foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ34
ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

FootballLeaks: Ημερίδα κατά της διαφθοράς στον αθλητισμό

Μουντιάλ ειδήσεις | 08 Νοε 2017 13:35
Ημερίδα-FootballLeaks-κατά-της-διαφθοράς-στον-αθλητισμό.jpg

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, FootballLeaks, που διοργανώθηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου.

Καλεσμένοι στην συγκεκριμένη ημερίδα ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Κώστας Κατσουράνης, αλλά και ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Στέλιος Φαζάκης. Από πλευράς Κομισιόν συμμετείχε ο Τζορτζ Πάτερσον, ενώ παρούσα ήταν η Πολίνα Τσόμτσικ που εκπροσωπεί 25,000 αθλητές της οργάνωσης EU Athletes στο Βέλγιο.

Αρχικός ομιλητής της ημερίδας «ποδόσφαιρο και διαφθορά» ήταν ο Στέλιος Κούλογλου ο οποίος υπενθύμισε τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα «football leaks», αλλά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπάρξει διαφάνεια στον αθλητισμό. «Τα Panama Papers αποκάλυψαν ένα γιγάντιο παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής και διαφθοράς χωρίς προηγούμενο. Ανάμεσα στα ονόματα των φακέλων, υπήρχαν και τρανταχτά παραδείγματα του ποδοσφαίρου, όπως ο Λιονέλ Μέσι. Η έρευνα για τα FootballLeaks έριξε φως στην υπόθεση αναδεικνύοντας ότι παίκτες αλλά και μεγάλες ομάδες της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, έβαζαν… χρυσά γκολ στην διαφθορά. Ήρθε η ώρα, όμως, για την σέντρα του αγώνα εναντίον της», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής μας και νυν τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής, Κώστας Κατσουράνης: «Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε τους φόρους, αλλά όπου υπάρχει και καπνός, υπάρχει και φωτιά. Πήραμε πολλά χρήματα, αλλά τα δηλώσαμε όλα. Προσωπικά δεν έδωσα δικαίωμα για να με πλησιάσει κάποιος να με χρηματίσει, ωστόσο έχω ακούσει διάφορα δίχως όμως να έχω στοιχεία. Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση να γίνει πιο καθαρό όσο γίνεται το ποδόσφαιρο με μεγαλύτερη διαφάνεια».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέφερε: «Η διαφθορά στον αθλητισμό εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο απόλυτα συμβιβασμένη με το ποδόσφαιρο, αλλά και με τη διαχείριση ομοσπονδιών, το ντόπινγκ, την διαχείριση αθλητών ομάδων. Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο που λειτουργούσε και λειτουργεί με ελάχιστους κανόνες».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι τα φαινόμενα γιγαντώθηκαν για τρεις λόγους: την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων –τις οικονομικές συναλλαγές που γίνονται σε πραγματικό χρόνο χωρίς έλεγχο-, την ελευθερία κίνησης του εργατικού δυναμικού αλλά και την ταχύτητα διάχυσης πληροφορίας που δημιουργεί και υπεραξίες παιχτών. «Δυστυχώς σε αυτήν την διαδικασία, η ΕΕ είναι απούσα. Φοβάμαι ηθελημένα. Ταυτόχρονα, οι κρατικές δομές είναι ανήμπορες να αντιδράσουν γιατί δεν υπάρχει βούληση. Ακόμα και το διεθνές αυτοδιοίκητο του αθλητισμού, που είναι δεδομένο, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον ορισμό του».

Ο κύριος Βασιλειάδης πρότεινε κοινούς κανόνες ΕΕ στον επαγγελματισμό αθλητισμό, για ορθή διακυβέρνηση, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, το πλαίσιο της κάθε οργάνωσης.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Τζορτζ Πάτερσον τόνισε ότι «Η συνεργασία είναι λέξη κλειδί. Ένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως τα στημένα παιχνίδια ή το ντόπινγκ. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις κατά της διαφθοράς. Χάσαμε κάποιες γενιές, η διαδικασία είναι αργή, αλλά είναι απαραίτητη», ολοκλήρωσε. Η Πολίνα Τσόμτσικ ανέφερε: «Χρειάζεται να εστιάσουμε στην καλή διοίκηση των ομάδων και των οργανισμών».

Ο Στέλιος Φαζάκης, σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Κατά της Διαφθοράς είπε ότι «Ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί η διαφθορά είναι με σχέδιο και όχι με μεμονωμένες κινήσεις που δεν μπορούν να αποφέρουν κάτι σπουδαίο. Το ζήτημα και η ευθύνη της Πολιτείας είναι όχι να δείχνει με το δάκτυλο συγκεκριμένους ανθρώπους να τους βγάζει στη φόρα για την ηθική τους, αλλά να φτιάξει θεσμούς, οι οποίοι να προστατεύουν και να απαγορεύουν στους διάφορους παράγοντες να παρανομήσουν. Αυτό ερχόμαστε να πούμε ως γενική γραμματεία».

Τέλος σε δεύτερο πάνελ, η συζήτηση αφορούσε στο ντόπινγκ και την πρόληψη των «στημένων παιχνιδιών» στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίων. Ο Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, Καθηγητής ΑΠΘ, ο Βασίλης Μπαρκούκης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, η Αργυρώ Ελισάβετ Μανώλη, Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, ο Pim Verschuuren, Γάλλος υπ.διδάκτωρ ανέλυσαν τις μελέτες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα.

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ