foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ34
ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

VAR Στοίχημα - Τα πλεονεκτήματα χρήσης του για τους παίκτες

Online στοίχημα | 14 Ιουν 2019 16:16
VAR Στοίχημα - Τα πλεονεκτήματα χρήσης του για τους παίκτες.jpg

Το καλοκαίρι του 2018 το VAR (video assistant referee) «μπήκε» στη ζωή μας, στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Τι είναι το VAR; Πρακτικά, μια προσπάθεια από τους ιθύνοντες του αθλήματος, για να γίνει πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο (κατά κάποιο τρόπο).

Η δυνατότητα της επανεξέτασης μιας φάσης που μπορεί να κρίνει ένας ματς, που δίνεται στο διαιτητή της αναμέτρησης, αναμφίβολα μπορεί να εξαλείψει τις όποιες αδικίες μπορεί να υπήρξαν, από ένα λάθος σφύριγμα. Εν συνεχεία είχαμε χρήση VAR και σε κάποια από τα μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα (La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue1) και τέλος το είδαμε στη νοκ-άουτ φάση του Champions League καθώς και στον τελικό του Europa League στο Baku.

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν λίγες οι φορές που το VAR έκρινε αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα (από μνήμης) ο αποκλεισμός της Σίτι από τη συνέχεια του Champions League, με το γκολ του Αγουέρο που ακυρώθηκε στις καθυστερήσεις (ορθώς), γιατί ήταν οφσάιτ. Και είναι δεκάδες οι στιγμές φέτος που ο διαιτητής άλλαξε την απόφαση του, μια αλλαγή που έκρινε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του αγώνα.

Εκτός όμως από το αγωνιστικό σκέλος, πρέπει να εξετάσουμε η τεχνολογία αυτή τι σημαίνει για το στοίχημα. Γιατί δεν γινόταν ένα κομμάτι του αθλητισμού, που πλέον έχει μπει πάρα πολύ μέσα σ΄ αυτόν (αναφερόμαστε στο στοίχημα), να μην έχει επηρεαστεί από μια τέτοια καινοτομία. Στο στοίχημα χρήση VAR έχει ανοίξει και μια συγκεκριμένη αγορά (που βλέπουμε σε μεγάλα γεγονότα) κι έχει να κάνει με το ➜ «Πόσες φορές θα γίνει VAR χρήση (Over/Under)» σε έναν αγώνα. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο, έχει επηρεάσει κι άλλες αγορές που βρίσκουμε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Στοιχηματικές Αγορές που επηρεάζει το VAR

H χρήση του σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (VAR ποδόσφαιρο ⚽️) από τον διαιτητή μιας αναμέτρησης γίνεται για συγκεκριμένους σκοπούς. Επικύρωση ή ακύρωση ενός γκολ, έλεγχος για το αν μια φάση είναι πέναλτι ή όχι και τέλος αν ένα σκληρό μαρκάρισμα πρέπει να τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα ή όχι. Πάμε λοιπόν να δούμε συγκεκριμένα στοιχήματα που καθορίζονται με βάση τα παραπάνω.

Πέναλτι

Ίσως μιλάμε για την αγορά που έχει επηρεαστεί περισσότερο από το VAR, κάτι που το διαπιστώσαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, όπου ο αριθμός των πέναλτι διπλασιάστηκε σε σχέση με το Mundial του 2014. Ο book πλέον κατά τη διαμόρφωση των αποδόσεων του στις αγορές που σχετίζονται με τα πέναλτι («Καταλογισμός Πέναλτι – Ναι) υπολογίζει και το VAR. Η δυνατότητα που έχει ο διαιτητής για να επανεξετάσει ένα μαρκάρισμα εντός περιοχής, αυξάνει και την πιθανότητα για πέναλτι. Έτσι, ενώ το στοίχημα για τον καταλογισμό το βρίσκαμε σε τιμές κοντά στο 5.00, βλέπουμε ότι υπάρχουν πλέον παιχνίδια όπου η απόδοση πλησιάζει τιμές κοντά στο 3.50 - 3.00. Παρόλα αυτά η απόδοση παραμένει value, αφού οι πιθανότητες –λόγω VAR- σχεδόν διπλασιάστηκαν και βάση μαθηματικών η τιμή θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά.

Κάρτες

Όπως συμβαίνει και με τα πέναλτι, έτσι κι εδώ πρέπει τόσο ο «παίχτης», όσο κι ο book κατά την επιλογή ενός bet, αντιστοίχως κατά τη διαμόρφωση της απόδοσης, πρέπει να υπολογίζουν τον παράγοντα VAR. Βέβαια, να πούμε εδώ ότι για το συγκεκριμένο στοίχημα, δεν αναφερόμαστε στις κίτρινες κάρτες, αφού εκεί ο διαιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει μια φάση. Οπότε η αγορά που επηρεάζεται (κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε) είναι ο καταλογισμός κόκκινης κάρτας. Για παράδειγμα σε ένα ματς με VAR η απόδοση κυμαίνεται από 3.00-3.50, ενώ σε ματς χωρίς αυτό η τιμή αγγίζει το 5.50-6.00.

Λεπτά καθυστερήσεων

Πρόκειται για μια αγορά που δεν ανοίγει σε πολλά ποδοσφαιρικά γεγονότα, την βρίσκουμε κυρίως σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Αφορά τα λεπτά των καθυστερήσεων που πρόκειται να δείξει ένας διαιτητής σε ένα ημίχρονο. Όπως αντιλαμβάνεστε η χρήση VAR δεν σταματάει το χρονόμετρο, άρα κάθε φορά που ο διαιτητής VAR υποδείξει στον ρέφερι της αναμέτρησης ότι πρέπει να συμβουλευτεί το ριπλέι, τα λεπτά των καθυστερήσεων αυξάνονται. Οπότε εδώ, προκύπτει στοιχηματική αξία. Αφού αν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει χρήση του σε έναν αγώνα, αντί να επιλέξουμε την αγορά για «Over0.5 VAR» σε τιμές 1.80-2.00, μπορούμε να ποντάρουμε κάλλιστα στο στοίχημα «Καθυστερήσεις – 1ο ημίχρονο» 2 ή περισσότερα σε αποδόσεις που αγγίζουν το 3.00.

Αξία στο αουτσάιντερ

Αν κάπου έχει επιδράσει θετικά ✅ το VAR, είναι στο γεγονός ότι έχει περάσει εν μέρει στη συνείδηση του φιλάθλου ότι ο διαιτητής δεν έχει μπει στο παιχνίδι με σκοπό να ευνοήσει τον δυνατό και να αδικήσει το αουτσάιντερ. Μετά από ένα χρόνο αξιοποίησής του βέβαια και με τα όσα έχουμε δει, επικρατεί η άποψη ότι και με αυτό οι αδικίες δεν έχουν εξαλειφθεί και γίνεται χρήση κατά το δοκούν, αλλά σίγουρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Κατ επέκταση αυτό έχει αντίκτυπο και στο χώρο του στοιχήματος, που κακά τα ψέματα «δεν είναι αγγελικά πλασμένος».

Η χρήση του έρχεται να δώσει μια κάποια δικαιοσύνη σε όλο αυτό, αφού μειώνει τις πιθανότητες αλλοίωσης ενός αποτελέσματος, σε ματς που το φαβορί «πρέπει» να κερδίσει ή να κερδίσει και με πολλά γκολ. Εφόσον αναφερόμαστε στα γκολ, μιλάμε για φάσεις που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση VAR. Ένα γκολ οφσάιντ, ένα αμφισβητούμενο πέναλτι, στοιχεία που μπορούν να αλλοιώσουν ένα αποτέλεσμα, πρέπει να επανεξεταστούν αν υπάρχει αμφιβολία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο λοιπόν αποκτούν αξία αποδόσεις μεγάλες σε αγορές που υποτίθεται είναι αουτσάιντερ (είτε αυτές είναι η κόντρα σε κάποιο φαβορί/ομάδα, είτε σε κάποιο bet με λίγα γκολ κλπ).

VAR Over/Under


ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί κατά την επιλογή της συγκεκριμένης αγοράς, οι στοιχηματικές πλατφόρμες ακολουθούν διαφορετική πολιτική. Έτσι σε κάποιες λογίζεται ότι ο διαιτητής έχει κάνει χρήση VAR, μόνο εάν υποδείξει το χαρακτηριστικό σχήμα με τα χέρια του και ΟΧΙ αν απλά τον καθοδηγήσει ο διαιτητής VAR για να αλλάξει την απόφαση του.

VAR και Live Στοίχημα

Το σύστημα VAR έχει αλλάξει και το Live στοιχημα κυρίως ως προς τη διαδικασία του cash out και αναπροσαρμογής των αποδόσεων από τις στοιχηματικές μετά την επίτευξη κάποιου γκολ, τον καταλογισμό ενός πέναλτι ή μιας κόκκινης κάρτας. Το πρώτο διάστημα του VAR, εφόσον οι πλατφόρμες στοιχήματος δεν ήταν καλά προετοιμασμένες, μετά την επίτευξη ενός γκολ, δινόταν άμεσα η δυνατότητα στον «παίχτη» να κάνει cash out αν το αποτέλεσμα τον συνέφερε. Η επανεξέταση ενός τέρματος στο χρόνο αυτό και η πιθανή ακύρωση ενός γκολ, ανάγκαζε τις στοιχηματικές να «τραβήξουν» τα χρήματα από το λογαριασμό του «παίχτη» (εφόσον αυτός μετά το cash-άρισμα δεν είχε κάνει και ανάληψη) ή και να του τα πάρουν από μελλοντική κατάθεση, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε ήταν μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία τους κι έπρεπε όλο αυτό να αλλάξει.

Πλέον, οι στοιχηματικές ιστοσελίδες είναι καλύτερα προετοιμασμένες κι υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος στο να δοθεί δυνατότητα cash out στον παίχτη. Οι αγορές μένουν «κλειστές», για μεγαλύτερο διάστημα (ούτως ώστε να γίνει σωστή αναπροσαρμογή αποδόσεων και από την πλατφόρμα), μέχρι το σημείο που -αφού επανεξεταστούν οι φάσεις- υπάρξει οριστική απόφαση από τον διαιτητή της αναμέτρησης.

👉 Πως επηρεάζει το live-betting: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» λέει η παροιμία κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Video Assistant στο live στοιχηματισμό. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το παράδειγμα του «Next Goal 🥅» όπου το παιχνίδι «δεν μας πάει» γιατί δεν δημιουργούνται φάσεις, αλλά ελπίζεις ότι σε κάποια αμφισβητούμενη φάση εντός περιοχής, έχεις ακόμα ένα «όπλο» για να έχει ευτυχή κατάληξη το στοιχήμα σου.

Επίσης, παλαιότερα οι επόπτες μπορεί να «χάνανε» φάσεις στα τελευταία λεπτά, σε γρήγορες αντεπιθέσεις και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ακυρωθεί κάποιο τέρμα. Έτσι όσοι παίχτες είχαν ποντάρει σε «Late Goal» έβλεπαν το στοίχημα τους να χάνεται από μια λανθασμένη απόφαση. Κάτι που πλέον, χάρις στο VAR δεν υφίσταται.

Πλεονεκτήματα της χρήσης VAR

Όσο περνάει ο χρόνος και μαθαίνουν το VAR πως λειτουργεί, παίχτες και στοιχηματικές, τόσο πιο προσιτό θα γίνει το νέο αυτό στοιχείο που έχει μπει στο χώρο του betting και πόσο τον επηρεάζει. Για την ώρα βλέπουμε ότι έχει ένα ενδιαφέρον όσο αφορά κάποιες συγκεκριμένες αγορές. Η αγορά του καταλογισμού ενός πέναλτι για παράδειγμα, που ακόμα βρίσκεται σε τιμές διπλασιασμού (κοντά τριπλασισμού), είναι από τις πλέον value. Ενδέχεται σε κάποιο διάστημα από τώρα, οι στοιχηματικές να τιμούν τον καταλογισμό ενός πέναλτι –πλέον- στο 1.90 (μοιρασμένο το σετ).

Προς το παρόν θα λέγαμε ότι το VAR στο στοίχημα λειτουργεί προς όφελος του «παίχτη», αφού οι πλατφόρμες δεν το έχουν «διαβάσει» καλά. Αν όχι καλά, ας πούμε στο 💯. Προχωρώντας όμως παρακάτω και εφόσον θα αυξάνονται τα στατιστικά δεδομένα που θα έχουμε (κι εμείς κι οι στοιχηματικές) από τη χρήση VAR, θα αποτελέσει ακόμα ένα –ας μας επιτραπεί η έκφραση- «όπλο» στα χέρια των book για να αξιολογούν ακόμα καλύτερα τις αποδόσεις στις συγκεκριμένες αγορές, δίνοντας στον παίχτη λιγότερες πιθανότητες για «value bet», ελαχιστοποιώντας και τις δικές τους «λάθος» αποδόσεις.

Η χρήση VAR στο ποδόσφαιρο έχει ανοίξει και μια ειδική κατηγορία προσφορών προς όφελος του παίχτη (κατ΄ επέκταση δυναμώνει και το όνομα της στοιχηματικής) που αναφέρεται ως «VAR Refund». Είναι η πολιτική που ακολουθούν κάποιες πλατφόρμες που επιστρέφουν το ποντάρισμα σε κάποιον «παίχτη», αν το στοίχημα του χαθεί από κάποιο τέρμα που έχει προκύψει από χρήση VAR.

Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι ένα από τα θετικά ✅ που έχει φέρει το VAR στο στοίχημα, είναι το περί κοινού δικαίου αίσθημα που επικρατεί. Έχει να κάνει και με αυτό που αναφέραμε παραπάνω, για την αξία στο αουτσάιντερ. Πλέον, ο «παίχτης» ξέρει ότι αν χάσει ένα στοίχημα, εφόσον υπάρχει η επανεξέταση των κρίσιμων φάσεων μιας αναμέτρησης, το αποτέλεσμα του bet δε θα έχει κριθεί (είπαμε όχι στο 100% αλλά τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο ποσοστό) από χειραγώγηση του.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Στοιχηματικές με VAR

Στοιχηματική
Πληροφορίες
+
Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
Άμεσες πληρωμές
Εξαιρετικές Αποδόσεις
Βελτιωμένο Bet Builder*
Γκανιότα 0-3%
Ασιατικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
Πλήθος ειδικών στοιχημάτων
Κορυφαίες αποδόσεις
Αναλήψεις εντός 24 ωρών
Γκανιότα 0-3%
Ασιατικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ