foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ75
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ελλάδα, Superleague: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 21 Αυγ 2018 16:08
Ελλάδα-Superleague-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Γίνεται να ξεκινήσει η Super League χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες; Όχι φυσικά! Με τα... χίλια ζόρια λοιπόν, το πρωτάθλημα Ελλάδας βρίσκεται για 82η φορά στη σέντρα (και 13η στην τωρινή του μορφή). Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα επτά ομάδων, πήγε να το τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα. Ωστόσο, η λύση δόθηκε μέσω ΕΡΤ. Ασφαλώς -όπως κάθε χρόνο- αστερίσκοι υπάρχουν και φέτος. Για παράδειγμα, δεν έχει οριστικοποιηθεί πόσες ομάδες θα πέσουν αυτόματα, πόσες θα ανέβουν από τη Football League και αν θα γίνει παιχνίδι μπαράζ. Σε κάθε περίπτωση, με εξαίρεση ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και φέτος υπάρχει χαμηλό ποιοτικά επίπεδο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει παράλληλα, η «μάχη» του Παναθηναϊκού (ξεκινάει με -6 βαθμούς), στη χειρότερη -πιθανότατα- σεζόν της ιστορίας του. ΟΦΗ και Άρης επέστρεψαν μετά την περιπέτεια τους στις «μικρές» κατηγορίες, ενώ Πλατανιάς και Κέρκυρα υποβιβάστηκαν.

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα διεξάγεται ανάμεσα σε 16 ομάδες που θα αναμετρηθούν από δύο φορές μεταξύ τους, εντός και εκτός έδρας. Η ομάδα που μετά το πέρας των 30 αγωνιστικών έχει τους περισσότερους βαθμούς, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας εξασφαλίζουν την παρουσία τους στα προκριματικά του Champions League, ενώ αντίστοιχα ο 3ος και ο 4ος στο Europa. Ανάλογα δε με τον Κυπελλούχο, ευρωπαϊκό εισιτήριο μπορεί να πάρει και ο 5ος. Στην ουρά, οι τρεις τελευταίοι υποβιβάζονται. Μην το «δένετε» όμως, αφού έρχεται σε κόντρα με την προκήρυξη της Football League. Υπάρχει λοιπόν το σενάριο του υποβιβασμού τεσσάρων, με τον 13ο να δίνει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της μικρότερης κατηγορίας.

Οι ομάδες της Super League 

 

ΑΕΚ Τι έκανε πέρυσι: Μετά από 24 χρόνια επέστρεψε στην κορυφή. Κατέκτησε το πρωτάθλημα, έστω και... εξωαγωνιστικά. Ήταν από τις σταθερότερες ομάδες της σεζόν και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο. Παράλληλα, έφτασε στους «32» του Europa League, ενώ έχασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ στον τελικό.

Προπονητής: Αμέσως μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και το δύσκολο έργο να διαδεχθεί τον Μανόλο Χιμένεθ που έφυγε σαν πρωταθλητής. Ο 49χρονος έχει να επιδείξει ένα πρωτάθλημα Κύπρου με το ΑΠΟΕΛ το 2007, αλλά και την εξαιρετική πορεία του Πανιωνίου την προπέρσινη σεζόν, ενώ φημίζεται για τη δουλεία του με Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Έδρα: ΟΑΚΑ (69.618)

Μεταγραφές: Έφυγαν βασικότατοι ποδοσφαιριστές, όπως ο εξτρέμ Χριστοδουλόπουλος (47/16), ο φορ Αραούχο (41/14), ο στόπερ Βράνιες (34/4) και μέσος Γιόχανσον (17/1). Αποκτήθηκαν όμως παίκτες που δείχνουν ικανοί να καλύψουν το κενό, όπως οι φορ Μπογέ (27/0 με Θέλτα), Πόνσε (32/3 με Λιλ) και ο μεσοαμυντικός Άλεφ (36/1 με Απόλλων Λεμεσού). Σημαντικές είναι επίσης οι μεταγραφές του κεντρικού αμυντικού Οικονόμου (9/0 με Μπολόνια) και του επιθετικού Αλμπάνη (31/8 με Απόλλων Σμύρνης).

Προετοιμασία: Με εξαίρεση τη νίκη 3-2 επί της Γαλατασαράι (31/7) και το 0-0 με τον Ατρόμητο (21/7), δεν έδωσε δυνατά φιλικά. Βέβαια, μέχρι τώρα έχει δώσει και τα δύο επίσημα με τη Σέλτικ, την οποία απέκλεισε στα προκριματικά του Champions League, με το 1-1 εκτός (8/8) και το 2-1 εντός (14/8).

Εκτίμηση: Μπαίνει στη σεζόν σαν πρωταθλήτρια και ασφαλώς ο στόχος φέτος δεν αλλάζει. Μεταγραφικά δεν έκανε κάποια τρελή δαπάνη, αλλά δεν αποδυναμώθηκε κιόλας. Μπορεί στα φιλικά να μην είχε το εύκολο γκολ, όμως στα δύο επίσημα που έδωσε, έδειξε πολύ δεμένο σύνολο. Λογικά και φέτος θα «χτυπήσει» μέχρι τέλους τον τίτλο, αν και είναι δύσκολο να «ντουμπλάρει». Ειδικά αν έρθει και η πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

 

ΠΑΟΚ Τι έκανε πέρυσι: Έκανε μία από τις καλύτερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας του, ωστόσο έχασε τον τίτλο για εξωαγωνιστικούς λόγους. Ήταν η πιο θεαματική ομάδα του πρωταθλήματος, όμως η τιμωρία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αρχικά και εν συνεχεία σε εκείνο με την ΑΕΚ του στέρησαν την κορυφή. Τουλάχιστον κατέκτησε για δεύτερη σερί σεζόν το Κύπελλο. Στην Ευρώπη η χρονιά τελείωσε πρόωρα, με τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ στα προκριματικά του Γιουρόπα.

Προπονητής: Από τον Αύγουστο του 2017, ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραμένει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Παρά τον γρήγορο αποκλεισμό από την Ευρώπη, ο Ρουμάνος τεχνικός έφτιαξε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύνολο που έχασε εξωαγωνιστικά τον τίτλο. Παράλληλα, οδήγησε τους Θεσσαλονικείς στο δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο.

Έδρα: Γήπεδο Τούμπας (28.803)

Μεταγραφές: Έκανε το μεταγραφικό μπαμ του καλοκαιριού με την απόκτηση του πολύπειρου χαφ Βέρνμπλουμ (37/8 ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Παράλληλα πολύ ποιοτικές είναι οι προσθήκες του στόπερ Χατσερίντι (28/1 με Ντιναμό Κιέβου), του εξτρέμ Λέο Ζάμπα (25/3 με Αχμάτ Γκρόζνι) και του επιθετικού Ακπόμ (24/8 με U23 Άρσεναλ, Σεντ Τρούιντεν). Επέστρεψε ο εξτρέμ Ουαρντά (28/11 με Ατρόμητο). Στον αντίποδα αποχώρησαν ο εξτρέμ Τζάλμα Κάμπος (32/7), οι αριστεροί μπακ Λέοβατς (23/1), Αζεβέδο (7/0) και ο φορ Κουλούρης (21/5, δανεικός στον Ατρόμητο).

Προετοιμασία: Έδωσε πολλά φιλικά, αφού ξεκίνησε από τα τέλη Ιούνη την προετοιμασία του. Στα πιο δυνατά από αυτά, έμεινε στο 2-2 με την Άντερλεχτ (29/6), επικράτησε της Στεάουα με σκορ 2-1 (9/7), αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Γάνδη και ηττήθηκε 3-1 από την Αντβέρπ. Παράλληλα, έχει ήδη δώσει τέσσερα επίσημα ματς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με απολογισμό τρεις νίκες και μια ισοπαλία. Άφησε εκτός συνέχειας τη Βασιλεία με 2-1 εντός (24/7) και 3-0 εκτός (1/8), ενώ απέκλεισε τη Σπαρτάκ Μόσχας με 3-2 εντός (8/8) και 0-0 εκτός (14/8).

Εκτίμηση: Πριν τη σέντρα στο φετινό πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ φαίνεται να είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Τόσο λόγω ρόστερ, όσο και λόγω εικόνας στα επίσημα και ανεπίσημα που έχει δώσει. Ας κρατήσουμε όμως μια... πισινή. Αφενός γιατί πέρυσι οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους και αφετέρου διότι υπάρχει η προοπτική του Champions League και ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιο επίπεδο.

 

Ολυμπιακός Τι έκανε πέρυσι: Πιθανότατα έκανε τη χειρότερη χρονιά της νεότερης ιστορίας του. Άλλαξε συνολικά τέσσερις προπονητές, δεν είχε καθόλου σταθερότητα και με άμυνα για... γέλια, η 3η θέση που κατέκτησε μάλλον τον κολακεύει. Κάκιστη η παρουσία του και στους ομίλους του Champions League, παρότι η σεζόν είχε αρχίσει με υποσχέσεις, αποκλείοντας Παρτιζάν και Ριέκα.

Προπονητής: Από τον περασμένο Απρίλιο ανέλαβε ο Πέδρο Μάρτινς. Ο 48χρονος Πορτογάλος από το καλοκαίρι κάθισε στην... ηλεκτρική καρέκλα. Στην μία 10ετια που βρίσκεται στους πάγκους, μεγαλύτερο του επίτευγμα είναι οι συμμετοχές στον τελικό του Σούπερ Καπ Πορτογαλίας το 2014 με την Ρίο Άβε και εκείνη στον τελικό του Κυπέλλου με τη Γκιμαράες το 2017. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δουλεύει εκτός Πορτογαλίας.

Έδρα: «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (33.296)

Μεταγραφές: Βγήκε πολύ ενισχυμένος από το καλοκαιρινό παζάρι. Κέρδισε τις εντυπώσεις με τη μεταγραφή του εξτρέμ Χριστοδουλόπουλου (47/16 με ΑΕΚ), ενώ σημαντικότατες είναι οι προσθήκες των χαφ Νάτχο (44/5 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γκιγέρμε (33/0 με Λα Κορούνια), των επιθετικών φορ Μιγκέλ Γκερέρο (22/4 με Λεγκανιές), Κούκα (34/6 με Μπράγκα), των στόπερ Μιράντα (19/0 με Γουλβς), Μερία (25/1 με Σφαξιέν), του δεξιού μπακ Μασούρα (30/3 με ΑΕΛ) και του εξτρέμ Ποντένσε (20/0 με Σπόρτινγκ Λισαβόνας). Παράλληλα, επέστρεψαν ο δεξιός μπακ Τοροσίδης (17/0) και ο εξτρέμ Φετφατζίδης (32/11 με Αλ Αχλί), ενώ αποκτήθηκε ο πρώτος σκόρερ της περσινής Football League, επιθετικός Μάνος (29/27 με ΟΦΗ).

Σημαντικές ήταν και οι αποχωρήσεις. Παρελθόν αποτελούν οι στόπερ Μποτία (17/2), Ένγκελς (29/3), οι επιθετικοί Μιραλάς (28/2), Εμενίκε (10/4), ο εξτρέμ Σεμπά (24/0), οι μέσοι Ζντιέλαρ (28/3), Ζιλέ (29/2), Οφόε (28/4), Ρομαό (36/3) και ο δεξιός μπακ Ιγκόρ (16/0).

Προετοιμασία: Έδωσε συνολικά εννιά φιλικά φέτος και η αλήθεια είναι ότι προβλημάτισε. Στα πιο σημαντικά από αυτά ηττήθηκε 3-2 από την Έουπεν (15/7), έμεινε στο 1-1 με τη Σέντ Τρούιντεν (18/7), ηττήθηκε 4-0 από Γκενκ (21/7) και Αϊντχόφεν (24/7) και «κόλλησε» στο 0-0 με τη Λεβάντε (1/8). Όταν όμως ήρθε η ώρα για τα επίσημα, ήταν αυτός που έπρεπε και με δύο νίκη επί της Λουκέρνης, 4-0 εντός (9/8) και 3-1 εκτός (16/8) προκρίθηκε στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκτίμηση: Είναι άλλος... Ολυμπιακός σε σχέση με πέρυσι. Δύσκολα θα είναι και φέτος τόσο κακός όσο στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Στα δύο επίσημα ματς με τη Λουκέρνη μάλιστα άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Δίνει κάπου στο 4.00 να κόψει πρώτος το νήμα. Αντικειμενικά δεν είναι εύκολο το έργο των «ερυθρολεύκων». Αλλά μιλάμε για Ολυμπιακό! Εφικτός στόχος το Champions League αν όχι και το πρωτάθλημα.

 

Ατρόμητος Τι έκανε πέρυσι: Ήταν μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του περσινού πρωταθλήματος. Είχε διάρκεια και έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, εξασφαλίζοντας δίκαια την 4η θέση και την έξοδο στο Europa League, δύο χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε στους «8» από τον ΠΑΟΚ.

Προπονητής: Η περσινή πολύ καλή σεζόν, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Νταμίρ Κάνατι και επειδή... ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, οι ιθύνοντες φρόντισαν να «δέσουν» τον 49χρονο Αυστριακό από νωρίς και για τη φέτος.

Έδρα: Δημοτικό Περιστερίου (9.035)

Μεταγραφές: Υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις από το Περιστέρι. Δεν συνεχίζουν ο φορ Ντάουντα (34/9), ο εξτρέμ Ντιγκινί (34/10), ο μεσοαμυντικός Κυριακίδης (10/0), ο αριστερός μπακ Γιαννούλης (32/0) και ο εξτρέμ Ουαρντά (28/11), βασικότατα στελέχη της περσινής ομάδας. Έμειναν ως δανεικοί οι σέντερ μπακ Χατζηισαΐας (32/1), Ρισβάνης (31/0), ενώ αποκτήθηκαν παράλληλα οι φορ Κουλούρης (21/5 με ΠΑΟΚ), Μούγιακιτς (23/9 με Ραπίντ Βιέννης Β'), ο εξτρέμ Ενσικουλού (30/5 με Πλατανιά) και ο τερματοφύλακας Μέγιερι (11/0 με Γκρόιτερ Φιρτ).

Προετοιμασία: Έδωσε αρκετά τεστ και είχε καλή εικόνα. Στα πιο σημαντικά του φιλικά, απέσπασε ισοπαλίες από Ζυρίχη (0-0), Γκρασχόπερς (1-1), ΑΕΚ (0-0) και Αστέρα Τρίπολης (1-1). Τους Αρκάδες τους αντιμετώπισε και στην πρόβα τζενεράλε (18/8) του, επικρατώντας με σκορ 2-1. Παράλληλα, έδωσε και δύο επίσημα ματς, γνωρίζοντας αποκλεισμό σοκ από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αφού ηττήθηκε 4-3 από τη Ντιναμό Μπρεστ στη Λευκορωσία (26/7) και «κόλλησε» στο 1-1 στο Περιστέρι (2/8, ισοφαρίστηκε στο 95').

Εκτίμηση: Είναι πολύ δύσκολο να επαναλάβει την περσινή σεζόν. Βγήκε ενισχυμένος από το μεταγραφικό παζάρι και δεδομένου πως αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη, μακροπρόθεσμα θα του βγει σε καλό μέσα στη χρονιά. Ο ανταγωνισμός πάντως, είναι μεγαλύτερος φέτος. Θα χτυπήσει μεν ευρωπαϊκό εισιτήριο, έχει τα φόντα να το πάρει, αλλά πιο δύσκολα από ότι πέρυσι.

 

Αστέρας Τρίπολης Τι έκανε πέρυσι: Από τις εκπλήξεις του περσινού πρωταθλήματος, εξασφάλισε δίκαια την παρουσία του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, μέσω της 5ης θέσης (πήρε το Κύπελλο ο 2ος ΠΑΟΚ). Αυτό, αν και ενώ η σεζόν ξεκίνησε άσχημα, με τον Στάικο Βεργέτη να απομακρύνεται στις πρώτες... στροφές του πρωταθλήματος.

Προπονητής: Στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν, ο Σάββας Παντελίδης ανέλαβε τον Αστέρα και κατάφερε να επαναφέρει τις ισορροπίες. Ο 53χρονος έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και από τη στιγμή που οι Αρκάδες τερμάτισαν στην 5η θέση, δεν υπήρχε κανένας λόγος απομάκρυνσης του.

Έδρα: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» (7.717)

Μεταγραφές: Όπως συνηθίζει ο Αστέρας, δεν έκανε τρανταχτές μεταγραφές, αλλά ουσίας. Ήρθαν ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος (26/0 με Λαμία), ο δεξιός μπακ Βλάχος (33/0 με Πανιώνιο), ο αριστερός μπακ Τασουλής (1/0 με Λανς, Πανιώνιο) και ο επιθετικός χαφ Ρόλε (13/0 με Κέρκυρα). «Ψώνια» έγιναν και από τη λατινική αγορά με τον εξτρέμ Φερνάντεθ (36/12 με Μούρθια), τον μεσοαμυντικό Μπελόκ (16/0 με Ιντεπεντιέντε), τον στόπερ Ματρικάρντι (17/2 με Χιμνάσια Χουχούι), τον αριστερό μπακ Ορτέγκα (18/0 με Σαραγόσα) και τον επιθετικό χαφ Σάλας (18/0 με Σαν Μαρτίν). Στον αντίποδα, αποχώρησαν οι εξτρέμ Ισνάλντο (19/0), Ζααντί (14/5), ο στόπερ Σελίν (14/0) και ο επιθετικός Γκοντό (9/1).

Προετοιμασία: Έδωσε πέντε φιλικά τεστ. Στα πιο σημαντικά από αυτά, νίκησε 1-0 τη Λέχια Γκνταντσκ (13/7) και αντιμετώπισε δύο φορές τον Ατρόμητο. Την πρώτη (11/8) πήρε το 1-1, ενώ τη δεύτερη (18/8) ηττήθηκε με 2-1. Σύντομο παράλληλα, ήταν το ευρωπαϊκό του ταξίδι. Αν και στάθηκε όρθιος στη Σκωτία και ηττήθηκε 3-2 από τη Χιμπέρνιαν (26/7), στη ρεβάνς της Τρίπολης (2/8) το 1-1 τον άφησε εκτός συνέχειας.

Εκτίμηση: Η 5η θέση πέρυσι ήταν υπέρβαση είναι η αλήθεια. Έγιναν προσεκτικές κινήσεις φέτος, αλλά οι Αρκάδες κάπου εκεί έχουν... ταβάνι. Ικανοί και φέτος για μια θέση που οδηγεί στο Europa League, πιο δύσκολα όμως. Μεγάλο τους όπλο και πάλι, θα είναι η έδρα τους, ενώ θα τους βγει σε καλό που αποκλείστηκαν πρόωρα από την Ευρώπη, καθώς δεν θα έχουν την έξτρα κούραση.

 

Ξάνθη Τι έκανε πέρυσι: «Χτύπησε» μέχρι τέλους την έξοδο στην Ευρώπη, ωστόσο έμεινε στην 6η θέση, σε ισοβαθμία με τον Αστέρα Τρίπολης. Σε κάθε περίπτωση, η περσινή σεζόν κρίνεται επιτυχημένη, με τα Πηγάδια να παίζουν καταλυτικό ρόλο, αφού ηττήθηκε μόλις δύο φορές στην έδρα της.

Προπονητής: Η περσινή πορεία της Ξάνθης ήταν καλή, επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος να απομακρυνθεί ο Μίλαν Ράσταβατς. Ο 44χρονος άφησε καλές εντυπώσεις πέρυσι, ενώ να σημειωθεί πως το καλοκαίρι βρέθηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας ως βοηθός του προπονητή της Σερβίας, Μλάντεν Κρσταΐτς.

Έδρα: Πηγάδια (7.442)

Μεταγραφές: Έκανε ελάχιστες κινήσεις φέτος και πιθανόν θα αποκτηθούν και κάποιοι ακόμα ως ελεύθεροι. Σημαντική η μεταγραφή του εξτρέμ Σαρπόνγκ (20/1 με Ελαζίγκσπορ), ενώ ήρθε επίσης ο χαφ Καντά (35/4 με Σατορού). Επέστρεψε ο μέσος Μελισσόπουλος (21/10 με ΝΠΣ Βόλο). Αντίθετα, σημαντικές είναι οι αποχωρήσεις του αμυντικού χαφ Μεχία (29/2), του μέσου Λουσέρο (23/0), του εξτρέμ Τριάδη (22/3) και του κεντρικού αμυντικού Σβάρνα (22/0).

Προετοιμασία: Μέτρια η εικόνα που είχε στα οκτώ φιλικά που έδωσε στη φετινή της προετοιμασία. Στα πιο σημαντικά από αυτά, έμεινε στο 0-0 με τη Νέα Σαλαμίνα (29/7), ηττήθηκε 2-1 από την ΑΕ Λεμεσού (4/8) και 1-0 από τον Άρη (11/8), ενώ έμεινε στο 1-1 με τη Λάρισα (18/8). Στην πρόβα τζενεράλε της, επιβλήθηκε 2-1 του Ηρακλή (19/8).

Εκτίμηση: Θα στηριχθεί και φέτος στην έδρα της, όμως ρεαλιστικά είναι πολύ δύσκολο να «χτυπήσει» πάλι πεντάδα. Κινήθηκε σε ρηχά νερά στην προετοιμασία της, αλλά και μεταγραφικά. Εφικτός στόχος θεωρούμε πως είναι η παραμονή και από εκεί και πέρα βλέπουμε...

 

Πανιώνιος Τι έκανε πέρυσι: Ερχόταν από εξαιρετική σεζόν και η χρονιά ξεκίνησε με όνειρα. Πλήρωσε όμως το γεγονός πως «χτυπούσε» Κύπελλο και Ευρώπη, κάνοντας μεγάλη... κοιλιά στο δεύτερο μισό της σεζόν και περιορίστηκε στην 7η θέση. Άλλαξε δύο προπονητές, ενώ σίγουρα μένει στον κόσμο του η παρουσία του στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά από δύο δεκαετίες.

Προπονητής: Ο Ζοσέ Ανιγκό ανέλαβε τον πάγκο του από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο 57χρονος Γάλλος τεχνικός έδωσε πολύ καλά δείγματα πέρυσι με τον Λεβαδειακό. Διαθέτει παράλληλα και την απαραίτητη εμπειρία, έχοντας μεταξύ άλλων θητεύσει για πάνω από μια δεκαετία στη Μαρσέιγ από διάφορα πόστα.

Έδρα: Γήπεδο Νέας Σμύρνης (11.756)

Μεταγραφές: Έγιναν και μάλιστα πολλές, το ζήτημα είναι όμως πως θα δέσουν όλοι αυτοί. Αποκτήθηκαν οι τερματοφύλακας Μαλέρμπ (2/0 με Νταντί), Μανοΐλοβιτς (4/0 με Ερυθρό Αστέρα), οι αμυντικοί Ντε Ταντέο (1/0 με Σεντάν), Ντομίνγκες (25/0 με Ζουβεντούδε), Ρέντζας (28/0 με ΑΕΛ), Κούρντι (12/0 με Αλ Αχλί Τζέντα), Κόσιτς (26/0 με Μποέμιανς), οι χαφ Τσιλούλης (28/8 με Απόλλωνα Λάρισας), Άλμπεργκ (13/5 με ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Κεϊτά (13/0 με Αζαξιό), Σεράφ (Ταρμπές), Πιρίς (20/1 με Λίβερπουλ Μοντεβιδέο) και ο φορ Καμαρά (18/2 με Ορλεάν). Έμεινε ως μεταγραφή ο στόπερ Μπανανά (39/1), ενώ πολύ σημαντικές είναι οι αποχωρήσεις του δεξιού μπακ Βλάχου (33/0) και του μεσοαμυντικού Σιώπη (22/0).

Προετοιμασία: Ναι μεν δεν ηττήθηκε, δεν έδειξε ωστόσο ότι είναι εντελώς έτοιμος. Έμεινε στο 1-1 με τη Χάποελ Τελ Αβίβ (21/7), επικράτησε της Ομόνοιας 1-0 (28/7), «κόλλησε» στο 0-0 με τη Λάμια (1/8), νίκησε 1-0 Απόλλων Σμύρνης (4/8) και Παναιτωλικό (11/8), ενώ στην πρόβα τζενεράλε του, επιβλήθηκε 2-1 της Παναχαϊκής (18/8).

Εκτίμηση: Έγιναν πολλές μεταγραφές και ουσιαστικά είναι άλλη ομάδα φέτος. Βάσει λογικής δεν θα κινδυνέψει με υποβιβασμό, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να «χτυπήσει» και πεντάδα. Βέβαια, Πανιώνιος είναι και θα είναι λάθος να τον υποτιμήσουμε. Λογικά θα τερματίσει στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.

 

Παναιτωλικός Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα και η σεζόν που πέρασε δεν ήταν ούτε καλή, ούτε κακή. Η εικόνα του στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν μέτρια, ωστόσο μετά την απομάκρυνση του Μάκη Χάβου και την απόκτηση του Τραϊανού Δέλλα η κατάσταση... ισορρόπησε και έφτασε στο σημείο να διεκδικεί ακόμα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο για λίγες αγωνιστικές.

Προπονητής: Από τον περασμένο Γενάρη στον πάγκο του βρίσκεται ο Τραϊανός Δέλλας. Ο 42χρονος προπονητής βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του Παναιτωλικού στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν και οι Αγρινιώτες αποφάσισαν να πορευτούν μαζί και φέτος.

Έδρα: Γήπεδο Παναιτωλικού (7.200)

Μεταγραφές: Σημαντική είναι η αποχώρηση του στόπερ Μιγκέλ Ροντρίγκες (16/0), ωστόσο οι Αγρινιώτες διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό το περσινό ρόστερ. Αποκτήθηκαν ο μεσοαμυντικός Έρικσον (15/0 με Γκέτεμποργκ), ο μέσος Αγροδήμος (30/2 με Απόλλων Λάρισας), οι εξτρέμ Κόκκορης (22/4 με Παναιγιάλειο), Μανά (19/1 με Σαν Μαρτίν) και ο τερματοφύλακας Γιαννακόπουλος (26/0 με Κέρκυρα). Παράλληλα, προωθήθηκαν πέντε παιδιά από την Κ-20.

Προετοιμασία: Έδειξε αρκετά δουλεμένος, παρότι δεν έδωσε πολύ δυνατά τεστ. Με τις ομάδες που είναι στα μέτρα του, επιβλήθηκε 1-0 (4/8) και 2-1 (8/8) του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ηττήθηκε 1-0 από τον Πανιώνιο (11/8). Στο τελευταίο του τεστ, επικράτησε 2-1 της Κέρκυρας (18/8).

Εκτίμηση: Έχει κρατήσει τον περσινό του κορμό και αυτό είναι πλεονέκτημα. «Όπλο» του είναι και η έδρα, ενώ σε όσα φιλικά έδωσε με ομάδες του βεληνεκούς του νίκησε. Μπαίνει στο πρωτάθλημα με στόχο τη γρήγορη παραμονή και θα την καταφέρει. Αν του βγουν και τα αποτελέσματα μέσα στη σεζόν, μπορεί να επαναλάβει την περσινή του πορεία.

 

ΠΑΣ Γιάννινα Τι έκανε πέρυσι: «Χτυπούσε» μέχρι τις τελευταίες... στροφές την ευρωπαϊκή έξοδο, όμως περιορίστηκε στην 9η θέση. Μεγάλο όπλο του οι Ζωσιμάδες, όπου γνώρισε μόλις δύο ήττες, με τη σεζόν σε γενικές γραμμές να κρίνεται επιτυχημένη.

Προπονητής: Για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν, ο Γιάννης Πετράκης συνεχίζει στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο 59χρονος -που έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι- θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες προπονητές αυτή τη στιγμή και έχει ταιριάξει απόλυτα στη νοοτροπία των Ηπειρωτών, έχοντας καταφέρει να τους περάσει τη δική του φιλοσοφία.

Έδρα: Γήπεδο Ζωσιμάδων (7.652)

Μεταγραφές: Υπήρξαν μεν σημαντικές αποχωρήσεις, έγιναν ωστόσο ανάλογα καλές μεταγραφές. Δεν συνεχίζουν σε σχέση με πέρυσι ο τερματοφύλακας Γιαννίκογλου (8/0), ο φορ Χέλκβιστ (7/0), ο μεσοαμυντικός Γαρουφαλιάς (27/2), ο εξτρέμ Μανθάτης (34/0), ο δεξιός μπακ Καρανίκας (22/0) και ο μεσοεπιθετικός Χαλκιαδάκης (31/3). Αντίθετα, ήρθαν οι φορ Λέο (29/8 με Κισσαμικό), Λουκίνας (29/11 με Καραϊσκάκη), Παμλίδης (23/3 με Κέρκυρα), Ξύδας (28/12 με Κισσαμικό), ο αμυντικός χαφ Σιόντης (25/1 με Κέρκυρα), ο μέσος Φάμπρι Κάστρο (30/0 με Σερβέτ), ο αριστερός μπακ Κακούμπα (22/0 με Φεϊρένσε), ο τερματοφύλακας Μιχαήλ (δανεικός 1/0 με Άρη Λεμεσού) και ο εξτρέμ Μυστακίδης (8/0 με Παναθηναϊκό).

Προετοιμασία: Δεδομένα δεν είναι έτοιμος ακόμα και χρειάζεται χρόνο. Ηττήθηκε 1-0 από την ΑΕΛ (17/7), 1-0 (4/8) και 2-1 (8/8) από τον Παναιτωλικό και 2-1 από την Παναχαϊκή (13/8). Έμεινε στο 2-2 με τη Λαμία (20/7), ενώ νίκησε 1-0 τον Λεβαδειακό (26/7).

Εκτίμηση: Από το μεταγραφικό παζάρι δεν βγήκε ούτε ενισχυμένος, ούτε αποδυναμομένος. Είναι πολύ θετικό που παραμένει στον πάγκο ο Πετράκης, ενώ «όπλο» του θα είναι -όπως πάντα- οι Ζωσιμάδες. Η εύκολη παραμονή είναι εφικτός στόχος για τους Γιαννιώτες.

 

Λεβαδειακός Τι έκανε πέρυσι: Από τις πιο επιτυχημένες του χρονιές τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε εντυπωσιακά και η παρουσία του Μπραγκάο και του Ζοσέ Ανιγκό στον πάγκο του, τον γέμισαν φιλοδοξίες. Ωστόσο στο δεύτερο μισό της σεζόν ήρθε η φυσιολογική «κοιλιά» και έμεινε στα μισά της βαθμολογίας. Δεν κινδύνεψε βέβαια ποτέ με υποβιβασμό. Όχι ουσιαστικά τουλάχιστον.

Προπονητής: Ο Απόστολος Μάντζιος είναι αυτός που από το καλοκαίρι διαδέχθηκε τον Ζοσέ Ανιγκό στον πάγκο. Ο 48χρονος προπονητής δεν είχε ομάδα από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν έμεινε ελεύθερος από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας ωστόσο και των «θέλω» των ομάδων τύπου... Λεβαδειακού.

Έδρα: Δημοτικό Λιβαδειάς (5.915)

Μεταγραφές: Το ρόστερ άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό, με σημαντικότερες αποχωρήσεις εκείνες των εξτρέμ Μπελγκαζουανί (20/2), Καλτσά (25/5), του αριστερού μπακ Ζαραδούκα (25/0) και του στόπερ Νιάσε (26/4). Από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν οι γκολκίπερ Μπάγιτς (25/0 με Μπόρατς), Βούγιοβιτς (10/0 με Λόβτσεν), οι αμυντικοί Ζησόπουλος (17/0 με Ατρόμητο), Κρνέτα (24/1 με Ζίρα), οι αμυντικοί χαφ Όμο (29/2 με Λαμία), Βίντεκερ (19/0 με Ουίπεστ), οι εξτρέμ Νανγκίς (22/0 με Βαλενσιέν), Μανγκά (26/1 με Ζίρα, Χάποελ Ασκελόν) και ο φορ Μπαστακός (12/0 με Άρη, Ατρόμητο).

Προετοιμασία: Παρότι ανέβασε την απόδοση του στα τελευταία φιλικά, προβλημάτισε αρκετά. Έμεινε στο 0-0 με τη Λάρισα (22/7), ηττήθηκε 1-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα (26/7), «κόλλησε» στο 0-0 με τη Λαμία (4/8), νίκησε 3-0 τον ΝΠΣ Βόλο (15/8) και ηττήθηκε 2-0 από τον Παναθηναϊκό (18/8).

Εκτίμηση: Τέτοια σεζόν που έκανε πέρυσι, δύσκολα θα την επαναλάβει ξανά. Άλλαξε πάρα πολύ το ρόστερ φέτος και είναι στοίχημα να προλάβει να δέσει για να μην χαθούν πολύτιμοι βαθμοί. Θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ρισκαδόρικη πρόβλεψη, αλλά ίσως φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου...

 

Παναθηναϊκός Τι έκανε πέρυσι: Μια από τις πιο καταστροφικές χρονιές της ιστορίας του. Κινδύνεψε ακόμα και με υποβιβασμό, τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά. Στο τέλος όμως μίλησε η... φανέλα και έσωσε την παρτίδα. Κι όλα αυτά, ενώ η σεζόν είχε ξεκινήσει με στόχο το πρωτάθλημα, αλλά στο τέλος κατέληξε στην 11η θέση, με μόλις δύο διπλά. Αποκλείστηκε στα πλέι-οφ του Europa League από την Μπιλμπάο, ενώ στο Κύπελλο γνώρισε ταπεινωτικό αποκλεισμό από τη Λαμία στους «16».

Προπονητής: Μετά από 22 χρόνια, ο Γιώργος Δώνης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, με στόχο να τον... αναστήσει αγωνιστικά. Ο 48χρονος τεχνικός αναλαμβάνει για πρώτη φορά την άκρη του πάγκου του «τριφυλλιού», έχοντας στο παλμαρέ του ένα Κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΛ, ένα νταμπλ με τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο και το τρεμπλ με την Αλ Χιλάλ στη Σαουδική Αραβία το 2015.

Έδρα: ΟΑΚΑ (69.618)

Μεταγραφές: Από τη στιγμή που υπάρχει τιμωρία μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι, ήταν δεδομένο πως θα κινηθεί σε ρηχά νερά. Ακόμα δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα για να πάρει τον βασικό του επιθετικό, ενώ όσες κινήσεις έγιναν, αφορούν νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ήρθαν οι στόπερ Πούγγουρας (6/0 με ΠΑΟΚ, Άρκα Γκντίνια), Παντελάκης (30/6 με Κισσαμικό), ο αριστερός μπακ Χατζηθεοδωρίδης (22/0 με Μπρέντφορντ U-21), ο μέσος Αγγελόπουλος (19/1 με Εργοτέλη) και οι επιθετικοί Σιφναίος (19/5 με Γκόα), Καμπέτσης (17/3 με Ντόρτμουντ Β). Παράλληλα, παρέμεινε ο μεσοαμυντικός Κάτσε (15/0 δανεικός από ΠΑΟΚ), ενώ προωθήθηκαν αρκετά παιδιά από την ομάδα Νέων. Εν τω μεταξύ, υπάρχει καταρχήν συμφωνία με τον φορ Βέργο (8/1 με Βάσας) που ανήκει στον Ολυμπιακό. Από το περσινό ρόστερ πολύ σημαντικές είναι οι αποχωρήσεις του τερματοφύλακα Βλαχοδήμου (31/0), του εξτρέμ Μυστακίδη (8/0), των φορ Μολίνς (25/8), Λουτσιάνο (14/2), του χαφ Λουντ (37/7), και του στόπερ Αυλωνίτη (10/0).

Προετοιμασία: Είχε κάποια καλά διαστήματα στην προετοιμασία του, έδειξε όμως πόσο δύσκολο έργο θα έχει φέτος. Ηττήθηκε με 2-0 από την Αλκμάαρ (18/7), με 2-1 από την Αντβέρπ (22/7), με 3-1 από την Ντεν Χάαγκ (28/7), με 1-0 από την Ομόνοια (5/8), με 1-0 από την ΑΕΛ (12/8). Το μοναδικό του νικηφόρο τεστ, ήταν κόντρα στον Λεβαδειακό με σκορ 2-0 (18/8), ενώ είχε επικρατήσει 5-0 της ομάδας Νέων (8/8). Το πρόβλημα ενόψει της σεζόν που ξεκινάει, έγινε ακόμα μεγαλύτερο με την απόφαση του ποδοσφαιρικού τμήματος να μετακομίσει στο ΟΑΚΑ, ύστερα από την κόντρα που ξέσπασε με τον Ερασιτέχνη για τη χρήση της Λεωφόρου.

Εκτίμηση: Ένα είναι σίγουρο! Θα «φτύσει» αίμα φέτος ο Παναθηναϊκός! Έχει μπροστά του μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της ιστορίας του. Θα πρέπει να γίνει η υπέρβαση από το αγωνιστικό τμήμα για να βγει η σεζόν με βάση τα τωρινά δεδομένα. Εκτός κι αν έρθει επιτέλους η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό και αλλάξει κάτι δραματικά. Είναι αμφίβολο καλά - καλά αν θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τέλους. Και η αλήθεια είναι πως όσο τίμια προσπάθεια κι αν έχει κάνει στην προετοιμασία, αγωνιστικά... σκούρα τα πράγματα. Πιθανόν το μεγαλύτερο ερωτηματικό της φετινής Super League. Δεν πάει το χέρι να παίξεις το «τριφύλλι» για υποβιβασμό, όσο κι αν περνάει από το μυαλό όλων!

 

Λάρισα Τι έκανε πέρυσι: Ανάμεικτα συναισθήματα αφήνει η περσινή χρονιά. Ναι μεν στο πρωτάθλημα τερμάτισε 12η, όμως έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου. Αποκλείστηκε στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιτελικού από την ΑΕΚ. Εν τω μεταξύ, από τον πάγκο της πέρασαν τρεις προπονητές, εξαιτίας των... ιδιαίτερων απαιτήσεων του ιδιοκτήτη της, Αλέξη Κούγια.

Προπονητής: Ο Σωτήρης Αντωνίου ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τη Λάρισα και παραμένει στο τιμόνι της. Ο 42χρονος αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και μπορεί να μην έχει προηγούμενη εμπειρία σε επίπεδο Super League, θεωρείται όμως ένας από τους ανερχόμενους Έλληνες προπονητές.

Έδρα: AEL FC Arena (16.118)

Μεταγραφές: Το φετινό ρόστερ έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από το περσινό. Αποχώρησαν πολύ σημαντικοί παίκτες, όπως οι φορ Ναζλίδης (36/8), Περόνε (33/2), οι εξτρέμ Μασούρας (30/3), Μπάμπιτς (15/4), ο τερματοφύλακας Μπόζοβιτς (32/0), ο στόπερ Φάρκας (15/1), ο μεσοαμυντικός Λαγός (25/0), ο δεξιός μπακ Ρέντζας (28/0) και ο μεσοεπιθετικός Αγκάνοβιτς (28/1). Ποιοτική είναι η προσθήκη του επιθετικού χαφ Πίτι (30/7 με Λαμία), ενώ ήρθε και ο εξτρέμ Κάσσος (22/3 με Άρη). Από εκεί και πέρα έγιναν μεταγραφές κυρίως παικτών από το εξωτερικό, όπως οι φορ Φριουί (32/17 με Μπλίντα), Νούνιτς (38/5 με Αλουμίνι), οι πορτιέρε Κρίστινσον (19/0 με Εξέλσιορ), Κούνιτς (31/0 με Μπόρατς Μπάνια Λούκα) και ο αριστερός μπακ Ρόνι Μάρκος (35/0 με Ριντ).

Προετοιμασία: Με εξαίρεση τη νίκη με σκορ 1-0 επί του Παναθηναϊκού (12/8) προβλημάτισε πάρα πολύ έντονα. Ηττήθηκε 1-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα (17/7), 1-0 από τον ΟΦΗ (25/7), 1-0 από τη Λαμία (28/7) και 2-1 από τα Τρίκαλα (19/8), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με Λεβαδειακό (22/7), 1-1 με Άρη (9/8) και 1-1 με Ξάνθη (18/8).

Εκτίμηση: Άλλαξε κατά πολύ το ρόστερ και στα φιλικά προβλημάτισε. Με εξαίρεση 1-2 μονάδες που διαθέτει, δεν έχει κάτι το εξαιρετικό να επιδείξει. Πάντα δε, θα πρέπει να υπολογίζουμε πως με τον Αλέξη Κούγια στην ηγεσία, μπορεί να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Με όσο ρίσκο περιέχει μια τέτοια εκτίμηση, θεωρούμε τη Λάρισα ένα από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό.

 

Λαμία Τι έκανε πέρυσι: Αφού κατάφερε να μείνει στην κατηγορία, η παρθενική της συμμετοχή στη Super League κρίνεται επιτυχημένη. Κατάφερε να σώσει την παρτίδα τρεις στροφές πριν το τέλος, όμως στον πρώτο γύρο αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη. Όχι ότι έπαιξε μπαλάρα, αλλά η γνωστή... συνταγή Τεννέ στην άμυνα, την έκανε ιδιαίτερα μαχητική απέναντι σε όλους. Αξιοπρεπέστατη η παρουσία της και στο Κύπελλο, όπου αποκλείστηκε στους «8» από τον Πανιώνιο, ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό.

Προπονητής: Ο Μπάμπης Τεννές την έβαλε στον... ποδοσφαιρικό χάρτη και από τη στιγμή που πέρυσι την κράτησε στην κατηγορία, δεν υπήρχε λόγος να αποχωρήσει. Έτσι, έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση και συνεχίζει για τρίτη σεζόν στον πάγκο της.

Έδρα: ΔΑΚ Λαμίας (5.500)

Μεταγραφές: Ήταν αρκετά δραστήρια φέτος το καλοκαίρι και ενισχύθηκε ποιοτικά. Ξεχωρίζουν οι μεταγραφές του φορ Μπαράλες (8/0 με Χιμνάσια Λα Πλάτα) και του επιθετικού χαφ Μπερτόλιο (27/2 με Ορντάμπασι). Πολύ καλές επίσης οι προσθήκες του μεσοεπιθετικού Καραγκούνη (8/1 με Τσβόλε) και του αμυντικού χαφ Οσμάν (18/0 με Πάρτικ Θιστλ), ενώ ήρθαν επίσης αρκετοί παίκτες από τον Πλατανιά και την Κέρκυρα. Από την άλλη, υπήρξαν και σημαντικές αποχωρήσεις. Για παράδειγμα του τερματοφύλακα Παπαδόπουλου (26/0), των μεσοεπιθετικών Πίτι (30/7), Βάντερσον (26/3), του αμυντικού χαφ Όμο (25/2), του μέσου Ακόστα (29/2) και των αμυντικών Κουτρομάνου (22/0), Κουκόλη (24/0).

Προετοιμασία: Σε σχέση με την περσινή σεζόν, δείχνει πολύ δουλεμένη φέτος. Στο σκοράρισμα πάντως δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Ο Τεννές δοκίμασε πιο επιθετικό σχήμα, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθεί. Έδωσε όλα τα φιλικά σε κοντινές αποστάσεις για να είναι ξεκούραστη. Νίκησε με σκορ την ΑΕΛ (28/7) και τον Λεβαδειακό (11/8), αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα (20/7), 0-0 με τον Πανιώνιο (1/8) και τον Λεβαδειακό (4/8) και 1-1 με τον ΝΠΣ Βόλο (8/8). Στην πρόβα τζενεράλε με τον Απόλλων Σμύρνης (18/8) ηττήθηκε 1-0.

Εκτίμηση: Πέρυσι τους διέψευσε όλους και παρέμεινε, έστω κι αν μας... έβγαλε τα μάτια με την μπάλα που έπαιξε. Φέτος έχει μεγαλύτερη ποιότητα, αλλά και την απαραίτητη εμπειρία. Δίνεται μεν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, ωστόσο έχει πολύ καλύτερο ρόστερ από ομάδες του βεληνεκούς της. Αν της βγουν τα αποτελέσματα, μπορεί να πάρει την παραμονή και μάλιστα, σχετικά εύκολα.

 

Απόλλων Σμύρνης Τι έκανε πέρυσι: Από τη στιγμή που κατάφερε να σώσει την... παρτίδα και να παραμείνει στην κατηγορία, η επιστροφή του στη Super League κρίνεται επιτυχημένη. Με την αλλαγή προπονητή και την παρουσία του Γιώργου Παράσχου στην πάγκο του, κατάφερε να εξασφαλίσει στο τέλος την παραμονή του.

Προπονητής: Αμέσως μετά το τέλος της περσινής σεζόν, τα ηνία του ανέλαβε ο Βαλεριέν Ισμαέλ. Ο 42χρονος Γάλλος δεν έχει πάρα πολλές παραστάσεις από τους πάγκους, με πιο αξιοσημείωτες τις θητείες τους στον πάγκο της Νυρεμβέργης το 2014 και της Βόλφσμπουργκ τη σεζόν 2016-17. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δε, προκλήθηκε δυσαρέσκεια για την εικόνα της ομάδας.

Έδρα: «Γεώργιος Καμάρας» (14.856)

Μεταγραφές: Έγιναν πάρα πολλές μεταγραφές. Πιο αξιοσημείωτες προσθήκες είναι του στόπερ Τζανετόπουλου (7/2 με ΑΕΚ), του γκολκίπερ Αστρά (3/0 με Πανιώνιο), των χαφ Ζοάο Πέδρο (25/7 με Κάλιαρι), Γκίνο (24/0 με Παναχαϊκή), του έμπειρου φορ Μάντζιου (χωρίς ομάδα), του εξτρέμ Τριάδη (22/3 με Ξάνθη), του αριστερού μπακ Σουλτς (27/2 με Σεν Γκάλεν) και του τερματοφύλακα Βάσιτς (2/0 με Γκρασχόπερς). Την ίδια ώρα, ένα... κάρο ήταν και οι αποχωρήσεις. Δεν συνεχίζουν ο τερματοφύλακας Τσόβιτς (22/0), ο στόπερ Μπαρτολίνι (16/3), οι μέσοι Τσουκαλάς (23/2), Χουάρες (23/0), Μενδρινός (23/0), οι εξτρέμ Αλμπάνης (31/8), Αλίβοντιτς (26/9), Μάατσεν (11/0) και οι φορ Καστιγέχος (19/1), Ελμπάζ (19/3), Ανιέτε (17/1).

Προετοιμασία: Δεν έχει ικανοποιήσει σε καμία περίπτωση με την εικόνα που εμφάνισε στην προετοιμασία του. Θέλει χρόνο ακόμα και δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να τον έχει. Στα πιο σημαντικά φιλικά που έδωσε ηττήθηκε 2-0 από τον ΟΦΗ (21/7), 1-0 από τον Πανιώνιο (4/8) και 2-1 από τους Κρητικούς και πάλι (11/8). Τουλάχιστον πήρε ψυχολογία με το 1-0 στη Λαμία (18/8) στο κρατς τεστ ενόψει της πρεμιέρας.

Εκτίμηση: Η σεζόν καλά - καλά δεν ξεκίνησε και υπάρχουν μουρμούρες για τον προπονητή. Με τόσες μεταγραφές παικτών από χαμηλές κατηγορίες και μικρά πρωταθλήματα, είναι λογικό να μην ενθουσιάσει στα φιλικά. Θα δώσει μεγάλη μάχη για την παραμονή, αλλά δύσκολα θα τα καταφέρει να βρίσκεται και του χρόνου στη Super League.

 

ΟΦΗ Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε πρώτος και καλύτερος στη Football League, επιστρέφοντας μετά από τρεις σεζόν στη «μεγάλη» κατηγορία. Έπαιξε την καλύτερη μπάλα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ήταν εντυπωσιακός και δίκαια έκοψε πρώτος το νήμα. Είχε μακράν την παραγωγικότερη επίθεση της κατηγορίας, όπως και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα (86 υπέρ, 14 κατά).

Προπονητής: Η ομάδα πέρυσι έβγαλε... υγεία στο χορτάρι, επομένως δεν γινόταν φέτος να πορευτεί με άλλον προπονητή. Πριν καν τελειώσει η σεζόν, οι διοικούντες φρόντισαν να τελειώσουν το θέμα και «έδεσαν» τον Νίκο Παπαδόπουλο για άλλα τρία χρόνια στον πάγκο τους.

Έδρα: «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» (9.088)

Μεταγραφές: Κράτησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το περσινό ρόστερ. Υπήρξαν βέβαια σημαντικές αποχωρήσεις, όπως των επιθετικών Μάνου (29/27), Περογαμβράκη (6/0), του εξτρέμ Λεάλ (15/2), του μέσου Πορτουλίδη (24/1) και των αμυντικών Μονιάκη (10/0), Βαφέα (15/2). Πάντως, οι μεταγραφές που έγιναν, ανέβασαν το επίπεδο, κυρίως μεσοεπιθετικά. Μεταξύ άλλων ήρθαν οι φορ Πλατέλλας (30/10 με Άρη), Αραβίδης (χωρίς ομάδα) και οι μέσοι Κυριακίδης (10/0 με Ατρόμητο), Μεγιάδο (17/0 με Τσακαρίτα), Κοροβέσης (23/1 με Πλατανιά), Σασί (35/3 με ΑΕΛ Λεμεσού), Μιχόγεβιτς (14/3 με Σαράγεβο). Επίσης ο κεντρικός αμυντικός Παπάζογλου (27/1 με Απόλλων Σμύρνης).

Προετοιμασία: Όχι ότι έβγαλε μάτια, αλλά ικανοποίησε με την εικόνα του στα φιλικά της προετοιμασίας του. Έδωσε πέντε τεστ και δεν ηττήθηκε σε κανένα. Νίκησε 2-0 τον Απόλλων Σμύρνης (21/7), 1-0 την Λάρισα (25/7), 2-1 και πάλι την «Ελαφρά Ταξιαρχία» (11/8) και 2-1 τον Εργοτέλη (18/8). Μόνο με την Παναχαϊκή (28/7) «κόλλησε» στο 0-0.

Εκτίμηση: Επέστρεψε εδώ που ανήκει και θα έχει τον απαραίτητο ενθουσιασμό. Είναι «ατού» το γεγονός πως κράτησε το περσινό ρόστερ, ενώ σε γενικές γραμμές στα φιλικά είχε καλή εικόνα. Δύσκολα βέβαια θα τερματίσει στο πάνω μισό της βαθμολογίας, αλλά τουλάχιστον θα «καθαρίσει» εύκολα στη μάχη της ουράς.

 

Άρης Τι έκανε πέρυσι: Είχε ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ της περσινής Football League, έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και τερμάτισε στη 2η θέση. Επιστρέφει στη «μεγάλη» κατηγορία μετά από τέσσερις σεζόν και το έκανε εντυπωσιακά. Με μόλις μία ήττα και 13 γκολ παθητικό.

Προπονητής: Λίγες ημέρες μετά το τέλος της περσινής σεζόν, τα ηνία ανέλαβε ο Πάκο Ερέρα. Ο 65χρονος Καταλανός υπέγραψε με οψιόν ενός χρόνου εφόσον οι Θεσσαλονικείς κερδίσουν ευρωπαϊκή έξοδο. Έχει εικόνες από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του πλανήτη, με θητεία σε Θέλτα, Λας Πάλμας, Σαραγόσα, Βαγιαδολίδ, Νουμάνθια, Χιχόν. Τη διετία 2004-06, ήταν βοηθός του Ράφα Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ.

Έδρα: «Κλεάνθης Βικελίδης» (23.800)

Μεταγραφές: Ήταν από τους πιο δραστήριους μεταγραφικά φέτος. Συνολικά ήρθαν 17 παίκτες. Αυτοί είναι ο γκολκίπερ Κουέστα (20/0 με Βίσλα Κρακοβίας), οι αμυντικοί Βέλεθ (17/1 με Βίσλα Κρακοβίας), Μενέντεζ (32/0 με Ρέους), Κωνσταντινίδης (1/0 με U21 Μπρέσια), οι χαφ Κολάσο (25/6 με Χιμνάσια Λα Πλάτα), Ματίγια (10/0 με Ταραγόνα), Μπάσα (35/2 με Μπάρι), Μπρούνο Γκάμα (22/1 με Λα Κορούνια, Αλκορκόν), οι εξτρέμ Ντιγκινί (34/10 με Ατρόμητο), Γκαρσία (33/2 με Λας Πάλμας) και οι επιθετικοί Ναζλίδης (36/8 με ΑΕΛ), Γιουνές (24/9 με Μπελεντίγεσπορ, Αλ Αχλί). Άλλαξε όλη η επιθετική γραμμή της ομάδας στον αντίποδα, καθώς παρελθόν αποτελούν οι Πλατέλλας (30/10), Κάσσος (22/3), Μπαστακός (12/0).

Προετοιμασία: Η παρουσία του στην φετινή προετοιμασία έχει «φτιάξει» για τα καλά τον κόσμο του. Έδωσε οκτώ φιλικά και δεν ηττήθηκε σε κανένα. Επί ολλανδικού εδάφους έμεινε στο 0-0 με τη βελγική Μπίρσοτ (27/7) και νίκησε 1-0 Ντε Γκράαφτσαπ (31/7), Βίλεμ (4/8) και 2-0 τη Ντεν Χάαγκ (3/8). Στην Ελλάδα, έμεινε στο 1-1 με την ΑΕΛ (9/8), νίκησε 1-0 την Ξάνθη (11/8), «κόλλησε» στο 0-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα (18/9) και επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού Βόλου (19/8).

Εκτίμηση: Έχει επιστρέψει... φουριόζος! Είχε πολύ καλή εικόνα στα περισσότερα φιλικά του και δεδομένης της ποιότητας των παικτών που αποκτήθηκαν μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη. Βέβαια μιλάμε για 17 μεταγραφές και είναι αμφίβολο πως το ρόστερ θα μπορέσει να «δέσει» άμεσα. Εφικτή μια θέση κοντά στην πεντάδα. Αν έρθουν και τα αποτελέσματα, γιατί όχι εντός αυτής;

Γιώργος Νίκου

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ