foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ117
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Σουηδία, Allsvenskan: Preview σεζόν 2017

Previews Πρωταθλημάτων | 29 Μάρ 2017 21:17
Σουηδία-Allsvenskan-Preview-2017-Αφιέρωμα-Σουηδίας-2017.jpg

Tο πρωτάθλημα Allsvenskan της Σουηδίας ιδρύθηκε το 1924 και το προσεχές Σάββατο ετοιμάζεται να ξεκινήσει για 93η φορά στην ιστορία του. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όπως άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο προσφέρει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, για την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για την παραμονή στην κατηγορία διαρκεί συνήθως ως και τις τελευταίες αγωνιστικές. Την περσινή χρονιά η Μάλμε επέστρεψε στο θρόνο της πρωταθλήτριας και φέτος είναι και πάλι το ακλόνητο φαβορί για το repeat. Oι ΑΪΚ Στοκχόλμης και Νόρκεπινγκ είναι ιδιαίτερα ισχυρές και θα παλέψουν όσο μπορούν για ανατροπή των προγνωστικών. Αρκετά αποδυναμωμένες είναι φέτος οι Γκέτεμποργκ και Έλφσμποργκ, ενώ ένα ακόμη ερωτηματικό αποτελεί το πως θα πορευτούν οι νεοφώτιστες Σίρους και ΑΦΚ Εσκιλστούνα. Οι δυο τους πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία πέρσι στη Superettan και άξιζαν πέρα για πέρα την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Μαζί τους και η Χάλμσταντ που επανήλθε μετά από ένα χρόνο απουσίας.

Σύστημα Διεξαγωγής

Ο πρωταθλητής ανακηρύσσεται στην κανονική διάρκεια της σεζόν, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 30 αγωνιστικές αποτελούμενη από 2 γύρους των 15 παιχνιδιών. Η ομάδα που θα στεφθεί πρωταθλήτρια εξασφαλίζει την συμμετοχή της στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 2η και 3η θέση οδηγούνται στον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται απευθείας, ενώ αυτή που θα τερματίσει στην 14η θέση έχει μια δεύτερη ευκαιρία για παραμονή στην κατηγορία μέσω των αγώνων μπαράζ. Στη διπλή αυτή αναμέτρηση (ένας αγώνας εντός κι ένας εκτός) καλείται να αντιμετωπίσει την ομάδα που τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας.

 

Οι ομάδες της Allsvenskan

Μάλμε

Τι έκανε πέρσι: Επέστρεψε στο θρόνο της πρωταθλήτριας αφήνοντας μια για πάντα στο παρελθόν την κακή χρονιά του 2015. Είχε σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, πήρε βαθμούς στις πιο δύσκολες έδρες της κατηγορίας και κατάφερε έτσι να τερματίσει πρώτη και με 6 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ΑΪΚ. Θα αγωνιστεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου.

Προπονητής: Νέος προπονητής για τη Μάλμε ο 40χρονος Σουηδός Μάγκνους Πέρσον που τα τελευταία 3 χρόνια εργάστηκε στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Εσθονίας. Παλιότερα έχει καθοδηγήσει τις Τζουργκάρντεν και Άαλμποργκ.

Έδρα: Swedbank Stadion (24.000)

Μεταγραφές: Πολλές οι αποχωρήσεις, αφορούν όμως κατά κύριο λόγο παίκτες που αποτελούσαν αναπληρωματικές επιλογές. Ο βασικός κορμός της περσινής χρονιάς παρέμεινε, με μοναδικό πλήγμα την πώληση του μέσου Αντού στην Ακίσασπορ. Ενισχύθηκε ωστόσο αρκετά, με κυριότερες προσθήκες αυτές του Δανού αμυντικού Νίλσεν και του επιθετικού Τσιμπίκι που είχε δοθεί πέρσι ως δανεικός στη Γιόνσεπινγκ.

Φιλικά - Κύπελλο: Υπέστη ήττα σοκ σε αγώνα νοκ άουτ από τη Λαντσκρόνα, ομάδα 3ης κατηγορίας της χώρας και αποκλείστηκε πρόωρα από το θεσμό του κυπέλλου. Μέτριες οι έως τώρα εμφανίσεις της στα φιλικά παιχνίδια. Στα 4 πιο πρόσφατα απέσπασε 2 ισοπαλίες κόντρα στις Μόλντε και Ρόζενμποργκ, επικράτησε με 1-0 της Γιόνσεπινγκ και γνώρισε την εντός έδρας ήττα από τη νεοφώτιστη ΑΦΚ Εσκιλστούνα.

Εκτίμηση: Διαθέτει το πληρέστερο ρόστερ και είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου για ακόμη μία χρονιά, ενδεχόμενο που είναι σε απόδοση 2,00 στον Stoiximan. Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί το πως θα πορευτεί υπό τις οδηγίες του νέου της τεχνικού.

 

ΑΪΚ Στοκχόλμης

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε στη 2η θέση της βαθμολογίας πραγματοποιώντας εξαιρετικό δεύτερο γύρο. Σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απομάκρυνση του Αντρέας Αλμ και η πρόσληψη του Ρίκαρντ Νόρλινγκ στο ρόλο του προπονητή. Έχει εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Η διοίκηση της ομάδας έμεινε ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες του 45χρονου Σουηδού τεχνικού Ρίκαρντ Νόρλινγκ, του δείχνει εμπιστοσύνη και συνεπώς ανανέωσε το συμβόλαιο του.

Έδρα: Friends Arena (54.000)

Mεταγραφές: Πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν από τον ιστορικό σύλλογο της Σουηδικής πρωτεύουσας. Αρκετά ωστόσο και τα χρήματα (8,6 εκ. ευρώ) που εισπράχτηκαν από την πώληση του 18χρονου χαρισματικού επιθετικού Ίσακ στη Ντόρτμουντ. Οι νεοαποκτηθέντες προέρχονται κυρίως από ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Ξεχωρίζει η προσθήκη του μέσου Κρίστοφερ Όλσον από τη Μίντιλαντ.

Φιλικά - Κύπελλο: Στο κύπελλο Σουηδίας έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση όπου γνώρισε την ήττα με 3-0 από τη Χάκεν και έμεινε εκτός τετράδας. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της κατάφερε να επικρατήσει σε φιλικές αναμετρήσεις των Σίριους και Νόρκεπινγκ με 1-0 και 2-0 αντίστοιχα.

Εκτίμηση: Είναι ελαφρώς αποδυναμωμένη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο υπό τις οδηγίες του Νόρλινγκ και με όπλο την καυτή της έδρα είναι ένα από τα φαβορί για να βρεθεί και πάλι στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας.

 

Νόρκεπινγκ

Τι έκανε πέρσι: Η αποχώρηση του κόουτς Άντερσον καθώς επίσης και τριών βασικών στελεχών (Κούγιοβιτς, Νίμαν, Τραούστασον) στα μέσα της περσινής χρονιάς της στέρησαν τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο της μέχρι τέλους. Αρκέστηκε στη 3η θέση της βαθμολογίας μέσω της οποίας θα συμμετάσχει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο της ο 38χρονος Σουηδός τεχνικός Γενς Γκούσταφσον που ανέλαβε πέρσι στα μέσα της χρονιάς.

Έδρα: Östgötaporten (17.234)

Mεταγραφές: Λίγοι έφυγαν και λίγοι ήρθαν για τη Νόρκεπινγκ. Ο βασικός κορμός της ομάδας παρέμεινε ως έχει, απώλεια ωστόσο αποτελεί η παραχώρηση του μέσου Τέκιε στη Γάνδη. Σημαντικότατη η προσθήκη του μέσου Θοράρινσον από τη Νορβηγική Ρόζενμποργκ.

Φιλικά - Κύπελλο: Εξαιρετική η πορεία της στο θεσμό του κυπέλλου, στην ημιτελική φάση επικράτησε εντός έδρας της Μπρομαποϊκάρνα με 4-0 και στον τελικό (13 Απριλίου) θα αντιμετωπίσει την Έστερσουντ. Σε φιλικές αναμετρήσεις το μήνα Φερβουάριο επικράτησε των Φρέι Τάμπι, Ελσίνκι και Χάμαρμπι. Ωστόσο στις δύο πιο πρόσφατες ηττήθηκε στη Στοκχόλμη από την ΑΪΚ με 2-0 και εντός έδρας από την Ατβίνταμπεργκ με το ευρύ 1-4.

Εκτίμηση: Είναι δουλεμένη ομάδα, διαθέτει ποιότητα, νεανικό ρόστερ και τα βασικά της ατού αγωνίζονται πολλά χρονιά μαζί, κάτι που έχει αποφέρει ένα εξαιρετικό δέσιμο. Στόχος της είναι μια καλή πορεία αντίστοιχη των προηγούμενων ετών και έχει όλα φόντα να ξαναβρεθεί στις πρώτες 3 θέσεις της βαθμολογίας.

 

Γκέτεμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες χρονιές της, έμεινε στην 4η θέση της βαθμολογίας και ελπίζει σε κατάκτηση του κυπέλλου από τη Νόρκεπινγκ προκειμένου να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: O 51χρονος Γιέργκεν Λέναρτσον βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2015 και παρά την κακή περσινή χρονιά η διοίκηση της ομάδας τον στηρίζει και για τη σεζόν που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες.

Έδρα: Nya Ullevi (43.000)

Mεταγραφές: Πλήγμα αποτελεί η αποχώρηση του ποιοτικού μέσου Άνκερσεν που θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Ερωτηματικό αποτελούν οι νεοαποκτηθέντες παίκτες που στο σύνολο τους προέρχονται από ομάδες μικρότερων κατηγοριών των Σκανδιναβικών χωρών.

Φιλικά - Κύπελλο: Έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση στο θεσμό του κυπέλλου. Εκεί έπεσε πάνω στη Νόρκεπινγκ, ηττήθηκε με 1-2 εντός έδρας και αποκλείστηκε. Στις 4 πιο πρόσφατες φιλικές αναμετρήσεις αναδείχθηκε ισόπαλη με τις Μπρόντμπι και Κάλμαρ, ενώ επικράτησε των ΑΪΚ Στοκχόλμης και Φάλκενμπεργκ με 2-1 και 1-0 αντίστοιχα.

Εκτίμηση: Ποιοτικά είναι υποδεέστερη από την τριάδα που κατάλαβε πέρσι τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της Allsvenskan. Οποιαδήποτε θέση πάνω από την 4η θα αποτελέσει υπέρβαση.

 

Έλφσμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Μια από τα ίδια και πέρσι για την Έλφσμποργκ που τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας απέχοντας αρκετούς βαθμούς από τις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο των κιτρινόμαυρων ο Σουηδός τεχνικός Μάγκνους Χάγκλουντ. Βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2015 και παρά τις μετριοπαθείς χρονιές, η διοίκηση συνεχίζει να τον εμπιστεύεται.

Έδρα: Boras Arena (16.900)

Μεταγραφές: Απέκτησε τον μέσο Ντάιερ που πέρσι πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της νεοφώτιστης Έστερσουντ. Ο Άγγλος παίκτης στην ουσία ήρθε ως αντικαταστάτης του ποιοτικού Κλάεσον που παραχωρήθηκε στην Κράσνονταρ. Πλήγμα και η αποχώρηση του μέσου Χέντλουντ, ενώ πλην του Ντάιερ δεν υπάρχει κάτι άλλο ηχηρό ως αποτέλεσμα του μεταγραφικού παζαριού.

Φιλικά - Κύπελλο: Το κύπελλο αποτελούσε διακαή πόθο της, ωστόσο η εντός έδρας ήττα σοκ από την Μπρομαποϊκάρνα με 1-2 στην ημιτελική φάση την άφησε εκτός τετράδας. Στα τελευταία της δύο φιλικά επικράτησε των Οντ Γκρένλαντ και Χάλμσταντ με 2-1 και 2-0 αντίστοιχα.

Εκτίμηση: Το ρόστερ της δε της επιτρέπει να κάνει σκέψεις για μια θέση στην πρώτη τριάδα, κάτι που αποτελεί και το στόχο της. Θα κινηθεί όπως και τις προηγούμενες χρονιές αλλά η επιθυμητή υπέρβαση είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση.

 

Κάλμαρ

Τι έκανε πέρσι: Αθόρυβα κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση της βαθμολογίας, η καλύτερη στην οποία έχει πλασαριστεί από το 2012 και μετά.

Προπονητής: Ο 51χρονος Πίτερ Σβαρντ βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2015. Η περσινή του χρονιά ήταν η καλύτερη στο τιμόνι της ομάδας και ως λογική συνέπεια συνεχίζεται η συνεργασία του με τη διοίκηση.

Έδρα: Guldfageln Arena (12.100)

Μεταγραφές: Με εξαίρεση τον Εσθονό επιθετικό Ανιέρ, οι υπόλοιποι αποχωρήσαντες δεν αποτελούσαν βασικές επιλογές. Λίγες ωστόσο οι προσθήκες της, 5 τον αριθμό, με αυτήν του μέσου Χάλμπεργκ που πέρσι αγωνίστηκε με τη φανέλα της Άσκολι να ξεχωρίζει.

Φιλικά - Κύπελλο: Στη φάση των ομίλων για το κύπελλο Σουηδίας κληρώθηκε με 3 ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών, τερμάτισε όμως δεύτερη με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να συνεχίσει περαιτέρω. Έδωσε δύο φιλικές αναμετρήσεις μέσα στο Μάρτιο όπου αναδείχθηκε ισόπαλη στο Γκέτεμποργκ με την ομώνυμη ομάδα, ενώ επικράτησε εντός έδρας της Έστερς με 2-1.

Εκτίμηση: Με πορεία ανάλογη της περσινής μπορεί να φτάσει ξανά κοντά στην πρώτη εξάδα της Allsvenskan, ωστόσο κάπου εκεί είναι και το ταβάνι της και είναι δύσκολο να πετύχει κάτι περισσότερο.

 

Τζουργκάρντεν

Τι έκανε πέρσι: Χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα η περσινή για τους πρωτευουσιάνους. Βρέθηκε κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού στο πρώτο μισό, με την πρόσληψη του κόουτς Μαρκ Ντέμπσεϊ όμως στη συνέχεια ανέκαμψε, πήρε βαθμούς κόντρα στις πρωτοπόρους και κατάφερε να σώσει τα προσχήματα τερματίζοντας στην 7η θέση.

Προπονητής: Ο Ντέμπσεϊ δε δέχθηκε την πρόταση της διοίκησης για παραμονή στον πάγκο της ομάδας. Έτσι προσελήφθη το Δεκέμβριο ο 49χρονος Σουηδός Μελκενμίχελ που ανέβασε την ΑΦΚ Εσκιλστούνα στη μεγάλη κατηγορία.

Έδρα: Tele2 Arena (33.000)

Μεταγραφές: Οι αποχωρήσεις παικτών ήταν πολύ περισσότερες από τις αποκτήσεις. Ο βασικότατος πέρσι μέσος Φαλτσέτας αποτελεί παρελθόν και το ίδιο ισχύει για τους επιθετικούς Ολούνγκα και Ράνεγκι. Μεταξύ αυτών που ήρθαν στην ομάδα άξιοι αναφοράς είναι ο αριστερός αμυντικός Όλσον που αγωνιζόταν επί σειρά ετών στη Γουέστ Μπρομ και ο 34χρονος μέσος Κάλστρομ που ήρθε από τη Γκρασχόπερς.

Φιλικά - Κύπελλο: Με 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 1 ήττα αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων για το κύπελλο της χώρας. Η πορεία αυτή έφερε προβληματισμό καθώς και οι 3 αντίπαλοι προέρχονταν από κατώτερες κατηγορίες. Στα δύο τελευταία φιλικά παιχνίδια ωστόσο έδειξε καλύτερο πρόσωπο και επικράτησε στη Στοκχόλμη των Τρόμσο και Βίκινγκ με 3-1 και 2-0 αντίστοιχα.

Εκτίμηση: Αποδυναμωμένη συγκριτικά με πέρσι, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η προσέγγιση της πρώτης εξάδας. Ωστόσο μαθημένη από την περσινή χρονιά, έχει τον τρόπο τουλάχιστον να μη κινδυνεύσει.

 

Έστερσουντ

Τι έκανε πέρσι: Aν και νεοφώτιστη, αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της κατηγορίας. Τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας ούσα πανίσχυρη στην έδρα της όπου μέτρησε 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 5 ήττες.

Προπονητής: Δεν τίθεται θέμα για τον πετυχημένο Άγγλο τεχνικό Γκράχαμ Πότερ που συνεχίζει κανονικά στον πάγκο της ομάδας. Βρίσκεται στην Έστερσουντ από τον Ιανουάριο του 2011 και ήταν αυτός που την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Έδρα: Jämtkraft Arena (8.466)

Μεταγραφές: Από τους 4 παίκτες που αποχώρησαν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτό του μέσου Ντάιερ που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Έλφσμποργκ. Λίγες αλλά μελετημένες οι προσθήκες, ξεχωρίζουν αυτές των Μπόγιανιτς και Πέτερσον που αποκτήθηκαν από τις Χέλσινγκμποργκ και Γκέτεμποργκ αντίστοιχα.

Φιλικά - Κύπελλο: Η εκπληκτική της περσινή πορεία συνεχίστηκε φέτος στο θεσμό του κυπέλλου όπου έχει σφραγίσει το εισιτήριο για τον τελικό του θεσμού. Εκεί θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια του 2015 Νόρκεπινγκ. Αξιοσημείωτη είναι η εκτός έδρας επικράτηση της επί της περσινής κυπελλούχου Χάκεν με 1-3 στην ημιτελική φάση.

Εκτίμηση: Σκληρό καρύδι η ομάδα του Πότερ, έχει όλα τα φόντα για μια ανάλογη πορεία και δε θα αποτελέσει έκπληξη αν καταφέρει να μπει σφήνα ή έστω να πλησιάσει πολύ στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας.

 

Έρεμπρο

Τι έκανε πέρσι: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας, μια θέση που αποτελεί και την καλύτερη της επίδοση μέχρι τώρα. Στα πρώτα 2/3 του πρωταθλήματος φλέρταρε και με έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο στη συνέχεια η απόδοση της έπεσε κατακόρυφα και κατρακύλησε αρκετά στη βαθμολογία.

Προπονητής: Οι διοικούντες την ομάδα δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του 46χρονου Σουηδού τεχνικού Αλεξάντερ Άξεν ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Ιούνιο του 2014.

Έδρα: Behrn Arena (14.500)

Mεταγραφές: Οι βασικοί πέρσι Μόμπεργκ, Πέρσον, Μπρόμπεργκ και Αϊντάρεβιτς αποτελούν παρελθόν, αφήνοντας το ρόστερ της ομάδας αρκετά φτωχότερο. Τα μεταγραφικά της αποκτήματα παράλληλα αποτελούν ερωτηματικό καθώς μπορεί να είναι παίκτες από ανώτερα πρωταθλήματα (Γαλλία, Πορτογαλία), αλλά είχαν σχεδόν μηδαμινό χρόνο συμμετοχής την περασμένη χρονιά.

Φιλικά - Κύπελλο: Δεν κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων για το κύπελλο Σουηδίας καθώς έμεινε στη δεύτερη θέση του 8ου γκρουπ. Στα δύο πιο πρόσφατα φιλικά επικράτησε της Χάμαρμπι με 3-2 και της φινλανδικής Μαριέχαμν με 4-1.

Εκτίμηση: Η υπόθεση παραμονή θα είναι φέτος πιο δύσκολη. Διαθέτει εμπειρία στην κατηγορία, ωστόσο η μικρή μεταγραφική της ενίσχυση σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις βασικών παικτών πιθανότατα θα της στοιχίσει.

 

Χάκεν

Tι έκανε πέρσι: Μόνο ως πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η περσινή χρονιά στην Allsvenskan καθώς κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της. Επικράτησε της Μάλμε στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του κυπέλλου κι ενώ το σκορ στην κανονική διάρκεια ήταν 2-2. Στο πρωτάθλημα είχε κάποια ξεσπάσματα, που όμως δεν ήταν αρκετά για να τερματίσει ψηλότερα από την 10η θέση.

Προπονητής: Νέος τεχνικός ο 41χρονος Μίκαελ Στάρε που στο παρελθόν έχει εργαστεί στη Γκέτεμποργκ επί 3 συναπτά έτη.

Έδρα: Bravida Arena (7.000)

Μεταγραφές: Αρκετοί οι παίκτες που αποχώρισαν, με σημαντικότερο όλων τον φορ Ογοέρι που πέρσι με 17 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Πλην του μέσου Φαλτσέτας που αποκτήθηκε από τη Τζουργκάρντεν, οι υπόλοιπες 7 προσθήκες προέρχονται από ομάδες της δεύτερης κατηγορίας της χώρας.

Φιλικά - Κύπελλο: Στο θεσμό του κυπέλλου πραγματοποίησε και πάλι καλή πορεία κι έφτασε ένα βήμα πριν τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στον τελικό της διοργάνωσης. Ηττήθηκε εντός έδρας από την Έστερσουντ με 1-3 στην ημιτελική φάση κι έτσι δε θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Έχοντας τις υποχρεώσεις του κυπέλλου, έδωσε μόνο μία φιλική αναμέτρηση τον τελευταίο ενάμισι μήνα, αυτήν κόντρα στην Τρέλεμποργκ με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η λευκή ισοπαλία.

Εκτίμηση: Έχει την ποιότητα και την εμπειρία έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει, αλλά από εκεί και πέρα οποιαδήποτε διάκριση φαντάζει απίθανο σενάριο.

 

Χάμαρμπι

Τι έκανε πέρσι: Για ακόμη μία χρονιά κινήθηκε στη μετριότητα με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 11η θέση. Το τέλος του πρώτου γύρου τη βρήκε να φλερτάρει με τον υποβιβασμό, με σαφή βελτίωση της εικόνας της ωστόσο στον δεύτερο κατάφερε να σώσει σχετικά νωρίς την κατηγορία.

Προπονητής: Ξεκινάει τη χρονιά με νέο προπονητή, τον 36χρονο Δανό Γιάκομπ Μίκελσεν η απειρία του οποίου αποτελεί σίγουρα το μεγάλο ερωτηματικό.

Έδρα: Tele2 Arena (33.000)

Mεταγραφές: Πολλές οι αποχωρήσεις αλλά πολλές και οι προσθήκες για τους πρωτευουσιάνους. Αποχώρησαν οι βασικοί πέρσι Σαέτρα, Χάγκλουντ, Βικλάντερ, Σαέβαρσον και Άλεξ. Από τα καινούρια αποκτήματα ξεχωρίζει η άφιξη των μέσων Χαμάντ και Πάουλσεν.

Φιλικά - Κύπελλο: Στο κύπελλο Σουηδίας δεν κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων και μετρώντας 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 1 ήττα βρέθηκε εκτός τελικής οκτάδας. Ακριβώς την ίδια επίδοση παρουσίασε και στα 3 φιλικά παιχνίδια του Μαρτίου, με το τελευταίο από αυτά να την ανακηρύσσει νικήτρια με 4-0 κόντρα στην Φινλανδική Ίλβες.

Εκτίμηση: Το ρόστερ της είναι ελαφρώς αποδυναμωμένο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Έχοντας εμπειρία στην κατηγορία, δεν τίθεται θέμα παραμονής. Ωστόσο δε δείχνει ικανή για κάτι περισσότερο.

 

Γιόνσεπινγκ

Τι έκανε πέρσι: Πρώτη της χρονιά η περσινή στην Allsvenskan και είναι θετικό το ότι παρέμεινε σχετικά εύκολα. Τερμάτισε στην 12η θέση, στηριζόμενη κυρίως στην καλή αμυντική της γραμμή.

Προπονητής: Ο Τζίμι Τέλιν, ο άνθρωπος που την ανέβασε στη μεγάλη κατηγορία βρίσκεται στον πάγκο της από τον Μάιο του 2014. Μετά την πετυχημένη περσινή χρονιά ήταν ξεκάθαρο πως θα συνεχίσει να την καθοδηγεί και φέτος.

Έδρα: Stadsparksvallen (6.321)

Μεταγραφές: Κινήθηκε σε ρηχά νερά στο πρόσφατο μεταγραφικό παζάρι, οι παίκτες που πρόσθεσε στο ρόστερ της είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που αποχώρησαν και η πλειοψηφία αυτών προέρχονται από ομάδες μικρότερου βεληνεκούς. Τεράστιο το πλήγμα της αποχώρησης του περσινού πρώτου σκόρερ της Τσιμπίκι ο οποίος αγωνιζόταν ως δανεικός και επέστρεψε στη Μάλμε.

Φιλικά - Κύπελλο: Δεν κατάφερε να περάσει ούτε καν στη φάση των ομίλων καθώς αποκλείστηκε σε αγώνα νοκ άουτ από την Βένερσμποργκ, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας της χώρας.

Εκτίμηση: Με δεδομένο ότι είναι αισθητή η αποδυνάμωση της, οι περισσότερες πιθανότητες τη θέλουν να παλεύει μέχρι τέλους προκειμένου να αγωνίζεται και του χρόνου στην Allsvenskan.

 

Σούντσβαλ

Τι έκανε πέρσι: Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές έκανε καλό ξεκίνημα, συγκέντρωσε αρκετούς βαθμούς αλλά στη συνέχεια ξεφούσκωσε όπως συνηθίζει. Τερμάτισε στην 13 θέση, δηλαδή μία θέση ψηλότερα από αυτήν που οδηγεί στους αγώνες μπαράζ της παραμονής.

Προπονητής: Παραμένει στον πάγκο της ο 42χρονος Ζοέλ Σέντεργκρεν, ο οποίος στηρίζεται από τη διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

Έδρα: Norrporten Arena (7.700)

Mεταγραφές: Σε σίριαλ εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση για την παράταση του δανεισμού του καλύτερου της παίκτη πέρσι, του αμυντικού Σούντμπεργκ από την ΑΪΚ. Αίσιο τέλος ωστόσο, με την ΑΪΚ να τον παραχωρεί τελικά για ακόμη μία χρονιά. Άξια αναφοράς και η απόκτηση του Χαλένιους από τη Χέλσινγκμποργκ. Ωστόσο οι αποχωρήσεις των βασικών πέρσι Σίλβα και Έκλουντ εξισορροπούν την κατάσταση.

Φιλικά - Κύπελλο: Αποκλείστηκε πρόωρα από το θεσμό του κυπέλλου γνωρίζοντας την εκτός έδρας ήττα με 1-0 από την Νορτέλιε, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας της χώρας. Αρκετά καλές οι εμφανίσεις της στα φιλικά παιχνίδια όπου αναδείχθηκε ισόπαλη με τις Ρόζενμποργκ και Γιόνσεπινγκ, ενώ επικράτησε με 1-0 της Ούμεα.

Εκτίμηση: Με τις προσθαφαιρέσεις στο μεταγραφικό παζάρι η ποιότητα του ρόστερ της παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Για άλλη μία χρονιά θα παλέψει για την παραμονή της στην κατηγορία.

 

Σίριους

Τι έκανε πέρσι: Πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία πέρσι στη Superettan, δε βρέθηκε ποτέ σε κάποια θέση κάτω από την 1η και άξιζε με το παραπάνω την άνοδο της.

Προπονητής: Ο 46χρονος Κιμ Μπέργκστραντ βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2011 και μετά την μεγάλη επιτυχία και την άνοδο στην πρώτη κατηγορία δεν τέθηκε θέμα λύσης της συνεργασίας με τη Σίριους.

Έδρα: Studenternas IP (7.100)

Μεταγραφές: Σταθερός παρέμεινε ο περσινός βασικός κορμός της. Από τις προσθήκες ξεχωρίζει αυτή του μέσου Χάγκλουντ από τη Χάμαρμπι καθώς οι υπόλοιπες αφορούν νεαρούς παίκτες από ομάδες της δεύτερης κατηγορίας.

Φιλικά - Κύπελλο: Στο θεσμό του κυπέλλου ισοβάθμησε με τη Γκέτεμποργκ στη φάση των ομίλων και υστερώντας στα υπέρ της τέρματα έμεινε εκτός οχτάδας. Στα δύο πιο πρόσφατα φιλικά παιχνίδια επικράτησε της Γκέφλε με 4-0 και γνώρισε την ήττα στη Στοκχόλμη από την ΑΪΚ με 1-0.

Εκτίμηση: Αν και νεοφώτιστη διαθέτει αρκετά ποιοτικό ρόστερ και συγκαταλέγεται στα θετικά το γεγονός ότι κράτησε τα βασικά στελέχη που την ανέβασαν στην μεγάλη κατηγορία. Εκμεταλευόμενη την έδρα της έχει όλα τα φόντα για να πετύχει την παραμονή, κάτι που είναι και ο πρωταρχικός της στόχος.

 

ΑΦΚ Εσκιλστούνα

Τι έκανε πέρσι: Πραγματοποιώντας εκπληκτική πορεία και με τρόπο αθόρυβο, κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση μαζί με τη Σίριους και να εξασφαλίσει έτσι την απευθείας άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Προπονητής: Η διοίκηση της ομάδας προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην πρόσληψη του 50χρονου έμπειρου κόουτς Περ Όλσον που έχει στο παρελθόν καθοδηγήσει τις Γκέφλε και Τζουργκάρντεν.

Έδρα: Tunavallen (7.800)

Μεταγραφές: Πραγματοποίησε τις περισσότερες μεταγραφές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην κατηγορία. Από αυτές ξεχωρίζουν οι προσθήκες των Φριμπόνγκ, Μπιέρνκβιστ και Αλμπόρνοζ. Πολλές ωστόσο ήταν και οι αποχωρήσεις παικτών, με το αποτέλεσμα να μιλάμε σχεδόν για καινούρια ομάδα.

Φιλικά - Κύπελλο: Αποκλείστηκε πρόωρα από το κύπελλο καθώς γνώρισε την ήττα με σκορ 2-1 από τη Νίκοπινγκς, ομάδα που αγωνίζεται στην 3η εθνική κατηγορία της Σουηδίας. Ενθαρρυντικές ωστόσο οι εμφανίσεις της στα δύο φιλικά παιχνίδια του τρέχοντος μήνα. Επικράτησε εντός έδρας της Γκέφλε με 3-2 και εκτός έδρας της πρωταθλήτριας Μάλμε με 0-1.

Εκτίμηση: Από τις πιο αδύναμες της Allsvenskan, θα παλέψει για τη σωτηρία της. Αν καταφέρει να δέσει την καινούρια φουρνιά παικτών, σε συνδυασμό με την εμπειρία του κόουτς Όλσον, έχει πιθανότητες να πετύχει το στόχο της.

 

Χάλμσταντ

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας της Superettan και διεκδίκησε την επάνοδο της στους αγώνες μπαράζ με αντίπαλο τη Χέλσινγκμποργκ. Εκεί μετά το εντός έδρας 1-1, κατάφερε να κάνει την ανατροπή και με το 1-2 στην έδρα της αντιπάλου να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία μετά από 1 χρόνο απουσίας.

Προπονητής: O 56χρονος Γιαν Γιόνσον βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν στον πάγκο της όταν υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και ήταν και πάλι αυτός που κατάφερε να την ανεβάσει πάλι στην πρώτη.

Έδρα: Örjans Vall (15.500)

Μεταγραφές: Λίγοι ήρθαν και λίγοι αποχώρησαν στο μεταγραφικό παζάρι για τη Χάλμσταντ. Οι περισσότεροι από τους νεοεισερχόμενους προέρχονται από το πρωτάθλημα της Δανίας, ωστόσο η πιο χαρμόσυνη είδηση είναι η παραμονή του 17χρονου χαρισματικού μέσου Χακσαμπάνοβιτς.

Φιλικά - Κύπελλο: Έφτασε μέχρι και τη φάση των ομίλων στο θεσμό του κυπέλλου αλλά με 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 1 ήττα δεν κατάφερε να προχωρήσει περαιτέρω. Έδωσε δύο φιλικές αναμετρήσεις τις περασμένες εβδομάδες, επικράτησε αρχικά της Τρέλεμποργκ με 3-1, ενώ στη συνέχεια ηττήθηκε με 0-2 από την Έλφσμποργκ.

Εκτίμηση: Πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία, ένας στόχος όμως που για να επιτευχθεί θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές.

Λάζαρος Κωνσταντινίδης 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ