foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ71
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πολωνία, Ekstraklasa: Preview 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 17 Ιουλ 2018 16:33
Polonia.jpg

Το 93ο πρωτάθλημα Πολωνίας ή αλλιώς Polish Ekstraklasa, είναι έτοιμο να κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 20 Ιουλίου, με την αυλαία να πέφτει στις 19 Μαΐου του 2019. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι η λίγκα διακόπτεται στις 23 Δεκεμβρίου και επανέρχεται στις 8 Φεβρουαρίου, εξαιτίας των χειμερινών διακοπών. Η Λέγκια Βαρσοβίας θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα των τελευταίων τριών ετών, αλλά Λεχ Πόζναν και Γιαγκελόνια δείχνουν αποφασισμένες να «σπάσουν» την κυριαρχία των «πρωτευουσιάνων» και να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις όποιες πιθανότητες τους αναλογούν για τίτλο. «Νεοφώτιστες» είναι η Ζαγκλέμπιε Σοσνόβιετς και η Μίεντζ Λέγκνιτσα.

Σύστημα Διεξαγωγής

Δεν υπάρχουν αλλαγές σε σύγκριση με τις έξι τελευταίες περιόδους, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνουν μέρος 16 σύλλογοι, οι 14 που παρέμειναν πέρσι στην κατηγορία και οι 2 που ανέβηκαν από τη Β’. Η λίγκα διεξάγεται σε δύο γύρους των 15 αγωνιστικών, ο καθένας (30 συνολικά). Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο φορές -εντός κι εκτός έδρας- τις υπόλοιπες 15. Μόλις ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και οι 16 ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Το γκρουπ των δυνατών, όπου βγαίνει ο πρωταθλητής αλλά και οι θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς και το γκρουπ των αδυνάτων, όπου από εκεί προκύπτουν οι δύο ομάδες που θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία. Στο γκρουπ των δυνατών «εμπλέκονται» οι πρώτες 8 ομάδες του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής διάρκειας, όπου οι πόντοι που θα έχουν μαζέψει μέχρι τότε διαιρούνται δια του δύο (στρογγυλοποίηση προς τα πάνω). Κάθε ομάδα θα παίξει 7 παιχνίδια (οι πρώτες 4 της κανονικής διάρκειας θα έχουν το μπόνους της έδρας τους) και από εκεί θα προκύψει ο πρωταθλητής και οι ομάδες που την επόμενη σεζόν, θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (η πρώτη θέση δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ 2-3 ευρωπαϊκό εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ). Ακριβώς το ίδιο σκηνικό και στον όμιλο του υποβιβασμού, όπου η κάθε ομάδα θα παίξει 7 παιχνίδια (οι θέσεις 9-12 στην κανονική διάρκεια δίνουν το μπόνους της έδρας, για τις ομάδες που θα έχουν τερματίσει μέσα σε αυτές), με τις τελευταίες 2 του βαθμολογικού πίνακα να υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία. Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι αν η Κυπελλούχος ομάδα πάρει και τον τίτλο του πρωταθλήματος, μια επιπλέον ευρωπαϊκή θέση θα είναι διαθέσιμη. Ο λόγος, προφανής… Η κατάκτηση του Polish Cup δίνει την δυνατότητα στον νικητή να βγει στην Ευρώπη, με τις υποχρεώσεις του να ξεκινούν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητές

Στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα αναλύσω τους προπονητές ένα ένα ξεχωριστά αλλά θα σας παρουσιάσω, συνοπτικά, μία μονάδα μέτρησης, με την οποία θα μετράμε την αποδοτικότητα του κάθε κόουτς ξεχωριστά. Ο λόγος για το PPM (Portfolio Project Management), το οποίο μετρά από το 1-3 τη δυναμική του κάθε προπονητή, ξεχωριστά και η οποία βασίζεται στον παρακάτω πίνακα:

Η πρώτη κίνηση ενός επαγγελματία κόουτς όταν προσλαμβάνεται είναι να ψάξει να βρει την πηγή του προβλήματος, να την ερευνήσει και στη συνέχεια, με κάποια «πειράματα», σωστές συνεργασίες, επιτυχημένες μεταγραφές να πετύχει τον στόχο του και να ολοκληρώσει την αποστολή του. Ο ΡΡΜ rate είναι ένας δείκτης που θα δείτε ότι θα χρησιμοποιείται πολλάκις στο εν λόγω αφιέρωμα αλλά και τις αναλύσεις της Πολωνίας.

Οι ομάδες της πολωνικής Ekstraklasa

Λέγκια Βαρσοβίας

Τι έκανε πέρσι: Μπορεί να μην άρχισε καλά τη χρονιά (στα μέσα του πρωταθλήματος βρισκόταν στην 7η θέση), αλλά κατάφερε να ανακάμψει και να πάρει το 13ο εγχώριο πρωτάθλημα αλλά και το 19ο Κύπελλο. Κόουτς για τα 2/3 της περσινής σεζόν ο Κροάτης Ρομέο Ζότζακ αλλά δεν μπόρεσε να βγάλει την ομάδα από τους τότε σκοπέλους, με τον βοηθό του Ντίαν Κλάφουριτς να αναλαμβάνει, από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, ως «καπετάνιος» του καραβιού. Οσον αφορά τα εξωαγωνιστικά, σχεδόν για όλη την περσινή σεζόν, οι φίλαθλοι της ομάδας ήταν τόσο δυσαρεστημένοι που τρεις φορές μέσα στο χρόνο διοργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της διοίκησης, στο κέντρο της πόλης. Είναι δεδομένο ότι την φετινή σεζόν, η ομάδα θέλει να βελτιώσει την αγωνιστική της εικόνα σε όλους τους τομείς αλλά χωρίς να βγουν αρκετά χρήματα από τα ταμεία της.

Προπονητής: Τεχνικός των «πρωτευουσιάνων» ο Κροάτης Ντίαν Κλάφουριτς, ο οποίος βρίσκεται στην ομάδα από τις 13ης Σεπτεμβρίου του 2017 και παρείχε τις υπηρεσίες τους ως βοηθός του Ρομέο Ζότζακ. Παρόλα αυτά, τον Απρίλιο του 2018 πήρε στα χέρια του το τιμόνι της ομάδας και την οδήγησε στο 13ο εγχώριο πρωτάθλημα. Είναι μόλις 45 ετών, με θητεία στην κροατική Γκοριτσά αλλά έχει περάσει και από τον πάγκο της Νασρ, όπου στη Σαουδική Αραβία έμεινε 1,5 χρόνο. Το average PPM τιμολογείται στις 1,95 μονάδες, αλλά ας σκεφτούμε τη δυναμική των κλαμπ και του κάθε πρωταθλήματος ξεχωριστά. Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι γνωρίζει, από «μέσα», τον πολωνικό σύλλογο και το κλίμα στα αποδυτήρια μοιάζει ιδανικό. Το υλικό που έχει για να δουλέψει δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι φανερό ότι η συσπείρωση των παικτών και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν, ίσως, το κλειδί της υπόθεσης. Αυτό φάνηκε και στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Λέγκια πήγε στην Ιρλανδία να κοντραριστεί με την Κορκ και το απουσιολόγιο ήταν γεμάτο. Παρόλα αυτά, πήρε τη νίκη (0-1) και πλέον το έργο της, στη Βαρσοβία, είναι πιο εύκολο.

Γήπεδο: Stadion Marszałka Józefa Piłsudskiego (31,800)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 33,35 εκατ. ευρώ. Κινήθηκε σε ρηχά νερά, όσον αφορά την δυναμική των ποδοσφαιριστών που απέκτησε αφού προτίμησε οι περισσότερες κινήσεις της να είναι με παίκτες που έχουν παραστάσεις από την εγχώρια λίγκα. Τρανταχτά ονόματα, ο περσινός πρώτος σκόρερ της Βίσλα Κρακοβίας αλλά και της κατηγορίας, Καρλίτος έναντι μόλις 450 χιλ. ευρώ, ενώ θετικές οι προσθήκες των Καντέ (επιθετικός από τη Βίσλα Πλοκ, ως ελεύθερος), Περέιρα (Νορθάμπτον) και Βιετέσκα (κεντρικός αμυντικός από τη Γκόρνικ Ζάμπρζε, έναντι 125 χιλ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, τελείωσαν οι δανεισμοί των Μονέτα (εξτρεμ), Γιοντλόβιτς (κεντρικός αμυντικός), Τζερβίνσκι (κεντρικός αμυντικός) και Νάγκι (αριστερός μέσος), με τον Κροάτη κόουτς να θέλει να τους ενσωματώσει στην ομάδα, για ολόκληρη τη σεζόν. Υπάρχουν φήμες, ότι οι ιθύνοντες του συλλόγου θα «βγάλουν» ένα μπάτζετ της τάξης των 2 εκ. ευρώ για μεταγραφές αλλά προς το παρών παραμένουν απλά φήμες. Κλείνοντας, η πιο τρανταχτή αποχώρηση ήταν αυτή του κεντρικού αμυντικού Μαουρίσιο, του οποίου τελείωσε ο δανεισμός από την Λάτζιο, ενώ ο πολύπειρος (32 χρονών) αμυντικός Μπροζ έδειξε ότι είναι κοντά στο να κρεμάσει τα παπούτσια του. Συζητήσεις για τους Αλεξάντερ Πάντιτς της ουκρανικής Ντιναμό Κιέβου, Στελιάνο Φίλιπ της κροατικής Χάϊντουκ Σπλιτ, Ρέμισλαβ Φρανκόφσκι της πολωνικής Γιαγκελόνια.

Προετοιμασία: Εχει δώσει 4 φιλικά ματς και 2 επίσημα. Αρχίζοντας από τα επίσημα, αντιμετώπισε, στην Ιρλανδία, την Κορκ για τον 2ο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και επικράτησε με 0-1 (σήμερα Τρίτη είναι ο επαναληπτικός στη Βαρσοβία), ενώ το Σάββατο έπαιξε κόντρα στην Αρκα Γκντίνια, όπου προς έκπληξη όλων ηττήθηκε (2-3) και έχασα το Σούπερ Καπ. Δίνοντας μία εικόνα και από τα φιλικά που έχουν προηγηθεί… στις 4 αναμετρήσεις, μέτρησε 3 νίκες και 1 ισοπαλία, με ¾ να είναι over 4.5 goals & GG (5-1 Μαζούρ Καρτζέφ, 3-2 Σταλ Μιέλτσε, 5-2 Βιτορούλ, 0-0 Ραντόμιακ Ράντομ). Αν θέλετε την άποψή μου, τα φιλικά που έδωσε θα τα χαρακτήριζα ως «ξεμούδιασμα», συνεπώς περίπου στα μέσα Αυγούστου, θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για την απόδοσή της. Δείχνει βέβαια ότι θα έχει πολλά αμυντικά προβλήματα.

Εκτίμηση: Κακά τα ψέματα, είναι αυτή η οποία είναι πιο κοντά στο τρόπαιο. Έχει τα μέσα να το καταφέρει αλλά και τη δυναμική του κόσμου της, ο οποίος την στηρίζει σε όλες τις δύσκολες στιγμές της. Σε γνωστή στοιχηματική πλατφόρμα, το να χρηστεί πρωταθλήτρια πληρώνει μόλις 1.60 μονάδες. Πρόβλεψη κατάταξης: 1η θέση.

 

Λεχ Πόζναν

Τι έκανε πέρσι: Διεκδίκησε μέχρι τέλους και στα ίσια τον τίτλο αλλά στον όμιλο του πρωταθλητή έκανε κοιλιά και αυτό το στοιχείο της κόστισε ακριβά. Στους 7 αγώνες των πλει οφ μέτρησε μόλις 1 νίκη, ενώ από τα υπόλοιπα 6 ματς ηττήθηκε στα 4 (σκεφτείτε ότι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τερμάτισε πρώτη με 55 βαθμούς). Η σεζόν, φυσικά, δεν έκλεισε επιτυχημένα και δεδομένης της κατάστασης ο κόουτς Μπιέλιτσα έφυγε για τη χώρα του και τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Είχε μεγάλη δυναμική από τη μέση και μπροστά, γεγονός που τη βοήθησε να μαζέψει βαθμούς από κρίσιμα ντέρμπι αλλά η ασταθής αμυντική λειτουργία ήταν αυτή που την άφησε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Προπονητής: Πήρε προαγωγή στην πρώτη ομάδα και θα προσπαθήσει να περάσει τη νεανική του φιλοσοφία. Ο λόγος για τον Σέρβο Ιβάν Τζούρτζεβιτς, ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο της δεύτερης ομάδας του συλλόγου για περίπου 3 έτη. Μέτρησε 64 ματς, με PPM number μόλις στις 1.91 μονάδες. Η διοίκηση δείχνει να τον εμπιστεύεται αλλά αυτό μένει να φανεί μόνο από το έργο του. Είναι γεγονός ότι οι ανανεωμένες του ιδέες αποτελούν και το κλειδί της υπόθεσης, αρκεί βέβαια να τις υλοποιήσει.

Γήπεδο: Stadion Miejski Poznan (43,269)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 20,51 εκατ. Ευρώ. Εχει βοήξει ο τόπος για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «μπλε». Ο μεσοεπιθετικός Πέντρο Τίμπα, με την εμπειρία του από την πορτογαλική λίγκα (Liga NOS), θα προσπαθήσει να δώσει το κάτι παραπάνω και να βοηθήσει το σύλλογο να πετύχει τους φετινούς της στόχους. Από εκεί και πέρα η προσθήκη του αμυντικού μέσου Τσίβκα (από την Βίσλα Κρακοβίας) και η προώθηση τριών παικτών από τη δεύτερη ομάδα του κλαμπ θα δώσουν μια φρεσκάδα στο αγωνιστικό πλάνο του τεχνικού Τζούρτζεβιτς. Πουλήθηκε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο 27χρονος αμυντικός Ντίλαβερ, έναντι 1.5 εκατ. ευρώ, ο 21χρονος τερματοφύλακας Λις στη Λεχ Πόζναν, ενώ στην Πογκόν παραχωρήθηκε ο έμπειρος μεσοεπιθετικός Ματσέφσκι.

Προετοιμασία: Εχει δώσει 4 φιλικά ματς και 1 επίσημο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Οσον αφορά τα φιλικά, μετράει 3 νίκες και 1 ισοπαλία, με παθητικό μόλις 1 γκολ (2-0 Βάρτα Πόζναν, 2-1 Χάποελ Μπερ Σεβά, 5-0 Ποντρέζοβα, 0-0 ΑΕΚ Λάρνακας). Την περασμένη Πέμπτη έδωσε και το πρώτο της επίσημο ματς για τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λίγκ, κόντρα στην αρμένικη Γκαντζασάρ Καπάν, όπου και επικράτησε, πολύ πιο εύκολα από το τελικό 2-0. Σε εξαιρετική κατάσταση δείχνει να βρίσκεται ο Νορβηγός επιθετικός Γκίτγκαερ. 12 τελικές (8 στον στόχο), 8 κόρνερ με 55% κατοχή μπάλας για τους μονομάχους του Πόζναν. Ο επαναληπτικός είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη 19/7, με το μομέντουμ να είναι υπέρ της.

Εκτίμηση: Θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους το 8ο , στην ιστορία της, πρωτάθλημα αλλά φέτος το έργο της θα είναι πιο δύσκολο. Νέος προπονητής, άπειρος σε τέτοιες καταστάσεις αλλά δεδομένου ότι βρισκόταν για μία 3ετια στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου και έχει θέληση για διάκριση, ίσως αποτελέσει και τον κρυφό του άσσο. Στο 3.90 να πάρει τον τίτλο, στο 1.75 να βρίσκεται μέσα στην πρώτη 3αδα. Πρόβλεψη κατάταξης: 2η -4η θέση.

 

Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ

Τι έκανε πέρσι: Σε καλύτερη μοίρα από τη Λεχ Πόζναν, μιας και έχασε τον τίτλο στην τελευταία στροφή από την μισητή αντίπαλο Λέγκια. Ο λόγος για τη Γιαγκελόνια, η οποία μπήκε στα πλει οφ ούσα δεύτερη στη βαθμολογική κατάταξη της κανονικής περιόδου αλλά στο τέλος δεν κατάφερα να πανηγυρίσει τον 2ο τίτλο στην ιστορία της. Είχε 55 γκολ υπερ και 41 κατά αλλά το κρίσιμο ματς στο οποίο ηττήθηκε ήταν αυτό κόντρα στην Βίσλα Κρακοβίας με 0-1, ενώ η λευκή ισοπαλία κόντρα στους «πρωτευουσιάνους» δεν τη βοήθησε.

Προπονητής: Επέκταση συμβολαίου και τεράστια εμπιστοσύνη στον κόουτς Μάμροτ αφού η περσινή του πορεία στον πάγκο των «πολιτικών» μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μπορεί να είναι μόλις το δεύτερο κλαμπ στο οποίο εργάζεται ως τεχνικός (βρισκόταν μία 6ετία στον πάγκο της Χρόμπρι Γκλόγκοφ, με PPM Rating (177 ματς) στις 1.49 μονάδες αλλά δείχνει ότι μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα πίεσης και ειδικών συνθηκών. Λάτρης του 4-2-3-1, με τα εξτρεμ να παίζουν τις πλευρές με ανάποδο πόδι.

Γήπεδο: Stadion Miejski Bialistok (22,432)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 13,93 εκατ. Ευρώ. Εχει αποδυναμωθεί ξεκάθαρα στο μεταγραφικό παζάρι, προσπαθώντας να κρατήσει ναι μεν το βασικό της κορμό αλλά χάνοντας τρία βασικότατα γρανάζια. Ο μέσος Αουγκουστίνιακ (παραχωρήθηκε στη Μιέντζ Λέγκνιτσα), ο επιθετικός Γκόρσκι (παραχωρήθηκε στην Κορόνα) και ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός Βασίλουκ (παραχωρήθηκε στη Γκλόγκοφ) θα αφήσουν κενά που οι Σαντομιέρσκι (τερματοφύλακας), Μάχατζ (μεσοεπιθετικός) και Κλέμενζ (κεντρικός αμυντικός) δύσκολα να τα καλύψουν.

Προετοιμασία: Εχει δώσει 6 φιλικά (2-1-3), με 4 στα 6 να είναι GG&Over3.5 (ήττα 1-3 από Βίσλα Πλοκ, ήτtα 1-2 από Βιτορούλ, ήττα 0-3 από Εκομαξ Κλουζ, ισοπαλία 2-2 με Βίγκρι Σουβάλκι, νίκη 4-0 τη Στόμιλ, νίκη 4-1 τη Δυναμό Βουκουρεστίου). Ακρως επιθετική φιλοσοφία και χωρίς την απαραίτητη αμυντική προσήλωση. Ο χρόνος λογικά θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές της να βρουν την κατάλληλη χημεία και να επιτύχουν όλους τους στόχους της χρονιάς.

Εκτίμηση: Θεωρώ δεδομένο ότι θα βρίσκεται μέσα στην πρώτη τριάδα (1.50) αλλά η υπόθεση τίτλου κρίνεται ολίγον τι δύσκολη, αφού δεν... ενεργοποιήθηκε όσο θα έπρεπε στο μεταγραφικό παζάρι. Συμπληρώνω ότι συμμετέχει στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και θα κοντραριστεί με την πορτογαλική Ρίο Αβε. Προς το παρόν, είμαστε υπομονετικοί και θα μιλήσουμε και μέσα στη χρονιά για το αν είναι ικανή να στεφθεί φετινή πρωταθλήτρια. Πρόβλεψη κατάταξης: 2η -3η θέση.

 

Γκόρνικ Ζάμπρζε

Τι έκανε πέρσι: Στα δικά μου μάτια αλλά και στου κόσμου της η περσινή πορεία της θύμισε… τα ένδοξα χρόνια του παρελθόντος (θυμίζω ότι είναι η ομάδα που διατηρεί τους περισσότερους εγχώριους τίτλους). Τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής περιόδου και η 4η θέση που κατέλαβε στα πλέι οφ, σε συνδυασμό με την κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Λέγκια, της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της φετινής περιόδου. Οn fire o γνωστός σε όλους μας Ανγκούλο, ο οποίος βρήκε δίχτυα 23εις φορές, ευρισκόμενος στην δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ. Θετική και η πορεία της στο Κύπελλο, όπου βρέθηκε στα ημιτελικά και αποκλείστηκε από την Λέγκια Βαρσοβίας, σε ένα «ζευγάρωμα» που ακόμα και τις αστυνομικές αρχές είχε κινητοποιήσει.

Προπονητής: Στο τιμόνι της ομάδας συνεχίζει και φέτος ο 45χρονος Μπροζ, ο οποίος μετράει ήδη 80 ματς στον πάγκο των «μπλε», με PPM Rating στις 1.96 μονάδες. Λάτρης του 4-4-2 (ρόμβος), με τη διοίκηση να δείχνει τεράστια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και εκείνος από την πλευρά του να δείχνει ότι έχει βρει την «Ιθάκη» του. Αλλωστε, η εμπειρία του στην κατηγορία θεωρείται δεδομένη αφού έχει περάσει από τον πάγκο των Κορόνα, Πιαστ, Οντρα, Ποντμπεσκίτζε και Πολώνια Μπίτοφ.

Γήπεδο: Stadion Ernesta Pohla (24,413)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 8,33 εκατ. Ευρώ. Σημαντικές οι προσθήκες των Χιμένεζ (24χρονος επιθετικός) και Ριτζκόφσκι (21χρονος αριστερός εξτρεμ), οι οποίοι με την ταχύτητά τους θα δώσουν τεράστια βοήθεια στον βασικό φορ Ανγκούλο να διεκδικήσει και φέτος την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ. Παρόλα αυτά και μέχρι στιγμής, δεν βγαίνει κερδισμένη από το μεταγραφικό παζάρι αφού αποχώρησαν οι βασικοί Κάντζιορ (26χρονος δεξιός εξτρεμ, ο οποίος παραχωρήθηκε στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Βιετέσκα (21χρονος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος μετέβη στη Λέγκια Βαρσοβίας), Γκρέντελ (29χρονος έμπειρος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος μετέβη στην Σπάρτα Τρνάβα), Κουρζάβα (αριστερός εξτρέμ) και Κάσπρτζικ (34χρονος τερματοφύλακας).

Προετοιμασία: Έδωσε 5 φιλικά, με την εικόνα της να μην είναι και η καλύτερη δυνατή… 4 ήττες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 νίκη {ήττες από Καρνίβα (3-1), Κατοβίτσε (3-1), Χαϊντουκ Σπλιτ (4-0), Ποντμπεσκίτζε (3-1), νίκη με Οπάβα (2-1) και ισοπαλία με Τρινέτς 0-0}, με 5/6 αναμετρήσεις να είναι over. Την περασμένη Πέμπτη έδωσε το πρώτο επίσημο ματς της, για τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και κόντρα στη Μολδαβική Ζάρια, με το υπερ της 1-0, διορθώνει κάπως τα κακώς κείμενα. Σκόραρε στο 87ο λεπτό ο φορ Ανγκούλο αλλά η γενική της αγωνιστική εικόνα δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Είχε προβλήματα στην ανάπτυξη και επιθετικά χώλαινε χαρακτηριστικά.

Εκτίμηση: Σίγουρα θα χρειαστεί ενίσχυση αφού πολλοί από τους βασικούς αποχώρησαν. Εκτός από το πρωτάθλημα, φέτος έχει και το Γιουρόπα Λιγκ, υποχρεώσεις τις οποίες δεν θεωρώ ότι με το υπάρχoν υλικό θα καταφέρει να τις βγάλει εις πέρας. Το να τερματίσει μέσα στην πρώτη 3αδα κοστολογείται στις 2.50 μονάδες. Πρόβλεψη κατάταξης: 3η -6η θέση.

 

Βίσλα Κρακοβίας

Τι έκανε πέρσι: Η περσινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση στη δεδομένη πορεία της τελευταίας 5ετίας. Ομάδα που δεν θυμίζει σε τίποτα τον σύλλογο των παλιών ένδοξων χρόνων, όπου τα πρωταθλήματα ερχόντουσαν ξεκούραστα. Συνεχίζει και κυμαίνεται σε ρηχά νερά, με βασικό στόχο την συμμετοχή της στην πρώτη προνομιούχο οκτάδα. Ετσι και πέρσι, κατάφερε να τελειώσει με την υπόθεση παραμονή από τα μέσα Μάϊου, ενώ προσπάθησε να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις όποιες πιθανότητες είχε για ευρωπαϊκή έξοδο. Τερμάτισε στην 7η θέση, με το μόνο θετικό σημείο όλης της χρονιάς να αποτελεί η ανάδειξη του φορ Καρλίτος ως πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, με 24 γκολ. Βέβαια, το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι ο Ισπανός επιθετικός πωλήθηκε στη Λέγκια Βαρσοβίας, έναντι μόλις 450 χιλ ευρώ. Εχει κατακτήσει 13 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων ήταν πιθανό να μην αγωνιστεί φέτος στο γήπεδό της αλλά όλα δείχνουν πως το πρόβλημα λύθηκε και η ομοσπονδία έδωσε το πράσινο φως.

Προπονητής: Παρελθόν αποτελεί ο Κίκο Ραμίρεζ, για τον οποία είχα γράψει επακριβώς την άποψή μου και στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter, αφού το PPM Rating του κοστολογείται μόλις στις 1,42 μονάδες. Προπονητής, χωρίς καθαρή σκέψη, δίχως παραστάσεις από ανταγωνιστικές λίγκες, με προβλήματα επικοινωνίας και χωρίς ποδοσφαιρική νοοτροπία. Νέος κόουτς, ο άπειρος Πολωνός τεχνικός Στόλαρτζικ, όπου τα τελευταία τρία χρόνια προπονούσε την Εθνική ομάδα της Πολωνίας Κ20. Γνωρίζει την πολωνική νοοτροπία αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξει την πίεση που ένα πρωτάθλημα – μαραθώνιος έχει. Λάτρης του αμυντικού παιχνιδιού, με τις περισσότερες δηλώσεις του στα ΜΜΕ, να περιέχουν την έκφραση … «η καλύτερη επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα».

Γήπεδο: Stadion Henryka Reymana (33,326)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται μόλις στα 6.63 εκατ. Ευρώ. Οσον αφορά τις προσθήκες, ο τερματοφύλακας Λις (από τη Λεχ Πόζναν) και ο μεσοεπιθετικός Κόρτ (από την Πογκόν) αποτελούν τις πιο κομβικές μεταγραφικές κινήσεις. Παρόλα αυτά, οι αποχωρήσεις των Καρλίτος (πρώτος σκορερ την περσινή χρονιά – παραχωρήθηκε έναντι 450 χιλ. ευρώ στη Λέγκια Βαρσοβίας), Λονχ (μέσος – παραχωρήθηκε στην Βίλεμ ΙΙ), Τσίβκα (αμυντικός μέσος – παραχωρήθηκε στη Λεχ Πόζναν), Κουέστε (τερματοφύλακας – παραχωρήθηκε στον Αρη Θεσσαλονίκης), Γκονζάλες (κεντρικός αμυντικός), Μπρόζεκ (επιθετικός) και Μίτροβιτς (κεντρικός αμυντικός) είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν στο έπακρο την αγωνιστική εικόνα του «κόκκινου αστεριού».

Προετοιμασία: Εδωσε 4 φιλικά, μετρώντας 3 νίκες και 1 ισοπαλία. Τα 3 από τα 4 ματς ήταν GG, ενώ η δυναμική των Ράκοφ, Καρβίνα, Νιεπολόμιτσε και Μονακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και υψηλή ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Εκτίμηση: Σε όλα τα ΜΜΕ αναφέρεται και αναλύεται το θέμα που έχει προκύψει με το γήπεδο και τη διαχείριση αυτού. Θεωρώ ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά και σκεπτόμενος την απουσία του κομβικού Καρλίτος, θα χάσει πολλούς βαθμούς στην αρχή του πρωταθλήματος. Ισως εκεί που αξίζουν οι αποδόσεις, θα την κοντράρουμε. Πιστεύω ότι θα τερματίσει μεταξύ 6ης και 9ης θέσης.

 

Κρακόβια

Τι έκανε πέρσι: Μέτρια η περσινή σεζόν αφού δεν τερματίσει μέσα στην πρώτη προνομιούχο 8αδα. Παρόλα αυτά, κατάφερε πολύ γρήγορα να εξασφαλίσει την παραμονή στη λίγκα και ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά έχει αρχίσει από πολύ νωρίς. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ήταν η εξαιρετική της πορεία στα πλέι αουτ, με τον έμπειρο κόουτς Πρόμπιερτζ να δίνει ένα άλλο τόνο επαγγελματισμού στον σύλλογο. Κατέχει 5 πρωταθλήματα Πολωνίας.

Προπονητής: Για δεύτερη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας θα βρίσκεται ο Πολωνός τεχνικός Πρόμπιερτζ, με θητεία σε Γιαγκελόνια, Λέχια Γκντανσκ, Βίσλα Κρακοβίας, Αρη Θεσσαλονίκης και Πολώνια Μπίτοφ. Εξαιρετικό του χάρισμα αποτελεί το γεγονός ότι προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του κάθε συλλόγου και προσπαθεί, με βοηθό πάντα τον χρόνο, να μεταμορφώσει την αγωνιστική εικόνα των εκάστοτε ποδοσφαιριστών του. PPM rating στις 1.96 μονάδες. Χωλαίνει κάπως στο να βρίσκει ή να δημιουργεί νέα ταλέντα.

Γήπεδο: Stadion Cracovii (15,016)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 9,50 εκατ. Ευρώ. Μεγάλη η απώλεια του επιθετικού Πιάτεκ, ο οποίος πωλήθηκε στην ιταλική Τζένοα έναντι 4 εκατ. ευρώ. Για το πόσο σημαντική θα χαρακτήριζα την συγκεκριμένη απώλεια αποτελούν τα 5 γκολ που έχει πετύχει ο 23χρονος επιθετικός στην προετοιμασία του με την ιταλική ομάδα. Παρελθόν αποτελούν και οι βασικοί Φίνικ (εξτρεμ), Μάντσεν (επιθετικός) και Ράκελς (επιθετικός). Σημαντικές αλλά άπειρες οι προσθήκες των Ντάνεκ (εξτρέμ από τη Σαντέτσια) και Σεραφίν (κεντρικός μέσος από τη Λεχ Πόζναν). Νέα αποκτήματα και οι Γκοστόμσκι (τερματοφύλακας από την Κορόνα), Μπουντίνσκι (μεσοεπιθετικός από την Μέλμπουρν Σίτι) και Ολίβα (επιθετικός από την ισπανική Μούρθια).

Προετοιμασία: Εντυπωσίασε στα φιλικά με 4 νίκες και 3 ήττες σε 7 αναμετρήσεις. Χαρακτηριστικό στα εν λόγω ματς είναι το ότι 4 από τα 7 ήταν over 2.5 αλλά και N/G.

Εκτίμηση: Έχω σε τεράστια εκτίμηση τον κόουτς Πρόμπριετζ και θεωρώ ότι η δεύτερη χρονιά του στον πάγκο των «κόκκινων» θα τη βοηθήσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους μια ευρωπαϊκή διάκριση. Είχε τον χρόνο να δουλέψει περισσότερο από τις άλλες ομάδες κι αυτό ίσως τον βοηθήσει να επιτύχει τους φετινούς στόχος του. Πρόβλεψη κατάταξης: 6η - 9η θέση.

 

Βίσλα Πλοκ

Τι έκανε πέρσι: Επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η περσινή χρονιά αφού τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα και έδειξε ότι όλα μπορούν να συμβούν κάτω από σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Στο ίδιο επίπεδο θέλει να κινηθεί και φέτος, με πρώτο στόχο να αποτελεί η συμμετοχή της μέσα στην πρώτη προνομιούχο 8αδα.

Προπονητής: Νέος, ο Πολωνός Ντζβίγκαλα, με θητεία στις εθνικές ομάδες Κ18, Κ19 της χώρας του, ενώ έχει περάσει και από τους πάγκους των Ποντμπεσκίτζε, Πολώνια Βαρσοβίας, Αρκα Γκντίνια και Γιαγκελόνια. Αντικατέστησε τον 47χρονο Μπρζέτζεκ. Λάτρης του αμυντικού συστήματος, δίνοντας ταχύτητα στις πλευρές ώστε να χτυπάει στην κόντρα. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει με το υλικό που διαθέτει να περάσει τη νοοτροπία του.

Γήπεδο: Stadion Kazimierza Górskiego (12,800)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 7,68 εκατ. Ευρώ. Και εδώ, μεγάλη η απώλεια του αριστερού μπακ Ρέκα, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 4.5 εκατ ευρώ στην Αταλάντα. Στην Σταλ Μιέλτσε ο βασικός, τις προηγούμενες σεζόν, τερματοφύλακας Κιέλπιν, ενώ ο πολύτιμος επιθετικός Καντέ μετακόμισε στη Λέγκια Βαρσοβίας, με τη Βίσλα Πλοκ να μην παίρνει ούτε εύρω εξαιτίας της λήξης του συμβολαίου του. Οι προσθήκες των Ανγκιέλσκι (επιθετικός από την Πιαστ), Σζβόχ (μεσοεπιθετικός από τη Λέγκια Βαρσοβίας) και Βαρτσόλακ (αριστερός μπακ από την Αρκα Γκντία) ήρθα να επουλώσουν λίγο τις πληγές αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρουν να ενσωματωθούν άμεσα στην ομάδα.

Προετοιμασία: Μέχρι στιγμής, έχει δώσει 6 φιλικά, μετρώντας 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Οι 4 από τις 6 αναμετρήσεις της, την περίοδο προετοιμασίας, ήταν over2.5

Εκτίμηση: Η πρόσληψη του κόουτς Ντζβίγκαλα έγινε την περασμένη Παρασκευή και το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σίγουρα, τις πρώτες 3-4 αγωνιστικές, την εικόνα της ομάδας. Θεωρώ ότι η φετινή σεζόν δεν θα είναι όπως την περσινή και θα δυσκολευτεί πολύ ώστε να καταλάβει μία από τις πρώτες οκτώ θέσεις. Πρόβλεψη κατάταξης: 7η - 10η θέση.

 

Λέχια Γκντανσκ

Τι έκανε πέρσι: Κάκιστη η περσινή πορεία για την ιστορική ομάδα του Γκντανσκ αφού όλη σχεδόν την σεζόν πάλευε ώστε στο τέλος να μην κινδυνέψει με υποβιβασμό. Αυτό που έμενα με παραξένεψε και έκανα λόγο συνεχώς, στα προσωπικά μου social profiles, την περασμένη χρονιά, ήταν το γεγονός ότι ο κορμός ήταν ίδιος με την καταπληκτική σεζόν 2016-2017 και η περσινή της αγωνιστική εικόνα ήταν η χειρότερη των τελευταίων 10 ετών. Εκλεισε την σεζόν στην 12η θέση μόλις 3 βαθμούς μακριά από την υποβιβασμένη Νιετσιέτζα, με 46 γκολ υπερ και 58 κατά.

Προπονητής: Από τις 5 Μαρτίου του 2018 βρίσκεται στον πάγκο της ο Πολωνός τεχνικός Πιέτρ Στοκόβιετς αλλά αν η ομάδα δεν ενισχυθεί άμεσα προβλέπω η συνεργασία να λύνεται πριν τον Οκτώβριο. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Ζαγκλέμπιε Λούμπιν αφού βρισκόταν στο πάγκο της για 4 σεζόν, με το έργο του αυτά τα 146 επίσημα ματς να είναι καθοριστικό όσον αφορά να αναδιαμόρφωση του συλλόγου.

Γήπεδο: Stadion Energa Gdańsk (43,615)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 9,30 εκατ. ευρώ. Εχει κινηθεί σε πολύ «ρηχά νερά» αφού οι παίκτες που ουσιαστικά μπορούν να τις προσθέσουν ποιότητα είναι οι Αλομέροβιτς (τερματοφύλακας από την Κορόνα), Κουβίτσκι (αμυντικό χαφ από Ζαγκλέμπιε), Εγκι Βίγκρι (18χρονος ταλαντούχος μεσοεπιθετικός από την Ινδονήσια Ραγκουνάν Αθλέτικ). Στην αντίπερα όχθη, δεν ανανεώθηκε ο δανεισμός του κεντρικού αμυντικού Μαγιόρκα, ενώ για την Τουρκία και την Αλτάϊ αποχώρησε ο εμβληματικός αρχηγός Μάρκο Παϊχάο. Εκτός κλαμπ και ο πολύπειρος επιθετικός Κούσβικ, ενώ οι Μίλος (μεσοεπιθετικός) και Βαβρζίνιακ (αριστερός μπακ) είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους καριέρα ως ποδοσφαιριστές. Κλείνοντας, υπάρχουν φήμες που κάνουν λόγο περί αποχώρησης των Κράσιτς και Βόλσκι (επαφές με τη Βίσλα Κρακοβίας).

Προετοιμασία: Εχει δώσει 7 φιλικά, μετρώντας 4 νίκες και 3 ήττες, ενώ στις 5 από αυτές επετεύχθησαν πάνω από 3 γκολ (5/7 over2.5). Στις ήττες συμπεριλαμβάνονται και αυτές από τον Αποέλ (1-2) και τον Αστέρα Τρίπολης (0-1).

Εκτίμηση: Χρειάζεται, οπωσδήποτε, άμεσα ενίσχυση. Αν αυτή έρθει ίσως διεκδικήσει μία θέση στην προνομιούχο οκτάδα. Αν δεν έρθει, φοβάμαι ότι η φετινή της πορεία δεν θα απέχει και πολύ από την περσινή. Πρόβλεψη κατάταξης: 8η - 12η θέση.

 

Πογκόν

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε στην 3η θέση των πλέι άουτ αλλά φάνηκε ότι είχε ξεμπερδέψει με την υπόθεση παραμονή πολύ πιο πριν την ουσιαστική αυλαία του πρωταθλήματος. Επαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο αλλά είχε τεράστιο πρόβλημα στο σκοράρισμα. Αρκετές οι τελικές φάσεις ανά παιχνίδι αλλά δυστυχώς η δυστοκία των επιθετικών της αποδείχθηκε καθοριστική για την άγευστη πορεία της στη λίγκα.

Προπονητής: Στο πάγκο της συνεχίζει ο 47χρονος Γερμανός Ρούντζαιτς, ο οποίος έχει αναλάβει τον σύλλογο από τον Νοέμβριο του 2017. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ακόμα ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να αποχωρήσει από αυτόν, αφού ο γιος του έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρόλα αυτά και μέχρι στιγμής, δείχνει ότι συνεχίζει κανονικά στο τιμόνι της ομάδας.

Γήπεδο: Stadion im. Floriana Krygiera (18,027)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 8,53 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις προσθήκες, ο επιθετικός Σουφιάν Μπενιάμινα, από τη Χάνσα Ρόστοκ αποτελεί ίσως την πιο τρανταχτή κίνηση ενώ οι Ματζέφσκι (μεσοεπιθετικός από την Λεχ Πόζναν), Στεκ (δεξί μπακ από Στ. Πόλτεν) και Κόζουλτζ (μέσος από Χάϊντουκ Σπλιτ) θα δώσουν στην ομάδα ποιότητα και ταχύτητα. Εκτός κλαμπ ο επιθετικός Τζβολίνσκι, ο οποίος μετακόμισε στην Κροατία και τη Γκοριτσά.

Προετοιμασία: Μέχρι στιγμής έχει δώσει 4 φιλικά, μετρώντας 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Μόλις 4 τα υπέρ της τέρματα, στοιχείο που δείχνει ότι το πρόβλημα στο σκοράρισμα δεν έχει επιλυθεί. Το τελευταίο φιλικό κόντρα στην Ούνιον Βερολίνου ακυρώθηκε εξαιτίας καιρικών συνθηκών.

Εκτίμηση: Ομάδα με μέταλλο, κόσμο αλλά ρόστερ κατώτερο των προσδοκιών. Χρειάζεται ενίσχυση για το βήμα παραπάνω αλλά και με το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να βρεθεί μέσα στην προνομιούχο 8αδα. Πρόβλεψη κατάταξης: 8η - 12η θέση.

 

Σλασκ Βρότσλαβ

Τι έκανε πέρσι: Πολύ μέτρια η περσινή χρονιά, με την ομάδα από το Βρότσλαβ να τερματίζει στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ηταν φανερό ότι η αμυντική προσήλωση, στο πρώτο μισό της περσινής χρονιάς, δεν βοήθησε και η αλλαγή προπονητή, από τις αρχές Φεβρουαρίου, διαφοροποίησε κάπως την κατάσταση και στο τέλος επετεύχθη η παραμονή. Μετράει 2 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 2 Super Cups.

Προπονητής: Από τον Φεβρουάριο του 2018 ο έμπειρος 64χρονος κόουτς Παβλόφσκι βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, δίνοντας της την ταυτότητα που για μία 3ετία αναζητούσε. Μπαρουτοκαπνισμένος τεχνικός, με εμπειρία από τη λίγκα και PPM Rating στις 2.02 μονάδες. Στα συν της επαγγελματικής του ταυτότητας αποτελεί και η δυναμική που διαθέτει στο κλείσιμο χορηγιών με πλατφόρμες κολοσσούς (Microsoft).

Γήπεδο: Stadion Miejski Wroclaw (42,771)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 7,93 εκατ. Ευρώ. Θετική η απόκτηση του εξτρεμ Αχμαντζάντεχ από την Ιρανική Περσέπολις και η προσθήκη του ογκώδης Γκόλα (κεντρικός αμυντικός από την ολλανδική Ναϊμένγκεν), ο οποίος θα δώσει σταθερότητα στην αμυντική γραμμή. Από εκεί και πέρα, η αποχώρηση του μέσου Σίτο Ριέρα ίσως επηρεάσει τη μεσαία γραμμή των «πρασίνων».

Προετοιμασία: Εχει δώσει μόλις 3 φιλικά, μετρώντας μόλις 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Και οι τρεις αναμετρήσεις κυμάνθηκαν στα 2-3 τέρματα. «Οι παίκτες μου είχαν ανάγκη να ξεκουραστούν. Το συζητήσαμε με τη διοίκηση και αποφασίστηκε η προετοιμασία της ομάδας να ξεκινήσει πιο αργά από ότι συνήθως ώστε οι ποδοσφαιριστές μας να περάσουν λίγο παραπάνω χρόνο με τις οικογένειές τους» δήλωσε ο Πολωνός τεχνικός μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων περί έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού.

Εκτίμηση: Αποτελεί ένα κλαμπ το οποίο πάντα επενδύει στις ακαδημίες του, ρίχνοντας όλο το βάρος εκεί. Και φέτος, δεν βλέπω να κάνει τη διαφορά και να πρωταγωνιστεί. Με τη βοήθεια του κόσμου της θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία και να διεκδικήσει τη διάκριση στο Κύπελλο. Πρόβλεψη κατάταξης: 7η - 11η θέση.

 

Αρκα Γκντίνια

Τι έκανε πέρσι: Σε γενικές γραμμές, η χρονιά από την στιγμή που η ομάδα παρέμεινε στην κατηγορία θεωρείται επιτυχημένη. Μπορεί να συμμετείχε στα πλέι άουτ αλλά με δύο νίκες στις 7 αναμετρήσεις αυτών εξασφάλιζε και μαθηματικά την σωτηρία, με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρονιά με μία νίκη στις πέντε τελευταίες της μονομαχίες. Σταθερά ο κόσμος στο πλευρό της, με τον αριθμών των καρτών διαρκείας να έχουν φτάνουν ήδη τις 7,300 πωλήσεις. Εκανε το «back to back» και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε το Σούπερ Καπ Πολωνίας.

Προπονητής: Η πρόσληψη του κόουτς Σμόλκα είναι γεγονός, με την ομάδα να αποκτά μία πιο επιθετική φιλοσοφία. Λάτρης του 4-2-3-1, με τα μπακ να έχουν οδηγίες να ανεβαίνουν ουκ ολίγες φορές και να υποστηρίζουν τους εξτρέμ. Ηταν ένα πλάνο παιχνιδιού που το δούλεψε πολύ στις προπονήσεις, επιθετικά του βγήκε αλλά αμυντικά είχε κενά. Το ίδιο πλάνο ακολούθησε και στον τελικό του Super Cup, πήρε το τρόπαιο κόντρα στη Λέγκια αλλά στο πρωτάθλημα θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

Γήπεδο: Stadion Miejski Gdyni (15,139)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 5,58 εκατ. Ευρώ. Στα αγωνιστικά νέα, η ομάδα είχε πολλά «πάρε – δώσε» την καλοκαιρινή περίοδο και νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα 2-3 κινήσεις. Θετικές οι προσθήκες των Αανκούρ (επιθετικός από την Κορόνα με 2 γκολ σε 14 εμφανίσεις την περασμένη σεζόν), Μάριτς (κεντρικός αμυντικός από τη Ντιναμό Βουκουρεστίου), Τζανότα (κεντρικός επιθετικός από την πρώην ομάδα του νυν τεχνικού, Σταλ Μιέλετς), Χβιτζάνοβιτς (κεντρικός μέσος από την Κορόνα Κιέλτσε) και Κόλεφ (25χρονος επιθετικός, με ύψος 1.95 και θητεία την περσινή σεζόν στη Σαντέτσια). Σημαντικές οι απώλειες των βασικών Μαρτζάνικ (κεντρικός αμυντικός, ο οποίος μετακόμισε στην Ιταλία και την Εμπολι), Τάνους (αριστερό εξτρεμ), Κρίβετς (μεσοεπιθετικός), Ντάντς (κεντρικός αμυντικός), Βαρτζόλακ (αριστερό μπακ) και Τζουράρντο (επιθετικός, ο οποίος παραχωρήθηκε στην ΑΕΛ Λεμεσού). Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι τόσο μεγάλες αλλαγές στον κορμό της ομάδας σχεδόν πάντα λειτουργούν αρνητικά. Μένει να το δούμε…

Προετοιμασία: Εχει δώσει 3 φιλικά και 1 επίσημο ματς. Οσον αφορά στα φιλικά ματς μετράει μία νίκη, μια ισοπαλία και μία ήττα, εμφανίζοντας ισάριθμο σύνολο τερμάτων, τα 2-3 γκολ, ενώ στον τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στην Λέγκια, χτύπησε στην κόντρα και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου με σκορ 2-3.

Εκτίμηση: Πολλές οι μεταγραφικές κινήσεις για έναν σύλλογο όπου αρέσκεται να τερματίζει στα μέσα της βαθμολογίας. Ιδιο το σενάριο και φέτος. Βέβαια οι οιωνοί είναι μαζί της, μιας και η χρονιά άρχισε επιτυχημένα. Πρόβλεψη κατάταξης: 8η - 12η θέση.

 

Ζαγκλέμπιε Λούμπιν

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα της πολωνικής Εκστρακλάσα, παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα του συλλόγου, τα προηγούμενα χρόνια. Ομάδα με έφεση στα 2-3 τέρματα και με μια ισοπαλία στα τελευταία 11 ματς, ανεξαρτήτου έδρας και διοργάνωσης.

Προπονητής: Τεχνικός των «Οράνιε», ο 39χρονος Πολωνός Λεβαντόφσκι ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Νοέμβριο του 2017 και προσπαθεί να περάσει τη νεανική του φιλοσοφία στον τρόπο σκέψης των ποδοσφαιριστών του. Δουλεύει το 4-2-3-1 έχοντας PPM rating τις 1.31 μονάδες, σε μόλις ένα χρόνο. Πρώτη του εργασία ως προπονητής στον πάγκο της Ζαγκλέμπιε, με τρανή ποδοσφαιρική καριέρα στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Γήπεδο: Stadion KGHM Zagłębia (16,068)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 5,58 εκατ. Ευρώ. Πιο «τρανταχτές» μεταγραφές αυτές των Σιρότοφ (αριστερός εξτρεμ από Ζενιτ ΙΙ) και Μπόχαρ (μέσος από Μάριμπορ). Πουλήθηκε στην Πογκόν, έναντι μόλις 200 χιλ. ευρώ, ο νεαρός επιθετικός Μπούσκα, ενώ ο επιθετικός Νέσπορ και ο 34χρονος αριστερός μπακ Τοντορόφσκι μετακόμισαν για Ολομουτς και Ραντνίσκι αντίστοιχα.

Προετοιμασία: Εχει δώσει 4 φιλικά, μετρώντας 2 νίκες (Σπάρτα Πράγας με 2-1 και Γκλόγκοφ 3-2), 1 ισοπαλία (1-1 με Δυναμό Βουκουρεστίου) και 1 ήττα (1-0 από Ολύμπια Ελμπλαγκ). Είχε προγραμματιστεί φιλική αναμέτρηση και με την Αρκα Γκντίνια αλλά εντέλει αναβλήθηκε.

Εκτίμηση: Ομάδα που αξίζει της προσοχής μας, καθώς είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Μπορεί να πάρει νίκες σε πολύ δύσκολες έδρας αλλά μην εκπλαγείτε αν ηττηθεί από ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς. Πρόβλεψη κατάταξης: 8η - 12η θέση.

 

Πιαστ Γκλίβιτσε

Τι έκανε πέρσι: Κάλιο αργά παρά ποτέ δεν λένε…; Ετσι και η Πιαστ, στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος, κέρδισε τη Νιετσιέτζα και έσωσε την παρτίδα. Παρέμεινε στη μεγάλη κατηγορία και φέτος θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ αν θέλει να σωθεί άμεσα. Το πρόβλημα με το σκοράρισμα ήταν οφθαλμοφανές, ενώ αμυντικά έδειχνε να μην έχει τεράστια ζητήματα (48 γκολ κατά, καλύτερη άμυνα στα πλέι άουτ). Παρόλα αυτά, με μόλις ένα βαθμό μακριά από την προτελευταία Νιετσιέτζα θα δώσει και φέτος το παρών στην πρώτη εγχώρια λίγκα.

Προπονητής: Συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στο πάγκο της ο κόουτς Φορνάλικ. Τεχνικός παλιάς σχολής, με το όνομά του να είναι συνδεδεμένο με την Ρουχ Χορζόφ (προπονητής της για 6 χρόνια στα τελευταία 8) και το PPM Rating να βρίσκεται στις 1,56 μονάδες. Οργανωτικός, κρατώντας χαμηλό προφίλ αλλά αρκετά υπερόπτης και εγωιστής στις νέες ιδέες των βοηθών του. Εχει τσακωθεί ουκ ολίγες φορές μαζί του αφού διαφωνούν μονίμως με την ποδοσφαιρική του προσέγγιση.

Γήπεδο: Stadion Miejski Gliwice (10,037)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 6,18 εκατ. Ευρώ. Οσον αφορά τις προσθήκες, ο κεντρικός αμυντικός Τζερβίνσκι (από τη Λέγκια Βαρσοβίας έναντι 275 χιλ. ευρώ), ο Πολωνός επιθετικός Πάρτζιτζεκ (από την ολλανδική Τζβόλε) και ο αριστερός μπακ Κιρκέσκοφ (από τη νορβηγική Ααλεσούντ) αποτελούν ίσως και τις πιο γνωστές μεταγραφές, ενώ αποχώρησαν οι Μοτζτα (αριστερός μπακ), Ανγκιέλσκι (επιθετικός), Ζίβεκ (αριστερός εξτρεμ), Γκιρντβάινις (κεντρικός αμυντικός), Ρουγκάσεβιτς (αριστερός μπακ) και Μπουκάτα (κεντρικός μέσος).

Προετοιμασία: Εδειξε κάπως νωχελική, με προβλήματα στην ανάπτυξη και χωρίς το εύκολο γκολ. Μόλις μία νίκη σε πέντε αναμετρήσεις και παθητικό τερμάτων τα οκτώ γκολ. Αν θέλει να μη βρίσκεται μονίμως στην επικίνδυνη ζώνη κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν, θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.

Εκτίμηση: Στα δικά μου μάτια αποτελεί μια από τις ομάδες που είναι πιο κοντά στον υποβιβασμό. Αν δεν ενισχυθεί άμεσα, είναι βέβαιο ότι όλη τη χρονιά θα παλεύει να ξεφύγει από την ζώνη του υποβιβασμού. Το εύκολο πρόγραμμα, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ίσως αποτελέσει και βοηθό της ώστε να βρει πιο άμεσα τα πατήματά της… Πρόβλεψη κατάταξης: 12η - 16η θέση. Στο 2.65 κοστολογείται ο υποβιβασμός της στη L.1.

 

Κορόνα Κιέλτσε

Τι έκανε πέρσι: Από την στιγμή που εξασφάλισε την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, κατέβασε ταχύτητα και απλά τερμάτισε στην τελευταία θέση των πλέι οφ, με 5 ήττες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 νίκη. Τα 5 από τα 6 τελευταία της ματς ήταν over, ενώ μετρούσε και 18 γκολ παθητικό.

Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο της ο Ιταλός τεχνικός Λεττιέρι, με φετινό στόχο να παραμένει εξίσου η συμμετοχή του συλλόγου στην πρώτη προνομιούχο οκτάδα και κατ’ επέκταση η άμεση παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Προσωπικά, έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον 51χρονο κόουτς αφού έχει παραστάσεις από τους πάγκους των ΦΣΒ Φρανκφούρτη, Ντούϊσμπουργκ και Μπίλεφεντ. Το average PPM rating κοστολογείται στις 1.49 μονάδες. Το μόνο αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι κοινωνικός, με αποτέλεσμα πολλά deals να έχουν χαθεί εξαιτίας των άσχημων σχέσεων του με την αγορά.

Γήπεδο: Kolporter Kielce Arena (15,550)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 5,30 εκατ. Ευρώ. Ουσιαστική προσθήκη, η οποία πρέπει να αναφερθεί αποτελεί αυτή του 28χρονου επιθετικού Γκόρσκι από τη Γιαγκελόνια. Στην αντίπερα όχθη, αποχώρησαν οι Γκοστόμσκι (τερματοφύλακας σε Κρακόβια), Αλομέροβιτς (τερματοφύλακας σε Λέχια Γκντανσκ), Κιέμπλ (μεσοεπιθετικός σε Νιετσιέτζα), Ριμπίτσκι (αριστερός εξτρεμ σε Οντρα Οπόλε), Ντέτζμεκ (κεντρικός αμυντικός σε Πάφο), Τζβιχάνοβιτς (κεντρικός μέσος σε Αρκα Γκντίνια), Αανκούρ (επιθετικός σε Αρκα Γκντίνια) και Καπίντζιτς (επιθετικός).

Προετοιμασία: Μέχρι στιγμής, έχει δώσει 7 φιλικά, μετρώντας 3 νίκες, 3 ήττες και 1 ισοπαλία (4/7 ήταν over). Η δυναμική αυτών μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή και για αυτό τα συμπεράσματα δεν μπορούν να είναι και 100% αντιπροσωπευτικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να φτάσει τα περσινά στάνταρ.

Εκτίμηση: Δεν θα εύκολη η χρονιά για την Κορόνα αλλά και ούτε για το τεχνικό τμήμα. Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Εχει χάσει πολλούς από τους βασικούς της παίκτες και αυτό, σε επίσημες αναμετρήσεις, θα επηρεάσει σίγουρα την αγωνιστική της εικόνα. Πρόβλεψη κατάταξης: 12η - 16η θέση. Στο 2.40 κοστολογείται ο υποβιβασμός της στη L.1.

 

Ζαγκλέμπιε Σοσνόβιετς

Τι έκανε πέρσι: Ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία ούσα δεύτερη στη βαθμολογική κατάσταση της δεύτερης εγχώριας λίγκας. Εκανε μία δυναμική σεζόν, κάνοντας την αντεπίθεσή της τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα αλλά έχει στεφθεί τέσσερις φορές Κυπελλούχος Πολωνίας.

Προπονητής: Τεχνικός του συλλόγου, από τις 17 Αυγούστου του 2017, ο 43χρονος Πολωνός Ντούντεκ, με την Σοσνόβιετς να αποτελεί την πρώτη του ουσιαστική εργασία ως 1ος προπονητής. Από εκεί και πέρα, έχει παραστάσεις από Νιετσιέτζα, Σλασκ και Πιαστ αλλά από τη θέση του βοηθού.

Γήπεδο: Stadion Ludowy (7,500)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 3,70 εκατ. Ευρώ. Σημαντικές οι προσθήκες των Τορουναρίγκα (επιθετικός, προερχόμενος από τη Γερμανική Ααχεν), Μέλο (μεσοεπιθετικός από την ιστορική Ρουχ Χορζόφ) και Πόλτζακ (κεντρικός αμυντικός από την Αστρα Γκιούργκου).

Προετοιμασία: Μέχρι στιγμής έχει δώσει 5 φιλικά, μετρώντας 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Χαρακτηριστικό αυτών αποτελεί η αυξημένη δημιουργία φάσεων προς την εστία (μέσος όρος τις 5 στον στόχο) ενώ τα 4 από τα 5 ματς ήταν GG&Over2.5

Εκτίμηση: Αποτελεί τον πρώτο, ίσως, σύλλογο ο οποίος είναι πιο κοντά στον άμεσο υποβιβασμό. Παρόλα αυτά, η απειρία και η έλλειψη φόβου πολλές φορές δημιουργεί ζημιές. Για αυτό ας την προσέξουμε… Πρόβλεψη κατάταξης: 12η - 16η θέση. Στο 1.70 κοστολογείται ο υποβιβασμός της στη L.1.

 

Μίεντζ Λέγκνιτσα

Τι έκανε πέρσι: Ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία ως πρωταθλήτρια της L.1, κάνοντας μία καταπληκτική σεζόν μέσα στο «κάστρο» της, με μόλις μία ήττα και 14 γκολ παθητικό. Εχει κατακτήσει μία φορά το Κύπελλο Πολωνίας, ενώ συμμετέχει στην πολωνική Εκστρακλάσα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Προπονητής: Ο πολύτιμος κόουτς Νόβακ, ο οποίος την ανέβασε στη μεγάλη κατηγορία, θα είναι και αυτός που θα προσπαθήσει κόντρα σε πολύ πιο έμπειρες ομάδες, να την κρατήσει κιόλας. Ο 46χρονος τεχνικός, με προϋπηρεσία σε Βίγκρι Σουβάκι και Μότορ Λούμπλιν είναι λάτρης του 4-1-4-1, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Γήπεδο: Stadion Orła Białego (6,244)

Μεταγραφές: Το ρόστερ της κοστολογείται στα 3,33 εκατ. Ευρώ. Οι προσθήκες των Αουγκουστίνιακ (24χρονος αμυντικός μέσος, προερχόμενος από τη Γιαγκελόνια), Πικ (αριστερός μπακ, προερχόμενος από την Ρουζόμπεροκ), Οτζάμα (δεξιός εξτρέμ, προερχόμενος από τη Γκοριτσά) και Γκαρούτς (29χρονος μέσος, προερχόμενος από τη Μπελσατόφ) θα βοηθήσουν την ομάδα, ώστε να παλέψει μέχρι το τέλος για την σωτηρία και να μην πέσει αμαχητί. Αποχώρησαν οι εμβληματικοί Κάπτζα (τερματοφύλακας για τη Σαντέτσια) και Ντελέου (34χρονος αριστερός μπακ για τη Χοτζνιτζάνκα).

Προετοιμασία: Παραμένει αήττητη στα φιλικά, όπου μετράει 2 νίκες και 2 ισοπαλίες. Εκτός από τις αναμετρήσεις κόντρα στις πολωνικές Βάρτα Πόζναν (0-0), Κορόνα (3-1) και Ράκοφ (1-1) κοντραρίστηκε και με την ΑΕΚ (νίκη 1-0), σε ένα ματς που ήταν κατώτερη των περιστάσεων αλλά πέτυχε το γκολ, κλείστηκε πίσω, παίζοντας υποδειγματική άμυνα.

Εκτίμηση: Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξει σε αυτό το επίπεδο, με τόσο αυξημένο ρυθμό και μεγάλο όγκο παιχνιδιών. Αποτελεί, μαζί με την Σοσνόβιετς, τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό, παρόλα αυτά θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πρόβλεψη κατάταξης: 12η - 16η θέση. Στο 1.83 κοστολογείται το ενδεχόμενο να πέσει στη L.1.

Κωνσταντίνος Καραναστάσης

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ