και σε αυτό το τουρνουά (Κλαουσούρα). Βάσει της ειδικής βαθμολογίας για τον υποβιβασμό, μία ομάδα θα αποχωρήσει από την κατηγορία, ενώ αντίστοιχα ένας σύλλογος από τη δεύτερη κατηγορία θα εξασφαλίσει την άνοδο. Αυτό δε συνέβη την περασμένη σεζόν, αφού η λίγκα έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα που επρόκειτο να υποβιβαστεί (Λόμπος), να πληρώσει ένα χρηματικό ποσό και τελικά να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Αυτό θα ισχύσει και φέτος. Αναλυτικά: Βάσει της ειδικής βαθμολογίας για τον υποβιβασμό, μία ομάδα θα αποχωρήσει από τη Liga MX (αυτή τη στιγμή οι Βερακρούς, Πουέμπλα και Λόμπος είναι τα φαβορί για υποβιβασμό). Θα έχει πάντως τη δυνατότητα να πληρώσει 120 εκατομμύρια πέσος (περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ) για να διατηρήσει τη θέση της στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό δεν επηρεάζει τις ομάδες από τη δεύτερη κατηγορία. Εάν δηλαδή η ομάδα που θα εξασφαλίσει την άνοδο είναι μία από τις εννέα που πληρούν τα κριτήρια (Μινέρος ντε Σακατέκας, Δοράδος, Λεόνες Νέγκρος, Σακατεπέκ, Αλεμπρίχες, Ατλέτικο ντε Σαν Λουίς, Μπράβος ντε Χουάρες, Σιμανόρες ντε Σονόρα και Ταμπίκο Μαδέρο), τότε θα αγωνιστεί κανονικά στη μεγάλη κατηγορία, με τις ομάδες να αυξάνονται (19). Αυτό θα ισχύσει μέχρι να φτάσουμε σε πρωτάθλημα με 20 ομάδες και τίθεται σε ισχύ μετά τη λήξη της σεζόν (ολοκλήρωση Κλαουσούρα).

Οι ομάδες της Liga MX 

 

Κλαμπ Αμέρικα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Έκανε το βήμα… παραπάνω. Κατέκτησε το Απερτούρα ύστερα από τρεις σεζόν (2014 η τελευταία κατάκτηση), αφού τα πήγε περίφημα σε κανονική διάρκεια (2η) και playoffs. Η πιο παραγωγική ομάδα της λίγκας κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Κρους Ασούλ στους τελικούς της… πρωτεύουσας, ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει τις Τολούκα και Πούμας στους δύο προηγούμενους γύρους της Λιγκίγια. Είχε σταθερή παρουσία σε ολόκληρη της σεζόν, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της με μόλις δύο ήττες (9-6-2, κανονική περίοδος), ενώ και παραμένει αήττητη για τέσσερις μήνες! Εμφανίστηκε αναγεννημένη με τον Ερέρα στον πάγκο και παρά τον επώδυνο αποκλεισμό από το Κύπελλο (φάση των 16) από την άσημη (Β’) Χουάρες, κατάφερε να παραμείνει συγκεντρωμένη και να φτάσει στον τίτλο. Ξεχώρισαν οι Μαρκεσίν (κίπερ), Βαλντές (μπακ, 20/7), Ιμπάρα (χαφ, 19/2), Λαινές (χαφ, 15/5) και Μαρτίνες (φορ, 19/5). Όλοι παρέμειναν.

Προπονητής: Ο τεχνικός που είχε χαρίσει στην ομάδα το τελευταίο της πρωτάθλημα (2014), Μιγκέλ Ερέρα, επέστρεψε πρόπερσι και λίγο έλειψε να τα καταφέρει ξανά. Οι ιθύνοντες της ομάδας έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και ο ίδιος τους… αποζημίωσε, οδηγώντας την ομάδα στον τίτλο. Πόνταρε στην επιθετική του γραμμή (33 γκολ σε 17 αγωνιστικές) και ελάχιστες ομάδες κατάφεραν να κοντράρουν το σύνολό του. Παραμένει και στο Κλαουσούρα, με τους φιλάθλους της ομάδας να τον στηρίζουν.

Γήπεδο: Azteca (106.187)

Μεταγραφές: Δεν υπήρχε καμία σημαντική απώλεια αφού όσοι μετακόμισαν σε άλλη ομάδα, έτσι κι αλλιώς δεν υπολογίζονταν. Ο Κολομβιανός στράικερ, Ρότζερ Μαρτίνεζ, αποκτήθηκε από την κινεζική Ζιανγκσού Σουνίνγκ και έκανε εξαιρετικό Απερτούρα. Ο Γάλλος σταρ Ζερεμί Μενέζ (14/5 πέρυσι) τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε τον πρώτο γύρο. Η ομάδα προτίμησε να μην προχωρήσει σε κάποια μεταγραφική κίνηση, με τον πιτσιρικά Λαϊνέζ (15 συμ. πέρυσι) να καλύπτει (και με το παραπάνω) το κενό του. Σε ότι αφορά στο τελευταίο μεταγραφικό «παράθυρο», δεν αποκτήθηκε κανείς, με την ομάδα να αποχαιρετά παίκτες που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση.

Φιλικά: Αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με τη μαχητική Σάντος Λαγκούνα, στο μοναδικό φιλικό που έδωσε στο διάστημα της διακοπής.

Εκτίμηση: Την είδαμε να φτάνει με άνεση μέχρι τα playoffs και να δείχνει ανίκητη. Ο στόχος της κατάκτησης του τίτλου επετεύχθη και πιθανότατα το ίδιο θα θελήσει να κάνει και στο Κλαουσούρα. Άγχος δεν υπάρχει, το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας είναι ιδανικό και όλα αυτά την καθιστούν επικίνδυνη. Απέδειξε τι μπορεί να καταφέρει. Έχει θέση στη Λιγκίγια.

 

Κρους Ασούλ

Τι έκανε στο Απερτούρα: Δυναμικό το ξεκίνημα στο Απερτούρα, δεν έριξε ποτέ ρυθμούς και κατάφερε να προκριθεί άνετα (1η) στα playoffs. Είχε ήδη φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως η κατάκτηση του τίτλου αποτελούσε το βασικό της στόχο. Η ομάδα παραμένει μακριά από την κορυφή για 21 χρόνια και η «δίψα» είναι μεγάλη. Έφτασε τελικά στην πηγή (τελικούς), όμως δεν ήπιε… νερό, αφού η Αμέρικα επικράτησε στις λεπτομέρειες. Απέδειξε πάντως ότι κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει και μπορεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ. Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με τρεις ήττες (11-3-3), διατηρώντας την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (13 τέρματα παθητικό). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δυναμική του «Αστέκα», αφού καμία δεν μπόρεσε να την υποχρεώσει σε ήττα (εντός έδρας, 8-1-0) στην κανονική περίοδο. Η μοναδική πάντως ήττα ήρθε στον δεύτερο τελικό κόντρα στην Αμέρικα (0-2), εκεί όπου ο παράγοντας… έδρα δε μετρούσε, αφού αμφότερες «μοιράζονται» το ίδιο γήπεδο!

Προπονητής: Η ομάδα προσπαθεί να αποβάλει τον τίτλο του «loser» και για αυτό τον σκοπό επιστρατεύτηκε (στα μέσα της περασμένης σεζόν) ο Πορτογάλος τεχνικός Καϊσίνια, μετά το σύντομο πέρασμά του από τη σκωτσέζικη Ρέιντζερς. Ο 47χρονος προπονητής μετράει ήδη τρεις τίτλους με μεξικάνικη ομάδα (Σάντος Λαγκούνα, 2013-2015), αφού πριν την κατάκτηση του Κλαουσούρα του 2015 (και το επικείμενο Σούπερ Καπ) είχε προηγηθεί και η κατάκτηση του Κυπέλλου (2014). Ο ίδιος οδήγησε τη Σάντος Λαγκούνα και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Βορείου και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF Champions League) το 2013. Κατέκτησε το Κύπελλο στο πρώτο μισό της σεζόν, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στη Λιγκίγια και μετέπειτα στους τελικούς. Κάπου εκεί «βγήκε» η κούραση και η δουλειά έμεινε στη… μέση. Συνεχίζει και στο Κλαουσούρα.

Γήπεδο: Azteca (106.187), κοινή έδρα με Κλαμπ Αμέρικα*

Μεταγραφές: Έκανε ένα… κάρο μεταγραφές στο τέλος της περασμένης σεζόν και αυτό την έκανε ανταγωνιστική στο Απερτούρα. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (πέρυσι), Φελίπε Μόρα (33/12), αποκτήθηκε από τη «μισητή» αντίπαλο Πούμας, όπου βρισκόταν ως δανεικός στο Απερτούρα. Εντυπωσιακότατες οι κινήσεις της πάντως. Στην άμυνα, οι Αγκιλάρ και Λιχνόβσκι ήρθαν ύστερα από γεμάτες σεζόν με Τιχουάνα και Νεκάξα αντίστοιχα. Αποχώρησαν οι Μένα (Λεόν), Ρεντερία (ελεύθερος), με τους νεαρούς μέσους Πινέδα (12/1) και Γκουτιέρες να έρχονται από τη Γουαδαλαχάρα. Ο πρώτος σκόρερ της Άτλας, Μίλτον Καράλιο (34/16) ήρθε πέρυσι για να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας και τα πήγε περίφημα (18/5). Η απόκτηση του Τζόναθαν Ροντρίγκες (φορ, 19/9, τελευταίο Απερτούρα) αποτελεί ηχηρή κίνηση! Ο τελευταίος αγωνιζόταν μέχρι πρότινος με τη φανέλα της Σάντος Λαγκούνα.

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Κάτω από τις οδηγίες του κόουτς Καϊσίνια, με δυνατότερο ρόστερ, μπορεί να καταφέρει ότι δεν μπόρεσε στο τελευταίο Απερτούρα. Δύσκολα θα μείνει εκτός Λιγκίγια, αφού δείχνει να αποβάλλει τον τίτλο του «loser». Υπάρχει πίστη για τον τίτλο, όμως θα χρειαστεί να «ξεχάσει» σύντομα ότι συνέβη στο τελευταίο τουρνουά. Οι Ροντρίγκες, Καουτερούτσιο και Καράλιο μπορούν να εγγυηθούν γκολ, η άμυνά της δείχνει σταθερή και η έδρα της δίνει… δύναμη. Μπορεί να φτάσει στον τίτλο. Όσο για τη Λιγκίγια; Αυτό θα έλειπε!

 

Πούμας

Τι έκανε στο Απερτούρα: Άλλαξε το μισό ρόστερ, κράτησε τον ίδιο προπονητή και κάθε φορά που απομακρυνόταν από την πρωτεύουσα «οργίαζε». Η συνταγή πέτυχε! Αναρριχήθηκε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα αν και χρειάστηκε να φτάσει μέχρι την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου για να μάθει την τελική της κατάταξη. Μπήκε… φουριόζα στη Λιγκίγια, αποκλείοντας την περσινή κάτοχο, Τίγκρες (4-3 συν.) στα προημιτελικά, όμως τα βρήκε… σκούρα στον επόμενο γύρο. Η Αμέρικα την υποχρέωσε σε συντριβή στη δεύτερη αναμέτρηση (6-1), «γκρεμίζοντας» όσα όνειρα έκανε για τους τελικούς. Την τελευταία 15ετία έχει καταφέρει πάντως να κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές (2004 (x2), 2009, 2011) και μας έχει συνηθίσει σε πιο δυναμικές εμφανίσεις στον δεύτερο γύρο.

Προπονητής: Ο Νταβίντ Πατίνιο ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας που γίνεται για επιστροφή στις επιτυχίες. Ο Μεξικανός αντικατέστησε τον Εγκέα στα μέσα της περασμένης σεζόν και η ομάδα δείχνει πιο δυνατή στα δύο τουρνουά που την έχει «συνοδεύσει». «Αγκυροβόλησε» στον πάγκο της, αφού το πρόσημο παραμένει θετικό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Απερτούρα.

Γήπεδο: Olímpico de Universitario (72.449)

Μεταγραφές: Οι Μαρτίν Ροντρίγκες (χαφ, 20/3 πέρυσι) και Φελίπε Μόρα (φορ, 21/9) τα πήγαν περίφημα στο πρώτο εξάμηνο (ως δανεικοί) και αποκτήθηκαν από τη μισητή αντίπαλο Κρους Ασούλ. Δεν υπήρχαν σημαντικές αποχωρήσεις, με τον Αλουστίσα (φορ, 20/4) να επιστρέφει στην Άτλας (είχε αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού).

Φιλικά: Δεν έδωσε φιλικές αναμετρήσεις στο διάστημα της διακοπής.

Εκτίμηση: Οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της περασμένης σεζόν, ανέβασαν επίπεδο την ομάδα. Ο Πατίνιο έχει εργαστεί σκληρά και η ομάδα βρίσκεται σε καλό… φεγγάρι. Μας έχει συνηθίσει σε δυναμική παρουσία στο δεύτερο μισό της σεζόν (Κλαουσούρα) και χρησιμοποίησε τον πρώτο γύρο για να βρει τα πατήματά της. Δείχνει έτοιμη να κάνει το αγωνιστικό… άλμα. Ρεαλιστικός στόχος η οκτάδα.

 

Μοντερέι

Τι έκανε στο Απερτούρα: Ο τίτλος αποτελεί βασικό της στόχο σε κάθε τουρνουά. Έχει… συνηθίσει να βρίσκεται εντός οκτάδας κάτι που δεν άλλαξε ούτε στο Απερτούρα, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η ομάδα που της είχε στερήσει νωρίτερα το Κύπελλο (ήττα 2-0 στον τελικό), ήταν εκείνη που την απέκλεισε στα ημιτελικά της Λιγκίγια. Δεν κατάφερε να κάμψει ξανά την αντίσταση της Κρους Ασούλ, αν και είχε επικρατήσει (1-0) στην πρώτη αναμέτρηση. Διαθέτει ένα από τα ποιοτικά ρόστερ της κατηγορίας, ισχυρή έδρα (6-1-1 εντός, κανονική διάρκεια), όμως μάλλον αυτά δεν αρκούν για να εγγυηθούν τον τίτλο. Πρωταγωνιστεί κάθε σεζόν και παλεύει για τον τίτλο, όμως δεν είναι συγκεντρωμένη σε καίρια σημεία.

Προπονητής: Ο Ντιέγκο Αλόνσο ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ύστερα από την τετραετή θητεία του στην Πατσούκα, με στόχο να οδηγήσει τη Μοντερέι σε τίτλους. Στο τελευταίο τουρνουά δεν κατάφερε να την οδηγήσει σε καμία διάκριση, όμως η διοίκηση τον στηρίζει.

Γήπεδο: BBVA Bancomer (53.500)

Μεταγραφές: Δεν ήταν ιδιαιτέρως κινητική στο μεταγραφικό παζάρι, όμως απέκτησε «μονάδες» που μπορούν να τη βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους της. Οι Μέσα (χαφ, 11/1) και Ζαλντίβαρ (φορ, 17/6) αποκτήθηκαν από τις Ιντεπεντιέντε και Γουαδαλαχάρα αντίστοιχα. Αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, μία από τις πιο καλοδουλεμένες και πλήρεις ομάδες της κατηγορίας και επέλεξε απλά να μεγαλώσει το ρόστερ της σε θέσεις όπου αυτό ήταν αναγκαίο, αφού οι τραυματισμοί την πλήττουν κάθε χρόνο. Μοναδική σημαντική απώλεια είναι εκείνη του φορ Μαδριγάλ (16/3, Γουαδαλαχάρα). Δόθηκε δανεικός και ο ποιοτικός εξτρέμ Καρντόνα (Πατσούκα), ενώ νωρίτερα αγωνιζόταν στην πρωταθλήτρια Αργεντινής, Μπόκα Τζούνιορς (πάλι ως δανεικός).

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Ομάδα που διαθέτει ακριβό και ποιοτικό ρόστερ. Μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει στον τίτλο στο Απερτούρα, όμως στο Κλαουσούρα θα προσπαθήσει να φτάσει μέχρι το τέλος. Απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο και εκεί θα στοχεύσει. Με τα δείγματα που έχουμε από εκείνη, μπορούμε να πούμε ότι αυτό βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της. Δεν έκανε σημαντικές αλλαγές και αυτό ενδέχεται να τη βοηθήσει να παραμείνει ανταγωνιστική, αφού δε χάθηκε η ομοιογένεια.

 

Σάντος Λαγκούνα

Τι έκανε στο Απερτούρα: «Νοικοκυρά» με όλη τη σημασία της λέξης. O «νόμος» του Τορεόν υπερίσχυσε και σε αυτό το τουρνουά (6-3-0), χαρίζοντάς της μία θέση στη Λιγκίγια (4η). Μπορεί στην άμυνα να υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες, όμως επιθετικά έτρεχε… με χίλια (σκόραρε σε όλες τις αγωνιστικές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος). Αυτό βέβαια δεν κατάφερε να κάνει στις διπλές αναμετρήσεις με αντίπαλο τη Μοντερέι (προημιτελικά) και το «ταξίδι» της τελείωσε πρόωρα. Θέλει να αλλάξει τη μοίρα της στο Κλαουσούρα και να φτάσει στην κορυφή. Αυτό έκανε μάλιστα και στο τελευταίο Κλαουσούρα (πρωταθλήτρια), επιστρέφοντας στον θρόνο της ύστερα από τρεις σεζόν (2015).

Προπονητής: Ο κόουτς Σιμπόλντι αποχώρησε αιφνιδίως στα μέσα του Απερτούρα, έχοντας ήδη έρθει σε ρήξη με παίκτες. Η διοίκηση τον αντικατέστησε άμεσα με τον Ρέγες και η εικόνα της ομάδας βελτιώθηκε άρδην. Τελικά εμπιστεύτηκαν τον άπειρο τεχνικό (μία θητεία στον πάγκο της Ατλέτικο Σαν Λουίς) για να ένα ακόμη τουρνουά.

Γήπεδο: Nuevo Corona (28.914)

Μεταγραφές: Αφού αποχαιρέτησε τους Αραούχο (26 συμ. πέρυσι) και Ισκιέρδος, οι Νέρβο και Ντόρια αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο επιθετικός Τζανίνι μετακόμισε στην Αλ-Αχλί λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Απερτούρα, όμως η παραγωγικότητα της ομάδας δεν επηρεάστηκε. Οι Φουρτς (18/12) και Ροντρίγκες (19/9) εντυπωσίασαν, με τον δεύτερο πάντως να αποχωρεί για την Κρους Ασούλ μετά την ολοκλήρωση του Απερτούρα! Ο Χαβιέ Κορέα (12/3) ήρθε από την Κολόν Σάντα Φε για να καλύψει τη θέση που έμεινε κενή. Θετικές κρίνονται και οι ελεύσεις των Γκαρνίκα (χαφ, 15/0, Άτλας) και Βαλντές (χαφ, 16/2, Μονάρκας). Παρέμεινε ο «εγκέφαλος» της μεσαίας γραμμής, Λοσάνο (16/2).

Φιλικά: «Πρόβα τζενεράλε» ενόψει της πρεμιέρας του Κλαουσούρα, η φιλική αναμέτρηση με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Αμέρικα (1-1).

Εκτίμηση: Μπορεί να έχασε έναν από τους παίκτες (Ροντρίγκες) που εντυπωσίασε στο τελευταίο τουρνουά, όμως η απόκτηση του Κορέα δείχνει ικανή να μην φανεί η «τρύπα». Με «ατού» της την έδρα και τον Φουρτς στην κορυφή της επίθεσης, μπορεί να ελπίζει ότι οι επιτυχίες θα έρθουν.

 

Τίγκρες

Τι έκανε στο Απερτούρα: Απόλυτη απογοήτευση! Είχε συνηθίσει σε «μαγικές» πορείες στο πρώτο μισό της σεζόν (3 διαδοχικές κατακτήσεις Απερτούρα), όμως αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Μπήκε στη Λιγκίγια με… σβηστές μηχανές, αλλά «πλήρωσε» την αλαζονεία της κόντρα στην Πούμας (νίκη 2-1/ ήττα 3-1) και αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Σε ότι αφορά στην κανονική περίοδο, εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη της έδρας της, συγκεντρώνοντας εκεί τους 17 από τους 29 βαθμούς της. Ελάχιστες οι ομάδες που κατάφεραν να την κοντράρουν στο «Βολκάν», αφού η επιθετική της γραμμή οργίαζε με «μπροστάρη» τον Γάλλο σταρ Ζινιάκ (18/14)! Ο τελευταίος είχε ως άξιους συμπαραστάτες τους Βάργκας (16/6) και Ακίνο (14/2, 7 ασίστ). Τα τελευταία χρόνια πάντως διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο και αυτό δύσκολα θα αλλάξει στο ερχόμενο τουρνουά. Η απογοητευτική παρουσία στο Απερτούρα ενδέχεται να την αφυπνίσει!

Προπονητής: Ο «μαέστρος» των πάγκων, Ρικάρντο Φερέτι, παρέμεινε για όγδοη διαδοχική σεζόν στον πάγκο, οδηγώντας την σε έναν ακόμη τίτλο. Λογική κρίνεται η παραμονή του τεχνικού που εδραίωσε την Τίγκρες στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, ενώ στον ίδιο πιστώνονται και οι πορείες–των τελευταίων ετών-μέχρι τον τελικό σε Λιμπερταδόρες και CONCACAF Champions League. Ο «θρύλος» των πάγκων προπόνησε μάλιστα και την Εθνική ομάδα φέτος, όμως η Τίγκρες άσκησε «βέτο» στη μονιμοποίησή του. Δεδομένη η παραμονή του και στο ερχόμενο τουρνουά, αφού η ομάδα έχει «χτιστεί» από τον ίδιο και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελούσε ρίσκο.

Γήπεδο: Universitario de Nuevo León (42.000)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες που δεν υπολογίζονταν και δεν πήραν ευκαιρίες στο Απερτούρα. Ο 31χρονος Σόσα (φορ, 5/1) δόθηκε δανεικός στην Πατσούκα, ενώ ο έμπειρος μπακ Ζουνίνιο αποσύρθηκε. Επέστρεψε ο Λουίς Κινιόνες (φορ, 18/3) από την Τολούκα, με την ομάδα να αποκτά τον νεαρό αμυντικό Βενέγας από την Πατσούκα. Φέτος αγωνίστηκε (ως δανεικός) με τη φανέλα της Έβερτον στη Χιλή (16/2). Δεν ευνοήθηκε ουσιαστικά, ούτε αποδυναμώθηκε. Διαθέτει εξαιρετικό ρόστερ και αυτό δεν άλλαξε.

Φιλικά: Προτίμησε να ξεκουραστεί και να μη δώσει καμία φιλική συνάντηση.

Εκτίμηση: Δεν άλλαξε σημαντικά, εμπιστεύεται τον ίδιο «καπετάνιο» και το… πλήρωμά του είναι σίγουρα εκπαιδευμένο και μαχητικό. Φιγουράρει ως μία από τις διεκδικήτριες του τίτλου, κάτι που μετά την πρόσφατη αποτυχία στο Απερτούρα μοιάζει ως αυτοσκοπός. Ο κόσμος της περιμένει καλή πορεία και… κούπα.

 

Τολούκα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Ο «παράγοντας έδρα» (6-1-2, εντός) την έστειλε στα playoffs του Απερτούρα, εκεί που πάντως η Αμέρικα την απέκλεισε στον πρώτο γύρο, ύστερα από «ομηρικές» μάχες (2-2, 3-2). Δεν κατόρθωσε να κλείσει τις αμυντικές της «τρύπες» σε κανένα διάστημα της σεζόν, ποντάροντας κυρίως στη φλογερή επιθετική της γραμμή. Άφησε καλές εντυπώσεις συνολικά και μάλλον η αποστολή της επιτεύχθηκε. Ελπίζει σε πλασάρισμα στην οκτάδα και στο επικείμενο τουρνουά, κάτι που όμως μετά την αισθητή αποδυνάμωσή της, φαντάζει ουτοπικό.

Προπονητής: Η δουλειά του Ερνάν Κριστάντε στον πάγκο της αποφέρει σιγά-σιγά καρπούς και η ομάδα παρουσιάζεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική κάτω από τις οδηγίες του. Ύστερα από δύο σεζόν στον πάγκο της Τολούκα, προσπαθεί να την επαναφέρει στις διακρίσεις. Κατάφερε να την οδηγήσει στα playoffs και αυτό εκτιμήθηκε. Παραμένει και στο Κλαουσούρα.

Γήπεδο: Nemesio Díez (30.000)

Μεταγραφές: Έχασε ένα… κάρο παίκτες, χωρίς να ενισχυθεί. Η αποχώρηση του περσινού MVP Ρούμπενς Σαμπουέσα (εξτρέμ 12/5, Λεόν) μαζί με εκείνη του βασικού στράικερ Βέγα (19/6, Γουαδαλαχάρα), την «πληγώνουν». Μετά και την επιστροφή του εξτρέμ Κινιόνες (18/3) στην Τίγκρες, η ομάδα έχασε τρεις σημαντικότατες μονάδες, μαζί και τα 14/27 γκολ που είχε σημειώσει στο Απερτούρα. Δεν έγιναν κινήσεις για να κλείσουν τα κενά και όπως είναι δεδομένο, αποδυναμώθηκε σημαντικά! Αποκτήθηκαν οι μέσοι Εσκιβέλ (ήταν δανεικός στη Βερακρούς, 10/0) και Λόπες (7/0, Λεόν). Η ομάδα συμφώνησε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με τον πρώην μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού, Πάρντο. Ο Κολομβιανός δεν κατάφερε να βρει χρόνο συμμετοχής στους Πειραιώτες, με τον Μαρτίνς να τον εμπιστεύεται μόλις τρεις φορές φέτος (3/0). Αποτελεί πάντως ηχηρή κίνηση για τα δεδομένα της κατηγορίας και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Φιλικά: Επέλεξε να μην δώσει ούτε μία φιλική αναμέτρηση. Ερωτηματικό αποτελεί σε τι κατάσταση βρίσκεται, ειδικά μετά το μεταγραφικό αλισβερίσι.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα διεκδικήσει με αξιώσεις ακόμη και την είσοδό της στη Λιγκίγια. Χάθηκαν παίκτες-σημαίες και θα χρειαστεί χρόνο για να το ξεπεράσει αυτό. Θα βρεθεί πιθανότατα μεταξύ των θέσεων 11-14.

 

Κερέταρο

Τι έκανε στο Απερτούρα: Ήταν συγκεντρωμένη στο πρώτο μισό της σεζόν. Πάλεψε σε κάθε έδρα αλλά… κυρίως στη δική της για να φτάσει μέχρι τέλους να διεκδικεί την οκτάδα. Εκεί χρειάστηκε την τύχη (στραβοπατήματα των Μονάρκας και Πατσούκα), αλλά και δική της νίκη (1-0, Νεκάξα) για να «κόψει» το τελευταίο εισιτήριο. Επέστρεψε στη Λιγκίγια, έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο από την αρχή της σεζόν και άξιζε να βρεθεί εκεί. Δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο όμως, αφού διασταυρώθηκε με την πρωτοπόρο Κρους Ασούλ. Πάλεψε με ότι δυνάμεις είχε και στις δύο αναμετρήσεις, όμως οι διαφορές τους ήταν καθοριστικές.

Προπονητής: Εμπιστεύτηκε τον πρώην «λύκο» (τεχνικός της Λόμπος) Ραφαέλ Πουέντε, για να την οδηγήσει στο Απερτούρα. Ο ίδιος εφάρμοσε το γνωστό επιθετικό του στυλ στην Κερέταρο και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Παραμένει στον πάγκο της, με τη διοίκηση και τους οπαδούς να τον στηρίζουν.

Γήπεδο: La Corregidora (34.130)

Μεταγραφές: Ο «δεύτερος» κίπερ Καρδένας επέστρεψε στη Μοντερέι, αφού δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Ο βασικός γκολκίπερ, Βόλπι (19 συμ.), δόθηκε δανεικός στη Σάο Πάολο, κάτι που αυτομάτως δημιουργεί σημαντικό ζήτημα στη θέση «1». Αποκτήθηκε ο νεαρός φορ Λόμπα (32/18 πέρυσι) από την Ουνιβερσιδάδ Σαν Μαρτίν. Παρέμεινε και ο ποιοτικός φορ Πουτς. Ασήμαντες οι υπόλοιπες αποχωρήσεις.

Φιλικά: Δεν κοντραρίστηκε με καμία ομάδα στο διάστημα της διακοπής.

Εκτίμηση: Πρέπει να έρθουν τα πάνω… κάτω για να κινδυνέψει, αφού κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στην ειδική βαθμολογία μετά τη σπουδαία της πορεία στο Απερτούρα. Στοχεύει στη Λιγκίγια όμως μάλλον δε διαθέτει την ποιότητα για να τα καταφέρει σε δύο διαδοχικά τουρνουά. Θα αρκεστεί σε μία θέση κοντά στη δεκάδα.

 

Μονάρκας

Τι έκανε στο Απερτούρα: Έχασε στο… όριο την είσοδό της στη Λιγκίγια, αφού έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα την τελευταία αγωνιστική, θα είχε πάρει το εισιτήριο (ως 8η) αν η ίδια δεν είχε ηττηθεί από την πρωτοπόρο Κρους Ασούλ. «Πλήρωσε» την αγωνιστική… κοιλιά του Αυγούστου και έχασε έδαφος στη μάχη της οκτάδας. Πάλεψε μέχρι τέλους, όμως δεν τα κατάφερε. Αποτελεί βέβαια μία από τις ομάδες που στοχεύει στη Λιγκίγια αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί άκοπα. Δε θεωρείται αποτυχημένη η πορεία της στο Απερτούρα, όμως έχει «ταβάνι» και το… γνωρίζει!

Προπονητής: Ο Ρομπέρτο Ερνάντες παρέμεινε για ακόμη μια σεζόν στον πάγκο της και η διοίκηση δείχνει ικανοποιημένη, αφού άπαντες κατανοούν ότι η ομάδα έχει «ταβάνι». Τον εμπιστεύτηκαν και στο ερχόμενο τουρνουά, με στόχο μία θέση στην πρώτη οκτάδα.

Γήπεδο: Morelos y Pavón (41.056)

Μεταγραφές: Τα πήγε περίφημα χωρίς τους ρολίστες Ρουϊντίας (40 γκολ σε δύο σεζόν με τη φανέλα της Μονάρκας) και Σεπούλβεντα (φορ, 37/5 πέρυσι), παρότι ο φορ Αβίλα (13/2) δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες στο πρώτο μισό της σεζόν. Το ίδιο ισχύει και για τον Φιέρο (φορ, 17/0). Θετικός ο Φερέιρα (13/5). Η ομάδα δεν άλλαξε πολλά στο διάστημα της διακοπής, αποχαιρετώντας κυρίως παίκτες που δεν είχαν θέση στο ροτέισον. Σημαντική η αποχώρηση του Βαλντές (χαφ, 16/2), ο οποίος έκανε βαλίτσες για τη Σάντος Λαγκούνα. Ο εξτρέμ Ακόστα (20/0) αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την Τίγκρες!

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια καταφέρνει συνήθως να βρεθεί στη Λιγκίγια, όμως αυτό αποτελεί και το «ταβάνι» της. Αυτός είναι και φέτος ο στόχος και μπορεί να κινηθεί κοντά στην οκτάδα (θέσεις 10-12). Δε διαθέτει σπουδαίο ρόστερ και αυτό ενδέχεται να δυσκολέψει την αποστολή της.

 

Πατσούκα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Τα τελευταία χρόνια κινείται στη μετριότητα και αυτό προσπάθησε να αλλάξει στο τελευταίο τουρνουά. Έμεινε πάντως εκτός Λιγκίγια για 4η διαδοχική φορά και αν εξαιρέσουμε τον τίτλο του 2016 (Κλαουσούρα) δεν έχει να επιδείξει καμία διάκριση ή σημαντική πορεία εντός των συνόρων. Έχασε από δικό της «λάθος» την οκτάδα, όμως έπαιξε κατά διαστήματα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και σίγουρα άξιζε να βρεθεί στα playoffs. Ομάδα που στηρίζεται στην επιθετική της ευρωστία και με τον Αγεσταράν στον πάγκο δείχνει πιο σταθερή και ανταγωνιστική. Θα χρειαστεί να βελτιώσει την ανασταλτική της λειτουργία.

Προπονητής: Ο Πάκο Αγεσταράν ανέλαβε τα ηνία της ομάδας πριν την έναρξη του Απερτούρα, ύστερα από τη σύντομη θητεία του στην ισπανική Λας Πάλμας. Νωρίτερα είχε προπονήσει και τη Βαλένθια (μετά τη φυγή του Νέβιλ) όμως και στους δύο συλλόγους δεν κατόρθωσε να «πείσει». Επιστρέφει στο Μεξικό, εκεί όπου είχε οδηγήσει την Τέκο σε έναν τίτλο στη δεύτερη κατηγορία (2014), ενώ αργότερα έλυσε τη συνεργασία του με τη Σάντος Λαγκούνα αφού απέτυχε να την οδηγήσει στη Λιγκίγια (15η στο Κλαουσούρα-2015). Η δουλειά του «φάνηκε» ήδη και η ομάδα είχε καλή παρουσία στο Απερτούρα, παρότι δεν… μπήκε στη Λιγκίγια. Παρέμεινε για να την οδηγήσει εκεί πάντως.

Γήπεδο: Hidalgo (33.000)

Μεταγραφές: Αν εξαιρέσουμε τη φυγή του ημι-βασικού χαφ Χιμένες, δεν έχασε κάποια άλλη «μονάδα». Ενισχύθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Ο ποιοτικός εξτρέμ Καρντόνα (11/3, με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς, δανεικός), αποκτήθηκε για ένα εξάμηνο από τη Μοντερέι στην οποία και ανήκε. Ο Ντάβιλα (16/6) αποτελούσε τον παίκτη-σημαία της Νεκάξα στο Απερτούρα και η έλευση του μπορεί να απογειώσει την ομάδα. Αν συνυπολογίσουμε και τις προσθήκες των δανεικών Μπούστος (φορ, 12/12) και Σόσα (φορ, 5/0) από Ταγέρες (Αργεντινή) και Τίγκρες, τότε μπορούμε να πούμε ότι η Πατσούκα διαθέτει μία από τις πιο πληθωρικές επιθετικές γραμμές της κατηγορίας. Παρέμειναν οι επιθετικοί Χάρα (15/9) και Ουγιόα (10/2), ενώ ο μπακ Ερνάντες (14/0) ήρθε από τη Γουαδαλαχάρα για να βοηθήσει ανασταλτικά. Αξιοσημείωτες προσθήκες σε ένα ήδη «δουλεμένο» σύνολο. Μόνο σε… καλό μπορεί να της βγει!

Φιλικά: Εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή για να γεμίσει… μπαταρίες. Δεν «έκλεισε» κανένα φιλικό.

Εκτίμηση: Η πιο ενισχυμένη απ’ όλες! Εμφάνισε καλά στοιχεία στο Απερτούρα, «αυτοκτόνησε» όμως στο τέλος. Οι παίκτες δείχνουν να αφομοιώνουν την τακτική του Αγεσταράν και τουλάχιστον επιθετικά η ομάδα λειτουργεί… ρολόι. Δείχνει έτοιμη να βρεθεί στη Λιγκίγια και να φτάσει μέχρι το τέλος. Το σενάριο να στεφθεί πρωταθλήτρια Κλαουσούρα μάλιστα κυκλοφορεί σε απόδοση 13.00 και αποτελεί την πιο value επιλογή (σε ότι αφορά στα αουτσάιντερς).

 

Τσίβας Γουαδαλαχάρα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Πολλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Δεν μπόρεσε να αποβάλλει το εντός έδρας «κόμπλεξ» (1-1-6 εντός) και αυτό την κράτησε μακριά από τη Λιγκίγια! Μπορεί να υποχρεώθηκε μόλις σε μία ήττα μακριά από τη Γουαδαλαχάρα, όμως είχε ξεμακρύνει ήδη αρκετά από τις οκτώ πρώτες προνομιούχες θέσεις. Από το 2014 και ύστερα, έχει καταφέρει μόλις μία φορά να βρεθεί στα playoffs του Απερτούρα και αυτό δεν άλλαξε ούτε τώρα. Συνήθως ανεβάζει αισθητά την απόδοσή της στον δεύτερο γύρο, όμως σπανίως ο δρόμος καταλήγει σε… κούπα. Δεν πρωτοτύπησε ούτε πέρυσι, αλλά μετά από τόσο επεισοδιακή σεζόν, μπορεί να αισθάνεται και… χαρούμενη με όσα τελικά κατάφερε. Η αποχώρηση του κόουτς Αλμέιδα, τα οικονομικά προβλήματα, η ρήξη μεταξύ οπαδών και διοίκησης, ήταν μόλις μερικά από όσα «αγκάθια» χρειάστηκε να ξεπεράσει σε έξι μήνες. Αν λάβουμε υπόψιν και τις πωλήσεις βασικών παικτών (πριν την έναρξη του Απερτούρα), τότε μάλλον τα πήγε όσο καλύτερα γινόταν.

Προπονητής: Ο Παραγουανός Χοσέ Καρντόσο, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας μαζί και το απαιτητικό έργο να πείσει τους οπαδούς της ομάδας ότι μπορεί να μπει… στα παπούτσια του προκατόχου του (Αλμέιδα). Κέρδισε πάντως την εμπιστοσύνη τους στο πρώτο μισό της σεζόν και συνεχίζει στον πάγκο της.

Γήπεδο: Akron (46.609)

Μεταγραφές: Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε την ανάγκασαν να αλλάξει πολλά το καλοκαίρι. Πάνω που προσπαθούσε να «χτίσει» κάτι, αποχώρησαν βασικότατοι παίκτες και σε αυτό το παράθυρο. Οι Σεπούλβεντα (5/0, Νεκάξα), Ζαλντίβαρ (φορ, 17/6, Μοντερέι) και Πινέδα (χαφ, 12/1, Κρους Ασούλ) είναι μερικοί από αυτούς, σε μία γραμμή που η ομάδα δεν είχε έτσι κι αλλιώς πληθώρα επιλογών. Οι μπακ Ερνάντες (14/0, Πατσούκα) και Ντε Λούνα (4/0, Ατλ. Σαν Λουίς) αποχώρησαν επίσης. Από τις προσθήκες που έκανε ξεχωρίζουν οι Βέγα (φορ, 19/6, Τολούκα) και Μαδρίγαλ (εξτρέμ, 16/3, Μοντερέι). Προσπάθησε να κλείσει «τρύπες» στην άμυνα, με τους Μιέρ (19/1, Κερέταρο) και Βιγιανουέβα (Νεκάξα). Αξίζει να σημειωθεί ότι παραχώρησε 25(!) ποδοσφαιριστές, με εννέα να έρχονται. Το βάρος του σκοραρίσματος αναμένεται να πέσει ξανά… πάνω στον Πουλίδο (επιθετικός, 12/3) που παρέμεινε στην ομάδα, με τους Βέγα και Μαδρίγαλ να έχουν με το… καλημέρα θέση στο αρχικό σχήμα. Το ρόστερ απαρτίζεται από 28 ποδοσφαιριστές, με μόλις έναν εξ’ αυτών να μην είναι γηγενής (Αλφάρο, ΗΠΑ).

Φιλικά: Γνώρισε την ήττα στη μία από τις δύο αναμετρήσεις που έδωσε στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Η ιαπωνική Κασίμα φανέρωσε τα αμυντικά της κενά, επικρατώντας με 3-2. Μετά το ισόπαλο 1-1 κόντρα στην Ες Τούνις (Τυνησία), οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με την ομάδα του Καρντόσο να «λυγίζει» (6-5).

Εκτίμηση: Προσπάθησε να παλέψει τους «δαίμονές» της στο περασμένο τουρνουά και είχε αξιοπρεπή παρουσία. Οι αποχωρήσεις βασικών στελεχών ενδέχεται να την επηρεάσουν πάντως, σε ένα διάστημα που έδειχνε να προσπαθεί να βρει τα πατήματά της ενόψει Κλαουσούρα. Το κλίμα στην ομάδα έχει βελτιωθεί όμως χρειάζεται μία… σπίθα για να βρεθεί στο περσινό αδιέξοδο. Θα αρκεστεί σε μία θέση στη μέση της βαθμολογίας. Δύσκολο να την υποτιμήσεις, όμως δεν είναι έτοιμη για κάτι περισσότερο τη δεδομένη στιγμή.

 

Λεόν

Τι έκανε στο Απερτούρα: Η επιθετική της γραμμή «σίγησε» και αυτό την κράτησε μακριά από τα playoffs. Εμφάνισε σημαντικά ανασταλτικά κενά, ενώ δεν κατάφερε να πάρει νίκες ψυχολογίας όταν χρειαζόταν. Οι μόλις δύο εντός έδρας νίκες (2-0-6) σε συνδυασμό με το κάκιστο πρόσωπο που εμφάνισε (συνολικά) στις τελευταίες αγωνιστικές δεν της επέτρεψαν να πλησιάσει στην οκτάδα. Ήταν σίγουρα βελτιωμένη με τον Αμπρίς στον πάγκο της και αντέδρασε σωστά μετά τη φυγή του Ντίας. Συνέχισε πάντως να μαζεύει βαθμούς μακριά από το «σπίτι» της, με το ισόπαλο 0-0 κόντρα στην Άτλας (5/11) να δίνει τέλος στα όνειρα που έκανε για τη Λιγκίγια. Μάλλον μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη με όσα κατάφερε, αφού δεν εντυπωσίασε στο μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά.

Προπονητής: Ο Ουρουγουανός, Γκουστάβο Ντίας, αποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη, με τον Αμπρίς αν τον διαδέχεται. Η πίεση στον συγκεκριμένο… πάγκο είναι τεράστια, με τους Τορέντε, Τένα, οι οποίοι είχαν θητεύσει στην προ-Ντίας εποχή να μην στεριώνουν επίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε μία ομάδα που συνήθως «κρατάει» τους προπονητές της για δύο τουρνουά (μία σεζόν δηλαδή). Δύσκολη η αποστολή του Αμπρίς, με το υπάρχον ρόστερ να μην δείχνει ικανό να τον «βοηθήσει».

Γήπεδο: Nou Camp (33.943)

Μεταγραφές: Η αποχώρηση του επιθετικού Μποσέλι (17/6) αφήνει σημαντικό κενό στην επιθετική της γραμμή. Ο ρολίστας Σαμπουέσα (μεσοεπιθετικός, 12/5) ήρθε από την Τολούκα για να καλύψει το κενό του. Ο Ανχέλ Μένα (φορμ, 9/0) ήρθε από την Κρους Ασούλ και θα έχει θέση στο ροτέισον την ομάδας. Δεν άλλαξε σημαντικά όμως μετά τη φυγή του Μποσέλι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα μπροστά.

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία αναμέτρηση στο διάστημα της διακοπής.

Εκτίμηση: Έδειχνε ότι μπορεί να παλέψει για τη συμμετοχή της στα playoffs στο Απερτούρα, όμως δεν ήταν συγκεντρωμένη όταν έπρεπε. Άλλαξε αρκετά στο μεσοδιάστημα, χάνοντας το «κανόνι» της (Μποσέλι). Αυτό ενδέχεται να την επηρεάσει και δύσκολα θα τη δούμε να μπαίνει στην οκτάδα. Δεν υπάρχει άγχος για την παραμονή. Μία θέση κάτω από την πρώτη δεκάδα την… περιμένει.

 

Τιχουάνα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Άρχισε δυναμικά και βασίστηκε κυρίως στην έδρα της, αφού ο συνθετικός τάπητας δυσκόλεψε σχεδόν κάθε ομάδα που την επισκέφθηκε. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, κατέρρεε. Εμφάνισε σημαντικό πρόβλημα στα μετόπισθεν, ενώ επιθετικά δεν ήταν και από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της λίγκας. Όλα αυτά τη «βύθισαν» στις τελευταίες θέσεις (15η) και η αλλαγή προπονητή ήταν αναγκαία. Ομάδα που συνήθως δίνει μάχη για να φτάσει στη Λιγκίγια, όμως στα τελευταία τουρνουά κινείται στη μετριότητα και δύσκολα τα καταφέρνει (ξεκούραστα τουλάχιστον).

Προπονητής: Ο Ντιέγκο Κόκα εγκατέλειψε το… πλοίο ύστερα από οκτώ μήνες στο «τιμόνι» της. Ο υπηρεσιακός Οβιέδο ηγήθηκε τον τελευταίο μήνα, δίνοντας τη σκυτάλη στον Κολομβιανό Παρέχα. Ο τελευταίος έρχεται από τετραετή θητεία στον πάγκο του Ντάλας (MLS), οδηγώντας την ομάδα σε επιτυχίες. Ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Liga MX.

Γήπεδο: Caliente (29.333), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Δεν ήταν δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι. Ο επιθετικός Ρουμπίν (7/0) δόθηκε δανεικός στη Σιναλόα, με τον Ζουνίνιο (χαφ, 20 συμ. σε τρεις σεζόν) να μετακομίζει στους Γκάλαξι. Οι Κορόνα (χαφ, 5/0) και Μπραγκιέρι (μπακ, 27/0) αποκτήθηκαν ως δανεικοί από τις Αμέρικα και Ατλέτικο Νασιονάλ (Κολομβία), αντίστοιχα. Δεν άλλαξε τίποτα.

Φιλικά: Δεν έδωσε κανένα «τεστ» ενόψει της έναρξης του Κλαουσούρα.

Εκτίμηση: Όλα θα κριθούν στα… ταξίδια της μακριά από την Τιχουάνα. Δεδομένη η υπεροχή της στο «Καλιέντε», όμως αυτό δεν αρκεί. Ίσως χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στα «θέλω» του κόουτς Παρέχα. Θα βρεθεί κάτω από τη δεκάδα πιθανότατα, ίσως σε καλύτερη θέση από το τελευταίο τουρνουά (12-14).

 

Νεκάξα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Παραμένει στο… περιθώριο εδώ και μία δεκαπενταετία. Πέρυσι προσπάθησε να μπει στη Λιγκίγια αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό. Αρκέστηκε στην κατάκτηση του Κυπέλλου (Κλαουσούρα), όμως εμφάνισε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στο τουρνουά που ακολούθησε. Η αμυντική αστάθεια (29 γκολ παθητικό σε 17 αγωνιστικές) σε συνδυασμό με το «ρηχό» ρόστερ, την κράτησαν χαμηλά (16η). Δεν τα πήγε καλά ούτε στην… απέναντι πλευρά του γηπέδου και όλα έμοιαζαν δύσκολα. Τελείωσε το Απερτούρα χωρίς νίκη μακριά από το «σπίτι» της (0-1-7), σημειώνοντας μόλις εννέα τέρματα στο ίδιο διάστημα. Παραμένει χωρίς νίκη από τον Σεπτέμβρη (0-3-6, σε όλες τις διοργανώσεις) και θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές αν θέλει να παρουσιαστεί πιο δυνατή στον δεύτερο γύρο.

Προπονητής: Ο Αμπρίς έλυσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο πριν τη… σέντρα του Απερτούρα, με τον Μαρσέλο Λεάνιο να έρχεται από τη Σακαπετέκ (Β’) ύστερα από επιτυχημένη σεζόν. Ο νεαρότερος τεχνικός της φετινής σεζόν (31 ετών) αποχώρησε στα μέσα της σεζόν με τον Μερίνο να αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού για δύο μήνες! Ο Βάσκες που είχε νωρίτερα (φέτος) αφήσει τον πάγκο της Βερακρούς, θα την οδηγήσει στο Κλαουσούρα. «Μικρό» το βιογραφικό του στους πάγκους και σίγουρα όχι επιτυχημένο. Δύσκολη η αποστολή που αναλαμβάνει σε ένα σύλλογο που συνηθίζει να αλλάζει με ευκολία προπονητές.

Γήπεδο: Victoria de Aguascalientes (25.500)

Μεταγραφές: Είχε αποκτήσει ένα… κάρο δανεικούς για να «βγάλει» το απαιτητικό πρόγραμμα στο Απερτούρα (Βιγιανουέβα, Μαγιόργκα, Βιγιαλπάντο, Ερνάντες, Λόπες) και η επιστροφή τους στις ομάδες που ανήκουν, την αποδυνάμωσε. Η αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της, Βίκτορ Ντάβιλα (16/6) που έκανε… βαλίτσες για την Πατσούκα, αποτελεί τεράστιο πλήγμα! Ο Σεπούλβεντα (5/0 με τη φανέλα τη Γουαδαλαχάρα) θα προσπαθήσει να της χαρίσει γκολ. Θετικές κρίνονται οι προσθήκες των μπακ Καλδερόν (Άτλας) και Γκουσμάν (Μονάρκας), αφού η ομάδα έχασε αρκετούς βασικούς στα μετόπισθεν. Δείχνει αποδυναμωμένη πάντως από το πάρε-δώσε και η αποστολή της δυσκολεύει σημαντικά.

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Έδειξε τις… διαθέσεις της στο τουρνουά που προηγήθηκε. Κάτι η (μία ακόμα) αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία, κάτι η έλλειψη έμπειρων ποδοσφαιριστών και η φυγή του «μαέστρου» Ντάβιλα, αναμένεται να την κρατήσουν χαμηλά. Λογικά θα τερματίσει στο δεύτερο μισό του πίνακα.

 

Άτλας

Τι έκανε στο Απερτούρα: Δεν… τίναξε δίχτυα! Το σημαντικό παραγωγικό πρόβλημα τη «συνόδευσε» από την αρχή μέχρι και το τέλος του Απερτούρα. Κατάφερε να παραβιάσει μόλις 11 φορές τις αντίπαλες εστίες και όπως ήταν φυσικό μάζεψε μόλις 11 βαθμούς (2-5-10). Βασίστηκε στην καυτή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο «Χαλίσκο» και εκεί ήρθαν όλες οι νίκες της (2-3-4). Τερμάτισε στην προτελευταία θέση της κανονικής περιόδου και φιγουράρει ως το τέταρτο φαβορί για υποβιβασμό. Αν κάνει τα στοιχειώδη πάντως, δεν έχει λόγους να ανησυχεί.

Προπονητής: Ο Ζεράρντο Εσπινόσα είδε την πόρτα της εξόδου τον Σεπτέμβρη, με τον Όγιος (τέως τεχνικός των Άρη, Ηρακλή κ.α.) να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας. Παρέμεινε παρότι η ομάδα δε βελτιώθηκε ουσιαστικά με τον ίδιο στον πάγκο.

Γήπεδο: Jalisco (56.713)

Μεταγραφές: Κύμα… φυγής, με 14 παίκτες να αποχωρούν στο διάστημα της διακοπής. Η απώλεια του χαφ Γκαρνίκα (15/0, Σάντος Λαγκούνα), μαζί με εκείνες των μπακ Χιμένες, Αγκίρε, Γκονσάλες, Καλδερόν και Γκαρσία, την αποδυνάμωσαν. Είχε ήδη χάσει αρκετές ποιοτικές μονάδες από το περασμένο «παράθυρο», με τους Καράλιο (φορ, Κρους Ασούλ), Μπαρέιρο (χαφ, 32/3, Πατσούκα) και Αρεόλα (μπακ, 30/2, Πουέμπλα) να αποχωρούν. Ο ποιοτικός φορ Μπαρσελό (11/6) ήρθε από την Πατρονάτο (Αργεντινή) για να προσπαθήσει να δώσει… γκολ στην ομάδα, μαζί με τους Ριβέρο (φορ, 9/0) και Ντουκέ (φορ, 14/5) οι οποίοι παρέμειναν. «Φόρτωσε» τη μεσαία γραμμή της με τους Ισιχάρα (11/0) και Οσβάλντο Μαρτίνες (18/0) να έρχονται από θετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Σάντος Λαγκούνα! Οι Σανταμαρία (6/0, Πουέμπλα) και Σεγκούρα (26/0, Ιντεπεντιέντε Μεδεγίν) αποκτήθηκαν για να συνεισφέρουν ανασταλτικά. Παρουσιάζεται σαφώς ενισχυμένη, όμως ίσως χρειαστεί χρόνο για να «δέσει».

Φιλικά: Επέλεξε να μην «τεστάρει» τις δυνάμεις της και να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για να ξεκουραστεί.

Εκτίμηση: Στόχος της η παραμονή και αν κάνει τα στοιχειώδη θα τα καταφέρει. Ο Όγιος στηρίζεται από τους παίκτες και τη διοίκηση, ενώ το ρόστερ της δείχνει πιο ποιοτικό συγκριτικά με το τελευταίο τουρνουά. Δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πάντως.

 

Λόμπος

Τι έκανε στο Απερτούρα: Παρουσίασε τραγική εικόνα μέχρι τον Σεπτέμβρη, αφού ο νέος τεχνικός της ομάδας αδυνατούσε να ηγηθεί. Μπορεί να τα πήγε περίφημα στη συνέχεια (4-3-1), όμως αυτό το οφείλει στην επιθετική της ανάκαμψη. Οι αμυντικές της τρύπες δεν έκλεισαν ποτέ και αυτό θα αποτελέσει το «στοίχημα» ενόψει Κλαουσούρα. Χρειάζεται βαθμούς για να μην κινδυνέψει με υποβιβασμό, αποφεύγοντας το περσινό «φιάσκο», αφού αναγκάστηκε να πληρώσει για να παραμείνει στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της χώρας.

Προπονητής: Ο Φρανσίσκο Παλένσια ανέλαβε δύο μήνες πριν την έναρξη του Απερτούρα. Αποτυχημένη κρίνεται η προηγούμενη (και μοναδική) θητεία του σε πάγκο (Πούμας), όμως έδειξε να φέρνει στα… μέτρα του την ομάδα το τελευταίο δίμηνο. Αυτό ήταν ικανό για να το κρατήσει στο «τιμόνι» της ομάδας.

Γήπεδο: Universitario BUAP (19.283)

Μεταγραφές: Aν εξαιρέσουμε την αποχώρηση του Καζίμ-Ρίτσαρντς (φορ, 10/3), οι «λύκοι» δεν έχασαν κάποια άλλη μονάδα. Οι έμπειροι Χιμένες (μπακ, Άτλας) και Ντουράν (μπακ, Τίγκρες). Σημαντικές και οι προσθήκες των χαφ Τόρες (2/0, Γουαλαδαχάρα) και Λουίς ντα Σίλβα (Τίγκρες).

Φιλικά: Επέλεξε να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για να γεμίσει… μπαταρίες. Δεν «έκλεισε» καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Φιγουράρει ως ένα από τα φαβορί για να αποχαιρετήσει (ξανά) την κατηγορία. Θα θελήσει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας και αν «θυμηθεί» τις τελευταίες εμφανίσεις της, μπορεί να σώσει τη χρονιά της. Ο Παλένσια μπορεί να την κρατήσει μακριά από τους μπελάδες.

 

Πουέμπλα

Τι έκανε στο Απερτούρα: Δεν τα πήγε άσχημα στο Απερτούρα και θα μπορούσε να μπει… σφήνα στις ομάδες που διεκδικούσαν την οκτάδα αν ήταν πιο συγκεντρωμένη. Βασίστηκε στην έδρα της και την πολυπρόσωπη επιθετική της γραμμή. Δεν κατάφερε να είναι το ίδιο σταθερή ανασταλτικά και αυτό της στέρησε βαθμούς. Τερμάτισε στη 12η θέση όμως βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας υποβιβασμού. Χρειάζεται βαθμούς άμεσα και ευελπιστεί σε μία αναλόγως καλή παρουσία στο Κλαουσούρα. Εύκολα δεν θα είναι πάντως.

Προπονητής: Ο πολύπειρος Ενρίκε Μέσα έχει αναλάβει-από τον περασμένο Οκτώβριο-την αναμόρφωση της ομάδας. Προπονητής που στην 25ετή καριέρα του έχει κατακτήσει τίτλους με ομάδες όπως η Πατσούκα και η Τολούκα. Δεν υπήρχε λόγος αντικατάστασής του, ειδικά μετά την επιτυχημένη πορεία στο Απερτούρα.

Γήπεδο: Cuauhtémoc (51.726)

Μεταγραφές: Ο Ματίας Αλουστίσα (φορ, 20/4) αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την Άτλας, αν και αγωνίστηκε με την Πούμας στο Απερτούρα. Τον αντίθετο δρόμο πήρε ο ακραίος χαφ Λουίς Ρόμπλες, που επέστρεψε στην Άτλας (δανεικός). Δεν έγιναν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της.

Φιλικά: Εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή για να μαζέψει δυνάμεις, επιλέγοντας να μην δώσει καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Η παρουσία του Μέσα στον πάγκο, προσδίδει κύρος στον σύλλογο όμως λείπει το ταλέντο. Θα προσπαθήσει να «χτίσει» το μέλλον της, αλλά δύσκολα θα αποφύγει ξανά τις τελευταίες θέσεις στην κανονική περίοδο. Το άγχος για την αποφυγή του υποβιβασμού είναι ένα ακόμη «ζήτημα» που θα χρειαστεί να διαχειριστεί στο Κλαουσούρα.

 

Βερακρούς

Τι έκανε στο Απερτούρα: Οι «καρχαρίες» κολύμπησαν σε ρηχά νερά σε ένα ακόμα τουρνουά! Το σημαντικό πρόβλημα στην επίθεση (17 γκολ σε ισάριθμες αγωνιστικές), σε συνδυασμό με το «χάος» που επικρατούσε στην άμυνα (40 γκολ παθητικό, χειρότερη άμυνα της κατηγορίας), υποχρέωσαν την ομάδα να τερματίσει στην τελευταία θέση του πίνακα με συγκομιδή 10 βαθμών (2-4-11). Αρκετές οι αλλαγές προπονητών (3), «ρηχό» ρόστερ και γκρίνια από την εξέδρα. Δύσκολα τα… πράγματα.

Προπονητής: Ο Γκιγιέρμο Βάσκες (θητεία σε Πούμας και Κρους Ασούλ) πήρε τα «κλειδιά της ομάδας» πριν την έναρξη του περασμένου Κλαουσούρα όμως παραιτήθηκε τον Αύγουστο ύστερα από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα. Ο Τσάβες ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού πριν την έλευση του Όλμος, με τον τελευταίο να… αντέχει μόλις δύο μήνες στον πάγκο της. Ο τέως τεχνικός της Σάντος Λαγκούνα, Σιμπόλντι, πήρε το χρίσμα μετά την ολοκλήρωση του Απερτούρα.

Γήπεδο: Luis de la Fuente (26.316)

Μεταγραφές: Η αμυντική της γραμμή έκανε… νερά, γι’ αυτό οι κινήσεις που έκανε, αποσκοπούν σε βελτίωση της κατάστασης. Αποκτήθηκαν (δανεικοί) οι μπακ Γκαρσία (Άτλας), Γκονσάλες (Άτλας), Κοντογιαννίδης (Ρεάλ Γκαρσιλάσο). Ο επιθετικός Καζίμ-Ρίτσαρντς ήρθε από τη Λόμπος (10/3) για να βοηθήσει στην άλλη άκρη του γηπέδου. Οι Περουβιανοί Γκαλέσε (κίπερ) και Καρταχένα (χαφ) αποχώρησαν και αυτό ενδέχεται να στοιχίσει στην ομάδα.

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Ομάδα που δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τερματίζει συνήθως στις τελευταίες θέσεις και αυτό δύσκολα θα αλλάξει φέτος. Διατρέχει άμεσο κίνδυνο, κάτι που ίσως την κάνει να ρισκάρει κι ενδέχεται να την καταδικάσει. Βρίσκεται στην τελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας υποβιβασμού και η πίεση είναι μεγάλη!

Επιμέλεια: Βαγγέλης Κώστογλου

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ