foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ116
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Preview - Euroleague 2017-18

Αφιερώματα | 10 Οκτ 2017 10:24
Euroleague-2017-18-1.jpg

Η σημαντικότερη διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Μετά την περσινή χρονιά, όπου η Ευρωλίγκα άλλαξε το φορμάτ της για πρώτη φορά μετά από χρόνια, άπαντες οι φίλοι του μπάσκετ περιμένουν με αγωνία το πρώτο τζάμπολ της φετινής σεζόν. 16 ομάδες ρίχνονται στη μάχη σε λίγες ημέρες, σε ένα μαραθώνιο που θα διαρκέσει 30 αγωνιστικές στη φάση των ομίλων, έπειτα τη φάση των πλέι-οφ και τελικό προορισμό το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Έντονο και φέτος το ελληνικό ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή των δύο κορυφαίων συλλόγων της χώρας, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Το σύστημα διεξαγωγής και φέτος, περιλαμβάνει 30 αγωνιστικές, όπου όλοι θα παίξουν με όλους δύο φορές. Έναν αγώνα εντός έδρας, κι έναν εκτός. Εν συνεχεία, οι οχτώ πρώτες ομάδες θα διασταυρωθούν μεταξύ τους (1-8, 2-7, 3-6, 4-5) για τα τέσσερα ζευγάρια των πλέι-οφ, από όπου θα προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα ταξιδέψουν στο Βελιγράδι για το φάιναλ-φορ.

 

Preview - Euroleague 2017-18, Οι ομάδες

 

Ανατολού Εφές

Από τις ομάδες που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα (ας είναι καλά τα λεφτά των Τούρκων), παρόλα αυτά δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε κάποιο φάιναλ-φορ. Τις δύο από τις τρεις τελευταίες φορές που έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ του θεσμού, αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό με 3-2. Η μια από αυτές ήταν πέρυσι. Μάλιστα η Εφές είχε καταφέρει να «σπάσει» την έδρα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ματς, για να χάσει όμως το πλεονέκτημα στο game4, πριν ηττηθεί στο ΣΕΦ στο πέμπτο παιχνίδι.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Τζος Άνταμς, Μπιρκάν Μπατούκ, Κένι Μπράουν, Ρίκι Λέντο, Έρικ ΜακΚόλουμ, Μπροκ Μότουμ, Έντο Μούριτς, Κρούνοσλαφ Σιμόν, Βλάντιμιρ Στίματς

Έφυγαν: Ογκουλκάν Μπαϊκάν, Σαμέρ Γκεγίκ, Τζέισον Γκρέιντζερ, Τόμας Ερτέλ, Τάιλερ Χάνεϊκατ, Άλεξ Κερκ, Τσαν Μουτάφ, Τσεντί Οσμάν, Μπράντον Πολ, Ντεσον Τόμας

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Ντόγκους Μπαλμπάι 1,85 1989 Τουρκία
PG Τζος Άνταμς 1,88 1993 ΗΠΑ
G Έρικ ΜακΚόλουμ 1,88 1988 ΗΠΑ
SG Ρίκι Λέντο 2,01 1992 ΗΠΑ
SG Μπιρκάν Μπατούκ 1,96 1990 Τουρκία
SG Ονουράλπ Μπιτίμ 1,98 1999 Τουρκία
G/F Μουχαϊμίν Μουσταφά 2,00 1999 Τουρκία
G/F Κρούνοσλαφ Σιμόν 1,97 1985 Κροατία
SF Έντο Μούριτς 2,02 1991 Σλοβενία
F Γιγκιτσκάν Σαϊμπίρ 2,01 1999 Τουρκία
PF Ντέρικ Μπράουν 2,03 1987 ΗΠΑ
PF Μπερκ Ντεμίρ 2,04 1995 Τουρκία
F/C Μπροκ Μοτούμ 2,08 1990 Αυστραλία
C Βλάντιμιρ Στίματς 2,11 1987 Σερβία
C Μπράιαν Ντάνστον 2,03 1986 Αρμενία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Μπράιαν Ντάνστον Βλάντιμιρ Στίματς Μπερκ Ντεμίρ
PF Ντέρικ Μπράουν Μπροκ Μοτούμ Γιγκιτσκάν Σαϊμπίρ
SF Ρίκι Λέντο Έντο Μούριτς Μουχαϊμίν Μουσταφά
SG Έρικ ΜακΚόλουμ Κρούνοσλαφ Σιμόν Ονουράλπ Μπιτίμ
PG Τζος Άνταμς Ντόγκους Μπαλμπάι Μπιρκάν Μπατούκ

Προπονητής: Από πέρυσι στον πάγκο της Τουρκικής ομάδας βρίσκεται ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Ο Κροάτης τεχνικός, ήρθε πέρυσι στην ομάδα με σκοπό να την βοηθήσει να φτάσει ψηλά στην Ευρωλίγκα, αφού την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε καταφέρει να πάει με την Μπασκόνια μέχρι το φάιναλ-φορ.

Το αστέρι: Η περιφέρεια της Εφές είναι καινούρια. Ο Χάνεϊκατ έφυγε, οπότε μέχρι να δούμε «τι ψάρια πιάνουν» οι «νέοι», το βάρος πέφτει στη ρακέτα. Ξεχωρίζει με την παρουσία του ο Μπράιαν Ντάνστον, σημαντική και η βοήθεια που παίρνει από τον –επίσης παλιό- Ντέρικ Μπράουν.

Που ποντάρει: Το βασικό της πλεονέκτημα είναι στον πάγκο κι είναι η παρουσία ενός πολύ έμπειρου κόουτς, όπως είναι ο Περάσοβιτς. Ξεκάθαρα πέρυσι η ομάδα έφτασε ως εκεί που πήγε χάρις σε αυτόν. Αρκετά δυνατή και η ρακέτα της ομάδας, που έχει και αθλητικούς ψηλούς, αλλά και πιο αργά κορμιά που χρειάζονται για να παίζουν «ξύλο».

Αδυναμίες: Με μια πρώτη ματιά, η αμφιβόλου ποιότητα περιφέρεια της. Και σε μια εποχή που το μπάσκετ έχει πολύ…τρίποντο και γίνεται πολύ πιο γρήγορο και παίζεται μακριά από το καλάθι, θες κάτι καλύτερο. Γενικά και οι βασικοί, αλλά κι η second unit της ομάδας, όσον αφορά τις θέσεις των κοντών, δεν πείθουν. Γκρέιντζερ, Χάνεϊκατ, Οσμάν και Ερτέλ έφυγαν και ποτέ δεν αναπληρώθηκαν.

Εκτίμηση: Ο Περάσοβιτς είναι ένας κόουτς, που παίζει με τους ψηλούς του. Και στην Εφές έχει υλικό για να το πράξει. Όσο όμως κι αν το παλέψει, οι απώλειες που αναφέρονται πάνω ήταν πάρα πολύ σημαντικές. Και κατά τη γνώμη μου δεν ήρθαν ισάξιοι παίχτες. Δύσκολα να επαναλάβει την περσινή πορεία, οπότε εκτιμώ ότι θα μείνει εκτός πλέι-οφ.

 

Βαλένθια

Ονειρική η περσινή χρονιά για τους Βαλενθιάνους, που έφτασαν στην πρώτη κατάκτηση του πρωταθλήματος στη χώρα τους. Παράλληλα, έφτασαν και μέχρι τον τελικό του Γιούροκαπ, ηττήθηκαν όμως από την Ουνικάχα. Χάρις στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, επιστρέφουν φέτος (έπειτα από τρεις σεζόν) στην κορυφαία τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Αλμπέρτο Αλμπάντε, Άαρον Ντούρνεκαμπ, Έρικ Γκριν, Τιμπόρ Πλάις, Αντρές Ρίκο, Λατάβιους Γουίλιαμς, Τρίγκβι Χλίνασον, Πέδρο Λομπάρτ

Έφυγαν: Βλάτσεσλαφ Κραφτσόφ, Πιέρ Οριόλα, Λούκε Σίγκμα, Μάικ Τόμπι

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Σαμ Βαν Ρόσομ 1,93 1986 Βέλγιο
PG Γιγκιέμ Βίβες 1,91 1993 Ισπανία
G Αντουάν Ντιό 1,93 1989 Γαλλία
G Έρικ Γκριν 1,93 1992 ΗΠΑ
SG Ράφα Μαρτίνεζ 1,90 1982 Ισπανία
SG Χοσέ Πουέρτο 1,99 1999 Ισπανία
G/F Αλμπέρτο Αμπάλντε 2,02 1995 Ισπανία
SF Φερνάντο Σαν Εμετέριο 1,99 1984 Ισπανία
SF Ζοάν Σάστρε 2,01 1991 Ισπανία
F Άαρον Ντούρνεκαμπ 2,01 1985 Καναδάς
PF Γουίλ Τόμας 2,03 1986 ΗΠΑ
F/C Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς 2,05 1991 Μαυροβούνιο
F/C Λατάβιους Γουίλιαμς 2,03 1989 ΗΠΑ
C Τιμπόρ Πλάις 2,21 1989 Γερμανία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς Λατάβιους Γουίλιαμς Τιμπόρ Πλάις
PF Άαρον Ντούρνεκαμπ Γουίλ Τόμας  
SF Ζοάν ΣάστρεΦερνάντο Σαν Εμετέριο Ζοάν Σάστρε Αλμπέρτο Αμπάλντε
SG Έρικ Γκριν Ράφα Μαρτίνεζ Χοσέ Πουέρτο
PG  Γιγκιέμ Βίβες Σαμ Βαν Ρόσομ Αντουάν Ντιό

Προπονητής: Ο κόουτς των επιτυχιών της τελευταίας διετίας, Πέδρο Μαρτίνεζ, αποτελεί παρελθόν. Το δύσκολο εγχείρημα να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, έχει αναλάβει πλέον ο Τους Βιντορέτα. Για τον 51χρονο Ισπανό τεχνικό, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, αφού επί της ουσίας αναλαμβάνει μια πρωταθλήτρια. Ξεκίνησε με το δεξί πάντως, αφού πριν λίγες μέρες οδήγησε την Βαλένθια στην κατάκτηση του ισπανικού Σούπερ Καπ.

Το αστέρι: Ήδη από τα ματς του Σούπερ Καπ Ισπανίας, ο Έρικ Γκριν συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό της Βαλένθια. Εξαιρετικός σκόρερ, έχει το σουτ, τόσο από μέση, αλλά και από μακρινή απόσταση. Στη μέρα του εύκολα μπορεί να σε «σκοτώσει», ακόμα κι όταν δεν είναι καλά μπορεί να φτάσει στους 15π.

Που ποντάρει: Κυρίως στο γεγονός ότι κράτησε τον κορμό της, έκανε δύο πολύ καλές προσθήκες (Ντούρνεκαμπ, Γκριν) για την βασική της πεντάδα, ενώ εμπλούτισε με ένα-δύο καλούς bench players και τον πάγκο της, οπότε μεγαλώνει το ροτέισον της. Σίγουρα κι ο Βιντορέτα θα πατήσει αρκετά στην συνταγή της επιτυχίας του Μαρτίνεζ, οπότε η ομάδα θα παρουσιαστεί με μεγάλη «χημεία» από την αρχή της σεζόν.

Αδυναμίες: Στις θέσεις των ψηλών, υπάρχουν οι Ντούμπλιεβιτς και Ντούρνεκαμπ, αλλά τα μπακ απ είναι είτε νέα πρότζεκτ –ελπιδοφόρα μεν, αλλά νέα- (Πλάις, Χλίνασον), είτε όχι κάτι το ιδιαίτερο (Τόμας). Φάνηκε κι από τα ματς για το σούπερ καπ, ότι σε ματς που η περιφέρεια της (Γκριν, Βίβες, κλπ) θα «κλειδώνεται» η δε θα τραβάει, η ομάδα θα έχει θέμα στο σκοράρισμα. Νομίζω σημαντικό και το γεγονός ότι είναι πρωτάρα σε αυτό το φορμάτ της Ευρωλίγκα. Και με την κούραση να είναι σίγουρα μεγαλύτερη, θα υστερεί στο κομμάτι της διαχείρισης του μεγάλου καλεντάρι και των πολλών αγώνων φέτος, σε σχέση με τους «παλιούς» του θεσμού.

Εκτίμηση: Ζει σε ένα «όνειρο» από πέρυσι, αλλά αυτό την βοηθάει να παίζει ωραίο κι απελευθερωμένο μπάσκετ. Θα ταιριάξει κι ο Γκριν απόλυτα με την ομάδα, δε θα είναι απίθανο να παίξει για πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Σαν ομάδα, θα ζορίσει όλους τους αντιπάλους στην έδρα της, ερωτηματικό τι θα κάνει εκτός. Πέρυσι στο Γιούροκαπ ήταν αήττητη στην Ισπανία, μακριά από το «σπίτι» δεν ήταν το ίδιο καλή. Θεωρητικά, τα φαβορί για την οχτάδα είναι έξι. Ακόμα και έτσι, υπάρχουν δυο θέσεις για τα –θεωρητικά πάντα- αουτσάιντερ όπως η Βαλένθια και μπορεί να το παλέψει να πάρει κάποια από αυτές.

 

Ερυθρός Αστέρας

Πρόπερσι κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Πέρυσι ο Ερυθρός Αστέρας αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, αν και έχασε την είσοδο του στην 8άδα, στο «παρά ένα». Ποντάρει πάρα πολλά στην «καυτή» του έδρα, από όπου πέρυσι πέρασαν ελάχιστες ομάδες με νίκη. Φέτος έχει ένα λόγο παραπάνω να θέλει τη συμμετοχή του στα πλέι-οφ, αφού το φάιναλ φορ γίνεται στην έδρα του.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Πέρο Άντιτς, Ντράγκαν Άπιτς, Ντέγιαν Νταβιντόβας, Στέφαν Τζόρτζεβιτς, Τζέιμς Φελντέιν, Στέφαν Γιάνκοβιτς, Νίκολα Γιοβάνοβιτς, Μάρκο Κέσελ, Στέφαν Λαζάρεβιτς, Ματίας Λεσόρτ, Νίκολα Ραντίσεβιτς, Τέιλορ Ρότσεστι

Έφυγαν: Μάρκο Γκούντουριτς, Τσαρλς Τζέκινς, Στέφαν Γιόβιτς, Όγκνιεν Κούζμιτς, Λούκα Μίτροβιτς, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Ντέον Τόμσον, Νέιτ Γουόλτερς

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Νίκολα Ραντίσεβιτς 1,96 1994 Σερβία
G Τέιλορ Ρότσεστι 1,85 1985 Μαυροβούνιο
SG Τζέιμς Φελντέιν 1,93 1988 Δομηνικανή Δημοκρατία
G/F Μπράνκο Λάζιτς 1,95 1989 Σερβία
G/F Όγκνιεν Ντόμπριτς 2,00 1994 Σερβία
SF Μάρκο Κέσελ 2,06 1988 Σερβία
SF Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς 2,04 1993 Σερβία
SF Στέφαν Λαζάρεβιτς 1,98 1996 Σερβία
F Ντέγιαν Νταβιντόβας 2,03 1996 Σερβία
F/C Ντράγκαν Άπιτς 2,06 1995 Σερβία
F/C Πέρο Άντιτς 2,11 1982 Σκόπια
F/C Στέφαν Γιάνκοβιτς 2,11 1993 Σερβία
F/C Ματίας Λεσόρτ 2,06 1995 Γαλλία
F/C Νίκολα Γιοβάνοβιτς 2,11 1994 Σερβία
F/C Μίλκο Μπιέλιτσα 2,07 1984 Μαυροβούνιο

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Ματίας Λεσόρτ Πέρο Άντιτς Ντράγκαν Άπιτς
PF Μίλκο Μπιέλιτσα Στέφαν Γιάνκοβιτς Νίκολα Γιοβάνοβιτς
SF Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς Μάρκο Κέσελ Ντέγιαν Νταβιντόβας
SG Τζέιμς Φελντέιν Όγκνιεν Ντόμπριτς Στέφαν Λαζάρεβιτς
PG Τέιλορ Ρότσεστι Νίκολα Ραντίσεβιτς Μπράνκο Λάζιτς

Προπονητής: Ο Ντέγιαν Ράντονσιτς αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας, τα «κλειδιά» του Ερυθρού Αστέρα δόθηκαν στον Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς. Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη δουλειά του Σέρβου τεχνικού, που ως τώρα είχε βρεθεί στο «τιμόνι» μικρότερης δυναμικής ομάδων. Με την Κ20 των Σέρβων, ως ασίσταντ κόουτς, είχε καταφέρει να πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2014, που διεξάχθηκε στην Κρήτη.

Το αστέρι: Στον Παναθηναϊκό ο Φελντέιν πήγε με τις καλύτερες των προδιαγραφών. Δεν έπιασε όσο θα έπρεπε, γιατί δεν είχε την απαιτούμενη σταθερότητα. Πάντως, από περγαμηνές, άλλο τίποτα. Αν μπορέσει και κρατήσει ένα καλό επίπεδο στην απόδοση του, νομίζω ότι εύκολα θα φτάσει κάπου στους 15-20 πόντους και θα είναι από τους παίχτες που θα ξεχωρίσουν στο φετινό Αστέρα.

Που ποντάρει: Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος νομίζω ότι ένα από τα στοιχεία που ο Αστέρας μπορεί να ποντάρει, είναι η δυνατή του έδρα. Με 10 νίκες πέρυσι, είχε την έκτη καλύτερη έδρα της Ευρωλίγκα. Εκτός της έδρας, η παρουσία των Ντάνγκουμπιτς και Άντιτς στην γραμμή των ψηλών, δίνει σκοράρισμα τόσο από τη ρακέτα, όσο και από το μακρινό σουτ. Δύο παίχτες που αν «δέσουν» και μεταξύ τους, θα απελευθερώσουν κάπως την λιγότερο ποιοτική περιφέρεια του Αστέρα.

Αδυναμίες: Αρκετές. Πρώτα από όλα, έφυγαν πολλά σημαντικά ονόματα, παίχτες «κλειδιά» την περασμένη σεζόν. Οι Κούζμιτς και Τζένκινς ήταν βασικοί στην περσινή πεντάδα. Οι Γιόβιτς και Γκούντουριτς, πολύ σημαντικά εργαλεία. Κακό και το γεγονός της αλλαγής του προπονητή. Ενός προπονητή που δούλευε την ομάδα επί μια τετραετία. Ο Φελντέιν που ήρθε, είναι ένας καλός σουτέρ, όχι όμως σταθερός. Τέλος, ο Ρότσεστι που ήρθε, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τη δημιουργία των Γιόβιτς και Τζένκινς.

Εκτίμηση: Μπορεί το φάιναλ-φορ να γίνεται «σπίτι» του, αλλά αυτό δεν τους «δένει» με την παρουσία τους σε αυτό. Η ποιότητα της ομάδας έπεσε (ξεκάθαρα), ο προπονητής άλλαξε, δύσκολα ο Αστέρας να φτάσει στην είσοδο του στα πλέι-οφ. Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα βρεθεί καν στην πρώτη δεκάδα.

 

Ζαλγκίρις Κάουνας

Από τις ομάδες που τις έβλεπες πέρυσι και χαιρόσουν το μπάσκετ που έπαιζε. Αυτό που λέμε «ομάδα του προπονητή της». Ο Σάρας έχει κάνει τρομερή δουλειά στη Ζαλγκίρις, προσωπικά τον είχα για Μπαρτσελόνα φέτος. Εν τέλει ο Λιθουανός έμεινε, και φρόντισε να ενισχύσει με μεταγραφές σε καίριες θέσεις την ομάδα, προκειμένου φέτος να βρεθεί στην οχτάδα των πλέι-οφ.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Ντι Μποστ, Μπράντον  Ντέιβις, Βασίλιε Μίσιτς, Μαρτίνας Σαγιούς, Άξελ Τουπέιν, Άαρον Γουάιτ

Έφυγαν: Ρομπέρτας Γιαβτόκας, Αγκούστο Λίμα, Λέο Βέστερμαν, Λούκας Λεκαβίτσιους, Μπροκ Μότουμ, Ρεινάλντας Σειμπούτις

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Ντι Μποστ 1,88 1989 ΗΠΑ
PG Βασίλιε Μίσιτς 1,95 1994 Σερβία
PG Παούλιους Βαλίνσκας 1,91 1995 Λιθουανία
G Κέβιν Πάνγκος 1,88 1993 Καναδάς
G/F Αρτούρας Μιλάκνις 1,95 21986 Λιθουανία
SF Άξελ Τουπέιν 2,01 1992 Γαλλία
SF Μαρτίνας Αρλάουσκας 1,97 2000 Λιθουανία
SF Εντγκάρας Ουλανόβας 1,98 1992 Λιθουανία
PF Παούλιους Γιανκούνας 2,05 1984 Λιθουανία
PF Γκίτις Μασιούλις 2,06 1998 Λιθουανία
PF Άαρον Γουάιτ 2,08 1992 ΗΠΑ
C Μπράντον Ντέιβις 2,08 1991 ΗΠΑ
C Μαρτίνας Σαγιούς 2,08 1996 Λιθουανία
C Αντάνας Καβαλιάουσκας 2,09 1984 Λιθουανία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Μπράντον Ντέιβις Αντάνας Καβαλιάουσκας Μαρτίνας Σαγιούς
PF Παούλιους Γιανκούνας Άαρον Γουάιτ Γκίτις Μασιούλις
SF Εντγκάρας Ουλανόβας Άξελ Τουπέιν  
SG Κέβιν Πάνγκος Αρτούρας Μιλάκνις Μαρτίνας Αρλάουσκας
PG Βασίλιε Μίσιτς Ντι Μποστ Παούλιους Βαλίνσκας

Προπονητής: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Μεγάλος παίχτης, προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνει ακόμα καλύτερος προπονητής. Πρώτη δουλειά η Ζαλγκίρις και δε θα μπορούσε να είναι το καλύτερο «σχολείο» για τον Σάρας, πριν ανοίξει τα «φτερά» του για τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης. Πέρυσι, εκτός από το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα που πήρε με τη Ζαλγκίρις, ψηφίστε και προπονητής της χρονιάς στη χώρα του.

Το αστέρι: Σε ένα σύνολο που είναι ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, δύσκολα να ξεχωρίσεις κάποιον. Ίσως τον προπονητή της ομάδας. O Μπράντον Ντέιβιτς που ήρθε φέτος από τη Μονακό, θεωρώ πως έχει να δώσει πολλά, σε μια θέση (σέντερ) που η Ζαλγκίρις πέρυσι είχε θέματα. Να αναφερθεί πως ο παίχτης έχει περάσει κι από το ΝΒΑ, αγωνιζόμενος κυρίως με τη φανέλα των 76ερς.

Που ποντάρει: Διαβάζοντας τα παραπάνω, αρχικά κερδίζει πολλά από την παρουσία του Σάρας στον πάγκο. Κόουτς που μπορεί και εμπνέει τους παίχτες του, για να πάρει από αυτούς το 110% των δυνατοτήτων τους. Τουπέιν, Γουαίτ και Ντέιβιτς που ήρθαν, είναι παίχτες που μπορούν εύκολα να σκοράρουν, οπότε θα δώσουν λύσεις στο σκοράρισμα σε θέσεις (3, 4, 5) όπου πέρυσι η Ζαλγκίρις δεν ήταν το ίδιο καλή. Να αναφερθεί εδώ, ότι ήδη από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, πιστώνεται στον Γιασικεβίτσιους το γεγονός ότι δείχνει να «δένει» καλά τα μεταγραφικά αποκτήματα με το υπάρχον ρόστερ.

Αδυναμίες: Οι Λεκαβίτσιους και Βέστερμαν που έφυγαν ήταν δύο πολύ ικανά γκαρντ. Ο ένας στη δημιουργία κι ο άλλος στο σκοράρισμα. Ο Μίσιτς που ήρθε από την Τόφας είναι στοίχημα, το ίδιο κι ο Μποστ (Μονακό). Με μια πρώτη ματιά λοιπόν, θεωρώ πως η Ζαλγκίρις θα ζοριστεί απέναντι σε ομάδες με δυνατή περιφέρεια. Σε άμυνα κι επίθεση. Επίσης, πέρυσι είχε τη δεύτερη χειρότερη έδρα του τουρνουά, με έξι νίκες και εννιά ήττες. Σίγουρα κάτι που πρέπει να βελτιώσει φέτος, αν θέλει να έχει διαφορετική τύχη.

Εκτίμηση: Πέρυσι η Ζαλγκίρις δεν κατάφερε να μπει στην οχτάδα, γιατί άργησε αρκετά να βρει φόρμα. Φέτος και με τον Σάρας ήδη να έχει δύο χρόνια στην ομάδα, έχω την αίσθηση  ότι έχει αυξημένες πιθανότητες. Όπως αναφέρω και παραπάνω, θέσεις για να διεκδικήσει η Ζαλγκίρις υπάρχουν και είναι ένα από τα φαβορί για τα πλέι-οφ.

 

Κίμκι

Μετά από απουσία μιας σεζόν, η Κίμκι επιστρέφει στην Ευρωλίγκα. Πέρυσι στο Γιούροκαπ (θεσμό που έχει κατακτήσει δύο φορές), έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και ηττήθηκε από την μετέπειτα φιναλίστ, Βαλένθια. Υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον φέτος για την Κίμκι, αφού στην άκρη του πάγκου της θα κάθεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Τζέιμς Άντερσον, Άντονι Τζιλ, Τάιλερ Χάνεϊκατ, Τσαρλς Τζένκινς, Στέφαν Μάρκοβιτς, Μάλκομ Τόμας, Αντρέι Ζουμπκόφ, Ιβάν Βικτόροφ, Τόμας Ρόμπινσον

Έφυγαν: -

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
G Αλεξέι Σβεντ 1,98 1988 Ρωσία
G Στέφαν Μάρκοβιτς 1,99 1988 Σερβία
G Βιάτσεσλαφ Ζάιτσεφ 1,90 1989 Ρωσία
G Τσαρλς Τζένκινς 1,91 1989 ΗΠΑ
SG Ιγκόρ Βιάλτσεφ 1,93 1985 Ρωσία
G/F Τζέιμς Άντερσον 1,98 1989 ΗΠΑ
SF Τάιλερ Χάνεϊκατ 2,03 1990 ΗΠΑ
SF Σεργκέι Μόνια 2,02 1983 Ρωσία
PF Τόμας Ρόμπινσον 2,08 1991 ΗΠΑ
PF Άντονι Τζιλ 2,03 1992 ΗΠΑ
F/C Αντρέι Ζουμπκόφ 2,05 1991 Ρωσία
F/C Μάρκο Τοντόροβιτς 2,10 1992 Μαυροβούνιο
F/C Μάλκομ Τόμας 2,06 1988 ΗΠΑ
C Ροσλάν Πατέφ 2,13 1990 Ρωσία
C Ντιμίτρι Σοκόλοφ 2,14 1985 Ρωσία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Μάρκο Τοντόροβιτς Μάλκολμ Τόμας Ντιμίτρι Σοκόλοφ Ροσλάν Πατέφ
PF Τόμας Ρόμπινσον Άντονι Τζιλ Αντρέι Ζουμπκόφ
SF Τάιλερ Χάνεϊκατ Σεργκέι Μόνια  
SG Τζέιμς Άντερσον Τσαρλς Τζένκινς Ιγκόρ Βιάλτσεφ
PG Αλεξέι Σβεντ Στέφαν Μάρκοβιτς Βιάτσεσλαφ Ζάιτσεφ

Προπονητής: Έπειτα από το ατυχές του πέρασμα από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει στη Ρωσία. Προ διετίας ήταν η Κουμπάν, με την οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι το φάιναλ-φορ. Φέτος, οι άνθρωποι της Κίμκι ήταν αυτοί που έδωσαν τα «κλειδιά» της ομάδας στον Έλληνα τεχνικό, προκειμένου να τους οδηγήσει στη «γη της επαγγελίας». Ο κόουτς Μπαρτζώκας μετράει δύο συμμετοχές σε φάιναλ-φορ, με μια κατάκτηση και μια τρίτη θέση.

Το αστέρι: Τον είδαμε και στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ. Ο Αλεξέι Σβεντ βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του. Ούτε στο πέρασμα του από το ΝΒΑ ήταν τόσο παραγωγικός, ούτε και στην προηγούμενη θητεία του στη Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Που ποντάρει: Αφενός στην αγωνιστική ικανότητα του Σβεντ. Θα περάσουν πολλά από τα χέρια του Ρώσου γκαρντ φέτος, που για μένα είναι κι από τα φαβορί για πρώτος σκόρερ του τουρνουά (στο Ευρωμπάσκετ το κατάφερε). Πέραν του Σβεντ, στην περιφέρεια και τις θέσεις ένα, δύο και τρία υπάρχουν πολύ δυνατοί παίχτες. Σβεντ, Άντερσον, Χάνεϊκατ στην βασική πεντάδα, Τζένκινς και Μάρκοβιτς στον πάγκο. Το τρανζίσιον και το σουτ από μακρινή απόσταση είναι στοιχεία που θα ποντάρει πολλά πάνω τους ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Αδυναμίες: Η ρακέτα μοιάζει «γυμνή». Η απόκτηση του Ρόμπινσον, παραμονές της έναρξης της Ευρωλίγκα (23/9), δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι κι οι άνθρωποι της ομάδας κατάλαβαν πόσο άδεια από ποιότητα είναι η ρακέτα της Κίμκι. Ο Ρόμπινσον σίγουρα είναι ένα «βαρύ» όνομα, αφού είναι παίχτης με καλές χρονιές στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια. Αλλά ερχόμενος κι αυτός στο «παρά ένα», είναι ερωτηματικό το πόσο καλά θα δέσει με το υπόλοιπο ρόστερ.

Εκτίμηση: Η περιφέρεια της Κίμκι κι η παρουσία ενός παίχτη όπως είναι ο Σβεντ, δίνουν αρκετές πιθανότητες στην ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα να βρεθεί στην οχτάδα. Έχει ποιότητα στο ρόστερ της και σε θέσεις όπου καλύπτουν τις ανάγκες που απαιτεί πλέον ο τρόπος με τον οποίο παίζεται το μπάσκετ. Αν κι ο Ρόμπινσον «κολλήσει» σύντομα στο υπόλοιπο ρόστερ, τότε είναι από τα μεγάλα φαβορί για οχτάδα.

 

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Πήρε πέρυσι παίχτες, πήρε προπονητή (όχι έναν, αλλά τρεις μέσα στη σεζόν), παρόλα αυτά τίποτα δε δούλεψε σωστά στον οργανισμό. Για να μην την αδικούμε, «χτυπήθηκε» από πολλούς τραυματισμούς. Έφτασε στο σημείο να δηλώνει οχτώ και εννιά παίχτες σε παιχνίδια, λόγω απουσιών. Στην πρώτη χρονιά της Ευρωλίγκα με το νέο φορμά, κατετάγη 14η, οπότε κάπου εκεί καταλαβαίνουμε πόσο τραγική ήταν η σεζόν για την «ομάδα του λαού». Γενικά είναι σε μια ζόρικη περίοδο η Μακάμπι εδώ και χρόνια, αρκεί κανείς να σκεφτεί πως έχει να πάρει το πρωτάθλημα στη χώρα της από το 2014. Η ομάδα που μετράει 51 πρωταθλήματα, με τον δεύτερο να είναι στα πέντε. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έμεινε μακριά από πρωτάθλημα, για περισσότερο από δύο χρόνια.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Τζον ΝτιΜπαρτολομέο, Άλεξ Τάιους, Τζέικ Κοέν, Μάικλ Ρολ, Καράμ Μασούρ, Πιέρ Τζάκσον, ΝτεΣόν Τόμας, Τζόνα Μπόλντεν, ΝτεΆντρε Κέιν, Νόρις Κόουλ, Άρτιομ Παρακούσι, Γιοβέλ Ζούσμαν

Έφυγαν: Γιογκέν Οχαγιόν, Γκάι Πνίνι, Γκαλ Μέκελ, Άντριου Γκάουντλοκ, Κουίνσι Μίλερ, Κόλτον Άιβερσον, Τζόε Αλεξάντερ, Αμίτ Έμπο, Σιλβέν Λάντεσμπεργκ, Νιμρόντ Λέβι, Βίκτορ Ρουντ, Ντι Τζέι Σίλεϊ, Σόνι Γουίμς

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Πιερ Τζάκσον 1,80 1991 ΗΠΑ
G ΝτεΆντρε Κέιν 1,96 1989 ΗΠΑ
G Τζον ΝτιΜπαρτολομέο 1,83 1991 ΗΠΑ/Ισραήλ
G Νόρις Κόουλ 1,88 1988 ΗΠΑ
G/F Μάικλ Ρολ 1,98 1987 ΗΠΑ
G/F Γιοβέλ Ζούσμαν 2,00 1998 Ισραήλ
SF Καράμ Μασούρ 1,98 1991 Ισραήλ
F ΝτεΣόν Τόμας 2,01 1991 ΗΠΑ
PF Τζόνα Μπόλντεν 2,08 1996 Αυστραλία
F/C Τζέικ Κοέν 2,10 1990 ΗΠΑ/Ισραήλ
F/C Ιτάι Σεγκέφ 2,04 1995 Ισραήλ
C Άλεξ Τάιους 2,03 1988 ΗΠΑ/Ισραήλ
C Άρτιομ Παρακούσι 2,11 1987 Λευκορωσία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Άλεξ Τάιους Άρτιομ Παρακούσι Ιτάι Σεγκέφ
PF Τζόνα Μπόλντεν Καράμ Μασούρ Τζέικ Κοέν
F Μάικλ Ρολ ΝτεΣόν Τόμας  
SG Τζον ΝτιΜπαρτολομέο ΝτεΆντρε Κέιν Γιοβέλ Ζούσμαν
PG Νόρις Κόουλ Πιερ Τζάκσον  

Προπονητής: Ο Μπαγκάτσκις που αποκτήθηκε πέρυσι το Δεκέμβρη ήταν λύση ανάγκης, οπότε φέτος η ομάδα ξεκινάει τη σεζόν με τον Νέβεν Σπάχια. Προπονητή που έχει εμπειρία από Ευρωλίγκα (επτά χρόνια), από Ισραήλ και Μακάμπι (ήταν στην ομάδα τη σεζόν 06/07) και γενικά έχει ένα γεμάτο παλμαρέ με τίτλους.

Το αστέρι: Ήρθαν αρκετοί καλοί παίχτες, στα μάτια μου καλύτερος εξ αυτών είναι ο Νόρις Κόουλ. Παίχτης με παραστάσεις μόνο από ΝΒΑ έως τώρα, μέλος των Χιτ στις δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων (2012 και 2013). Λίγα πράγματα στην επίθεση, από θέμα σκοραρίσματος και δημιουργίας, αν και για τα στάνταρ της Ευρώπης εύκολα θα μπορέσει να ανεβάσει τους μέσους όρους του (εδώ το έκανε ο Λάρκιν). Δυνατό του σημείο η άμυνα, σε σημείο που ελάχιστα γκαρντ φτάνουν, από αυτούς που έχουν αγωνιστεί μόνο στο ΝΒΑ.

Που ποντάρει: Μόνο στο γεγονός ότι η εμπειρία του Σπάχια θα βοηθήσει στο να γίνουν ομάδα οι 200 παίχτες που ήρθαν φέτος στο σύλλογο. Πάντως, ατομικά υπάρχει πολλή ποιότητα στη Μακάμπι και φέτος. Αυτό το «και» φέτος βέβαια, είναι που τρομάζει, γιατί… «και» πέρυσι η ποιότητα περίσσευε.

Αδυναμίες: Είναι καινούρια ομάδα. Τι να πούμε; Να πούμε ότι κι η βασική πεντάδα, αλλά κι η second unit είναι νιόφερτοι στην ομάδα; Ότι ο κάπτεν της ομάδας είναι κάποιος 22χρονος Ελτάι Σεγκέφ, μόνο και μόνο επειδή είναι ο «παλιός» του ρόστερ; Αμφιβάλω αν θα έχει δύο λεπτά συμμετοχής φέτος σε μέσους όρους.

Εκτίμηση: Η ομάδα «διαλύθηκε» και «χτίστηκε» από την αρχή. Η ιστορία έχει δείξει ότι όλες αυτές οι ομάδες που έγιναν εν μια νυχτί και χάρη σε χρήματα, δεν προχώρησαν. Τουλάχιστον όχι από την πρώτη σεζόν. Η λογική λέει ότι η Μακάμπι ούτε φέτος θα καταφέρει να μπει στην οχτάδα. Δεν βάζω όμως και το χέρι μου στη «φωτιά», γιατί αν δέσουν αυτοί οι παίχτες μεταξύ τους, τότε μιλάμε για ένα από τα καλά φαβορί που θα μπει στα πλέι-οφ.

 

Ολίμπια Μιλάνο

Η πρώτη σεζόν της Μιλάνο στη «νέα» Ευρωλίγκα ήταν τραγική. Η ομάδα από το Μιλάνο τερμάτισε στην τελευταία θέση του πίνακα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν φέτος να γίνουν μεταγραφικές κινήσεις προκειμένου να γεμίσει με ποιότητα και λύσεις το ρόστερ της ομάδας, μήπως και η κατάσταση βελτιωθεί. Παρελθόν από την ομάδα κι ο Γάσμιν Ρέπεσα, για αρκετούς ένας από τους λόγους της κακής περσινής σεζόν της Μιλάνο, σε Ιταλία και Ευρώπη.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Κάλεμπ Ταρτσέφσκι, Άντριου Γκάουντλοκ, Ντάιρις Μπέρτανς, Πάτρικ Γιανγκ, Άμαθ Μπαγιέ, Βλάντιμιρ Μίτσοφ, Τζόρνταν Θίοντορ, Κόρι Τζέφερσον, Μάρκο Κουζέν, Αρτούρας Γκουντάιτις, Λορέντζο Μπαρτόλι, Αντρέα Λα Τορέ, Μπέντζαμιν Όρτνερ, Μανουέλ Παστόρι, Σιμόνε Βετσερίνα

Έφυγαν: Κρούνοσλαφ Σιμόν, Τζαμέλ ΜακΛιν, Ρίκι Χίκμαν, Ρακίμ Σάντερς, Μπρούνο Καρέλα, Μίλαν Μάτσβαν, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα,

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Μάντας Καλνιέτις 1,95 1986 Λιθουανία
PG Αντρέα Τσιντσιαρίνι 1,93 1986 Ιταλία
PG Τζόρνταν Θίοντορ 1,83 1989 Σκόπια
SG Άντριου Γκάουντλοκ 1,91 1988 ΗΠΑ
SG Ντάιρις Μπέρτανς 1,93 1989 Λετονία
G/F Σιμόνε Φοντέντσιο 2,03 1995 Ιταλία
SF Βλάντιμιρ Μίτσοφ 2,01 1985 Σερβία
SF Αμπάς Αουντού 2,00 1993 Ιταλία
PF Νταβίντε Πάσκολο 2,03 1990 Ιταλία
PF Άμαθ Μπαγιέ 2,06 1989 Γαλλία
PF Κόρι Τζέφερσον 2,06 1990 ΗΠΑ
C Κάλεμπ Ταρτσέφσκι 2,11 1993 ΗΠΑ
C Μάρκο Κουζέν 2,11 1985 Ιταλία
C Πάτρικ Γιανγκ 2,09 1992 ΗΠΑ
C Αρτούρας Γκουντάιτις 2,08 1993 Λιθουανία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Αρτούρας Γκουντάιτις Μάρκο Κουζέν Πάτρικ Γιανγκ (τραυμ.) Κάλεμπ Ταρτσέφσκι
PF Άμαθ Μπαγιέ Κόρι Τζέφερσον Νταβίντε Πάσκολο
SF Βλάντιμιρ Μίτσοφ Αμπάς Αουντού  
SG Άντριου Γκάουντλοκ Ντάιρις Μπέρτανς Σιμόνε Φοντέντσιο
PG Τζόρνταν Θίοντορ Μάντας Καλνιέτις Αντρέα Τσιντσιαρίνι

Προπονητής: Ο Γιάσμιν Ρέπεσα έφυγε κακήν κακώς, κι η Μιλάνο φέτος θα πορευτεί με τον Σιμόνε Πιανιτζάνι. Ικανότατος προπονητής, επί σειρά ετών στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη Σιένα. Από το 2006 έως και το 2012 που έμεινε στη Σιένα, πήρε έξι πρωταθλήματα, πέντε σούπερ καπ και τέσσερα κύπελλα. Πέρυσι, πήρε το πρωτάθλημα Ισραήλ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και ανακηρύχθηκε και προπονητής της χρονιάς.

Το αστέρι: Πρόσθεσε στο «οπλοστάσιο» της φέτος, μια μηχανή παραγωγής πόντων. Ο Άντριου Γκάουντλοκ πέρυσι στη Μακάμπι δε φάνηκε λόγω τραυματισμών. Αν μείνει φέτος υγιής (που θα μείνει), θα είναι ένα από τα μεγάλα ατού της Μιλάνο. Μάτας Καλνιέτις και Νταιρίς Μπέρτανς νομίζω ότι επίσης είναι παίχτες βαρόμετρο για τη φετινή πορεία της Μιλάνο.

Που ποντάρει: Στην πολύ δυνατή περιφέρεια της. Έχει δημιουργούς (Θίοντορ, Καλνιέτις, Ντράγκιτς), σκόρερ (Γκάουντλοκ, Μπέρτανς) και παίχτες που μπορούν να κάνουν τις «βρώμικες» δουλειές, στις θέσεις ένα, δύο και τρία. Η περιφέρεια της είναι ένα από τα δυνατά της σημεία φέτος. Σε άμυνα κι επίθεση.

Αδυναμίες: Όσο καλή είναι στους κοντούς, τόσο μέτρια είναι στους ψηλούς. Ο Γκουντάιτις είναι ένα σέντερ με λίγα καλά στοιχεία. Και σίγουρα όχι αθλητικός ψηλός. Τέτοιος είναι ο Γιανγκ, που ήρθε από τον Ολυμπιακό, αλλά κι αυτός είναι ερωτηματικό το πόσα ματς θα παίξει λόγω των τραυματισμών του.

Εκτίμηση: Σίγουρα έκανε κάποιες καλές μεταγραφές φέτος η Μιλάνο, που όσο να πεις την ανεβάζουν επίπεδο. Έχει έναν ικανό κόουτς στην άκρη του πάγκου, που θα μπορέσει να πάρει τα καλά στοιχεία των παιχτών του. Από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στην οχτάδα.

 

Μπάμπεργκ

Δυναμώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στη Γερμανία, ενώ έχει πλέον και μόνιμη παρουσία στην Ευρωλίγκα. Της λείπει ακόμα το κάτι παραπάνω για να αρχίσει να «τρομάζει» τους μεγάλους της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το γεγονός πάντως ότι κι η Μπάγερν στη Γερμανία αρχίζει να ανεβαίνει την κάνει καλύτερη. Φέτος θα ψάξει κάτι καλύτερο από τη 13η θέση που πήρε πέρυσι στην Ευρωλίγκα.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Μπρους Τέιλορ, Όγκουστιν Ράμπιτ, Λούκα Μίτροβιτς, Ντάνιελ Χάκετ, Ρίκι Χίκμαν, Κουίνσι Μίλερ Σκοτ

Έφυγαν: Γιάνις Στρέλνιεκς, Νίκολο Μέλι, Φαμπιέν Κοζέρ, Λεόν Κράτζερ, Αρνόλντας Κουλμπόκα, Ντάριους Μίλερ, Ντάνιελ Θέις

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Αλεκσέι Νίκολιτς 1,91  1995 Σλοβενία
PG Μάοντο Λο 1,91 1992 Γερμανία
G Ντάνιελ Χάκετ 1,98 1987 Ιταλία
G Ρίκι Χίκμαν 1,89 1985 Γεωργία
G Νίκος Ζήσης 1,97 1983 Ελλάδα
SG Λούκα Στάιγκερ 1,96 1988 Γερμανία
SG Μπρους Τέιλορ 1,95 1986 ΗΠΑ
G/F Λούις Ολίντε 2,05 1998 Γερμανία
SF Πάτρικ Χίκμαν 1,98 1992 Γερμανία
F Κουόνσι Μίλερ 2,08 1992 ΗΠΑ
F Ελίας Χάρις 2,03 1989 Γερμανία
PF Λούκα Μίτροβιτς 2,06 1993 Σερβία
PF Όγκουστιν Ράμπιτ 2,01 1989 ΗΠΑ
F/C Λέον Ραντόσεβιτς 2,09 1990 Κροατία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Λέον Ραντόσεβιτς Όγκουστιν Ράμπιτ  
PF Λούκα Μίτροβιτς Ελίας Χάρις  
SF Κουόνσι Μίλερ Πάτρικ Χίκμαν Λούις Ολίντε
SG Ρίκι Χίκμαν Μπρους Τέιλορ Λούκα Στάιγκερ
PG Νίκος Ζήσης Ντάνιελ Χάκετ Μάοντο Λο Αλεκσέι Νίκολιτς

Προπονητής: Ο Ιταλός Αντρέα Τρινκέρι που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδα από το 2014, λογίζεται πλέον ως ένας από τους σημαντικούς κόουτς που έχουν αναλάβει το «τιμόνι» της Μπάμπεργκ. Και πως να μην είναι, αφού μαζί του η γερμανική ομάδα μετράει -σε μια τριετία- τρία πρωταθλήματα (το ένα με νταμπλ) και μια πρόκριση στους 16 της Ευρωλίγκα.

Το αστέρι: Μπορεί να ήρθαν σημαντικές μονάδες στην ομάδα (Μίτροβιτς, Τέιλορ,  Χίκμαν), παρόλα αυτά ο παίχτης που και φέτος θα ηγηθεί των προσπαθειών της ομάδας, είναι ο Νίκος Ζήσης. Είναι τρίτη σεζόν στη Μπάμπεργκ, ξέρει πολύ καλά τα της ομάδας και τουλάχιστον μέχρι να «μπουν» οι υπόλοιποι κοντοί, θα κάνει και τη δουλειά του φευγάτου Στρέλνιεκς. Δημιουργία και σκοράρισμα από την περιφέρεια, θα περνούν ως επί τω πλείστο όλα από τα χέρια του.

Που ποντάρει: Στην εμπειρία του Νίκου Ζήση, που πλέον έχει ένα πολύ καλό μπακ-απ (Χάκετ, όταν αυτός θα αγωνίζεται στον άσο) και πλέον ο Έλληνας γκαρντ θα επωμιστεί μόνο το δημιουργικό κομμάτι. Επίσης, στο δίδυμο ψηλού-κοντού (Ραντόσεβιτς, Ζήσης) που έμεινε ίδιο. Στα συν και το γεγονός ότι πήρε έναν αμυντικό (Χάκετ) στην περιφέρεια, που μόλις προσαρμοστεί θα είναι πολύτιμο «εργαλείο» σε άμυνα κι επίθεση.

Αδυναμίες: Νέα η ομάδα κατά τα 3/5 της βασικής πεντάδα. Και με μια πρώτη ματιά, όχι στα ίδια επίπεδα με αυτούς που αποχώρησαν. Η ρακέτα φέτος, με τον Μέλι στη Φενέρ, δε θα έχει το εύκολο σουτ από μακρινή απόσταση. Άλλο τεσσάρι ο Μίτροβιτς, σε σχέση με τον Ιταλό.

Εκτίμηση: Με μια πρώτη ματιά, η Μπάμπεργκ μάλλον αποδυναμώθηκε. Βέβαια, πήρε δύο παίχτες στην περιφέρεια (Χίκμαν, Χάκετ) που αν αποδώσουν με βάση τις πρότερες δυνατότητες τους και μείνουν υγιείς, μπορεί να την ανεβάσουν εύκολα επίπεδο. Ομάδα-«γρίφος» τουλάχιστον μέχρι να τη δούμε στα πρώτα πέντε παιχνίδια.

 

Μπαρτσελόνα

Την περσινή χρονιά «χτυπήθηκε» από πολλούς τραυματισμούς και δεν μπόρεσε ποτέ να αποδώσει με βάση τις δυνατότητες  της και αυτό για το οποίο φτιάχτηκε από τον κόουτς Μπαρτζώκα. Το καλοκαίρι έγιναν αλλαγές, κι η Μπάρτσα πήρε ένα «καράβι» παίχτες για να καλύψει και τους τυχόν τραυματισμούς. Με μια πρώτη ματιά, τρομάζει η επίθεση της (το είδαμε και στην πρεμιέρα της ACB) και σίγουρα φέτος θα πάει για μεγάλα πράγματα.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Μαρκ Γκαρσία, Άνταμ Χάνγκα, Τόμας Ερτέλ, Ραντιόν Κούρουτς, Σέρχι Μαρτίνεζ, Άντριεν Μόερμαν, Πιερ Οριόλα, Φιλ Πρέσι, Ρακίμ Σάντερς, Κέβιν Σεραφέν, Ρολάντ Σμιτς

Έφυγαν: Μούσα Ντιανέ, Μάρκους Έρικσον, Μπραντ Όλεσον, Στέφαν Πένο, Άλεξ Ρένφρο, Στράτος Περπέρογλου

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Φιλ Πρέσι 1,80 1991 ΗΠΑ
PG Τόμας Ερτέλ 1,89 1989 Γαλλία
G Πέτερι Κόπονεν 1,94 1988 Φινλανδία
SG Παού Ρίμπας 1,96 1987 Ισπανία
SG Χουάν Κάρλος Ναβάρο 1,92 1980 Ισπανία
SF Άνταμ Χάνγκα 2,01 1989 Ουγγαρία
SF Ρόντιονς Κούρουτς 2,06 1998 Λετονία
F Αλεξάντερ Βεζένκοφ 2,06 1995 Βουλγαρία
F Βίκτορ Κλαβέρ 2,06 1988 Ισπανία
PF Άντριεν Μόερμαν 2,03 1988 Γαλλία
F/C Κέβιν Σεραφέν 2,08 1989 Γαλλία
F/C Πιερ Οριόλα 2,06 1992 Ισπανία
C Αντέ Τόμιτς 2,18 1987 Κροατία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Αντέ Τόμιτς Κέβιν Σεραφέν Πιερ Οριόλα
PF Αλεξάντερ Βεζένκοφ Άντριεν Μόερμαν Βίκτορ Κλαβέρ (τραυμ.)
SF Άνταμ Χάνγκα Ρόντιονς Κούρουτς  
SG Παού Ρίμπας Πέτερι Κόπονεν Χουάν Κάρλος Ναβάρο
PG Τόμας Ερτέλ Φιλ Πρέσι  

Προπονητής: Η Μπάρτσα πέρυσι απέτυχε, ο κόουτς Μπαρτζώκας "πλήρωσε το μάρμαρο". Η Μπαρτσελόνα θέλησε να επιστρέψει στην επιθετική φιλοσοφία, ποιος καταλληλότερος του Σίτο Αλόνσο για τη θέση στην άκρη του πάγκου. Πέρυσι με τη Μπασκόνια, ο Αλόνσο παρουσίασε μια ομάδα πυραυλοκίνητη, που σκόραρε από παντού και με κάθε τρόπο. Επίθεση, επίθεση, επίθεση και φέτος, αλλά αυτή τη φορά στη Βαρκελώνη.

Το αστέρι: Ο Τόμας Ερτέλ κι ο Άνταμ Χάνγκα νομίζω ότι θα ξεχωρίσουν στη φετινή Μπαρτσελόνα. Παίχτες με τρομερή ευχέρεια στο σκοράρισμα, με τον Γάλλο να είναι και ικανότατος πασέρ. Οι δυο τους θα κάνουν τρομερά πράγματα φέτος στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Αρκεί να μείνουν υγιείς.

Που ποντάρει: Στο ότι πήρε έναν προπονητή που ταιριάζει στη φιλοσοφία της. Στο ότι ο προπονητής αυτός έχει την πολυτέλεια από το βάθος του ρόστερ, να εφαρμόσει το πλάνο του στο 100%. Ταχύτητα, σουτ από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, ψηλοί που έχουν κινήσεις ψηλού στη ρακέτα, αλλά και ψηλοί που έχουν αθλητικά προσόντα. Ειδικά στη ρακέτα της Μπαρτσελόνα φέτος, βρίσκεις παίχτες που έχουν τα πάντα (όσον αφορά τα επιθετικά χαρακτηριστικά).

Αδυναμίες: Άμυνα για κλάματα. Πραγματικά, από τις ομάδες του όσα φάμε κι όσα βάλουμε θα είναι φέτος. Δεν θα είμαι υπερβολικός αν πω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας παίχτης να μπορεί να εξουδετερώσει αντίπαλο γκαρντ. Κι αυτό σε ματς όπου ο αντίπαλος θα παίξει πιο ασφυκτική άμυνα, ή τα σουτ δε θα μπουν, είναι μεγάλο μειονέκτημα. Κρατάω και το γεγονός ότι πίσω από τον Ερτέλ είναι κάποιος Πρέσεϊ, ο Ναβάρο γέρασε, κι ο Ταϊρίς Ράις είναι ξένο σώμα στην ομάδα (προς το παρόν). Κάποια στιγμή θα κουραστεί ο Γάλλος, κι η ομάδα δεν έχει ένα καλό μπακ-απ στον άσο.

Εκτίμηση: Ο Μπερτομέου φρόντισε φέτος η ομάδα να έχει όσους παίχτες θέλει ο κόουτς και το ροτέισον να είναι τουλάχιστον 15 καλών και πολύ καλών παιχτών. Ο κόουτς δείχνει ότι κολλάει «γάντι» στην ομάδα, οπότε γιατί να μην την οδηγήσει ψηλά. Οχτάδα σίγουρα, από τα φαβορί και για το φάιναλ φορ.

 

Μπασκόνια

Πέρυσι έπαιξε εντυπωσιακό μπάσκετ. Και πολύ επιθετικό μπάσκετ. Με «όπλο» και την έδρα της, η Μπασκόνια κατάφερε να φτάσει στην οχτάδα και να παίξει στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα. Παρά το γεγονός ότι έπαιξε πολύ καλά και στα τρία ματς κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, εν τέλει ηττήθηκε με συνολικό σκορ 3-0. Φέτος ο κόουτς  άλλαξε, οι Λάρκιν και Χάνγκα έφυγαν, η ομάδα αποδυναμώθηκε, παρόλα αυτά δίνει και πάλι το παρόν στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση της Ευρώπης.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Ντάνιελ Μπόρντινον, Πατρίσιο Γκαρίνο, Τζέισον Γκρέιντζερ, Μαρσελίνιο Χουέρτας, Ματ Τζάνινγκ, Ιβάν Μαρτίνεζ, Τζόρνταν ΜακΡέι, Βινσέντ Ποϊριέ, Γιάνις Τίμα, Λούκα Βιλντόζα, Λούκας Ζιμπέχι

Έφυγαν: Γιάκα Μπλάζιτς, Άνταμ Χάνγκα, Νίκολας Λαπροβίτολα, Σέιν Λάρκιν, Ρίκι Λέντο, Τάνατς Σεντεκέρσκις, Κιμ Τίλι

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Λούκα Βιλντόζα 1,91 1995 Αργεντινή
PG Μαρσελίνιο Χουέρτας 1,91 1983 Βραζιλία
G Τζέισον Γκρέιντζερ 1,89 1989 Ουρουγουάη
SG Ροντρίγκ Μπομπουά 1,88 1988 Γαλλία
SG Ματ Τζάνινγκ 1,96 1988  ΗΠΑ
SG Ιβάν Μαρτίνεζ 1,91 1990 Ισπανία
SG Τζόρνταν ΜακΡέι 1,96 1991 ΗΠΑ
G/F Μιγκέλ Γκονζάλες 2,02 1999 Ισπανία
SF Πατρίσιο Γκαρίνο 1,98 1993 Αργεντινή
F Γιάνις Τίμα 2,01 1992 Λετονία
F Κάρλος Ντελφίνο 1,98 1982 Αργεντινή
PF Ρίναλντς Μαλμάνις 2,04 1996 Λετονία
PF Τόρνικε Σενγκέλια 2,06  1991 Γεωργία
F/C Γιάνες Βόιγκτμαν 2,11 1992 Γερμανία
C Ιλμάνε Ντιόπ 2,11 1995 Ισπανία
C Βινσέντ Ποϊριέ 2,13 1993 Γαλλία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Ιλμάνε Ντιόπ Βινσέντ Ποϊριέ  
PF Τόρνικε Σενγκέλια Γιάνες Βόιγκτμαν Ρίναλντς Μαλμάνις
SF Γιάνις Τίμα Κάρλος Ντελφίνο Μιγκέλ Γκονζάλες Πατρίσιο Γκαρίνο (τραυμ.)
SG Ροντρίγκ Μπομπουά Ματ Τζάνινγκ Ιβάν Μαρτίνεζ Τζόρνταν ΜακΡέι (τραυμ.)
PG Τζέισον Γκρέιντζερ Μαρσελίνιο Χουέρτας Λούκα Βιλντόζα

Προπονητής: Πέρυσι παίχτης, από φέτος προπονητής στην ομάδα με την οποία διέπρεψε στο ισπανικό πρωτάθλημα την εξαετία 2003-2009. Ο λόγος για τον Πάμπλο Πριχιόνι. Ένα δικό τους παιδί επέλεξαν οι άνθρωποι της Μπασκόνια να οδηγήσει την ομάδα φέτος. Ρίσκο από την άποψη ότι μετά τον πολύ ικανό Σίτο Αλόνσο, δίνεται η δουλειά σε έναν ρούκι κόουτς. Προς ώρας πάντως ο Πριχιόνι έχει ξεκινήσει καλά. Γιατί; Έκανε το αυτονόητο! Δεν άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού της Μπασκόνια.

Το αστέρι: Νομίζω πως φέτος η Μπασκόνια θα στηριχθεί περισσότερο στην ομαδικότητα της. Χάνγκα και Λάρκιν δεν υπάρχουν φέτος. Σε αυτά τα πρώτα ματς πάντως, δείχνει ότι ο νιόφερτος Τζέισον Γκρέιντζερ θα είναι από τους παίχτες που θα πρωταγωνιστήσουν στην εφετινή Μπασκόνια. Σίγουρα, βαρόμετρο στην απόδοση της ομάδας θα αποτελέσει κι ο Μαρσελίνιο Χουέρτας.

Που ποντάρει: Στα πρώτα της παιχνίδια έδειξε ότι και φέτος το «όπλο» της θα είναι η επίθεση της. Παρά τη φυγή των Λάρκιν και Χάνγκα, έχει και πάλι δημιουργία και σκοράρισμα από την περιφέρεια.

Αδυναμίες: Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η Μπασκόνια βγάζει αδυναμίες στην άμυνα της. Και όχι τόσο σε τρανζίσιον παιχνίδι, αλλά στο πέντε εναντίον πέντε. Εστιάζοντας και στις γραμμές της ομάδας, θα λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην περιφέρεια και στο μαρκάρισμα της δημιουργίας του αντιπάλου.

Εκτίμηση: Μπορεί η Μπασκόνια να έχει ξεκινήσει καλά, οι απώλειες που είχε όμως το καλοκαίρι σίγουρα θα φανούν σε βάθος χρόνου. Καθώς κανένας από αυτούς που ήρθαν δεν είναι Χάνγκα, ή Λάρκιν. Θέσεις για την οχτάδα υπάρχουν κι η Μπασκόνια θα διεκδικήσει κάποια από αυτές. Δεν είναι όμως από τα πρώτα φαβορί.

 

Ολυμπιακός

Από το αν βλέπεις το ποτήρι… μισοάδειο ή μισογεμάτο, κρίνεις και την περσινή χρονιά του Ολυμπιακού. Τίτλο η ομάδα δεν πήρε, πήγε όμως μέχρι τον πέμπτο τελικό τη σειρά με τον Παναθηναϊκό (πριν ηττηθεί εντός έδρας) και έφτασε και μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα, κάτι το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο. Τα συμπεράσματα, του κόσμου.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Γιάνις Στρέλνιεκς, Γιώργος Μπόγρης, Κιμ Τίλι, Τζαμέλ ΜακΛίν, Μπράιαν Ρόμπερτς, Χόλις Τόμσον

Έφυγαν: Έρικ Γκριν, Ντάνιελ Χάκετ, Ματ Λοτζέσκι, Πάτρικ Γιανγκ, Κεμ Μπιρτς, Ντομινίκ Γουότερς

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Νίκος Αρσενόπουλος 1,96 2000 Ελλάδα
G Μπράιαν Ρόμπερτς 1,88 1985 ΗΠΑ
G Βαγγέλης Μάντζαρης 1,96 1990 Ελλάδα
G Γιάνις Στρέλνιεκς 1,91 1989 Λετονία
G Βασίλης Σπανούλης 1,93 1982 Ελλάδα
G Βασίλης Τολιόπουλος 1,88 1996 Ελλάδα
G/F Χόλις Τόμπσον 2,03 1991 ΗΠΑ
SF Κώστας Παπανικολάου 2,04 1990 Ελλάδα
F Ιωάννης Παπαπέτρου 2,06 21994 Ελλάδα
PF Γιώργος Πρίντεζης ,06 1985 Ελλάδα
F/C Κιμ Τίλι 2,11 1988 Γαλλία
F/C Δημήτρης Αγραβάνης 2,08 1994 Ελλάδα
F/C Τζαμέλ ΜακΛίν 2,03 1988 ΗΠΑ
C Γιώργος Μπόγρης 2,10 1989 Ελλάδα
C Νίκολα Μιλουτίνοφ 2,13 1994 Σερβία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C  Νίκολα Μιλουτίνοφ  Τζαμέλ ΜακΛίν  Γιώργος Μπόγρης
PF  Γιώργος Πρίντεζης  Κιμ Τίλι  Δημήτρης Αγραβάνης
SF  Κώστας Παπανικολάου  Χόλις Τόμπσον  Ιωάννης Παπαπέτρου
SG  Βασίλης Σπανούλης  Γιάνις Στρέλνιεκς  Βασίλης Τολιόπουλος
PG  Βαγγέλης Μάντζαρης  Μπράιαν Ρόμπερτς  Νίκος Αρσενόπουλος

Προπονητής: Για τέταρτη σερί χρονιά, στον πάγκο της ομάδας ο κόουτς Σφαιρόπουλος. Προπονητής που έχει δώσει δύο τίτλους στον Ολυμπιακό, την προηγούμενη τριετία. Και ένας άνθρωπος που δείχνει να ξέρει το μυστικό της επιτυχίες για να φτάνει η ομάδα στο φάιναλ-φορ. Το αρνητικό για τον κόουτς Σφαιρόπουλο είναι το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κερδίσει σε κανέναν από τους δύο τελικούς που έφτασε.

Το αστέρι: Ίσως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο τίτλος αυτός να πρέπει να πάει σε κάποιον άλλον πλην του Βασίλη Σπανούλη. Ο Γιώργος Πρίντεζης εδώ και δύο χρόνια είναι -ίσως- το καλύτερο τεσσάρι στα ευρωπαϊκά παρκέ. Δικαιωματικά του ανήκει ο τίτλος. Σίγουρα όμως και η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη θα αποτελέσει βαρόμετρο στον φετινό Ολυμπιακό.

Που ποντάρει: Υπάρχει ομοιογένεια και ο βασικός κορμός παρέμεινε ο ίδιος με πέρυσι. Άμυνα και μαχητικότητα θα δούμε και φέτος από την ομάδα του Ολυμπιακού, στοιχείο που την χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Επιθετικά, ποντάρει πάρα πολύ στη ρακέτα του, αφού ο Πρίντεζης είναι σε τρομερή φόρμα την τελευταία διετία, ενώ κι ο Μιλουτίνοφ έχει βελτιωθεί τρομέρά.

Αδυναμίες: Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν υπάρχει ένας αθλητικός ριμπάουντερ στην ομάδα (Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ, Μπιρτς). Φέτος τίποτα. Ερωτηματικό ως προς αυτό, η απόδοση του ΜακΛιν. Επίσης, πονούσε που πονούσε τα τελευταία χρόνια στο περιφερειακό σουτ, μετά την φυγή των Λοτζέσκι και Γκριν δεν ξέρω τι θα δούμε φέτος από τον Ολυμπιακό. Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς και Τόμπσον δεν ξέρω αν μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά.

Εκτίμηση: Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες (ίσως και η πιο) στην Ευρώπη την τελευταία εξαετία. Δύο κατακτήσεις, ακόμα δύο τελικοί, δεν υπάρχει άλλη ομάδα με τα συγκεκριμένα κατορθώματα το διάστημα αυτό. Έχει το «know how» για να διακριθεί. Από τα φαβορί για να βρεθεί και στο Βελιγράδι. Από κει και πέρα θα χρειαστεί και πάλι μια υπέρβαση για να πάει παραπάνω.

 

Ουνικάχα Μάλαγα

Έπειτα από 15 συνεχή χρόνια παρουσίας στην Ευρωλίγκα, η Μάλαγα πέρυσι αγωνίστηκε στο Γιούροκαπ. Έφτασε μέχρι τον τελικό, πήρε την κούπα απέναντι στην Βαλένθια και φέτος επιστρέφει εκεί όπου ανήκει. Η αλήθεια πάντως είναι πως σε όλη αυτή τη 15ετία δεν έχει καταφέρει τίποτα περισσότερο από μια τρίτη θέση τη σεζόν 2006-07. Τις υπόλοιπες 14 δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει στην οχτάδα.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Τζέιμς Όγκουστιν, Ρέι ΜακΚόλουμ, Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, Ιγκνάσιο Ρόσα, Σασού Σαλίν, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Μοράγιο Σολουάντε

Έφυγαν: Κριστιάν Εγιένγκα, Κάιλ Φογκ, Όλιβερ Λαφαγιέτ, Άλεν Όμιτς, Τζαμάρ Σμιθ

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Ρέι ΜακΚόλουμ 1,91 1991 ΗΠΑ
PG Μοράγιο Σολουάντε 1,96 1995 Μ. Βρετανία
PG Αλμπέρτο Ντίαζ 1,88 1994 Ισπανία
G Σασού Σαλίν 1,92 1991 Φινλανδία
G Νεμάνια Νέντοβιτς 1,91 1991 Σερβία
G/F Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς 1,98 1989 Σερβία
G/F Άνταμ Βαζίντσκι 1,96 1989 Πολωνία
SF Ντάνι Ντίεζ 2,03 1993 Ισπανία
SF Κάρλος Σουάρεθ 2,03 1986 Ισπανία
F Χοσέ Λουίς Ιμπάνεθ 1,96 2002 Ισπανία
F Τζεφ Μπρουκς 2,03 1989 ΗΠΑ
F/C Τζέιμς Όγκουστιν 2,08 1984 ΗΠΑ
C Βίνι Οκούο 2,14 1997 Δημ. του Κονγκό
C Γκιόργκι Σερμαντίνι 2,16 1989 Γεωργία
C Ντέγιαν Μούσλι 2,13 1991 Σερβία
C Ιγκνάσιο Ρόσα 2,03 1999 Ισπανία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Γκιόργκι Σερμαντίνι Τζέιμς Όγκουστιν Ντέγιαν Μούσλι Βίνι Οκούο
PF Κάρλος Σουάρεθ Τζεφ Μπρουκς Ιγκνάσιο Ρόσα
SF Ντάνι Ντίεζ Άνταμ Βαζίντσκι Χοσέ Λουίς Ιμπάνεθ
SG Νεμάνια Νέντοβιτς Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς Σασού Σαλίν
PG Ρέι ΜακΚόλουμ Αλμπέρτο Ντίαζ Μοράγιο Σολουάντε

Προπονητής: Από το 2013 στην Μάλαγα ο Χουάν Πλάθα και γιατί να φύγει άλλωστε. Πέρυσι έφτασε και μέχρι την κατάκτηση του Γιούροκαπ, βάζοντας ακόμα έναν τίτλο στο παλμαρέ του.

Το αστέρι: Από τους καλύτερους της Μάλαγα πέρυσι ο Νεμάνια Νέντοβιτς και φέτος αυτός θα είναι ο άνθρωπος που θα ηγηθεί των προσπαθειών της Μάλαγα μέσα στο παρκέ. Από κοντά κι ο ψηλός της ομάδας, Ντέγιαν Μούσλι, που πέρυσι ήταν από τα βασικά "γρανάζια" της Μάλαγα, μέχρι την κατάκτηση του Γιούροκαπ.

Που ποντάρει: Αρχικά στη σταθερότητα που της προσφέρει η παρουσία του Πλάθα στον πάγκο της ομάδας. Επίσης, κράτησε μεγάλο μέρος του περσινού «κορμού» της ομάδας, οπότε η «χημεία» που θα υπάρχει στο παιχνίδι της είναι δεδομένη. Από τις δυνατές της γραμμές είναι η περιφέρεια της, κυρίως στο κομμάτι της δημιουργίας.

Αδυναμίες: Η ρακέτα της. Σε άμυνα κι επίθεση. Θα χάσει σε πολλά ματς φέτος τη μάχη των ριμπάουντ, απέναντι σε αρκετές ομάδες της Ευρωλίγκα που έχουν καλή ρακέτα. Λογικά θα παίρνει και λίγους πόντους από τη ρακέτα της και η αδυναμία της θα φανεί σε παιχνίδια που ο αντίπαλος θα της «κλειδώνει» την περιφέρεια.

Εκτίμηση: Σε σχέση με αρκετές από τις υπόλοιπες ομάδες που θα «παλέψουν» για ένα εισιτήριο για τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα, η Μάλαγα έχει ένα μειονέκτημα. Δεν «γνωρίζει» το νέο φορμάτ της διοργάνωσης. Και είναι ερωτηματικό πως θα διαχειριστεί η ομάδα την κούραση που θα βγει τη φετινή σεζόν. Πιστεύω ότι θα είναι από τις ομάδες που θα μείνουν εκτός οχτάδας.

 

Παναθηναϊκός

Μπορεί για ακόμα μια σεζόν ο Παναθηναϊκός να μην τα κατάφερε να φτάσει μέχρι το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα. Θεσμός από τον οποίο έχει πάρει και την… επωνυμία  του άλλωστε. «Εξάστερος». Η περσινή χρονιά πάντως δεν κρίνεται αποτυχημένη, αφού το «τριφύλλι» έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ στα εγχώρια. Και για φέτος όμως, διακαής πόθος παραμένει για τον Παναθηναϊκό, η επιστροφή του στην «ελίτ» της Ευρώπης.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Λούκας Λεκαβίτσιους, Ιαν Βουγιούκας, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Μάρκους Ντένμον, Κωνσταντίνος Μήτογλου, Ματ Λοτζέσκι, Ζακ Όγκαστ

Έφυγαν: Μάικ Τζέιμς, Γιάννης Μπουρούσης, Ντιμίτρι Νίκολς, Τζέιμς Φελντέιν, Αντώνης Φώτσης

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Λούκας Λεκαβίτσιους 1,83 1994 Λιθουανία
PG Νικ Καλάθης 1,98 1989 Ελλάδα
G Λευτέρης Μποχωρίδης 1,96 1994 Ελλάδα
G Μάρκους Ντένμον 1,91 1990 ΗΠΑ
SG Νίκος Παππάς 1,95 1990 Ελλάδα
G/F Κέι Σι Ρίβερς 1,96 1987 ΗΠΑ
G/F Γιώργος Καλαϊτζάκης 2,01 1999 Ελλάδα
G/F Ματ Λοτζέσκι 1,98 1985 Βέλγιο
SF Θανάσης Αντετοκούνμπο 2,01 1992 Ελλάδα
PF Κένι Γκάμπριελ 2,03 1989 ΗΠΑ
PF Ντίνος Μήτογλου 2,10 1996 Ελλάδα
F/C Κρις Σίνγκλετον 2,06 1989 ΗΠΑ
F/C Τζέιμς Γκιστ 2,06 1986 ΗΠΑ
F/C Ζακ Όγκαστ 2,08 1993 Ελλάδα
C Ίαν Βουγιούκας 2,11 1985 Ελλάδα

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C  Κρις Σίνγκλετον  Ίαν Βουγιούκας  Ζακ Όγκαστ
PF  Τζέιμς Γκιστ  Κένι Γκάμπριελ  Ντίνος Μήτογλου
SF  Κέι Σι Ρίβερς  Ματ Λοτζέσκι  Θανάσης Αντετοκούνμπο
SG  Μάρκους Ντένμον  Νίκος Παππάς  Γιώργος Καλαϊτζάκης
PG  Νικ Καλάθης  Λούκας Λεκαβίτσιους (τραυμ.)  Λευτέρης Μποχωρίδης

Προπονητής: Ο Τσάβι Πασκουάλ πέρυσι ήρθε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά την οδυνηρή ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό, στις αρχές του πρωταθλήματος. Και το κατάφερε πολύ καλά. Φέτος η Δημήτρης Γιαννακόπουλος του έδειξε και έμπρακτα εμπιστοσύνη, φέρνοντάς του όποιον παίχτη ήθελε. Με δικό του ρόστερ πλέον, καλείται να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι.

Το αστέρι: Ο Νικ Καλάθης παρουσιάστηκε πέρυσι ως ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό. Βαρύ φορτίο, αλλά μέχρις ενός σημείου το κατάφερε, πριν εξαντληθεί και έχει μια τεράστια "κοιλιά" στην απόδοση του. Στο Ευρωμπάσκετ έδειξε και πάλι σε καλή φόρμα. Αν δεν "καεί" από τον αυξημένο χρόνο που θα έχει τώρα στην αρχή, ελέω απουσίας Λεκαβίτσιους, θα είναι με διαφορά από τον δεύτερο, το βαρόμετρο του φετινού Παναθηναϊκού.

Που ποντάρει: Οι κινήσεις που έκανε το καλοκαίρι, δύο πράγματα έδειξαν. Ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα. Την πιεστική άμυνα και σε όλες τις θέσεις και σε όλες τις συνθήκες (πικ εν ρολ, τραντζίσιον κλπ). Και ότι θα στηριχτεί και στο σουτ από τις θέσεις δύο και τρία.

Αδυναμίες: Η ρακέτα θα είναι το μεγάλο μειονέκτημα του φετινού Παναθηναϊκού. Μπουρούσης δεν υπάρχει για να τρώει ξύλο. Ο Βιουγούκας είναι πιο σοφτ. Ο Γκιστ έχει ακόμα έναν χρόνο στην πλάτη, κι ο Παναθηναϊκός θα έχει πολλά προβλήματα στη ρακέτα του σε άμυνα κι επίθεση. Και αν η περιφέρεια δεν βάλει τα σουτ, θα προκύπτουν δύσκολες συνθήκες στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Εκτιμώ ότι μέχρι το Γενάρη, ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί για την απόκτηση ψηλού.

Εκτίμηση: Σίγουρα η ομάδα θα παρουσιαστεί ακόμα πιο αμυντική φέτος. Και αν ισχύσει το ρητό που λέει ότι «η επίθεση δίνει παιχνίδια κι η άμυνα τίτλους», τότε ο Παναθηναϊκός είναι σε καλό δρόμο. Επειδή πέρυσι έδειξε ότι εκτός ΟΑΚΑ χάνει τα αυγά και τα καλάθια, αν πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί επιτέλους στο φάιναλ-φορ. Ειδάλλως θα δυσκολευτεί περισσότερο.

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Η περσινή χρονιά κρίνεται πέρα ως πέρα αποτυχημένη. Σε Ισπανία και Ευρώπη. Και πως να μην είναι αφού η ομάδα αρκέστηκε μόνο στην κατάκτηση του κυπέλλου. Το απογοητευτικό εκτός των συνόρων ήταν οι ήττες με «κατεβασμένα χέρια» από Φενέρ και ΤΣΣΚΑ στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Φακούντο Καμπάτσο, Φαμπιέν Κοζέρ, Όγκνιεν Κούζμιτς, Σαντιάγο Γιούστα

Έφυγαν: Οθέλο Χάντερ, Αλεχάντρο Σουάρεζ

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Φακούντο Καμπάτσο 1,81 1991 Αργεντινή
G Φαμπιέν Κοζέρ 1,96 1987 Γαλλία
G Λούκα Ντόνσιτς 2,01 1999 Σλοβενία
G Σέρχιο Γιουλ 1,92 1987 Ισπανία
SG Τζέισι Κάρολ 1,88 1983 Αζερμπαϊτζάν
G/F Ρούντι Φερνάντεθ 1,98 1985 Ισπανία
G/F Τζέφρι Τέιλορ 2,01 1989 Σουηδία
SF Ντίνο Ράντονσιτς 2,01 1999 Μαυροβούνιο
SF Γιόνας Μασιούλις 2,01 1985 Λιθουανία
SF Σαντιάγο Γιούστα 2,00 1997 Ισπανία
PF Τρέι Τόμκινς 2,08 1990 ΗΠΑ
F/C Άντονι Ράντολφ 2,11 1989 Σλοβενία
F/C Φελίπε Ρέγιες 2,06 1980 Ισπανία
F/C Γκουστάβο Αγιόν 2,08 1985 Μεξικό
C Όγκνιεν Κούζμιτς 2,13 1990 Σερβία
C Ουσμάν Γκαρούμπα 2,00 2002 Ισπανία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C Φελίπε Ρέγιες Γκουστάβο Αγιόν Όγκνιεν Κούζμιτς Ουσμάν Γκαρούμπα
PF Τρέι Τόμκινς Άντονι Ράντολφ  
SF Τζέφρι Τέιλορ Ρούντι Φερνάντεθ Ντίνο Ράντονσιτς Γιόνας Μασιούλις
SG Φαμπιέν Κοζέρ Τζέισι Κάρολ Σαντιάγο Γιούστα
PG Σέρχιο Γιουλ (τραυμ.) Φακούντο Καμπάτσο Λούκα Ντόνσιτς

Προπονητής: Για έβδομη συνεχή χρονιά ο Πάμπλο Λάσο είναι ο άνθρωπος που καλείται να οδηγήσει την Ρεάλ και πάλι στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά και τις Ευρωλίγκα. Με τα καλά του και τα στραβά του πάντως, ο Λάσο μετράει με τη Ρεάλ (την εξαετία που είναι στην ομάδα) 13 τίτλους.

Το αστέρι: Το δίχως άλλο, ο Σέρχιο Γιουλ. Πέρυσι, μετά και τη φυγή του Ροντρίγκεθ, όλα περνούσαν από τα χέρια του. Έπαιζε καλά ο Γιούλ, κέρδιζε η Ρεάλ. Δεν ήταν καλά ο Γιουλ, έχασε η Ρεάλ. Φέτος θα έχει άξιο συμπαραστάτη δίπλα του τον Λούκα Ντόνσιτς. Όταν βέβαια ο πρώτος, γυρίσει από τον τραυματισμό του. Κι όταν ο Λάσο καταλάβει ότι ο Ντόνσιτς πρέπει να παίζει 30΄ το λιγότερο.

Που ποντάρει: Στο γεγονός ότι το ρόστερ και ο προπονητής είναι ίδιοι με πέρυσι. Δεν χρειάζεται περίοδος προσαρμογής. Δυνατό της σημείο η περιφέρεια (κυρίως μετά την επιστροφή του Γιουλ) και φυσικά το τρανζίσιον παιχνίδι στην επίθεση. Βαρόμετρο στη φετινή Ρεάλ, η απόδοση του Ντόνσιτς.

Αδυναμίες: Έφυγε κι ο Χάντερ, μπορεί τα σέντερ της Ρεάλ να ξέρουν μπάσκετ και να έχουν κινήσεις ψηλών, δεν υπάρχει όμως ένας ποιοτικός και ταυτόχρονα αθλητικός σέντερ στη ρακέτα. Και θα είναι δράμα για τη φετινή Ρεάλ το μαρκάρισμα των πικ εν ρολ φέτος, αν χρειάζονται αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Μπορεί να έχει φέρει τίτλους στη Ρεάλ, αλλά ο Λάσο δεν είναι προπονητής επιπέδου Ρεάλ. Η εμμονή του να μοιράζει λεπτά συμμετοχής σε παίχτες, προκειμένου να παίζουν όλοι ανεξάρτητα από την απόδοση του, είναι από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του. Και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Ρεάλ έχει χάσει πολλούς τίτλους.

Εκτίμηση: Οχτάδα θα μπει. Προφανώς από τα φαβορί και για το πλεονέκτημα έδρας. Κάτι που θα της δώσει την ευκαιρία να έχει αυξημένες πιθανότητες να φτάσει και στο φάιναλ-φορ στο Βελιγράδι. Στα μάτια μου, δεν είναι από τα φαβορί για να φτάσει στην κατάκτηση. Τουλάχιστον, όχι όσο ο Λάσο κάνει τραγική διαχείριση του ρόστερ. Ε δε γίνεται σε αυτή τη Ρεάλ να ξεκινούν βασικοί οι Ρέγιες και Τόμκινς και να παίζουν περισσότερο από τους Αγιόν και Ράντολφ! Ούτε ο Ντόνσιτς να ξεκινάει από τον πάγκο.

 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Πέρυσι ήταν το πρώτο φαβορί για κατάκτηση. Εν δυνάμει πρωταθλήτρια Ευρώπης, ρόστερ πολύ γεμάτο κι ένας ικανός προπονητής στην άκρη του πάγκου. Έλα που υπολόγιζε δίχως τον ξενοδόχο. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά του φάιναλ-φορ. Από τη μόνη ομάδα που θα μπορούσε να την αποκλείσει. Τον Ολυμπιακό. Έκανε πάρτι στο μικρό τελικό απέναντι στη Ρεάλ και αρκέστηκε στην τρίτη θέση.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Γουίλ Κλάιμπερν, Λέο Βέστερμαν, Οθέλο Χάντερ, Σέρχι Ροντρίγκεζ

Έφυγαν: Μίλος Τεόντοσιτς, Τζοέλ Φρίλαντ, Άαρον Τζάκσον, Ιβάν Λαζάρεβιτς, Τζέιμς Όγκουστιν

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Λέο Βέστερμαν 1,98 1992 Γαλλία
G Νάντο Ντε Κολό 1,96 1987 Γαλλία
G Σέρχι Ροντρίγκεθ 1,91 1986 Ισπανία
G Μιχαήλ Κουλάγκιν 1,92 1994 Ρωσία
SG Βιτάλι Φριτζόν 1,95 1985 Ρωσία
G/F Κόρι Χίγκινς 1,96 1989 ΗΠΑ
SF Γουίλ Κλάιμπερν 2,01 1990 ΗΠΑ
F Σεμιόν Αντόνοφ 2,02 1989 Ρωσία
F Νικίτα Κουρμπάνοφ 2,02 1986 Ρωσία
PF Αντρέι Βοροντσέβιτς 2,07 1987 Ρωσία
PF Βίκτορ Κριάπα 2,06 1982 Ρωσία
F/C Κάιλ Χάινς 1,98  1986 ΗΠΑ
F/C Οθέλο Χάντερ 2,03 1986 ΗΠΑ
C Άλαν Μάκιεφ 2,10 1991 Ρωσία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C  Κάιλ Χάινς  Οθέλο Χάντερ  Άλαν Μάκιεφ
PF  Αντρέι Βοροντσέβιτς  Βίκτορ Κριάπα  
SF  Γουίλ Κλάιμπερν  Νικίτα Κουρμπάνοφ  Σεμιόν Αντόνοφ
SG  Νάντο Ντε Κολό Κόρι Χίγκινς  Βιτάλι Φριτζόν
PG  Σέρχι Ροντρίγκεθ  Λέο Βέστερμαν  Μιχαήλ Κουλάγκιν

Προπονητής: Για τέταρτη χρονιά στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο Έλληνας τεχνικός κάνει εξαιρετική δουλειά στην ΤΣΣΚΑ και οι άνθρωποι της ομάδας τον εμπιστεύονται απόλυτα. Κι ας αποκλείστηκε πέρυσι από τα ημιτελικά του θεσμού.

Το αστέρι: Μετά από μια καλή σεζόν στο ΝΒΑ και τους 76ερς, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Και βρήκε μια ομάδα που ιδανικότερα δε θα μπορούσε να "δέσει". Η ΤΣΣΚΑ ήθελε έναν γκαρντ για να αντικαταστήσει τον Τεόντοσιτς και δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο "κομμάτι" για να καλύψει το παζλ. Ο Σέρχι μπορεί να είναι κι ακόμα καλύτερο από τον Μίλος και σίγουρα θα είναι ο παίχτης που θα διαπρέψει φέτος στην ΤΣΣΚΑ.

Που ποντάρει: Στο πολύ γεμάτο ρόστερ που έχει. Έχασε Τεόντοσιτς και Τζάκσον, οι Κλάιμπερν και Ροντρίγκεζ που ήρθαν, μπορεί να είναι και καλύτεροι. Πήρε Βέστερμαν, έβαλε και τον Χάντερ στο «οπλοστάσιο», πρόκειται ίσως για την ποιοτικότερη ομάδα του τουρνουά. Έχει έναν ικανότατο προπονητή, που γνωρίζει την ομάδα πολύ καλά. Αγωνιστικά, πραγματικά όλες τις οι γραμμές είναι εξαιρετικές. Σε άμυνα κι επίθεση.

Αδυναμίες: Ακόμα και για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρ, κάτι έχει να πεις. Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο σημείο στο οποίο να υστερεί η «ομάδα του στρατού». Αν πρέπει οπωσδήποτε να γράψουμε κάτι, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι δεν έχει ψηλό πάνω από τα 2.07. Και τα σέντερ της είναι οι Χάινς (1.98) και Χάντερ (2.03). Ε και;

Εκτίμηση: Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αρκεί να μην βρει μπροστά της τον Ολυμπιακό.

 

Φενέρμπαχτσε

Την πρώτη χρονιά του Ομπράνοβιτς, αποκλείστηκε στους 16. Τη δεύτερη στον ημιτελικό. Πρόπερσι έχασε στον τελικό Και πέρυσι… Βήμα-βήμα πήγε ο Ζέλικο τη Φενέρ και τελικά την έφτασε μέχρι την πηγή και ήπιε και νερό. Πιο δύσκολο το έργο της φέτος, αφού πρέπει να κρατήσει τα «σκήπτρα». Εξάλλου, πιο εύκολο είναι να φτάσεις μέχρι την κορυφή, από το να πρέπει να παραμείνεις εκεί.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Μάρκο Γκούντουριτς, Σινάν Γκιουλέρ, Νίκολο Μέλι, Τζέισον Τόμσον, Μπραντ Γουόναμεϊκερ

Έφυγαν: Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Έκπε Γιούντο, Πέρο Άντιτς, Άντονι Μπένετ, Μπερκ Ουργκουλού

Ρόστερ

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΨΟΣ ΧΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
PG Μπόμπι Ντίξον 1,78 1983 Τουρκία
G Μπραντ Γουόναμεϊκερ 1,93 1989 ΗΠΑ
G Κώστας Σλούκας 1,90 1990 Ελλάδα
SG Μελίχ Μαχμούτογλου 1,91 1990 Τουρκία
SG Σινάν Γκιουλέρ 1,92 1983 Τουρκία
G/F Τζέιμς Νάναλι 2,01 1990 ΗΠΑ
G/F Μάρκο Γκούντουριτς 1,99 1995 Σερβία
SF Εγκεχάν Αρνά 2,03 1997 Τουρκία
F Νίκολα Κάλινιτς 2,03 1991 Σερβία
F Λουίτζι Ντατόμε 2,03  1987 Ιταλία
PF Μπάρις Χερσέκ 2,08 1988 Τουρκία
F/C Τζέισον Τόμσον 2,11 1986 ΗΠΑ
F/C Νίκολο Μέλι 2,05 1991 Ιταλία
F/C Γιαν Βέσελι 2,13 1990 Τσεχία
C Αχμέτ Ντουβερίογλου 2,10 1993 Ιορδανία

Depth Chart

ΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΑΛΛΑΓΕΣ 1 ΑΛΛΑΓΕΣ 2
C  Γιαν Βέσελι  Τζέισον Τόμσον  Αχμέτ Ντουβερίογλου
PF  Νίκολο Μέλι  Νίκολα Κάλινιτς (τραυμ.)  Μπάρις Χερσέκ
SF  Λουίτζι Ντατόμε  Τζέιμς Νάναλι  Εγκεχάν Αρνά
SG  Μπραντ Γουόναμεϊκερ  Μάρκο Γκούντουριτς  Μελίχ Μαχμούτογλου
PG  Κώστας Σλούκας  Μπόμπι Ντίξον  Σινάν Γκιουλέρ

Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γράψουμε κάτι για τον «άρχοντα των δαχτυλιδιών», όπως λέγεται από πέρυσι. Τύχη, ικανότητα, ευφυΐα, ο Ζέλικο δικαίως πρέπει να θεωρείται πλέον ο πιο επιτυχημένος προπονητής στο Ευρωπαϊκό Μπάσκετ.

Το αστέρι: Ο Μπογκντάνοβιτς έφυγε. Η ομάδα ήθελε έναν σκόρερ. Κι ο σκόρερ ήρθε. Ο Μπραντ Γουοναμέικερ ήρθε μαζί με την Ντόγκους (χορηγός) από την Νταρουσάφακα κι ο Ζέλικο βρήκε τον παίχτη που θα του βάζει φέτος 20-25π. σε κάθε ματς.

Που ποντάρει: Στην παρουσία του Ζέλικο στον πάγκο της. Και στην παρουσία κάποιων ικανών σκόρερ στην περιφέρεια της. Που –παρά την φυγή του Μπογκντάνοβιτς- θα παραμείνει το δυνατό της σημείο στο σκοράρισμα. Μπορεί η ρακέτα να έχασε κάποια από τη δυναμική της κοντά στο καλάθι, η προσθήκη του Μέλι όμως που έχει περιφερειακό σουτ, θα ανοίξει κάποιους διαδρόμους για τους κοντούς της ομάδας. Τέλος, ομάδα Ομπράνοβιτς και να μην παίζει ασφυκτική άμυνα όταν χρειάζεται, δεν υπάρχει.

Αδυναμίες: Έφυγε ο Γιούντο, ήρθε ο Τόμσον, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι δε θα καλύψει το κενό του πρώτου. Η ρακέτα της Φενέρ δε θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με πέρυσι. Κι ούτε θα την ξελασπώνει σε ματς που δεν τραβάει το περιφερειακό σουτ.

Εκτίμηση: Δεδομένα είναι φαβορί για να φτάσει μέχρι το φάιναλ-φορ. Όπως όμως γράφω και παραπάνω, θεωρώ ότι στη «μονομαχία» με την ΤΣΣΚΑ, οι Ρώσοι έχουν το προβάδισμα.

Daskalos7

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ