foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ287
PROMO CODE ΔΩΡΑ* ΕΔΩ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Μύθοι και αλήθειες για το επάγγελμα του μπουκμέικερ

Στοιχηματική θεωρία | 03 Δεκ 2013 22:42

Η πλειοψηφία όσων παίζουν στοίχημα φαντάζονται τον μέσο μπουκμέικερ ως έναν τύπο με χρυσό ρολόι και πούρο στο στόμα, να βρίσκεται σε μια μεγάλη αίθουσα με δύο-τρεις οθόνες υπολογιστή μπροστά του με γραφήματα και δεκάδες οθόνες τηλεόρασης, στις οποίες προβάλλονται όλων των ειδών οι αγώνες.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί σήμερα ένας online bookmaker;

Στις επόμενες γραμμές θα βρείτε πολλές «εσωτερικές» πληροφορίες για τους μπουκμέικερς, τους συνεργάτες τους, τους compilers, τους traders, αλλά και πώς βγαίνουν και γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις. Δεν ξέρουμε αν θα απομυθοποιήσετε ή όχι τον μπουκμέικερ, αλλά σίγουρα θα γνωρίσετε πολύ καλύτερα τον τρόπο δουλειάς του.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το… επάγγελμα του αυθεντικού μπουκμέικερ έχει αρχίζει να σπανίζει. Οι πραγματικοί μπουκμέικερς είναι ελάχιστοι, τα πάντα τα έχει αντικαταστήσει η τεχνολογία, αφού εκτός από τις μεγάλες πλατφόρμες που έχουν τις δικές τους ομάδες συνεργατών, οι περισσότερες απλώς αντιγράφουν τις αποδόσεις.

Πως βγαίνουν οι αποδόσεις;

Να ένα ερώτημα που (θα πρέπει να) απασχολεί όλους όσοι ασχολούνται με το στοίχημα. Προφανώς η απόδοση για κάθε ματς δεν είναι… ουρανοκατέβατη, κάποιο μυαλό την επεξεργάζεται. Με τη βοήθεια στατιστικών μεθόδων οι οποίες στηρίζονται στη δυναμική, πρόσφατη φόρμα, συχνότητα που σκοράρουν/δέχονται γκολ οι ομάδες και άλλων παραμέτρων, προκύπτουν οι λεγόμενες «δίκαιες» αποδόσεις.

Στη διαμόρφωσή τους συμμετέχουν και οι odds compilers, συνεργάτες των μπουκ που παρέχουν πληροφορίες ο καθένας για συγκεκριμένο πρωτάθλημα, επειδή είναι αδύνατο ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων να γνωρίζουν καλά και να παρακολουθούν όλες τις αγορές.

Οι «λαγοί» μπουκμέικερς!

Οι «δίκαιες» αποδόσεις προωθούνται στην αγορά σταδιακά. Τις δημοσιεύουν πρώτοι οι λεγόμενοι «λαγοί» μπουκμέικερς, οι οποίοι κάνουν τον πρώτο έλεγχο με σχετικά μικρά όρια πονταρίσματος. Υπερβολικό ποντάρισμα προς μία απόδοση σημαίνει… καμπανάκι για τον μπουκ, ο οποίος πρέπει να ψαχτεί αν έχει κάτι εκτιμήσει λάθος (σε σχέση με τη γνώμη των παικτών) ή υπάρχει κάποια πληροφορία που του έχει διαφύγει.

Εννοείται ότι πριν τη δημοσίευση στη σελίδα της, κάθε πλατφόρμα προσαρμόζει στις «δίκαιες» αποδόσεις την γκανιότα της (book percentage), που είναι διαφορετική για κάθε στοιχηματική.

Εργαλεία όπως π.χ. η betradar προσφέρουν έναντι αδράς αμοιβής τις αποδόσεις. Έτσι, λοιπόν, πολλές πλατφόρμες δεν απασχολούν προσωπικό για να αναλύσουν τους αγώνες και να «βγάλουν» δικές τους αποδόσεις, τις παίρνουν έτοιμες κι απλά διαμορφώνουν τις τιμές ανάλογα με τη «γραμμή» τους και το τζίρο που παίρνουν στα σημεία. Οι υπάλληλοι που έχουν το καθήκον να αλλάζουν τις αποδόσεις ονομάζονται traders.

Γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μία απόδοση αλλάζει. Μια είδηση της τελευταίας στιγμής (τραυματισμός, αλλαγή στην ενδεκάδα) ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορεί να διαφοροποιήσει το σετ. Ωστόσο οι μεγάλες αλλαγές οφείλονται στην τάση των παικτών και στα «πακέτα».

Όταν παίρνει πολύ τζίρο ένα σημείο, τότε οι μπουκ ρίχνουν την απόδοση για να μειώσουν την πιθανή έκθεση τους. Κάποιες φορές, ωστόσο, οι πλατφόρμες στοιχήματος αποφασίζουν να πάρουν ρίσκο και να μπλοφάρουν: Αυτό συμβαίνει όταν πιστεύουν ότι τα φαβορί δεν θα κερδίσουν και ανεβάζουν την απόδοση για να προσελκύσουν ποντάρισμα. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο ορατό παλαιότερα.

Ο ρόλος της Betradar

Η Betradar προσφέρει στις πλατφόρμες τη δυνατότητα να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τους ανταγωνιστές τους. Όταν μία απόδοση αλλάζει, σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων εμφανίζεται η αλλαγή στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, κάθε πλατφόρμα αποφασίζει αν θα ακολουθήσει ή αν θα «αντισταθεί» κρατώντας την απόδοση σταθερή.

Αν ένας από τους μπουκμέικερ που θεωρούνται «μεγάλοι» στην αγορά (οι επονομαζόμενοι και leaders) αλλάξει την απόδοση, συνήθως ακολουθούν και οι μικρότερες πλατφόρμες. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο τέλος οι περισσότεροι μπουκ να έχουν παρόμοιες αποδόσεις.

Το feed αποδόσεων της Betradar είναι το πιο δημοφιλές στο χώρο του online betting, με τη Betgenius να ακολουθεί.

Το live betting

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει δραματική αύξηση των αγορών που προσφέρονται για ζωντανό στοιχηματισμό. Θα αναρωτιέστε με ποιο τρόπο καλύπτονται τόσα πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα και από κατηγορίες που δεν είναι τόσο δημοφιλείς, όπως π.χ. από πρωταθλήματα νέων ή κάποιες λίγκες της Ασίας ή της Αφρικής.

Η εξήγηση είναι απλή: Πλατφόρμες όπως η betradar και η runningball έχουν συνεργάτες στα γήπεδα, οι οποίοι καλύπτουν τα παιχνίδια σε πραγματικό χρόνο. Η betradar, εκτός από την κάλυψη των αγώνων, προσφέρει και υπηρεσίες live betting. Η διαχείριση των αγορών γίνεται μέσω μίας πλατφόρμας από τους traders της betradar. Το μόνο που αλλάζουν οι πλατφόρμες είναι η γκανιότα τους. Πολλοί μικρότεροι μπουκμέικερς δεν έχουν καν δικούς τους traders, και όλο το παιχνίδι γίνεται από 3rt party πλατφόρμες.

Scout σε κάθε γήπεδο!

Εκτός από το Live Streaming, ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες προσφέρουν στους παίκτες τους την «αναπαράσταση» του ματς μέσω γραφημάτων, τα γνωστά στους παίκτες «γηπεδάκια». Αντί για εικόνα παρουσιάζεται η κάτοψη ενός γηπέδου με πληροφορίες για το συμβαίνει εκείνη την ώρα, π.χ. «Ομάδα Α επικίνδυνη επίθεση», «Ομάδα Β κόρνερ», «Ομάδα Α πλάγιο άουτ»! Αυτή είναι η δουλειά των λεγόμενων scouts.

Οι scouts παρακολουθούν ζωντανά το παιχνίδι από το γήπεδο και αποστέλλουν συνεχώς τις πληροφορίες του αγώνα μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Όταν π.χ. η μπάλα είναι στο κέντρο του γηπέδου πληκτρολογούν το «5», το οποίο σημαίνει πως η μπάλα είναι ασφαλής. Όταν μία ομάδα επιτίθεται και ξεπεράσει την «ακίνδυνη» ζώνη τότε πληκτρολογούν το «4» ή το «6» ανάλογα με το ποιά ομάδα επιτίθεται. Επίσης φάουλ, κόρνερ, κάρτες κλπ, αντιστοιχούν σε ένα πλήκτρο του τηλεφώνου. Όταν μπαίνει γκολ, κόκκινη ή σημειωθεί πέναλτι οι scouts διακόπτουν το παιχνίδι, ενώ στα επικίνδυνα φάουλ και στις επικίνδυνες επιθέσεις οι traders των ιστοσελίδων είναι αυτοί που κλειδώνουν τις αγορές.

Γιατί κλειδώνουν οι αγορές όταν η μπάλα είναι «ασφαλής»;

Πολλές φορές βλέπουμε παιχνίδια στην τηλεόραση, όμως οι αγορές «κλειδώνουν» για αρκετή ώρα χωρίς προφανή λόγο (π.χ. γκολ, αποβολή, πέναλτι ή επικίνδυνο φάουλ) και εμείς αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει… Ο λόγος στην πραγματικότητα είναι πολύ απλός: Όταν ένα παιχνίδι καλύπτεται από τον scout και χαθεί η σύνδεση τότε η αγορά διακόπτεται. Αν δεν υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην τηλεοπτική κάλυψη και υπάρχει διαθέσιμος trader, τότε η αγορά ανοίγει ξανά και διαχειρίζεται χειροκίνητα μέχρι να αποκατασταθεί η σύνδεση. Διαφορετικά ενδέχεται να παραμείνει κλειστή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού!

Μπουκμέικερ: Μια κανονική δουλειά!

Πίσω από κάθε σελίδα στοιχήματος και ειδικά στις μεγάλες πλατφόρμες εργάζονται εκατοντάδες άτομα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Μάλτα το να εργάζεται κάποιος σε μία πλατφόρμα στοιχήματος είναι μία συνηθισμένη καθημερινή δουλειά. Στο κείμενο αυτό, με τον όρο μπουκμέικερ αναφέρονται ουσιαστικά οι «sports traders» και οι «odds compilers» των ιστοσελίδων, δηλαδή τα άτομα δηλαδή που βγάζουν τις αποδόσεις και διαχειρίζονται τις αγορές.

Οι μικρότερες πλατφόρμες, ουσιαστικά στήνουν τη σελίδα με 15-20 άτομα προσωπικό και αν προσφέρουν ζωντανό στοιχηματισμό, πληρώνουν πλατφόρμες οι οποίες διαχειρίζονται τις live betting αγορές. Αυτό σημαίνει ότι όσες σελίδες λαμβάνουν πληροφορίες από την τρίτη πλατφόρμα θα έχουν τις ίδιες ή παρεμφερείς αποδόσεις και γκάμα αγορών.

Οι έξτρα παροχές

Πού διαφέρουν, λοιπόν, οι bookmakers μεταξύ τους; Πώς προσελκύουν πελάτες; Με τα μεγάλα μπόνους, τις υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης (SEO), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πληρωμένες διαφημίσεις, αλλά και τη γενικότερη πολιτική τους στην εξυπηρέτηση πελατών και τις πληρωμές.

Ο κάθε επιχειρηματίας ή τυχοδιώκτης έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγες μέρες να φτιάξει πλατφόρμα με έδρα τα νησιά Αντίγκουα ή το Κουρασάο. Θα πρέπει, όμως, να επιβιώσει στον μεγάλο ανταγωνισμό και πριν από την προτίμηση του κοινού, να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη του! Γι’ αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο η αδειοδότηση της κάθε πλατφόρμας, που προσθέτει περισσότερη αξιοπιστία και σιγουριά στον παίκτη ότι θα έχει όλες τις αγορές διαθέσιμες τη στιγμή που θέλει και αν κερδίσει να πληρωθεί.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ