foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ34
ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ, 2ος Όμιλος

Αφιερώματα | 01 Αυγ 2016 12:27
rio_2016_basket.jpg

Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια και το τουρνουά του μπάσκετ δε θα μπορούσε να λείπει από αυτούς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 (Olympic Games 2016) διεξάγονται στο Rio (Rio 2016 η επίσημη ονομασία).

Το τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας χωρίζεται στη φάση των Ομίλων και στη φάση των χιαστί αναμετρήσεων. Οι ομάδες που συμμετέχουν συνολικά είναι 12 κι από τον κάθε Όμιλο των 6 ομάδων, οι 4 πρώτες εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στα προημιτελικά. Όλοι παίζουν με όλους και στο Group Β συμμετέχουν η Αργεντινή, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Νιγηρία.

Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ, Οι ομάδες

Λιθουανία

Παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που θα βρεθεί γι' ακόμα μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Λιθουανία θα πάει στο Ρίο ως ένα ισχυρό αουτσάιντερ, ωστόσο αυτός ο... χαρακτηρισμός μάλλον ταιριάζει στον Γιόνας Καζλάουσκας και τους παίκτες του, όπως φάνηκε στις πρόσφατες διοργανώσεις. Από το 1992, όταν και συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος βρίσκεται σταθερά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς προκρίθηκε: Τερμάτισε δεύτερη στο Eurobasket 2015. Ηττήθηκε στον τελικό από την Ισπανία, ωστόσο κέρδισε ένας απευθείας εισιτήριο για τη Βραζιλία.

ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨΟΣ ΟΜΑΔΑ
G Μάντας Καλνιέτις 29 1.95 ΕΑ7 Μιλάνο
G Άντας Γιουσκεβίτσιους 27 1.94 Λιέτουβος Ρίτας
F Γιόνας Ματσιούλις 31 1.98 Ρεάλ Μαδρίτης
G Ρενάλντας Σεϊμπούτις 30 1.96 Ζαλγκίρις Κάουνας
F/C Ντομάντας Σαμπόνις 20 2.11 Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
C Αντάνας Καβαλιάουσκας 31 2.08 Λιέτουβος Ρίτας
F Παούλιους Γιανκούνας 32 2.05 Ζαλγκίρις Κάουνας
C Ρομπέρτας Γιαφτόκας 36 2.11 Ζαλγκίρις Κάουνας
C Γιόνας Βαλαντσιούνας 24 2.13 Τορόντο Ράπτορς
F Μιντάουγκας Κουζμίνσκας 26 2.05 Νιου Γιορκ Νικς
G/F Μάριους Γκριγκόρις 22 1.98 Τενερίφη
G Βάιντας Καρινιάουσκας 22 1.98 Κύμη

Προπονητής: Ο Γιόνας Καζλάουσκας ήταν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στη Λιθουανία, ωστόσο οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι μπορεί να επαναφέρει την Εθνική ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Κι όμως. Ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα στον πάγκο της Εθνικής Λιθουανίας, με τη 2η θέση στο Eurobasket 2015 να αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία. Η αξία του 61χρονου coach είναι δεδομένη και πλέον έχει δώσει απαντήσεις και σε όσους τον είχαν κατηγορήσει.

Το αστέρι: Στο ρόστερ της Εθνικής Λιθουανίας βρίσκονται οι Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (Νικς) και Ντομάντας Σαμπόνις (Θάντερ) που σύντομα θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο ΝΒΑ. Εκείνος, όμως, που αποτελεί το "Α και το Ω" της ομάδας είναι ο Γιόνας Βαλαντσιούνας! Ο Λιθουανός... γίγαντας μέτρησε φέτος 12.8 πόντους, 9.1 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα κατά μέσο όρο με τη φανέλα των Τορόντο Ράπτορς κι από τη δική του απόδοση θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία της Εθνικής ομάδας της πατρίδας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

Απουσίες: Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε με τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας. Ο Λιθουανός NBAer (6.2π., 2.9ρ. τη σεζόν 2015-16) αντιμετωπίζει πρόβλημα στη μέση και δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Εθνική ομάδα της πατρίδας. Βέβαια, ο Μοτιεγιούνας δεν έπαιξε ούτε πέρυσι στο Eurobasket. Εκτός κι ο πολύπειρος σουτέρ Αρτούρας Μιλάκνις της Ούνικς Καζάν (6.9π., 37.3%τρ. στο Eurocup), η απουσία του οποίου προκάλεσε και τη μεγαλύτερη έκπληξη. Νοκ άουτ λόγω τραυματισμού τέθηκε κι ο Εντγκάρας Ουλανόβας της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Τρία χάλκινα μετάλλια (1992, 1996 & 2000).

Εκτίμηση: Ο Όμιλος είναι αρκετά δύσκολος για τους Λιθουανούς. Ακόμα και η Νιγηρία που φαντάζει ως το μεγάλο αουτσάιντερ, έχει αρκετά καλό ρόστερ, επομένως ο μεγάλος στόχος για την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας. Αν περάσει στην 8άδα μπορεί χωρίς κανένα άγχος να κάνει... ζημιές, ωστόσο το δύσκολο κομμάτι είναι να περάσει τον Όμιλο, με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ της.

Φιλικά προετοιμασίας

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 88-58
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ 81-56
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 87-83
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 76-78
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 81-68
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 62-64

 

Βραζιλία

Χώρα με παράδοση στο μπάσκετ, με συνεχόμενες παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που όμως πέρασε μία φάση παρακμής από το 2000 κι έπειτα. Ήρθε, όμως, μία νέα γενιά, η οποία επανέφερε τη Βραζιλία στο προσκήνιο και πλέον ως διοργανωτές, στόχος τους είναι να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Το ποδόσφαιρο είναι το εθνικό τους άθλημα, ωστόσο διαθέτουν αρκετή ποιότητα και στο μπάσκετ, με όλο και περισσότερους Βραζιλιάνους να βρίσκουν θέση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Φυσικά, η έδρα θα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα για την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας, που μπαίνει στο τουρνουά ως ένα ισχυρό αουτσάιντερ.

Πώς προκρίθηκε: Ως διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εξασφαλισμένη θέση στο τουρνουά.

ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨΟΣ ΟΜΑΔΑ
G Ραούλ Νέτο 24 1.92 Γιούτα Τζαζ
C Κριστιάνο Φελίσιο 24 2.08 Σικάγο Μπουλς
G Βίτορ Μπενίτε 26 1.90 Μούρθια
G Μαρσελίνιο Χουέρτας 33 1.91 Λος Άντζελες Λέικερς
F Άλεξ Γκαρσία 36 1.92 Μπαουρού
F Γκιγιέρμε Τζιοβανόνι 36 2.04 Μπραζίλια
C Νενέ Χιλάριο 33 2.11 Χιούστον Ρόκετς
F Μάρκους Βινίσιους 32 2.07 Φλαμένγκο
G Λεάντρο Μπαρμπόσα 33 1.94 Φοίνιξ Σανς
C Αουγκούστο Λίμα 24 2.06 Ρεάλ Μαδρίτης
F Ραφαέλ Χετσχάιμερ 30 2.08 Μπαουρού
G Ραφαέλ Λουζ 24 1.88 Λαμποράλ Κούτσα

Προπονητής: Κι όμως. Εκείνος που επανέφερε τη Βραζιλία στο δρόμο των επιτυχιών είναι ένας Αργεντίνος. Ο πολύπειρος Ρούμπεν Μανιάνο, ο οποίος έχει εργαστεί με επιτυχία στην Εθνική Αργεντινής, ανέλαβε τη Βραζιλία το 2010 κι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία πολύ ικανή ομάδα, έχοντας στα χέρια του μία φουρνιά παικτών με μπόλικο ταλέντο. Ο Μανιάνο με την Αργεντινή έφτασε στη 2η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002, ενώ το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας οδήγησε την πατρίδα του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου!

Το αστέρι: Ο πολύπειρος Λεάντρο Μπαρμπόσα θα είναι γι' ακόμα μία διοργάνωση εκείνος που θα ηγηθεί της Βραζιλίας. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα παίκτες που συνδυάζουν ποιότητα και εμπειρία, με αρκετά εξ αυτών να αγωνίζονται στο ΝΒΑ! Εκείνος, όμως, που θεωρείται ηγέτης είναι ο Μπαρμπόσα, ο οποίος μάλιστα έρχεται από πολύ καλές χρονιές με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Φέτος μέτρησε 6.4 πόντους κατά μέσο όρο, στα περίπου 16 λεπτά που αγωνιζόταν.

Απουσίες: Οι Ολυμπιακοι Αγωνες διοργανώνονται στη Βραζιλία, ωστόσο η Εθνική ομάδα του μπάσκετ δεν θα είναι πλήρης. Η μεγαλύτερη απουσία έχει να κάνει με τον Τιάγκο Σπλίτερ, ο οποίος δεν είναι σε θέση να βοηθήσει την Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Ο πολύπειρος NBAer μετράει 8 πόντους και 5.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στην καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και στην Εθνική θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Νοκ άουτ τέθηκε κι ο Άντερσον Βαρεζάο (7.4π., 7.3ρ. στην καριέρα του στο ΝΒΑ), ενώ η Βραζιλία έχασε με τραυματισμό ακόμα έναν ψηλό, τον Βίτορ Φαβεράνι (Μακάμπι & Μούρθια φέτος).

Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 3 αργυρά μετάλλια (1948, 1960, 1964).

Εκτίμηση: Ο μίνιμουμ στόχος των διοργανωτών είναι να βρεθούν στη φάση των νοκ άουτ αναμετρήσεων. Έχουν σημαντικές απουσίες, ωστόσο κατεβάζουν ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ και με τη βοήθεια του κόσμου μπορούν να τα καταφέρουν. Ο Όμιλος (σ.σ. Αργεντινή, Ισπανία, Λιθουανία, Κροατία & Νιγηρία) είναι αρκετά δύσκολος, οι πιθανότητες, όμως, πρόκρισης είναι αρκετές. Αν βρεθεί στα χιαστί ματς, τότε μπορεί να προχωρήσει, ποντάροντας πολλά στο γεγονός ότι πρόκειται για τη διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Φιλικά προετοιμασίας

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 90-45
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 96-50
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 96-67
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 62-64

 

Αργεντινή

Μία σπουδαία φουρνιά παικτών μαζεύτηκε ξανά για ένα τελευταία τάνγκο. Η Αργεντινή είχε μείνει μακριά από τις διακρίσεις στο παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο από το 2000 κι έπειτα κυριαρχεί κι έχει εξελιχθεί σε μία εκ των πιο δυνατών Εθνικών ομάδων του πλανήτη. Βέβαια, η συγκεκριμένα φουρνιά έχει μεγαλώσει αρκετά και πλέον το ζητούμενο είναι διάδοχη κατάσταση. Πρώτα, όμως, ο Τζινόμπιλι, ο Σκόλα, ο Νοτσιόνι κι οι υπόλοιποι θα δώσουν μία τελευταία παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Ο βασικός τους στόχος είναι να βρεθούν στη φάση των νοκ άουτ αναμετρήσεων. Στη συνέχεια η πορεία τους θα καθοριστεί από τον αντίπαλο που θα βρεθεί απέναντι τους.

Πώς προκρίθηκε: Τερμάτισε 2η στο FIBA Americas Championship 2015.

ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨΟΣ ΟΜΑΔΑ
G Νίκολας Μπρουσίνο 22 2.04 Ντάλας Μάβερικς
G Φακούντο Καμπάτσο 24 1.79 Μούρθια
F Γκάμπριελ Ντεκ 20 2.00 Σαν Λορέντζο
C Μάρκο Ντέλια 23 2.09 Όμπρας
C Ρομπέρτο Ακούνα 24 2.08 Πενιαρόλ
G/F Πατρίτσιο Γκαρίνο 22 1.98 George Washington
G Νίκολας Λαπροβίτολα 25 1.88 Λιέτουβος Ρίτας
F Λέο Μαϊνόλντι 30 2.04 Χιμνάσια
F Αντρές Νοτσιόνι 35 2.02 Ρεάλ Μαδρίτης
G Μανού Τζινόμπιλι 38 1.98 Σαν Αντόνιο Σπερς
G Κάρλος Ντελφίνο 33 2.00 -
F Λουίς Σκόλα 35 2.06 Τορόντο Ράπτορς

Προπονητής: Το κενό που άφησε ο Ρούμπεν Μανιάνο (σ.σ. νυν τεχνικός της Εθνικής Βραζιλίας) ήταν σημαντικό για την Αργεντινή. Ο αντικαταστάτης έχει βρεθεί στο πρόσωπο του Σέρχιο Ερντάντεθ, ο οποίος θα οδηγήσει την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Το αστέρι: Έχει γεννηθεί το 1977, βρίσκεται στη Δύση της καριέρας του, ωστόσο θα είναι ξανά ο ηγέτης της Εθνικής Αργεντινής. Ναι, καλά καταλάβατε. Αναφερόμαστε στον Μανού Τζινόμπιλι, ο οποίος φέτος ήταν... μονοψήφιος έπειτα από πολλά χρόνια στο NBA (9.6π.), η αξία του, όμως, είναι δεδομένη κι οι αντίπαλες άμυνες θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να τον σταματήσουν.

Απουσίες: Μοναδικός από την παλιά φουρνιά που απουσιάζει είναι ο NBAer εδώ και μερικά χρόνια, Πάμπλο Πριτζιόνι. Οι υπόλοιποι θα είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, με τον Κάρλος Ντελφίνο να επιστρέφει στα παρκέ έπειτα από τρία χρόνια!

Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Ένα χρυσό μετάλλιο (2004) & ένα χάλκινο μετάλλιο (2008).

Εκτίμηση: Το δύσκολο για την Αργεντινή είναι να περάσει τον Όμιλο. Είναι το φαβορί, ωστόσο το group με Ισπανία, Βραζιλία, Λιθουανία, Κροατία και Νιγηρία έχει πολλές... παγίδες. Αν τα καταφέρουν, τότε στα χιαστί είναι δεδομένο πως κανένας δεν μπορεί να τους υποτιμήσει! Εξάλλου, έχουν βγει και νέα ταλέντα (Νικολά Μπρουσίνο και Πατρίσιο Γκαρίνο) συν τους... παλιούς, οι οποίοι αποτελούν σταθερή αξία στο παγκόσμιο μπάσκετ!

Φιλικά προετοιμασίας:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 92-96
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 101-79
ΗΠΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 111-74
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΣΕΡΒΙΑ 79-74
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ 97-78
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 85-86
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΓΑΛΛΙΑ 86-79

 

Κροατία

Μεγάλη σχολή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που όμως έχει μείνει πολλά χρόνια μακριά από τις επιτυχίες και τα μετάλλια. Οι Κροάτες δεν έχουν καταφέρει να περάσουν σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας διοργάνωσης από το 1995 στο Eurobasket της Αθήνας, με μοναδική εξαίρεση το Eurobasket 2013, που τερμάτισε στην 4η θέση. Φαίνεται, όμως, ότι η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική. Η νέα φουρνιά παικτών έχει μπόλικο ταλέντο, οι NBAers αυξάνονται κάθε καλοκαίρι και στόχος της Κροατίας είναι να κάνει την υπέρβαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας και να... χτυπήσει τετράδα. Βέβαια, έκανε ήδη μία υπέρβαση, καθώς κατάφερε να αποκλείσει την Ελλάδα και τη διοργανώτρια Ιταλία στο προολυμπιακό του Τορίνο, κάτι που κατά κοινή ομολογία δεν περίμεναν πολλοί.

Πώς προκρίθηκε: Τερμάτισε στην 1η θέση του προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που έλαβε χώρα στο Τορίνο.

ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨΟΣ ΟΜΑΔΑ
F Μάρκο Αράποβιτς 19 2.07 Τσεντεβίτα
F Λούκα Μπάμπιτς 24 2.01 Τσεντεβίτα
C Μίρο Μπίλαν 26 2.15 Τσεντεβίτα
G Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς 27 2.00 Μπρούκλιν Νετς
F Μάριο Χεζόνια 21 2.01 Ορλάντο Μάτζικ
G Φίλιπ Κρούσλιν 27 1.96 Τσιμπόνα
C Ντάρκο Πλάνινιτς 25 2.11 Λαμποράλ Κούτσα
G Κρούνοσλαβ Σίμον 31 1.97 ΕΑ7 Μιλάνο
G Ροκ Στίπτσεβιτς 30 1.85 Ντινάμο Σάσαρι
F Ζέλικο Σάκιτς 28 2.03 Λουκόιλ Ακαντέμικ
F Ντάριο Σάριτς 22 2.08 76ers
G Ρόκο Λένι Ούκιτς 31 1.96 Καντού

Προπονητής: Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς αποχώρησε κι η Εθνική Κροατίας πορεύεται πλέον με τον Αλεξάνταρ Πέτροβιτς, ο οποίος χρεώθηκε σημαντικό μερίδιο της σπουδαίας επιτυχίας στο Τορίνο. Ο αδερφός του αδικοχαμένου Ντράζεν και ξάδερφος του Ντέγιαν Μποντιρόγκα έχει μακρά πορεία στον χώρο της προπονητής, ενώ έχει εργαστεί στον πάγκο της Εθνικής και στο παρελθόν. Ήταν head coach και στην Εθνική ομάδα της Βοσνίας.

Το αστέρι: Πρόκειται για μία φουρνιά που έχει… μπόλικο ταλέντο. Εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς των Μπρούκλιν Νετς. Ο Κροάτης φόργουορντ έδειξε το ταλέντο του στην Ευρώπη με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε και πλέον «πυροβολεί» τα αντίπαλα καλάθια στο NBA. Τη σεζόν που μας πέρασε, ο Μπογκντάνοβιτς σημείωνε 11.2 πόντους κατά μέσο όρο με τη φανέλα των Νετς, ενώ στο προολυμπιακό ήταν απλά ασταμάτητος και 24.2 πόντους ανά συμμετοχή «διέλυσε» με κάθε τρόπο τις αντίπαλες άμυνες!

Απουσίες: Προέκυψαν σημαντικές απουσίες για τους Κροάτες. Συγκεκριμένα, νοκ άουτ είναι ο Άντε Τόμιτς της Μπαρτσελόνα, ο Ντάμιαν Ρούντεζ που ψάχνει το επόμενο συμβόλαιο του στο ΝΒΑ, αλλά κι ο νεαρός Ντράγκαν Μπέντερ, που ξεκινάει την καριέρα του στον «μαγικό κόσμο» και -τουλάχιστον για φέτος- γύρισε την πλάτη του στην Εθνική.

Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 1 ασημένιο μετάλλιο (1992).

Εκτίμηση: Δεν θα είναι εύκολο το έργο της Κροατίας, προκειμένου να περάσει στη νοκ άουτ φάση, που φυσικά είναι ο στόχος της. Η Νιγηρία είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμος αντίπαλος, ενώ από εκεί και πέρα Αργεντινή, Ισπανία και Λιθουανία μόνο ως εύκολα εμπόδια δεν μπορούν να θεωρηθούν. Το αντίθετο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η Κροατία θα καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη 4άδα, με τις πιθανότητες να είναι στο 50%-50%. Από εκεί και πέρα -αν περάσει- έχει το ταλέντο να κάνει ζημιές σε ματς που είναι νοκ-άουτ.

Φιλικά προετοιμασίας:

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ 90-69
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ 97-78
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ 77-86

 

Νιγηρία

Η Νιγηρία έχει εξελιχθεί σε δύναμη του μπάσκετ της Αφρικής. Από το καλοκαίρι του 2012, όταν κι έκανε το... απόλυτο μπαμ κόντρα στην Ελλάδα, η Νιγηρία παρουσιάζεται ολοένα και πιο βελτιωμένη, με το ρόστερ της να έχει πολλές ποιοτικές και έμπειρες μονάδες. Το 2012 την είδαμε και για πρώτη φορά στα χρονικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πλέον ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχής της στα παρκέ της Βραζιλίας.

Πώς προκρίθηκε: Τερμάτισε πρώτη στο FIBA Africa Championship 2017.

ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨΟΣ ΟΜΑΔΑ
G Μπεν Ούζοχ 28 1.91 Κάντον Τσαρτζ
G Μίκαελ Ουμέχ 31 1.87 Ιρόνι Ναχαρίγια
F Ίκε Ντιόγκου 32 2.04 Σάουθερν Τάιγκερς
G Τζος Άκονον 30 1.89 Σάσαρι
G Τσάμπερλεϊν Ογκούτσι 30 1.98 Ανβίλ
G Έμπι Ερέ 34 1.96 Ντε Αρέμπικο
F Άντι Ογκίντε 29 2.04 Χάποελ Μιγδάλ
F Μίκαελ Γκμπίνιτζε 24 2.01 Ντιτρόιτ Πίστονς
F Σέιν Λαουάλ 29 2.08 Μπαρτσελόνα
F Αλάντε Αμίνου 28 2.10 Χάποελ Ελιάτ
C Εκένε Ιμπέκουε 31 2.10 Μπεϊρούτ
G Σταν Οκόγιε 25 1.98 Τραπάνι

Προπονητής: Πέρυσι η Εθνική Νιγηρίας εμπιστεύτηκε τον Γουίλ Βόιτ και ένα χρόνο αργότερα είναι πρωταθλήτρια Αφρικής και προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας! Ο Αμερικανός τεχνικός έχει εμπειρία από το ΝΒΑ, έχοντας εργαστεί για λογαριασμό των Κλίπερς και των Σπερς στο παρελθόν και πλέον διαχειρίζεται τις τύχες μίας πολύ καλής φουρνιάς παικτών που έχει βγάλει η Νιγηρία.

Το αστέρι: Ο Ίκε Ντιόγκου είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους παίκτης της Νιγηρίας και στο Ρίο θα έχει ηγετικό ρόλο. Ο πολύπειρος φόργουορντ αγωνίστηκε στο NBA για πρώτη φορά το 2005 και συνολικά έχει πάρει μέρος σε 225 ματς, με μέσο όρο 6 πόντους και 3.1 ριμπάουντ. Πλέον, ο Ντιόγκου βγάζει το… ψωμί του στην Κίνα, έχοντας μπροστά του την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Απουσίες: Προέκυψαν αρκετά σοβαρά προβλήματα στην Εθνική ομάδα της Νιγηρίας. Αρχικά, εκτός Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται ο Φεστούς Εζέλι που πρόσφατα μετακόμισε από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (7π., 5.6ρ.), ενώ νοκ άουτ τέθηκε κι ο Αλ Φαρούκ Αμίνου. Ο φόργουορντ των Μπλέιζερς είναι ίσως ο πιο ποιοτικός παίκτης της Νιγηρίας (σ.σ. φέτος είχε 10.2 πόντους και 6.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο) κι η απουσία του λόγω τραυματισμού αποτελεί τεράστιο πλήγμα. Σημαντική κρίνεται κι η απουσία του Ολουμίντε Ογιεντέτζι. Όχι τόσο αγωνιστικά, αλλά επειδή ο πολύπειρος άλλοτε σέντερ του Ηλυσιακού -που δεν αγωνιστεί στο Ρίο για προσωπικούς λόγους- ήταν ο αρχηγός της ομάδας.

Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: -

Εκτίμηση: Η Νιγηρία φαντάζει ως το μεγάλο αουτσάιντερ αλλά δεν είναι. Διαθέτει ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ, με τον Αμίνου των Μπλέιζερς να έχει στο πλευρό του τον Λαβάλ της Μπαρτσελόνα, τον Ούντοχ της Φενέρμπαχτσε και αρκετούς ακόμα με παραστάσεις από το επίπεδο της Ευρώπης. Έτσι κι αλλιώς, ως κλασική ομάδα από την Αφρική ποντάρει στα αθλητικά της προσόντα και δεν θα ήταν κακή σκέψη να την ποντάρει κανείς ως αουτσάιντερ να βρεθεί στα νοκ άουτ ματς! Θα κάνει πολλές... ζημιές στη φάση των Ομίλων.

Φιλικά προετοιμασίας:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 92-96
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 101-79
ΗΠΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ 110-66
 

Ισπανία

Υπερδύναμη στην Ευρώπη, κυριαρχεί σε Εθνικό επίπεδο κι έχει βγάλει πολλούς τα τελευταία χρόνια. Οι Ισπανοί μπορεί σε συλλογικό επίπεδο να μην τα καταφέρνουν τόσο καλά, με δεδομένο πως ρίχνουν πολλά λεφτά αλλά η Euroleague πηγαίνει αλλού, ωστόσο η Εθνική τους ομάδα κυριαρχεί απόλυτα! Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο από το γεγονός ότι έχει κατακτήσει το Eurobasket τρεις φορές από το 2009 κι έπειτα! Μπροστά της έχει την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί όπου στόχος είναι το μετάλλιο. Αυτός είναι ο στόχος, διότι η επιθυμία των Ισπανών είναι να... χτυπήσουν την Team USA!

Πώς προκρίθηκε: Τερμάτισε 1η στο Eurobasket 2015.

ΘΕΣΗ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΛ. ΥΨΟΣ ΟΜΑΔΑ
F Άλεξ Αμπρίνες 23 1.98 Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
G Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν 34 1.91 Λος Άντζελες Λέικερς
F Βίκτορ Κλαβέρ 27 2.06 Μπαρτσελόνα
F Ρούντι Φερνάντεθ 31 1.97 Ρεάλ Μαδρίτης
C Πάου Γκασόλ 36 2.13 Σαν Αντόνιο Σπερς
C Γουίλι Χερνάνγκομεθ 22 2.10 Νιου Γιορκ Νικς
G Σέρχιο Γιουλ 28 1.92 Ρεάλ Μαδρίτης
F Νίκολα Μίροτιτς 25 2.08 Σικάγο Μπουλς
G Χουάν Κάρλος Ναβάρο 36 1.93 Μπαρτσελόνα
F Φελίπε Ρέγες 36 2.06 Ρεάλ Μαδρίτης
G Σέρχιο Ροντρίγκεθ 30 1.90 76ers
G Ρίκι Ρούμπιο 25 1.93 Μινεσότα Τίμπεργουλβς

Προπονητής: Ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο για τον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας φαίνεται πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση! Μετά τις αποτυχίες σε Μιλάνο και Βιτόρια ανέλαβε εκ νέου την Ισπανία και δίπλα στα χρυσά του 2009 και του 2011, έβαλε κι αυτό από το Eurobasket 2015, με την ομάδα του μάλιστα να μην είναι το φαβορί λόγω των πολλών απουσιών.

Αστέρι: Τα χρόνια έχουν περάσει, ωστόσο ο Πάου Γκασόλ είναι σαν το παλιό-καλό κρασί! Σταθερή αξία ο Ισπανός φόργουορντ/σέντερ, υπέγραψε πριν από λίγο καιρό συμβόλαιο με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και ετοιμάζεται γι' ακόμα μία παράσταση με την Εθνική Ισπανίας. Πραγματικός ηγέτης, πέρυσι στο Eurobasket 2015 μέτρησε 25.6 πόντους και 8.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, όντας με διαφορές ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά! Στα 35 του!

Απουσίες: Ο Σερζ Ιμπάκα δεν λογίζεται ως απουσία, καθώς οι ίδιοι οι Ισπανοί αποφάσισαν να κατέβουν σε ακόμα μία διοργάνωση με τον Νίκολα Μίροτιτς. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, προέκυψε με τον Μαρκ Γκασόλ των Μέμφις Γκρίζλις (14.3π., 7.8ρ. στην καριέρα του στο NBA), ο οποίος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη διάρκεια της σεζόν και δεν... πρόλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Τρία ασημένια μετάλλια (1984, 2008, 2012) και μία τέταρτη θέση (1980).

Εκτίμηση: Θεωρούμε δεδομένο ότι οι Ισπανοί θα είναι στα χιαστί. Εκεί θα είναι το φαβορί κόντρα σε όποια κι αν ομάδα αντιμετωπίσουν, ωστόσο θα χρειαστεί μεγάλο προσπάθεια για να μπουν στην τετράδα. Αν τα καταφέρουν η λογική λέει πως θα φτάσουν στην κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου, αφού θα έχουν δύο ευκαιρίες μπροστά τους. Η δική μας εκτίμηση είναι πως η Ισπανία θα βρεθεί στο βάθρο, ωστόσο πολύ δύσκολα θα απειλήσει την Team USA.

Φιλικά προετοιμασίας:

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 87-83
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 76-78
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 80-65
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ 100-61
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 91-55

Φάνης Παναγιώτου

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ